Tradicí dlouhou několik set let se pyšní
tvarůžky z Hané. S jejich historií se můžete seznámit v
Muzeu Olomouckých tvarůžků v
Lošticích. Už sto let na tuzemském trhu oslavil také
Hermelín, sýr s výraznou, lehce slanou chutí, který v roce 1923 začalo na
Vysočině vyrábět
družstvo Pribina. Pokud ale hledáte vhodného společníka k vínu, místo po tvarůžcích sáhněte raději po
nejoblíbenějších sýrech v Česku, což jsou polotvrdé sýry
jako Ementál, Čedar, Gouda nebo
Eidam. Druhé nejoblíbenější jsou plísňové sýry s plísní na povrchu, za nimi se pak drží parmazánové a plísňové sýry s modrou plísní uvnitř.
Průměrná spotřeba sýrů na jednoho občana Evropské unie je 17 až 20 kilogramů ročně, jen těžko ale uhodnete, který národ sní nejvíc sýra v Evropě. Nejsou to ani Holanďané, ani Francouzi nebo Švýcaři; nápovědou je řecký sýr Feta. S roční konzumací 28 kilogramů sýra na osobu drží Řekové titul největších evropských sýrožroutů.