Domovem
Budějovického Budvaru je město
České Budějovice. Najdete tu
Návštěvnické centrum, kde odhalíte tajemství výroby světoznámého ležáku. Prohlídku můžete zakončit v
pivnici Budvarka anebo v legendární českobudějovické restauraci
Masné krámy, ale tím zážitky s Budvarem nekončí! Můžete s ním putovat po
Jihočeských pivních stezkách a dokonce i hokejový stadion, na kterém hraje domácí zápasy klub HC Motor České Budějovice, má jméno
Budvar Aréna. Zkrátka Budějovice svůj
Budweiser Budvar milují a Budvar jim ve světě dělá skvělé jméno. A nejenom jim!
Národní pivovar Budvar
Pivovar
Budějovický Budvar je nositelem jedné z nejslavnějších
českých značek. Coby jeden z mála velkých tuzemských pivovarů nemá zahraničního vlastníka a jako ryze národní pivovar pomáhá k rozvoji pivovarnictví v celé České republice. Dělí se o své znalosti z oblasti pivovarnictví a podporuje také menší
pivovary a minipivovary, jimž zdarma poskytuje své suroviny, pomáhá jim růst a ve svých hospodách nabízí jejich pivo. Rozšiřuje tak obzory těm, kteří mají chuť experimentovat a chtějí vedle tradičního českobudějovického ležáku poznat i exotičtější pivní styly, jako je třeba kyseláč, hořký ležák Budvar 33, Ipa nebo Ale.
Jak se vaří pivo v Budvaru?
To na vlastní oči uvidíte v
návštěvnickém centru Budějovického Budvaru. Budvar stále vaří pivo tradičním způsobem – například pro jeho výrobu nepoužívá granule, ale slisovaný, ručně sekaný prvotřídní chmel. A také křišťálově čistou vodu z 300 metrů hluboké artéské studně, která dává pivu nezaměnitelnou chuť, a moravský slad. Pivo se vaří pouze v
Českých Budějovicích, a tak máte jistotu, že vždy dostanete budějovický originál. Pivo zraje v ležáckých tancích, ve kterých si každá várka pobude vždy tak dlouho, dokud se plně nerozvine její chuť. V Budvaru zkrátka nikam nespěchají – a to je přístup, který se v dnešní době cení. Velkou poklonu za to českobudějovickým složil třeba
Pavel Palouš, sládek
pivovaru Cobolis:
„Když jsem začínal s pivem, často jsem poslouchal řeči o tom, jak kdo co dělá a nedělá poctivě. Když jsem pronikl hlouběji, pochopil jsem, že hodně dělá marketing a hlavně větší společnosti prostě přirozeně spěchají, protože ležení jsou náklady, prostor a technologie. Vše změnila první návštěva Budvaru, kde jsem zjistil, že co říkají, opravdu dělají. Vždy mě fascinovala výroba z hlávkového chmele, a tak jsem tady okouknul chmelový cíz, viděl ve sklepě krásně uleželá i rok stará piva v perfektní kondici. Ležení nic nenahradí a doufejme, že Budvar zůstane navždy takový náš poctivý český ležáček, to, čím se může české pivovarnictví v klidu chlubit.“
Historie pivovaru Budvar
Přestože
jižní Čechy vnímáme jako kraj plný slunce a pohody, u zrodu obou největších českobudějovických pivovarů stály spory a hádky. Platilo to jak pro
pivo Samson, jehož kořeny sahají do roku 1795, tak pro
Budějovický Budvar. První várku piva uvařil v tehdejším
Českém akciovém pivovaru sládek
Antonín Holeček, a to v říjnu 1895. Za postavením nového pivovaru, který vznikl doslova na zelené louce, stáli především čeští právovárečníci vedení
Augustem Zátkou, nespokojení se situací v proněmecky orientovaném Měšťanském pivovaře.
Baví vás statistiky? Pak byste měli vědět, že za 125 let existence Budějovického Budvaru jeho sládci uvařili přes 50 milionů hektolitrů piva.
Budvar získal desítky ocenění doma i ve světě, například byl vyhlášen
Pivovarem roku 2022. V posledních letech také vyváží nejvíc piva ve své historii, a to do téměř sedmdesáti zemí celého světa.
Půllitr od Ronyho Plesla inspirovaný Josefem Ladou
V posledních letech pivovar změnil design etiket všech svých piv, sjednotil marketing exportních trhů a provedl spousty dalších změn. K nim patřily i
nové pivní sklenice, které
Budvar představil v roce 2021.
Autorem designu je přední český designér
Rony Plesl, který našel inspiraci pro nové sklo Budvaru v obrázku hospodské rvačky
Josefa Lady.
„Lada je tak světový právě díky svému ojedinělému lidovému stylu. A já myslím, že to stejné platí také pro Budvar. V té sklenici je všechno. Historie, moderní design a fantastická chuť piva,“ vysvětluje Plesl. V jeho moderně pojatém ikonickém půllitru s širokým vyústěním a zaobleným „bříškem“ se snoubí funkčnost, tradice i historický odkaz, jímž národní pivovar propaguje
českou pivní kulturu.
Zajímavosti a aktuality z Budvaru
- Pro výrobu svých piv vždy Budvar vybírá ty nejkvalitnější suroviny, a například Budweiser Budvar Original se vaří pouze z těch českých. Také proto pivo získalo známku chráněného zeměpisného označení, kterou Evropská unie poskytuje jako záruku kvality.
- Kromě tuzemských minipivovarů zkouší Budvar vařit český ležák i se zahraničními pivovary. Spolupráce s anglickým pivovarem Thornbridge, s berlínským craftovým pivovarem Brło a dánským pivovarem Mikkeller pomáhá šířit povědomí o českém pivu. Svět tak zjišťuje, že český ležák je velmi bohatý na chuť a zároveň velmi pitelný.
- Od začátku 20. století vedl Budvar více než sto let spory o ochrannou známku s americkou společností Anheuser-Busch. I díky tomu má českobudějovický pivovar zaregistrováno na 380 ochranných známek ve více než sto zemích světa.