ÚvodAktuality#světovéČesko a štědrovečerní večeře aneb od kapra až po gołąbki
Gurmánská turistika

#světovéČesko a štědrovečerní večeře aneb od kapra až po gołąbki

Poslechněte si audio verzi článku
Stejně jako vánoční cukroví nebo výzdoba domácností se zvolna mění i tradiční štědrovečerní večeře. I když se ale někde na svátečně prostřených stolech objeví řízky, losos nebo vinná klobása, ve většině českých domácností pořád hraje prim rybí polévka, smažený kapr s bramborovým salátem a pár kousků vánočního cukroví nebo vánočka. Na čem si ale o Vánocích pochutnávají naši sousedé?

Houbový kuba - recept

Výborný, přitom jednoduchý starý český recept. Tradičně se připravuje jako součást vánočního menu. Houby kdysi především v chudších rodinách nahrazovaly maso.

Štědrovečerní večeře mívá řadu podob: českou tradicí je smažený kapr s bramborovým salátem, jinde se jako hlavní chod podává pečený krocan

tradiční kapr
pečený krocan
Začněme v zemi, kterou mnozí z nás nepovažují za cizinu: na Slovensku. Díky společné historii a provázanosti obou národů jsou slovenské Vánoce téměř stejné jako ty české. Na Štědrý den se často drží půst anebo se jí bezmasé pokrmy, například sváteční kapustnica / zelňačka. Večerní hodování začínají oplatky s medem a pokračují rybou s bramborovým salátem a spoustou druhů cukroví.
 

Rakousko: nejstarší vánoční moučník

Vánoční zvyky v Rakousku jsou hodně podobné českým, od adventních trhů pře barborky, punč a pečené kaštany až po vánoční stromečky. Pár rozdílů ale existuje: například ryby se na štědrovečerních stolech objevují asi jen v jedné čtvrtině domácností. Místo nich si Rakušané pochutnávají na vídeňských vepřových nebo telecích řízcích, často se také jí krůta, kachna nebo zvěřina. Rakouskou vánoční specialitou pak je Kletzenbrot, sladký chléb s křížalami a oříšky, považovaný za vůbec nejstarší vánoční moučník na světě.
 

Německo: štola, klobásy a devět chodů

Německé Vánoce voní svařeným vínem, marcipánovou štolou a cukrovím: perníčky prý pocházejí z Bavorska, vánoční štola zase ze Saska. Mimochodem, víte, proč je důkladně zasněžená cukrem? Symbolizuje totiž Ježíška zavinutého v bílých peřinkách. Na štědrovečerních stolech bývá husa, kachna, klasické klobásy anebo vinné klobásy s bramborovým salátem.

Zajímavé zvyky se dají vystopovat v Krušnohoří, kde tradiční štědrovečerní večeře nese název Neinerlaa nebo Neunerlei. Počet chodů prozrazuje devítka v názvu, ale pořadí a výběr se liší podle regionu i rodiny. Jídlo se většinou podává na speciálních talířích, ale tradiční pokrmy Neinerlaa se dají ochutnat v rozmanitých variacích i na adventních trzích. Každé jídlo navíc má svou symboliku: čočka nebo hrách zajistí požehnání, opečená klobása srdečnost a sílu, kyselé zelí se postará o dobrou sklizeň (a také prý aby váš život v novém roce nebyl kyselý), kapr nebo sleď přinesou peníze, kaše nedovolí, aby peníze utíkaly z domu, polévka a pečená jablka jsou pro zdraví, husa, vepřové maso nebo králičí pečeně značí štěstí a prosperitu, houby přinášejí přátelství a štěstí, celer plodnost, chléb se solí pohostinnost a rodinné teplo a červená řepa radost, štěstí a krásu.
 

