ÚvodAktuality"Vinařský Michelin" má opět početné moravské zastoupení
Gurmánská turistika

"Vinařský Michelin" má opět početné moravské zastoupení

  • 17. srpna 2016
Aktuální vydání prestižní francouzské publikace 1000 Vins du Monde (1000 vín světa) přináší přehled nejlepších světových vín pro rok 2017 a Česká republika je ve věhlasné tisícovce zastoupena hned 25krát. Tak jako gurmáni v proslulém michelinském průvodci nacházejí ty nejlepší restaurace světa, tak i milovnicí vína mají svou publikaci, kde hledají vinnou inspiraci.
Nové vydání publikace 1000 Vins du Monde představuje výběr těch nejlepších vín, která byla na přelomu února a března po pět dnů hodnocena 130 mezinárodními porotci. Je až neuvěřitelné, že tolik nejlepších vín na světě pochází z České republiky, tedy země s pouhými cca 17,5 tisíci hektary vinic. Jen pro představu, jde o zhruba sedminu rozlohy vinic v Bordeaux, jedné z dvanácti francouzských vinařských oblastí.

Výrazná moravská stopa v prestižní publikaci vynikne i ve srovnání s některými dalšími vinařskými velmocemi. Chile má v 1000 Vins du Monde 43 vín, Itálie 36, Argentina 16, Německo 10, Austrálie 8, Rakousko 3. I letos počtem oceněných vín v publikaci dominuje Francie. Z českých a moravských vinařství nejvíce zabodovalo Vinařství Leoš Horák, Bohemia Sekt, Vinařství u Kapličky, Vinařství Krist, Vinařství Štěpánek, Vinselekt Michlovský a Znovín Znojmo. Z ostatních oceněných jsou to Habánské sklepy, Chateau Bzenec, Spielberg CZ, Vinařství Josef Dufek, Vinařství Čech a Vinařství Mikrosvín Mikulov.

Publikace 1000 Vins du Monde vychází v návaznosti na 22. ročník prestižní mezinárodní soutěže vín Vinalies Internationales, které se v Paříži pravidelně účastní moravská a česká vína za finanční podpory Vinařského fondu.
Vinařství Čech v Tvrdonicích Gurmánská turistika

Vinařství Čech v Tvrdonicích

Čistě rodinné vinařství na Slovácku v obci Tvrdonice, pokračuje v práci zakladatele Jana Čecha a hospodaří na vlastních vinicích, zařazených do režimu ekologického zemědělství. Zdejší vína se řadí mezi nejkvalitnější produkty vůbec a bývají vysoce ceněna na mnoha domácích i zahraničních soutěžích.

Rodinné Vinařství Štěpánek v Mutěnicích Gurmánská turistika

Rodinné Vinařství Štěpánek v Mutěnicích

Rodinné Vinařství Štěpánek se nachází na Moravském Slovácku, ve vinařské obci Mutěnice. Prioritou při výrobě vín je rodinu Štěpánků vinná réva té nejvyšší kvality, která je odrazem každodenní práce vinařů.

Vinařství Leoš Horák Gurmánská turistika

Vinařství Leoš Horák

Malé, butikové vinařství najdete v obci Vrbice, kterou proslavily zejména vinné sklepy v pískovcové skále. Specializuje se pouze na výrobu přívlastkových vín. Vinařství je oceněno v publikaci 1000 Vins du Monde, která představuje výběr těch nejlepších vín.

Habánské sklepy ve Velkých Bílovicích Gurmánská turistika

Habánské sklepy ve Velkých Bílovicích

Vinařství Habánské sklepy bylo založeno roku 1614 ve Velkých Bílovicích, v tradiční moravské vinařské obci v dobách největšího rozmachu vinařství na Moravě. Zakladateli vinařství byli Habáni – skupina reformních novokřtěnců, mírumilovných a pokrokově smýšlejících lidí.

Vinselekt Michlovský – kvalitní vína z Rakvic Gurmánská turistika

Vinselekt Michlovský – kvalitní vína z Rakvic

Miloš Michlovský založil svoji firmu roku 1993. Od samého počátku se zaměřil na produkci velmi kvalitních vín nejvyšších jakostních stupňů. Vsadil na citlivou péči o vinice, dlouholeté zkušenosti, precizní zpracování hroznů a využití nejmodernějších technologií.

Vinařství U Kapličky v Zaječí – relax uprostřed vinohradů Gurmánská turistika

Vinařství U Kapličky v Zaječí – relax uprostřed vinohradů

Vinařská obec Zaječí je odpradávna zajímavá svou polohou na rozhraní dvou největších vinařských podoblastí "Velkopavlovická" a "Mikulovská". Zdejší kraj je zcela protkán vinařskými stezkami a určitě nadchne každého milovníka vín. Zdejší sklepy skrývají mnohdy nádherná a zajímavá vína.

Vinařství Mikrosvín Mikulov Gurmánská turistika

Vinařství Mikrosvín Mikulov

Vinařství Mikrosvín Mikulov se řadí k prestižním butikovým vinařstvím, jehož největším pokladem jsou viniční tratě v těch nejšpičkovějších lokalitách mikulovské podoblasti. Naše prestižní vína můžete ochutnat v naší nově zrekonstruované degustační místnosti v Dolních Dunajovicích.

Vinařství Tomáš Krist Gurmánská turistika

Vinařství Tomáš Krist

Vinařství Tomáš Krist naleznete v Miloticích u Kyjova, v podoblasti slovácké. Bylo založeno v roce 1996, aby navázalo na mnohaleté rodinné zkušenosti ve výrobě vína.

