Anketa
Zlatý kuchař je výjimečnou anketou v tom, že kuchařské osobnosti
v několika kategoriích volí porota složená z gastronomických odborníků. O pořadí rozhodovala celá řada odborníků a fandů gastronomického řemesla, která sestavila svůj vlastní žebříček deseti nejzajímavějších českých kuchařů/kuchařek roku 2023, jednoho zahraničníkuchaře/kuchařku, jmenovala jednoho kandidáta/kandidátku na Objev roku, tip na kuchaře/kuchařku, který/á vstoupí do Gastronomické síně slávy, a určila Zlatého cukráře / cukrářku. U každého z nominovaných měla být oceněna jeho kreativita a hledání nových cest.
Vítězem ročníku 2023 se stal
Jan Knedla, kuchař se zkušenostmi ze špičkových restaurací v
Itálii, Velké Británii, Rusku nebo Hongkongu. Po návratu do Čech se stal nejmladším šéfkuchařem v historii luxusního hotelu Carlo IV na Senovážném náměstí. Pro restauraci Inn Ox Lounge&bar připravil jedinečné degustační menu párované s organickými víny. Všechny restaurace, ve kterých v zahraničí pracoval, se pyšnily dvěma michelinskými hvězdami a na hvězdu cílí i ve své
restauraci Papilio, která se nachází v brdských lesích ve Vysokém Újezdě. Zde nabízí degustační menu složené z pokrmů moderní české kuchyně doplněné o japonské suroviny. V loňském roce zvítězil v anketě Zlatý kuchař 2022 v kategorii Objev roku.
Druhé místo získal Marek Fichtner, který působil jako kuchař nebo šéfkuchař na pětihvězdičkové výletní lodi a v pětihvězdičkových luxusních hotelech. Vařil i v Saúdské Arábii, zkušenosti sbíral i ve Švýcarsku, na čas zakotvil i v v jedné z deseti nejlepších restaurací, jakou už tehdy byla kodaňská Noma. Po návratu do Čech rozmazloval své hosty v kuchyni pražského hotelu Kempinski a restauraci Le Grill. Řadu let bylo jeho jméno spojováno s kuchyní v pětihvězdičkovém restaurantu Augustine na Malé Straně. V současné době šéfuje pražské restauraci Červený Jelen v paláci Špork. Marek Fichtner své zkušenosti předává dál i na svých kurzech v Gourmet Academy. V loňském roce získal v anketě Zlatý kuchař první místo v hlavní kategorii.
Na třetím místě se umístil
Jan Punčochář, který
patří mezi nejznámější české odborníky na gastronomii. Kuchařskému řemeslu se vyučil v hotelu Ambassador. Své první profesní zkušenosti sbíral hned v několika vyhlášených pražských restauracích – Rybí trh, International Zlatá Praha nebo
Zátiší Groupe. Má za sebou
zahraniční stáže v michelinských restauracích, jako jsou Hangar 7 a Tim Raue. Své kuchařské dovednosti předváděl také v přední švýcarské restauraci Häberlis Schűtzenhaus. Po návratu do Prahy se stal šéfkuchařem restaurace Le terroir, kde zakotvil na 10 let, a od roku 2014 vládl kuchyni v Grand Cru Restaurantu. Obě získaly během jeho působení řadu ocenění, včetně těch michelinských. Je také trojnásobným vítězem ankety Zlatý kuchař. V současné době vládne
restauraci U Matěje na pražské Hanspaulce, kde předvádí to nejlepší z české kuchyně.
Do síně slávy vstoupil Vladislav Stuparič. Už před 50 lety rozhodl stát kuchařem a kuchařině, jako řemeslu, se věnoval více jak 40 let. Práce pod kuchařskou čepicí mu umožnila pracovat s národními týmy kuchařů a cukrářů na návratu toho českého mezi elitní týmy Evropy i světa. Podařilo se, a po několika letech vozili medaile i z kuchařských olympiád. Byl členem Národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR. V roce 1994 získal řád Rytíř mezinárodní Asociace mistrů poradců ve francouzské gastronomii. O rok později se stal Kuchařem roku. V roce 1996 získal bronzovou a stříbrnou medaili z kuchařské olympiády v Berlíně. V letech 1997–2000 byl kapitánem Národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Jako šéfkuchař působil v hotelech Renaissance Praha a Panorama Praha. V roce 2009 otevřel vlastní kuchařské studio Atelier Culinari. Je akreditovaným komisařem pro mezinárodní soutěže pořádané Světovou asociací kuchařských svazů.