Na Vánoce do Polska

Slavnostní štědrovečerní večeře v Polsku začíná lámáním posvěcené oplatky: členové rodiny si ji předávají kolem stolu a každý si kousek odlomí na důkaz vzájemné pospolitosti, smíření, lásky, přátelství a odpuštění. Správná večeře mívá dvanáct chodů, které symbolizují měsíce v roce i počet apoštolů. Má ale jednu zvláštnost: jídlo je připraveno na stole už na začátku večeře a lidé si mohou nabírat podle chuti v libovolném pořadí, měli by však ochutnat alespoň oněch dvanáct druhů. Bývá to hlavně houbová a rybí polévka, boršč z červené řepy či zelí, a podobně jako u nás kapr. Většinou ale nebývá smažený, spíš s černou omáčkou a švestkami, případně se zelím a houbami, v přímořských oblastech nahrazuje kapra jeseter nebo sleď. Na stolech nechybí ani gołąbki, zelné závitky s pohankovou kaší, taštičky / pirohy plněné masem a zelím, kutia, sladká pšeničná kaše se sušeným ovocem, ořechy a medem, pečený krocan, pečená šunka či mleté rybí maso v rosolu. Místo štrůdlů a vánoček si Poláci pochutnávají na makových koláčích anebo sladkých žemlích, sypaných mákem a rozinkami a máčených v mléce.
 

Pětkrát o Vánocích

  • Máte dojem, že štědrovečerní kapr je tradice s přinejmenším středověkými kořeny? Omyl, prý ještě na konci 19. století ryby jedli o svátcích jen obyvatelé rybníkářských oblastí, pro ostatní byly příliš drahé. To se změnilo až za první republiky.
  • Nejrozšířenější sváteční večeří býval černý kuba, pokrm z hub a krupek. Jedla se také čočka nebo hrachová kaše či polévka, jablečné záviny, pečené oplatky s medem, lívance anebo švestkové knedlíky. Výběr vycházel z toho, co bylo k dispozici a jak hluboko měla domácnost do kapsy. Na stolech těch bohatších se dokonce objevovaly jako symboly luxusu pomeranče, mandarinky, datle, fíky, grapefruity nebo banány.
  • Přípravu svátečních pokrmů provázela řada zvyklostí a pověr. Například vánočky, chleba a pečivo bylo doporučeno péct jen z vlastní mouky, aby se pro další rok zajistila dobrá úroda. Přebytečná voda se slévala a přidávala do krmení dobytku. Po kousku jídla ze štědrovečerního stolu dostávala všechna domácí zvířata, část pak symbolicky putovala do studny, do kamen, na zahradu a do polí.
  • Podle toho, jak se povedl vánoční chléb, se odhadovalo, jak se bude dařit v dalším roce. Pokud nevykynul, připálil se nebo roztrhl, bylo zle. Někde se do něj pro štěstí zapékalo zrnko hrášku, mandle nebo penízek. Ten, kdo ho našel ve svém kousku, mohl v dalším roce očekávat dostatek peněz.
  • Chlebové pověry se postupně přenesly na vánočku, která má podobně jako německá štola svým oválným tvarem a zaplétáním připomínat novorozeného Ježíška v povijanu. Plete se z devíti pramenů: čtyři spodní symbolizují oheň, vodu, vítr a vzduch, tři prostřední cit, vůli a rozum, dva nahoře vědění a lásku.
Vánoční zvyky a tradice – znáte je všechny?

Vánoční zvyky a tradice – znáte je všechny?

Vánoce, to je především svátek dětí a rodiny. Všechny sváteční dny se nesou ve znamení setkávání rodin i přátel a v poklidném vychutnávání zvláštní atmosféry. Vánoce patří k nejkrásnějším obdobím v roce. Staré tradice si připomínají nejen muzea a skanzeny, ale i lidé ve svých domovech.

Kam na skvělé štědrovečerní menu? Tipy na pražské restaurace, kde vás obslouží i na Štědrý den

Kam na skvělé štědrovečerní menu? Tipy na pražské restaurace, kde vás obslouží i na Štědrý den

Plánujete štědrovečerní hostinu prožít jinak než v kuchyni u stolu, jako vždycky? Anebo se vám prostě nechce vařit a raději si zajdete na klasické menu do příjemného prostředí, kde se o vás budou vzorně starat? Kudy z nudy vám přináší inspiraci na báječné posezení v restauraci, kde vám nabídnou štědrovečerní menu, stačí si jen vybrat a zarezervovat si svůj stůl.

