ÚvodAktuality10 tipů na tradiční české a moravské hospody aneb ve stínu i na výsluní
Gurmánská turistika

10 tipů na tradiční české a moravské hospody aneb ve stínu i na výsluní

Vydejte se s portálem Kudy z nudy na návštěvu do některé ze starých hospod! Vychutnejte si podobnou atmosféru, jakou zažívali naši pradědečkové, v autentických interiérech s pivem jako křen a tradiční domácí kuchyní. Zkrátka hospody, které byste rozhodně neměli minout bez povšimnutí a kde se leckdy psala historie.
Baví vás gurmánská turistika? Aby ne, když navíc zájem o staré hospody povzbudila osmidílná série České televize Příběhy starých hospod, kterou diváky provází Josef Polášek. Vydejte se s Kudy z nudy za jedinečnou atmosféru starých hostinců s jejich štamgasty, příběhy a neopakovatelnou historií. Kam? Z těch na výsluní vám nabídneme třeba restauraci U Pinkasů, kde Pražané ochutnali poprvé slavný plzeňský ležák, anebo českobudějovickou restauraci Masné krámy. V polostínu leží třeba hostinec U České koruny přímo pod hradem Lipnice, kde Jaroslav Hašek napsal většinu Osudů dobrého vojáka Švejka, svého nejslavnějšího díla.

Do Chomutova se vypravte za autentickou prvorepublikovou atmosférou do restaurace Republika, v liberecké Hospodě Domov se vrátíte co dob, kdy stezkami přes Ještěd táhly formanské karavany vezoucí zboží do Německa. V Ústí nad Labem se zastavte v hospodě Na Rychtě, kde ochutnáte piva z místního minipivovaru nazvaná Mazel, Brusinka či Vojtěch. Spokojení určitě budete i v Hanácké hospoděOlomouci, anebo v hospodě U Kalendů v pražském Podskalí, která vznikla už na začátku minulého století.

Na Vysočině nemusí seznámení s lidovými tradicemi skončit prohlídkou skanzenu na Veselém Kopci: hostina pro oči může pokračovat hostinou skutečnou v Hamerské krčmě, kam se na pivo chodí už od roku 1613. Poslední hospoda z našeho seznamu pak leží opravdu v hlubokém stínu: pozveme vás do Městského muzeaBystřici nad Pernštejnem, které sídlí v budově bývalého pivovaru. Zanikl již v roce 1900, ale jeho slávu připomíná zajímavá expozice s muzejní hospodou a bytem sládka. Skutečnou hospodu najdete nedaleko: zajděte si na pivo a tradiční českou kuchyni do stylové pivnice Kozlovna. Užijte si s Kudy z nudy klasické hospody ve stínu i na výsluní!
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Hospoda Domov v Liberci Gurmánská turistika

Hospoda Domov v Liberci

Nechejte se hýčkat naší rozmanitou moderní evropskou kuchyní v Hospodě Domov v Liberci. Čerstvost a rozmanitá nabídka naší restaurace v Liberci hosty jistě potěší.

Restaurant a pension U České koruny pod Lipnickým hradem Gurmánská turistika

Restaurant a pension U České koruny pod Lipnickým hradem

Stylová restaurace s kachlovými kamny, pianem, řadou rekvizit z doby působení J. Haška a letní terasa s posezením vám nabízí tradiční českou kuchyni. Hostinec s penzionem provozuje pravnuk spisovatele Jaroslava Haška, který zde napsal Osudy dobrého vojáka Švejka.

U Fleků – jedinečné pivo a exkurze pivovarského muzea Gurmánská turistika

U Fleků – jedinečné pivo a exkurze pivovarského muzea

Restaurace U Fleků je poutním místem pražských a českých pivařů, jedna z nejnavštěvovanějších hospod v naší republice a nepochybně je i nejznámější pražskou hospodou. Dnes je také místem kulinářských zážitků.

Restaurace U Pinkasů na pražském Novém Městě Gurmánská turistika

Restaurace U Pinkasů na pražském Novém Městě

Proslulá česká restaurace s dlouholetou tradicí se nachází jen kousek od Václavského náměstí. Pochutnat si zde můžete na specialitách tradiční české kuchyně, Plzeňském Prazdroji přímo z tanku a jistě oceníte i neopakovatelnou zdejší atmosféru.

Masné krámy – známá českobudějovická restaurace Gurmánská turistika

Masné krámy – známá českobudějovická restaurace

Restaurace s proslulou kuchyní si zakládá na staročeských recepturách, a na světoznámé značce piva Budweiser Budvar. V dávné minulosti sloužil objekt k prodeji masa a masných výrobků. Oblíbená českobudějovická restaurace je zde od roku 1953.

Hostinec U Černého vola v Praze Gurmánská turistika

Hostinec U Černého vola v Praze

Jednu z původních staropražských pivnic navštívíte na Loretánském náměstí nedaleko Pražského hradu. Pivnice byla otevřena v roce 1965 a zachovala si svůj genius loci. Prostému historickému interiéru s vitrážemi vévodí starý „socialistický“ výčep, na kterém točí pověstně dobrého Kozla.

Hamerská krčma Jonáš Gurmánská turistika

Hamerská krčma Jonáš

Hamerská krčma je kulturní památkou České republiky. První písemné zmínky o krčmě jsou uvedeny ve "Vejsadním listu" z r. 1613, a proto je tato hospoda jednou z nejstarších v Čechách a Evropě. Uvnitř krčmy naleznete nádherný původní interiér. V současnosti Hamerská krčma nabízí i možnost ubytování.

