ÚvodAktualityJak připravit dokonalou štědrovečerní večeři? Vychutnejte si sváteční chvíle s tradičním českým menu
Gurmánská turistika

Jak připravit dokonalou štědrovečerní večeři? Vychutnejte si sváteční chvíle s tradičním českým menu

Jestliže máte rádi romantickou, sněhem pokrytou zimní krajinu, jiskřivý sníh, klid přírody a Vánoce vůbec, pak uspořádejte hostinu podle našeho tradičního menu. Pozvěte své hosty, rodinu, přátele na zimní oslavu, stejně tak jedinečnou, jako je česká kuchyně. Vyberte romantickou hudbu, připravte výzdobu, uvařte vánoční menu podle našich receptů a podávejte k němu tradiční vánoční cukroví a punč.

Klasický bramborový salát k štědrovečernímu řízku

kapr štědrý denTypickym hlavním jídlem pro většinu Čechů je většinou smažený kapr (ryba je tradiční postní jídlo povolené církví) s bramborovým salátem a rybí polévkou. U štědrovečerní večeře by měl být na stole přichystán vždy sudý počet talířů s příbory. Tím zabezpečíme, že se pravděpodobně spolu všichni zase za rok sejdeme u stolu a tento zvyk také vylučuje, aby někdo byl u štědrovečerního stolu sám – nejmenší možné číslo jsou dva. Víte, že podle tradic našich předků měla štědrovečerní večeře zahrnovat sedm až devět chodů a že potraviny měly svůj symbolický význam? Například jáhelník, tedy jáhly se švestkami zapečené s mlékem, znamenal příchod peněz do stavení, jáhly s houbami či houbový kuba nosil štěstí a hrách i čočka měly opatrovat děti před vyrážkami.

Víte, že v roce 2024 uplynulo 100 let, kdy se smažený kapr s bramborovým salátem začal masově objevovat na štědrovečerním stole? Pojídání ryb o vánočních svátcích je doloženo v Českých zemích sice od 17. století, ale prostý lid tento zvyk moc nedodržoval. Změna přišla až v 19. století s kuchařskými knihami Magdalény Dobromily Rettigové a později Marie-Janků Sandtnerové. V obou se tento recept uvádí a jak je vidět, získal na oblibě u všech vrstev obyvatel. Výročí se vztahuje k uvedení tohoto receptu v kuchařkách M.J. Sandtnerové (1. vydání) i M.D.Rettigové (pravděpodobně 4. vydání) v roce 1924.
 

Jak připravit jemnou rybí polévku s žemlovými noky

Tuto rybí polévku kdysi ve stříbrných mísách podávali o svátcích šlechticům. Zhýčkané aristokratické jazýčky požadovaly to nejlepší, takže nejde o žádnou rychlovku, ale o důkladně uvařenou polévku, v níž se mísí chuť zeleniny, koření a ryby. Doba přípravy a vaření je 2 hod. a 30 min, z uvedených surovin získáte 6 až 8 porcí.

rybí polévkaSuroviny na rybí vývar: 1 kostra a hlava z kapra, 2 mrkve, 1 menší celer, 2 petržele, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 hrst petrželky kudrnky, 6 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 4x bobkový list, sůl
 
Suroviny na polévku: 50 g másla, 3 lžíce hladké mouky, 1,5 l rybího vývaru, muškátový oříšek, sůl, bílý pepř, 1 stroužek česneku, 250 ml smetany, jikry, mlíčí

Zelenina do polévky: mrkev, celer, petržel, máslo
 
Suroviny na žemlové noky: 6 plátků bílého toustového chleba, hrst petrželky kudrnky, sůl, mletý pepř, muškátový květ, 100 ml smetany, 3 žloutky, lžíce oleje, hladká mouka na zahuštění
 
Kostru a hlavu z kapra, popřípadě odřezky z ryby, vložíme do studené vody s očištěnou zeleninou a kořením, mírně osolíme, přivedeme k varu, zmírníme a na mírném ohni vaříme 1−2 hodiny. Žemlové knedlíčky – bílý toustový chléb bez kůrky nakrájíme na kostičky, vložíme do mísy, přidáme nasekanou petrželku, sůl, pepř, muškátový květ, zakápneme smetanou a necháme prosáknout. Poté vmícháme 3 žloutky, trochu oleje, promícháme a podle potřeby zahustíme moukou. Těsto by mělo být lehce tužší (jako na knedlíky), aby se z něj daly odkrajovat noky nebo tvarovat knedlíčky. Vaříme 5 minut, pak ihned zchladíme – vložíme do vody s ledem (nočky se tak pěkně zatáhnou) a necháme okapat.

