ÚvodAktualityGastro tipy plné skvělého jídla – maso od českých farmářů, tradiční řeznictví a uzenářství
Gurmánská turistika

Gastro tipy plné skvělého jídla – maso od českých farmářů, tradiční řeznictví a uzenářství

Znáte to, někdy na vás přijde neodolatelná chuť na pořádný kus masa… v takovou chvíli by se hodil kvalitní steak, dozlatova usmažený řízek nebo šťavnatá kotleta! Naše dnešní tipy nebudou nic pro zastánce vegetariánství, naopak. Zavedeme vás do vyhlášených řeznictví a restaurací, kde buď seženete poctivé suroviny z českých chovů anebo si pochutnáte na výborně připraveném masitém pokrmu.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Pršutérie Chovaneček v Českém středohoří Gurmánská turistika

Pršutérie Chovaneček v Českém středohoří

Myšlenka Pršutérie® Chovaneček se zrodila v roce 2015 specializací našeho uzenářství, orientací na výrobu specialit rozmanitých druhů masa počínaje vepřovým, přes hovězí, jehněčí, kančí, kachní… a to starým výrobním postupem s použitím soli, času, teplot, vlhkosti, proudění vzduchu a opět času.

Masomat v Prosečném a ve Vrchlabí Gurmánská turistika

Masomat v Prosečném a ve Vrchlabí

S netradičním nápadem přišli na rodinné farmě v Prosečném u Vrchlabí. Umístili tu první automat na maso v České republice. Automat funguje bezkontaktně 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Druhý stroj s vyzrálým hovězím se nachází ve Vrchlabí.

Bistro Pršuterie Klika v Českém Krumlově Gurmánská turistika

Bistro Pršuterie Klika v Českém Krumlově

Bistro Pršuterie Klika je v Českém Krumlově velmi oblíbeným bistrem a restaurací. Spousta gastronápadů, lahodný pršut a domácí sezónní lahůdky všeho druhu. Přijďte ochutnat.

Aberdeen Angus Steak House Plzeň Gurmánská turistika

Aberdeen Angus Steak House Plzeň

Nekuřácká restaurace Angus Steak House v Plzni se specializuje na steaky a jiné speciality z hovězího masa plemene Angus, které je převážně z vlastního ekologického chovu.

Řeznictví a bistro Naše maso Gurmánská turistika

Řeznictví a bistro Naše maso

V řeznictví Naše maso vám nabízí to nejlepší maso, ze kterého vaří v restauracích Ambiente. Vyzrálé hovězí plemene „čestr", šťavnaté maso přeštického vepře a vlastní uzeniny, za jejichž kvalitou si stojí šéfkuchaři restaurací Ambiente.

Eatmeat Gurmánská turistika

Eatmeat

Bistro zdobí červená kráva na černých kachličkách a modré prase na bílých. Ty největší krásy tady ale pánové dávají na talíř, respektive na tácy. Do burgerů tým kolem Michala Španěla láduje vyzrálé maso z farmy Klokočov.

Velkostatek Tetín Gurmánská turistika

Velkostatek Tetín

Šetrný přístup ke zvířatům, vlastní krmení bez antibiotik a hormonů, vlastní porážka a bourárna, suché zrání hovězího masa a vakuové balení jsou naším klíčem k úspěchu. Steakům z Velkostatku Tetín nikdo neodolá!

Restaurace 420 v Praze Gurmánská turistika

Restaurace 420 v Praze

Na Staroměstském náměstí v Praze je od 15. prosince 2023 restaurace 420, najdete ji v domě U Červené lišky. Za projektem stojí spolumajitelé michelinské restaurace Field Radek Kašpárek a Miroslav Nosek.

Mitrovský dvůr na Vysočině Životní styl

Mitrovský dvůr na Vysočině

Mitrovský dvůr na Vysočině je skutečně unikátní místo. Najdete zde prodejnu vyzrálého hovězího masa, steakovou restauraci, westernovou areénu, kde probíhají jezdecké závody i farmářské trhy. Návštěva areálu je možná s koňmi, možnost ustájení u restaurace.

