ÚvodAktualityČeské značky: Mlékárny Hlinsko, značka Tatra a Piknik, Pikao a Jesenka
Gurmánská turistika

České značky: Mlékárny Hlinsko, značka Tatra a Piknik, Pikao a Jesenka

Poslechněte si audio verzi článku
Jesenka, Piknik a Pikao, mléko, máslo, smetany a tvarohy, mléčné dezerty a nápoje, zmrzliny a ledové tříště: to je hlavní sortiment Mlékárny Hlinsko. Seznamte se na Kudy z nudy s podnikem, který na trh dodává výrobky s tradiční českou značkou Tatra!
V seriálu příběhů českých značek na Kudy z nudy najdete spousty oborů. Patří k nim i zpracování mléka. Proto se tentokrát vypravíme do Mlékárny Hlinsko, která oslavila už osmdesáté narozeniny a dodává na trh mléčné výrobky s obchodní značkou Tatra. Tatra se stala synonymem pro spousty dobrot, které si oblíbily generace dětí i dospělých. Určitě i vy znáte Piknik, Pikao nebo Jesenka. Víte, že se zahuštěným slazeným mlékem v tubě značky Tatra měl zajímavý zážitek herec Oldřich Nový?
 

Nestlovka aneb mlékárna v Hlinsku

Historie mlékárny sahá do roku 1939, kdy ji založila švýcarská společnost Nestlé. Samotná stavba mlékárny, později přezdívané „nestlovka“, byla oficiálně zahájena 4. července 1940. Společnost Nestlé se při výběru lokality rozhodovala podle čistoty přírody a kvality mléka. Hlinsko splňovalo všechny podmínky, obzvlášť díky čisté okolní přírodě, která se podle Švýcarů podobala alpským pastvinám.

Výrobní technologie mlékárně dodaly převážně firmy z Německa, Švýcarska a Dánska. První provoz mlékárny byl spuštěn 1. dubna 1943. Jen během prvního roku provozu Mlékárna Hlinsko zpracovala dva miliony litrů syrového mléka do sušeného mléka, kondenzovaného mléka, másla a sušeného podmáslí. Jen pro srovnání, v současnosti mlékárna zpracovává více než 200 miliónů litrů mléka ročně. Téměř polovina výrobků se vyváží a pochutnávají si na nich lidé ve 24 zemích.

Vůbec poprvé mlékárna začala své výrobky exportovat v roce 1947. Ve stejném roce také rozšířila výrobu sušeného mléka, které bylo oblíbené kvůli bakteriální čistotě a stabilitě kyselosti i tučnosti. Protože to byl trend k zajištění dobrého zdravotního vývoje novorozeňat, Mlékárna Hlinsko rozšířila své portfolio výrobků o sušené mléko pro kojence a stala se tak lídrem v oboru dětské výživy. Když v únoru 1948 takzvanou „nestlovku“ převzal národní podnik Průmyslu mléčné výživy, Švýcaři usilovali o to, aby se jedinečná receptura slazeného kondenzovaného mléka nikdy nedostala na veřejnost. Ukázalo se ale, že se zaměstnancům mlékárny podařilo získat váhové poměry jednotlivých surovin a výroba legendárního kondenzovaného mléka tak mohla pokračovat dál. V poválečném Československu byla Mlékárna Hlinsko nejen jediným výrobcem kondenzovaného a sušeného mléka, ale také jediným výrobcem sušeného podmáslí.
 

Tatra, dobroty a příběh Oldřicha Nového

V roce 1964 se v Mlékárně Hlinsko začalo poprvé vyrábět zahuštěné slazené mléko. Původně mělo jít jen o doplněk pro dochucení kávy, ale rychle ho objevili turisté a výletníci, pro které se díky vynikající chuti a praktickému balení v tubách staly Piknik, Pikao i Jesenka neodmyslitelnou součástí svačin na cestách. Zahuštěné mléko se stalo symbolem Tatry a dodnes se vyrábí podle původního receptu.

