Restaurace a vinotéky chystají degustace
svatomartinských vín, slavit se bude i na
farmářských trzích, na náměstích a ve sklepních uličkách. Láhve a sklenice budou cinkat i na následujících akcích.
Svatomartinské oslavy v Praze
V
Praze si nenechte ujít
Česko-slovenský Husí pochod v restauraci
Selský Dvůr.
Vynikající svatomartinskou husu v tradiční kombinaci s mladými víny ochutnáte v pražské Hostivaři od 7. do 24. listopadu. K husám se budou podávat pravé
slovenské domácí lokše, výborná přírodní šťáva,
bílé i červené zelí a pochopitelně nebude chybět ani několik druhů domácích knedlíků. Svatomartinské speciality se budou podávat
každý den až do 24. 11. 2024. Nebudou chybět ani pravá Grobská husí játra ve výborné přírodní šťávě!
V
sobotu 9. 11. ochutnáte
husu a mladá vína například na pražské Náplavce na Výtoni. Svá mladá vína představí víc než
20 českých a moravských vinařství. Kromě mladých vín nesmí na oslavě svátku svatého Martina chybět
dozlatova upečená husa. I na té si budou moci návštěvníci akce v různých variacích pochutnat. Těšit se mohou na husí pečínku s karlovarským
knedlíkem a zelím, husí kaldoun s knedlíčkem nebo husí játra s jablky a cibulkou. Chybět nebudou oblíbené svatomartinské husí burgery, sendviče s trhaným husím masem
nebo
husí paštika a další husí pochoutky. Nebude samozřejmě chybět ani vynikající víno –
Svatomartinské slavnosti navštíví více než
20 moravských a českých vinařů. Prodejci budou nabízet také
jednohubky hodící se k vínu – sýry, uzeniny nebo středomořské speciality, které perfektně pasují k mladým vínům. Chybět nebudou ani sladké dobroty – například koláče nebo palačinky. Začátek je v 10:00, konec ve 21:00 hodin.
Letenská husa 2024 a košt svatomartinského vína se letos odehraje
16. 11. od 10:00 do 17:00 hodin v
Národním zemědělském muzeu. Na akci ani letos nebudou chybět prezentace, ochutnávky a prodej
svatomartinských a mladých vín předních českých a moravských producentů. Na muzejním dvoře pro vás bude připravené
občerstvení, k ochutnání budou například i lokše, husí
kaldoun, paštika,
koláčky, káva anebo svařák. V minulých letech zvala k poslechu oblíbená cimbálová muzika, na muzejním dvoře nejen děti potěšila výtvarná dílna, jejíž součástí bývá drcení
hroznů a výroba vinné šťávy, tzv. moštování.
Výlet za vínem na Moravu
Máte chuť vyrazit tam, kde to k vínu budete mít opravdu hodně blízko, na
jižní Moravu? Pak si nenechte ujít řemeslný jarmark, kejklíři a mimořádně zpřístupněné památky vás čekají v rámci
Svatomartinského Mikulova, který se bude konat
od 8. do 16. listopadu. Na náměstí bude vyhrávat cimbálová muzika, prodávat se budou regionální speciality na jarmarku a
zámek nabídne každodenní degustace zdejších vín. Mimo to se budou konat prohlídky města a otevřené zůstanou i některé památkové objekty.
Chutná vám víno přímo u vinaře ve vinném sklepě? Pak si nenechte o víkendu
16. a 17. 11. ujít ochutnávky
mladých i starších vín v autentickém prostředí na
Festivalu vína – sv. Martin na Hovoransku. Na návštěvníky bude čekat cca dvacítka
otevřených sklepů, degustace vín z rukou vinařů, kulturní program a krajové speciality. Nebude chybět ani
svatomartinská husa, husí
paštika s brusinkami, grilovaný oštěpek s brusinkami atd. Akce se koná 16. listopadu 2024 od 11:00 do 19:00 hod., od 20:00 do pozdních nočních hodin bude v sále Sokolovny hrát cimbálová muzika.
