ÚvodAktualityČeské značky: Mlékárny Hlinsko, značka Tatra a Piknik, Pikao a Jesenka
Gurmánská turistika

České značky: Mlékárny Hlinsko, značka Tatra a Piknik, Pikao a Jesenka

Poslechněte si audio verzi článku
Jesenka, Piknik a Pikao, mléko, máslo, smetany a tvarohy, mléčné dezerty a nápoje, zmrzliny a ledové tříště: to je hlavní sortiment Mlékárny Hlinsko. Seznamte se na Kudy z nudy s podnikem, který na trh dodává výrobky s tradiční českou značkou Tatra!
V seriálu příběhů českých značek na Kudy z nudy najdete spousty oborů. Patří k nim i zpracování mléka. Proto se tentokrát vypravíme do Mlékárny Hlinsko, která oslavila už osmdesáté narozeniny a dodává na trh mléčné výrobky s obchodní značkou Tatra. Tatra se stala synonymem pro spousty dobrot, které si oblíbily generace dětí i dospělých. Určitě i vy znáte Piknik, Pikao nebo Jesenka. Víte, že se zahuštěným slazeným mlékem v tubě značky Tatra měl zajímavý zážitek herec Oldřich Nový?
 

Nestlovka aneb mlékárna v Hlinsku

Historie mlékárny sahá do roku 1939, kdy ji založila švýcarská společnost Nestlé. Samotná stavba mlékárny, později přezdívané „nestlovka“, byla oficiálně zahájena 4. července 1940. Společnost Nestlé se při výběru lokality rozhodovala podle čistoty přírody a kvality mléka. Hlinsko splňovalo všechny podmínky, obzvlášť díky čisté okolní přírodě, která se podle Švýcarů podobala alpským pastvinám.

Výrobní technologie mlékárně dodaly převážně firmy z Německa, Švýcarska a Dánska. První provoz mlékárny byl spuštěn 1. dubna 1943. Jen během prvního roku provozu Mlékárna Hlinsko zpracovala dva miliony litrů syrového mléka do sušeného mléka, kondenzovaného mléka, másla a sušeného podmáslí. Jen pro srovnání, v současnosti mlékárna zpracovává více než 200 miliónů litrů mléka ročně. Téměř polovina výrobků se vyváží a pochutnávají si na nich lidé ve 24 zemích.

Vůbec poprvé mlékárna začala své výrobky exportovat v roce 1947. Ve stejném roce také rozšířila výrobu sušeného mléka, které bylo oblíbené kvůli bakteriální čistotě a stabilitě kyselosti i tučnosti. Protože to byl trend k zajištění dobrého zdravotního vývoje novorozeňat, Mlékárna Hlinsko rozšířila své portfolio výrobků o sušené mléko pro kojence a stala se tak lídrem v oboru dětské výživy. Když v únoru 1948 takzvanou „nestlovku“ převzal národní podnik Průmyslu mléčné výživy, Švýcaři usilovali o to, aby se jedinečná receptura slazeného kondenzovaného mléka nikdy nedostala na veřejnost. Ukázalo se ale, že se zaměstnancům mlékárny podařilo získat váhové poměry jednotlivých surovin a výroba legendárního kondenzovaného mléka tak mohla pokračovat dál. V poválečném Československu byla Mlékárna Hlinsko nejen jediným výrobcem kondenzovaného a sušeného mléka, ale také jediným výrobcem sušeného podmáslí.
 

Tatra, dobroty a příběh Oldřicha Nového

V roce 1964 se v Mlékárně Hlinsko začalo poprvé vyrábět zahuštěné slazené mléko. Původně mělo jít jen o doplněk pro dochucení kávy, ale rychle ho objevili turisté a výletníci, pro které se díky vynikající chuti a praktickému balení v tubách staly Piknik, Pikao i Jesenka neodmyslitelnou součástí svačin na cestách. Zahuštěné mléko se stalo symbolem Tatry a dodnes se vyrábí podle původního receptu.

Možná jste sami zažili okamžik, kdy jste se ke slazené smetaně nemohli dostat, protože hrdlo tuby ucpal ztuhlý tuk. Nejste sami, stalo se to i herci Oldřichu Novému. Ten dokonce poslal do Mlékárny Hlinsko dopis, v němž vylíčil svůj příběh s tehdy novou Jesenkou. Když si ji otvíral ke kávě na jedné z mnoha nekonečných porad, špunt najednou povolil a obsah Jesenky vystřelil ven. K náramnému veselí účastníků schůze postříkal několik svých sousedů.
 