Možná jste sami zažili okamžik, kdy jste se ke slazené smetaně nemohli dostat, protože hrdlo tuby ucpal ztuhlý tuk. Nejste sami, stalo se to i herci Oldřichu Novému. Ten dokonce poslal do Mlékárny Hlinsko dopis, v němž vylíčil svůj příběh s tehdy novou Jesenkou. Když si ji otvíral ke kávě na jedné z mnoha nekonečných porad, špunt najednou povolil a obsah Jesenky vystřelil ven. K náramnému veselí účastníků schůze postříkal několik svých sousedů.
 

Máslo, smetany, zmrzliny, ledové tříště a tvarohy

Po roce 1989 Mlékárnu Hlinsko včetně značky Tatra zprivatizoval Milan Domáček. Jako jeden z mála v Česku dokázal mlékárnu prosadit na zahraničních trzích, zejména pokud jde o sušené a kondenzované mléko, a proměnit jí v ostré konkurenci obdobně zaměřených firem v prosperující podnik. Společně s dalšími firmami jako je ETA či Pivovar Rychtář mlékárna úspěšně zaměstnávala řadu lidí z Hlinska a okolí.

Po smrti pana Domáčka koupil mlékárnu od jeho dědiců Agrofert Holding Andreje Babiše. Pod obchodním označením Tatra se dnes vyrábí mléko v krabicích, máslo, smetana, sušené a kondenzované mléko, zmrzliny, ledové tříště, mléčné nápoje, dezerty a tvarohy. Mlékárna investuje do nejmodernějších technologií a do systému řízení kvality. Díky tomu získává ocenění z různých soutěží: například ze soutěže Mlékárenský výrobek roku si v roce 2019 ocenění odnesla Ledová káva a v roce 2021 tvarohový dezert Mlsni.si. s jahodovou marmeládou.
Světový den mléka

Světový den mléka

Lidé si připíjejí kdečím na všechno možné, tak proč si 1. června nepřipít na Světový den mléka – a pěkně stylově, tedy sklenicí mléka? Všichni víme anebo alespoň tušíme, jak důležité je mléko pro zdravou výživu, a že mléko i mléčné produkty jsou bohatým zdrojem bílkovin, vápníku a dalších živin. S mlékem se v mnoha podobách setkáte i na Kudy z nudy.

Znáte příběhy českých značek?

Znáte příběhy českých značek?

Portál Kudy z nudy vám pravidelně představuje příběhy nejrůznějších tradičních českých značek. Tak například se dozvíte zajímavosti o firmě Baťa, Thonet, Botas, či Moser, anebo o automobilkách Škoda, Tatra nebo Kaipan. České značky, které prověřil čas anebo ty úplně nové a moderní vám nyní přinášíme v souhrnném přehledu, v němž naleznete všechny dosavadní články z webu Kudy z nudy.

České značky: ETA, spolehlivý parťák vašich domácností

České značky: ETA, spolehlivý parťák vašich domácností

V roce 2023 společnost ETA oslavila krásných 80 let. Vysavače, fény, žehličky, varné plotýnky nebo mixéry byly celou tu dobu součástí našich domácností! Pojďte s námi zavzpomínat a nahlédnout do kuchyní našich babiček, jestli tam takový zapomenutý poklad někde neleží!

Hlinsko

Hlinsko

Město v údolí mezi Železnými horami a Žďárskými vrchy prý dostalo jméno podle hrnčířské hlíny. Hrnčířství patřilo vedle tkalcovství k jednomu z tradičních řemesel a obdivovat je tu můžete i dnes – jedním z nejpřitažlivějších cílů totiž je památková rezervace lidové architektury zvaná Betlém.

České značky: Polabské mlékárny a Milko

České značky: Polabské mlékárny a Milko

S výrobky značky Milko se setkáváme běžně. Víte, že se za touto značkou skrývají Polabské mlékárny? Podnik se sídlem v Poděbradech nabízí přírodní i ochucené tvarohy, smetanové i řecké jogurty, tvarohový dezert Termix, jogurty v islandském stylu skyr, tvarohové dezerty Ovofit, tvarohový krém se smetanou Tvaroháček, žervé, bio tvaroh s jogurtem Matylda, dipy ke grilování, čerstvé, polotvrdé, tvrdé i pařené sýry, sýry pastevecké i kozí, máslo nebo smetanu.

