ÚvodCo chcete dělat?Gurmánská turistikaČeská kuchyně a regionální produkty
Kam v Praze na dobrý svařák? Tipy pro sváteční pohodu a hřejivé zážitky

Česká kuchyně a regionální produkty Celá ČR

Silné chutě a pestré variace jídel a nápojů – to je poctivá česká kuchyně! Pokud se rádi vracíte k původní typické gastronomii, která staví na tradici a historii, jste na správném místě: máme spousty tipů pro milovníky původních receptur a regionálních dobrot, měnících se podle ročních období.

Oplatky, trubičky, uši a tvarůžky

Protože láska k cestování prochází žaludkem, některá místa budete mít už navždy spojená s určitými chutěmi a vůněmi. Ostatně proč lázeňské oplatky nejlépe chutnají v lázních, kdežto doma už to nikdy není ono? Dobře to ví i ti, kdo putují jižní Moravou za vínem, i ti, kteří si v Hořicích koupí slavné hořické trubičky. Podobně musíte v Pardubicích ochutnat sladké perníčky, ve Štramberku pověstné perníkové uši a v Lošticích na Olomoucku tvarůžky.
 

Kuchyně jako ve středověku

Chcete si pochutnat na tradičních jídlech a vychutnat si gastronomii se zapálením pro věc? Vyzkoušejte středověké krčmy, které se snaží napodobit autentické prostředí nejenom jídelním lístkem, ale také oblečením a mluvou personálu, interiérem a dalšími detaily. K těm nejvyhlášenějším patří středověká krčma se středověkým hotelemDětenicích, ŠatlavaČeském Krumlově či krčma U Rudolfovy kratochvíle na zámku Zbiroh. Dávné časy na vlastní kůži zažijete i ve Středověké krčměPísku.
 

Sláva meruňkám aneb expozice regionální kuchyně

Rádi byste navštívili muzea, věnovaná regionálním potravinám a dobrotám? V jejich čele stojí Muzeum olomouckých tvarůžkůLošticích, na naučné stezce Zastavení v kraji vína a meruněk ve Velkých Pavlovicích se dozvíte zajímavosti o těchto ovocných stromech a jejich plodech; vyhovuje jim místní půda i klima a v okolí se pěstují už 200 let. Raritou je Muzeum másla ve středočeských Máslovicích; co na tom, že název obce není odvozen od másla jako potraviny, ale od starobylého rodu Masloviců, když se v jejím znaku hrdě skví máselnice?
 

České speciality pro čtyři roční období

Portál Kudy z nudy nabízí skvělé menu pro každé roční období! Na podzim vám naservírujeme tradiční výlovy rybníků, jablečné slavnosti a pečené husy, zalévané Svatomartinským vínem, pak přijdou na řadu Vánoční trhy provoněné svařeným vínem a punčem. Zima patří polévkám, uzenému a masopustním dobrotám, které na jaře vystřídají bylinky a chřest, zatímco léto voní jahodami, borůvkami, meruňkami a dalšími sezonními dobrotami. Pokud se vám už nyní sbíhají sliny, stačí sledovat náš kalendář akcí.
Zobrazit více

Restaurace Jana Punčocháře U Matěje

Šéfkuchař Jan Punčochář, který působil mimo jiné i ve vyhlášených restauracích Le Terroir nebo Grand Cru, otevřel novou restauraci U Matěje v Praze 6, na Hanspaulce. V příjemném prostředí si vychutnáte vynikající speciality moderní i tradiční české kuchyně.
Praha 6, Praha

Středověká krčma Dětenice

Máte rádi středověk? Krčma Dětenice nabízí všem návštěvníkům naprosto ojedinělý zážitek – přenesete do období středověku se vším, co k němu patří. Středověké speciality se připravují na otevřeném ohni, jí se rukama, obslouží vás personál v dobových kostýmech.
Dětenice, Královéhradecký kraj

Restaurace a penzion U Sapíků Klokočná

V restauraci se podává moderní česká a staročeská kuchyně. Každý měsíc je zpestřena gastronomickými akcemi. Všechny pokrmy jsou připravovány ve zcela moderní kuchyni, z čerstvých, kvalitních surovin a přírodních dochucovadel.
Klokočná, Středočeský kraj

Bukovanský mlýn – areál zážitků pod lopatkami

Rozhledna ve stylu větrného mlýna holandského typu vysoká 15 m je zdaleka viditelnou dominantou nad obcí Bukovany. Kolem mlýna vyrostl areál hotelu s restaurací nabízející krajovou kuchyni, jízdy na koních, zahrát si zde můžete také minigolf.
Bukovany, Jihomoravský kraj

Zážitková expozice Pilsner Urquell Experience v Praze

Příběh českého piva, které změnilo svět. Prožijte příběh a proces výroby nejoblíbenějšího českého ležáku doslova na vlastní kůži!
Praha, Praha

Hostinec U Černého vola v Praze

Jednu z původních staropražských pivnic navštívíte na Loretánském náměstí nedaleko Pražského hradu. Pivnice byla otevřena v roce 1965 a zachovala si svůj genius loci. Prostému historickému interiéru s vitrážemi vévodí starý „socialistický“ výčep, na kterém točí pověstně dobrého Kozla.
Praha 1, Praha

Perníčkův sen – perníkářství v Haštalské ulici v Praze

Perníkářství v Haštalské ulici v centru Prahy je návratem do dětství na návštěvu k babičce. Perníčky různých druhů tu voní až za roh, na zakázku vám zde připraví perník dle vašich představ, pořádají se zde workshopy, oslavy narozenin a různé další akce.
Praha 1, Praha

Gourmet Brno – vyzkoušejte to nejlepší z brněnské gastronomie!

Brněnskou gastronomickou scénu mapuje nezávislý projekt Gourmet Brno. Ten doporučuje restaurace, bistra, kavárny, vinárny, pivnice, cukrárny a bary, které se při hodnocení osvědčily jako kvalitní.
Brno, Jihomoravský kraj

Středověká krčma U Krále Brabantského v Praze

Krčma na pražské Malé Straně je opředena tajemnými legendami a ve středověkém duchu se zde nese nejen interiér, ale také jídelní lístek. Personál zde chodí v dobových kostýmech a na hostinu plnou dobového jídla vám posvítí svíčky. Nechybí ani originální dobový program.
Praha 1, Praha

Staročeské medové perníky v Pardubicích

Rodinná cukrárna a perníkárna u Janošů v Pardubicích! Ochutnejte medové perníčky s kávou, čajem, mlékem nebo perníkovou medovinou a vyzkoušejte si sami zdobení perníku. Nejmladší z nejstaršího perníkářského rodu v Pardubicích Pavel Janoš vám povypráví o historii výroby perníku v Čechách i ve světě.
Pardubice, Pardubický kraj

Masné krámy – známá českobudějovická restaurace

Restaurace s proslulou kuchyní si zakládá na staročeských recepturách, a na světoznámé značce piva Budweiser Budvar. V dávné minulosti sloužil objekt k prodeji masa a masných výrobků. Oblíbená českobudějovická restaurace je zde od roku 1953.
České Budějovice, Jihočeský kraj

Restaurace Oblaca v Žižkovské věži – gastronomický zážitek 66 metrů nad zemí

Restaurace Oblaca představuje unikátní kombinaci moderní kuchyně s nádherným výhledem na metropoli. Zdejší filozofií je použít ty nejlepší domácí produkty a nabídnout sezónní jídla, která uspokojí každého návštěvníka.
Praha 3, Praha