Pojem Žatecký chmel (
Saaz Hops) je známý celosvětově a
nově díky zápisu UNESCO bude zcela jistě i město
Žatec a venkovská krajina v okolí. Tradiční produkce soustředěná kolem nejjemnějšího aromatického žateckého chmele trvá víc než 700 let. Tamní odrůda existuje díky kombinaci mimořádně vhodných klimatických a přírodních podmínek, které jsou neoddělitelně spojené s dovednostmi a znalostmi zpracovatelů
Tradice pěstování chmele v českých zemích je dlouhá nejméně tisíc let, tedy od 10. století, kdy se ve střední Evropě objevily
první klášterní a měšťanské pivovary. Chmel z Čech se vyvážel do Bavorska a po
Labi do hanzovních měst na březích Baltského moře. A protože si němečtí sládci chmel z Čech mimořádně oblíbili, na
Žatecku už ve středověku začali pěstovat chmele tolik, aby stačil jak pro vlastní potřebu, tak pro vývoz.
Dnes se
Žatecký chmel, od roku 2007 vybavený
chráněným označením původu, používá pro výrobu špičkového piva po celém světě. Podrobně se s ním seznámíte v zážitkovém
Chrámu Chmele a Piva a v
Chmelařském muzeu v
Žatci, kde je k vidění nejrozsáhlejší expozice svého druhu na světě. Sídlí v autenticky dochovaných chmelařských objektech z konce 19. století a nabízí přehlídku exponátů, spojených s pěstováním, sklizní, sušením, sířením, lisováním do žoků, skladováním a dopravou žateckého chmele.
Chmel obecný nebo evropský se podle barvy révy a jejího tvaru dělí na
červeňáky a zeleňáky. V současné době se v České republice pěstují pouze červeňáky, obvykle rané a polorané odrůdy s červenohnědě zabarvenými stonky. Dozrávají v druhé polovině srpna a typický pro ně je bohatý obsah lupulinu a jemná chmelová vůně.
Chmel se cíleně šlechtí od druhé poloviny 19. století, zakladatelem moderních metod šlechtění chmele pomocí klonové selekce v původních krajových porostech byl doc.
Karel Osvald (1899–1948). Právě klonovou selekcí v původních porostech je
Žatecké a
Úštěcké chmelařské oblasti bylo postupně vyšlechtěno devět klonů odrůdy
Žatecký poloraný červeňák. Vynikající pivovarskou hodnotu, danou genetickým podílem Žateckého poloraného červeňáku v jejich původu, mají i všechny nově vyšlechtěné české odrůdy chmele, tedy například
Sládek, Saaz Late, Bohemie, Harmonie, Premiant, Rubín či
Agnus.