ÚvodAktualityTradice: biopotraviny, gastronomie, ubytování a výlety ve stylu bio
Gurmánská turistika

Tradice: biopotraviny, gastronomie, ubytování a výlety ve stylu bio

Poslechněte si audio verzi článku
Kupujete biopotraviny a toužíte po opravdu dobrém jídle, připraveném z místních produktů? A chcete poznat vesnici, kde se skutečně žije ekologicky, v souladu s přírodou? Pojeďte s námi na několik výletů za tradicemi, které vám budou vonět i chutnat. Zastavíme se v několika restauracích, navštívíme biofarmy i místa, kde se vyrábí čistě přírodní kosmetika a čaje, a nakonec se vypravíme do Hostětína, vesnici v Bílých Karpatech. Tam je totiž bio téměř úplně všechno.
Není to tak dávno, co se označení bio bralo přinejmenším s trpkým ušklíbnutím. Někteří zákazníci je v obchodech přehlížejí dodnes, ale jiní už dobře ví, že bio není nadávka. Výrobky se značkou bio jsou nejkontrolovanější a nejbezpečnější potraviny. Zpracovávají se šetrně, bez umělých přísad a škodlivých technologií tak, aby se zachovala jejich přirozená chuť a nutriční hodnota. Vždy znáte jejich původ, obsahují víc vitaminů a minerálních látek. A ještě k tomu výborně chutnají – zkrátka kdo by odolal?
 

Česká kuchyně z domácích surovin: ochutnejte!

Současný gastronomický trend spočívající v návratu ke kořenům a k úctě k lokálním surovinám určitě nezaskočil naše certifikované restaurace CzechSpecials. Naopak, jak jinak podporovat tradiční regionální kuchyni než tím, že k přípravě pokrmů využijete výpěstky a výrobky místních producentů?

Výborným příkladem je Horský hotel Friesovy boudy, kde při snídani ochutnáte domácí džemy-jamíky od výrobce z blízkého Strážného nebo domácí uzeniny z biofarmy Pod Hájkem. Na jídelním lístku najdete jako předkrm bylinkové žervé z rodinné farmy Mejsnar, samozřejmě na kváskovém chlebu, nebo brambory na loupačku s domácím tvarohem. Určitě ochutnejte i místní pivo Fries, které je hrdým nositelem značky Originální krkonošský produkt.

Přímo v názvu prozrazuje své zaměření Ekofarma Horní Chrášťany. Chovají zde vlastní stádo hovězího skotu plemene Aberdeen Angus, v oboře můžete pozorovat jeleny sika a milu, daňky i muflony. Farma má i vlastní rybník plný ryb. Restaurace nabízí jídla z poctivých lokálních surovin, přímo v areálu Ekofarmy je pivovar, který vaří poctivá řemeslná piva z těch nejlepších surovin. Těšit se můžete na domácí klobásky, grilované koleno či výtečnou bio marmeládu k snídani.

Kdo navštíví jižní Čechy, určitě nesmí minout Zájezdní hostinec U Jiskrů. Mezi Pískem a Strakonicemi najdete restauraci, kde vaří s nesmírnou láskou k řemeslu, pouze z lokálních surovin, které si sami pečlivě vybírají, výbornou poctivou českou kuchyni. Nenajdete zde stálý jídelní lístek, šéfkuchař a majitel restaurace Martin Jiskra vždy chystá výběr jídel pro konkrétní den – podle sezony, toho, co nabídne vlastní zahrada nebo dostupnosti surovin u dodavatelů. Když budete mít štěstí, tak ochutnáte třeba bramborové knedlíky plněné trhaným husím masem a červeným vinným zelím nebo tvarohové knedlíčky s marcipánem, borůvkovým žahourem a pomerančovým olejem.
 

Pootevřete s námi voňavé okénko do světa biopotravin

Biopotraviny se dnes prodávají mnohem víc než dřív. Jsou dostupnější a jejich sortiment je každým rokem pestřejší. V České republice nyní hospodaří přibližně šest tisíc ekologických zemědělců, kteří na trhy dodávají mléko, sýry i tvarohy, pečivo, maso i zeleninu, ovoce, nápoje a další. Podporujete drobné podnikatele ve vašem okolí, máte „své“ pekaře a řezníky a nakupujete rádi na farmářských trzích? Pak víte, že se i z otravného nakupování může stát příjemný zážitek a součást životního stylu.



