ÚvodAktuality10 tipů na tradiční české a moravské hospody aneb ve stínu i na výsluní
Gurmánská turistika

10 tipů na tradiční české a moravské hospody aneb ve stínu i na výsluní

Vydejte se s portálem Kudy z nudy na návštěvu do některé ze starých hospod! Vychutnejte si podobnou atmosféru, jakou zažívali naši pradědečkové, v autentických interiérech s pivem jako křen a tradiční domácí kuchyní. Zkrátka hospody, které byste rozhodně neměli minout bez povšimnutí a kde se leckdy psala historie.
Baví vás gurmánská turistika? Aby ne, když navíc zájem o staré hospody povzbudila osmidílná série České televize Příběhy starých hospod, kterou diváky provází Josef Polášek. Vydejte se s Kudy z nudy za jedinečnou atmosféru starých hostinců s jejich štamgasty, příběhy a neopakovatelnou historií. Kam? Z těch na výsluní vám nabídneme třeba restauraci U Pinkasů, kde Pražané ochutnali poprvé slavný plzeňský ležák, anebo českobudějovickou restauraci Masné krámy. V polostínu leží třeba hostinec U České koruny přímo pod hradem Lipnice, kde Jaroslav Hašek napsal většinu Osudů dobrého vojáka Švejka, svého nejslavnějšího díla.

Do Chomutova se vypravte za autentickou prvorepublikovou atmosférou do restaurace Republika, v liberecké Hospodě Domov se vrátíte co dob, kdy stezkami přes Ještěd táhly formanské karavany vezoucí zboží do Německa. V Ústí nad Labem se zastavte v hospodě Na Rychtě, kde ochutnáte piva z místního minipivovaru nazvaná Mazel, Brusinka či Vojtěch. Spokojení určitě budete i v Hanácké hospoděOlomouci, anebo v hospodě U Kalendů v pražském Podskalí, která vznikla už na začátku minulého století.

Na Vysočině nemusí seznámení s lidovými tradicemi skončit prohlídkou skanzenu na Veselém Kopci: hostina pro oči může pokračovat hostinou skutečnou v Hamerské krčmě, kam se na pivo chodí už od roku 1613. Poslední hospoda z našeho seznamu pak leží opravdu v hlubokém stínu: pozveme vás do Městského muzeaBystřici nad Pernštejnem, které sídlí v budově bývalého pivovaru. Zanikl již v roce 1900, ale jeho slávu připomíná zajímavá expozice s muzejní hospodou a bytem sládka. Skutečnou hospodu najdete nedaleko: zajděte si na pivo a tradiční českou kuchyni do stylové pivnice Kozlovna. Užijte si s Kudy z nudy klasické hospody ve stínu i na výsluní!
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Hospoda Domov v Liberci Gurmánská turistika

Hospoda Domov v Liberci

Nechejte se hýčkat naší rozmanitou moderní evropskou kuchyní v Hospodě Domov v Liberci. Čerstvost a rozmanitá nabídka naší restaurace v Liberci hosty jistě potěší.

Restaurant a pension U České koruny pod Lipnickým hradem Gurmánská turistika

Restaurant a pension U České koruny pod Lipnickým hradem

Stylová restaurace s kachlovými kamny, pianem, řadou rekvizit z doby působení J. Haška a letní terasa s posezením vám nabízí tradiční českou kuchyni. Hostinec s penzionem provozuje pravnuk spisovatele Jaroslava Haška, který zde napsal Osudy dobrého vojáka Švejka.

U Fleků – jedinečné pivo a exkurze pivovarského muzea Gurmánská turistika

U Fleků – jedinečné pivo a exkurze pivovarského muzea

Restaurace U Fleků je poutním místem pražských a českých pivařů, jedna z nejnavštěvovanějších hospod v naší republice a nepochybně je i nejznámější pražskou hospodou. Dnes je také místem kulinářských zážitků.

