ÚvodAktualityJak připravit dokonalou štědrovečerní večeři? Vychutnejte si sváteční chvíle s tradičním českým menu
Gurmánská turistika

Jak připravit dokonalou štědrovečerní večeři? Vychutnejte si sváteční chvíle s tradičním českým menu

Jestliže máte rádi romantickou, sněhem pokrytou zimní krajinu, jiskřivý sníh, klid přírody a Vánoce vůbec, pak uspořádejte hostinu podle našeho tradičního menu. Pozvěte své hosty, rodinu, přátele na zimní oslavu, stejně tak jedinečnou, jako je česká kuchyně. Vyberte romantickou hudbu, připravte výzdobu, uvařte vánoční menu podle našich receptů a podávejte k němu tradiční vánoční cukroví a punč.

Klasický bramborový salát k štědrovečernímu řízku

kapr štědrý denTypickym hlavním jídlem pro většinu Čechů je většinou smažený kapr (ryba je tradiční postní jídlo povolené církví) s bramborovým salátem a rybí polévkou. U štědrovečerní večeře by měl být na stole přichystán vždy sudý počet talířů s příbory. Tím zabezpečíme, že se pravděpodobně spolu všichni zase za rok sejdeme u stolu a tento zvyk také vylučuje, aby někdo byl u štědrovečerního stolu sám – nejmenší možné číslo jsou dva. Víte, že podle tradic našich předků měla štědrovečerní večeře zahrnovat sedm až devět chodů a že potraviny měly svůj symbolický význam? Například jáhelník, tedy jáhly se švestkami zapečené s mlékem, znamenal příchod peněz do stavení, jáhly s houbami či houbový kuba nosil štěstí a hrách i čočka měly opatrovat děti před vyrážkami.

Víte, že v roce 2024 uplynulo 100 let, kdy se smažený kapr s bramborovým salátem začal masově objevovat na štědrovečerním stole? Pojídání ryb o vánočních svátcích je doloženo v Českých zemích sice od 17. století, ale prostý lid tento zvyk moc nedodržoval. Změna přišla až v 19. století s kuchařskými knihami Magdalény Dobromily Rettigové a později Marie-Janků Sandtnerové. V obou se tento recept uvádí a jak je vidět, získal na oblibě u všech vrstev obyvatel. Výročí se vztahuje k uvedení tohoto receptu v kuchařkách M.J. Sandtnerové (1. vydání) i M.D.Rettigové (pravděpodobně 4. vydání) v roce 1924.
 

Jak připravit jemnou rybí polévku s žemlovými noky

Tuto rybí polévku kdysi ve stříbrných mísách podávali o svátcích šlechticům. Zhýčkané aristokratické jazýčky požadovaly to nejlepší, takže nejde o žádnou rychlovku, ale o důkladně uvařenou polévku, v níž se mísí chuť zeleniny, koření a ryby. Doba přípravy a vaření je 2 hod. a 30 min, z uvedených surovin získáte 6 až 8 porcí.

rybí polévkaSuroviny na rybí vývar: 1 kostra a hlava z kapra, 2 mrkve, 1 menší celer, 2 petržele, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 hrst petrželky kudrnky, 6 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 4x bobkový list, sůl
 
Suroviny na polévku: 50 g másla, 3 lžíce hladké mouky, 1,5 l rybího vývaru, muškátový oříšek, sůl, bílý pepř, 1 stroužek česneku, 250 ml smetany, jikry, mlíčí

Zelenina do polévky: mrkev, celer, petržel, máslo
 
Suroviny na žemlové noky: 6 plátků bílého toustového chleba, hrst petrželky kudrnky, sůl, mletý pepř, muškátový květ, 100 ml smetany, 3 žloutky, lžíce oleje, hladká mouka na zahuštění
 
Kostru a hlavu z kapra, popřípadě odřezky z ryby, vložíme do studené vody s očištěnou zeleninou a kořením, mírně osolíme, přivedeme k varu, zmírníme a na mírném ohni vaříme 1−2 hodiny. Žemlové knedlíčky – bílý toustový chléb bez kůrky nakrájíme na kostičky, vložíme do mísy, přidáme nasekanou petrželku, sůl, pepř, muškátový květ, zakápneme smetanou a necháme prosáknout. Poté vmícháme 3 žloutky, trochu oleje, promícháme a podle potřeby zahustíme moukou. Těsto by mělo být lehce tužší (jako na knedlíky), aby se z něj daly odkrajovat noky nebo tvarovat knedlíčky. Vaříme 5 minut, pak ihned zchladíme – vložíme do vody s ledem (nočky se tak pěkně zatáhnou) a necháme okapat.

