ÚvodAktualityZnámá jména: šest skvělých šéfkuchařek a kde se s nimi setkáte?
Gurmánská turistika

Známá jména: šest skvělých šéfkuchařek a kde se s nimi setkáte?

Poslechněte si audio verzi článku
Restaurací, kterým šéfují ženy, sice není tolik, ale existují. Některé kuchařky jsou podobně jako šéfkuchaři pevně srostlé s jedním podnikem, jiné je střídají. Často volí menší restaurace, kde si užijí kompletní kuchařinu od přípravy až po konečnou úpravu. Kde vám tedy připraví jídlo ženy? Podívejte se na tipy portálu Kudy z nudy.

Při vaření Čechům sebevědomí rozhodně nechybí: z průzkumu společnosti Axocom o vlivech kulinářských pořadů na diváky vyplynulo, že 56 procent dotázaných je přesvědčeno, že pokud by dostali šanci, mohli by vystupovat v některém z televizních pořadů o vaření. V populárních televizních show, jako jsou Hell’s Kitchen, MasterChef nebo Peče celá země o ženy rozhodně není nouze. Na Kudy z nudy jsme vám představili řadu známých českých šéfkuchařů, cukrářů a cukrářek. Jak na tom ale jsou ale ženy šéfkuchařky? Pojďte se s námi podívat do restaurací, bister a podniků, kterým šéfují.
 

Natali Šnicerová / restaurace Public Chilli, Praha

Pikantní kuřecí polévka s citronovou trávou, smažené vepřové závitky Saigon anebo kokosová polévka s krevetami: to je jen část nabídky restaurace Public Chilli na Ovocném trhu v samém srdci Prahy. Šéfkuchařka Natali Šnicerová slibuje, že se můžete těšit „...na sofistikované a moderní zpracování asijské kuchyně a autentické chutě Východu s respektem k tradicím.“ Jedna z nejúspěšnějších žen v české gastronomii restaurací navázala na své předchozí karlínské bistro Red Hot Chilli. Ještě dávno předtím se však Natali jmenovala Trinh Ha, vyrůstala ve Vietnamu a do Česka se přistěhovala, když jí bylo čtrnáct. I když se v Public Chilli zaměřují zejména na vietnamskou kuchyni, výjimečná je pestrost nabídky pokrývající chutě napříč Asií, od Japonska po Thajsko. Specialitou restaurace je i kimchi podle vlastního receptu nebo Dim Sum knedlíčky z domácího těsta.
 

Silvie Kratochvílová–Jackson / restaurace Big Smokers, Praha

V barbecue restaurace Big Smokers v Dělnické ulici v pražských Holešovicích představuje Silvie Jackson ikonické pochoutky americké kuchyně. Architektonického řešení restaurace ve stylu amerických dělnických jídelen se ujali Pavel Nový a Vít Svoboda z 0,5 Studia. Silvie, jinak rodačka z Přerova, strávila většinu svého profesního života právě ve Spojených státech. Začínala jako myčka nádobí, posléze absolvovala The Culinary Institute of America a v New Orleansu měla na starosti dvě restaurace. Když se občas vracela do Čech, s kamarádem Tomášem Oujezdským pořádala festivaly hamburgerů. Když se před pár lety Silvie rozhodla, že v Praze zůstane natrvalo, společně s Tomášem (kterého možná znáte z úspěšného letenského bistra Mr.Hotdog) otevřeli Big Smokers. Ochutnáte tu maso od českých farmářů pomalu vyuzené na bukovém dřevě, kuřecí křídla, klobásy, bůček, trhané vepřové maso, typickou polévku gumbo a další pochoutky.
 

Vítězslava Bajčanová / restaurace Bílá kráva, Praha

Přátelská atmosféra francouzského venkova v centru pražských Vinohrad: to je restaurace Bílá kráva, kde se připravují jídla z jednoho z nejpopulárnějších masných plemen, bílých krav Charolais. Steaky z uzrálého hovězího masa, jídla z holoubat z vlastního ekologického chovu, destiláty z vlastní palírny a další delikatesy chystá šéfkuchařka Vítězslava Bajčanová. K dokonalosti dovedla například hovězí oháňku: pomalu ji dusí při hodně nízké teplotě a podává ji s omáčkou se stročky na másle nebo se smrži. „Chtěla bych, aby lidé chodili do restaurace na dlouze a pomalu připravovaná jídla. Doba je uspěchaná, doma se všichni snaží připravit něco rychlého, ale smyslem dobrého jídla je, že pečete celou noc kachnu nebo husu, že svíčkovou dva dny marinujete…“ Je rovněž zastánkyní filozofie „zero waste“, která dbá na to, aby se při přípravě jídla zbytečně nevyhazovaly žádné zbytky.
 