Restaurace U Pinkasů na pražském Novém Městě Gurmánská turistika

Restaurace U Pinkasů na pražském Novém Městě

Proslulá česká restaurace s dlouholetou tradicí se nachází jen kousek od Václavského náměstí. Pochutnat si zde můžete na specialitách tradiční české kuchyně, Plzeňském Prazdroji přímo z tanku a jistě oceníte i neopakovatelnou zdejší atmosféru.

Masné krámy – známá českobudějovická restaurace Gurmánská turistika

Masné krámy – známá českobudějovická restaurace

Restaurace s proslulou kuchyní si zakládá na staročeských recepturách, a na světoznámé značce piva Budweiser Budvar. V dávné minulosti sloužil objekt k prodeji masa a masných výrobků. Oblíbená českobudějovická restaurace je zde od roku 1953.

Hostinec U Černého vola v Praze Gurmánská turistika

Hostinec U Černého vola v Praze

Jednu z původních staropražských pivnic navštívíte na Loretánském náměstí nedaleko Pražského hradu. Pivnice byla otevřena v roce 1965 a zachovala si svůj genius loci. Prostému historickému interiéru s vitrážemi vévodí starý „socialistický“ výčep, na kterém točí pověstně dobrého Kozla.

Hamerská krčma Jonáš Gurmánská turistika

Hamerská krčma Jonáš

Hamerská krčma je kulturní památkou České republiky. První písemné zmínky o krčmě jsou uvedeny ve "Vejsadním listu" z r. 1613, a proto je tato hospoda jednou z nejstarších v Čechách a Evropě. Uvnitř krčmy naleznete nádherný původní interiér. V současnosti Hamerská krčma nabízí i možnost ubytování.

Hospoda U Kalendů v pražském Podskalí Gurmánská turistika

Hospoda U Kalendů v pražském Podskalí

Hospoda U Kalendů v pražském Podskalí vznikla na začátku minulého století. Od roku 2022 je součástí rodiny Ambiente, která se snaží na pestrou tradici tohoto lokálně významného místa navázat. Přijďte ochutnat poctivá pražská jídla a pečlivě ošetřené plzeňské pivo!

Švejk Restaurant v Telči Gurmánská turistika

Švejk Restaurant v Telči

Švejk restaurant v Telči se nachází v historických prostorách provozních budov telčského zámku. Objekt byl vybudován Zachariášem z Hradce již v roce 1554. Po dlouhou dobu tyto prostory sloužily jako provozní sklady a sklepní místnosti.

Pivnice Kozlovna v Bystřici nad Pernštejnem Gurmánská turistika

Pivnice Kozlovna v Bystřici nad Pernštejnem

Stylová pivnice v Bystřici nad Pernštejnem spojuje to nejlepší z tradičního českého pivovarnictví s moderními trendy pohostinství – českou kuchyni a tankové pivo. Pro zákazníky je zde k dispozici bezdrátový internet zdarma.

Další aktuality

Užijte si podzimní farmářské i řemeslné trhy a jarmarky 2025

Vydejte se spolu s Kudy z nudy za poznáním tradičních řemesel. Setkejte se s lidmi, kteří dodnes udržují řemesla našich předků při životě. Nechte se inspirovat našimi tipy a poznejte pozapomenutá řemesla. Pojďte se spolu s námi ponořit do pestré nabídky ochutnávek svatomartinských vín, husích pochoutek, dýní, švestek, jablek, čokolády i medu.
28. srpen 2025 12:00
Gurmánská turistika

Brambory na všechny způsoby: na talíři, na poli i na hraní

Už vám z vinobraní a dalších gastronomických slavností jde hlava kolem? Proč se tedy neinspirovat u jedné ryze domácí plodiny, bez které se neobejde žádná domácnost ani restaurace? Brambory totiž vůbec nejsou tak obyčejné, jak by se snad mohlo zdát – a navíc hrají hlavní roli na celé řadě zajímavých akcí.
27. srpen 2025 14:44
Gurmánská turistika

