ÚvodAktualityZlatý kuchař 2023: Králem české gastronomie se stal Jan Knedla!
Gurmánská turistika

Zlatý kuchař 2023: Králem české gastronomie se stal Jan Knedla!

  • 19. dubna 2024
V anketě Zlatý kuchař vyhlašované Gastro&Hotel profi revue získali nejlepší kuchaři České republiky „kuchařského Oskara“ za rok 2023. Vítězem v osmém ročníku ankety Zlatý kuchař je Jan Knedla z restaurace Papilio ve Vysokém Újezdě. Na druhém místě se umístil vítěz loňského ročníku Marek Fichtner z pražské restaurace Červený jelen. Třetí je Jan Punčochář, který provozuje restauraci U Matěje na pražské Hanspaulce. Do síně slávy za celoživotní přínos české gastronomii vstoupil mezinárodně oceňovaný Vladislav Stuparič.
KuchařAnketa Zlatý kuchař je výjimečnou anketou v tom, že kuchařské osobnosti v několika kategoriích volí porota složená z gastronomických odborníků. O pořadí rozhodovala celá řada odborníků a fandů gastronomického řemesla, která sestavila svůj vlastní žebříček deseti nejzajímavějších českých kuchařů/kuchařek roku 2023, jednoho zahraničníkuchaře/kuchařku, jmenovala jednoho kandidáta/kandidátku na Objev roku, tip na kuchaře/kuchařku, který/á vstoupí do Gastronomické síně slávy, a určila Zlatého cukráře / cukrářku. U každého z nominovaných měla být oceněna jeho kreativita a hledání nových cest.

Vítězem ročníku 2023 se stal Jan Knedla, kuchař se zkušenostmi ze špičkových restaurací v Itálii, Velké Británii, Rusku nebo Hongkongu. Po návratu do Čech se stal nejmladším šéfkuchařem v historii luxusního hotelu Carlo IV na Senovážném náměstí. Pro restauraci Inn Ox Lounge&bar připravil jedinečné degustační menu párované s organickými víny. Všechny restaurace, ve kterých v zahraničí pracoval, se pyšnily dvěma michelinskými hvězdami a na hvězdu cílí i ve své restauraci Papilio, která se nachází v brdských lesích ve Vysokém Újezdě. Zde nabízí degustační menu složené z pokrmů moderní české kuchyně doplněné o japonské suroviny. V loňském roce zvítězil v anketě Zlatý kuchař 2022 v kategorii Objev roku.

Druhé místo získal Marek Fichtner, který působil jako kuchař nebo šéfkuchař na pětihvězdičkové výletní lodi a v pětihvězdičkových luxusních hotelech. Vařil i v Saúdské Arábii, zkušenosti sbíral i ve Švýcarsku, na čas zakotvil i v  v jedné z deseti nejlepších restaurací, jakou už tehdy byla kodaňská Noma. Po návratu do Čech rozmazloval své hosty v kuchyni pražského hotelu Kempinski a restauraci Le Grill. Řadu let bylo jeho jméno spojováno s kuchyní v pětihvězdičkovém restaurantu Augustine na Malé Straně. V současné době šéfuje pražské restauraci Červený Jelen v paláci Špork. Marek Fichtner své zkušenosti předává dál i na svých kurzech v Gourmet Academy. V loňském roce získal v anketě Zlatý kuchař první místo v hlavní kategorii.
Na třetím místě se umístil Jan Punčochář, který patří mezi nejznámější české odborníky na gastronomii. Kuchařskému řemeslu se vyučil v hotelu Ambassador. Své první profesní zkušenosti sbíral hned v několika vyhlášených pražských restauracích – Rybí trh, International Zlatá Praha nebo Zátiší Groupe. Má za sebou zahraniční stáže v michelinských restauracích, jako jsou Hangar 7 a Tim Raue. Své kuchařské dovednosti předváděl také v přední švýcarské restauraci Häberlis Schűtzenhaus. Po návratu do Prahy se stal šéfkuchařem restaurace Le terroir, kde zakotvil na 10 let, a od roku 2014 vládl kuchyni v Grand Cru Restaurantu. Obě získaly během jeho působení řadu ocenění, včetně těch michelinských. Je také trojnásobným vítězem ankety Zlatý kuchař. V současné době vládne restauraci U Matěje na pražské Hanspaulce, kde předvádí to nejlepší z české kuchyně. 