V rozhodnutí farmářů zařadit se mezi ekologické zemědělce málokdy hraje roli přesvědčení, že jde o skvělý byznys nebo snaha využít dotace. Mnohem častěji je to chuť hospodařit jinak, úcta k předkům i vztah k okolní krajině. Až pojedete na výlet, rozhlédněte se po okolí: nejvíc se v bio kvalitě produkuje maso a více než polovina masných krav na pastvinách žije podle Svazu ekologických zemědělců v režimu bio. Naopak orné půdy v bio kvalitě je zatím málo, podle Ministerstva zemědělství jde pouze 3,6 procenta orné půdy v celé republice. Farmy většinou najdete v hornatých okresech Jihočeského, Plzeňského, Moravskoslezského, Karlovarského a Ústeckého kraje.
 

Výlety ve stylu bio: farmy, čajovny, mlýny

Nahlédnout těm, kteří biopotraviny vyrábějí, přímo pod ruce není nijak složité. Řada biofarem nabízí pobyty na venkově. Zapátrejte v naší nabídce na portálu Kudy z nudy a naplánujte si pár dní volna s ubytováním na statcích a farmách. Vyzkoušejte třeba Biofarmu Slunečná, Biofarmu Menšík nebo Biofarmu Vojetice, kde ochutnáte lokální dobroty.



Na exotické ovoce tam sice nenarazíte, ale ruku na srdce: ryze českou exotikou jsou i téměř zapomenuté původní obiloviny, namátkou špalda, jednozrnka, dvouzrnka, červená pšenice nebo žito. Jejich zpracováním se zabývá společnost Probio, která provozuje několik bio mlýnů a hospodaří na vlastní ekologické farmě na jižní Moravě. Každoročně v létě pořádá Bioslavnosti. Do Pohankového mlýnu ve Frenštátě pod Radhoštěm se můžete vydat na prohlídku celoročně a zároveň ochutnat pohankové výrobky.



V kategorii bio jsou zařazené nejenom všechny suroviny z vlastních zahrad, ale také marmelády, mýdla či kosmetika společnosti Botanicus; zahrady dokonce můžete navštívit. Pojmem ve světě bio je také firma Sonnentor; na to, jak zpracovává bylinky a koření, se můžete zajet podívat do Čejkovic a v čajovně a kavárně Čas na čaj ochutnat to, co vyrábějí. Nadmíru voňavý výlet můžete podniknout také do staré sušírny na ovoce a byliny k Fryzelkům z Květomluvy.
 

Bio důvody, proč se vydat do Hostětína

Víte, jak funguje pasivní dům? Dá se sušit ovoce stejně jako před stovkami lety? Stačí k čištění vody kořeny rostlin? Jak využít sluneční energii? A co s hromadou dřevní štěpky? Na tohle všechno dostanete odpovědi v Hostětíně, malé vesnici pod hřebenem Bílých Karpat. Možná si vzpomenete, že právě sem kdysi zajel na návštěvu britský princ Charles, aby si pochutnal na jablečném moštu z místní moštárny. Už tehdy byl Hostětín známý využíváním místních zdrojů a technologií šetrných k životnímu prostředí, které snižovaly závislost na neobnovitelných zdrojích.

Výsledky se dostavily a nyní je při návštěvě Hostětína můžete vidět všude kolem sebe. Například teplo do desítek domů dodává ekologická výtopna na dřevní štěpku. Místní díky tomu platí za teplo až o polovinu méně, než je běžná cena, a příznivý vliv i na životní prostředí má i to, že v obci neuvidíte žádný kouřící komín.

Kromě obecní výtopny Hostětín provozuje i kořenovou čističku odpadních vod, solární kolektory nebo fotovoltaickou elektrárnu. Prohlédnete si tu pasivní dům ekologického centra Veronicaukázkovým sadem a přírodní zahradou, kde místní zachraňují staré a regionální odrůdy ovoce. Nechybí ani historická sušírna ovoce, šetrné veřejné osvětlení (to prý aby nejen děti viděly večer na hvězdy) a kompostovací toalety. Zájemcům tu nabídnou modelové projekty udržitelného rozvoje a poradí s jejich uvedením do života.