50 tipů, kde ochutnat burčák na Moravě i v Čechách od konce léta až do podzimu

Koncem léta nejen vinaři, ale také milovníci vína a produktů révy vinné netrpělivě čekají, až přijde čas burčáku. Jedná se o částečně zkvašený mošt z hroznů, který obsahuje chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Většinou se setkáte s burčákem vyrobeným z bílých hroznů, který mívá světle žlutou barvu, burčák z červených rév je vzácností, neboť nejprve dozrávají bílé odrůdy a pak následně až ty modré. Letos vinaři sklízejí hrozny později než předchozí roky. Pokud se vám sbíhají sliny, vyberte si už nyní z nabídky Kudy z nudy, kam se za burčákem vypravíte.
24. srpen 2025 19:29
Gurmánská turistika

100 tipů, kam jít letos na vinobraní

Myslíte, že za dobrým vínem musíte až do Francie? Zkuste nejprve zůstat doma. V Česku najdete zástupce lahodného moku, za něž by se zahraniční konkurence rozhodně nestyděla. Pěstování a zpracování hroznů rozvíjeli na jižní Moravě již staří Římané. Slavnosti vinobraní lákají na víno, burčák, dobré jídlo nebo i na pochodňovou show, historické průvody, řemesla, dobové tržnice, národopisné soubory, cimbálovou muziku i dechové hudby, koncerty hvězd české hudební scény, stánky s vínem, burčákem a gastro specialitami. Vyberte si z nejlepších tipů na vinobraní na jižní Moravě, v Praze i na dalších místech Česka!
24. srpen 2025 7:43
Gurmánská turistika

Nastává doba vinobraní – burčák již netrpělivě duní v sudech!

Podzimní slavnosti vinobraní mají u nás dlouhou tradici. Na Moravě i v Česku se sklizeň vína spojená s burčákem a rozličnými radovánkami stala každoroční vítanou kratochvílí. Nedílnou součástí mnoha vinobraní se stává kromě ochutnávek skvělých vín a burčáků také pestrý doprovodný program spolu s průvody králů, folklórní hudbou nebo prohlídkami sklepů. Přehled těch nejatraktivnějších akcí vám přináší portál Kudy z nudy – stačí si jen vybrat a dobře rozplánovat. Slavnosti vinobraní se konají až do konce září!
22. srpen 2025 6:00
Gurmánská turistika

Kam za letním osvěžením? Letní tipy z certifikovaných podniků CzechSpecials

Léto v Česku chutná po ovoci a bylinkách. Ať už vyrážíte na výlet, cyklotoulky nebo za poznáváním památek, nezapomeňte se osvěžit – nejlépe v certifikovaných restauracích CzechSpecials. Přinášíme vám několik tipů, kde si dopřát domácí limonády, nealko drinky a zmrzlinové koktejly, které vás zchladí i potěší.
4. srpen 2025 14:20
Gurmánská turistika

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: netypické restaurace v jeskyních, na věžích, ve skalách i v Pekle

K cestování a výletům nelákají jen památky, muzea nebo přírodní zajímavosti, ale také restaurace. Pojďte s Kudy z nudy poznat neobvyklé podniky, které se od ostatních liší svým umístěním. Znáte restaurace, které našly domov v jeskyni, na vodě, rozhledně nebo ve věži? My ano! Pojďte je prozkoumat s Kudy z nudy!
4. srpen 2025 14:05
Gurmánská turistika

Ostružina černá kráska aneb 10 tipů, kde si je ochutnat i nasbírat

Ostružiny patří do české kuchyně od dávných dob. Kromě konzumace v čerstvém stavu se využívají pro přípravu zavařenin, kompotů, džemů, šťáv, sirupů, lze z nich vyrábět ovocná vína, likéry a výborné pálenky. Ostružina roste po celém světě, mimo Antarktidy, a to ve více než 1500 druzích. Jen u nás rostou divoce čtyři druhy, a k tomu je nutné připočítat i vyšlechtěné druhy velkoplodých i beztrnných ostružin. Právě v tuto dobu dozrávající plody ostružiny obsahují především třísloviny, vitamíny A, C anebo draslík, hořčík, železo, měď, vlákninu a kyselinu listovou. Tak hurá do lesa či sadů na voňavé ostružiny!
1. srpen 2025 14:11
Gurmánská turistika