Mlíčí a jikry uvaříme v osolené vodě nebo na sítku v rybím vývaru. Zeleninu nakrájíme na jemné nudličky. Jakmile je vývar hotový, scedíme jej přes husté síto a necháme zchladnout. V hrnci rozpustíme máslo, zasypeme moukou, zasmahneme a za stálého míchání zalijeme vývarem. Přivedeme k bodu varu, ochutíme muškátovým oříškem, solí, mletým pepřem a jedním stroužkem utřeného česneku, zalijeme smetanou, necháme přejít varem. Na talíř vkládáme porci zeleniny, noků, jiker a mlíčí a zalijeme horkou polévkou.

 

Udělejte si houbového kubu

Dříve si lidé dopřávali houbového kubu o Vánocích, dnes si ho můžeme dát třeba k večeři. Je to zároveň jeden z mála receptů, v němž dominují kroupy. V minulosti se vařily běžně, ale pak byly nahrazeny rýží a dnes se připravují spíš výjimečně. Doba přípravy a vaření je cca 70 min., je však potřeba min. 2 hodiny před začátkem vaření namočit houby. Suroviny vystačí na 4 porce.

houbový kubaCo budeme potřebovat: 300 g krup, hrst sušených hub, 2 stroužky česneku, 3 lžíce másla, drcený kmín, majoránka, mletý pepř, sůl, máslo

Sušené houby namočíme na několik hodin do studené vody, pak je uvaříme doměkka a scedíme. Kroupy propláchneme vroucí vodou a v mírně osolené vodě ochucené kmínem uvaříme doměkka. Pak je propláchneme a necháme okapat. Přidáme česnek utřený se solí, opepříme, ochutíme majoránkou a omastíme máslem, promícháme s uvařenými houbami a směs rozestřeme do tukem vymazaného pekáče. Vložíme do horké trouby a zapečeme dozlatova.
 

Kapr smažený s bramborovým salátem nemůže chybět

Kapr a bramborový salát patří k českým Vánocům stejně neoddělitelně jako dárky a koledy. Ryba voní v troubě a v kuchyni se právě dokončuje bramborový salát podle rodinného receptu. Nemáte taky občas chuť otočit kalendář a udělat si svátky? Příprava vám bude trvat  30 min., vaření pak 90 min. Z uvedených surovin připravíte 4 poce.
 
kaprSuroviny na kapra: 4 porce kapra po 150 g, hladká mouka, 2 vejce, 2 lžíce mléka, tuk na smažení, citron, strouhanka, sůl
Suroviny na bramborový salát: 1 kg brambor (nejlépe typu A), 1/4 kg mrkve, 1/4 kg celeru, ocet, sklenici sterilovaného nebo 200 g mraženého hrášku, 150 g kyselých okurek, 4 – 6 lžic majonézy, pepř, sůl
 

Porce kapra osolíme, obalíme postupně v mouce, ve vejcích rozšlehaných s mlékem a se solí a pak ve strouhance. Smažíme na tuku z obou stran dozlatova.

bramborový salátBrambory ve slupce osolíme a vaříme asi 15–20 minut podle velikosti, až jsou po vpichu nožem měkké. Necháme mírně vychladnout. Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky asi 1×1 cm. Mrkev a celer oloupeme a ve vodě se solí a octem vaříme 10–15 minut, aby zelenina byla měkká, ale ne rozvařená. Vyjmeme z vody, necháme vychladnout a nakrájíme nadrobno. Nakrájíme na kostičky i okurky, lák použijeme při dokončování salátu. Hrášek necháme rozmrznout, sterilovaný slijeme a necháme okapat. Všechny nakrájené suroviny lehce v míse promícháme, postupujeme velmi opatrně a lehce, postupně přidáme majonézu a trochu láku z okurek. Dosolíme a ochutíme pepřem.
 

