ÚvodAktualityKam za dobrým chlebem? Vyberte si z pekáren, kde pečou ten nejlepší
Gurmánská turistika

Kam za dobrým chlebem? Vyberte si z pekáren, kde pečou ten nejlepší

Chléb je základní potravinou nejen české kuchyně a naši předci si ho uměli náležitě vážit. Podle staročeských vzorů vznikly na několika místech obecní pece, kde si můžete upéci vlastní bochník anebo ochutnat hotové výrobky. Kudy z nudy vám také prozradí, kam zajít na ten nejvypečenější chléb do restaurace, kavárny či pekárny anebo třeba do expozic skanzenů, kde se čas od času vynikající chleba peče. Víte, že Světový den chleba je každoročně připomínán 16. října jako svátek základní lidské potraviny a oslava pekařské profese? Ochutnejte třeba kváskový chleba, pivní nebo bramborový chleba či pravý italský chléb.
Kro Vršovice Gurmánská turistika

Kro Vršovice

Kro Vršovice, to je bistro, kavárna i pekárna, kde servírují vše, co máte v Kro nejraději, od rána až do večera.

Pekárna Kváskový chléb z Teletína Gurmánská turistika

Pekárna Kváskový chléb z Teletína

Zastavte se o víkendu v této malé pekárně nedaleko vyhlídky Máj pro domácí koláčky, chleba a další dobroty.

Chlebová pec v obci Štolmíř u Českého Brodu Památky

Chlebová pec v obci Štolmíř u Českého Brodu

V obci Štolmíř u Českého Brodu se nachází replika barokní pece z 18. století. Pec je plně funkční a každý měsíc se zde pořádá veřejné pečení chleba.

Cukrárna a pekárna Stáňa – po stopách cukráře Myšáka do Jíloviště Gurmánská turistika

Cukrárna a pekárna Stáňa – po stopách cukráře Myšáka do Jíloviště

Rodinná pekárna a cukrárna Stanislavy Kortánové nabízí pochoutky vyrobené na základě zkušeností, které získala majitelka Stanislavy Kortánová na základě spolupráce s velkým cukrářským mistrem Františkem Myšákem, zakladatelem slavné cukrárny ve Vodičkově ulici v Praze.

Minimuzeum másla a chleba v Bílém Kostele nad Nisou Kultura

Minimuzeum másla a chleba v Bílém Kostele nad Nisou

Minimuzeum představí proces výroby másla, k vidění jsou odstředivky na mléko, máselnice, formy a dózy na máslo, bandasky na mléko, krajáče a smetaníky. Součástí muzea je i malý chlebový koutek a funkční pec na pečení chleba.

Pravá italská trattoria A posto v Praze, Dolních Chabrech Gurmánská turistika

Pravá italská trattoria A posto v Praze, Dolních Chabrech

Pravá italská kuchyně v pražských Dolních Chabrech, místo pro setkání celé rodiny, pracovní oběd nebo jen krátké posezení při šálku kávy. To vše nabízí restaurace A posto.

Eska Karlín Gurmánská turistika

Eska Karlín

Eska na Praze 8 v Karlíně je restaurace s pekárnou, která spojuje staré a nové. V moderní podobě vám přesunou na talíř to, co je běžně kolem nás – zeleninu od kořene až po listy, divoké bylinky i ohněm vypečený chleba.

Hamousův statek ve Zbečně Kultura

Hamousův statek ve Zbečně

Přijměte pozvánku na selskou usedlost s roubeným obytným domem, zděnými chlévy, stájemi se sýpkou, stodolou, černou kuchyní a výměnkem. Její dějiny spolehlivě známe od přelomu 16. a 17. století. Poznejte, jak se kdysi bydlelo, hospodařilo, jaká lidé uměli řemesla a jaké měli zvyky.

Pečení chleba v obecní peci v Lenoře 2025

19. 7.
Pečení chleba v obecní peci v Lenoře 2025

Zděná obecní pec na chleba z 1. poloviny 19. století, která se užívala ještě několik let po 2. světové válce, je opět v provozu.