Domácí řeznictví a uzenářství rodiny Ráčkovy Gurmánská turistika

Domácí řeznictví a uzenářství rodiny Ráčkovy

Domácího řeznictví a uzenářství rodiny Ráčkovy vyrábí poctivé uzeniny, které si získaly značnou oblibu. Kvalitu masných výrobků dokazuje i titul Krále uzenářů, který Ráčkovi pravidelně vyhrávají na Slavnostech moravského uzeného na hradě Veveří.

Restaurace Angusfarm Soběsuky Gurmánská turistika

Restaurace Angusfarm Soběsuky

Angusfarm Soběsuky je rájem hovězích steaků. Díky dokonale vyzrálému hovězímu masu plemene Angus nabízí steaky připravené ze známých i z méně obvyklých partií, jako je oponka, karabáček nebo pupek. Vaří sezónně, lokálně a bez kompromisů.

Řeznictví u Bobra Gurmánská turistika

Řeznictví u Bobra

Ochutnejte bobroty! Receptury jsme vyladili tak, že jsme na každý jednotlivý výrobek pyšní a věříme v jeho chuť i kvalitu.

Řeznictví a uzenářství Antoni – výroba poctivých uzenin Gurmánská turistika

Řeznictví a uzenářství Antoni – výroba poctivých uzenin

V okolí Českých Budějovic a Českého Krumlova nenajdete mnoho milovníků masa, kteří by značku Antoni naznali. Poctivé uzeniny vyrábí řeznictví a uzenářství Antoni již přes třicet let.

Uzenářství Hadač Zapletal – Prostě maso! Gurmánská turistika

Uzenářství Hadač Zapletal – Prostě maso!

Vyrábíme, prodáváme, distribuujeme vepřové maso, hovězí maso a droby. Nabízíme široký sortiment masných výrobků a specialit dle domácích receptur. Balení do vakua a ochranné atmosféry. Rozvoz chladírenskými vozy. Příprava selat k rožnění a steaků na gril.

Restaurace O Mase v Poděbradech Gurmánská turistika

Restaurace O Mase v Poděbradech

Poděbradská restaurace O Mase se zaměřuje na maso a kvalitní suroviny. Vyzkoušejte zdejší pokrmy a užijte si krásný výhled do lázeňského parku a na kulturní scénu. Restaurace slouží jak lázeňským hostům, tak veřejnosti. V letních měsících je otevřena prostorná zahrádka.

Brasileiro U Zelené žáby – brazilská restaurace v Praze Gurmánská turistika

Brasileiro U Zelené žáby – brazilská restaurace v Praze

Originální brazilské churrasco-rodizio rodiny Ambiente v centru Prahy. Dát si zde můžete grilované jihoamerické hovězí maso, dobroty ze salátového baru, caipirinhu či brazilské dezerty. Vše funguje na principu "sněz, co můžeš".

Restaurace Čestr – steakhouse z rodiny Ambiente Gurmánská turistika

Restaurace Čestr – steakhouse z rodiny Ambiente

Pečlivě vybrané hovězí maso v mnoha labužnických úpravách, Plzeň z tanku a příjemné stylové nekuřácké prostředí – to je steakhouse Čestr.

Bufáček – řeznický bufet v Karlíně Gurmánská turistika

Bufáček – řeznický bufet v Karlíně

Řeznické řemeslo sahá v rodině Čejků až do dob první republiky. Výběr těch nejlepších pochoutek vám nabízí Bufáček v Karlíně, otevřený speciálně pro milovníky masových specialit.

Řeznictví Absolon v Braníku Gurmánská turistika

Řeznictví Absolon v Braníku

Maso od Absolona je malá rodinná firma bourající a zpracovávající maso. Kromě toho vlastní i malé řeznictví v pražském Braníku. Nabízí zde mimořádně kvalitní masné výrobky, a navíc rádi poradí, co z čeho vařit.

Další aktuality

Kam letos na poslední vinobraní a slavnosti vína?