V
Lednicko-valtickém areálu vás čeká v sobotu
9. listopadu tradiční
Svatomartinský přípitek 2024! I tady se bude sv. Martin oslavovat husou a vínem! Do
Blanska dorazí svatý Martin již v týdenním předstihu, a to v neděli 10. listopadu. A
sklepy či búdy budou
dokořán také o týden později ve
Velkých Pavlovicích, a to v
sobotu 16. 11. od 11:00 do 18:00 hodin,
Bzenci či
Hustopečích (oslava svatomartinských vín a husí s řemeslným jarmarkem). Příjemné odpoledne u cimbálu s husou a dobrým vínem si také užijete
ve
Valticích. Ve
Valtickém podzemí se
16. 11. konají
Svatomartinské slavnosti & husí hody.
V
pondělí 11. listopadu se vypravte do
Brna, kde se bude opět konat tradiční
Svatomartinský košt! Přiťukněte si mladým vínem 11. 11. od 11:00 hod. na náměstí Svobody.
Podobně to bude vypadat i v
Uherském Hradišti na Masarykově náměstí, kde budou za hlaholu zvonů 11. listopadu v 11 hodin pokřtěna mladá,
svatomartinská vína Slovácka. Do povolaných rukou předá nové víno svatý Martin na bílém koni v doprovodu římských vojáků a krojované chasy. Od 11:30 hod. následuje degustace svatomartinských vín a zahraje cimbálová muzika. Přesně sa sv. Martina 11. listopadu se koná také
Svatomartinská degustace na Vinařské stodole ve Valticích.
Svatomartinské oslavy s dětmi
Přemýšlíte, kde si užije na svatomartinských oslavách celá rodina?
Dětský program s lampionovým průvodem slibuje již
1. listopadu třeba
Svátek světel Diwali v Zoo Praha. Návštěvníci se od 17.00 budou moci zapojit do lampionového průvodu po setmělé zoo.
Přivítat sv. Martina můžete v
sobotu 9. listopadu v
Národním hřebčíně Slatiňany, a to ve 13:00. Od hřebčína povede průvod zámeckým parkem ke kostelu sv. Martina, kde pan farář přiblíží legendu o tomto světci. Tento den můžete také navštívit
slatiňanský zámek (zimní expozice), a to v čase od 10:00 do 15:00 hodin.
Vítat svatého Martina coby patrona města budou také v
Blansku, a to v
neděli 10. listopadu. Chystají se koncerty,
světýlkový průvod a průvod v
historických kostýmech v čele se svatým Martinem na bílém koni i košt vín, místní restaurace samozřejmě nachystaly speciální menu. V
zámeckém parku se bude konat jarmark s ukázkou řemesel, sokolnictví a bohatým programem.
A nakonec pro vás máme recept na tradiční svatomartinskou husu
Ingredience:
1 husa asi 4–5 kg (nejlépe na druhém peří, aby měla pěkná prsíčka), sůl (asi dvě lžičky, záleží na velikosti), kmín (asi jednu lžičku, lze i více).
Postup: Omytou a osušenou husu
důkladně osolíme zvenku i zevnitř. Osolenou husu
posypeme kmínem a položíme do připraveného pekáče hřbetem dolů (můžeme trochu podlít). Přikryjeme a dáme péct do trouby. Teplotu v troubě nastavíme
asi na 110–120 °C. Při této teplotě se husa peče
kolem 5 hodin. Ke konci pečení sejmeme víko pekáče a zjistíme barvu kůže a křupavost. Pokud chceme zlatavější barvu, můžeme
na posledních 10 minut sejmout víko pekáče, polít husu výpekem a dopéci při 180 °C.
Vyškvaření sádla: Pokud je husa na druhém peří, tak bude mít
v břišní dutině po stranách bochánky kvalitního sádla. Toto sádlo vyjmeme a následně „vyškvaříme“ odděleně. Husí sádlo pokrájíme na menší kousky a dáme do kastrůlku na sporák.
Sádlo se musí rozpouštět, nesmí se přepalovat. Sádlo je hotové, když v kastrůlku zůstanou pouze malé škvarečky. Vyškvařené sádlo
slijeme do sklenice a dáme do chladu. Je výborné na topinky. Ze škvarečků je možné vytvořit pomazánku. Stačí rozmixovat a přidat špetku soli a trochu česneku.