Máslo, smetany, zmrzliny, ledové tříště a tvarohy

Po roce 1989 Mlékárnu Hlinsko včetně značky Tatra zprivatizoval Milan Domáček. Jako jeden z mála v Česku dokázal mlékárnu prosadit na zahraničních trzích, zejména pokud jde o sušené a kondenzované mléko, a proměnit jí v ostré konkurenci obdobně zaměřených firem v prosperující podnik. Společně s dalšími firmami jako je ETA či Pivovar Rychtář mlékárna úspěšně zaměstnávala řadu lidí z Hlinska a okolí.

Po smrti pana Domáčka koupil mlékárnu od jeho dědiců Agrofert Holding Andreje Babiše. Pod obchodním označením Tatra se dnes vyrábí mléko v krabicích, máslo, smetana, sušené a kondenzované mléko, zmrzliny, ledové tříště, mléčné nápoje, dezerty a tvarohy. Mlékárna investuje do nejmodernějších technologií a do systému řízení kvality. Díky tomu získává ocenění z různých soutěží: například ze soutěže Mlékárenský výrobek roku si v roce 2019 ocenění odnesla Ledová káva a v roce 2021 tvarohový dezert Mlsni.si. s jahodovou marmeládou.
Světový den mléka

Světový den mléka

Lidé si připíjejí kdečím na všechno možné, tak proč si 1. června nepřipít na Světový den mléka – a pěkně stylově, tedy sklenicí mléka? Všichni víme anebo alespoň tušíme, jak důležité je mléko pro zdravou výživu, a že mléko i mléčné produkty jsou bohatým zdrojem bílkovin, vápníku a dalších živin. S mlékem se v mnoha podobách setkáte i na Kudy z nudy.

Znáte příběhy českých značek?

Znáte příběhy českých značek?

Portál Kudy z nudy vám pravidelně představuje příběhy nejrůznějších tradičních českých značek. Tak například se dozvíte zajímavosti o firmě Baťa, Thonet, Botas, či Moser, anebo o automobilkách Škoda, Tatra nebo Kaipan. České značky, které prověřil čas anebo ty úplně nové a moderní vám nyní přinášíme v souhrnném přehledu, v němž naleznete všechny dosavadní články z webu Kudy z nudy.

České značky: ETA, spolehlivý parťák vašich domácností

České značky: ETA, spolehlivý parťák vašich domácností

V roce 2023 společnost ETA oslavila krásných 80 let. Vysavače, fény, žehličky, varné plotýnky nebo mixéry byly celou tu dobu součástí našich domácností! Pojďte s námi zavzpomínat a nahlédnout do kuchyní našich babiček, jestli tam takový zapomenutý poklad někde neleží!

Hlinsko

Hlinsko

Město v údolí mezi Železnými horami a Žďárskými vrchy prý dostalo jméno podle hrnčířské hlíny. Hrnčířství patřilo vedle tkalcovství k jednomu z tradičních řemesel a obdivovat je tu můžete i dnes – jedním z nejpřitažlivějších cílů totiž je památková rezervace lidové architektury zvaná Betlém.

České značky: Polabské mlékárny a Milko

České značky: Polabské mlékárny a Milko

S výrobky značky Milko se setkáváme běžně. Víte, že se za touto značkou skrývají Polabské mlékárny? Podnik se sídlem v Poděbradech nabízí přírodní i ochucené tvarohy, smetanové i řecké jogurty, tvarohový dezert Termix, jogurty v islandském stylu skyr, tvarohové dezerty Ovofit, tvarohový krém se smetanou Tvaroháček, žervé, bio tvaroh s jogurtem Matylda, dipy ke grilování, čerstvé, polotvrdé, tvrdé i pařené sýry, sýry pastevecké i kozí, máslo nebo smetanu.

