ÚvodAktualityTradice: biopotraviny, gastronomie, ubytování a výlety ve stylu bio
Gurmánská turistika

Tradice: biopotraviny, gastronomie, ubytování a výlety ve stylu bio

Poslechněte si audio verzi článku
Kupujete biopotraviny a toužíte po opravdu dobrém jídle, připraveném z místních produktů? A chcete poznat vesnici, kde se skutečně žije ekologicky, v souladu s přírodou? Pojeďte s námi na několik výletů za tradicemi, které vám budou vonět i chutnat. Zastavíme se v několika restauracích, navštívíme biofarmy i místa, kde se vyrábí čistě přírodní kosmetika a čaje, a nakonec se vypravíme do Hostětína, vesnici v Bílých Karpatech. Tam je totiž bio téměř úplně všechno.
Není to tak dávno, co se označení bio bralo přinejmenším s trpkým ušklíbnutím. Někteří zákazníci je v obchodech přehlížejí dodnes, ale jiní už dobře ví, že bio není nadávka. Výrobky se značkou bio jsou nejkontrolovanější a nejbezpečnější potraviny. Zpracovávají se šetrně, bez umělých přísad a škodlivých technologií tak, aby se zachovala jejich přirozená chuť a nutriční hodnota. Vždy znáte jejich původ, obsahují víc vitaminů a minerálních látek. A ještě k tomu výborně chutnají – zkrátka kdo by odolal?
 

Česká kuchyně z domácích surovin: ochutnejte!

Současný gastronomický trend spočívající v návratu ke kořenům a k úctě k lokálním surovinám určitě nezaskočil naše certifikované restaurace CzechSpecials. Naopak, jak jinak podporovat tradiční regionální kuchyni než tím, že k přípravě pokrmů využijete výpěstky a výrobky místních producentů?

Výborným příkladem je Horský hotel Friesovy boudy, kde při snídani ochutnáte domácí džemy-jamíky od výrobce z blízkého Strážného nebo domácí uzeniny z biofarmy Pod Hájkem. Na jídelním lístku najdete jako předkrm bylinkové žervé z rodinné farmy Mejsnar, samozřejmě na kváskovém chlebu, nebo brambory na loupačku s domácím tvarohem. Určitě ochutnejte i místní pivo Fries, které je hrdým nositelem značky Originální krkonošský produkt.

Přímo v názvu prozrazuje své zaměření Ekofarma Horní Chrášťany. Chovají zde vlastní stádo hovězího skotu plemene Aberdeen Angus, v oboře můžete pozorovat jeleny sika a milu, daňky i muflony. Farma má i vlastní rybník plný ryb. Restaurace nabízí jídla z poctivých lokálních surovin, přímo v areálu Ekofarmy je pivovar, který vaří poctivá řemeslná piva z těch nejlepších surovin. Těšit se můžete na domácí klobásky, grilované koleno či výtečnou bio marmeládu k snídani.

Kdo navštíví jižní Čechy, určitě nesmí minout Zájezdní hostinec U Jiskrů. Mezi Pískem a Strakonicemi najdete restauraci, kde vaří s nesmírnou láskou k řemeslu, pouze z lokálních surovin, které si sami pečlivě vybírají, výbornou poctivou českou kuchyni. Nenajdete zde stálý jídelní lístek, šéfkuchař a majitel restaurace Martin Jiskra vždy chystá výběr jídel pro konkrétní den – podle sezony, toho, co nabídne vlastní zahrada nebo dostupnosti surovin u dodavatelů. Když budete mít štěstí, tak ochutnáte třeba bramborové knedlíky plněné trhaným husím masem a červeným vinným zelím nebo tvarohové knedlíčky s marcipánem, borůvkovým žahourem a pomerančovým olejem.
 

Pootevřete s námi voňavé okénko do světa biopotravin

Biopotraviny se dnes prodávají mnohem víc než dřív. Jsou dostupnější a jejich sortiment je každým rokem pestřejší. V České republice nyní hospodaří přibližně šest tisíc ekologických zemědělců, kteří na trhy dodávají mléko, sýry i tvarohy, pečivo, maso i zeleninu, ovoce, nápoje a další. Podporujete drobné podnikatele ve vašem okolí, máte „své“ pekaře a řezníky a nakupujete rádi na farmářských trzích? Pak víte, že se i z otravného nakupování může stát příjemný zážitek a součást životního stylu.



