ÚvodAktualityAmbiente znamená „příjemná atmosféra“ – a právě takové jsou restaurace Ambiente Restaurants Group
Gurmánská turistika

Ambiente znamená „příjemná atmosféra“ – a právě takové jsou restaurace Ambiente Restaurants Group

Kam se jít výborně najíst v Praze? Na večeři, oběd, brunch či snídani? Máte zde přátele, rodinu nebo snad plánujete příjemnou večeři se svou drahou polovičkou? Oslava narozenin, promoce nebo jen tak? Na všechny příležitosti vás zaručeně nezklamou v restauracích „rodiny“ Ambiente.
Kuchyň AmbientePrvní restaurace Ambiente Praze se zrodila v porevolučním období, kde panovaly buďto luxusní, „pseudoluxusní“, drahé restaurace v rukách zahraničních majitelů, anebo levné české hospody nevalné úrovně či různé restaurace bazarového typu a etnickou kuchyní.

Ovšem koncept Ambiente restaurací přišel již od samého začátku s něčím jiným, s něčím novým na trhu české gastronomie. Nastavil zahraniční standard služeb za ceny držící se na hranici mezi kategorií luxusní a levnou. Zavedl ideální poměr mezi kvalitou a cenou pokrmů. Renomé si Ambiente staví obzvláště na pečlivém výběru kvalitních, a pokud lze i lokálních, výchozích surovin.

Vznik názvu podniku je spjat s mezinárodními gastronomickými knihami a časopisy. Nápadně často se v nich opakuje slovo „ambiente“. To, že atmosféru prostředí, ve které se stravujeme, je důležité dát v soulad s jídlem, se stalo jedním z klíčo­vých rysů konceptu Ambiente.

Jeho zakladatel a majitel pan Tomáš Karpíšek si zakládá na tom, že chce vařit dobré jídlo, které bude správně servírované v pěkném prostředí, protože gastronomie je hlavně o zážitcích.

Řeznictví Naše maso je jedním z projektů Ambiente. Nabízejí zde maso, ze kterého se vaří ve všech jejich restauracích. Specializují se na vyzrálé hovězí plemene čestr, přeštické vepřové a nabízejí také vlastní uzeniny. 

Řezníci se se svými dodavateli osobně znají a dbají na to, aby zvířata žila spokojený život.  Naše maso nabízí i další suroviny a potřeby pro vaření z masa. Na poličkách najdete třeba koření, sůl, čokoládu nebo mouku, kterou kuchaři sítě Ambiente nejraději používají v restauracích pro své lahodné vaření. Navíc se zde můžete i najíst, pochutnáte si z čerstvé nabídky bistra.
 

Lokál, Pizza Nuova nebo Brasileiro?

Koncept musí být přizpůsoben místu a atmosféře, aby to bylo přirozené a aby tam patřil. Což je například znát na každém z již rozrůstajících se Lokálů, koncepčně jsou identické a přece jen je v každém o něco málo jiná atmosféra. V Praze je najdete například na Malé Straně, kde je Lokál U Bílé kuželky, v Karlíně, kde je Lokál Hamburk. Síť se rozrůstá a nyní do Lokálu můžete zajít v Brně do Lokálu U Caipla a Plzni do Lokálu Pod divadlem

Na dobré pivo můžete vyrazit i do dalších podniků Ambiente jako jsou Dva kohouti, Výčep Pult
či Hospoda U Kalendů v pražském Podskalí. Kdo raději víno, i ten si může vybrat z u Ambiete, patří do ní i vinárna Bokovka, která si zakládá na nabídce kvalitních vín téměř z celého světa.  

Vyzkoušet můžete i jeden z italských konceptů Pizza Nuova či Pasta Fresca, kde vyrábí deset druhů těstovin, pečou vlastní focacciu a každé jídlo ladí do detailu, abyste si mohli opravdu notovat. Pracovní setkání bude příjemné v prostředí podniku Pasta Caffé. Zdejší kuchaři pro vás připravují moderní jídla z domácích těstovin a čerstvých surovin stejně jako tradiční italské předkrmy, domácí dezerty a dorty.

Rodinnou pohodu nebo setkání s přáteli si vychutnáte spolu s brazilskou kuchyní v originálních churrasco-rodízio restaurací Brasileiro.