Mlíčí a jikry uvaříme v osolené vodě nebo na sítku v rybím vývaru. Zeleninu nakrájíme na jemné nudličky. Jakmile je vývar hotový, scedíme jej přes husté síto a necháme zchladnout. V hrnci rozpustíme máslo, zasypeme moukou, zasmahneme a za stálého míchání zalijeme vývarem. Přivedeme k bodu varu, ochutíme muškátovým oříškem, solí, mletým pepřem a jedním stroužkem utřeného česneku, zalijeme smetanou, necháme přejít varem. Na talíř vkládáme porci zeleniny, noků, jiker a mlíčí a zalijeme horkou polévkou.

 

Udělejte si houbového kubu

Dříve si lidé dopřávali houbového kubu o Vánocích, dnes si ho můžeme dát třeba k večeři. Je to zároveň jeden z mála receptů, v němž dominují kroupy. V minulosti se vařily běžně, ale pak byly nahrazeny rýží a dnes se připravují spíš výjimečně. Doba přípravy a vaření je cca 70 min., je však potřeba min. 2 hodiny před začátkem vaření namočit houby. Suroviny vystačí na 4 porce.

houbový kubaCo budeme potřebovat: 300 g krup, hrst sušených hub, 2 stroužky česneku, 3 lžíce másla, drcený kmín, majoránka, mletý pepř, sůl, máslo

Sušené houby namočíme na několik hodin do studené vody, pak je uvaříme doměkka a scedíme. Kroupy propláchneme vroucí vodou a v mírně osolené vodě ochucené kmínem uvaříme doměkka. Pak je propláchneme a necháme okapat. Přidáme česnek utřený se solí, opepříme, ochutíme majoránkou a omastíme máslem, promícháme s uvařenými houbami a směs rozestřeme do tukem vymazaného pekáče. Vložíme do horké trouby a zapečeme dozlatova.
 

Kapr smažený s bramborovým salátem nemůže chybět

Kapr a bramborový salát patří k českým Vánocům stejně neoddělitelně jako dárky a koledy. Ryba voní v troubě a v kuchyni se právě dokončuje bramborový salát podle rodinného receptu. Nemáte taky občas chuť otočit kalendář a udělat si svátky? Příprava vám bude trvat  30 min., vaření pak 90 min. Z uvedených surovin připravíte 4 poce.
 
kaprSuroviny na kapra: 4 porce kapra po 150 g, hladká mouka, 2 vejce, 2 lžíce mléka, tuk na smažení, citron, strouhanka, sůl
Suroviny na bramborový salát: 1 kg brambor (nejlépe typu A), 1/4 kg mrkve, 1/4 kg celeru, ocet, sklenici sterilovaného nebo 200 g mraženého hrášku, 150 g kyselých okurek, 4 – 6 lžic majonézy, pepř, sůl
 

Porce kapra osolíme, obalíme postupně v mouce, ve vejcích rozšlehaných s mlékem a se solí a pak ve strouhance. Smažíme na tuku z obou stran dozlatova.

bramborový salátBrambory ve slupce osolíme a vaříme asi 15–20 minut podle velikosti, až jsou po vpichu nožem měkké. Necháme mírně vychladnout. Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky asi 1×1 cm. Mrkev a celer oloupeme a ve vodě se solí a octem vaříme 10–15 minut, aby zelenina byla měkká, ale ne rozvařená. Vyjmeme z vody, necháme vychladnout a nakrájíme nadrobno. Nakrájíme na kostičky i okurky, lák použijeme při dokončování salátu. Hrášek necháme rozmrznout, sterilovaný slijeme a necháme okapat. Všechny nakrájené suroviny lehce v míse promícháme, postupujeme velmi opatrně a lehce, postupně přidáme majonézu a trochu láku z okurek. Dosolíme a ochutíme pepřem.
 