Croûte – řemeslná pekárna Gurmánská turistika

Croûte – řemeslná pekárna

Poctivé pekařství, které má blízko k Francii.

Rudova pekárna v Ostravě Gurmánská turistika

Rudova pekárna v Ostravě

Rudova pekárna v Ostravě si zakládá na ruční výrobě pečiva. Používá vlastní žitný kvas. Číslem jedna je zde jedinečný kvasový chléb Tartine, dále pak 100% žitný a Nopálový chléb. Oblíbené jsou i Nopálové rohlíky, klasické i vícezrnné housky nebo brusinkové bulky. Peče se ve zděné peci.

Obecní pec Golem v Chebu Gurmánská turistika

Obecní pec Golem v Chebu

Na komunitní zahradě v Májové ulici v Chebu se nachází veřejná obecní pec, kterou spravuje Nadační fond Historický Cheb. V peci se pravidelně pečou chleby, housky, buchty, pizza i maso.

Pekárna Veselo Gurmánská turistika

Pekárna Veselo

Oldřich Heřman a Lála Heřmanová procestovali a projedli svět. Na Islandu se nakonec rozhodli otevřít si vlastní podnik doma v Jihlavě. Otevřeli v centru malou řemeslnou pekárnu v prostorách nepoužívané sborovny jazykové školy.

Pekárna Zrno, zrnko Gurmánská turistika

Pekárna Zrno, zrnko

V pekařských kavárnách Zrno zrnko se snoubí řemeslná výroba s poctivými surovinami. Nabízí kváskový chleba, bagety a koláče jako od babičky, spolu s výbornou kávou v útulné atmosféře, která láká k posezení.

Valašský chleba Gurmánská turistika

Valašský chleba

Máte chuť na Valašský chleba? Stojí za ním pekař Ruda Ševců, je z mouky, vody a soli, pečený na kamenných deskách, křupavý navenek a vláčný uvnitř. Pro své kvasové fešáky berou mouku z Mlýna Kelč na pomezí Valašska a Hané. Teď už určitě máte chuť na Valašský chleba!

Pekárna Martin Gurmánská turistika

Pekárna Martin

Nejen pro řemeslný chleba s kmínem vyrazte do Pekárny Martin,  kromě francouzské bagety, čerstvých housek nebo pletýnek tu můžete koupit také uzeniny, masné výrobky, farmářské mléko, kávu. A to pořád není všechno, Martin otevřel i bistro s hotovými jídly.

Hnatovo pekařství Gurmánská turistika

Hnatovo pekařství

Hnatovo pekařství je ve hře téměř 30 let. Celou tu dobu se starali o pečlivě vyváděný přírodní žitný kvas, vždycky je zajímala hlavně ona tradiční řemeslná výroba chleba. Krom čistého žita pečou i pšenično-žitný, někdy obohacený i semínka lnu, slunečnice, dýně nebo sezamu.

Mitty Gurmánská turistika

Mitty

Mitty je mladším bráchou Waltera, pekárnou a espresso barem zároveň. Ano, oba podniky se odkazují na slavný film s Benem Stillrem v hlavní roli, Walter Mitty a jeho slavný život. Mitty teď konečně peče vlastní chléb pro Waltera a jeho slavné brunche, ale i ho prodává.

Pekárna Chleba se solí Gurmánská turistika

Pekárna Chleba se solí

Pekárna, ve kterém se peče chleba, jak má být. Chleba pouze ze základních surovin jakou jsou mouka, voda a sůl.

Pekárna Křepenice Gurmánská turistika

Pekárna Křepenice

Necelých deset let kráčíme ve šlépějích tradičních receptů našich babiček i prababiček, které vždy pekly jen z domácích surovin. Za skvělou chutí křepenického pečiva stojí mnoho dalších let vývoje a zkoušení naší usměvavé a srdečné Alenky, zakladatelky a majitelky pekárny.

