Horské hřebeny
Jeseníků a široké roviny
Střední Moravy, hrady, zámky a
jeskyně v okolí
Litovle a
Hranic, anebo historická centra
Olomouce, Šternberka nebo
Prostějova: to všechno nabízí
Olomoucký kraj. Zdejším tradicím ovšem kraluje
gurmánská turistika, která ke skvělé dovolené rozhodně patří.
Kraj, kde se zrodily olomoucké tvarůžky
Výrobou
tvarůžků, jedinečného a jediného původního sýru tuzemského původu s charakteristickou chutí a vůní, jsou proslulé
Loštice. Na
Střední Moravě a v okolí
Olomouce se tvarůžky podomácku vyráběly už na přelomu 15. a 16. století, manufakturní výrobu zahájil roku 1876
Josef Wessels. Dnes se v Lošticích vyrábí přes 2000 tun tvarůžků ročně. Vše o historii a výrobě unikátního sýra se dozvíte při návštěvě
Muzea olomouckých tvarůžků, kde si například můžete vyzkoušet trenažér na šlapání tvarohu nohama anebo ruční tvarování tvarůžků v dřevěných formách. Prohlídka končí v
podnikové prodejně, kde nabízejí slanou delikatesu v mnoha tvarech a příchutích.
Vaší pozornosti by neměla uniknout unikátní
Tvarůžková cukrárna, která nabízí netypické slané tvarůžkové dezerty v podobě koláčků, šátečků, kremrolí či dortů. Ochutnat můžete i tvarůžkové burgry a tataráčky v
tvarůžkovém bistru anebo unikátní tvarůžkovou zmrzlinu v
Kavárně u Lišky Bystroušky na
loštickém náměstí.
Pokud se do
Loštic vypravíte v čase adventu a Vánoc, prohlédnete si také velký a originální
Loštický betlém; ve svém domě jej vystavuje řezbář
Jaroslav Beneš.
Pivo a tvargle – to není marné
Tvarůžky se od roku 2021 vyrábějí také ve
Velké Bystřici, a to podle původních receptur a z místních surovin pod zlidovělým názvem
Tvargle. Vypravit se sem můžete na exkurzi do
minipivovaru Tvarg, spojenou s nahlédnutím do výrobny řemeslných tvarůžků, ochutnávkou a školou točení piva, vyzkoušet lze i párování piva a whisky.
Mezi tradiční a vyhlášené
gastronomické speciality Olomouckého kraje patří tvarůžky smažené, zapečené či obalované, které ochutnáte v mnoha restauracích nebo na festivalech – třeba na
Olomouckém tvarůžkovém festivalu. Odehrává se každoročně v dubnu a nabízí tvarůžkové speciality, regionální pivo a doprovodný kulturní program včetně hanáckého folkloru. Určitě vás nezklame ani červencový pivní festival
Beerfest Olomouc.
Ochutnej Moravu na kole
Řada vyhlídek, 91 kilometrů a spousta gastronomických zastávek: to je
cyklotrasa Ochutnej Moravu na kole, výzva pro cyklisty i labužníky. Vede krásnou venkovskou krajinou s výhledy z kopců
Nízkého Jeseníku nebo
Zábřežské vrchoviny, náročnější zvlněné terény vystřídá pohodová jízda
Litovelským Pomoravím a rovinou
Hané. Trasa ale hlavně nabízí fantastické gurmánské zážitky! Cestou například ochutnáte pravé
olomoucké tvarůžky, tvarůžkové moučníky a tvarůžkovou zmrzlinu v
Lošticích, v
Zábřehu v rodinné konzervárně
Via Delicia úžasné domácí delikatesy, a na
Ovčím statku v Brníčku, Kozí farmě v Pobučí a na
Doubravském dvoře zase dobroty z ovčího, kozího i kravského mléka. Všechny romantiky okouzlí
Levandulový statek v Bezděkově, kde na gurmány čekají levandulí ochucené speciality. V
Úsově doplníte energii
müsli tyčinkou, milovníci masa si pochutnají na
Krušově domácím uzeném a na závěr si můžete dopřát sladkou tečku v podobě
troubelické čokolády.
Kde se rodí pravá moravská whisky
Každý milovník whisky by měl alespoň jednou v životě navštívit
palírnu U Zeleného stromu v
Prostějově a ochutnat svůj oblíbený nápoj přímo v místě, kde se vyrábí. Podnik, který v roce 2018 oslavil 500 let od svého vzniku a je pravděpodobně nejstarší nepřetržitě fungující palírnou v Evropě, nabízí jedinečné zážitky pro oči, nos i chuťové buňky. Během
exkurze si prohlédnete stáčecí linku, projdete část sklepů, kde v dubových sudech a nerezových tancích zrají statisíce litrů značkových lihovin, a samozřejmě můžete ochutnat vybrané výrobky, které si na konci prohlídky koupíte v podnikové prodejně. Mezi nejznámější značky patří
Starorežná, Blend 42 Vodka, Hanácká vodka a žitná whisky
Stará žitná myslivecká. Kdo chce ochutnat tradiční piva
Olomouckého kraje, měl by navštívit
Pivovar Holba, Pivovar Litovel a
Pivovar Zubr.
Priessnitzovy lázně Jeseník – kolébka vodoléčby
Navštivte
Priessnitzovy léčebné lázně v Jeseníku, místo, které se zapsalo do historie vodoléčby. Za svou proslulost lázně vděčí
Vincenzi Priessnitzovi (1799–1851), takzvanému
„vodnímu doktorovi“, který sám sebe a později i své pacienty léčil studenou vodou, pohybem a úpravou životosprávy. V roce 1822 nechal přestavět svůj dům na
vodoléčebný ústav, který se stal prvním svého druhu na světě. Do Lázní Jeseník později přijížděli doktoři z celé Evropy, aby zde studovali Priessnitzovy léčebné metody. Vznikla tak nová metoda lázeňského léčení –
vodoléčba, která jesenické lázně proslavila po celém světě.
V lázních můžete navštívit venkovní
Fitpark Priessnitz,
bylinkové inhalatorium nebo
balneopark, jehož pojetí navazuje na tradiční Priessnitzovy vodoléčebné metody a rozvíjí jeho světově proslulou filozofii léčby studenou vodou, sluncem a pohybem. Balneopark je upravený jako vodní zahrada, kterou protéká potok se soustavou zastavení, sloužících k hydroterapii a relaxaci.