Typickym hlavním jídlem pro většinu Čechů je většinou
smažený kapr (ryba je tradiční postní jídlo povolené církví)
s bramborovým salátem a
rybí polévkou. U štědrovečerní večeře by měl být na stole přichystán vždy sudý počet talířů s příbory. Tím zabezpečíme, že se pravděpodobně spolu všichni zase za rok sejdeme u stolu a tento zvyk také vylučuje, aby někdo byl u štědrovečerního stolu sám –
nejmenší možné číslo jsou dva. Víte, že podle tradic našich předků měla štědrovečerní večeře zahrnovat
sedm až devět chodů a že potraviny měly svůj symbolický význam? Například jáhelník, tedy jáhly se švestkami zapečené s mlékem, znamenal příchod peněz do stavení, jáhly s houbami či
houbový kuba nosil štěstí a
hrách i čočka měly opatrovat děti před vyrážkami.
Jak připravit jemnou rybí polévku s žemlovými noky
Tuto rybí polévku kdysi ve stříbrných mísách podávali o svátcích šlechticům. Zhýčkané aristokratické jazýčky požadovaly to nejlepší, takže nejde o žádnou rychlovku, ale o důkladně uvařenou polévku, v níž se mísí chuť zeleniny, koření a ryby. Doba přípravy a vaření je 2 hod. a 30 min, z uvedených surovin získáte 6 až 8 porcí.
Suroviny na rybí vývar: 1 kostra a hlava z kapra, 2 mrkve, 1 menší celer, 2 petržele, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 hrst petrželky kudrnky, 6 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 4x bobkový list, sůl
Suroviny na polévku: 50 g másla, 3 lžíce hladké mouky, 1,5 l rybího vývaru, muškátový oříšek, sůl, bílý pepř, 1 stroužek česneku, 250 ml smetany, jikry, mlíčí
Zelenina do polévky: mrkev, celer, petržel, máslo
Suroviny na žemlové noky: 6 plátků bílého toustového chleba, hrst petrželky kudrnky, sůl, mletý pepř, muškátový květ, 100 ml smetany, 3 žloutky, lžíce oleje, hladká mouka na zahuštění
Kostru a hlavu z kapra, popřípadě odřezky z ryby, vložíme do
studené vody s očištěnou zeleninou a kořením, mírně osolíme, přivedeme k varu, zmírníme a na mírném ohni vaříme 1−2 hodiny.
Žemlové knedlíčky – bílý toustový chléb bez kůrky nakrájíme na kostičky, vložíme do mísy, přidáme nasekanou petrželku, sůl, pepř,
muškátový květ, zakápneme
smetanou a necháme prosáknout. Poté vmícháme 3
žloutky, trochu oleje, promícháme a podle potřeby zahustíme moukou. Těsto by mělo být lehce tužší (jako na knedlíky), aby se z něj daly
odkrajovat noky nebo tvarovat knedlíčky.
Vaříme 5 minut, pak
ihned zchladíme – vložíme do vody s ledem (nočky se tak pěkně zatáhnou) a necháme okapat.
Mlíčí a jikry uvaříme v osolené vodě nebo na sítku
v rybím vývaru. Zeleninu nakrájíme na jemné nudličky. Jakmile je vývar hotový, scedíme jej přes husté síto a necháme zchladnout. V hrnci
rozpustíme máslo, zasypeme moukou,
zasmahneme a za stálého míchání zalijeme vývarem. Přivedeme k bodu varu, ochutíme muškátovým oříškem, solí, mletým pepřem a
jedním stroužkem utřeného česneku, zalijeme smetanou, necháme přejít varem. Na talíř vkládáme porci zeleniny, noků, jiker a mlíčí a zalijeme horkou polévkou.