Churrasco znamená tradiční přípravu různých druhů mas, zejména hovězího masa ve speciálním grilu, kde se maso opéká napíchnuté na jehlách. Rodízio je způsob podávání.

brasilieroGrilované maso plemen jihoamerických býků je servírováno tzv. passadores de carne, který maso odkrajuje ze špízu přímo hostovi u stolu na talíř. Každý host má na stole „kolečko“, kterým značí, zda má zájem o další druh masa z jehly k ochutnání, tj. otočí jej zelenou barvou vzhůru. Nabídku dotváří dále ryby, mořské plody a pestrý studený bar plný různých variací předkrmů, salátů, včetně sushi. Způsob konzumace je zaveden formou „all you can eat“, který byl v době zakládání restaurací lze říci až revolučním krokem.
 

Kuchyň, Čest a La Degustation Bohême Bourgeoise

Hledáte opravdu speciální restauraci, kam chcete zajít na romantickou večeři, kam pozvat obchodní partnery? Nešlápnete vedle, když si uděláte rezervaci v restauraci KuchyňSalmovském paláci na Pražském hradě, která je opět v provozu. 

Pečlivě vybrané hovězí maso v mnoha labužnických úpravách, Plzeň z tanku a příjemné stylové  prostředí – to je steakhouse Čestr. Celé partie z čestru a přeštíka pečeme na nízkou teplotu v sauně, kterou jsme přes půl roku vyvíjeli. Maso je pak neobyčejně chutné, šťavnaté a křehké. Vřele doporučujeme vyzkoušet v tříchodovém menu.

Na degustační menu můžete zajít do restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise. Hosté mohou sledovat vaření podle mistrovsky vypracovaných postupů z bezprostřední blízkosti. Chody se pravidelně obměňují podle aktuální nabídky drobných českých pěstitelů a bio farem. Restaurace pravidelně každoročně obhajuje michelinskou hvězdičku.

Káva a dort v příjemné kavárně

Prvorepubliková kavárenská atmosféra na vás dýchne v Café Savoy. Nevšední interiér zdobí mimo jiné i památkově chráněný neorenesanční strop s historií sahající až do roku 1893, což málokdo ví. Café Savoy se stalo oblíbeným místem setkávání, známé je především bohatými snídaněmi, ovšem z vkusně uměřeného jídelníčku si vyberete určitě i oběd nebo večeři. Vlastní pekárna zabezpečuje denně čerstvé cukrářské a pekárenské produkty. Uvidíte sami!

Dalším osvědčeným tipem je Cukrárna Myšák, která se ke konceptu Ambiente přidala teprve nedávno. Vyhlášená cukrárna jejíž historie spadá do začátku minulého století se nachází v centru Prahy, ve Vodičkově ulici. Restaurovány byly například mozaiková podlaha v přízemí, malby na stropě, mramorové schodiště či dřevěné niky. Ze sladkých dobrot můžeme doporučit například plněné croissanty, pohár Myšák a další klasické české zákusky i moderní obměny jako je například větrník Myšák se slaným karamelem.
 

Kurzy vaření od Ambiente


Chcete se naučit vařit jako profesionálové ze sítě restaurací a káváren Ambiente? Pak pro vás jsou připraveny kurzy vaření na Národní třídě 28 v prostoru UM. Nabídka kurzů je široká, jmenujme alespoň pár: Zkus Ambiente, kde se dozvíte nejen něco o vaření, ale můžete se těšit na historky ze zákulisí. Vyrazit můžete na Školu čepování, či Jak na kávu s domácím kávovarem, můžete se učit péct či koláče s mistry z Esky

Její návštěvu v Karlíně si určitě nenechte ujít. Koncept pekařství, kavárny a restaurace v jednom to je Eska v Karlíně. Jejich čerstvě upečený domácí chléb, který si můžete koupit, i domů se vám s velkou pravděpodobností stane nezapomenutelným.

Od roku 2023 je poodnik rozdělen a v prvním patře najdete restauraci Štangl. V restauraci pracují se surovinami z pole, divoké přírody a vlastní hydroponické farmy, s ušlechtilými plísněmi i fermentací. 

Oblíbené restaurace a gastronomické tipy v Praze
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
UM – kurzy vaření od Ambiente Gurmánská turistika

UM – kurzy vaření od Ambiente

Jsme lidé z kuchyně, od výčepu i z kavárny. A tohle je náš společný prostor, kde vaříme, ochutnáváme, vzděláváme se, objevujeme a experimentujeme.

