ÚvodAktualityPár nápadů, jak si užít zlatavý mok jinak: řemeslné pivovary a pivní zážitky
Gurmánská turistika

Pár nápadů, jak si užít zlatavý mok jinak: řemeslné pivovary a pivní zážitky

  • 28. srpna 2024
Patříte k milovníkům zlatavého moku? Zkuste ho tentokrát poznat úplně jinak! Na vzestupu jsou stále řemeslné pivovary, pivní zážitky i pivní stezky, které vás provedou pěknými místy Českem a ochutnáte u toho lokální značky piv. Podívejte se s portálem Kudy z nudy na tipy, kam vyrazit ať už s partou kamarádů a kamarádek, či s partnerem, nebo partnerkou.

Průmyslový versus řemeslný versus mini pivovar

Najít přesnou definici, zda je pivovar řemeslný či nikoliv, není jen tak. V zásadě ale můžeme říci, že řemeslné pivovary jsou malé pivovary. Dále se objevuje, že jsou tradiční, nicméně tady nastane problém, protože i nové pivovary, které třeba i experimentují při vaření piva, se rády označují za řemeslné. 

Naopak rozlišit pivovar od minipivovar lze pomocí čísel, Český svaz pivovarů a sladoven uvádí, že minipivovary jsou pivovary s ročním výstavem do 10 000 hl. Ty největší pivovary vyrobí více než milion hektolitrů
 

Exkurze s degustacemi

Nejen ochutnat pivo, dozvědět se o historii výroby piva, ale i nakouknout do výrobny velkých pivovarů lze například v Praze, Plzni, Českých Budějovicích, Nošovicích. Exkurze pořádají ale i minipivovary. 

Vyrazit na ni můžete do Nového Boru, kde se nachází Pivovar Born. Exkurze zde dělají každé úterý a pátek od 15, nebo 16 hodin. V ceně je prohlídka pivovaru s výkladem, seznámení se s výrobními surovinami a technologií, degustace piv v ležáckém sklepě. Za hodinovou exkurzi zaplatíte 230 Kč, pokud vás bude více než tři lidé. Je třeba si je dopředu rezervovat. 

Exkurze pořádá i minipivovar Tvarg, který se nachází ve Velké Bystřici. Zavítáte do pivovarské výroby s degustací piva z tanku, během 75minutové prohlídky můžete zkusit čepovat pivo. Cena je 279 Kč a je třeba se dopředu domluvit na termínu. 

O víkendu můžete vyrazit do Únětického pivovaru, kde od 12 hodin pořádají exkurze zdarma, sraz je vždy u výčepu v pivovarském hostinci.
 

Pivní stezky

Oblíbené se staly pivní stezky, najdete je například v jižních Čechách, Beskydech či Krkonoších. V jižních Čechách můžete projít či projet sedm pivních turistických tras. Jsou do nich zapojeny jak velké, tak malé pivovary. 

Krkonošská pivní stezka nabízí 2 varianty trasy, obě jsou dlouhé něco málo přes 30 km, s velkým převýšením. Stezka spojuje pět minipivovarů umístěných na samých vrcholcích České republiky.

Malebnou krajinou Beskyd a kolem několika pivovarů v tomto regionu prochází Beskydská pivní stezka. Měří 53 kilometrů a i ona vás provede kolem řady pivovarů a minipivovarů.

10 tipů na relaxaci v pivě
Minipivovar Tvarg ve Velké Bystřici Gurmánská turistika

Minipivovar Tvarg ve Velké Bystřici

Na místech bývalého zámeckého pivovaru ve Velké Bystřici se dnes zase vaří pivo, pivovarské sklepy mají za sebou zdařilou rekonstrukci, prvním Tvarg ležákem v listopadu 2020 byla tradice zase obnovená.

Únětický pivovar – exkurze i dobré pivo Gurmánská turistika

Únětický pivovar – exkurze i dobré pivo

Přijďte se podívat do znovuotevřeného pivovaru v Úněticích u Prahy – pivo se zde vyrábí klasickým způsobem, bez dalších chemických úprav. Součástí pivovaru je restaurace s výbornou kuchyní. Každý víkend se zde koná také exkurze pivovarem.

Pivovar Born v Novém Boru Gurmánská turistika

Pivovar Born v Novém Boru

Pod dohledem zkušeného sládka vaří pivovar Born nefiltrovaná a nepasterovaná piva svrchně i spodně kvašená. Přesvědčte se, že Born byl skutečně zrozen k výrobě kvalitního piva.