A na závěr babiččina smažená jablíčka

Babiččina smažená jablíčka evokují šťastnou dobu dětství a her. Vzpomínky jsou tak sladké… proč si tedy nedopřát jednou v roce na Vánoce návrat do dětství? Doba vaření je asi 30 min, suroviny vystačí na 4 porce.

smažená jablkaCo budeme potřebovat: 2–3 větší jablka, 400 ml mléka, 3 vajíčka, hladká mouka, olej na smažení, 1 vanilkový pudink, 1 vanilkový cukr, šlehačka na zdobení

Oloupaná jablka nakrájíme na kolečka a vyloupneme jádřince. Připravíme si lívancové těsto a vmícháme do něj tuhý sníh z bílků. V tomto těstě pak obalujeme kolečka jablek a smažíme v pánvi na rozpáleném oleji. Připravíme vanilkovou omáčku z pudinku, který rozmícháme ve větším množství mléka tak, aby byl řidší. Osmažená jablíčka na talíři přeléváme touto omáčkou. Zdobíme šlehačkou.
Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví

Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví

V mnoha českých domácnostech to již od konce listopadu voní vanilkou, skořicí a čokoládou. České hospodyně zachovávají tradici, že na vánočním stole musí být nejméně tolik druhů vánočního cukroví, kolik je členů rodiny, kteří usednou ke štědrovečerní večeři. A některé přebornice pečou i více než dvacet druhů… Zamysleli jste se ale někdy nad tím, na čem si vlastně pochutnáváme? Kde se vzaly názvy jako medvědí pracny, marokánky, vosí hnízda anebo proč se pečou zrovna vanilkové rohlíčky? Všechny tyto otázky se pokusí objasnit Kudy z nudy.

Kam na skvělé štědrovečerní menu? Tipy na pražské restaurace, kde vás obslouží i na Štědrý den

Kam na skvělé štědrovečerní menu? Tipy na pražské restaurace, kde vás obslouží i na Štědrý den

Plánujete štědrovečerní hostinu prožít jinak než v kuchyni u stolu, jako vždycky? Anebo se vám prostě nechce vařit a raději si zajdete na klasické menu do příjemného prostředí, kde se o vás budou vzorně starat? Kudy z nudy vám přináší inspiraci na báječné posezení v restauraci, kde vám nabídnou štědrovečerní menu, stačí si jen vybrat a zarezervovat si svůj stůl.

Kapří paštika z Poříčí – nejlepší rybí paštika světa

Kapří paštika z Poříčí – nejlepší rybí paštika světa

Česká rodina Plachých z farmy Poříčí u Pelhřimova dělá nejlepší paštiku světa. V roce 2020 jejich lapří paštika vyhrála letošní cenu Great Taste, která je určena malým výrobcům z oblasti gastronomie z celého světa.

#světovéČesko a štědrovečerní večeře aneb od kapra až po gołąbki

#světovéČesko a štědrovečerní večeře aneb od kapra až po gołąbki

Stejně jako vánoční cukroví nebo výzdoba domácností se zvolna mění i tradiční štědrovečerní večeře. I když se ale někde na svátečně prostřených stolech objeví řízky, losos nebo vinná klobása, ve většině českých domácností pořád hraje prim rybí polévka, smažený kapr s bramborovým salátem a pár kousků vánočního cukroví nebo vánočka. Na čem si ale o Vánocích pochutnávají naši sousedé?

Pohořelický kapr – pochoutka s chráněným označením původu

Pohořelický kapr – pochoutka s chráněným označením původu

Velmi významného ocenění – chráněné označení původu – v rámci celé EU dosáhl v roce 2007 Pohořelický kapr, což se mu povedlo o několik měsíců dříve než jeho známějšímu jihočeskému kolegovi Třeboňskému kapru.

Třeboňský kapr – pochoutka s chráněným označením původu

Třeboňský kapr – pochoutka s chráněným označením původu

Značka Třeboňský kapr se těší své oblibě nejen u nás, ale i za hranicemi už více než sto let. Již na konci 19. století byli kapři z Třeboňska dováženi na trhy v Německu a ve Vídni. Mezinárodně je označení Třeboňský kapr chráněno od roku 1967. Třeboňský kapr užívá od roku 2007 jedno z významných ochranných označení Evropské unie, které je určené pro zemědělské a potravinářské výrobky. Tato ochranná značka nese název chráněné zeměpisné označení a vztahuje se na produkty, jejichž kvalita, pověst či jiná vlastnost úzce souvisí s místem původu.

Další aktuality

Kalendář 2025: Průvodce pro milovníky piva: exkurze, muzea, stezky, lázně i festivaly

Skvělá chuť českého piva má ve světě výbornou pověst. Není tedy divu že jsou Češi pokládáni za experty na výrobu i jeho ochutnávání. V říši piva vznikají turistické pivní stezky, navštívit můžete hned několik pivních muzeí, expozic či festivalů, a co nabídnout mají velké i malé pivovary. Tak pojďte na jedno!
15. leden 2025 16:00
Gurmánská turistika

Ochutnejte masopustní sladkosti!