Do síně slávy vstoupil Vladislav Stuparič. Už před 50 lety rozhodl stát kuchařem a kuchařině, jako řemeslu, se věnoval více jak 40 let. Práce pod kuchařskou čepicí mu umožnila pracovat s národními týmy kuchařů a cukrářů na návratu toho českého mezi elitní týmy Evropy i světa. Podařilo se, a po několika letech vozili medaile i z kuchařských olympiád. Byl členem Národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR. V roce 1994 získal řád Rytíř mezinárodní Asociace mistrů poradců ve francouzské gastronomii. O rok později se stal Kuchařem roku. V roce 1996 získal bronzovou a stříbrnou medaili z kuchařské olympiády v Berlíně. V letech 1997–2000 byl kapitánem Národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Jako šéfkuchař působil v hotelech Renaissance Praha a Panorama Praha. V roce 2009 otevřel vlastní kuchařské studio Atelier Culinari. Je akreditovaným komisařem pro mezinárodní soutěže pořádané Světovou asociací kuchařských svazů.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
V Zátiší – stabilní hvězda pražské gastronomie Gurmánská turistika

V Zátiší – stabilní hvězda pražské gastronomie

V Zátiší je tajemství chutí! Na vynikající chuť jídel se můžete V Zátiší vždy spolehnout. Nechte se zas a znovu okouzlit tradičně netradiční českou i mezinárodní kuchyní.

Vychutnejte si lázeňskou sezonu v těch nejlepších restauracích

Vychutnejte si lázeňskou sezonu v těch nejlepších restauracích

K příjemně stráveným pobytům v lázních a wellness patří i dostatek času na gurmánská potěšení. Víte, že v nejznámějších lázeňských městech objevíte certifikované restaurace CzechSpecials? Jsou zárukou kvalitních služeb a hlavně výborné domácí i mezinárodní kuchyně, ať už v tradiční, nebo v moderní úpravě. Vydejte se s Kudy z nudy do lázní za skvělými gurmánskými zážitky!

The Eatery Gurmánská turistika

The Eatery

Kuchyň je naším jevištěm. Posaďte se a nechte se unést skvělým gastronomickým a vizuálním představením.

Gourmet Academy – prémiová škola vaření v Praze Zážitky

Gourmet Academy – prémiová škola vaření v Praze

Proč vznikla Gourmet Academy? Z jednoduchého popudu: aby spojila vás, gurmány, gurmety, milovníky kvalitního vaření ale i kuchaře začátečníky, a dala vám možnost sdílet společné nadšení pro dobrou gastronomii.

7 věcí, které nevíte… o Michelinu a restauracích, kde září michelinská hvězda

7 věcí, které nevíte… o Michelinu a restauracích, kde září michelinská hvězda

Mít svou restauraci uvedenou v renomovaném průvodci Michelin a získat alespoň jednu michelinskou hvězdu, to je pro většinu kuchařů nejlepší způsob ocenění jejich práce. Také Česko má v oblasti gurmánské turistiky co nabídnout. Vydejte se s Kudy z nudy na cestu po restauracích, které vytoužené ocenění získaly, i po těch, které se na něj zatím těší.

Zájezdní hostinec U Jiskrů v Kbelnici u Písku Gurmánská turistika

Zájezdní hostinec U Jiskrů v Kbelnici u Písku

Tradice zájezdního hostince v Kbelnici, který poskytoval stravu a zázemí lidem i koním na císařské cestě ze Strakonic do Prahy, sahá až do 19. století. V roce 2019 tato historie znovu ožila v moderním pojetí, pod rukama zkušeného šéfkuchaře Martina Jiskry a jeho rodiny.

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Pochutnejte si v restauracích, které jsou oceněny certifikátem, který nejlepším tuzemským restauracím a cukrárnám uděluje Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky. Jedním z hlavních kritérií je vaření a příprava jídel podle tradičních i moderních receptů české kuchyně. Projekt CzechSpecials prezentuje téměř sto certifikovaných restaurací! Českou kuchyni v rámci jednotlivých regionů představuje jako rozmanitou, plnou jedinečných pokrmů a reflektující využívání sezónních surovin.

