ÚvodAktuality10 tipů na tradiční české a moravské hospody aneb ve stínu i na výsluní
Gurmánská turistika

10 tipů na tradiční české a moravské hospody aneb ve stínu i na výsluní

Vydejte se s portálem Kudy z nudy na návštěvu do některé ze starých hospod! Vychutnejte si podobnou atmosféru, jakou zažívali naši pradědečkové, v autentických interiérech s pivem jako křen a tradiční domácí kuchyní. Zkrátka hospody, které byste rozhodně neměli minout bez povšimnutí a kde se leckdy psala historie.
Baví vás gurmánská turistika? Aby ne, když navíc zájem o staré hospody povzbudila osmidílná série České televize Příběhy starých hospod, kterou diváky provází Josef Polášek. Vydejte se s Kudy z nudy za jedinečnou atmosféru starých hostinců s jejich štamgasty, příběhy a neopakovatelnou historií. Kam? Z těch na výsluní vám nabídneme třeba restauraci U Pinkasů, kde Pražané ochutnali poprvé slavný plzeňský ležák, anebo českobudějovickou restauraci Masné krámy. V polostínu leží třeba hostinec U České koruny přímo pod hradem Lipnice, kde Jaroslav Hašek napsal většinu Osudů dobrého vojáka Švejka, svého nejslavnějšího díla.

Do Chomutova se vypravte za autentickou prvorepublikovou atmosférou do restaurace Republika, v liberecké Hospodě Domov se vrátíte co dob, kdy stezkami přes Ještěd táhly formanské karavany vezoucí zboží do Německa. V Ústí nad Labem se zastavte v hospodě Na Rychtě, kde ochutnáte piva z místního minipivovaru nazvaná Mazel, Brusinka či Vojtěch. Spokojení určitě budete i v Hanácké hospoděOlomouci, anebo v hospodě U Kalendů v pražském Podskalí, která vznikla už na začátku minulého století.

Na Vysočině nemusí seznámení s lidovými tradicemi skončit prohlídkou skanzenu na Veselém Kopci: hostina pro oči může pokračovat hostinou skutečnou v Hamerské krčmě, kam se na pivo chodí už od roku 1613. Poslední hospoda z našeho seznamu pak leží opravdu v hlubokém stínu: pozveme vás do Městského muzeaBystřici nad Pernštejnem, které sídlí v budově bývalého pivovaru. Zanikl již v roce 1900, ale jeho slávu připomíná zajímavá expozice s muzejní hospodou a bytem sládka. Skutečnou hospodu najdete nedaleko: zajděte si na pivo a tradiční českou kuchyni do stylové pivnice Kozlovna. Užijte si s Kudy z nudy klasické hospody ve stínu i na výsluní!
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Hospoda Domov v Liberci Gurmánská turistika

Hospoda Domov v Liberci

Nechejte se hýčkat naší rozmanitou moderní evropskou kuchyní v Hospodě Domov v Liberci. Čerstvost a rozmanitá nabídka naší restaurace v Liberci hosty jistě potěší.

Restaurant a pension U České koruny pod Lipnickým hradem Gurmánská turistika

Restaurant a pension U České koruny pod Lipnickým hradem

Stylová restaurace s kachlovými kamny, pianem, řadou rekvizit z doby působení J. Haška a letní terasa s posezením vám nabízí tradiční českou kuchyni. Hostinec s penzionem provozuje pravnuk spisovatele Jaroslava Haška, který zde napsal Osudy dobrého vojáka Švejka.

U Fleků – jedinečné pivo a exkurze pivovarského muzea Gurmánská turistika

U Fleků – jedinečné pivo a exkurze pivovarského muzea

Restaurace U Fleků je poutním místem pražských a českých pivařů, jedna z nejnavštěvovanějších hospod v naší republice a nepochybně je i nejznámější pražskou hospodou. Dnes je také místem kulinářských zážitků.