Další aktuality

Letní gastrofestivaly: pochutnejte si na tradičních i netradičních dobrotách

Léto přichází a s ním i oblíbené akce pro milovníky dobrého jídla. Letos budou mít všichni gurmáni mnoho příležitostí, jak potěšit své chuťové buňky – nejrůznější gastrofestivaly totiž lákají na rozmanité lahůdky, například na nejrůznější zmrzliny, pochoutky ze sezónního ovoce, francouzské pochutiny, ochutnávky vín i mix světových kuchyní na street food festivalech. Užijte si léto plné chutí!
5. červenec 2025 11:08
Gurmánská turistika

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

My Češi, malí i velcí, sladké ovocné knedlíky milujeme, dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání, které jsou velmi oblíbené. Dosud nebyl překonán rekord z roku 2018, kdy pan Radim Dvořáček spořádal ve Vizovicích za hodinu neuvěřitelných 202 švestkových knedlíků! Známý Maxijedlík pan Jaroslav Němec jich zase zvládne 30 za tři minuty. Za historií tohoto pokrmu, osvědčenými recepty i tipy na místa, kde skvělé knedlíky ochutnat, se vydejte s Kudy z nudy.
23. červen 2025 16:30
Gurmánská turistika

Tipy na jahodový zážitek v podnicích CzechSpecials

Jahodová sezóna je v plném proudu a s ní přichází ten správný čas dopřát si sladké potěšení. Svou červenou barvou a sladkou chutí patří jahody mezi oblíbené ovoce letních dnů. Od předkrmů po dezerty, přijďte ochutnat jahodové speciality do kaváren, cukráren i restaurací, které jahody zahrnuly do svých menu.
20. červen 2025 12:37
Gurmánská turistika

Letní výletní ovocný mix: tipy, kde ochutnat jahody, borůvky, maliny, meruňky a další plody léta

Také máte rádi letní sezónu už kvůli tomu, že přináší každoročně vytoužené sladké plody zahrad a lesů? Pokud tomu tak je, pak vás určitě potěší naše tipy na samosběry jahod a dalších plodů, akce, kde hlavní roli hrají borůvky anebo kam se vypravit pro třešně a meruňky. Kam pro ovoce a kde všude na ovocné zážitky natrefíte vám prozradí Kudy z nudy.
17. červen 2025 20:56
Gurmánská turistika

Lesní a luční bary: načerpejte energii uprostřed přírody

Doslova vychutnat si hezké chvíle v přírodě nabízí samoobslužné lesní a luční bary, kterých u nás překvapivě není málo. Narazíte na ně nejen na horách, ale třeba i v hlubokých lesích či na slunných loukách. Ti, kdo se o takové bary starají spoléhají na poctivost kolemjdoucích, kteří za občerstvení zaplatí do kasičky. Udělejte si výlet do některého z nich, na kouzelná místa, kde vám bude příjemně na těle i na duši.
17. červen 2025 12:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Pikniky v přírodě jsou oblíbené už od první poloviny 18. století a mají i svůj mezinárodní den! Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
17. červen 2025 8:28
Gurmánská turistika

Tradice: česká národní kuchyně a gastronomické toulky po Čechách, Moravě a Slezsku

Cestování s Kudy z nudy je často spojené s ochutnáváním českých, moravských a slezských gastronomických specialit. Jaká ale vlastně je naše národní kuchyně? Která jídla řadíme k nejoblíbenějším a po kterých se v restauracích jen zapráší? A co u nás chutná cizincům? Pojďte s námi ochutnat Českou republiku a ověřit si, že láska skutečně prochází žaludkem. Víte, že 18. červen byl ustanoven jako mezinárodní Den udržitelné gastronomie? Je příležitostí nejen k zamyšlení nad tím, jakou cestou se dostane jídlo na naše talíře, ale i příležitostí pro změnu stravovacích návyků, abychom neplýtvali tam, kde tomu můžeme zabránit.
16. červen 2025 14:03
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: cesta za chlebovou vůní: do Lenory, do Slupi i na Valašskou dědinu

Tentokrát vás portál Kudy z nudy neláká jen na vůni, ale také další inspirující zážitky. Uvidíte, jak se připravuje mouka, budete svědky zadělávání a pečení, a nakonec hotový chleba s křupavou kůrkou přímo na místě ochutnáte.
16. červen 2025 13:41
Gurmánská turistika