Patky z vánoček a sekera pod stolem – Štědrý den je plný tradic a lidové magie

Patky z vánoček a sekera pod stolem – Štědrý den je plný tradic a lidové magie

Magický Štědrý den s sebou přinášel mnoho lidových zvyků a pověr. Některé jsou notoricky známé dodnes, některé vám možná vykouzlí úsměv na tváři. Pojďme se společně podívat, jaká opatření naši předci 24. prosince dodržovali, jaké věštby Štědrý den přinášel a čím bylo možné si v příštím roce zajistit zdraví a úspěch. Starobylé zvyky a rituály můžete vyzkoušet i dnes – kdo ví, třeba se vám vaše přání vyplní…

100 tipů, kam vyrazit o Vánocích – tipy na 24. až 26. prosince 2024

100 tipů, kam vyrazit o Vánocích – tipy na 24. až 26. prosince 2024

Udělejte si o vánočních svátcích hezký výlet! Vánoce jsou pro všechny symbolem klidu. Překonejte lenost, opusťte příjemné teplo domova a prožijte kouzelný vánoční výlet. Poznejte magické kouzlo tradic a zvyků, které jsou s tímto svátkem spjaty, netradiční prohlídky zoo, užijte si svátečně vyzdobené hrady a zámky nebo zábavu na bruslích. Prohlédnout si během Vánoc můžete i řadu nádherných betlémů, kde se člověk musí klanět umu našich předků.

Kam na Štědrý den v Praze? Vyberte si z bodaté nabídky akcí!

Kam na Štědrý den v Praze? Vyberte si z bodaté nabídky akcí!

Zavítat během svátečního dne můžete na řadu akcí a navštívit některé pražské památky nebo si prohlédnout expozice řady muzeí, zoo, botanické zahrady, světelné i ledové parky či vystavené betlémy. Vychutnejte si kouzelnou atmosféru Štědrého dne a největších vánočních trhů v České republice. Víte, že večer na Štědrý den si na Staroměstské náměstí můžete přijít i zazpívat? Nechce se vám letos smažit kapr ani řízek? Ochutnat sváteční menu můžete v řadě restaurací.

Jak připravit dokonalou štědrovečerní večeři? Vychutnejte si sváteční chvíle s tradičním českým menu

Jak připravit dokonalou štědrovečerní večeři? Vychutnejte si sváteční chvíle s tradičním českým menu

Jestliže máte rádi romantickou, sněhem pokrytou zimní krajinu, jiskřivý sníh, klid přírody a Vánoce vůbec, pak uspořádejte hostinu podle našeho tradičního menu. Pozvěte své hosty, rodinu, přátele na zimní oslavu, stejně tak jedinečnou, jako je česká kuchyně. Vyberte romantickou hudbu, připravte výzdobu, uvařte vánoční menu podle našich receptů a podávejte k němu tradiční vánoční cukroví a punč.

100 tipů, kam za betlémy a betlémářskou tradicí po celém Česku

100 tipů, kam za betlémy a betlémářskou tradicí po celém Česku

Zvyk stavět betlémy patří k nejrozšířenějšímu vánočnímu zvyku. Tuto tradici založil v roce 1223 svatý František z Assisi v italské Umbrii. Se svými přáteli přivedli do jeskyně, kterou přeměnili na kapli, živého osla i vola a zinscenovali betlém, v němž pak kněz sloužil první vánoční půlnoční mši. Současné adventní a vánoční výstavy betlémů ukazují, že betlémářská tradice je u nás dosud živá. Přijďte se i vy potěšit krásou betlémské scény, která pohladí na duši.

Tipy, kam na procházku a zajímavé akce o Štědrém dni

Tipy, kam na procházku a zajímavé akce o Štědrém dni

Jak si zpestřit Štědrý den? Spousta tipů, kam s dětmi o vánočních svátcích je na Kudy z nudy! Výlety, které navodí příjemnou vánoční atmosféru – buď s dětmi, které již netrpělivě vyhlížejí Ježíška anebo poklidná procházka po slavnostně vyzdobeném městě s rodinou či přáteli… Vydejte se na krásná místa do přírody i velkých měst a užijte si krásný Štědrý den!

Deset maličkostí, které dělají Vánoce kouzelnými

Deset maličkostí, které dělají Vánoce kouzelnými

Možná ten pocit znáte – nazdobíte stromeček, připravíte salát, cukroví máte napečeno a přece cítíte, že i když je vše hotovo, stále ještě něco chybí... Může to být jedna z vánočních drobností, která právě u vás vykouzlí tu pravou vánoční atmosféru. Zpátky do dětství se vrátíte s vánočními lucerničkami nebo andělským zvoněním, někde je tím posledním bílým místem tradiční rodinná ozdoba, jinému stačí zapálit františek. Inspirací vám mohou být naše tipy, které zároveň vysvětlí, odkud se všechny tyto tradiční drobnůstky vzaly a jaký je jejich příběh.

