ÚvodCo chcete dělat?Gurmánská turistikaČeská kuchyně a regionální produkty
Velikonoce 2025: velikonoční půst a další tradice postního období

Česká kuchyně a regionální produkty Celá ČR

Silné chutě a pestré variace jídel a nápojů – to je poctivá česká kuchyně! Pokud se rádi vracíte k původní typické gastronomii, která staví na tradici a historii, jste na správném místě: máme spousty tipů pro milovníky původních receptur a regionálních dobrot, měnících se podle ročních období.

Oplatky, trubičky, uši a tvarůžky

Protože láska k cestování prochází žaludkem, některá místa budete mít už navždy spojená s určitými chutěmi a vůněmi. Ostatně proč lázeňské oplatky nejlépe chutnají v lázních, kdežto doma už to nikdy není ono? Dobře to ví i ti, kdo putují jižní Moravou za vínem, i ti, kteří si v Hořicích koupí slavné hořické trubičky. Podobně musíte v Pardubicích ochutnat sladké perníčky, ve Štramberku pověstné perníkové uši a v Lošticích na Olomoucku tvarůžky.
 

Kuchyně jako ve středověku

Chcete si pochutnat na tradičních jídlech a vychutnat si gastronomii se zapálením pro věc? Vyzkoušejte středověké krčmy, které se snaží napodobit autentické prostředí nejenom jídelním lístkem, ale také oblečením a mluvou personálu, interiérem a dalšími detaily. K těm nejvyhlášenějším patří středověká krčma se středověkým hotelemDětenicích, ŠatlavaČeském Krumlově či krčma U Rudolfovy kratochvíle na zámku Zbiroh. Dávné časy na vlastní kůži zažijete i ve Středověké krčměPísku.
 

Sláva meruňkám aneb expozice regionální kuchyně

Rádi byste navštívili muzea, věnovaná regionálním potravinám a dobrotám? V jejich čele stojí Muzeum olomouckých tvarůžkůLošticích, na naučné stezce Zastavení v kraji vína a meruněk ve Velkých Pavlovicích se dozvíte zajímavosti o těchto ovocných stromech a jejich plodech; vyhovuje jim místní půda i klima a v okolí se pěstují už 200 let. Raritou je Muzeum másla ve středočeských Máslovicích; co na tom, že název obce není odvozen od másla jako potraviny, ale od starobylého rodu Masloviců, když se v jejím znaku hrdě skví máselnice?
 

České speciality pro čtyři roční období

Portál Kudy z nudy nabízí skvělé menu pro každé roční období! Na podzim vám naservírujeme tradiční výlovy rybníků, jablečné slavnosti a pečené husy, zalévané Svatomartinským vínem, pak přijdou na řadu Vánoční trhy provoněné svařeným vínem a punčem. Zima patří polévkám, uzenému a masopustním dobrotám, které na jaře vystřídají bylinky a chřest, zatímco léto voní jahodami, borůvkami, meruňkami a dalšími sezonními dobrotami. Pokud se vám už nyní sbíhají sliny, stačí sledovat náš kalendář akcí.
Zobrazit více

Česká kuchyně a regionální produkty na mapě


Restaurace Jana Punčocháře U Matěje

Šéfkuchař Jan Punčochář, který působil mimo jiné i ve vyhlášených restauracích Le Terroir nebo Grand Cru, otevřel novou restauraci U Matěje v Praze 6, na Hanspaulce. V příjemném prostředí si vychutnáte vynikající speciality moderní i tradiční české kuchyně.
Praha 6, Praha

Farmářské trhy v Praze – farmářská tržiště od jara do zimy

Na několika místech v Praze najdete od jara do podzimu farmářská tržiště, která nabízí domácí potraviny, výpěstky a výrobky, vše té nejlepší kvality, českého původu, za použití minima chemie a vynikající chuti. Vyberte si z české kvality.
Praha 2, Praha

Bukovanský mlýn – areál zážitků pod lopatkami

Rozhledna ve stylu větrného mlýna holandského typu vysoká 15 m je zdaleka viditelnou dominantou nad obcí Bukovany. Kolem mlýna vyrostl areál hotelu s restaurací nabízející krajovou kuchyni, jízdy na koních, zahrát si zde můžete také minigolf.
Bukovany, Jihomoravský kraj

Středověká krčma Dětenice

Máte rádi středověk? Krčma Dětenice nabízí všem návštěvníkům naprosto ojedinělý zážitek – přenesete do období středověku se vším, co k němu patří. Středověké speciality se připravují na otevřeném ohni, jí se rukama, obslouží vás personál v dobových kostýmech.
Dětenice, Královéhradecký kraj

Bývalé lahůdkářství Paukert

Obložené chlebíčky od Paukerta, to byl pojem. Ostatně tuto pochoutku proslavil za první republiky právě Jan Paukert. Původní lahůdkářství sídlilo na Národní třídě.
Praha 1, Praha

Restaurace Severka v Brně

Restaurace Severka v Brně v prosinci 2024 znovu otevřela a navazuje tak na téměř šedesát let starou tradici. Světoznámý kuchař Tomáš Reger zde otevírá restauraci a kavárnu.
Brno-střed, Jihomoravský kraj

Hostinec U Černého vola v Praze

Jednu z původních staropražských pivnic navštívíte na Loretánském náměstí nedaleko Pražského hradu. Pivnice byla otevřena v roce 1965 a zachovala si svůj genius loci. Prostému historickému interiéru s vitrážemi vévodí starý „socialistický“ výčep, na kterém točí pověstně dobrého Kozla.
Praha 1, Praha

Areál vinných sklepů Petrov – Plže u Strážnice

Areál je tvořen jedněmi z nejstarších staveb lidové architektury v České republice. Horní areál slouží jako přírodní hlediště na nejstarší a nejhodnotnější sklepy. Najdete jej asi 4 km jihovýchodně od Strážnice a 14 km od Hodonína.
Petrov, Jihomoravský kraj

Výčep – moderní valašská hospoda v srdci Vinohrad

Výčep na pražských Vinohradech je poctivá česká kuchyně v moderním pojetí, inspirovaná valašskými kořeny.
Praha 10, Praha

Pustevny – útulny Libušín a Maměnka

V blízkosti horní stanice lanovky z Trojanovic na Pustevny stojí malebná horská chalupa Maměnka, Libušín byl v březnu 2014 zničen požárem, po dlouhé rekonstrukci se otevřel v červenci 2020. Objekty navrhnul architekt Dušan Jurkovič ve stylu lidové architektury Valašska a Kysuce.
Prostřední Bečva, Zlínský kraj

Long Story Short Eatery & Bakery

V původním opevnění v Olomouci naleznete restauraci Long Story Short Eatery & Bakery. Ve stejné budově je i hostel.
Olomouc, Olomoucký kraj

Muzeum Olomouckých tvarůžků

Jsme jediné muzeum svého typu v České republice, zabývající se historií i současnou výrobou Olomouckých tvarůžků.
Loštice, Olomoucký kraj