ÚvodAktuality10 tipů na tradiční české a moravské hospody aneb ve stínu i na výsluní
Gurmánská turistika

10 tipů na tradiční české a moravské hospody aneb ve stínu i na výsluní

Vydejte se s portálem Kudy z nudy na návštěvu do některé ze starých hospod! Vychutnejte si podobnou atmosféru, jakou zažívali naši pradědečkové, v autentických interiérech s pivem jako křen a tradiční domácí kuchyní. Zkrátka hospody, které byste rozhodně neměli minout bez povšimnutí a kde se leckdy psala historie.
Baví vás gurmánská turistika? Aby ne, když navíc zájem o staré hospody povzbudila osmidílná série České televize Příběhy starých hospod, kterou diváky provází Josef Polášek. Vydejte se s Kudy z nudy za jedinečnou atmosféru starých hostinců s jejich štamgasty, příběhy a neopakovatelnou historií. Kam? Z těch na výsluní vám nabídneme třeba restauraci U Pinkasů, kde Pražané ochutnali poprvé slavný plzeňský ležák, anebo českobudějovickou restauraci Masné krámy. V polostínu leží třeba hostinec U České koruny přímo pod hradem Lipnice, kde Jaroslav Hašek napsal většinu Osudů dobrého vojáka Švejka, svého nejslavnějšího díla.

Do Chomutova se vypravte za autentickou prvorepublikovou atmosférou do restaurace Republika, v liberecké Hospodě Domov se vrátíte co dob, kdy stezkami přes Ještěd táhly formanské karavany vezoucí zboží do Německa. V Ústí nad Labem se zastavte v hospodě Na Rychtě, kde ochutnáte piva z místního minipivovaru nazvaná Mazel, Brusinka či Vojtěch. Spokojení určitě budete i v Hanácké hospoděOlomouci, anebo v hospodě U Kalendů v pražském Podskalí, která vznikla už na začátku minulého století.

Na Vysočině nemusí seznámení s lidovými tradicemi skončit prohlídkou skanzenu na Veselém Kopci: hostina pro oči může pokračovat hostinou skutečnou v Hamerské krčmě, kam se na pivo chodí už od roku 1613. Poslední hospoda z našeho seznamu pak leží opravdu v hlubokém stínu: pozveme vás do Městského muzeaBystřici nad Pernštejnem, které sídlí v budově bývalého pivovaru. Zanikl již v roce 1900, ale jeho slávu připomíná zajímavá expozice s muzejní hospodou a bytem sládka. Skutečnou hospodu najdete nedaleko: zajděte si na pivo a tradiční českou kuchyni do stylové pivnice Kozlovna. Užijte si s Kudy z nudy klasické hospody ve stínu i na výsluní!
Hospoda Domov v Liberci Gurmánská turistika

Hospoda Domov v Liberci

Nechejte se hýčkat naší rozmanitou moderní evropskou kuchyní v Hospodě Domov v Liberci. Čerstvost a rozmanitá nabídka naší restaurace v Liberci hosty jistě potěší.

Restaurant a pension U České koruny pod Lipnickým hradem Gurmánská turistika

Restaurant a pension U České koruny pod Lipnickým hradem

Stylová restaurace s kachlovými kamny, pianem, řadou rekvizit z doby působení J. Haška a letní terasa s posezením vám nabízí tradiční českou kuchyni. Hostinec s penzionem provozuje pravnuk spisovatele Jaroslava Haška, který zde napsal Osudy dobrého vojáka Švejka.

U Fleků – jedinečné pivo a exkurze pivovarského muzea Gurmánská turistika

U Fleků – jedinečné pivo a exkurze pivovarského muzea

Restaurace U Fleků je poutním místem pražských a českých pivařů, jedna z nejnavštěvovanějších hospod v naší republice a nepochybně je i nejznámější pražskou hospodou. Dnes je také místem kulinářských zážitků.