Řemeslný pivovar Clock v Potštejně Gurmánská turistika

Řemeslný pivovar Clock v Potštejně

Nadšení pro věc, ty nejlepší suroviny, neortodoxní přístup – to je pivovar Clock v Potštejně. Objevte fascinující svět pivní rozmanitosti. Ochutnejte svrchně kvašený Clock nebo Goldie s vůní hřebíčku a banánů.

Parostrojní pivovar Lobeč u Mšena Památky

Parostrojní pivovar Lobeč u Mšena

Příběh půltisícileté tradice vaření piva na Kokořínsku. Nechte se provést obnovenou technickou památkou, ochutnejte naši kuchyni a řemeslné pivo nebo se u nás ubytujte.

Pivovar a pivní lázně na Luční boudě – ochutnejte pivo Paroháč Gurmánská turistika

Pivovar a pivní lázně na Luční boudě – ochutnejte pivo Paroháč

Pivovar na Luční boudě je nejvýše položeným pivovarem ve střední Evropě. Ochutnat zde můžete pivo s názvem Paroháč, pojmenované podle jelena žijícího v okolí horské chaty. Dopřát si zde můžete i relax v pivních lázních.

Pivotéka Sedm stupňů Gurmánská turistika

Pivotéka Sedm stupňů

Designová pivotéka v pražském Karlíně s luxusním výčepem pod názvem sedm°.

Pivovar Nachmelená opice Gurmánská turistika

Pivovar Nachmelená opice

Nachmelená opice je nezávislý řemeslný pivovar, který v roce 2015 založila rodina Valentů z Krnova spolu s rodinou Kuřeců zastoupenou sládkem Michalem Kuřecem z nedalekého Města Albrechtic.

Pivovar Kamenice nad Lipou Gurmánská turistika

Pivovar Kamenice nad Lipou

Pivovar Kamenice sídlí v objektu bývalého panského pivovaru v centru Kamenice nad Lipou. Je víc než obdivuhodné, když se někdo zažere do projektu rozsáhlé rekonstrukce a jde do toho po hlavě. Miliony sem, miliony tam. Přesně tak to bylo u Milana Houšky v Pivovaru Kamenice nad Lipou.

Řemeslný pivovar Raven v Plzni Gurmánská turistika

Řemeslný pivovar Raven v Plzni

Pivovar Raven začal vařit pivo v roce 2015. Pivovar přichází každý měsíc s novými styly a kombinacemi, které v ČR dosud nikdo neuvařil. Chmel na pivo pochází z celého světa – od Čech po Austrálii. Pivovar se nachází v plzeňském Bolevci u zastávky tramvaje Mozartova.

Kašperskohorský pivovar Gurmánská turistika

Kašperskohorský pivovar

Řemeslný pivovar v centru Šumavy v krásném místě Kašperských Hor pod hradem Kašperk, kudy chodil i starý Klostermann. Tento minipivovar patří k nejnovějším na Šumavě, založen byl terpve v roce 2016.

Pivovar Stern – řemeslný pivovar z Brna Gurmánská turistika

Pivovar Stern – řemeslný pivovar z Brna

Řemeslný pivovar z Brna, který vyrábí piva, s nimiž není nuda. V naší nabídce najdete jak tradiční české ležáky, tak svrchně kvašené speciály inspirované celým světem.

Pivovar Lyer – Pivovar Modrava Gurmánská turistika

Pivovar Lyer – Pivovar Modrava

V lednu 2014 byl na Modravě, v samém centru Šumavského národního parku na břehu Roklanského potoka, otevřen nový pivovar s osobitou hospodou a ubytováním. Vyrostl na starých základech hospodářského stavení. Lyer je obchodní značka výčepních piv, ale i ležáků a speciálů, které zde můžete ochutnat.

Řemeslný pivovar Lomnice nad Popelkou Gurmánská turistika

Řemeslný pivovar Lomnice nad Popelkou

Minipivovar navazuje na historické vaření piva ve městě, které skončilo v padesátých letech minulého století. V pivovaru se vaří několik druhů nepasterizovaných a nefiltrovaných piv.

EFI Pivovar & Hostinec Gurmánská turistika

EFI Pivovar & Hostinec

Navštivte řemeslný pivovar a poctivý český hostinec v nádherné, pečlivě zrekonstruované historické budově v centru Brna.

Řemeslný pivovar Morava ve Frýdku-Místku Gurmánská turistika

Řemeslný pivovar Morava ve Frýdku-Místku

Řemeslný pivovar s restaurací, který vaří pivo tradičním způsobem z českých surovin, to je minipivovar Morava ve Frýdku-Místku. Ochutnáte zde nepasterizovaná originální tradiční piva i svrchně kvašené speciály. Nejpopulárnějšími jsou např. Frýdečák, Místečák, nebo svrchně kvašený ALE Lister.