A na závěr babiččina smažená jablíčka

Babiččina smažená jablíčka evokují šťastnou dobu dětství a her. Vzpomínky jsou tak sladké… proč si tedy nedopřát jednou v roce na Vánoce návrat do dětství? Doba vaření je asi 30 min, suroviny vystačí na 4 porce.

smažená jablkaCo budeme potřebovat: 2–3 větší jablka, 400 ml mléka, 3 vajíčka, hladká mouka, olej na smažení, 1 vanilkový pudink, 1 vanilkový cukr, šlehačka na zdobení

Oloupaná jablka nakrájíme na kolečka a vyloupneme jádřince. Připravíme si lívancové těsto a vmícháme do něj tuhý sníh z bílků. V tomto těstě pak obalujeme kolečka jablek a smažíme v pánvi na rozpáleném oleji. Připravíme vanilkovou omáčku z pudinku, který rozmícháme ve větším množství mléka tak, aby byl řidší. Osmažená jablíčka na talíři přeléváme touto omáčkou. Zdobíme šlehačkou.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví

Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví

V mnoha českých domácnostech to již od konce listopadu voní vanilkou, skořicí a čokoládou. České hospodyně zachovávají tradici, že na vánočním stole musí být nejméně tolik druhů vánočního cukroví, kolik je členů rodiny, kteří usednou ke štědrovečerní večeři. A některé přebornice pečou i více než dvacet druhů… Zamysleli jste se ale někdy nad tím, na čem si vlastně pochutnáváme? Kde se vzaly názvy jako medvědí pracny, marokánky, vosí hnízda anebo proč se pečou zrovna vanilkové rohlíčky? Všechny tyto otázky se pokusí objasnit Kudy z nudy.

Kam na skvělé štědrovečerní menu? Tipy na pražské restaurace, kde vás obslouží i na Štědrý den

Kam na skvělé štědrovečerní menu? Tipy na pražské restaurace, kde vás obslouží i na Štědrý den

Plánujete štědrovečerní hostinu prožít jinak než v kuchyni u stolu, jako vždycky? Anebo se vám prostě nechce vařit a raději si zajdete na klasické menu do příjemného prostředí, kde se o vás budou vzorně starat? Kudy z nudy vám přináší inspiraci na báječné posezení v restauraci, kde vám nabídnou štědrovečerní menu, stačí si jen vybrat a zarezervovat si svůj stůl.

Kapří paštika z Poříčí – nejlepší rybí paštika světa

Kapří paštika z Poříčí – nejlepší rybí paštika světa

Česká rodina Plachých z farmy Poříčí u Pelhřimova dělá nejlepší paštiku světa. V roce 2020 jejich lapří paštika vyhrála letošní cenu Great Taste, která je určena malým výrobcům z oblasti gastronomie z celého světa.

#světovéČesko a štědrovečerní večeře aneb od kapra až po gołąbki

#světovéČesko a štědrovečerní večeře aneb od kapra až po gołąbki

Stejně jako vánoční cukroví nebo výzdoba domácností se zvolna mění i tradiční štědrovečerní večeře. I když se ale někde na svátečně prostřených stolech objeví řízky, losos nebo vinná klobása, ve většině českých domácností pořád hraje prim rybí polévka, smažený kapr s bramborovým salátem a pár kousků vánočního cukroví nebo vánočka. Na čem si ale o Vánocích pochutnávají naši sousedé?

Pohořelický kapr – pochoutka s chráněným označením původu

Pohořelický kapr – pochoutka s chráněným označením původu

Velmi významného ocenění – chráněné označení původu – v rámci celé EU dosáhl v roce 2007 Pohořelický kapr, což se mu povedlo o několik měsíců dříve než jeho známějšímu jihočeskému kolegovi Třeboňskému kapru.

Třeboňský kapr – pochoutka s chráněným označením původu

Třeboňský kapr – pochoutka s chráněným označením původu

Značka Třeboňský kapr se těší své oblibě nejen u nás, ale i za hranicemi už více než sto let. Již na konci 19. století byli kapři z Třeboňska dováženi na trhy v Německu a ve Vídni. Mezinárodně je označení Třeboňský kapr chráněno od roku 1967. Třeboňský kapr užívá od roku 2007 jedno z významných ochranných označení Evropské unie, které je určené pro zemědělské a potravinářské výrobky. Tato ochranná značka nese název chráněné zeměpisné označení a vztahuje se na produkty, jejichž kvalita, pověst či jiná vlastnost úzce souvisí s místem původu.