Další aktuality

Dvacet výletů za svatým Martinem, vínem a pečenými husami

Přiveze letos svatý Martin do Česka sníh? I když to vypadá, že by to stihnout mohl, s jistotou to tvrdit nemůžeme. Ale už teď je jisté, že společně s ním dorazí 11. listopadu v průvodu svatomartinská vína, pečené husy a zábava pro malé i velké. Za svatomartinskými oslavami, kratochvílemi a radovánkami vás zve portál Kudy z nudy.
21. říjen 2024 11:00
Gurmánská turistika

Připomeňte si Mezinárodní den kuchařů návštěvou dobré restaurace

Mezinárodní den kuchařů, který připadá na 20. října, patří všem kuchařům, ať už se jedná o profesionální mistry svého řemesla anebo nadšeným hobby kuchtíkům, kteří vaří prostě proto, že je vaření baví. Oslavte tento den třeba tím, že si zajdete do vyhlášené restaurace na něco dobrého. Tipy na ty nejvyhlášenější restaurace, hospody a hospůdky vám přináší Kudy z nudy.
20. říjen 2024 7:06
Gurmánská turistika

Připravte se na Svatomartinská vína ročníku 2024! Budou skvělá – vyniknou svěží chutí a vysokou kvalitou

Den otevření prvních Svatomartinských vín, 11. listopad 2024, se blíží a moravští a čeští vinaři hlásí dobré zprávy. Tradičně se první Svatomartinská vína otevírají 11. listopadu v 11 hodin na mnoha slavnostních akcích po celém Česku. Letos připadá 11. 11. na pondělí, prodeje Svatomartinských vín ročníku 2024 tak budou zahájeny už v pátek 8. 11. Pod značkou Svatomartinské mohou vinaři vyrábět pouze vína suchá s odpovídajícími vlastnosti, jakými jsou právě svěžest a ovocitost. Na to dohlíží každoročně odborná komise, která rozhoduje, zda dané víno odpovídá požadavkům a může známku Svatomartinské používat.
19. říjen 2024 9:49
Gurmánská turistika

Užijte si tradiční výlovy během října i listopadu

Sedm hodin ráno, ranní mlhy. Desítky postav v dlouhých pláštích a vysokých botách roztáhnou sítě a vydají se do studeného bahna. Tradiční výlov rybníků začíná! Portál Kudy z nudy vás zve na desítky akcí, na nichž se rybáři rozloučí se sezonou a nebudou chybět rybí speciality i dobrá nálada.
15. říjen 2024 10:00
Gurmánská turistika

Nevíte, kam za dobrým jídlem? Vyzkoušejte tipy na oběd či večeři jako od maminky

Vzpomínáte na dobroty, které vám vařila maminka nebo babička nebo na nepřekonatelný oběd či večeři v nově objevené restauraci? Poradíme vám vyrazit za dobrým jídlem a pitím. Nabízíme vám tipy na oblíbené restaurace, hospody a kavárny. Pokud máte vlastní tip, podělte se o něj s námi...
12. říjen 2024 12:00
Gurmánská turistika

Už jen jeden měsíc zbývá do otevření prvních Svatomartinských vín!

Už za měsíc, tedy od pátku 8. do pondělí 11. 11. 2024, se začnou po celé zemi otevírat první láhve svěžích a aromatických Svatomartinských vín. Díky teplému a slunečnému srpnu, tedy nejdůležitějšímu měsíci pro dozrávání hroznů raných odrůd, lze očekávat výborný ročník. Po celé republice také odstartují svatomartinské slavnosti a restaurace budou nabízet speciálně připravená svatomartinská menu, kde kromě vynikajících vín nebudou chybět ani různé úpravy hus a jiné gastronomické speciality.
11. říjen 2024 6:51
Gurmánská turistika

100 tipů, kam jít na víno do vinařství nebo přímo k vinařům

Naše vinice nabízí vína neobyčejně rozmanitá, která vynikají originálními ovocnými tóny a kořenitostí, bohatým spektrem aromatických látek a harmonickou plnou chutí. Právě proto jsou moravská a česká vína vyhledávána milovníky kvalitních a optimálně vyzrálých vín. Poznejte a ochutnejte jedinečná vína z malých a středních vinařství!
11. říjen 2024 6:42
Gurmánská turistika

Jezte, pijte, hodujte a přitom také cestujte aneb tipy na zajímavé restaurace ze všech krajů ČR

Patříte k milovníkům dobrého jídla a pití? Pokud zároveň hledáte inspiraci na místa, kde najdete něco nového a neotřelého, podívejte se na naše tipy. Kudy z nudy vám tentokrát přináší přehled zajímavých restaurací, hospod, hospůdek a barů ze všech krajů Česka! Vybírat můžete z regionálních specialit, neobvyklých pokrmů mezinárodní kuchyně a dalších gastro zážitků.
11. říjen 2024 6:25
Gurmánská turistika