Jana Jelić Bilíková / Ambiente, Praha

Jana Jelić Bilíková vystudovala práva, ale ve čtvrtím ročníku se rozhodla, že bude vařit. Školu dokončila, po roce práce v gastronomii dostala nabídku od Oldřicha Sahajdáka z prestižní La Degustation Bohême Bourgeoise. Absolvovala mnoho stáží v těch nejlepších i nejzajímavějších restauracích a získané zkušenosti předávala dál coby kreativní šéfkuchařka sítě restaurací Ambiente. Dnes si Jana užívá roli mámy a baví se různorodými gastro projekty, které jí dávají smysl.
 

Sofia Smith / Café Buddha, Praha

Majitel Café Buddha na pražských Vinohradech Štěpán Návrat chtěl přiblížit Orient Čechům. Pět let se toulal po Asii, učil se od pravých thajských babiček, které vaří již od svého dětství, vybral jejich nejlepší starobylé recepty a výsledkem je autentická asijská kuchyně v moderním pojetí. Součástí týmu je nejlepší asijská šéfkuchařka Sofia Smith, po matce Irka, po otci Malajka, která opustila IT kariéru a dnes její speciality přitahují milovníky asijské kuchyně do Café Buddha. „Řada klasických asijských pokrmů mi nechutnala, byly příliš divoké, nezvyklé. Existují ale určité obecné zásady, které fungují, a ty využívám,“ říká Sofia. „Zpestřuji originální receptury, spojuji nečekaně známé chutě, experimentuji s nimi. Moje jídla působí jednoduše, ale skládají se z mnoha detailů a vyvažování chutí. Zároveň se snažím dávat do vaření to nejlepší ze sebe, připravovat jídlo s láskou a péčí, což by mělo být poznat i na talíři.“
 

Kateřina Jakusová / Slice slice baby

Kateřina Jakusová pět let působila jako zástupkyně šéfkuchaře v pražské Esce, absolvovala stáž v michelinské Nomě v Dánsku, rozjížděla Další kus, pekla v pekárně a pražírně Alf & Bet a mezitím se podílela na řadě pop-upů. Před časem otevřela v Holešovicích svůj první podnik, pizzerii Slice slice baby. Servíruje v ní zkušenosti, které s projektem sbírala na různých akcích, uvolněnou atmosféru a pizzy. Jejich nabídka se mění podle sezony, ale klasiky jako Diavola nebo Margherita jsou na menu pořád. Rajčatový základ je z rajčat z Itálie, mozzarellu a ricottu dodává Mozzarellart a Farma Hole, mouku na těsto pak český Mlýn Dubecko. Nahoru se pak sype umami stardust – poprašek ze sušeného misa od Vaška Smolíka z Oceterie s lahůdkovým droždím, sušeným česnekem a dalším kořením. Kvůli němu Kateřina svou pizzu označuje jako neo-pizzu. „Je to prostě pizza, která mě baví a která mi chutná. Je to takový střed a střet mezi tím vším, co jsem vyzkoušela. Nejblíže je asi neapolské pizze, ta ale nepracuje s chlebovou moukou,“ vysvětluje.
 

Co řekly o své práci?

Natali Šnicerová: „Nemám ambice mít deset restaurací. Stačí mi jedna, ale té chci věnovat veškerou péči. Tenhle podnik jsem si vysnila, jsem v něm šťastná a moji lidé jsou v něm spokojení. A když se k tomu přidají ještě spokojení hosté, tak už si nemůžu přát o moc víc.“

Silvie Kratochvílová-Jackson: „Největší respekt mám k surovinám a řídím se mottem, které mi předal právě Jack Shoop. Že když si pánbůh dal záležet s tím, aby vyrostla každá mrkev, musím se snažit i já s ní zacházet jako s nejcennější surovinou.“

Vítězslava Bajčanová: „Většinu běžných kuchařů by vůbec nenapadlo použít třeba slupky ze zeleniny do vývaru. Často třeba ani neumí rozbourat jehněčí tak, aby se zpracovalo a využilo celé zvíře. Mají pocit, že chceme šetřit na hostech, šidit je. Vůbec to neberou tak, že chceme šetřit přírodu a že si tím vážíme smrti toho zvířete.“

Jana Jelić Bilíková: „Takové ty řeči, že chlapi se nebojí experimentovat, že lépe dochucují, to jsou jen stereotypy na stejné úrovni jako ty, že ženy neumějí číst v mapách. To je paušalizace a myslím, že ten hlavní důvod, proč je žen v kuchyních málo, je náročnost oboru.“

Sofia Smith: „To, že tvořím jídlo svýma rukama, je velmi osobní věc a vzniká tak spojení mezi mnou a hosty. Mým cílem je jejich spokojenost. Když vidím, že jim chutnalo a třeba jsem jim trochu vylepšila náladu, zahnala stres, jsem šťastná.“
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Známá jména: známí cukráři a cukrářky a kde se s nimi setkáte?