Restaurace U Pinkasů na pražském Novém Městě Gurmánská turistika

Restaurace U Pinkasů na pražském Novém Městě

Proslulá česká restaurace s dlouholetou tradicí se nachází jen kousek od Václavského náměstí. Pochutnat si zde můžete na specialitách tradiční české kuchyně, Plzeňském Prazdroji přímo z tanku a jistě oceníte i neopakovatelnou zdejší atmosféru.

Masné krámy – známá českobudějovická restaurace Gurmánská turistika

Masné krámy – známá českobudějovická restaurace

Restaurace s proslulou kuchyní si zakládá na staročeských recepturách, a na světoznámé značce piva Budweiser Budvar. V dávné minulosti sloužil objekt k prodeji masa a masných výrobků. Oblíbená českobudějovická restaurace je zde od roku 1953.

Hostinec U Černého vola v Praze Gurmánská turistika

Hostinec U Černého vola v Praze

Jednu z původních staropražských pivnic navštívíte na Loretánském náměstí nedaleko Pražského hradu. Pivnice byla otevřena v roce 1965 a zachovala si svůj genius loci. Prostému historickému interiéru s vitrážemi vévodí starý „socialistický“ výčep, na kterém točí pověstně dobrého Kozla.

Hamerská krčma Jonáš Gurmánská turistika

Hamerská krčma Jonáš

Hamerská krčma je kulturní památkou České republiky. První písemné zmínky o krčmě jsou uvedeny ve "Vejsadním listu" z r. 1613, a proto je tato hospoda jednou z nejstarších v Čechách a Evropě. Uvnitř krčmy naleznete nádherný původní interiér. V současnosti Hamerská krčma nabízí i možnost ubytování.

Hospoda U Kalendů v pražském Podskalí Gurmánská turistika

Hospoda U Kalendů v pražském Podskalí

Hospoda U Kalendů v pražském Podskalí vznikla na začátku minulého století. Od roku 2022 je součástí rodiny Ambiente, která se snaží na pestrou tradici tohoto lokálně významného místa navázat. Přijďte ochutnat poctivá pražská jídla a pečlivě ošetřené plzeňské pivo!

Švejk Restaurant v Telči Gurmánská turistika

Švejk Restaurant v Telči

Švejk restaurant v Telči se nachází v historických prostorách provozních budov telčského zámku. Objekt byl vybudován Zachariášem z Hradce již v roce 1554. Po dlouhou dobu tyto prostory sloužily jako provozní sklady a sklepní místnosti.

Pivnice Kozlovna v Bystřici nad Pernštejnem Gurmánská turistika

Pivnice Kozlovna v Bystřici nad Pernštejnem

Stylová pivnice v Bystřici nad Pernštejnem spojuje to nejlepší z tradičního českého pivovarnictví s moderními trendy pohostinství – českou kuchyni a tankové pivo. Pro zákazníky je zde k dispozici bezdrátový internet zdarma.

Další aktuality

Masopusty 2025: ostatky, fašank, voračky a maspustní průvody z celého Česka

Kam vyrazit za masopustním veselím? Masopustní období začíná od svátku Tří králů (6. ledna) a končí v úterý o půlnoci před Popeleční středou, přesně 40 dnů před Květnou nedělí. Máme pro vás velký přehled masopustních tipů z celé České republiky na rok 2025! Je čas se pořádně pobavit, najíst a napít, než přijde šestitýdenní půst, kdy se křesťané připravují na Velikonoce. K masopustu neodmyslitelně patří i zabijačky, soutěže o nejlepší masopustní masku, sousedské zábavy a samozřejmě průvody maškar. Máme pro vás tipy, kde poznat starobylé zvyky!
8. únor 2025 9:37
Gurmánská turistika

Užijte si Mezinárodní den pizzy!