Další aktuality

100 tipů, kam jít letos na vinobraní

Myslíte, že za dobrým vínem musíte až do Francie? Zkuste nejprve zůstat doma. V Česku najdete zástupce lahodného moku, za něž by se zahraniční konkurence rozhodně nestyděla. Pěstování a zpracování hroznů rozvíjeli na jižní Moravě již staří Římané. Slavnosti vinobraní lákají na víno, burčák, dobré jídlo nebo i na pochodňovou show, historické průvody, řemesla, dobové tržnice, národopisné soubory, cimbálovou muziku i dechové hudby, koncerty hvězd české hudební scény, stánky s vínem, burčákem a gastro specialitami. Vyberte si z nejlepších tipů na vinobraní na jižní Moravě, v Praze i na dalších místech Česka!
7. srpen 2025 21:36
Gurmánská turistika

50 tipů, kde ochutnat burčák na Moravě i v Čechách od konce léta až do podzimu

Koncem léta nejen vinaři, ale také milovníci vína a produktů révy vinné netrpělivě čekají, až přijde čas burčáku. Jedná se o částečně zkvašený mošt z hroznů, který obsahuje chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Většinou se setkáte s burčákem vyrobeným z bílých hroznů, který mívá světle žlutou barvu, burčák z červených rév je vzácností, neboť nejprve dozrávají bílé odrůdy a pak následně až ty modré. Letos vinaři sklízejí hrozny později než předchozí roky. Pokud se vám sbíhají sliny, vyberte si už nyní z nabídky Kudy z nudy, kam se za burčákem vypravíte.
4. srpen 2025 20:46
Gurmánská turistika

Kam za letním osvěžením? Letní tipy z certifikovaných podniků CzechSpecials

Léto v Česku chutná po ovoci a bylinkách. Ať už vyrážíte na výlet, cyklotoulky nebo za poznáváním památek, nezapomeňte se osvěžit – nejlépe v certifikovaných restauracích CzechSpecials. Přinášíme vám několik tipů, kde si dopřát domácí limonády, nealko drinky a zmrzlinové koktejly, které vás zchladí i potěší.
4. srpen 2025 14:20
Gurmánská turistika

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: netypické restaurace v jeskyních, na věžích, ve skalách i v Pekle

K cestování a výletům nelákají jen památky, muzea nebo přírodní zajímavosti, ale také restaurace. Pojďte s Kudy z nudy poznat neobvyklé podniky, které se od ostatních liší svým umístěním. Znáte restaurace, které našly domov v jeskyni, na vodě, rozhledně nebo ve věži? My ano! Pojďte je prozkoumat s Kudy z nudy!
4. srpen 2025 14:05
Gurmánská turistika

Ostružina černá kráska aneb 10 tipů, kde si je ochutnat i nasbírat

Ostružiny patří do české kuchyně od dávných dob. Kromě konzumace v čerstvém stavu se využívají pro přípravu zavařenin, kompotů, džemů, šťáv, sirupů, lze z nich vyrábět ovocná vína, likéry a výborné pálenky. Ostružina roste po celém světě, mimo Antarktidy, a to ve více než 1500 druzích. Jen u nás rostou divoce čtyři druhy, a k tomu je nutné připočítat i vyšlechtěné druhy velkoplodých i beztrnných ostružin. Právě v tuto dobu dozrávající plody ostružiny obsahují především třísloviny, vitamíny A, C anebo draslík, hořčík, železo, měď, vlákninu a kyselinu listovou. Tak hurá do lesa či sadů na voňavé ostružiny!
1. srpen 2025 14:11
Gurmánská turistika

30 tipů na skvělá jídla z grilu v restauracích CzechSpecials

Léto a grilování patří neodmyslitelně k sobě – ať už doma na zahradě, nebo při posezení v některé z restaurací certifikovaných značkou CzechSpecials. Pokud hledáte inspiraci, kam vyrazit za skvělými grilovanými dobrotami, připravili jsme pro vás letní speciál plný chutí, vůní a tipů na místa, kde si grilování opravdu užijete. Na jakou grilovanou dobrotu vyrazíte? Léto ještě nekončí a možností mnoho.
1. srpen 2025 6:18
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Dožínky, vinobraní, dočesná i posvícení napříč Českem

I když se léto přehupuje do druhé poloviny, před námi jsou ještě krásné dny, které jistě budou pro výlety příjemné. Přelom léta a podzimu je také dobou sklizně vína a posvícení, proto se nechte pozvat na některé z oslav dobrého jídla a pití. Vydejte se s Kudy z nudy na příjemné putování po Česku.
29. červenec 2025 14:11
Gurmánská turistika

Tradice: švestkové knedlíky, buřty s cibulí a voda z Islandu aneb oblíbená jídla našich prezidentů

I hlavy státu jsou jen lidé a mají své chutě. Co se servírovalo na Pražském hradě a v Lánech a jaká jídla si oblíbili naši prezidenti? Kdo měl rád obyčejné prosté jídlo a kdo si naopak potrpěl na exotiku? Vydejte se s námi po stopách prezidentských chutí a upečte si také originální dort President podle receptu renomované české kuchařky!
29. červenec 2025 0:13
Gurmánská turistika