Pekárna Okýnko v Říčanech u Prahy Gurmánská turistika

Pekárna Okýnko v Říčanech u Prahy

Zastavte se u Okýnka a ochutnejte poctivý řemeslný chléb, křupavé bagety, máslové croissanty a spoustu dalších dobrot. Do výrobků se nedávají žádné "zlepšující" přípravky nebo chemická dochucovadla. Samotnému pečení předchází dlouhá doba zrání, na kterém má lví podíl náš domácí kvas.

Pekárna Borová u Poličky Gurmánská turistika

Pekárna Borová u Poličky

Pekárna Borová vyrábí poctivé pekařské a cukrářské výrobky z přírodních produktů, bez konzervantů a barviv. Borovský kulatý chléb byl oceněn značkou Regionální potravina Pardubického kraje.

Antonínovo pekařství v Praze Gurmánská turistika

Antonínovo pekařství v Praze

Pro voňavý chleba a křupavé čerstvé rohlíky si můžete zajít do domácích pekáren na Vinohradech, ve Vršovicích, v Karlíně, v Holešovicích a v Bubenči.

Třebětická pekárna u Holešova Gurmánská turistika

Třebětická pekárna u Holešova

Jedním z výrobců, od kterých můžete ochutnat nejen skvělé koláčky, je Pekárna Třebětice u Holešova. Jejich Třebětický chléb vícezrnný byl oceněn značkou Regionální potravina Zlínského kraje.

Měchenická pekárna Gurmánská turistika

Měchenická pekárna

Vypečené chleby, křupavé rohlíky a vláčné koláče, to jsou skvělé výrobky Měchenické pekárny. Naším cílem je péct co nejlepší pečivo při použití kvalitních surovin, bez jakýchkoli chemických látek, přípravků pro zlepšení chuti a jiných zbytečností, běžně obsažených v průmyslově vyráběném pečivu.

Obecní chlebová pec v Lenoře Památky

Obecní chlebová pec v Lenoře

Obecní chlebová pec vznikla v Lenoře v I. polovině 19. století. Svému účelu sloužila ještě několik let po II. světové válce. Roku 1998 byla opravena, užívá se k veřejnému pečení každou poslední sobotu v letních měsících.

Muzeum řemeslné výroby v Nezdicích na Šumavě Kultura

Muzeum řemeslné výroby v Nezdicích na Šumavě

Muzeum řemeslné výroby nabízí zajímavé expozice z oblasti pečení chleba nebo práce se dřevem. Jiná část muzea se věnuje světnici a jejímu vybavení.

Le Frenchie café Plzeň Gurmánská turistika

Le Frenchie café Plzeň

Příjemné a klidné posezení v centru Plzně nabízí Le Frenchie café. Dáte si zde dobrou kávu, zákusky i zmrzlinu, sandwiche nebo barevné makronky. Vždy ochotná obsluha dotváří sympatickou atmosféru tohoto místa.

Pekárna na Kvildě Gurmánská turistika

Pekárna na Kvildě

Pokud se chystáte na Kvildsko, neměli byste opomenout návštěvu této vyhlášené pekárny, která se stala legendou daleko za hranicí Šumavy.

Cup – coffeeup Gurmánská turistika

Cup – coffeeup

Lidi na super kavárnu v Ústí čekali, takže palce šly okamžitě nahoru. Lukáš Slavík a jeho tým vytvořil útulné prostředí ze suterénu činžáku. A protože je to město na cestě do Berlína, headbarista, bratr Lukáše, Ondra Slavík, střídá pražírny pražské a berlínské.

