ÚvodAktualityDoporučuje Lukáš Hejlík: 14x do hostince!
Gurmánská turistika

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do hostince!

I kdyby trendy z nebe padaly, česká tradiční kuchyně bude fungovat vždycky.  Tak si ji pojďme v rámci unikátního českého leta dosyta užít. Dobře čepované pivo, čistý a jednoduchý lokál, přátelský personál a jídlo lepší než od babičky.
Rodinný hostinec U Hubálků v Kostelecké Lhotě Gurmánská turistika

Rodinný hostinec U Hubálků v Kostelecké Lhotě

Jen dva kilometry od Kostelce nad Orlicí, panství nejvýznamnějšího aristokratického rodu Kinských, v malebném podhůří Orlických hor, v údolí divoké Orlice, se nachází rodinný hostinec U Hubálků.

Statek česká lípa Gurmánská turistika

Statek česká lípa

Na Klatovsku určitě navštivte Statek česká lípa. Hostinec tu provozoval pan František Hnojský s rodinou už ve třicátých letech, však jsou dodnes k vidění na nádherných fotografiích.

Zájezdní hostinec U Jiskrů v Kbelnici u Písku Gurmánská turistika

Zájezdní hostinec U Jiskrů v Kbelnici u Písku

Tradice zájezdního hostince v Kbelnici, který poskytoval stravu a zázemí lidem i koním na císařské cestě ze Strakonic do Prahy, sahá až do 19. století. V roce 2019 tato historie znovu ožila v moderním pojetí, pod rukama zkušeného šéfkuchaře Martina Jiskry a jeho rodiny.

Penzion a restaurace U Čápa Ubytování

Penzion a restaurace U Čápa

Příchovice patří mezi menší, ale útulné středisko turistiky a zimního lyžování na pomezí mezi Jizerskými horami a Krkonošemi, vzdálené 6 km od Harrachova. Prožijte dovolenou v klidném prostředí autentické jizerské chalupy, která nabízí veškerý komfort a možnosti relaxace.

Usedlost Na Stodolci – penzion, restaurace a jízdárna v Chřibské: zavřeno do odvolání Letní sporty

Usedlost Na Stodolci – penzion, restaurace a jízdárna v Chřibské: zavřeno do odvolání

Prožijte krásnou dovolenou v penzionu Na Stodolci v Chřibské, ubytujte se v roubence, ochutnejte regionální čerstvé potraviny a poznejte Lužické hory i České Švýcarsko z koňského hřbetu.

Kastrol Gurmánská turistika

Kastrol

Milujete českou? Pak milujete Kastrol! Tam je pod pokličkou vždy nějaká dobrota. Kančí se šípkovou, půlka kachničky, steak ze zvěřiny a na konec povidlové taštičky s cukrem, ořechy, máslem a šlehanou smetanou.

Zájezdní hostinec Na Štěpáně Gurmánská turistika

Zájezdní hostinec Na Štěpáně

Než tu přes Labe stál Štěpánský most pro auta, byl tady přívoz pro vozky a koně! A hostinec! Poslední roky je ve vynikající formě, má báječný servis.

Šelepka Gurmánská turistika

Šelepka

Nejstarší dosud fungující český hudební klub vznikl jen pár let poté, co The Beatles prohlásili, že jsou slavnější než Ježíš Kristus. Šelepka oslavila už padesát let! Dávno ale není zakouřeným pajzlem.

Hostinec Harcoff Gurmánská turistika

Hostinec Harcoff

Lukáš Bulíček začínal jako řadový kuchař, končil jako executive chef nadnárodní společnosti. Teď provozuje Hostinec Harcoff s třístaletou historií.

Kolnička Gurmánská turistika

Kolnička

Dalibor Špejtek se jednoho dne rozhodl do toho praštit. Kladivem. Na dvorku, kde byl chlívek s prasetem a slepicemi, Dali doslova a do písmene stloukl Kolničku. Říkali si, že když ten sen o hospodě nevyjde, bude to aspoň prima na pařby.

U Nouzů Gurmánská turistika

U Nouzů

Zajímavá restaurace se nachází nedaleko krásného hradu Kunětická hora.

Moravská restaurace Gurmánská turistika

Moravská restaurace

Zdeněk Matěj měl spoustu zkušeností z české gastro scény, ale i té rakouské. V roce 1996 otevřel Moravskou restauraci na olomouckém Horním náměstí a dodnes ji vede s ženou Blankou a synem Filipem.

U Vychopňů Gurmánská turistika

U Vychopňů

Starý mlýn se v roce 1884 zalíbil panu Vychopňovi. Vytvořil z něj legendární hostinec a začalo se i vařit, protože „gořalka v létě chladí, v zimě hřeje, ale hladu nezažene“. Oblíbil si to tu také T. G. Masaryk a v roce 1911 ho tady zvolili poslancem do Říšské rady.

