Baví vás
gurmánská turistika? Aby ne, když navíc zájem o staré hospody povzbudila osmidílná série České televize
Příběhy starých hospod, kterou diváky provází
Josef Polášek. Vydejte se s
Kudy z nudy za jedinečnou atmosféru starých hostinců s jejich štamgasty, příběhy a neopakovatelnou historií. Kam? Z těch na výsluní vám nabídneme třeba
restauraci U Pinkasů, kde
Pražané ochutnali poprvé
slavný plzeňský ležák, anebo
českobudějovickou restauraci Masné krámy. V polostínu leží třeba
hostinec U České koruny přímo pod
hradem Lipnice, kde
Jaroslav Hašek napsal většinu
Osudů dobrého vojáka Švejka, svého nejslavnějšího díla.
Do
Chomutova se vypravte za autentickou prvorepublikovou atmosférou do
restaurace Republika, v
liberecké Hospodě Domov se vrátíte co dob, kdy stezkami přes
Ještěd táhly formanské karavany vezoucí zboží do Německa. V
Ústí nad Labem se zastavte v
hospodě Na Rychtě, kde ochutnáte piva z místního minipivovaru nazvaná Mazel, Brusinka či Vojtěch. Spokojení určitě budete i v
Hanácké hospodě v
Olomouci, anebo v
hospodě U Kalendů v
pražském Podskalí, která vznikla už na začátku minulého století.
Na
Vysočině nemusí seznámení s lidovými tradicemi skončit prohlídkou
skanzenu na Veselém Kopci: hostina pro oči může pokračovat hostinou skutečnou v
Hamerské krčmě, kam se na pivo chodí už od roku 1613. Poslední hospoda z našeho seznamu pak leží opravdu v hlubokém stínu: pozveme vás do
Městského muzea v
Bystřici nad Pernštejnem, které sídlí v budově bývalého pivovaru. Zanikl již v roce 1900, ale jeho slávu připomíná zajímavá
expozice s muzejní hospodou a bytem sládka. Skutečnou hospodu najdete nedaleko: zajděte si na pivo a tradiční českou kuchyni do stylové
pivnice Kozlovna. Užijte si s
Kudy z nudy klasické hospody ve stínu i na výsluní!
Můžete vychutnat autentickou atmosféru jako kdysi naši pradědečkové, tradiční domácí kuchyni a kvalitní pivo v historických interiérech, kde se někdy psala historie.
V seriálu Příběhy starých hospod diváky provází Josef Polášek.
Zajímavá místa zahrnují restauraci U Pinkasů, českobudějovickou restauraci Masné krámy, hostinec U České koruny a Městské muzeum v Bystřici nad Pernštejnem.
Restaurace U Pinkasů se nachází v Praze na Novém Městě a je proslulá díky tradiční české kuchyni a Plzeňskému Prazdroji přímo z tanku.
Expozice připomíná slávu zaniklého pivovaru, který v budově původně sídlil, prostřednictvím muzejní hospody a bytu sládka.
V hospodě Na Rychtě můžete ochutnat piva z místního minipivovaru s názvy jako Mazel, Brusinka a Vojtěch.
Prvorepublikovou atmosféru můžete vychutnat v restauraci Republika v Chomutově.
V restauraci U Fleků můžete ochutnat jedinečné pivo, které je speciálním pivem této restaurace.
Hospoda U Kalendů symbolizuje tradiční pražské jídlo a pečlivě ošetřené plzeňské pivo, a jak se snaží navázat na pestrou tradici tohoto místa.
Švejk restaurant v Telči se nachází v historických prostorách, které byly vybudovány v roce 1554 a dlouho sloužily jako sklady.