Nepřetržitou tradicí vaření piva od raného středověku se sice žádný z našich klášterních pivovarů pochlubit nemůže, ale dobových zpráv o vaření klášterního piva máme celou řadu. Pivovary bývaly
běžnou součástí hospodářského zázemí a piva, často vyráběná podle
přísně střežených receptur a s přísadami nejrůznějších bylin, klášterům přinášela nemalý zisk. Zkrátka v klášterech bylo
pivo odjakživa doma a na řadu míst se pivovary vrátily anebo postupně vrací. Na obnovení tradice se pracuje na řadě m íst. Před několika lety otrevřeli nově třeba
Klášterní pivovar Porta Coeli v Předklášteří nedaleko Tišnova na jižní Moravě.
Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha
Prohlídky spojené s výkladem o historii nejstaršího českého pivovaru, pivovarské muzeum s expozicí pivního skla, řízená degustace
piv vyráběných pod značkou Benedict a posezení ve stylovém
Klášterním šenku, který má v létě otevřenou krásnou zahrádku v areálu kláštera: to je nabídka
Břevnovského klášterního pivovaru sv. Vojtěcha v
Praze. Samozřejmě nejde o pivovar, kde by se vařilo pivo už v roce 993, kdy byl
Břevnovský klášter založen; na dlouhou tradici břevnovského piva navázal znovuotevřením v roce 2013 v bývalých klášterních stájích. Na své si tu přijde každý, vyrábí se
tmavé i světlé ležáky, pšeničná piva a příležitostně i
speciály, břevnovské pivo ochutnáte i v řadě pražských podniků. Trendy novinkou je nealkoholická IPA obohacená grapefruitem.
Klášterní pivovar Strahov

Žádný svatý není tak dobrý jako náš
Norbert, říkají premonstráti ze
Strahovského kláštera. Také tady, v areálu nedaleko
Pražského hradu se vařilo pivo už od středověku,
Klášterní pivovar obnovil provoz v bývalé kočárovně. Nabízí
pivo značky Sv. Norbert, vyráběné v mnoha obměnách – ostatně i první várka piva byla uvařena na svátek svatého Norberta, patrona premonstrátů. Pivo ochutnáte
přímo v pivovaru nebo ve
stylové restauraci, v letních měsících je otevřená zahrádka na pivovarském dvoře. Klasické ležáky doplňují sezónní střídající se speciály, populární je například Sv. Norbert Tříkrálový pšeničný speciál.
Želivský klášterní pivovar

Prohlídky pivovaru s výkladem, posezení v pivovarské restauraci i
zážitkové vaření piva nabízí
Klášterní pivovar v
premonstrátském klášteře v
Želivě. První zmínky o vaření piva pocházejí ze 14 století, z roku 1617 se dochoval popis pivovaru, ovšem více než tři sta let dlouhou tradici vaření piva přerušil na začátku 20. století požár.
Piva z Klášterního pivovaru jsou pojmenovaná podle významných opatů a bývalých představených kláštera; to úplně první, které v roce 2003 opustilo klášterní zdi, byla svrchně kvašená patnáctka Gottschalk, nazvaná podle vůbec prvního želivského opata z 12. století. Vedle klasický ležáků, jako jsou světlý, polotmavý a tmavý Haštal, se tu vaří i speciály. Mezi ně patří například Vánoční speciály anebo šestnáctistupňové postní pivo; mniši je pili v době postu, protože jim dodávalo sílu a energii.
Pivovar Ossegg v Oseku