Restaurace U Pinkasů na pražském Novém Městě Gurmánská turistika

Restaurace U Pinkasů na pražském Novém Městě

Proslulá česká restaurace s dlouholetou tradicí se nachází jen kousek od Václavského náměstí. Pochutnat si zde můžete na specialitách tradiční české kuchyně, Plzeňském Prazdroji přímo z tanku a jistě oceníte i neopakovatelnou zdejší atmosféru.

Masné krámy – známá českobudějovická restaurace Gurmánská turistika

Masné krámy – známá českobudějovická restaurace

Restaurace s proslulou kuchyní si zakládá na staročeských recepturách, a na světoznámé značce piva Budweiser Budvar. V dávné minulosti sloužil objekt k prodeji masa a masných výrobků. Oblíbená českobudějovická restaurace je zde od roku 1953.

Hostinec U Černého vola v Praze Gurmánská turistika

Hostinec U Černého vola v Praze

Jednu z původních staropražských pivnic navštívíte na Loretánském náměstí nedaleko Pražského hradu. Pivnice byla otevřena v roce 1965 a zachovala si svůj genius loci. Prostému historickému interiéru s vitrážemi vévodí starý „socialistický“ výčep, na kterém točí pověstně dobrého Kozla.

Hamerská krčma Jonáš Gurmánská turistika

Hamerská krčma Jonáš

Hamerská krčma je kulturní památkou České republiky. První písemné zmínky o krčmě jsou uvedeny ve "Vejsadním listu" z r. 1613, a proto je tato hospoda jednou z nejstarších v Čechách a Evropě. Uvnitř krčmy naleznete nádherný původní interiér. V současnosti Hamerská krčma nabízí i možnost ubytování.

Hospoda U Kalendů v pražském Podskalí Gurmánská turistika

Hospoda U Kalendů v pražském Podskalí

Hospoda U Kalendů v pražském Podskalí vznikla na začátku minulého století. Od roku 2022 je součástí rodiny Ambiente, která se snaží na pestrou tradici tohoto lokálně významného místa navázat. Přijďte ochutnat poctivá pražská jídla a pečlivě ošetřené plzeňské pivo!

Švejk Restaurant v Telči Gurmánská turistika

Švejk Restaurant v Telči

Švejk restaurant v Telči se nachází v historických prostorách provozních budov telčského zámku. Objekt byl vybudován Zachariášem z Hradce již v roce 1554. Po dlouhou dobu tyto prostory sloužily jako provozní sklady a sklepní místnosti.

Pivnice Kozlovna v Bystřici nad Pernštejnem Gurmánská turistika

Pivnice Kozlovna v Bystřici nad Pernštejnem

Stylová pivnice v Bystřici nad Pernštejnem spojuje to nejlepší z tradičního českého pivovarnictví s moderními trendy pohostinství – českou kuchyni a tankové pivo. Pro zákazníky je zde k dispozici bezdrátový internet zdarma.

Další aktuality

Kam letos vyrazit na poslední vinobraní? Zajímavé akce pokračují i v druhé polovině září a v říjnu

Podzim za dveřmi, víno dozrává a s ním jsou spojeny oslavy vína a každoroční vinobraní. Máme pro vás tipy na vinařské akce nejen na jihu Moravy. Přinášíme vám přehled akcí, kam můžete na konci září a během října vyrazit za ochutnávkou letošních vín po celém Česku. Na zdraví!
14. září 2025 13:25
Gurmánská turistika

Kam letos na poslední vinobraní a slavnosti vína?

