Svatomartinské víno zdaleka není každé mladé víno, které dokáží vinaři vyrobit před 11. listopadem a odpovídá daným odrůdám. Svatomartinská vína nejprve procházejí kontrolou nezávislé komise, která zhodnotí, zda senzorické parametry vína odpovídají požadované charakteristice. Označení Svatomartinské tak mohou nést pouze moravská a česká vína, která splní všechna požadovaná kritéria.
Mladé víno je určeno k rychlému spotřebování. Sami vinaři doporučují, aby bylo vypito do jara. Nehrozí mu zkažení, jen se stářím ztrácí na svěžesti. Proto mladé víno není vhodné k archivaci.
Značku "Svatomartinské" mohou nést vína vyráběná z těchto odrůd:
- bílé víno – odrůdy: Müller-Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský
- typová charakteristika: příjemné, vyrovnané, svěží ovocité suché víno
- růžové víno – odrůdy: Modrý Portugal a Svatovavřinecké
- typová charakteristika: příjemné, dobře pitelné ovocité suché víno
- červené víno – odrůdy: Modrý Portugal a Svatovavřinecké
- typová charakteristika: hladké sametové suché víno, odbourané kyseliny, případně karbonická macerace
Z historie Svatomartinského vína
Oslavy spojené s uvedením Svatomartinského na trh nejsou žádnou novinkou posledních let. Naopak. Tradice Svatomartinského vína sahá až na
dvůr císaře Josefa II. Již tehdy bylo zvykem připíjet si na den svatého Martina poprvé novým vínem. V tento den totiž vinařům, kteří hospodařili u větších sedláků,
končila služba. Její pokračování se
na další rok dojednávalo při skleničce prvního vína z podzimní sklizně a nad hutnými pokrmy z pečené husy a koláči.