Česká republika – jedna ze zemí s největší koncentrací památek UNESCO

Česká republika – jedna ze zemí s největší koncentrací památek UNESCO

Na Seznamu světového dědictví UNESCO bylo v roce 2023 zapsáno 1188 míst. V České republice najdete celkem 17 památek UNESCO, dalších devět zápisů má Česko v kategorii nehmotného kulturního dědictví.

Více než 800 let vánočních betlémů: první postavil už v roce 1223 František z Assisi

Více než 800 let vánočních betlémů: první postavil už v roce 1223 František z Assisi

Česká republika je na špičce světového lidového betlémářství a betlémy objevíte během adventu a Vánoc skutečně všude, od maličkých, co se vejdou do ořechové skořápky, až po obří betlémské scény s postavami v nadlidské velikosti ze dřeva či slámy. Odkud se ale tahle tradice vlastně vzala a kde se odehrálo první představení živého betléma?

Kde se vzala vánoční tradice ozdobených stromečků a stromů?

Kde se vzala vánoční tradice ozdobených stromečků a stromů?

Bez nazdobených vánočních stromečků i obřích zářících stromů na náměstích a návsích by české Vánoce prostě nebyly ono. Odkud se ale tahle tradice vzala, kde se objevil první stromeček a čím byl tehdy ozdobený? A kdy a kde stál první velký vánoční strom pod širým nebem?

7 věcí, které nevíte o… vánočních stromech a stromečcích

7 věcí, které nevíte o… vánočních stromech a stromečcích

Při pohledu na překrásně nazdobené vánoční stromky na náměstích se tají dech. Pojďte s portálem Kudy z nudy pátrat po jejich tajemství. Víte, kdy se vůbec začalo s jejich výzdobou, anebo kdy se objevily první nazdobené velké stromy na náměstích našich měst, a odkud se tahle tradice vlastně vzala?

Kalendář 2024: Advent – čas příchodu Krista i dávných pohanských zvyků

Kalendář 2024: Advent – čas příchodu Krista i dávných pohanských zvyků

Víte, že počátky oslav adventu sahají až do 5. – 6. století? Advent je začátek liturgického roku, období čtyř neděl před 25. prosincem. Doba adventní je pro křesťany časem očekávání narození Krista a první adventní den je zároveň začátkem nového církevního roku, bez ohledu na civilní kalendář. Samotné slovo advent pochází z latinského "adventus", což znamená příchod. V dobách předkřesťanských naši předci v tomto čase oslavovali zimní slunovrat, návrat životadárného světla. Postupem času došlo k prostoupení prastarých obyčejů s křesťanskými a po celý prosinec se v lidových Vánocích objevovaly různé tajemné postavy. Pojďte si s námi připomenout živé či dnes již zaniklé tradice vztahující se k tomuto tajuplnému období, které letos připadá na období od 1. do 24. prosince 2024.

Kam na adventní trhy v Praze? Nejkrásnější adventní trhy 2024 vás dostanou do té pravé vánoční nálady!

Kam na adventní trhy v Praze? Nejkrásnější adventní trhy 2024 vás dostanou do té pravé vánoční nálady!

Nevíte co koupit pod stromeček? Nebaví vás nakupovat v obchoďáku a chcete nakoupit něco opravdového a dobře se u toho najíst a napít? Pak vyrazte na jeden z adventních trhů, které se otevřou v Praze během posledních listopadových dnů a potrvají mnohdy až do nového roku. Mezi prvními se tradičně otevírají adventní trhy na náměstí Míru, či na Andělu. Nejočekávanější vánoční trhy na Staroměstském a Václavském náměstí rozzáří Prahu o prvním adventním víkendu.

Ochutnejte Česko s CzechSpecials!

Ochutnejte Česko s CzechSpecials!

Nápaditá jídla vaříme už od dob králů. Hostiny našich králů byly pestré a originální. Stejně jako naše současná kuchyně. Přijeďte to zažít.

#světovéČesko a Štědrý den: kdo naděluje dárky pod vánoční stromeček?