Každoročně 9. února si můžete připomenout Mezinárodní den pizzy. Jedno z nejpopulárnějších italských jídel se těší velké oblibě i u nás, dle průzkumů Češi snědí za rok víc než 31 milionů pizz. Muži mají prý nejraději Capricciosu, ženy si nejčastěji objednávají Hawai. Další nejoblíbenější pizzou je v Česku Quattro Formaggi. Oslavte tedy Den pizzy stylově a dopřejte si voňavou pochoutku s vláčným sýrem. Odkud si pizzu objednat, vám napovíme v dnešních tipech. Určitě si vyberete tu svoji, vždyť pizz údajně existuje asi 22 tisíc druhů.
5. únor 2025 10:00
Gurmánská turistika

Ochutnejte valentýnské menu v restauracích CzechSpecials

Překvapte svou drahou polovičku a vezměte ji nebo jeho na valentýnské menu do některé z certifikovaných restaurací Czech Specials. Vyzkoušejte jedinečné pokrmy skvělých šéfkuchařů, zažijte neopakovatelnou atmosféru a romantické chvíle při svíčkách. A co pro vás jednotlivé restaurace připravují?
3. únor 2025 14:15
Gurmánská turistika

50 tipů na akce na Velký pátek

První jarní úplněk určuje datum Velikonoc – nejvýznamnějšího křesťanského svátku. Na jarmarcích můžete i na Velký pátek nakoupit čerstvá vajíčka z volného výběhu, kopřivy, velikonoční sladkosti, nebo také tradiční výzdobu – osení a kraslice. Pátek 18. dubna 2025 nabídne turistům tradiční velikonoční programy a prohlídky vyzdobených hradů i zámků, spoustu divadelních i hudební vystoupení, kejklířů nebo širokou nabídkou zboží na velikonočním jarmarku. Pestrý výběr kulturních akcí o prodlouženém velikonočním víkendu je inspirací pro zajímavé zážitky po celém Česku.
2. únor 2025 0:58
Gurmánská turistika

10 tipů na restaurace CzechSpecials s nabídkou prvorepublikových specialit

Co si má vlastně host představit pod pojmem Prvorepubliková kuchyně? První republika trvala od roku 1918 do roku 1938, tedy 20 let. Mladá Česká republika byla tehdy velmi hospodářsky silná a do země proudilo hodně surovin i turistů. Na jídelních lístcích lepších restaurací se objevovaly speciality jako jsou žabí stehýnka, ústřice, mořské ryby i exotické ovoce.
1. únor 2025 6:05
Gurmánská turistika

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Pochutnejte si v restauracích, které jsou oceněny certifikátem, který nejlepším tuzemským restauracím a cukrárnám uděluje Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky. Jedním z hlavních kritérií je vaření a příprava jídel podle tradičních i moderních receptů české kuchyně. Projekt CzechSpecials prezentuje téměř sto certifikovaných restaurací! Českou kuchyni v rámci jednotlivých regionů představuje jako rozmanitou, plnou jedinečných pokrmů a reflektující využívání sezónních surovin.
31. leden 2025 15:38
Gurmánská turistika

Tradice pivní kultury: české pivo jako fenomén a symbol národní hrdosti míří do UNESCO

České pivo patří mezi naše národní poklady. I když město Žatec a okolní chmelařská krajina byly v září 2023 zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO, samotná pivní kultura na seznamu UNESCO zatím není. Český svaz pivovarů a sladoven se to rozhodl změnit a podnikl první kroky na dlouhé cestě. České pivo patří mezi naše národní poklady. I když město Žatec a okolní chmelařská krajina byly v září 2023 zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO, samotná pivní kultura na seznamu UNESCO zatím není. Český svaz pivovarů a sladoven se to rozhodl změnit a podnikl první kroky na dlouhé cestě. V lednu 2025 byla pivní kultura zapsána na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky, což je nutná podmínka pro případný zápis na seznam UNESCO.
31. leden 2025 8:21
Gurmánská turistika

Etiketa a společenská pravidla: návštěva restaurace a jak odcházet s úsměvem

Návštěva restaurace je docela běžná záležitost: na výletech, při pracovních cestách, na dovolené i jen tak s rodinou nebo s přáteli. Možná vás překvapí, na kolik pravidel byste měli pamatovat. Etiketa a pravidla společenského chování jsou plné záludností. Seznamte se s nimi na Kudy z nudy!
29. leden 2025 11:13
Gurmánská turistika