Udělejte si houbového kubu
Dříve si lidé dopřávali houbového kubu o Vánocích, dnes si ho můžeme dát třeba k večeři. Je to zároveň jeden z mála receptů, v němž dominují kroupy. V minulosti se vařily běžně, ale pak byly nahrazeny rýží a dnes se připravují spíš výjimečně. Doba přípravy a vaření je cca 70 min., je však potřeba min. 2 hodiny před začátkem vaření namočit houby. Suroviny vystačí na 4 porce.
Co budeme potřebovat: 300 g krup, hrst sušených hub, 2 stroužky česneku, 3 lžíce másla, drcený kmín, majoránka, mletý pepř, sůl, máslo
Sušené
houby namočíme na několik hodin do studené vody, pak je uvaříme doměkka a scedíme.
Kroupy propláchneme vroucí vodou a v mírně
osolené vodě ochucené kmínem uvaříme doměkka. Pak je propláchneme a necháme okapat. Přidáme česnek utřený se solí, opepříme, ochutíme majoránkou a omastíme máslem,
promícháme s uvařenými houbami a
směs rozestřeme do tukem vymazaného pekáče. Vložíme do horké trouby a
zapečeme dozlatova.
Kapr smažený s bramborovým salátem nemůže chybět
Kapr a bramborový salát patří k českým Vánocům stejně neoddělitelně jako dárky a koledy. Ryba voní v troubě a v kuchyni se právě dokončuje bramborový salát podle rodinného receptu. Nemáte taky občas chuť otočit kalendář a udělat si svátky? Příprava vám bude trvat 30 min., vaření pak 90 min. Z uvedených surovin připravíte 4 poce.
Suroviny na kapra: 4 porce kapra po 150 g, hladká mouka, 2 vejce, 2 lžíce mléka, tuk na smažení, citron, strouhanka, sůl
Suroviny na bramborový salát: 1 kg brambor (nejlépe typu A), 1/4 kg mrkve, 1/4 kg celeru, ocet, sklenici sterilovaného nebo 200 g mraženého hrášku, 150 g kyselých okurek, 4 – 6 lžic majonézy, pepř, sůl
Porce kapra osolíme, obalíme postupně v mouce, ve vejcích rozšlehaných s mlékem a se solí a pak ve strouhance. Smažíme na tuku z obou stran dozlatova.
Brambory ve slupce osolíme a vaříme asi 15–20 minut podle velikosti, až jsou po vpichu nožem měkké. Necháme mírně vychladnout. Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky asi 1×1 cm. Mrkev a celer oloupeme a ve vodě se solí a octem vaříme 10–15 minut, aby zelenina byla měkká, ale ne rozvařená. Vyjmeme z vody, necháme vychladnout a nakrájíme nadrobno. Nakrájíme na kostičky i okurky, lák použijeme při dokončování salátu. Hrášek necháme rozmrznout, sterilovaný slijeme a necháme okapat. Všechny nakrájené suroviny lehce v míse promícháme, postupujeme velmi opatrně a lehce, postupně přidáme majonézu a trochu láku z okurek. Dosolíme a ochutíme pepřem.
A na závěr babiččina smažená jablíčka
Babiččina smažená jablíčka evokují šťastnou dobu dětství a her. Vzpomínky jsou tak sladké… proč si tedy nedopřát jednou v roce na Vánoce návrat do dětství? Doba vaření je asi 30 min, suroviny vystačí na 4 porce.
Co budeme potřebovat: 2–3 větší jablka, 400 ml mléka, 3 vajíčka, hladká mouka, olej na smažení, 1 vanilkový pudink, 1 vanilkový cukr, šlehačka na zdobení
Oloupaná
jablka nakrájíme na kolečka a vyloupneme jádřince. Připravíme si
lívancové těsto a vmícháme do něj tuhý sníh z bílků. V tomto těstě pak obalujeme kolečka jablek a smažíme v pánvi na rozpáleném oleji. Připravíme
vanilkovou omáčku z pudinku, který rozmícháme ve větším množství mléka tak, aby byl řidší. Osmažená jablíčka na talíři přeléváme touto omáčkou.
Zdobíme šlehačkou.