![](https://cdn.kudyznudy.cz/services/webpmedia.ashx?file=/a5d8f11a-056e-4f8a-a974-78d9ebfc4277/chmel-shutterstock-453680566.jpg.aspx&width=300&height=200)
V roce 2023 se město
Žatec s unikátním souborem skladů a sušáren, kde probíhalo zpracování chmele, a
chmelařská krajina v okolí staly v pořadí sedmnáctou
památkou hmotného kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Jsou
vůbec prvním chmelařským dědictvím se světovou značkou UNESCO. Příběh o
českém pivu a pěstování, zpracování a obchodování s chmelem, který je základem vaření piva po celém světě, ale bude mít pokračování, a to v podobě
zápisu české pivní kultury do seznamů nehmotného dědictví UNESCO.
Česká pivní kultura
![](https://cdn.kudyznudy.cz/services/webpmedia.ashx?file=/c168ac53-ba8f-485b-b93d-ce3d747f206d/401-holba.jpg.aspx&width=300&height=200)
Na žádost
Českého svazu pivovarů a sladoven byla v roce 2023
Pivní kultura zapsána do seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury
Plzeňského kraje. Proč právě tam? Za prvé proto, že národnímu a mezinárodnímu uznání
české pivní kultury a jejímu zapsání na
seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO musí předcházet úroveň krajská. Za druhé právě
Plzeňský kraj je kolébkou slavného
spodně kvašeného ležáku, který v
pivovaru Plzeňský Prazdroj poprvé uvařili v roce 1842. Plzeňské pivo se záhy stalo prototypem nového pivního druhu a dnes je pod názvem
Pilsner Urquell zná celý svět.
Kdy se česká pivní kultura objeví v UNESCO?
![](https://cdn.kudyznudy.cz/services/webpmedia.ashx?file=/825113b7-51f3-43bc-b5e2-0aeeb0dff112/401-ilustr.jpg.aspx&width=300&height=198)
Svaz pivovarů a sladoven v přihlášce uvádí, že
české pivo je symbolem národní hrdosti. Ve světě je známá jak unikátní
tradice výroby českého ležáku, tak používání
českého sladu a
žateckého chmele. Pověstný je rovněž um našich sládků i pivovarské profese jako takové. To vše spolu s českou hospodou definuje českou pivní kulturu.
Svaz v přihlášce popsal pivní kulturu také jako turistický cíl.
„Pivo totiž již dávno není pouze nápoj. České hospody jsou odjakživa centry kulturního a společenského života. Zde se psaly dějiny. Zde se slaví výročí, navazují vztahy, fandí se fotbalu a hokeji nebo hledají řemeslníci. Představují naši minulost, současnost i budoucnost. Potvrdil to i průzkum agentury Nielsen Admosphere, kdy 97 procent všech respondentů považuje českou pivní kulturu za součást naší historie a tradice,“ říká předseda Českého svazu pivovarů a sladoven
František Šámal.
Optimistický odhad zní, že
české pivo by se na seznamu UNESCO mohlo objevit přibližně za čtyři roky. A nebude tam samo, protože například už v roce 2016 byla na seznam nehmotného dědictví UNESCO zapsána
belgická pivní kultura.
Zlatá pivní pečeť
![](https://cdn.kudyznudy.cz/services/webpmedia.ashx?file=/021a1045-f7a6-465a-a30a-ba47c24a866f/157-pilsner.jpg.aspx&width=300&height=198)
Legendární
ležák Pilsner Urquell samozřejmě není jediným nositelem
české pivní kultury, stačí se podívat na množství pivních festivalů a nejrůznějších pivních soutěží.
Jednou z nejprestižnějších českých pivovarnických cen je
Zlatá pivní pečeť, certifikované ocenění piva v největší a nejstarší degustační soutěži v České republice udělované na
Mezinárodním pivním festivalu. Ceny se udělují každoročně v několika desítkách kategorií, soutěží se účastní pravidelně kolem 200 pivovarů a více než 1000 piv. Ocenění medailisté z jednotlivých kategorií pak soutěží ve finálovém kole o Zlatou pivní pečeť, která určí absolutního vítěze.