Známá jména: známí cukráři a cukrářky a kde se s nimi setkáte?

Jejich dorty a zákusky jsou spíš malá umělecká díla. Tak úžasná, že je vám občas líto je prachobyčejně sníst, slízat nebo vypít. Dokážou ušlehat, umíchat a upéct všechno, na co byste mohli mít chuť, a kromě známých dezertů vymýšlejí i vlastní originální kousky. Vítejte ve sladkém světě známých cukrářů a cukráren a tradičních i neobvyklých sladkých dobrot!

Známá jména: mistři šéfkuchaři a místa, kde vaří

Známá jména: mistři šéfkuchaři a místa, kde vaří

Mistři svého umění, šéfkuchaři par excellence. Kuchaři, kteří se umí postavit k plotně a z pár ingrediencí vykouzlit gastronomický zázrak. Vaří v restauracích i doma, procestovali svět, znáte je jako porotce z televizních soutěží, ankety Zlatý kuchař i z legendárního Michelinova průvodce. Kde můžete ochutnat jídlo od proslulých kuchařů? Podívejte se na tipy portálu Kudy z nudy.

Eska Karlín Gurmánská turistika

Eska Karlín

Eska na Praze 8 v Karlíně je restaurace s pekárnou, která spojuje staré a nové. V moderní podobě vám přesunou na talíř to, co je běžně kolem nás – zeleninu od kořene až po listy, divoké bylinky i ohněm vypečený chleba.

La Degustation Bohême Bourgeoise Gurmánská turistika

La Degustation Bohême Bourgeoise

Naše degustační menu představuje sezonní výběr od spřízněných farmářů, sběračů a lovců. Do jejich hledání vkládáme hodně energie, vařením chceme podtrhnout jedinečnost každé suroviny.

Francouzská restaurace Bílá kráva na Vinohradech Gurmánská turistika

Francouzská restaurace Bílá kráva na Vinohradech

V Bílé krávě se přenesete do přátelské atmosféry francouzského venkova, přestože sídlí na pražských Vinohradech. To, co vám zde chtějí zprostředkovat nejvíc, je radost a potěšení, kterou Francouzi pociťují z dobrého jídla.

Café Buddha Gurmánská turistika

Café Buddha

Restaurace Café Buddha si za léta působení vybudovala místo mezi asijskými restauracemi na pražské scéně.

Cukrárna Myšák v Praze Gurmánská turistika

Cukrárna Myšák v Praze

Ambiente navazuje na prvorepublikovou tradici cukrárny Myšák ve Vodičkově ulici v Praze. Pod vedením cukráře Lukáše Pohla se v něm připravují klasické české zákusky, dorty i poháry doplněné výběrovou kávou.

Evropa v Česku: proč máme rádi Itálii?

Evropa v Česku: proč máme rádi Itálii?

Benátky, Florencie a věčné město Řím, jezera Lago di Garda, Lago di Maggiore a Lago di Como, Alpy, tajemné Pompeje, nekonečné písečné pláže, úžasné památky na každém rohu, víno, olivové háje a fantastická kuchyně: je tolik věcí, které máme rádi v Itálii! Seriál o evropských zemích pokračuje na jihu, v jedné z nejoblíbenějších zemí letních dovolených. Pojďte s Kudy z nudy poznat Itálii!

Evropa v Česku: proč máme rádi Dánsko?

Evropa v Česku: proč máme rádi Dánsko?

Pohádky Hanse Christiana Andersena, přívětivé město Kodaň, malebné nábřeží Nyhavn lemované hrázděnými domy, Malá mořská víla, zábavní park Tivoli, královský palác Amalienborg, Lego a Legoland, přírodní křídové útesy Møns Klint, muzeum námořní plavby v Helsingøru anebo kouzelné vodní kanály, průplavy a mosty: je tolik věcí, které máme rádi na Dánsku! Seriál o evropských zemích tentokrát míří na sever. Pojďte s Kudy z nudy poznat Dánsko!

