Není to tak dávno, co se označení bio bralo přinejmenším s trpkým ušklíbnutím. Někteří zákazníci je v obchodech přehlížejí dodnes, ale jiní už dobře ví, že bio není nadávka. Výrobky se značkou bio jsou nejkontrolovanější a nejbezpečnější potraviny. Zpracovávají se šetrně, bez umělých přísad a škodlivých technologií tak, aby se zachovala jejich přirozená chuť a nutriční hodnota. Vždy znáte jejich původ, obsahují víc vitaminů a minerálních látek. A ještě k tomu výborně chutnají – zkrátka kdo by odolal?
Česká kuchyně z domácích surovin: ochutnejte!
Současný gastronomický trend spočívající v návratu ke kořenům a k úctě k lokálním surovinám určitě nezaskočil naše
certifikované restaurace CzechSpecials. Naopak, jak jinak podporovat tradiční
regionální kuchyni než tím, že k přípravě pokrmů využijete výpěstky a výrobky místních producentů?
Výborným příkladem je
Horský hotel Friesovy boudy, kde při snídani ochutnáte domácí džemy-jamíky od výrobce z blízkého
Strážného nebo domácí uzeniny z
biofarmy Pod Hájkem. Na jídelním lístku najdete jako předkrm bylinkové žervé z
rodinné farmy Mejsnar, samozřejmě na kváskovém chlebu, nebo brambory na loupačku s domácím tvarohem. Určitě ochutnejte i místní
pivo Fries, které je hrdým nositelem značky
Originální krkonošský produkt.
Přímo v názvu prozrazuje své zaměření
Ekofarma Horní Chrášťany. Chovají zde vlastní stádo hovězího skotu
plemene Aberdeen Angus, v oboře můžete pozorovat jeleny sika a milu, daňky i muflony. Farma má i vlastní rybník plný ryb. Restaurace nabízí jídla z poctivých lokálních surovin, přímo v areálu Ekofarmy je
pivovar, který vaří poctivá řemeslná piva z těch nejlepších surovin. Těšit se můžete na domácí klobásky, grilované koleno či výtečnou bio marmeládu k snídani.
Kdo navštíví
jižní Čechy, určitě nesmí minout
Zájezdní hostinec U Jiskrů. Mezi
Pískem a
Strakonicemi najdete restauraci, kde vaří s nesmírnou láskou k řemeslu, pouze z lokálních surovin, které si sami pečlivě vybírají, výbornou poctivou českou kuchyni. Nenajdete zde stálý jídelní lístek, šéfkuchař a majitel restaurace
Martin Jiskra vždy chystá výběr jídel pro konkrétní den – podle sezony, toho, co nabídne vlastní zahrada nebo dostupnosti surovin u dodavatelů. Když budete mít štěstí, tak ochutnáte třeba bramborové knedlíky plněné trhaným husím masem a červeným vinným zelím nebo tvarohové knedlíčky s marcipánem, borůvkovým žahourem a pomerančovým olejem.
Pootevřete s námi voňavé okénko do světa biopotravin
Biopotraviny se dnes prodávají mnohem víc než dřív. Jsou dostupnější a jejich sortiment je každým rokem pestřejší. V České republice nyní hospodaří přibližně
šest tisíc ekologických zemědělců, kteří na trhy
dodávají mléko, sýry i tvarohy, pečivo, maso i zeleninu, ovoce,
nápoje a další. Podporujete drobné podnikatele ve vašem okolí, máte „své“ pekaře a řezníky a nakupujete rádi na farmářských trzích? Pak víte, že se i z otravného nakupování může stát příjemný zážitek a součást životního stylu.
V rozhodnutí farmářů zařadit se mezi ekologické zemědělce málokdy hraje roli přesvědčení, že jde o skvělý byznys nebo snaha využít dotace. Mnohem častěji je to
chuť hospodařit jinak, úcta k předkům i
vztah k okolní krajině. Až pojedete na výlet, rozhlédněte se po okolí: nejvíc se v bio kvalitě produkuje maso a více než polovina masných krav na pastvinách žije podle Svazu ekologických zemědělců v režimu bio. Naopak orné půdy v bio kvalitě je zatím málo, podle Ministerstva zemědělství jde pouze 3,6 procenta orné půdy v celé republice. Farmy většinou najdete v hornatých okresech
Jihočeského, Plzeňského, Moravskoslezského, Karlovarského a
Ústeckého kraje.