Další aktuality

Sezona borůvek je v plném proudu: vyrazte na výlet na borůvkové hody i farmy

Čas borůvek je tady a jako houby po dešti se v Česku rozšířily farmy na pěstování kanadských borůvek. Řada farem nabízí i možnost samosběru a mnozí farmáři jsou velcí nadšenci, kteří vám i poradí, jak si správně zasadit sazenice a o borůvky pečovat, aby i vaše úroda byla bohatá. Již tento víkend se konají i akce zasvěcené modrým pokladům. Podívejte se s portálem Kudy z nudy, kam vyrazit, a na čem si třeba pochutnat.
12. červenec 2025 10:25
Gurmánská turistika

Věda a historie není nuda: řeznictví a uzenářství, muzea, restaurace a slavnosti masa

Voní to kouřem, pepřem a poctivým řemeslem. Ať už milujete jitrnice, taliány, nebo pršut, česká řeznictví mají co nabídnout. Vydejte se s námi na portálu Kudy z nudy po stopách mistrů řezníků – od šťavnatých specialit přes skvělé restaurace až po muzea plná historie a příběhů.
10. červenec 2025 9:48
Gurmánská turistika

Letní gastrofestivaly: pochutnejte si na tradičních i netradičních dobrotách

Léto přichází a s ním i oblíbené akce pro milovníky dobrého jídla. Letos budou mít všichni gurmáni mnoho příležitostí, jak potěšit své chuťové buňky – nejrůznější gastrofestivaly totiž lákají na rozmanité lahůdky, například na nejrůznější zmrzliny, pochoutky ze sezónního ovoce, francouzské pochutiny, ochutnávky vín i mix světových kuchyní na street food festivalech. Užijte si léto plné chutí!
5. červenec 2025 11:08
Gurmánská turistika

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

My Češi, malí i velcí, sladké ovocné knedlíky milujeme, dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání, které jsou velmi oblíbené. Dosud nebyl překonán rekord z roku 2018, kdy pan Radim Dvořáček spořádal ve Vizovicích za hodinu neuvěřitelných 202 švestkových knedlíků! Známý Maxijedlík pan Jaroslav Němec jich zase zvládne 30 za tři minuty. Za historií tohoto pokrmu, osvědčenými recepty i tipy na místa, kde skvělé knedlíky ochutnat, se vydejte s Kudy z nudy.
23. červen 2025 16:30
Gurmánská turistika

Tipy na jahodový zážitek v podnicích CzechSpecials

Jahodová sezóna je v plném proudu a s ní přichází ten správný čas dopřát si sladké potěšení. Svou červenou barvou a sladkou chutí patří jahody mezi oblíbené ovoce letních dnů. Od předkrmů po dezerty, přijďte ochutnat jahodové speciality do kaváren, cukráren i restaurací, které jahody zahrnuly do svých menu.
20. červen 2025 12:37
Gurmánská turistika

Letní výletní ovocný mix: tipy, kde ochutnat jahody, borůvky, maliny, meruňky a další plody léta

Také máte rádi letní sezónu už kvůli tomu, že přináší každoročně vytoužené sladké plody zahrad a lesů? Pokud tomu tak je, pak vás určitě potěší naše tipy na samosběry jahod a dalších plodů, akce, kde hlavní roli hrají borůvky anebo kam se vypravit pro třešně a meruňky. Kam pro ovoce a kde všude na ovocné zážitky natrefíte vám prozradí Kudy z nudy.
17. červen 2025 20:56
Gurmánská turistika

Lesní a luční bary: načerpejte energii uprostřed přírody

Doslova vychutnat si hezké chvíle v přírodě nabízí samoobslužné lesní a luční bary, kterých u nás překvapivě není málo. Narazíte na ně nejen na horách, ale třeba i v hlubokých lesích či na slunných loukách. Ti, kdo se o takové bary starají spoléhají na poctivost kolemjdoucích, kteří za občerstvení zaplatí do kasičky. Udělejte si výlet do některého z nich, na kouzelná místa, kde vám bude příjemně na těle i na duši.
17. červen 2025 12:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Pikniky v přírodě jsou oblíbené už od první poloviny 18. století a mají i svůj mezinárodní den! Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
17. červen 2025 8:28
Gurmánská turistika