#světovéČesko a Štědrý den: kdo naděluje dárky pod vánoční stromeček?

Štědrovečerní večeře je v plném proudu, zní vánoční hudba, hoří svíčky a u ozdobeného stromečku se právě odehrává zázrak: zastavil se tu Ježíšek a naděluje. Odkud přišel? Anebo přiletěl? Jak se dostal do obývacího pokoje? Chodí komínem nebo oknem? A jak je možné, že miminko unese tolik dárků?

#světovéČesko a bílé Vánoce, sněhové rekordy a sníh stokrát jinak

#světovéČesko a bílé Vánoce, sněhové rekordy a sníh stokrát jinak

Paní Zima si letos pospíšila a i Vánoce už klepou na dveře. Navíc to vypadá, že nás po několika na sníh skoupých letech čekají na horách závěje a pocukrovaná krajina v nížinách. A kdyby náhodou přišla obleva, na Kudy z nudy víme o zajímavých místech, kde o led a sníh není nouze. Chce to jen trochu hledat a mít i pověstnou kapku štěstí. Ale třeba se nakonec dočkáme i bílých Vánoc!

#světovéČesko a filmově pohádkové Vánoce: Tři oříšky pro Popelku a další skvělé hity

#světovéČesko a filmově pohádkové Vánoce: Tři oříšky pro Popelku a další skvělé hity

Slavná filmová pohádka Tři oříšky pro Popelku režiséra Václava Vorlíčka měla premiéru 1. listopadu 1973. Popelku dodnes milují celé generace malých i velkých diváků a právem patří mezi nejoblíbenější vánoční pohádky.

7 věcí, které nevíte o… neobyčejných a kuriózních betlémech

7 věcí, které nevíte o… neobyčejných a kuriózních betlémech

Tradici stavění betlémů založil v roce 1223 František z Assisi. U své poustevny u italské vesnice Greccio oslavil narození Ježíše Krista tak, aby se do něj mohli zapojit všichni: bratři františkáni, děti i dospělí, kteří chodili poslouchat jeho kázaní, zvířata i okolní příroda. Vybudoval symbolický chlév s jesličkami, do kterých položil na slámu sošku milostného Jezulátka, k němu postavil živého vola a osla a společně s lidmi z okolí oslavili narození Spasitele noční mší svatou.

#světovéČesko a lázně ve stylu antického Říma: lázeňský voucher jako tip na vánoční dárek

#světovéČesko a lázně ve stylu antického Říma: lázeňský voucher jako tip na vánoční dárek

Neobvyklý vánoční dárek, tip na zimní dovolenou anebo volno na pár zimních dní jen tak pro radost: to všechno vám může splnit lázeňský voucher. Lázně je znovu mohou poskytovat od listopadu a dobrá zpráva je, že lázeňské pobyty s využitím slevy poběží i v příštím roce.

#světovéČesko a třpytivá krása jablonecké bižuterie a příběh značky Swarovski

#světovéČesko a třpytivá krása jablonecké bižuterie a příběh značky Swarovski

Bižuterie ze skla, kovu a dalších materiálů se na severu Čech vyrábí již od konce 17. století. Našla si cestu do všech koutů světa, jejím domovem ale zůstává Jablonec nad Nisou; ostatně termín jablonecké zboží se už dávno stal mezinárodním synonymem pro ozdobné třpytivé šperky. Jen kousek od Jablonce pak leží Jiřetín pod Bukovou, místo, kde se v roce 1862 narodil Daniel Swarovski: muž, který vybudoval značku, jež se v módním světě stala ikonou.

#světovéČesko a Barborky, Lucky, Ambrož, krampusové a další tajemné postavy adventu

#světovéČesko a Barborky, Lucky, Ambrož, krampusové a další tajemné postavy adventu

Že na začátku prosince chodí Mikuláš se svou pekelně andělskou družinou, to ví i malé děti. Znáte ale další tajemné postavy adventu? Třeba bíle zahalené Lucky, Barborky, klovcové báby nebo Ambrože? A že čerti jsou vlastně mírumilovná stvoření, pokud je srovnáme s krampusy nebo děsivou potvorou jménem krvavá peruchta?