![](https://cdn.kudyznudy.cz/services/webpmedia.ashx?file=/3a1e1f29-73ac-4a50-9343-fd80e1039821/401-zubr2.jpg.aspx&width=300&height=199)
Mezi vítězi se pravidelně objevuje
pivovar Zubr z
Přerova, který byl rovněž vyhlášen vítězem
Zlatého superpoháru Pivex 1992 až 2022, tedy pivovarem třicetiletí.
Úspěšnými účastníky klání bývají pravidelně
Rodinný pivovar Bernard z
Humpolce,
pražský pivovar Cobolis,
pivovar Holba z
Hanušovic,
pivovar Kácov,
Pivovar Svijany,
Pivovar Chodovar z
Chodové Plané,
Pivovar Platan z
Protivína,
Jelínkova vila – pivovar Velké Meziříčí,
Pivovar Volt z
Jablonce nad Nisou nebo
Pivovar Trojan z
Telče.
Pivní degustační soutěž České pivo
![](https://cdn.kudyznudy.cz/services/webpmedia.ashx?file=/edb88dde-9260-43e5-b87e-c6e057aca9e4/401-cobolis.jpg.aspx&width=300&height=199)
Každý rok vyhlašuje výsledky také
odborná degustační soutěž České pivo. Zpočátku existovaly jen dvě kategorie,
světlá výčepní piva a
světlé ležáky, nyní se soutěží v
kategoriích světlé ležáky, 11% světlé ležáky, světlá výčepní piva a tmavá piva, speciální kategorie pak mají
ochucená i
neochucená nealkoholická piva.
Královskou kategorii ležáků opakovaně ovládají moravské pivovary
Zubr,
Holba a
Litovel, mezi úspěšné účastníky patří i
Rodinný pivovar Bernard,
Pivovar Velké Popovice,
Pivovary Staropramen,
Pivovar Černá Hora nebo
Pivovar Nymburk.
České pivo ve statistikách a číslech
- Český svaz pivovarů a sladoven sdružuje pivovary, sladovny a další instituce, které se přímo či nepřímo podílejí na výrobě piva v České republice. Mezi členy jsou rovněž chmelaři, výrobci pivního skla, etiket, technologických a technických zařízení pro pivovarský sektor, vzdělávací instituce a další subjekty. Svaz navazuje na tradici, která sahá až do druhé poloviny 19. století, a jeho hlavním cílem je prosazování a obhajování práv a společných zájmů všech členů.
- K iniciativě zápisu na seznam nehmotného kulturního dědictví se připojil také Českomoravský svaz minipivovarů. Ten sdružuje nejmenší pivovary celé České republiky.
- V oboru pivovarnictví je zaměstnáno asi 60 000 lidí.
- Pokud jde o spotřebu piva na osobu, nemá Česko ve světě konkurenci: podle údajů z roku 2022 každý Čech v průměru vypije 136 litrů piva za rok.
- Objem výroby piva se sice po pandemii koronaviru zvedl, stále je ale o zhruba milion hektolitrů nižší než v roce 2019 před jejím vypuknutím.
- Z dat Českého svazu pivovarů a sladoven vyplývá, že stabilně mírně roste především spotřeba ležáků, tedy spodně kvašených piv se stupňovitostí 11° až 12°. Z celkové produkce tvoří ležáky přes 56 procent.
- Už deset let roste výroba nealkoholických piv a jejich ochucených variant, které jsou vyhledávané jako vítané osvěžení nejen v teplých měsících.
- Prodej piva v hospodách se však podle svazu drží na nejnižší úrovni za poslední desítky let. Zatímco v roce 2009 se v hospodách a restauracích vypila téměř polovina piva, v roce 2022 to bylo 31 procent.
- Export českého piva v roce 2022 meziročně vzrostl o dvě procenta na 5,4 milionu hektolitrů. Nejvíc piva se vyváží na Slovensko, do Polska a Německa. Podíl zahraničních piv podle svazu tvoří jen 3,4 procenta české spotřeby.