Restaurace Štangl v Karlíně Gurmánská turistika

Restaurace Štangl v Karlíně

Restaurace Štangl sídlí v prvním patře Esky v Karlíně. Dříve místo fungovalo jako jeden podnik.

Restaurace Kuchyň na Pražském hradě Gurmánská turistika

Restaurace Kuchyň na Pražském hradě

Restaurace Kuchyň sítě Ambiente v Salmovském paláci opět funguje. Přijďte na poctivé české jídlo šéfkuchaře Marka Janoucha a pečlivě ošetřené tankové pivo.

Restaurace Čestr – steakhouse z rodiny Ambiente Gurmánská turistika

Restaurace Čestr – steakhouse z rodiny Ambiente

Pečlivě vybrané hovězí maso v mnoha labužnických úpravách, Plzeň z tanku a příjemné stylové nekuřácké prostředí – to je steakhouse Čestr.

Vinárna Bokovka v Praze Gurmánská turistika

Vinárna Bokovka v Praze

Vinárna Bokovka je otevřena každému, kdo chce ochutnat kvalitní vína především z Evropy. V nabídce ale najdete i vína z Argentiny, Chile, Kalifornie a Nového Zélandu. Objevíte zde zajímavá, méně známá, ale kvalitní vína z celé Evropy a máme v nabídce nechybí ani nejlepší vína z Moravy.

Restaurace Lokál – česká kuchyně té nejlepší kvality Gurmánská turistika

Restaurace Lokál – česká kuchyně té nejlepší kvality

Stýská se vám po klasických pokrmech české kuchyně, které se v mnoha restauracích již skoro nevyskytují? Už dlouho jste neviděli domácí houskový knedlík, nebo omáčku, která nepřišla do styku s instantním práškem? Pak je Lokál, jehož hlavní filozofií je čerstvost surovin a poctivá práce kuchařů, ta pravá volba pro vás.

Cukrárna Myšák v Praze Gurmánská turistika

Cukrárna Myšák v Praze

Ambiente navazuje na prvorepublikovou tradici cukrárny Myšák ve Vodičkově ulici v Praze. Pod vedením cukráře Lukáše Pohla se v něm připravují klasické české zákusky, dorty i poháry doplněné výběrovou kávou.

Burger Service v Praze Gurmánská turistika

Burger Service v Praze

Fastfood Burger Service vznikl v Revoluční ulici, v samém centru Prahy, pod taktovkou vyhlášené sítě restaurací Ambiente.

Pastacaffé v Praze Gurmánská turistika

Pastacaffé v Praze

Restaurace Pastacaffé z rodiny Ambiente Group se nachází v pražské Vězeňské ulici se zaměřují na italskou kuchyni, především těstoviny. Funguje i jako kavárna – nabízí snídaně, kávu a zákusky vlastní i z Café Savoy.

Eska Karlín Gurmánská turistika

Eska Karlín

Eska na Praze 8 v Karlíně je restaurace s pekárnou, která spojuje staré a nové. V moderní podobě vám přesunou na talíř to, co je běžně kolem nás – zeleninu od kořene až po listy, divoké bylinky i ohněm vypečený chleba.

Restaurace Marie B Gurmánská turistika

Restaurace Marie B

Uvolněná restaurace bez menu, kde se díváte kuchařům pod ruce, to je nově otevřená restaurace sítě Ambi Marie B v centru Prahy.

Lokál U Bílé kuželky na Malé Straně Gurmánská turistika

Lokál U Bílé kuželky na Malé Straně

Lokál U Bílé kuželky na Malé Straně je nástupcem prvního Lokálu v Dlouhé a nachází se v malostranském domě s krásným klenutým sklepem. Tento Lokál rovněž stojí na dvou základních pilířích – skvělém čepovaném plzeňském pivu a tradiční české kuchyni.

Kantýna Gurmánská turistika

Kantýna

Co takhle pořádnou svačinu? Dejte si ji u nás, vemte si ji do kanceláře nebo třeba na výlet.

Hospoda U Kalendů v pražském Podskalí Gurmánská turistika

Hospoda U Kalendů v pražském Podskalí

Hospoda U Kalendů v pražském Podskalí vznikla na začátku minulého století. Od roku 2022 je součástí rodiny Ambiente, která se snaží na pestrou tradici tohoto lokálně významného místa navázat. Přijďte ochutnat poctivá pražská jídla a pečlivě ošetřené plzeňské pivo!