Ambiente znamená „příjemná atmosféra“ – a právě takové jsou restaurace Ambiente Restaurants Group

Ambiente znamená „příjemná atmosféra“ – a právě takové jsou restaurace Ambiente Restaurants Group

Kam se jít výborně najíst v Praze? Na večeři, oběd, brunch či snídani? Máte zde přátele, rodinu nebo snad plánujete příjemnou večeři se svou drahou polovičkou? Oslava narozenin, promoce nebo jen tak? Na všechny příležitosti vás zaručeně nezklamou v restauracích „rodiny“ Ambiente.

Česko ve filmu: Peče celá země, Pečení na neděli a další filmy o sladkých pečených dobrotách

Česko ve filmu: Peče celá země, Pečení na neděli a další filmy o sladkých pečených dobrotách

Pečené sladkosti a film jsou skvělá kombinace. Pokud patříte mezi ty, kteří si díky soutěži Peče celá země užívali opulentní hody v barokním sídle hraběte Šporka aneb na zámečku Bon Repos, budete zvědaví i na další filmy a seriály o jídle. Anebo si raději pustíte některou z pohádek, kde se také peče, smaží a vaří? Pojďte s Kudy z nudy zasednout k bohatě prostřenému filmovému stolu!

Restaurace Čestr – steakhouse z rodiny Ambiente Gurmánská turistika

Restaurace Čestr – steakhouse z rodiny Ambiente

Pečlivě vybrané hovězí maso v mnoha labužnických úpravách, Plzeň z tanku a příjemné stylové nekuřácké prostředí – to je steakhouse Čestr.

Restaurace Lokál – česká kuchyně té nejlepší kvality Gurmánská turistika

Restaurace Lokál – česká kuchyně té nejlepší kvality

Stýská se vám po klasických pokrmech české kuchyně, které se v mnoha restauracích již skoro nevyskytují? Už dlouho jste neviděli domácí houskový knedlík, nebo omáčku, která nepřišla do styku s instantním práškem? Pak je Lokál, jehož hlavní filozofií je čerstvost surovin a poctivá práce kuchařů, ta pravá volba pro vás.

Art District 7 – industriální a bohémské Holešovice Památky

Art District 7 – industriální a bohémské Holešovice

Většina světových metropolí má bohémskou čtvrť, oblast zasvěcenou svobodné kreativitě a multižánrovému vyjádření uměleckého i názorového vidění světa. V Praze jsou takovou oblastí Holešovice – Art District 7.

Barbecue restaurace Big Smokers v Holešovicích Gurmánská turistika

Barbecue restaurace Big Smokers v Holešovicích

Big Smokers je barbecue restaurace v pražských Holešovicích. Restauraci ve stylu amerických dělnických jídelen otevřela v Dělnické ulici dvojice Tomáš Oujezdský a Silvie Jackson. Pochutnáte si tu na ikonických pochoutkách americké kuchyně.

Restaurace Public Chilli v Praze – ochutnejte moderní asijskou kuchyni Gurmánská turistika

Restaurace Public Chilli v Praze – ochutnejte moderní asijskou kuchyni

V Public Chilli v samém srdci Prahy se můžete těšit na sofistikované a moderní zpracování asijské kuchyně. Naším cílem je představit autentické chutě Východu s respektem k tradicím.

Výčep Pult řetězce Ambiente s perfektně čepovanými ležáky Gurmánská turistika

Výčep Pult řetězce Ambiente s perfektně čepovanými ležáky

Jediné místo, kde ochutnáte dokonale ošetřený český ležák hned z šesti pivovarů. Díky našim zkušenostem a technologii umíme dát stejnou péči jakémukoliv pivu na pípě. Přijďte porovnat jejich chuť!

Alf & Bet Gurmánská turistika

Alf & Bet

Řemeslná pekárna, pražírna a espresso bar v jednom! Praží se tu zrno pro sesterský EMA espresso bar, tým nadšenců peče kvasový chleba do famózních zapečených sendvičů, a jestli milujete ve zmíněných kavárnách buchty nebo skořicové šneky, věřte, že jsou právě odtud.

Restaurace Pasta Fresca Gurmánská turistika

Restaurace Pasta Fresca

Italská restaurace v centru Prahy nabízí sezónní a regionální pokrmy, které z čerstvých italských surovin připravuje šéfkuchař Tomáš Mykytyn. K výtečnému jídlu si můžete vychutnat některé z unikátní sbírky jakostních italských vín.