Hospoda U Kalendů v pražském Podskalí Gurmánská turistika

Hospoda U Kalendů v pražském Podskalí

Hospoda U Kalendů v pražském Podskalí vznikla na začátku minulého století. Od roku 2022 je součástí rodiny Ambiente, která se snaží na pestrou tradici tohoto lokálně významného místa navázat. Přijďte ochutnat poctivá pražská jídla a pečlivě ošetřené plzeňské pivo!

Švejk Restaurant v Telči Gurmánská turistika

Švejk Restaurant v Telči

Švejk restaurant v Telči se nachází v historických prostorách provozních budov telčského zámku. Objekt byl vybudován Zachariášem z Hradce již v roce 1554. Po dlouhou dobu tyto prostory sloužily jako provozní sklady a sklepní místnosti.

Pivnice Kozlovna v Bystřici nad Pernštejnem Gurmánská turistika

Pivnice Kozlovna v Bystřici nad Pernštejnem

Stylová pivnice v Bystřici nad Pernštejnem spojuje to nejlepší z tradičního českého pivovarnictví s moderními trendy pohostinství – českou kuchyni a tankové pivo. Pro zákazníky je zde k dispozici bezdrátový internet zdarma.

Další aktuality

Sezona borůvek je v plném proudu: vyrazte na výlet na borůvkové hody i farmy

Čas borůvek je tady a jako houby po dešti se v Česku rozšířily farmy na pěstování kanadských borůvek. Řada farem nabízí i možnost samosběru a mnozí farmáři jsou velcí nadšenci, kteří vám i poradí, jak si správně zasadit sazenice a o borůvky pečovat, aby i vaše úroda byla bohatá. Již tento víkend se konají i akce zasvěcené modrým pokladům. Podívejte se s portálem Kudy z nudy, kam vyrazit, a na čem si třeba pochutnat.
12. červenec 2025 10:25
Gurmánská turistika

Věda a historie není nuda: řeznictví a uzenářství, muzea, restaurace a slavnosti masa

Voní to kouřem, pepřem a poctivým řemeslem. Ať už milujete jitrnice, taliány, nebo pršut, česká řeznictví mají co nabídnout. Vydejte se s námi na portálu Kudy z nudy po stopách mistrů řezníků – od šťavnatých specialit přes skvělé restaurace až po muzea plná historie a příběhů.
10. červenec 2025 9:48
Gurmánská turistika

Letní gastrofestivaly: pochutnejte si na tradičních i netradičních dobrotách

Léto přichází a s ním i oblíbené akce pro milovníky dobrého jídla. Letos budou mít všichni gurmáni mnoho příležitostí, jak potěšit své chuťové buňky – nejrůznější gastrofestivaly totiž lákají na rozmanité lahůdky, například na nejrůznější zmrzliny, pochoutky ze sezónního ovoce, francouzské pochutiny, ochutnávky vín i mix světových kuchyní na street food festivalech. Užijte si léto plné chutí!
5. červenec 2025 11:08
Gurmánská turistika

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

My Češi, malí i velcí, sladké ovocné knedlíky milujeme, dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání, které jsou velmi oblíbené. Dosud nebyl překonán rekord z roku 2018, kdy pan Radim Dvořáček spořádal ve Vizovicích za hodinu neuvěřitelných 202 švestkových knedlíků! Známý Maxijedlík pan Jaroslav Němec jich zase zvládne 30 za tři minuty. Za historií tohoto pokrmu, osvědčenými recepty i tipy na místa, kde skvělé knedlíky ochutnat, se vydejte s Kudy z nudy.
23. červen 2025 16:30
Gurmánská turistika

Tipy na jahodový zážitek v podnicích CzechSpecials

Jahodová sezóna je v plném proudu a s ní přichází ten správný čas dopřát si sladké potěšení. Svou červenou barvou a sladkou chutí patří jahody mezi oblíbené ovoce letních dnů. Od předkrmů po dezerty, přijďte ochutnat jahodové speciality do kaváren, cukráren i restaurací, které jahody zahrnuly do svých menu.
20. červen 2025 12:37
Gurmánská turistika

Letní výletní ovocný mix: tipy, kde ochutnat jahody, borůvky, maliny, meruňky a další plody léta

Také máte rádi letní sezónu už kvůli tomu, že přináší každoročně vytoužené sladké plody zahrad a lesů? Pokud tomu tak je, pak vás určitě potěší naše tipy na samosběry jahod a dalších plodů, akce, kde hlavní roli hrají borůvky anebo kam se vypravit pro třešně a meruňky. Kam pro ovoce a kde všude na ovocné zážitky natrefíte vám prozradí Kudy z nudy.
17. červen 2025 20:56
Gurmánská turistika

Lesní a luční bary: načerpejte energii uprostřed přírody

Doslova vychutnat si hezké chvíle v přírodě nabízí samoobslužné lesní a luční bary, kterých u nás překvapivě není málo. Narazíte na ně nejen na horách, ale třeba i v hlubokých lesích či na slunných loukách. Ti, kdo se o takové bary starají spoléhají na poctivost kolemjdoucích, kteří za občerstvení zaplatí do kasičky. Udělejte si výlet do některého z nich, na kouzelná místa, kde vám bude příjemně na těle i na duši.
17. červen 2025 12:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Pikniky v přírodě jsou oblíbené už od první poloviny 18. století a mají i svůj mezinárodní den! Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
17. červen 2025 8:28
Gurmánská turistika