Od Tří králů až do Popeleční středy trvá období masopustu. K masopustu patří nejen průvody masek a bály, ale také skvělé jídlo. Ochutnejte křehké pečivo zvané boží milosti nebo masopustní koblihy. Připravte si je sami podle našich receptů. Milovníci tradic české kuchyně si rozhodně přijdou na své!
14. leden 2025 10:00
Gurmánská turistika

Kam na nejlepší zimní gastronomické akce: dobré jídlo, víno i pivo?

Je úplně jedno, kolik nám je let, jaké máme vzdělání a co děláme. Dobré jídlo zkrátka milujeme všichni a gastronomické akce mají na portálu Kudy z nudy vždy zelenou. Už teď si můžete do kalendářů zapsat několik skvělých gastronomických slavností, na nichž byste na začátku roku 2025 neměli chybět!
5. leden 2025 7:32
Gurmánská turistika

Znáte restaurace ohodnocené gastronomickým Zlatým lvem?

Nakladatelství TopLife Czech vyhlašuje každoročně nejlepší restaurace Česka, které oceňuje gastronomickými Zlatými lvy. Ojedinělý systém hodnocení podniků po celé republice představuje objektivní a nezávislé známkování kvality služeb restaurací prostřednictvím pečeti se Zlatým lvem. Ke konci každého kalendářního roku vydává nakladatelství TopLife Czech přehledného průvodce Nejlepší restaurace oceněné zlatými lvy, ve kterém jsou publikovány všechny oceněné restaurace. V roce 2024 bylo oceněno celkem 109 restaurací, přičemž nejvyšší hodnocení tři Zlaté lvy získalo 23 restaurací, dva Zlaté lvy 49 restaurací, jednoho Zlatého lva obdrželo 22 restaurací a ocenění TIP má 15 restaurací.
3. leden 2025 13:00
Gurmánská turistika

Tučný čtvrtek přináší hodování a jídlo navíc

Přípravou na vyvrcholení a poslední dny masopustu je čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný Tučný čtvrtek. Ten den se měli lidí co nejvíc najíst a napít, aby nadcházející postní období až do Velikonoc přečkali v plné síle a zdraví. Podobně jako Popeleční středa je i Tučný čtvrtek pohyblivý svátek. V roce 2025 připadá Tučný čtvrtek na 27. února.
1. leden 2025 19:31
Gurmánská turistika

Gastronomické výlety v češtině: pišingr, blbouni, kočičí tanec a grenadýrmarš

Také si na svých cestách dopřáváte nejrůznější krajové pochoutky a dobroty? S Kudy z nudy se tentokrát vypravte za jazykovými lahůdkami: naservírujeme vám delikatesy zvláštních jmen, ze slané i sladké kuchyně. Některé možná znáte, nad jinými se budete smát. Pojďte s námi ochutnat třeba pišingr, cvíbachy, vejmrdu, sloní žrádlo, padlý vojsko nebo kočičí tanec!
30. prosinec 2024 15:26
Gurmánská turistika

Masopust 2025: ostatky, fašank, voračky a maspustní průvody – tipy z celého Česka na masopustní období

Kam vyrazit za masopustním veselím? Masopustní období začíná od svátku Tří králů (6. ledna) a končí v úterý o půlnoci před Škaredou středou, přesně 40 dnů před Květnou nedělí. Máme pro vás velký přehled masopustních tipů z celé České republiky na rok 2025! Je čas se pořádně pobavit, najíst a napít, než přijde šestitýdenní půst, kdy se křesťané připravují na Velikonoce. K masopustu neodmyslitelně patří i zabijačky, soutěže o nejlepší masopustní masku, sousedské zábavy a samozřejmě průvody maškar. Máme pro vás tipy, kde poznat starobylé zvyky!
28. prosinec 2024 10:16
Gurmánská turistika

Tradice: příběh obloženého chlebíčku aneb nejchutnější český vynález

Typická součást silvestrovských oslav, dobrota na dvě tři kousnutí a zároveň bytostně česká tradice, dokonalá ve své jednoduchosti: to jsou obložené chlebíčky. Do pražského lahůdkářství Jana a Štěpánky Paukertových na Národní třídě se na ně chodilo ještě dřív, než vznikla samostatná Československá republika.
27. prosinec 2024 10:57
Gurmánská turistika