Léto a hlavní sezona je beznadějně za námi, ale poslední plánovaná vinobraní na podzim 2025 budou rozhodně stát za to. Vydat se můžete na Karlštejn, Točník, Loket nebo do Valtic, Lednice, Bzence či Hustopečí. Vybrali jsme pro vás místa, kde si užijete podzimní vinobraní a slavnosti vína.
13. září 2025 7:43
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Říjen i listopad bude ve znamení hubertských slavností a rozmanité úrody

Lov, hony ale i péče o zvěř byly pro šlechtické obyvatele hradů a zámků nutností, zábavou a postupem času i diplomatickou povinností. Proto není divu, že obnovená tradice oslav patrona lovu, svatého Huberta, oživí v říjnu nejedno panské sídlo. Kromě toho se na řadě míst budou oslavovat právě dozrávající plodiny.
12. září 2025 17:05
Gurmánská turistika

10 tipů, kam jít na dobrý řízek

Víte, že 9. září slavíme Mezinárodní den řízků? Na skvělé pochoutce z vepřového, drůbežího nebo telecího masa si však můžete pochutnat po celý rok. A nemusí se jednat o klasický smažený pokrm v trojobalu, řízků je celá řada – například přírodní bez obalu, holandský z mletého masa, smažený v těstíčku, plněný cordon bleu nebo černohorský řízek – smažená vepřová kotleta zapečená s anglickou slaninou a sýrem... Svérázným jídlem je soukenický řízek z mletého vepřového bůčku namáčeného v mléce, kyjevský v podobě kuřecí rolky s bylinkovým máslem, obrácený anebo Pavlišovský, jenž se podává s knedlíkem a zelím. Kudy z nudy vám tentokrát přináší inspiraci, kde si na výborném tradičním řízku pochutnat či případně zvolit nějaký nevšední řízkový pokrm.
12. září 2025 8:00
Gurmánská turistika

Kam na lanýže v Česku? Nejdražší potravina světa a gastronomické tipy pro gurmány

Lanýž je jednou z nejdražších surovin v kuchyni, svou oblibu má od renesance. Používá se jako koření. Nejvíce gastronomických akcí spojených s lanýži bývá v listopadu. Nicméně portál Kudy z nudy vám přináší přehled i několika vybraných restaurací, kde vám nyní nabídnou lahůdky světové kuchyně okořeněné touto výjimečnou a chuťově jedinečnou houbou i v průběhu celého roku.
11. září 2025 12:31
Gurmánská turistika

Tipy na podzimní výlety za dýněmi

Také s přicházejícím podzimem ujíždíte na dýních? Milujete dýňovou polévku, koláče nebo jiné zaručené recepty z dýní či do nich vyřezáváte zubaté úsměvy a zdobíte jimi zahrádku a okolí svých domů? Na portálu Kudy z nudy najdete inspiraci k návštěvě několika míst i zajímavých akcí na letošní podzim, kde dýně hrají hlavní roli!
10. září 2025 6:29
Gurmánská turistika

7 věcí, které nevíte o… českých a moravských vínech (a kde je ochutnat)

Víno chutná jinak, když ho pijete ve sklípku při cimbálu, jinak při západu slunce mezi vinohrady – a úplně jinak, když vám ho nalije vinař přímo ze sudu. Česká a moravská vína nejsou jen nápoj, ale i krajina, lidé a příběhy, které stojí za to objevit. Vydejte se s Kudy z nudy na vinobraní, vinařské slavnosti a obcházení vinných sklepů, a také do vinoték a přímo do vinic.
6. září 2025 15:52
Gurmánská turistika

100 tipů, kam jít letos na vinobraní

Myslíte, že za dobrým vínem musíte až do Francie? Zkuste nejprve zůstat doma. V Česku najdete zástupce lahodného moku, za něž by se zahraniční konkurence rozhodně nestyděla. Pěstování a zpracování hroznů rozvíjeli na jižní Moravě již staří Římané. Slavnosti vinobraní lákají na víno, burčák, dobré jídlo nebo i na pochodňovou show, historické průvody, řemesla, dobové tržnice, národopisné soubory, cimbálovou muziku i dechové hudby, koncerty hvězd české hudební scény, stánky s vínem, burčákem a gastro specialitami. Vyberte si z nejlepších tipů na vinobraní na jižní Moravě, v Praze i na dalších místech Česka!
5. září 2025 19:01
Gurmánská turistika