V rozhodnutí farmářů zařadit se mezi ekologické zemědělce málokdy hraje roli přesvědčení, že jde o skvělý byznys nebo snaha využít dotace. Mnohem častěji je to chuť hospodařit jinak, úcta k předkům i vztah k okolní krajině. Až pojedete na výlet, rozhlédněte se po okolí: nejvíc se v bio kvalitě produkuje maso a více než polovina masných krav na pastvinách žije podle Svazu ekologických zemědělců v režimu bio. Naopak orné půdy v bio kvalitě je zatím málo, podle Ministerstva zemědělství jde pouze 3,6 procenta orné půdy v celé republice. Farmy většinou najdete v hornatých okresech Jihočeského, Plzeňského, Moravskoslezského, Karlovarského a Ústeckého kraje.
 

Výlety ve stylu bio: farmy, čajovny, mlýny

Nahlédnout těm, kteří biopotraviny vyrábějí, přímo pod ruce není nijak složité. Řada biofarem nabízí pobyty na venkově. Zapátrejte v naší nabídce na portálu Kudy z nudy a naplánujte si pár dní volna s ubytováním na statcích a farmách. Vyzkoušejte třeba Biofarmu Slunečná, Biofarmu Menšík nebo Biofarmu Vojetice, kde ochutnáte lokální dobroty.



Na exotické ovoce tam sice nenarazíte, ale ruku na srdce: ryze českou exotikou jsou i téměř zapomenuté původní obiloviny, namátkou špalda, jednozrnka, dvouzrnka, červená pšenice nebo žito. Jejich zpracováním se zabývá společnost Probio, která provozuje několik bio mlýnů a hospodaří na vlastní ekologické farmě na jižní Moravě. Každoročně v létě pořádá Bioslavnosti. Do Pohankového mlýnu ve Frenštátě pod Radhoštěm se můžete vydat na prohlídku celoročně a zároveň ochutnat pohankové výrobky.



V kategorii bio jsou zařazené nejenom všechny suroviny z vlastních zahrad, ale také marmelády, mýdla či kosmetika společnosti Botanicus; zahrady dokonce můžete navštívit. Pojmem ve světě bio je také firma Sonnentor; na to, jak zpracovává bylinky a koření, se můžete zajet podívat do Čejkovic a v čajovně a kavárně Čas na čaj ochutnat to, co vyrábějí. Nadmíru voňavý výlet můžete podniknout také do staré sušírny na ovoce a byliny k Fryzelkům z Květomluvy.
 

Bio důvody, proč se vydat do Hostětína

Víte, jak funguje pasivní dům? Dá se sušit ovoce stejně jako před stovkami lety? Stačí k čištění vody kořeny rostlin? Jak využít sluneční energii? A co s hromadou dřevní štěpky? Na tohle všechno dostanete odpovědi v Hostětíně, malé vesnici pod hřebenem Bílých Karpat. Možná si vzpomenete, že právě sem kdysi zajel na návštěvu britský princ Charles, aby si pochutnal na jablečném moštu z místní moštárny. Už tehdy byl Hostětín známý využíváním místních zdrojů a technologií šetrných k životnímu prostředí, které snižovaly závislost na neobnovitelných zdrojích.

Výsledky se dostavily a nyní je při návštěvě Hostětína můžete vidět všude kolem sebe. Například teplo do desítek domů dodává ekologická výtopna na dřevní štěpku. Místní díky tomu platí za teplo až o polovinu méně, než je běžná cena, a příznivý vliv i na životní prostředí má i to, že v obci neuvidíte žádný kouřící komín.

Kromě obecní výtopny Hostětín provozuje i kořenovou čističku odpadních vod, solární kolektory nebo fotovoltaickou elektrárnu. Prohlédnete si tu pasivní dům ekologického centra Veronicaukázkovým sadem a přírodní zahradou, kde místní zachraňují staré a regionální odrůdy ovoce. Nechybí ani historická sušírna ovoce, šetrné veřejné osvětlení (to prý aby nejen děti viděly večer na hvězdy) a kompostovací toalety. Zájemcům tu nabídnou modelové projekty udržitelného rozvoje a poradí s jejich uvedením do života.