Další aktuality

Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví

V mnoha českých domácnostech to již od konce listopadu voní vanilkou, skořicí a čokoládou. České hospodyně zachovávají tradici, že na vánočním stole musí být nejméně tolik druhů vánočního cukroví, kolik je členů rodiny, kteří usednou ke štědrovečerní večeři. A některé přebornice pečou i více než dvacet druhů… Zamysleli jste se ale někdy nad tím, na čem si vlastně pochutnáváme? Kde se vzaly názvy jako medvědí pracny, marokánky, vosí hnízda anebo proč se pečou zrovna vanilkové rohlíčky? Všechny tyto otázky se pokusí objasnit Kudy z nudy.
20. listopad 2024 13:00
Gurmánská turistika

Nejoblíbenější vánoční cukroví aneb, kde se v Česku vzala tradice vánočních perníčků?

Snad na žádném štědrovečerním stole v Česku nechybí vánoční cukroví. S jeho přípravami se však musí začít poměrně brzy, a tak mnohdy již s prvním adventním víkendem začíná přímo maraton pečení. Jaké druhy cukroví patří mezi nejtypičtější pro české Vánoce a které připravovaly už naše babičky?
18. listopad 2024 19:41
Gurmánská turistika

Kam na nejlepší a nejchutnější podzimní gastronomické akce? Tipy, které v listopadu potěší gurmány i mlsaly!

Podzim je potřeba si vychutnat, a to doslova. Netradiční dobroty z různých koutů světa i domácí speciality budete moci vyzkoušet na listopadových gastronomických akcích. Nechejte se inspirovat a potěšte v listopadu svoje chuťové buňky.
14. listopad 2024 9:11
Gurmánská turistika

Svatý Martin je tu – a s ním mladá vína a tradiční husa!

Dne 11. listopadu se každoročně slaví svatý Martin, který podle tradice má přivézt první sníh, mladá vína a husí pochoutky. Letos světec přivezl opravdu zimní počasí, které během noci nevylučuje sněhové srážky v horských polohách. Koštování mladého vína, martinské trhy i husí speciality ale budou určitě! Kam se za dobrotami vypravit vám pradí Kudy z nudy, a nezapomeneme ani na připomenutí života svatého Martina a nejznámější legendy s ním spojené!
11. listopad 2024 10:00
Gurmánská turistika

Velký přehled výletů za svatým Martinem, vínem a pečenými husami napříč Českem

Přiveze letos svatý Martin do Česka sníh? I když to vypadá, že by to stihnout mohl, s jistotou to tvrdit nemůžeme. Ale už teď je jisté, že společně s ním dorazí 11. listopadu v průvodu svatomartinská vína, pečené husy a zábava pro malé i velké. Oblíbený svátek všech milovníků vín připadne letos na pondělí, ale Svatomartinská vína se začnou prodávat již v pátek 8. 11. 2024. Za svatomartinskými oslavami, kratochvílemi a radovánkami vás zve portál Kudy z nudy.
8. listopad 2024 20:51
Gurmánská turistika

České značky: Mlékárny Hlinsko, značka Tatra a Piknik, Pikao a Jesenka

Jesenka, Piknik a Pikao, mléko, máslo, smetany a tvarohy, mléčné dezerty a nápoje, zmrzliny a ledové tříště: to je hlavní sortiment Mlékárny Hlinsko. Seznamte se na Kudy z nudy s podnikem, který na trh dodává výrobky s tradiční českou značkou Tatra!
30. říjen 2024 1:51
Gurmánská turistika

Připomeňte si Mezinárodní den kuchařů návštěvou dobré restaurace

Mezinárodní den kuchařů, který připadá na 20. října, patří všem kuchařům, ať už se jedná o profesionální mistry svého řemesla anebo nadšeným hobby kuchtíkům, kteří vaří prostě proto, že je vaření baví. Oslavte tento den třeba tím, že si zajdete do vyhlášené restaurace na něco dobrého. Tipy na ty nejvyhlášenější restaurace, hospody a hospůdky vám přináší Kudy z nudy.
20. říjen 2024 7:06
Gurmánská turistika

Připravte se na Svatomartinská vína ročníku 2024! Budou skvělá – vyniknou svěží chutí a vysokou kvalitou

Den otevření prvních Svatomartinských vín, 11. listopad 2024, se blíží a moravští a čeští vinaři hlásí dobré zprávy. Tradičně se první Svatomartinská vína otevírají 11. listopadu v 11 hodin na mnoha slavnostních akcích po celém Česku. Letos připadá 11. 11. na pondělí, prodeje Svatomartinských vín ročníku 2024 tak budou zahájeny už v pátek 8. 11. Pod značkou Svatomartinské mohou vinaři vyrábět pouze vína suchá s odpovídajícími vlastnosti, jakými jsou právě svěžest a ovocitost. Na to dohlíží každoročně odborná komise, která rozhoduje, zda dané víno odpovídá požadavkům a může známku Svatomartinské používat.
19. říjen 2024 9:49
Gurmánská turistika