Výčep Pult řetězce Ambiente s perfektně čepovanými ležáky Gurmánská turistika

Výčep Pult řetězce Ambiente s perfektně čepovanými ležáky

Jediné místo, kde ochutnáte dokonale ošetřený český ležák hned z šesti pivovarů. Díky našim zkušenostem a technologii umíme dát stejnou péči jakémukoliv pivu na pípě. Přijďte porovnat jejich chuť!

Café Savoy v Praze Gurmánská turistika

Café Savoy v Praze

Na břehu Vltavy, nedaleko Kampy a úpatí Petřína, najdete restauraci a kavárnu Café Savoy ze známého řetězce Ambiente. Vedle široké nabídky zákusků a snídaní zde dostanete i mnoho specialit převážne francouzské kuchyně. Počátky Café Savoy sahají do konce 19. století.

Restaurace Pasta Fresca Gurmánská turistika

Restaurace Pasta Fresca

Italská restaurace v centru Prahy nabízí sezónní a regionální pokrmy, které z čerstvých italských surovin připravuje šéfkuchař Tomáš Mykytyn. K výtečnému jídlu si můžete vychutnat některé z unikátní sbírky jakostních italských vín.

Lokál U Zavadilů v Kunraticích Gurmánská turistika

Lokál U Zavadilů v Kunraticích

Nakročeno z centra Prahy nejprve do okrajových částí a pak i do jiných regionů má jeden z nejznámějších gastronomických konceptů u nás. V pražských Kunraticích nově otevřeli Lokál U Zavadilů.

Brasileiro U Zelené žáby – brazilská restaurace v Praze Gurmánská turistika

Brasileiro U Zelené žáby – brazilská restaurace v Praze

Originální brazilské churrasco-rodizio rodiny Ambiente v centru Prahy. Dát si zde můžete grilované jihoamerické hovězí maso, dobroty ze salátového baru, caipirinhu či brazilské dezerty. Vše funguje na principu "sněz, co můžeš".

Řeznictví a bistro Naše maso Gurmánská turistika

Řeznictví a bistro Naše maso

V řeznictví Naše maso vám nabízí to nejlepší maso, ze kterého vaří v restauracích Ambiente. Vyzrálé hovězí plemene „čestr", šťavnaté maso přeštického vepře a vlastní uzeniny, za jejichž kvalitou si stojí šéfkuchaři restaurací Ambiente.

Pizza Nuova – neapolská pizza v srdci Prahy Gurmánská turistika

Pizza Nuova – neapolská pizza v srdci Prahy

Restaurace sítě Ambiente podává pravou neapolskou pizzu – La Verace Pizza Napoletana, z čerstvých surovin, těstovinové speciality vybraných italských regionů ři vynikající saláty. Zvolit můžete menu "a la carte" anebo volnou konzumaci.

Dva kohouti – pivovar s výčepem v Karlíně od Ambiente Gurmánská turistika

Dva kohouti – pivovar s výčepem v Karlíně od Ambiente

Pražský podnik Dva kohouti, náležící do rodiny Ambiente, představuje pivovar s výčepem pod jednou střechou. Zakladateli pivovaru jsou sládek Adam Matuška a mistr výčepní z Lokálů Lukáš Svoboda. Pivovar najdete na dvoře za Lokálem Hamburk (který také patří Ambiente).

Další aktuality

Věda a historie není nuda: Klub Za starou Prahu chrání duši města už víc než sto let

Na počátku byl šok. Na přelomu 19. a 20. století se stará Praha pod tlakem modernizace měnila před očima. Ulice Starého Města mizely, historické domy se měnily v trosky, a mezi jejich ruinami vyrostl první velkoměstský bulvár: dnešní Revoluční třída. Zatímco někteří tleskali pokroku, jiní plakali nad ztrátou nenahraditelného dědictví. Právě tehdy vznikl Klub Za starou Prahu, spolek, který se zrodil z kulturního odporu a přežil všechny režimy. Seznamte se s ním na Kudy z nudy!
20. květen 2025 10:23
Památky, Praha

Tipy na víkend v Praze a okolí

Kudy z nudy přináší aktuální tipy na víkend (24.5. – 25.5.) v Praze a jejím okolí. Čeká na vás romantika, sport, výlety do přírody, výstavy, koncerty i adrenalinové zážitky, programy pro rodiny s dětmi a další aktivity: Středověké slavnosti na Hradčanech 2025, Dobříšské májové slavnosti 2025, Rumfest 2025, Historická bitva v Kolíně 2025, Hrabalovo Kersko 2025. Vyberte si zajímavé akce a naplánujte s námi program na víkend!
19. květen 2025 6:00
Zážitky, Praha

