Projekt
Gourmet Brno představuje top podniky rozdělené do sedmi kategorií –
restaurace a bistra, cukrárny, kavárny, pivnice, vinárny, bary. Sedmá kategorie
s sebou zůstala pro svou pestrost bez vítěze. Letos se nejlepší gatro provozovny v Brně vyhlašovaly již po osmé.
Od loňského roku jsou restaurace a bistra spojeny dohromady, zároveň jsou rozdělené do cenových kategorií – dle toho, zda si večeři i s dezertem a sklenicí vína užijete pod, nebo nad 500 Kč.
Pro Gourmet průvodce dali
tipy na svá oblíbená místa
milovníci Brna i sami Brňané. Ta, která byla jmenována vícekrát, jsou zařazena do finálního
hodnocení nezávislou porotou. Profesionálové i influenceři se zkušenostmi od nás i ze zahraničí nominované podniky poté ohodnotili v 6 výše uvedených kategoriích.
Restaurace a bistra
Jedničkou v kategorii restaurace a bistra do 500 Kč se stalo
Bratrs bistro, které najdete v
Brně-Bystrci, provozují ho dva bratři a přibrali k sobě kamaráda. Vaří z lokálních suroviny, nicméně recepty jsou z celého světa. V poslední době si jejich zákazníci zvykli i na nedělní snídaně, jinak mají otevřeno od středy do soboty od 11 do 19 a právě v neděli již od 9 hodin.
Na prvním místě mezi restauracemi a bistry nad 500 Kč je
Kohout na víně, který byl vítězem i ročníků 2021 a 2022. Jejich hnacím mottem jsou zákazníci, kteří z restaurace musí odcházet spokojení. Jejich specialitou, jak název napovídá je kohout na víně, který je obměňován dle aktuálních nápadů kuchařského týmu. Restauraci najdete v Domě umění na Malinovského náměstí. Otevřeno mají od pondělí do soboty, pozor každý den mají pauzu mezi 15. a 17. hodinou.
Mezi stálicemi Gourmentu Brno patří restaurace jako jsou:
Atelier Bar & Bistro,
Bistro Bastardo,
Castellana trattoria,
Element Restaurant & Bar,
Ramen Brno,
Thajskou kuchyni zastupuje
Singha Thai Restaurant.
MANYA Sushi & Sake Izakaya otevírá pomyslnou bránu do Japonska. Českou najdete například v
Hostinci U Semináru. Výběr restaurací a bister abecedně uzavírá
Večerka Brno, originální podnik, kde vás překvapí asijsko-české chutě.
Cukrárny a kavárny
Až budete chtít zavítat na něco sladkého, ani v tomto případně vás Gourmet průvodce nenechá tápat. Vítězem kategorie cukrárna je loňský šampion
Sorry, pečeme jinak. Překrásné prostředí, kde vám z nabídky dortů budou oči přecházet a chuťové buňky jásat, dočtete se v průvodci.
Vítěz kategorie kavárny je
Industra Coffe, kde nejen kávu připravují, ale i ji praží a i o ní učí. Kavárna sídlí v prostorách bývalé Zbrojovky Brno.
Na pivo, víno či do baru
Mezi oceněnými pivnicemi je na prvním místě
Pivovarský dům Poupě, mezi vinárnami je neotřelý
Kaple winebar. Vítězem kategorie bar je
Nový Whiskáč.
Podrobné
výsledky ve všech kategoriích byly zpracovány do
přehledného průvodce, který v českém, anglickém a německém jazyce poradí, jak sladit svoje brněnské chutě. Všechny podniky mají také své místo také
na portálu gotobrno.cz. Průvodce je mimo jiné k dostání v
TIC Brno na Radnické ulici.
Gourmet Jižní Morava
Po šesté byl vyhlášen v polovině října 2024 i průvodce Gourmet Jižní Morava 2024, který zahrnuje 54 podniků. Na
jižní Moravě byl nejlepší restaurací vyhlášen
Kounický dvůr v Dolních Kounicích, nejlépe hodnoceným bistrem se stala
Panelka Luleč, nejlepším pivovarem je stejně jako loni
Pivovar Lednice, mezi kavárnami zvítězil
Lístek.kafé v Rajhradě a mezi vinaři se dostal do popředí
Knoll: Na kávu & pohárek z Lednice. Bez rozlišení vítěze pak Gourmet Jižní Morava přináší tipy na malé gastro zastávky. Top tipem pak stejně jako v předchozích letech zůstává
Restaurant Essens v Hraničním zámečku v Hlohovci.
Gourmet Brno 2024 představuje nezávislé hodnocení kvalitních podniků v Brně rozdělených do sedmi kategorií, jako jsou restaurace a bistra, cukrárny, kavárny, pivnice, vinárny a bary. Nejde o soutěž, ale o výběr nejlepších gastro zážitků.
Tištěný průvodce Gourmet Brno je k dostání zdarma v informačních centrech a na dalších místech.
Gourmet Brno hodnotí podniky rozdělené do sedmi kategorií: restaurace a bistra, cukrárny, kavárny, pivnice, vinárny a bary. Sedmá kategorie zůstala bez vítěze pro svou pestrost.
První místo v jednotlivých kategoriích je zvýrazněno a podniky v dané kategorii jsou řazeny abecedně.
Tipy pro Gourmet průvodce poskytují milovníci Brna i sami Brňané. Podniky, které byly jmenovány víckrát, jsou zařazeny do finálního hodnocení nezávislou porotou.
Bratrs bistro otevřeno od středy do soboty od 11 do 19 hodin a v neděli od 9 hodin.
Specialitou restaurace Kohout na víně je kohout na víně, který je pravidelně obměňován dle nápadů kuchařského týmu.
Restaurace Kohout na víně má otevřeno od pondělí do soboty, přičemž každý den mají pauzu mezi 15. a 17. hodinou.
Gourmet Jižní Morava 2024 poskytuje informace o 54 podnicích na jižní Moravě v různých kategoriích jako nejlepší restaurace, pizzerie, bistře, pivovary, kavárny a vinárny.
Výsledky a doporučení jsou zpracovány do přehledných průvodců v českém, anglickém a německém jazyce, které jsou k dispozici na portálu gotobrno.cz a v TIC Brno.