Zámecké sklepy v Bzenci Gurmánská turistika

Zámecké sklepy v Bzenci

Při návštěvě Zámeckých sklepů Bzenec se seznámíte se s historií samotných sklepů, bzeneckého zámku i s výrobou vína, a také budete moci přímo ve sklepech víno ochutnat a to, co vám zachutná poté zakoupit v podnikové prodejně.

Zámecké vinařství Bzenec Gurmánská turistika

Zámecké vinařství Bzenec

Po celou historii jsme pevnou součástí zámeckého areálu ve městě Bzenec, ve východním cípu Jihomoravského kraje. Citlivě, s důrazem na efektivitu a ekologii, obhospodařujeme 540 hektarů vinic ve vinařských podoblastech slovácké, mikulovské a znojemské.

Perlivý svět Bohemia Sektu Zážitky

Perlivý svět Bohemia Sektu

Přijďte se ponořit do tajuplných hlubin bublinek sektu, které jsou plné alchymie chutí a vůní šumivých vín značky Bohemia Sekt. Dvouhodinový program je určený skupinám od 6 do 25 osob, během které návštěvníci ochutnají skvělé sekty a poodhalí tajemství výroby šumivých vín.

Další aktuality

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

My Češi, malí i velcí, sladké ovocné knedlíky milujeme, dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání, které jsou velmi oblíbené. Dosud nebyl překonán rekord z roku 2018, kdy pan Radim Dvořáček spořádal ve Vizovicích za hodinu neuvěřitelných 202 švestkových knedlíků! Známý Maxijedlík pan Jaroslav Němec jich zase zvládne 30 za tři minuty. Za historií tohoto pokrmu, osvědčenými recepty i tipy na místa, kde skvělé knedlíky ochutnat, se vydejte s Kudy z nudy.
23. červen 2025 16:30
Gurmánská turistika

Tipy na jahodový zážitek v podnicích CzechSpecials

Jahodová sezóna je v plném proudu a s ní přichází ten správný čas dopřát si sladké potěšení. Svou červenou barvou a sladkou chutí patří jahody mezi oblíbené ovoce letních dnů. Od předkrmů po dezerty, přijďte ochutnat jahodové speciality do kaváren, cukráren i restaurací, které jahody zahrnuly do svých menu.
20. červen 2025 12:37
Gurmánská turistika

Letní výletní ovocný mix: tipy, kde ochutnat jahody, borůvky, maliny, meruňky a další plody léta

Také máte rádi letní sezónu už kvůli tomu, že přináší každoročně vytoužené sladké plody zahrad a lesů? Pokud tomu tak je, pak vás určitě potěší naše tipy na samosběry jahod a dalších plodů, akce, kde hlavní roli hrají borůvky anebo kam se vypravit pro třešně a meruňky. Kam pro ovoce a kde všude na ovocné zážitky natrefíte vám prozradí Kudy z nudy.
17. červen 2025 20:56
Gurmánská turistika

Lesní a luční bary: načerpejte energii uprostřed přírody

Doslova vychutnat si hezké chvíle v přírodě nabízí samoobslužné lesní a luční bary, kterých u nás překvapivě není málo. Narazíte na ně nejen na horách, ale třeba i v hlubokých lesích či na slunných loukách. Ti, kdo se o takové bary starají spoléhají na poctivost kolemjdoucích, kteří za občerstvení zaplatí do kasičky. Udělejte si výlet do některého z nich, na kouzelná místa, kde vám bude příjemně na těle i na duši.
17. červen 2025 12:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Pikniky v přírodě jsou oblíbené už od první poloviny 18. století a mají i svůj mezinárodní den! Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
17. červen 2025 8:28
Gurmánská turistika

Tradice: česká národní kuchyně a gastronomické toulky po Čechách, Moravě a Slezsku

Cestování s Kudy z nudy je často spojené s ochutnáváním českých, moravských a slezských gastronomických specialit. Jaká ale vlastně je naše národní kuchyně? Která jídla řadíme k nejoblíbenějším a po kterých se v restauracích jen zapráší? A co u nás chutná cizincům? Pojďte s námi ochutnat Českou republiku a ověřit si, že láska skutečně prochází žaludkem. Víte, že 18. červen byl ustanoven jako mezinárodní Den udržitelné gastronomie? Je příležitostí nejen k zamyšlení nad tím, jakou cestou se dostane jídlo na naše talíře, ale i příležitostí pro změnu stravovacích návyků, abychom neplýtvali tam, kde tomu můžeme zabránit.
16. červen 2025 14:03
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: cesta za chlebovou vůní: do Lenory, do Slupi i na Valašskou dědinu

Tentokrát vás portál Kudy z nudy neláká jen na vůni, ale také další inspirující zážitky. Uvidíte, jak se připravuje mouka, budete svědky zadělávání a pečení, a nakonec hotový chleba s křupavou kůrkou přímo na místě ochutnáte.
16. červen 2025 13:41
Gurmánská turistika

10 tipů, kam jít v Česku na sushi

Sushi jako nejznámější tradiční japonský pokrm se stal hitem posledních let na celém světě. Není to pouze zdravé jídlo, ale i životní styl. Ochutnat tuto delikatesu Země vycházejícího slunce můžete v sushi restauraci anebo zvolit jinou variantu: naučit se vyrábět sushi vlastnoručně v některém z kulinářských kurzů. A není vhodnější datum než 18. června – v tento den slaví od roku 2009 milovníci tohoto pokrmu Mezinárodní den sushi!
1. červen 2025 14:15
Gurmánská turistika