Historie
barokního pivovaru a sladovny v
Cisterciáckém opatství v
Oseku u
Duchcova se začala psát v roce 1701. Po druhé světové válce byl uzavřen a sloužil jako sklad a stáčírna mosteckého pivovaru. Na tradice navázal dnešní
pivovar Cisterciáckého opatství Ossegg. V areálu kláštera v restauraci přímo pod varnou můžete ochutnat klasické světlé i tmavé ležáky i speciály z krušnohorské vody, žateckého chmele a sladu ze severních Čech.
Klášter u Mnichova Hradiště
Pivovar Klášter u
Mnichova Hradiště dostal své jméno podle kláštera řádu cisterciáků, založeného ve druhé polovině 12. století. Z areálu ve stylu francouzské gotiky se dochovala pouze
brána s překrásným portálem, kterou můžete vidět na nádvoří pivovaru. Hluboké sklepy ve středověku vytesané do skály jsou sídlem
proslulé Restaurace Skála.
Pivovar Broumov

V
pivovaru v Broumově, městské části
Olivětín, se vyrábí originální pivo dle prastarých receptur, a to světlé i tmavé ležáky i speciály
značky Opat. Podnik totiž navazuje na pivovar, který kdysi býval ve zdejším
benediktinském klášteře.
Kromě výrobních provozů si můžete prohlédnout i
pivovarské muzeum a prohlídku spojit s ochutnávkou piv, případně se vypravit i na prohlídku
kláštera; v dominantě celého Broumovska navštívíte
sakristii, knihovnu, klášterní kostel sv. Vojtěcha a refektář s kopií Turínského plátna z roku 1651.
Perlička na závěr z kláštera Teplá

Po klášterním pivovaru v
premonstrátském klášteře Teplá nezůstalo nic než zbytky obvodových zdí a sklepení. Traduje se, že o pivovar klášter přišel kvůli veliteli posádky Československé armády, která areál zabrala po druhé světové válce. Byl ubytovaný v opatských pokojích a pivovarský komín mu prý překážel ve výhledu, tak ho nechal odstřelit. Jenže jeho podřízení špatně odhadli množství výbušniny a místo komínu odstřelili celý pivovar.
Návštěvníci mohou prozkoumat klášterní pivovary s bohatou historií, užít si prohlídky spojené s výkladem o historii pivovarnictví, objevit pivovarská muzea a ocenit řízené degustace různých druhů klášterních piv. Mohou také relaxovat v klášterních šencích nebo v zahradách a ochutnat speciální piva, jako je nealkoholická IPA obohacená grapefruitem či višňové a medovinové speciály.
Nejstarší český klášterní pivovar se nachází v klášteře svatého Vojtěcha v Břevnově v Praze.
V Klášterním pivovaru Strahov se vyrábějí piva značky Sv. Norbert v mnoha obměnách, včetně klasických ležáků a sezónních speciálů, jako je například Sv. Norbert Tříkrálový pšeničný speciál.
První zmínky o vaření piva v Želivském klášteře pocházejí ze 14. století, ale dlouhá tradice byla přerušena požárem v 20. století. Klášterní pivovar byl obnoven a dnes nabízí piva pojmenovaná podle významných opatů a představených kláštera.
Po druhé světové válce byl původní barokní pivovar Ossegg uzavřen a sloužil jako sklad. Tradice byla obnovena v nově zřízeném pivovaru Cisterciáckého opatství Ossegg.
Ve Želivském klášterním pivovaru se vaří speciální postní pivo s vyšším stupněm EPM, které mniši pili v době postu, neboť jim dodávalo sílu a energii.
V pivovaru v Broumově si návštěvníci mohou užít prohlídky výrobních prostor, objevit pivovarské muzeum, ochutnat originální pivo značky Opat a vydat se na prohlídku historického benediktinského kláštera.
Klášterní pivovar v Teplé byl zničen, když byl špatně odhadnuté množství výbušniny při odstraňování pivovarského komínu, což způsobilo odstřelení celého pivovaru.
Unikátní na pivu značky Sv. Norbert, které se vyrábí v Klášterním pivovaru Strahov, je jeho různorodost ve výběru od klasických ležáků po sezónní speciály a vazba na tradici svátku svatého Norberta, patrona premonstrátů.
Pivovar Květnice v Tišnově má dlouhou historii, neboť zde bylo pivo vařeno již ve středověku až do roku 1942. V současné době existuje snaha o obnovení pivovarnických tradic v této lokalitě.