A protože krásně není jen v Hostětíně, ale i v okolí, musíte poznat také sochy v krajině. Loukami a lesy vede několik tras, od jednoduchých a nepříliš dlouhých až po okružní stezku Naokolo Hostětína. Podél cest jsou porůznu rozmístěné dřevěné sochy – najdete je v centru obce, na vyhlídkách, u studánek a v místech spjatých s místními pověstmi. Nejoblíbenější a patrně nejfotografovanější objekt s dřevěným „okénkem“, v němž je zavěšená obří dřevěná jahoda, stojí jihozápadně od obce na návrší Jahodiska. Vyfotit Hostětín tak, abyste na jeden snímek dostali zavěšenou jahodu, vesnici i Bílé Karpaty sice vyžaduje trochu času, ale budete mít hezkou vzpomínku na zajímavé místo.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Ekologické Centrum Veronica Hostětín Zážitky

Ekologické Centrum Veronica Hostětín

Centrum Veronica Hostětín se věnuje environmentální výchově a vzdělávání především dospělých – během roku organizuje semináře, exkurze, workshopy a školení pro zástupce veřejné správy, nevládních organizací a odborné či laické veřejnosti z oblasti ochrany životního prostředí.

Cestujte eko! Navštivte krásné české lokality s pozitivním přístupem k přírodě

Cestujte eko! Navštivte krásné české lokality s pozitivním přístupem k přírodě

Snad každý chce být v dnešní době aspoň trochu „eko“. Vyrazte proto s dětmi tam, kde na to také dbají. Užijte si setkání se zvířaty, experimenty s přírodními jevy, ekologické zemědělství anebo chůzi naboso. Obdivovat přírodní scenérie, cítit vůni čerstvých i sušených bylinek a naslouchat zvukům lesa mohou díky těmto místům všichni členové rodiny společně. Oslavte také Světový den životního prostředí, který každý rok připadá na 5. června a jeho cílem je rozšířit obecné povědomí o ekologických otázkách a upoutat pozornost světové veřejnosti na zásadní ekologické výzvy současnosti. Tématem letošního roku je obnova půdy, desertifikace a odolnost vůči suchu.

Deset tipů, kde si s dětmi užijete volný den na venkovských farmách

Deset tipů, kde si s dětmi užijete volný den na venkovských farmách

Hledáte místo, kde si užijete alespoň jediný den na venkovské farmě, uvidíte kozy, ovce, slepice, kočky a další domácí zvířata, a ještě přitom třeba ochutnáte něco dobrého? Na portálu Kudy z nudy objevíte řadu farem, které právě takové zážitky nabízejí. Nejvděčnějšími návštěvníky bývají samozřejmě rodiny s malými dětmi.

10 tipů na speciální automaty, ve kterých koupíte farmářské produkty

10 tipů na speciální automaty, ve kterých koupíte farmářské produkty

Kvalitní potraviny jsou to nejlepší, co si můžeme dopřát. Ne vždy je však jednoduché je najít. V našich tipech objevíte možná trochu netradiční zdroje výborných surovin – nachází se totiž v důmyslných automatech. Čerstvé mléko, jogurty, sýry, maso nebo vejce si můžete díky nim dopřát sedm dní v týdnu, dvacet čtyři hodin denně.

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Pochutnejte si v restauracích, které jsou oceněny certifikátem, který nejlepším tuzemským restauracím a cukrárnám uděluje Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky. Jedním z hlavních kritérií je vaření a příprava jídel podle tradičních i moderních receptů české kuchyně. Projekt CzechSpecials prezentuje téměř sto certifikovaných restaurací! Českou kuchyni v rámci jednotlivých regionů představuje jako rozmanitou, plnou jedinečných pokrmů a reflektující využívání sezónních surovin.

Farmářské produkty: 15 tipů, kde ochutnat bio

Farmářské produkty: 15 tipů, kde ochutnat bio

Bio je životní styl – volba je na vás! Nedělejte ze svého těla popelnici, všichni už víme, že to co sníme, ovlivňuje stav našeho zdraví. Vychutnejte si nabídku pokrmů a produktů v bio kvalitě, které jsou správnou odpovědí na váš apetit. A Kudy z nudy vám poradí, kde zdravé bio potraviny seženete přímo od farmářů!