10 tipů na restaurace CzechSpecials s nabídkou prvorepublikových specialit

10 tipů na restaurace CzechSpecials s nabídkou prvorepublikových specialit

Co si má vlastně host představit pod pojmem Prvorepubliková kuchyně? První republika trvala od roku 1918 do roku 1938, tedy 20 let. Mladá Česká republika byla tehdy velmi hospodářsky silná a do země proudilo hodně surovin i turistů. Na jídelních lístcích lepších restaurací se objevovaly speciality jako jsou žabí stehýnka, ústřice, mořské ryby i exotické ovoce.

Restaurant Papilio ve Vysokém Újezdě Gurmánská turistika

Restaurant Papilio ve Vysokém Újezdě

Restaurant Papilio najdete v krásné krajině lesů Českého krasu, v blízkosti golfového hřiště Albatross, přesto pouhých 20 minut jízdy vzdálená od ruchu centra Prahy.

Restaurace Jana Punčocháře U Matěje Gurmánská turistika

Restaurace Jana Punčocháře U Matěje

Šéfkuchař Jan Punčochář, který působil mimo jiné i ve vyhlášených restauracích Le Terroir nebo Grand Cru, otevřel novou restauraci U Matěje v Praze 6, na Hanspaulce. V příjemném prostředí si vychutnáte vynikající speciality moderní i tradiční české kuchyně.

Hotel Panorama na Pankráci Ubytování

Hotel Panorama na Pankráci

Stavba hotelu byla zahájena v roce 1979 a dostavěna byla o 4 roky později v roce 1983. Po dokončení se jednalo o druhou výškovou budovu na Pankrácké pláni. Za návrhem hotelu stojí architekti Alois Semela a Vlado Alujevič.

Skvosty české kuchyně: kam na svíčkovou, kachýnku, guláš, dobré knedlíky a jiné dobroty

Skvosty české kuchyně: kam na svíčkovou, kachýnku, guláš, dobré knedlíky a jiné dobroty

Pochopitelně, že česká kuchyně není jenom knedlík, zelí a vepřové na desítky způsobů, ale i správně udělaný hovězí guláš, zvěřina, kachýnka, a co teprve svíčková! Také se vám sbíhají sliny? Aby ne. Česká kuchyně sice nepatří mezi ty lehké, ale chuťově si rozhodně nemáme nač stěžovat. Takže se nechte pozvat na místa, kde se zaručeně dobře najíte. A kde si objednáte také dobré české pivo… Dobrou chuť!

Tradice: biopotraviny, gastronomie, ubytování a výlety ve stylu bio

Tradice: biopotraviny, gastronomie, ubytování a výlety ve stylu bio

Kupujete biopotraviny a toužíte po opravdu dobrém jídle, připraveném z místních produktů? A chcete poznat vesnici, kde se skutečně žije ekologicky, v souladu s přírodou? Pojeďte s námi na několik výletů za tradicemi, které vám budou vonět i chutnat. Zastavíme se v několika restauracích, navštívíme biofarmy i místa, kde se vyrábí čistě přírodní kosmetika a čaje, a nakonec se vypravíme do Hostětína, vesnici v Bílých Karpatech. Tam je totiž bio téměř úplně všechno.

Červený Jelen – největší restaurace v Praze Gurmánská turistika

Červený Jelen – největší restaurace v Praze

Býval to barokní palác s nádhernou zahradou, malá oáza v centru Prahy plná života. Pak se ovšem oáza zamkla do trezoru anglo-československé banky, v okolí vyrostly další banky, hotely, kanceláře, obchodní domy.

Další aktuality

21. srpen v Praze – silné příběhy, diskuze a promítání zdarma na Výstavišti

Již čtvrtý ročník kulturně společenského festivalu NeverMore 68 se opět uskuteční na Výstavišti, a to v den výročí 57 let okupace tehdejšího Československa 21. srpna od 15.00 do 23.00 hodin. Akce připomene nejen výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy na území Československého státu. NeverMore 68 letos oslaví také všechny statečné ženy nejen roku 68 – ženy disentu. Po celý den budou probíhat projekce tematických dokumentů a archivních záběrů.
17. srpen 2025 13:33
Kultura, Praha