Další aktuality

Když jde huba rundem aneb pár neobvyklých gastrofestivalů na začátek léta 2025

Gastronomické festivaly jsou vždy vítaným osvěžením v kalendářích akcí, i když je jich opravdu velká spousta – a na rovinu, vybrat si mezi nimi je pořádně těžké. Svých festivalů se už dočkaly třeba polévky, saláty, uzené, chřest, okurky, ryby, káva, guláše nebo tvarůžky... Přesto (nebo možná právě proto) se dají najít festivaly neobvyklé, zvláštní a s delikatesami, které jste možná ještě nejedli. Na Kudy z nudy určitě najdete inspiraci, kde ochutnat něco neobvyklého.
20. květen 2025 6:00
Gurmánská turistika

Gastroakce i pivní a vinařské slavnosti, které si nenechat v květnu ujít

Festivaly, kde hraje hlavní roli dobré jídlo a pití, okouzlily Česko už před několika lety a jejich počet stále stoupá. Portál Kudy z nudy vás na ně láká pravidelně, a výjimkou není ani letošní květen. Budete se divit, kde všude se chystá královské hodování plné překvapení!
15. květen 2025 12:00
Gurmánská turistika

Tradice: svátky vína, piva a koktejlů aneb kdy a s čím můžete připíjet a slavit

K pořádné oslavě patří přípitky a cinkající skleničky. Na Kudy z nudy slavíme leccos – připomínáme vám mezinárodní dny přátelství, polibků, hadů, slonů, psů, koček, i archeologie, dosud jsme se ale vyhýbali tomu, co je v těch cinkajících skleničkách. Ano, přichází čas pro oslavy vína, piva a dalších rozmanitých druhů alkoholu. Víte, že třeba 13. května slavíme Světový den koktejlů? Tak na zdraví!
11. květen 2025 7:36
Gurmánská turistika

10 tipů na svatební hostinu v restauracích CzechSpecials

Letní měsíce jsou dnes časem svateb, i když to tak dříve nebývalo. V době letních prací na polích, a hlavně v době žní, se svatby většinou nestrojily. Nejvíce svateb bylo vždy na jaře, to se po dlouhé zimě většinou vdávat dívky musely, a na podzim. Ty na podzim bývaly nejbohatší, protože ještě byly zásoby jídla, drůběž i prasátka měly tu správnou váhu. Zatímco v minulosti se konaly svatby pouze doma, dnes pro svatební veselí hledají vhodná místa a restaurace. I naše certifikované restaurace CzechSpecials mají co nabídnout. Přijměte, proto prosím tuto naši pozvánku do některých z nich.
3. květen 2025 7:26
Gurmánská turistika

Česko ve filmu: filmy a seriály, kde hraje hlavní roli chmel a pivo

České pivo má světě zvuk a má své pevné místo nejenom v národní gastronomii, ale i v kultuře. Spočítat filmy a seriály, v nichž se pivo objevilo třeba jen jako rekvizita v pozadí, na Kudy z nudy sice nedokážeme, ale připomeneme vám ty nejznámější. Seznamte se v sérii Česko ve filmu s nejznámějšími scénami, postavami a hláškami, v nichž zlatavý mok hraje hlavní roli.
2. květen 2025 12:45
Gurmánská turistika

Česko ve filmu: slavná jídla z českých filmů, filmové restaurace a hospody

Rádi cestujete po stopách českých filmů? Tentokrát se podíváme na filmové legendy jinak, a to od prostřených stolů. Nabídneme vám několik nezapomenutelných filmových dobrot: vypravte se s námi například do Kerska na Slavnosti sněženek a na kančí se šípkovou a se zelím, na knedlíky a noky (z filmu Pelíšky jistě víte, jaký je mezi nimi rozdíl) do restaurace Nok Nok anebo na tradiční české pivo.
1. květen 2025 17:03
Gurmánská turistika

10 tipů na restaurace CzechSpecials, kam můžete pozvat svoji maminku a oslavit s ní Svátek matek

Svátek matek, je dnem, kdy bychom měli prokázat úctu a lásku svým maminkám. V České republice připadá Den matek vždy na druhou květnovou neděli. Je skvělou příležitostí, kdy můžeme mamince poděkovat za vše, co pro nás v životě udělala a pozvat ji na výlet zakončený dobrým obědem v některé z certifikovaných restaurací CzechSpecials.
27. duben 2025 11:36
Gurmánská turistika

10 tipů na skvělá jídla z grilu v restauracích CzechSpecials

Jídla z grilu se těší velké oblibě, zejména v letní sezoně. Grilování probíhá nejen na zahrádkách u domů, ale také v restauracích, kde šéfkuchaři nabízejí svým zákazníkům nejen nádherně propečená masa, ale i zeleninu, sýry či ovoce. A takové pochoutky najdete i v restauracích CzechSpecials. Tak neváhejte a navštivte při svých cestách po Česku některou z nich!
25. duben 2025 16:02
Gurmánská turistika