Další aktuality

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

My Češi, malí i velcí, sladké ovocné knedlíky milujeme, dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání, které jsou velmi oblíbené. Dosud nebyl překonán rekord z roku 2018, kdy pan Radim Dvořáček spořádal ve Vizovicích za hodinu neuvěřitelných 202 švestkových knedlíků! Známý Maxijedlík pan Jaroslav Němec jich zase zvládne 30 za tři minuty. Za historií tohoto pokrmu, osvědčenými recepty i tipy na místa, kde skvělé knedlíky ochutnat, se vydejte s Kudy z nudy.
23. červen 2025 16:30
Gurmánská turistika

Tipy na jahodový zážitek v podnicích CzechSpecials

Jahodová sezóna je v plném proudu a s ní přichází ten správný čas dopřát si sladké potěšení. Svou červenou barvou a sladkou chutí patří jahody mezi oblíbené ovoce letních dnů. Od předkrmů po dezerty, přijďte ochutnat jahodové speciality do kaváren, cukráren i restaurací, které jahody zahrnuly do svých menu.
20. červen 2025 12:37
Gurmánská turistika

Letní výletní ovocný mix: tipy, kde ochutnat jahody, borůvky, maliny, meruňky a další plody léta

Také máte rádi letní sezónu už kvůli tomu, že přináší každoročně vytoužené sladké plody zahrad a lesů? Pokud tomu tak je, pak vás určitě potěší naše tipy na samosběry jahod a dalších plodů, akce, kde hlavní roli hrají borůvky anebo kam se vypravit pro třešně a meruňky. Kam pro ovoce a kde všude na ovocné zážitky natrefíte vám prozradí Kudy z nudy.
17. červen 2025 20:56
Gurmánská turistika

Lesní a luční bary: načerpejte energii uprostřed přírody

Doslova vychutnat si hezké chvíle v přírodě nabízí samoobslužné lesní a luční bary, kterých u nás překvapivě není málo. Narazíte na ně nejen na horách, ale třeba i v hlubokých lesích či na slunných loukách. Ti, kdo se o takové bary starají spoléhají na poctivost kolemjdoucích, kteří za občerstvení zaplatí do kasičky. Udělejte si výlet do některého z nich, na kouzelná místa, kde vám bude příjemně na těle i na duši.
17. červen 2025 12:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Pikniky v přírodě jsou oblíbené už od první poloviny 18. století a mají i svůj mezinárodní den! Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
17. červen 2025 8:28
Gurmánská turistika

Tradice: česká národní kuchyně a gastronomické toulky po Čechách, Moravě a Slezsku

Cestování s Kudy z nudy je často spojené s ochutnáváním českých, moravských a slezských gastronomických specialit. Jaká ale vlastně je naše národní kuchyně? Která jídla řadíme k nejoblíbenějším a po kterých se v restauracích jen zapráší? A co u nás chutná cizincům? Pojďte s námi ochutnat Českou republiku a ověřit si, že láska skutečně prochází žaludkem. Víte, že 18. červen byl ustanoven jako mezinárodní Den udržitelné gastronomie? Je příležitostí nejen k zamyšlení nad tím, jakou cestou se dostane jídlo na naše talíře, ale i příležitostí pro změnu stravovacích návyků, abychom neplýtvali tam, kde tomu můžeme zabránit.
16. červen 2025 14:03
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: cesta za chlebovou vůní: do Lenory, do Slupi i na Valašskou dědinu

Tentokrát vás portál Kudy z nudy neláká jen na vůni, ale také další inspirující zážitky. Uvidíte, jak se připravuje mouka, budete svědky zadělávání a pečení, a nakonec hotový chleba s křupavou kůrkou přímo na místě ochutnáte.
16. červen 2025 13:41
Gurmánská turistika

10 tipů, kam jít v Česku na sushi

Sushi jako nejznámější tradiční japonský pokrm se stal hitem posledních let na celém světě. Není to pouze zdravé jídlo, ale i životní styl. Ochutnat tuto delikatesu Země vycházejícího slunce můžete v sushi restauraci anebo zvolit jinou variantu: naučit se vyrábět sushi vlastnoručně v některém z kulinářských kurzů. A není vhodnější datum než 18. června – v tento den slaví od roku 2009 milovníci tohoto pokrmu Mezinárodní den sushi!
1. červen 2025 14:15
Gurmánská turistika