Svátek svatého Martina je pevně spjat s tradicí pečení svatomartinské husy a mladými takzvanými svatomartinskými víny. Staré české pořekadlo o Martinovi na bílém koni, na jehož svátek končí období polních prací a přichází zima, zná asi každý. Víte ale také, že se jednalo o svátek veselý a bujarý, který dal vzniknout také přísloví „Na svatého Martina, kouřívá se z komína“? Lidové moudro dokonce varuje, že kdo v tento den ani neochutná martinskou husu, bude celý příští rok hladovět!
Recept na tradiční svatomartinskou husu
Den před pečením je důležité
husu nasolit, pěkně vně i zevnitř okmínovat a nechat ji přes
noc v chladu odpočinout. Tak maso krásně zkřehne. Před pečením se do ní vloží
hrušky a jablka, ale chutnou náhradou mohou být také švestky. Pak už ji stačí jen
upéct a podávat s houskovým nebo bramborovým knedlíkem a červeným zelím.
V týdnu kolem svátku sv. Martina nabízí tradičně celá řada restaurací speciální
Svatomartinské menu.
Husí pochod na Selském dvoře a další svatomartinské tipy
Listopad a husy patří k sobě.
Vynikající svatomartinskou husu v tradiční kombinaci s mladými víny ochutnáte v restauraci
Selský Dvůr v pražské Hostivaři, kde se od 4. do 26. listopadu koná akce s názvem
Česko-slovenský Husí pochod aneb nejlepší svatomartinská husa v Praze. K husám se budou podávat pravé
slovenské domácí lokše, výborná přírodní šťáva, bílé i červené zelí a pochopitelně nebude chybět ani několik druhů domácích knedlíků.
Ve
středních Čechách potěší vaše chuťové pohárky v
Krčma na hradě Červený Újezd, která opět pořádá od 3. do 12. listopadu své oblíbené
Svatomartinské hody.
Na Moravě nabízí od 9. do 19. listopadu tradiční
svatomartinské menu s husou, víny a rohlíčky Mlýn vodníka Slámy na Opavsku anebo jihomoravská restaurace
Bukovanský mlýn, kde se budou od 9. do 12. listopadu péci
husy i kachny. Samozřejmě nebude chybět ani tradiční mladé
víno.
Jaká vína jsou vlastně Svatomartinská a kdo a kdy je letos nabízí?
Svatomartinská vína jsou
vína aktuálního ročníku, tedy mladistvě ovocná, svěží a aromatická. Mohou být výhradně suchá jak
bílá, tak
růžová i
červená ze stanovených odrůd, které dozrávají dříve, proto z nich vinaři mohou včas vyrobit kvalitní vína. Bílá mohou být z odrůd
Müller Thurgau,
Veltlínské červené rané,
Muškát moravský a jejich cuvée, růžová z odrůd
Modrý Portugal, Svatovavřinecké,
Zweigeltrebe a jejich cuvée a červená pak z odrůd
Modrý Portugal,
Svatovavřinecké a také jejich cuvée.
A jaká vinařství budou letos svatomartinské nabízet? Bude to například
Annovino vinařství Lednice,
Bohemia Sekt,
Gotberg,
Hrabal,
Château Valtice – Vinné sklepy Valtice,
Drmola, Kosík vinařství,
Mádl vinařství,
Patria Kobylí, Pavel Mikulica,
Pavlovín, Réva Rakvice, Rodinné vinařství Košut,
Sedlecká vína,
Stanislav Konečný,
Šlechtitelská stanice vinařská Velké Pavlovice,
Štěpán Maňák,
Templářské sklepy Čejkovice,
vinařství Bařina, Bíza Čejkovice,
Josef Dufek,
Kněží hora,
Vinařství Krist,
Neoklas Šardice,
Vinařství U Kapličky,
Vaďura,
Vajbar,
Vinařství Velké Bílovice,
Víno Hruška,
Vladimír Tetur,
Zámecké vinařství Bzenec či
Znovín Znojmo.
Svatomartinské se může prodávat pouze v lahvích a ty musí být
označeny známým logem svatého Martina na koni jednak na etiketě, jednak na kapsli nebo
šroubovém uzávěru na hrdle. V letošním roce bude povoleno prodávat
Svatomartinská vína koncovému spotřebiteli prostřednictvím elektronických prostředků (
internetového obchodu) už od čtvrtka
9. 11. Součástí takového prodeje ale musí být informace, že Svatomartinské víno je určeno ke
konzumaci nejdříve 11. 11. 2023. Prodej prostřednictvím maloobchodu a gastronomických podniků je beze změny povolen až od 11. 11.