Věda a historie není nuda: nejoblíbenější české sporty, rekordy a sportovní prvenství

Který sport se dá označit jako český národní sport? Které sporty jsou nejpopulárnější a jak často vlastně sportujeme? Které sportovní odvětví je nejstarší a kdy se konalo první fotbalové utkání? Na takové a další zvídavé otázky známe na Kudy z nudy odpovědi. Pojďte se s námi podívat do světa českého sportu, disciplín, zápasů a statistik.
18. květen 2025 17:39
Letní sporty, Praha

Neobjevené skvosty: 10 tipů z regionu Praha

Poznejte opomíjené krásy Prahy! Ve městě najdete vedle celosvětově proslulých historických památek řadu dalších zajímavých míst. Prohlédněte si Rothmayerovu vilu ve Střešovicích, Invalidovnu v Karlíně, Šternberský palác na Hradčanech, Galerii Josefa Sudka nebo Hvězdárnu Ďáblice. Projděte se Starým Městem a objevte Clam-Gallasův palác, který patří k nejvýznamnějším architektonickým památkám Prahy a České republiky. Vezměte děti na nejstarší dochovaný podlahový kolotoč v Evropě na Letné, prohlédněte si Národní památník na Vítkově s jezdeckou sochou Jana Žižky a fantastickým výhledem, anebo Prahu takovou, jaká byla v době panování Karla IV. v zajímavé expozici v domě U Zlatého prstenu.
18. květen 2025 10:27
Životní styl, Praha

V Bohnicích se chystá festival Mezi ploty, letos ve velkém stylu!

Na letošní festival Mezi ploty, který se v areálu Psychiatrické nemocnice Bohnice uskuteční 24. a 25. května 2025, přijedou desítky slavných umělců. Budou to například Richard Müller, Olympic, Xindl X, Visací zámek, Aneta Langerová, Michal Hrůza, Lenka Dusilová, Lenny, N.O.H.A., Kašpárek v rohlíku, Skyline, Jan Budař, Cirk La Putyka, Vilma Cibulková se souborem 3D Company i se souborem SpoluHra, Simona Babčáková, Lukáš Pavlásek nebo osobnosti show Na stojáka jako Adéla Elbel, Ester Kočičková a Tomáš Matonoha. Na 10 scénách v areálu se vystřídá na 100 hudebníků a divadelníků!
17. květen 2025 12:00
Kultura, Praha

Poslední příležitost vidět létající drahokkamy: výstava motýlů ve skleníku Fata Morgana pomalu končí

Už jenom poslední dva víkendy, tedy 17. a 18. 5. a následující týden a víkend 24. a 25. 5. 2025 si mohou návštěvníci Botanické zahrady hl. m. Prahy užít výstavu exotických motýlů. Přehlídka nazvaná Motýli: Kouzlo přitažlivosti je nedílnou součástí celoročního tématu vábení v přírodě a motýly představuje jako jedinečné a důležité opylovače. Trojská botanická zahrada má otevřeno každý den od 9 do 19 hodin, skleník Fata Morgana je v pondělí uzavřený.
16. květen 2025 18:00
Příroda, Praha

Vltavu u Žlutých lázní ovládnou o víkendu dračí lodě

Od pátku do neděle, 16. až 18. května 2025, se na Vltavě podél Žlutých lázní bude bojovat o Český pohár dračích lodí. Do areálu se sjede přes tisíc účastníků, aby se utkali v nejstarším závodě dračích lodí v České republice. Pražský festival dračích lodí je nejstarším závodem svého druhu na našem území.
16. květen 2025 10:00
Letní sporty, Praha

Svět knihy Praha slaví letos třicáté výročí svého trvání!

Na Výstavišti v Holešovicích se od 15. do 18. května opět dostane ke slovu literatura a to jak česká, tak světová. Do světa knih láká čtenáře 30. ročník knižního veletrhu a literární festival Svět knihy 2025. Programově pestrý ročník představí literární Portugalsko, širokou škálu žánrů a opět podpoří autory bojující za svobodu. Podívejte se s portálem Kudy z nudy, na co všechno se můžete těšit.
16. květen 2025 6:00
Kultura, Praha