Vinice sv. Kláry v Troji ožije v září tradičním vinobraním

V pořadí už podvacáté ožije památkově chráněná vinice sv. Kláry tradiční oslavou vinobraní. Skvělá poloha v blízkosti řeky i jedinečný výhled předurčují vinohrady nad trojským zámkem nejen k produkci kvalitních hroznů, ale i k tomu, stát se ideálním prostředím, kde je možné si hotová vína opravdu vychutnat. Během víkendu 13. a 14. září 2025 vše doladí bohatý hudební program a výborné jídlo. Přijďte si užít svátek vína s kouzelným výhledem! Kromě vína bude tento víkend exkluzivně v nabídce také burčák.
17. srpen 2025 12:00
Gurmánská turistika, Praha

Karolinum, Betlémská kaple a Planetárium ve Stromovce: nejznámější stavby Jaroslava Fragnera

Vzpomeňte si na Jaroslava Fragnera (25. prosinec 1898 Praha – 3. leden 1967 Praha) , až budete procházet pražským Starým Městem kolem univerzitního areálu Karolina nebo se zastavíte v Betlémské kapli: architekt Jaroslav Fragner dokázal obnovit neexistující památky a znovu vzkřísit budovy, kterým hrozilo zřícení.
17. srpen 2025 11:20
Památky, Praha

10 tipů na vinobraní v Praze a okolí, kde letos nemůžete chybět

Máte rádi víno a burčák, ale výprava na Moravu je pro vás příliš daleko? Pokud bydlíte v Praze a okolí, rozhodně nezoufejte! V hlavním městě najdete dost příležitostí, jako ochutnat kvalitní vína a mnoho vinobraní se koná také v tradičních vinařských oblastech Čech. Vybrat si můžete z vinobraní na Grébovce, v Roudnici nad Labem, Kačině a na řadě dalších míst. Přehled těch nejlepších vám přináší portál Kudy z nudy.
17. srpen 2025 6:22
Gurmánská turistika, Praha

Branické divadlo letos slaví 100 let!

Po vzoru Národního divadla se na vznik Branického divadla složili sami Pražané a prvním uvedeným představením byli Naši furianti. Během posledních 100 let se na branických prknech vystřídali ochotníci, profesionálové, mimové, ale také prostor fungoval jako třeba sklad nábytku. Scéna, jejíž historie nebyla vždy úplně veselá, rozhodně ale nebyla nikdy nudná oslaví v příští sezóně rovnou stovku!
16. srpen 2025 9:00
Kultura, Praha

Tipy na víkend v Praze a okolí

Kudy z nudy přináší aktuální tipy na víkend (16.8. – 17.8.) v Praze a jejím okolí. Čeká na vás romantika, sport, výlety do přírody, výstavy, koncerty i adrenalinové zážitky, programy pro rodiny s dětmi a další aktivity: Den otevřených dveří v ateliérech TV Nova, Bao bun barbecue, Festival Kutnohorská kocábka 2025, Čáslavský pivní festival vol.¨5, Craft Beer Fest Kolín 2025. Vyberte si zajímavé akce a naplánujte s námi program na víkend!
15. srpen 2025 6:01
Zážitky, Praha

Botanická zahrada Univerzity Karlovy na Slupi zve na exotické ptáky

Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze a Klub Přátel exotického ptactva, společně pořádají od 15. do 31. 8. 2025 již 86. výstavu exotického ptactva. Hlavní pozornost bude během letošní výstavy, která nese podtitul "Hledám dům holubí", upnuta právě na zástupce exotických holubů rodu columba, ectopistes, geophaps, ptilinopus nebo caloenas. Mimo ně však uvidíte také oblíbené papoušky kakadu, ary, amady a amadiny, papoušky žako, andulky, mníšky a další exotické opeřence.
14. srpen 2025 16:00
Příroda, Praha

Objevte Prahu jako město literatury a oslavte Noc literatury

Praha v literatuře? Každému čtenáři se jistě po položení této otázky vybaví například Pražský hřbitov Umberta Eca nebo Magická Praha do Čech zamilovaného Itala Angela Marii Ripelina, o Meyrinkově Golemovi ani nemluvě. Letos k tomu přibude kniha Dana Browna Tajemství všech tajemství. Noc literatury se nejen v Praze letos uskuteční 17. září. Tento literární happening již tradičně přináší veřejná čtení současné evropské literatury na atraktivních, běžně nedostupných místech. Letos se koná na 23 místech v oblasti Hradčan.
14. srpen 2025 13:43
Příroda, Praha