#světovéČesko a Lidový rok: zimní svátky a tradice od Tří králů přes Hromnice až po masopust

#světovéČesko a Lidový rok: zimní svátky a tradice od Tří králů přes Hromnice až po masopust

Jednou z českých lidových tradic oceněných značkou UNESCO jsou masopusty. Nejsme v tom sami, zimní slavnosti plné bujaré hudby, masek, tance a dobrého jídla zdaleka nejsou jen výsadou Čech, Moravy a Slezska. Masopustní obchůzky z východních Čech, zapsané na seznamu nehmotného světového kulturního dědictví UNESCO, tak mají leccos společného například se slavným benátským karnevalem.

#světovéČesko a sladké výlety za tajemstvím vánočního cukroví

#světovéČesko a sladké výlety za tajemstvím vánočního cukroví

Na Vánoce peče a mlsá celé Česko. Kdo nepeče, ten si alespoň pár kousků cukroví koupí, aby ozdobilo vánoční stůl. Tradičně se chystá přesný počet druhů, což prý nosí štěstí. Kolik druhů to ale je? A jak si naše vanilkové rohlíčky, pracny nebo marokánky vedou ve světové konkurenci?

#světovéČesko a velká vánoční jízda přes pohádková pekla až k pekelným branám

#světovéČesko a velká vánoční jízda přes pohádková pekla až k pekelným branám

Časy se mění: naši předkové dělali koncem roku všechno pro to, aby jim duchové, přízraky a chlupatá stvoření s rohy nemohli přes práh, my si je nadšeně zveme až do obýváků. Filmové pohádky o pekelnících zkrátka patří k těm nejoblíbenějším, a tak i když o Vánocích všude zní andělská hudba, v televizi se rojí všichni čerti. Nechte se portálem Kudy z nudy pozvat tam, kde vládl Lucifer – anebo Lucifeři?

#světovéČesko, Česká mše vánoční aneb Rybovka a další písně Vánoc

#světovéČesko, Česká mše vánoční aneb Rybovka a další písně Vánoc

Ta hudba provází Vánoce už 220 let: Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby poprvé zazněla roku 1796. Proč ji máme tak rádi a čím nás dojímá, i když ji slyšíme třeba posté? A jak si naše bytostně česká Rybovka stojí v porovnání s ostatními vánočními hity?

#světovéČesko a perličkové vánoční ozdoby: unikátní česká památka UNESCO

#světovéČesko a perličkové vánoční ozdoby: unikátní česká památka UNESCO

Určitě si z dětství vzpomínáte na křehké vánoční ozdoby sestavené z maličkých třpytivých perliček. Dědí se z generace na generaci jako pověstné rodinné stříbro, ukládají se s péčí, nostalgií a něhou, a ven z krabic smí jen na Vánoce. Ruční výroba křehkých vánočních ozdob byla zapsaná na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

#světovéČesko a kostely sv. Mikulášů: výlety se světcem, který roznáší dárky

#světovéČesko a kostely sv. Mikulášů: výlety se světcem, který roznáší dárky

Svatého Mikuláše zná a slaví většina Evropy. Každá země sice má své zvyky, ale jedno mají společné: ctihodný vousatý muž s mitrou a berlou obdarovává všechny děti, které byly v předchozím roce hodné. Kdo vlastně byl svatý Mikuláš? A je pražský barokní chrám sv. Mikuláše na Malé Straně skutečně nejkrásnější?

#světovéČesko a advent vonící po pečených kaštanech

#světovéČesko a advent vonící po pečených kaštanech

Pečené kaštany byly oblíbenou pochoutkou podzimních a zimních dnů už za Rakouska-Uherska. Patřily ke staropražskému koloritu: zvlášť na Starém Městě prý v zimě stávaly kaštanářky na každém rohu a vůně pražených kaštanů byla pro kolemjdoucí tou nejlepší reklamou.

Další aktuality

Ochutnejte masopustní sladkosti!

Od Tří králů až do Popeleční středy trvá období masopustu. K masopustu patří nejen průvody masek a bály, ale také skvělé jídlo. Ochutnejte křehké pečivo zvané boží milosti nebo masopustní koblihy. Připravte si je sami podle našich receptů. Milovníci tradic české kuchyně si rozhodně přijdou na své!
14. leden 2025 10:00
Gurmánská turistika

Kam na nejlepší zimní gastronomické akce: dobré jídlo, víno i pivo?