Léto a hlavní sezona je beznadějně za námi, ale poslední plánovaná vinobraní na podzim 2025 budou rozhodně stát za to. Vydat se můžete na Karlštejn, Točník, Loket nebo do Valtic, Lednice, Bzence či Hustopečí. Vybrali jsme pro vás místa, kde si užijete podzimní vinobraní a slavnosti vína.
13. září 2025 7:43
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Říjen i listopad bude ve znamení hubertských slavností a rozmanité úrody

Lov, hony ale i péče o zvěř byly pro šlechtické obyvatele hradů a zámků nutností, zábavou a postupem času i diplomatickou povinností. Proto není divu, že obnovená tradice oslav patrona lovu, svatého Huberta, oživí v říjnu nejedno panské sídlo. Kromě toho se na řadě míst budou oslavovat právě dozrávající plodiny.
12. září 2025 17:05
Gurmánská turistika

10 tipů, kam jít na dobrý řízek

Víte, že 9. září slavíme Mezinárodní den řízků? Na skvělé pochoutce z vepřového, drůbežího nebo telecího masa si však můžete pochutnat po celý rok. A nemusí se jednat o klasický smažený pokrm v trojobalu, řízků je celá řada – například přírodní bez obalu, holandský z mletého masa, smažený v těstíčku, plněný cordon bleu nebo černohorský řízek – smažená vepřová kotleta zapečená s anglickou slaninou a sýrem... Svérázným jídlem je soukenický řízek z mletého vepřového bůčku namáčeného v mléce, kyjevský v podobě kuřecí rolky s bylinkovým máslem, obrácený anebo Pavlišovský, jenž se podává s knedlíkem a zelím. Kudy z nudy vám tentokrát přináší inspiraci, kde si na výborném tradičním řízku pochutnat či případně zvolit nějaký nevšední řízkový pokrm.
12. září 2025 8:00
Gurmánská turistika

Kam na lanýže v Česku? Nejdražší potravina světa a gastronomické tipy pro gurmány

Lanýž je jednou z nejdražších surovin v kuchyni, svou oblibu má od renesance. Používá se jako koření. Nejvíce gastronomických akcí spojených s lanýži bývá v listopadu. Nicméně portál Kudy z nudy vám přináší přehled i několika vybraných restaurací, kde vám nyní nabídnou lahůdky světové kuchyně okořeněné touto výjimečnou a chuťově jedinečnou houbou i v průběhu celého roku.
11. září 2025 12:31
Gurmánská turistika

Tipy na podzimní výlety za dýněmi

Také s přicházejícím podzimem ujíždíte na dýních? Milujete dýňovou polévku, koláče nebo jiné zaručené recepty z dýní či do nich vyřezáváte zubaté úsměvy a zdobíte jimi zahrádku a okolí svých domů? Na portálu Kudy z nudy najdete inspiraci k návštěvě několika míst i zajímavých akcí na letošní podzim, kde dýně hrají hlavní roli!
10. září 2025 6:29
Gurmánská turistika

7 věcí, které nevíte o… českých a moravských vínech (a kde je ochutnat)

Víno chutná jinak, když ho pijete ve sklípku při cimbálu, jinak při západu slunce mezi vinohrady – a úplně jinak, když vám ho nalije vinař přímo ze sudu. Česká a moravská vína nejsou jen nápoj, ale i krajina, lidé a příběhy, které stojí za to objevit. Vydejte se s Kudy z nudy na vinobraní, vinařské slavnosti a obcházení vinných sklepů, a také do vinoték a přímo do vinic.
6. září 2025 15:52
Gurmánská turistika

100 tipů, kam jít letos na vinobraní

Myslíte, že za dobrým vínem musíte až do Francie? Zkuste nejprve zůstat doma. V Česku najdete zástupce lahodného moku, za něž by se zahraniční konkurence rozhodně nestyděla. Pěstování a zpracování hroznů rozvíjeli na jižní Moravě již staří Římané. Slavnosti vinobraní lákají na víno, burčák, dobré jídlo nebo i na pochodňovou show, historické průvody, řemesla, dobové tržnice, národopisné soubory, cimbálovou muziku i dechové hudby, koncerty hvězd české hudební scény, stánky s vínem, burčákem a gastro specialitami. Vyberte si z nejlepších tipů na vinobraní na jižní Moravě, v Praze i na dalších místech Česka!
5. září 2025 19:01
Gurmánská turistika

Hrozny, hory, sklípky: podzim zve na jižní Moravu za vínem!

Na začátku září se některé vinařské obce na vinobraní teprve chystají, ale jinde už jsou oslavy v plném proudu. V některých vesnicích vinaři otevírají vinné sklepy, zatímco ve Valticích se chystá retro vinobraní a Mistrovství ve sběru hroznů na čas. Na tyto a další vinařské akce vás zve portál Kudy z nudy.
4. září 2025 16:00
Gurmánská turistika