Další aktuality

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

My Češi, malí i velcí, sladké ovocné knedlíky milujeme, dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání, které jsou velmi oblíbené. Dosud nebyl překonán rekord z roku 2018, kdy pan Radim Dvořáček spořádal ve Vizovicích za hodinu neuvěřitelných 202 švestkových knedlíků! Známý Maxijedlík pan Jaroslav Němec jich zase zvládne 30 za tři minuty. Za historií tohoto pokrmu, osvědčenými recepty i tipy na místa, kde skvělé knedlíky ochutnat, se vydejte s Kudy z nudy.
23. červen 2025 16:30
Gurmánská turistika

Tipy na jahodový zážitek v podnicích CzechSpecials

Jahodová sezóna je v plném proudu a s ní přichází ten správný čas dopřát si sladké potěšení. Svou červenou barvou a sladkou chutí patří jahody mezi oblíbené ovoce letních dnů. Od předkrmů po dezerty, přijďte ochutnat jahodové speciality do kaváren, cukráren i restaurací, které jahody zahrnuly do svých menu.
20. červen 2025 12:37
Gurmánská turistika

Letní výletní ovocný mix: tipy, kde ochutnat jahody, borůvky, maliny, meruňky a další plody léta

Také máte rádi letní sezónu už kvůli tomu, že přináší každoročně vytoužené sladké plody zahrad a lesů? Pokud tomu tak je, pak vás určitě potěší naše tipy na samosběry jahod a dalších plodů, akce, kde hlavní roli hrají borůvky anebo kam se vypravit pro třešně a meruňky. Kam pro ovoce a kde všude na ovocné zážitky natrefíte vám prozradí Kudy z nudy.
17. červen 2025 20:56
Gurmánská turistika

Lesní a luční bary: načerpejte energii uprostřed přírody

Doslova vychutnat si hezké chvíle v přírodě nabízí samoobslužné lesní a luční bary, kterých u nás překvapivě není málo. Narazíte na ně nejen na horách, ale třeba i v hlubokých lesích či na slunných loukách. Ti, kdo se o takové bary starají spoléhají na poctivost kolemjdoucích, kteří za občerstvení zaplatí do kasičky. Udělejte si výlet do některého z nich, na kouzelná místa, kde vám bude příjemně na těle i na duši.
17. červen 2025 12:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Pikniky v přírodě jsou oblíbené už od první poloviny 18. století a mají i svůj mezinárodní den! Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
17. červen 2025 8:28
Gurmánská turistika

Tradice: česká národní kuchyně a gastronomické toulky po Čechách, Moravě a Slezsku

Cestování s Kudy z nudy je často spojené s ochutnáváním českých, moravských a slezských gastronomických specialit. Jaká ale vlastně je naše národní kuchyně? Která jídla řadíme k nejoblíbenějším a po kterých se v restauracích jen zapráší? A co u nás chutná cizincům? Pojďte s námi ochutnat Českou republiku a ověřit si, že láska skutečně prochází žaludkem. Víte, že 18. červen byl ustanoven jako mezinárodní Den udržitelné gastronomie? Je příležitostí nejen k zamyšlení nad tím, jakou cestou se dostane jídlo na naše talíře, ale i příležitostí pro změnu stravovacích návyků, abychom neplýtvali tam, kde tomu můžeme zabránit.
16. červen 2025 14:03
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: cesta za chlebovou vůní: do Lenory, do Slupi i na Valašskou dědinu

Tentokrát vás portál Kudy z nudy neláká jen na vůni, ale také další inspirující zážitky. Uvidíte, jak se připravuje mouka, budete svědky zadělávání a pečení, a nakonec hotový chleba s křupavou kůrkou přímo na místě ochutnáte.
16. červen 2025 13:41
Gurmánská turistika

10 tipů, kam jít v Česku na sushi

Sushi jako nejznámější tradiční japonský pokrm se stal hitem posledních let na celém světě. Není to pouze zdravé jídlo, ale i životní styl. Ochutnat tuto delikatesu Země vycházejícího slunce můžete v sushi restauraci anebo zvolit jinou variantu: naučit se vyrábět sushi vlastnoručně v některém z kulinářských kurzů. A není vhodnější datum než 18. června – v tento den slaví od roku 2009 milovníci tohoto pokrmu Mezinárodní den sushi!
1. červen 2025 14:15
Gurmánská turistika