Výlety ve stylu bio: farmy, čajovny, mlýny
Nahlédnout těm, kteří biopotraviny vyrábějí, přímo pod ruce není nijak složité. Řada biofarem nabízí pobyty na venkově. Zapátrejte v naší nabídce na
portálu Kudy z nudy a naplánujte si pár dní volna s
ubytováním na statcích a farmách. Vyzkoušejte třeba
Biofarmu Slunečná,
Biofarmu Menšík nebo
Biofarmu Vojetice, kde ochutnáte lokální dobroty.
Na exotické ovoce tam sice nenarazíte, ale ruku na srdce: ryze českou exotikou jsou i
téměř zapomenuté původní obiloviny, namátkou špalda, jednozrnka, dvouzrnka, červená pšenice nebo žito. Jejich zpracováním se zabývá
společnost Probio, která provozuje několik bio mlýnů a hospodaří na vlastní ekologické farmě na
jižní Moravě. Každoročně v létě pořádá Bioslavnosti. Do
Pohankového mlýnu ve
Frenštátě pod Radhoštěm se můžete vydat na prohlídku celoročně a zároveň ochutnat pohankové výrobky.
V kategorii bio jsou zařazené nejenom všechny suroviny z vlastních zahrad, ale také marmelády, mýdla či kosmetika
společnosti Botanicus; zahrady dokonce můžete navštívit. Pojmem ve světě bio je také
firma Sonnentor; na to, jak zpracovává bylinky a koření, se můžete zajet podívat do
Čejkovic a v
čajovně a kavárně Čas na čaj ochutnat to, co vyrábějí. Nadmíru voňavý výlet můžete podniknout také do
staré sušírny na ovoce a byliny k
Fryzelkům z Květomluvy.
Bio důvody, proč se vydat do Hostětína
Víte, jak funguje pasivní dům? Dá se sušit ovoce stejně jako před stovkami lety? Stačí k čištění vody kořeny rostlin? Jak využít sluneční energii? A co s hromadou dřevní štěpky? Na tohle všechno dostanete odpovědi v
Hostětíně, malé vesnici pod hřebenem
Bílých Karpat. Možná si vzpomenete, že právě sem kdysi zajel na návštěvu britský
princ Charles, aby si pochutnal na jablečném moštu z
místní moštárny. Už tehdy byl Hostětín známý využíváním místních zdrojů a technologií šetrných k životnímu prostředí, které snižovaly závislost na neobnovitelných zdrojích.
Výsledky se dostavily a nyní je při návštěvě Hostětína můžete vidět všude kolem sebe. Například teplo do desítek domů dodává
ekologická výtopna na dřevní štěpku. Místní díky tomu platí za teplo až o polovinu méně, než je běžná cena, a příznivý vliv i na životní prostředí má i to, že v obci neuvidíte žádný kouřící komín.
Kromě obecní výtopny Hostětín provozuje i
kořenovou čističku odpadních vod,
solární kolektory nebo
fotovoltaickou elektrárnu. Prohlédnete si tu
pasivní dům ekologického centra Veronica s
ukázkovým sadem a přírodní zahradou, kde místní zachraňují staré a regionální odrůdy ovoce. Nechybí ani
historická sušírna ovoce,
šetrné veřejné osvětlení (to prý aby nejen děti viděly večer na hvězdy) a
kompostovací toalety. Zájemcům tu nabídnou
modelové projekty udržitelného rozvoje a poradí s jejich uvedením do života.
A protože krásně není jen v Hostětíně, ale i v okolí, musíte poznat také
sochy v krajině. Loukami a lesy vede
několik tras, od jednoduchých a nepříliš dlouhých až po
okružní stezku Naokolo Hostětína. Podél cest jsou porůznu rozmístěné dřevěné sochy – najdete je v centru obce, na vyhlídkách, u studánek a v místech spjatých s místními pověstmi. Nejoblíbenější a patrně nejfotografovanější objekt s dřevěným „okénkem“, v němž je zavěšená obří dřevěná jahoda, stojí jihozápadně od obce na
návrší Jahodiska. Vyfotit Hostětín tak, abyste na jeden snímek dostali zavěšenou jahodu, vesnici i Bílé Karpaty sice vyžaduje trochu času, ale budete mít hezkou vzpomínku na zajímavé místo.