Je úplně jedno, kolik nám je let, jaké máme vzdělání a co děláme. Dobré jídlo zkrátka milujeme všichni a gastronomické akce mají na portálu Kudy z nudy vždy zelenou. Už teď si můžete do kalendářů zapsat několik skvělých gastronomických slavností, na nichž byste na začátku roku 2025 neměli chybět!
5. leden 2025 7:32
Gurmánská turistika

Znáte restaurace ohodnocené gastronomickým Zlatým lvem?

Nakladatelství TopLife Czech vyhlašuje každoročně nejlepší restaurace Česka, které oceňuje gastronomickými Zlatými lvy. Ojedinělý systém hodnocení podniků po celé republice představuje objektivní a nezávislé známkování kvality služeb restaurací prostřednictvím pečeti se Zlatým lvem. Ke konci každého kalendářního roku vydává nakladatelství TopLife Czech přehledného průvodce Nejlepší restaurace oceněné zlatými lvy, ve kterém jsou publikovány všechny oceněné restaurace. V roce 2024 bylo oceněno celkem 109 restaurací, přičemž nejvyšší hodnocení tři Zlaté lvy získalo 23 restaurací, dva Zlaté lvy 49 restaurací, jednoho Zlatého lva obdrželo 22 restaurací a ocenění TIP má 15 restaurací.
3. leden 2025 13:00
Gurmánská turistika

Tučný čtvrtek přináší hodování a jídlo navíc

Přípravou na vyvrcholení a poslední dny masopustu je čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný Tučný čtvrtek. Ten den se měli lidí co nejvíc najíst a napít, aby nadcházející postní období až do Velikonoc přečkali v plné síle a zdraví. Podobně jako Popeleční středa je i Tučný čtvrtek pohyblivý svátek. V roce 2025 připadá Tučný čtvrtek na 27. února.
1. leden 2025 19:31
Gurmánská turistika

Gastronomické výlety v češtině: pišingr, blbouni, kočičí tanec a grenadýrmarš

Také si na svých cestách dopřáváte nejrůznější krajové pochoutky a dobroty? S Kudy z nudy se tentokrát vypravte za jazykovými lahůdkami: naservírujeme vám delikatesy zvláštních jmen, ze slané i sladké kuchyně. Některé možná znáte, nad jinými se budete smát. Pojďte s námi ochutnat třeba pišingr, cvíbachy, vejmrdu, sloní žrádlo, padlý vojsko nebo kočičí tanec!
30. prosinec 2024 15:26
Gurmánská turistika

Masopust 2025: ostatky, fašank, voračky a maspustní průvody – tipy z celého Česka na masopustní období

Kam vyrazit za masopustním veselím? Masopustní období začíná od svátku Tří králů (6. ledna) a končí v úterý o půlnoci před Škaredou středou, přesně 40 dnů před Květnou nedělí. Máme pro vás velký přehled masopustních tipů z celé České republiky na rok 2025! Je čas se pořádně pobavit, najíst a napít, než přijde šestitýdenní půst, kdy se křesťané připravují na Velikonoce. K masopustu neodmyslitelně patří i zabijačky, soutěže o nejlepší masopustní masku, sousedské zábavy a samozřejmě průvody maškar. Máme pro vás tipy, kde poznat starobylé zvyky!
28. prosinec 2024 10:16
Gurmánská turistika

Tradice: příběh obloženého chlebíčku aneb nejchutnější český vynález

Typická součást silvestrovských oslav, dobrota na dvě tři kousnutí a zároveň bytostně česká tradice, dokonalá ve své jednoduchosti: to jsou obložené chlebíčky. Do pražského lahůdkářství Jana a Štěpánky Paukertových na Národní třídě se na ně chodilo ještě dřív, než vznikla samostatná Československá republika.
27. prosinec 2024 10:57
Gurmánská turistika

Na Boží hod je třeba hodovat!

Slavnostní oběd na Boží hod vánoční a svatého Štěpána si dopřávají nejen věřící lidé. 25. a 26. prosinec jsou velmi slavnostní dny, které se nesou ve znamení rodinných návštěv, slavnostních obědů a večeří. Obvykle se podává typicky český pokrm pečená kachna nebo husa se zelím a knedlíky nebo slavnostní svíčková na smetaně. Staňte se mistry kuchyně s našimi recepty!
25. prosinec 2024 8:03
Gurmánská turistika