A protože krásně není jen v Hostětíně, ale i v okolí, musíte poznat také sochy v krajině. Loukami a lesy vede několik tras, od jednoduchých a nepříliš dlouhých až po okružní stezku Naokolo Hostětína. Podél cest jsou porůznu rozmístěné dřevěné sochy – najdete je v centru obce, na vyhlídkách, u studánek a v místech spjatých s místními pověstmi. Nejoblíbenější a patrně nejfotografovanější objekt s dřevěným „okénkem“, v němž je zavěšená obří dřevěná jahoda, stojí jihozápadně od obce na návrší Jahodiska. Vyfotit Hostětín tak, abyste na jeden snímek dostali zavěšenou jahodu, vesnici i Bílé Karpaty sice vyžaduje trochu času, ale budete mít hezkou vzpomínku na zajímavé místo.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Ekologické Centrum Veronica Hostětín Zážitky

Ekologické Centrum Veronica Hostětín

Centrum Veronica Hostětín se věnuje environmentální výchově a vzdělávání především dospělých – během roku organizuje semináře, exkurze, workshopy a školení pro zástupce veřejné správy, nevládních organizací a odborné či laické veřejnosti z oblasti ochrany životního prostředí.

Cestujte eko! Navštivte krásné české lokality s pozitivním přístupem k přírodě

Cestujte eko! Navštivte krásné české lokality s pozitivním přístupem k přírodě

Snad každý chce být v dnešní době aspoň trochu „eko“. Vyrazte proto s dětmi tam, kde na to také dbají. Užijte si setkání se zvířaty, experimenty s přírodními jevy, ekologické zemědělství anebo chůzi naboso. Obdivovat přírodní scenérie, cítit vůni čerstvých i sušených bylinek a naslouchat zvukům lesa mohou díky těmto místům všichni členové rodiny společně. Oslavte také Světový den životního prostředí, který každý rok připadá na 5. června a jeho cílem je rozšířit obecné povědomí o ekologických otázkách a upoutat pozornost světové veřejnosti na zásadní ekologické výzvy současnosti. Tématem letošního roku je obnova půdy, desertifikace a odolnost vůči suchu.

Deset tipů, kde si s dětmi užijete volný den na venkovských farmách

Deset tipů, kde si s dětmi užijete volný den na venkovských farmách

Hledáte místo, kde si užijete alespoň jediný den na venkovské farmě, uvidíte kozy, ovce, slepice, kočky a další domácí zvířata, a ještě přitom třeba ochutnáte něco dobrého? Na portálu Kudy z nudy objevíte řadu farem, které právě takové zážitky nabízejí. Nejvděčnějšími návštěvníky bývají samozřejmě rodiny s malými dětmi.

10 tipů na speciální automaty, ve kterých koupíte farmářské produkty

10 tipů na speciální automaty, ve kterých koupíte farmářské produkty

Kvalitní potraviny jsou to nejlepší, co si můžeme dopřát. Ne vždy je však jednoduché je najít. V našich tipech objevíte možná trochu netradiční zdroje výborných surovin – nachází se totiž v důmyslných automatech. Čerstvé mléko, jogurty, sýry, maso nebo vejce si můžete díky nim dopřát sedm dní v týdnu, dvacet čtyři hodin denně.

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Pochutnejte si v restauracích, které jsou oceněny certifikátem, který nejlepším tuzemským restauracím a cukrárnám uděluje Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky. Jedním z hlavních kritérií je vaření a příprava jídel podle tradičních i moderních receptů české kuchyně. Projekt CzechSpecials prezentuje téměř sto certifikovaných restaurací! Českou kuchyni v rámci jednotlivých regionů představuje jako rozmanitou, plnou jedinečných pokrmů a reflektující využívání sezónních surovin.

Farmářské produkty: 15 tipů, kde ochutnat bio

Farmářské produkty: 15 tipů, kde ochutnat bio

Bio je životní styl – volba je na vás! Nedělejte ze svého těla popelnici, všichni už víme, že to co sníme, ovlivňuje stav našeho zdraví. Vychutnejte si nabídku pokrmů a produktů v bio kvalitě, které jsou správnou odpovědí na váš apetit. A Kudy z nudy vám poradí, kde zdravé bio potraviny seženete přímo od farmářů!

Další aktuality

100 tipů, kam jít letos na vinobraní

Myslíte, že za dobrým vínem musíte až do Francie? Zkuste nejprve zůstat doma. V Česku najdete zástupce lahodného moku, za něž by se zahraniční konkurence rozhodně nestyděla. Pěstování a zpracování hroznů rozvíjeli na jižní Moravě již staří Římané. Slavnosti vinobraní lákají na víno, burčák, dobré jídlo nebo i na pochodňovou show, historické průvody, řemesla, dobové tržnice, národopisné soubory, cimbálovou muziku i dechové hudby, koncerty hvězd české hudební scény, stánky s vínem, burčákem a gastro specialitami. Vyberte si z nejlepších tipů na vinobraní na jižní Moravě, v Praze i na dalších místech Česka!
7. srpen 2025 21:36
Gurmánská turistika

