
Anketa
Zlatý kuchař je výjimečnou anketou v tom, že kuchařské osobnosti
v několika kategoriích volí porota složená z gastronomických odborníků. O pořadí rozhodovala celá řada odborníků a fandů gastronomického řemesla, která sestavila svůj vlastní žebříček deseti nejzajímavějších českých kuchařů/kuchařek roku 2023, jednoho zahraničníkuchaře/kuchařku, jmenovala jednoho kandidáta/kandidátku na Objev roku, tip na kuchaře/kuchařku, který/á vstoupí do Gastronomické síně slávy, a určila Zlatého cukráře / cukrářku. U každého z nominovaných měla být oceněna jeho kreativita a hledání nových cest.
Vítězem ročníku 2023 se stal
Jan Knedla, kuchař se zkušenostmi ze špičkových restaurací v
Itálii, Velké Británii, Rusku nebo Hongkongu. Po návratu do Čech se stal nejmladším šéfkuchařem v historii luxusního hotelu Carlo IV na Senovážném náměstí. Pro restauraci Inn Ox Lounge&bar připravil jedinečné degustační menu párované s organickými víny. Všechny restaurace, ve kterých v zahraničí pracoval, se pyšnily dvěma michelinskými hvězdami a na hvězdu cílí i ve své
restauraci Papilio, která se nachází v brdských lesích ve Vysokém Újezdě. Zde nabízí degustační menu složené z pokrmů moderní české kuchyně doplněné o japonské suroviny. V loňském roce zvítězil v anketě Zlatý kuchař 2022 v kategorii Objev roku.

Druhé místo získal
Marek Fichtner,
který působil jako kuchař nebo šéfkuchař na pětihvězdičkové výletní lodi a v pětihvězdičkových luxusních hotelech. Vařil i v Saúdské Arábii, zkušenosti sbíral i ve Švýcarsku, na čas zakotvil i v v jedné z deseti nejlepších restaurací, jakou už tehdy byla kodaňská Noma. Po návratu do Čech rozmazloval své hosty v kuchyni pražského hotelu Kempinski a restauraci Le Grill. Řadu let bylo jeho jméno spojováno s kuchyní v pětihvězdičkovém restaurantu Augustine na Malé Straně. V současné době šéfuje pražské
restauraci Červený Jelen v paláci Špork. Marek Fichtner své zkušenosti předává dál i na svých kurzech v
Gourmet Academy. V loňském roce získal v anketě Zlatý kuchař první místo v hlavní kategorii.

Na třetím místě se umístil
Jan Punčochář, který
patří mezi nejznámější české odborníky na gastronomii. Kuchařskému řemeslu se vyučil v hotelu Ambassador. Své první profesní zkušenosti sbíral hned v několika vyhlášených pražských restauracích – Rybí trh, International Zlatá Praha nebo
Zátiší Groupe. Má za sebou
zahraniční stáže v michelinských restauracích, jako jsou Hangar 7 a Tim Raue. Své kuchařské dovednosti předváděl také v přední švýcarské restauraci Häberlis Schűtzenhaus. Po návratu do Prahy se stal šéfkuchařem restaurace Le terroir, kde zakotvil na 10 let, a od roku 2014 vládl kuchyni v Grand Cru Restaurantu. Obě získaly během jeho působení řadu ocenění, včetně těch michelinských. Je také trojnásobným vítězem ankety Zlatý kuchař. V současné době vládne
restauraci U Matěje na pražské Hanspaulce, kde předvádí to nejlepší z české kuchyně.

Do
síně slávy vstoupil
Vladislav Stuparič. Už před 50 lety rozhodl stát kuchařem a kuchařině, jako řemeslu, se věnoval více jak 40 let. Práce pod kuchařskou čepicí mu umožnila pracovat s národními týmy kuchařů a cukrářů na návratu toho českého mezi elitní týmy Evropy i světa. Podařilo se, a po několika letech vozili
medaile i z kuchařských olympiád. Byl
členem Národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR. V roce 1994 získal řád
Rytíř mezinárodní Asociace mistrů poradců ve francouzské gastronomii. O rok později se stal
Kuchařem roku. V roce 1996 získal
bronzovou a stříbrnou medaili z kuchařské olympiády v Berlíně. V letech 1997–2000 byl
kapitánem Národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Jako šéfkuchař působil v hotelech Renaissance Praha a
Panorama Praha. V roce 2009 otevřel vlastní kuchařské studio
Atelier Culinari. Je akreditovaným komisařem pro mezinárodní soutěže pořádané Světovou asociací kuchařských svazů.
Vítěz Zlatého kuchaře 2023, Jan Knedla, očaruje návštěvníky svými dovednostmi ve špičkové restauraci Papilio. Objavte kouzlo moderní české kuchyně.
Vítězem ankety Zlatý kuchař 2023 se stal Jan Knedla.
Restaurace Papilio se nachází ve Vysokém Újezdě v brdských lesích.
Jan Knedla má zkušenosti z práce v špičkových restauracích v Itálii, Velké Británii, Rusku a Hongkongu.
Restaurace Papilio nabízí degustační menu moderní české kuchyně s příměsí japonských surovin.
Druhé místo v anketě Zlatý kuchař 2023 získal Marek Fichtner.
Marek Fichtner pracoval jako kuchař na pětihvězdičkových lodích a v luxusních hotelích včetně Saúdské Arábie a Švýcarska.
Vladislav Stuparič získal řád Rytíř mezinárodní Asociace mistrů poradců ve francouzské gastronomii a bronzovou a stříbrnou medaili z kuchařské olympiády.
Hlavní kritéria pro certifikát CzechSpecials zahrnují vaření a přípravu jídel podle tradičních i moderních receptů české kuchyně.
Gastronomický festival Apetit piknik se koná v Havlíčkových sadech v Praze.
Restaurace U Matěje nabízí speciality moderní i tradiční české kuchyně.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.