ÚvodAktualityModerní architektura na vinicích: Kam za dobrým vínem a nápaditým designem v Česku?
Vinařský dům Sonberk
Gurmánská turistika

Moderní architektura na vinicích: Kam za dobrým vínem a nápaditým designem v Česku?

Vinařská architektura má v České republice nezastupitelné místo díky tradici založené v minulosti. Budovy vinařství dříve sloužily především jako zázemí pro výrobu vína a je tomu tak i doposud. Dnešním trendem je ale nabízet trochu víc, než pouhou produkci kvalitního nápoje a jeho degustace. Jde také o myšlenku a celkový koncept, který spoluutváří atmosféru místa. Kde najdete povedené moderní designové kousky spolu s vynikajícím vínem vám poradí Kudy z nudy.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Centrum Vinařství Lahofer ve vinici U Hájku – LAHOtéka Dobšice Gurmánská turistika

Centrum Vinařství Lahofer ve vinici U Hájku – LAHOtéka Dobšice

Moderní budovu Vinařství Lahofer ve vinici U Hájku mezi obcemi Dobšice a Suchohrdly na Znojemsku. Moderní objekt, který vzešel z pera brněnské architektonické kanceláře Chybík+Krištof, v sobě spojuje jak výrobní a administrativní funkci, tak vnitřní prostor pro návštěvníky a venkovní amfiteátr.

Habánské sklepy ve Velkých Bílovicích Gurmánská turistika

Habánské sklepy ve Velkých Bílovicích

Vinařství Habánské sklepy bylo založeno roku 1614 ve Velkých Bílovicích, v tradiční moravské vinařské obci v dobách největšího rozmachu vinařství na Moravě. Zakladateli vinařství byli Habáni – skupina reformních novokřtěnců, mírumilovných a pokrokově smýšlejících lidí.

Enotéka znojemských vín – Vinná galerie Znojmo Gurmánská turistika

Enotéka znojemských vín – Vinná galerie Znojmo

Ve Znojmě najdete nový bar a degustační prostor architekty Chybík+Krištof. Projekt se nachází v přestavěném pivovaru z 19. století a přilehlém technickém prostoru, který byl k budově dostavěn v 70. letech.

Vinařství Spielberg Gurmánská turistika

Vinařství Spielberg

Seznamte se s vinařstvím Spielberg v Archlebově, které leží v oblasti přezdívané Moravské Toskánsko. Dbáme na ekologické ošetřování našich vinic, organické hnojení a ruční práci na vinicích.

Hotel Vinice Hnanice Ubytování

Hotel Vinice Hnanice

Vinařský hotel společnosti Vinice-Hnanice vyrostl na pomezí České republiky a Rakouska na místě bývalé vojenské roty Devět mlýnů v roce 2013 a zaměřen je na cykloturistiku a ochutnávky vín ze zdejšího vinařství

Vinařství Starý vrch Gurmánská turistika

Vinařství Starý vrch

Vinařský dům se nachází v Hustopečích, v bezprostřední blízkosti Mandloňové stezky. Hledáte možnost poznat malebná zákoutí jižní Moravy, degustovat jedinečná moravská vína v atraktivním prostředí nebo nahlédnout do provozu vinařství?

Vinařství Obelisk ve Valticích Gurmánská turistika

Vinařství Obelisk ve Valticích

Vinařství Obelisk ideově navazuje na práci Lichtenštejnů a obnovu krajiny v meandrech řeky Dyje v majitelově Oboře Obelisk u Lednice.

Nové vinařství Drnholec Gurmánská turistika

Nové vinařství Drnholec

V Novém Vinařství se všechno dělá inovativně, lépe a jinak. Patří od roku 2005 k nejprogresivnějším vinařstvím v České republice, a to především díky modernímu přístupu k pěstování hroznů a výrobě vína. Obhospodařuje 102 ha vinic a vyrábí pouze jakostní vína z vyzrálých až přezrálých hroznů.

Mladé vinařství v Blatnici pod Svatým Antonínkem Gurmánská turistika

Mladé vinařství v Blatnici pod Svatým Antonínkem

Mladé vinařství bylo založeno v roce 2010. Obhospodařuje 3 hektary vlastních vinic ve Slovácké vinařské podoblasti v okolí obce Blatnice pod Svatým Antonínkem, kde také sídlí. Mladé v tomto případě neznamená jen nedávno vzniklé, ale také charakterizuje jeho zakladatele Tomáše Rumíška a Jana Polehňu.

Vinařský dům Sonberk nedaleko Mikulova Gurmánská turistika

Vinařský dům Sonberk nedaleko Mikulova

Tento architektonický skvost, dílo architekta Josefa Pleskota, je první stavbou na Moravě, která je zasazena přímo uprostřed vinohradu. Již v roce 1522 byla vína z této vinice dodávána na Pražský hrad, na slavnostní tabule Jagellonců, později Habsburků do Vídně.

Šlechtitelská stanice vinařská Polešovice – víno ze slunečných strání Slovácka Gurmánská turistika

Šlechtitelská stanice vinařská Polešovice – víno ze slunečných strání Slovácka

Areál Šlechtitelské stanice, založené již roku 1922, nabízí nejen informační centrum a degustační prostory, ale také vyhlídkovou terasu s posezením a kruhovým výhledem na zdejší vinice. Vyrábí se zde kvalitní vína vyrobená z vlastních hroznů zrajících na slunečných stráních Slovácka.