50 tipů, kde ochutnat burčák na Moravě i v Čechách od konce léta až do podzimu

Koncem léta nejen vinaři, ale také milovníci vína a produktů révy vinné netrpělivě čekají, až přijde čas burčáku. Jedná se o částečně zkvašený mošt z hroznů, který obsahuje chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Většinou se setkáte s burčákem vyrobeným z bílých hroznů, který mívá světle žlutou barvu, burčák z červených rév je vzácností, neboť nejprve dozrávají bílé odrůdy a pak následně až ty modré. Letos vinaři sklízejí hrozny později než předchozí roky. Pokud se vám sbíhají sliny, vyberte si už nyní z nabídky Kudy z nudy, kam se za burčákem vypravíte.
4. srpen 2025 20:46
Gurmánská turistika

Kam za letním osvěžením? Letní tipy z certifikovaných podniků CzechSpecials

Léto v Česku chutná po ovoci a bylinkách. Ať už vyrážíte na výlet, cyklotoulky nebo za poznáváním památek, nezapomeňte se osvěžit – nejlépe v certifikovaných restauracích CzechSpecials. Přinášíme vám několik tipů, kde si dopřát domácí limonády, nealko drinky a zmrzlinové koktejly, které vás zchladí i potěší.
4. srpen 2025 14:20
Gurmánská turistika

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: netypické restaurace v jeskyních, na věžích, ve skalách i v Pekle

K cestování a výletům nelákají jen památky, muzea nebo přírodní zajímavosti, ale také restaurace. Pojďte s Kudy z nudy poznat neobvyklé podniky, které se od ostatních liší svým umístěním. Znáte restaurace, které našly domov v jeskyni, na vodě, rozhledně nebo ve věži? My ano! Pojďte je prozkoumat s Kudy z nudy!
4. srpen 2025 14:05
Gurmánská turistika

Ostružina černá kráska aneb 10 tipů, kde si je ochutnat i nasbírat

Ostružiny patří do české kuchyně od dávných dob. Kromě konzumace v čerstvém stavu se využívají pro přípravu zavařenin, kompotů, džemů, šťáv, sirupů, lze z nich vyrábět ovocná vína, likéry a výborné pálenky. Ostružina roste po celém světě, mimo Antarktidy, a to ve více než 1500 druzích. Jen u nás rostou divoce čtyři druhy, a k tomu je nutné připočítat i vyšlechtěné druhy velkoplodých i beztrnných ostružin. Právě v tuto dobu dozrávající plody ostružiny obsahují především třísloviny, vitamíny A, C anebo draslík, hořčík, železo, měď, vlákninu a kyselinu listovou. Tak hurá do lesa či sadů na voňavé ostružiny!
1. srpen 2025 14:11
Gurmánská turistika

30 tipů na skvělá jídla z grilu v restauracích CzechSpecials

Léto a grilování patří neodmyslitelně k sobě – ať už doma na zahradě, nebo při posezení v některé z restaurací certifikovaných značkou CzechSpecials. Pokud hledáte inspiraci, kam vyrazit za skvělými grilovanými dobrotami, připravili jsme pro vás letní speciál plný chutí, vůní a tipů na místa, kde si grilování opravdu užijete. Na jakou grilovanou dobrotu vyrazíte? Léto ještě nekončí a možností mnoho.
1. srpen 2025 6:18
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Dožínky, vinobraní, dočesná i posvícení napříč Českem

I když se léto přehupuje do druhé poloviny, před námi jsou ještě krásné dny, které jistě budou pro výlety příjemné. Přelom léta a podzimu je také dobou sklizně vína a posvícení, proto se nechte pozvat na některé z oslav dobrého jídla a pití. Vydejte se s Kudy z nudy na příjemné putování po Česku.
29. červenec 2025 14:11
Gurmánská turistika

Tradice: švestkové knedlíky, buřty s cibulí a voda z Islandu aneb oblíbená jídla našich prezidentů

I hlavy státu jsou jen lidé a mají své chutě. Co se servírovalo na Pražském hradě a v Lánech a jaká jídla si oblíbili naši prezidenti? Kdo měl rád obyčejné prosté jídlo a kdo si naopak potrpěl na exotiku? Vydejte se s námi po stopách prezidentských chutí a upečte si také originální dort President podle receptu renomované české kuchařky!
29. červenec 2025 0:13
Gurmánská turistika