
V
Olomouci se
Tvarůžkový festival letos koná už poosmé; na
Horním a Dolním náměstí ochutnáte
tvarůžkové speciality i regionální piva, k tomu bude hrát cimbálová muzika a děti pobaví divadla, soutěže nebo kouzelnická vystoupení.
Kromě
kuchařské show a pestré palety
tvarůžkových pochutin festival nabídne více než
osm desítek prodejců, piva z místních minipivovarů, rozmanité krajové speciality a další řemeslné produkty. Nebude chybět ani tvarglšop se speciální nabídkou tvarůžkových suvenýrů, dílničky pro děti a
soutěže o tvarůžkové ceny. Těšit se můžete na lahodné
tvarůžkové burgery,
pizzu, tradiční
pomazánky, ale i nečekané speciality, jako jsou
tvarůžkové dezerty. Na jarmarku najdete také kvalitní výrobky od držitelů značky
Haná regionální produkt®. Čerstvé sýry, voňavé pečivo, ručně vyráběné dobroty nebo originální řemeslné výrobky.
Hudební lahůdky, program pro děti i beseda s Kateřinou Cajthamlovou

Gastronomickou část doplní bohatý kulturní program na dvou pódiích. Těší se na vás
cimbálová muzika Primáš Přerov a Dunajec, Cimbal Hell Band,
Petr Vondráček a skupina Lokomotiva,
Anna K. nebo
Zbyněk Drda.
Festival myslí i na
nejmenší návštěvníky. Děti si užijí kreativní dílničky, oblíbené pískování obrázků nebo malování na obličej. Novinkou je velká
malovací stěna, kde mohou rozvinout svou fantazii. Nejen děti potěší například i
břichomluvec Zdeněk Polach s Matýskem, Pískomil se vrací nebo kouzelnická show Karla Pomahače.
Besedy na téma:
Zdravý životní styl s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou a
Obezita je nemoc, nikoli “vada na kráse” proběhnou v neděli 6. 4. 2025 od 11:00 a 13:30 hodin. Kateřina Cajthamlová je česká lékařka, internistka a specialistka na zdravý životní styl. Široké veřejnosti se dostala do povědomí díky moderování pořadů zaměřených na zdravou výživu a celkovou změnu životního stylu.
Tvarůžkové město voní i baví
Olomoucké tvarůžky se na Hané vyrábějí podomácku dlouhá staletí, v roce 1876 v
Lošticích zahájil výrobu ve velkém Josef Wessels se synem Aloisem.
Podnik A. W. existuje dodnes,
v Lošticích proto můžete navštívit
muzeum tvarůžků a také
Tvarůžkovou cukrárnu, která nabízí slané
dobroty upravené do podoby všeobecně známých zákusků: věnečků, kremrolí, pohárů nebo větrníků.
Návštěvníci festivalu ochutnají
tvarůžky v teplé i studené kuchyni v široké nabídce místních restaurací, které propagují tradiční hanáckou gastronomii. Do
festivalu se letos zapojí
desítky zástupců restaurací a bister v
Olomouci. Nebudou chybět ani takové speciality jako
tvarůžkové dezerty a pivo z hanáckých
minipivovarů.Hlavním partnerem festivalu je společnost
A.W. Loštice, která nejen že poskytne prodejcům část surovin pro prodej specialit, ale také bude
hlavním prodejcem tvarůžků na Horním náměstí.
Olomoucké tvarůžky jsou legendární produkt

Výroba
Olomoucký tvarůžků na Hané je doložena již na přelomu 15. a 16. století. Od roku 1876 se Olomoucké tvarůžky vyrábí v Lošticích. Manufakturní výrobu založil Josef Wessels s manželkou. Název současné
společnosti A. W. spol. s r. o získala firma podle Aloise Wesselse (syna zakladatelů) v roce 1897 a do roku 1914 se stala největším výrobcem tvarůžků. V roce 1930 byla realizována velká přestavba a rozšíření tvarůžkárny na moderní výrobnu pod vedením Karla Pivného (zeť Aloise Wesselse).

V roce 1991 byla tvarůžkárna v restituci vrácena potomkům původních majitelů. K zásadní obměně technologického zařízení ve výrobě došlo v roce 1997. Evropská komise udělila v roce 2010 Olomouckým tvarůžkům chráněné označení původu. V roce 2014 bylo otevřeno nové
Muzeum Olomouckých tvarůžků v
Lošticích jako jediné muzeum svého typu v České republice. V současné době
společnost A. W. spol. s r. o zaměstnává okolo 180 lidí, každoročně vyrobí přibližně
2 200 tun tvarůžků ve více než třiceti tvarových, chuťových a hmotnostních variantách a provozuje čtyři podnikové prodejny v
Lošticích,
Olomouci,
Brně a
Ostravě.
Olomoucké tvarůžky se vyrábějí z
netučného kyselého tvarohu a jsou charakteristické nezaměnitelnou chutí a
typickou vůni. Při jejich výrobě se nepoužívají žádná syřidla, barviva, aromata ani stabilizátory, takž se hodí i pro bezlepkovou dietu. Obsahují plnohodnotné bílkoviny, vápník a díky malému obsahu tuku mají nízkou energetickou hodnotu. Olomoucké tvarůžky jsou jediný původní český sýr a jsou řazeny mezi zrající stolní sýry.
Další olomoucké zajímavosti
Nemusíte udělat ani krok z obou hlavních náměstí, a přitom uvidíte
spousty olomouckých nej:
radnici s
orlojem, některé z
barokních i moderních kašen i monumentální
barokní sloup Nejsvětější Trojice, zařazený mezi
památky UNESCO. Návštěva Olomouce se dá snadno zpestřit zajímavou výstavou v
Muzeu umění.
5. a 6. dubna 2025 se v Olomouci koná festival s bohatým kulturním programem a chutnými specialitami, včetně tradičních Olomouckých tvarůžků.
Olomoucký tvarůžkový festival se koná o víkendu 5. a 6. dubna 2025.
Na festivalu vystoupí hudební kapely jako Lokomotiva, Anna K. a cimbálové muziky, dále se konají besedy s Kateřinou Cajthamlovou a kouzelnické show.
Na festivalu můžete ochutnat tvarůžkové burgery, pizzu, pomazánky, dezerty, čerstvé sýry, a další místní speciality jako piva z hanáckých minipivovarů.
Pro děti jsou připraveny kreativní dílničky, malovací stěna, pískování obrázků, malování na obličej a kouzelnické vystoupení.
V Lošticích můžete navštívit Muzeum Olomouckých tvarůžků a Tvarůžkovou cukrárnu, kde jsou tvarůžky zpracovány do slaných zákusků.
Olomoucké tvarůžky jsou vyráběny již od 15. století a od roku 2010 mají chráněné označení původu od Evropské komise.
Tato tradiční česká pochoutka se vyrábí z odtučněného kyselého tvarohu, bez použití syřidel nebo stabilizátorů a má nízkou energetickou hodnotu.
V Olomouci můžete vidět radnici s orlojem, barokní a moderní kašny a sloup Nejsvětější Trojice, který je zařazen mezi památky UNESCO.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.