Opilé sklepy – Vinařská ulička Pod Starou Horou ve Velkých Pavlovicích Gurmánská turistika

Opilé sklepy – Vinařská ulička Pod Starou Horou ve Velkých Pavlovicích

Vinařské město Velké Pavlovice na Břeclavsku se může pochlubit novou moderní vinařskou uličkou. Ta se nachází na úpatí nejznámější vinařské trati Stará hora.

Vína z vinařství Gotberg – produkty ekologického vinohradnictví Gurmánská turistika

Vína z vinařství Gotberg – produkty ekologického vinohradnictví

Vinařství Gotberg se nachází nedaleko Hustopečí v obci Popice na jižní Moravě. Od svého založení se vinařství věnuje výrobě kvalitních přívlastkových vín a zaměřuje se na tradiční i nové odrůdy.

Další aktuality

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

My Češi, malí i velcí, sladké ovocné knedlíky milujeme, dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání, které jsou velmi oblíbené. Dosud nebyl překonán rekord z roku 2018, kdy pan Radim Dvořáček spořádal ve Vizovicích za hodinu neuvěřitelných 202 švestkových knedlíků! Známý Maxijedlík pan Jaroslav Němec jich zase zvládne 30 za tři minuty. Za historií tohoto pokrmu, osvědčenými recepty i tipy na místa, kde skvělé knedlíky ochutnat, se vydejte s Kudy z nudy.
23. červen 2025 16:30
Gurmánská turistika

Tipy na jahodový zážitek v podnicích CzechSpecials

Jahodová sezóna je v plném proudu a s ní přichází ten správný čas dopřát si sladké potěšení. Svou červenou barvou a sladkou chutí patří jahody mezi oblíbené ovoce letních dnů. Od předkrmů po dezerty, přijďte ochutnat jahodové speciality do kaváren, cukráren i restaurací, které jahody zahrnuly do svých menu.
20. červen 2025 12:37
Gurmánská turistika

Letní výletní ovocný mix: tipy, kde ochutnat jahody, borůvky, maliny, meruňky a další plody léta

Také máte rádi letní sezónu už kvůli tomu, že přináší každoročně vytoužené sladké plody zahrad a lesů? Pokud tomu tak je, pak vás určitě potěší naše tipy na samosběry jahod a dalších plodů, akce, kde hlavní roli hrají borůvky anebo kam se vypravit pro třešně a meruňky. Kam pro ovoce a kde všude na ovocné zážitky natrefíte vám prozradí Kudy z nudy.
17. červen 2025 20:56
Gurmánská turistika

Lesní a luční bary: načerpejte energii uprostřed přírody

Doslova vychutnat si hezké chvíle v přírodě nabízí samoobslužné lesní a luční bary, kterých u nás překvapivě není málo. Narazíte na ně nejen na horách, ale třeba i v hlubokých lesích či na slunných loukách. Ti, kdo se o takové bary starají spoléhají na poctivost kolemjdoucích, kteří za občerstvení zaplatí do kasičky. Udělejte si výlet do některého z nich, na kouzelná místa, kde vám bude příjemně na těle i na duši.
17. červen 2025 12:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Pikniky v přírodě jsou oblíbené už od první poloviny 18. století a mají i svůj mezinárodní den! Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
17. červen 2025 8:28
Gurmánská turistika

Tradice: česká národní kuchyně a gastronomické toulky po Čechách, Moravě a Slezsku

Cestování s Kudy z nudy je často spojené s ochutnáváním českých, moravských a slezských gastronomických specialit. Jaká ale vlastně je naše národní kuchyně? Která jídla řadíme k nejoblíbenějším a po kterých se v restauracích jen zapráší? A co u nás chutná cizincům? Pojďte s námi ochutnat Českou republiku a ověřit si, že láska skutečně prochází žaludkem. Víte, že 18. červen byl ustanoven jako mezinárodní Den udržitelné gastronomie? Je příležitostí nejen k zamyšlení nad tím, jakou cestou se dostane jídlo na naše talíře, ale i příležitostí pro změnu stravovacích návyků, abychom neplýtvali tam, kde tomu můžeme zabránit.
16. červen 2025 14:03
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: cesta za chlebovou vůní: do Lenory, do Slupi i na Valašskou dědinu

Tentokrát vás portál Kudy z nudy neláká jen na vůni, ale také další inspirující zážitky. Uvidíte, jak se připravuje mouka, budete svědky zadělávání a pečení, a nakonec hotový chleba s křupavou kůrkou přímo na místě ochutnáte.
16. červen 2025 13:41
Gurmánská turistika

10 tipů, kam jít v Česku na sushi

Sushi jako nejznámější tradiční japonský pokrm se stal hitem posledních let na celém světě. Není to pouze zdravé jídlo, ale i životní styl. Ochutnat tuto delikatesu Země vycházejícího slunce můžete v sushi restauraci anebo zvolit jinou variantu: naučit se vyrábět sushi vlastnoručně v některém z kulinářských kurzů. A není vhodnější datum než 18. června – v tento den slaví od roku 2009 milovníci tohoto pokrmu Mezinárodní den sushi!
1. červen 2025 14:15
Gurmánská turistika