ÚvodAktualityZnámá jména: známí cukráři a cukrářky a kde se s nimi setkáte?
Gurmánská turistika

Známá jména: známí cukráři a cukrářky a kde se s nimi setkáte?

Poslechněte si audio verzi článku
Jejich dorty a zákusky jsou spíš malá umělecká díla. Tak úžasná, že je vám občas líto je prachobyčejně sníst, slízat nebo vypít. Dokážou ušlehat, umíchat a upéct všechno, na co byste mohli mít chuť, a kromě známých dezertů vymýšlejí i vlastní originální kousky. Vítejte ve sladkém světě známých cukrářů a cukráren a tradičních i neobvyklých sladkých dobrot!

Život má být v rovnováze a k té patří i sladký dezert

Moderní dezert Ivety Fabešové Ježek v kleci odkazuje na povídky Jaroslava Foglara. Originální čokoládovou pralinku ochutnáte ve Werichově vile v Praze.
Větrník je česká klasika z odpalovaného těsta se dvěma krémy a polevou, která by neměla chybět v žádné české cukrárně.

Michal a Gabriela Hrubcovi a cukrárna Votre plaisir v Praze


Cukrárna v Klimentské ulici, samém srdci Prahy, s francouzskou precizností a opravdovými chutěmi: to je Votre plaisir. Místo kde sezónu určuje příroda, čerstvost není jen prázdný pojem a do širokého okolí se line neskutečná vůně. Kde přišli Gabriela a Michal Hrubcovi na nápad začít se jídlu věnovat společně profesionálně a začít se jím také živit? Prý na dovolené ve Francouzské Guyaně. Postupně opustili svá dosavadní zaměstnání, vybudovali cukrářskou výrobnu, stali se pravidelnými prodejci farmářských trhů na Náplavce a farmářských trhů na Kulaťáku, a nakonec vybudovali kavárnu v Klimentské. Znáte je také z gastronomických akcí jako jsou Apetit piknik, Foodparade, Čajomír Fest, Francouzské trhy a Francouzský filmový festival. V anketě Zlatý kuchař 2023 získali manželé Hrubcovi ocenění Zlatý cukrář.


Iveta Fabešová a cukrárny ve Werichově vile a v Masaryčce

Dáma, která patří mezi nejvýraznější osobnosti tuzemské cukrářské scény a díky níž Češi objevili okouzlující svět nadýchaných francouzských dezertů, studovala na univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně a několik let pracovala jako manažerka zahraniční developerské společnosti. V roce 2010 se Iveta Fabešová zúčastnila kuchařské reality show Na nože, moderované Zdeňkem Pohlreichem. Sice nevyhrála, ale lidé si ji zapamatovali. Krátce nato vydala první knihu receptů nazvanou Iveta a sladká Francie… a pak spoustu dalších kuchařek. Hostovala v kuchařských show, vede kurzy pečení a vybudovala síť úspěšných cukráren. První kavárnu otevřela ve Werichově vile na pražské Kampě, druhou pobočku Iveta Fabešová Café najdete v Masaryčce, nové kancelářské budově u Masarykova nádraží, kterou navrhla kancelář světoznámé architektky Zahy Hadid. Co můžete ochutnat? Třeba zákusek Saturn inspirovaný stejnojmennou planetou, Rubikovu kostku anebo Forêt Noire, který vypadá jako kelímek s kávou. Zajděte se sami podívat a vyberte si skvělé zákusky nebo slané lahůdky.
 

Josef Maršálek a kurzy Gourmet Academy

Svět Josefa Maršálka, to jsou lahodné zákusky, dorty, koláče a buchty. V rozhovorech říká, že jeho nejoblíbenější dobrotou je vánočka, máslo a jahodový džem, tajnou slabostí pak sojové suky. Pochází z Kyžlířova u Potštátu, vystudoval gymnázium, pak učební obor kuchař-cukrář a nakonec Vysokou školu hotelovou, kde získal titul inženýra. V Praze pracoval v cukrářské dílně rodiny Schicků, pak deset let působil ve Velké Británii. Pekl v luxusním hotelu Bath, v legendárním obchodním domě Harrods a v Indii se podílel na otevření sítě cukráren. V roce 2016 se vrátil do České republiky, řada lidí jej zná jako porotce soutěže Peče celá země. Napsal několik knih, s přítelem žije na venkově v jižních Čechách a pořádá cukrářské besedy a kurzy v Gourmet Academy. I když nemá vlastní cukrárnu, pod značkou Fat Brothers vyrábí „dobroty do skleničky“ a jeho zákusky můžete ochutnat také v pelhřimovské Kolíbce, v Café Dvořák a Syn v Teplicích nebo v Bistro&Store Portuše v Rychnově nad Kněžnou.
 

Olina Gondková a cukrárny Ollies

Příběh cukráren Ollies začal v roce 1999. Cesta z panelákové kuchyně mezi cukrářskou elitu začala v ostravské kavárně, pro kterou Olina Gondková a její manžel Ivo připravili první tiramisu. Dobrota dle tradiční italské receptury a z originálních surovin se vyprodala během pár hodin a převálcovala běžnou nabídku špiček a větrníků. Majitel kavárny začal objednávat další kousky, moučníky a dorty... až postupně Gondkovi společně se synem Jakubem a dcerou Terezou založili značku Ollies. Ta si díky kvalitním surovinám a poctivým recepturám zakrátko získala přízeň všech mlsných jazýčků z Ostravska a úspěšně se rozvíjela. Sečteno a podtrženo po více než dvaceti letech praxe a pečení se za Ollies skrývá firma se 128 zaměstnanci, která denně chystá zhruba 200 dortů, týdně 160 kg upražené kávy a ročně 24 tun mascarpone. Ollies nabízí desítky druhů originálních dortů, výtečné menší dezerty, vlastní pečivo včetně francouzských croissantů i domácí zmrzlinu. Pobočky najdete na několika místech v Ostravě, v PrazeMasaryčce, a v Olomouci.
 

Jana Novotná a Epifany patisserie na Pardubicku

Jana Novotná bývala šéfkuchařkou v několika pražských a pardubických restauracích. Všude, kde působila, si sama pekla vlastní dezerty a kdekdo ji přemlouval, ať začne péct na zakázku. V červenci 2016 proto poprvé otevřela půvabnou cukrárnu s venkovním posezením v Zaječicích na Chrudimsku, kde si z někdejší hospody udělala výrobnu zákusků, dortů a zmrzliny. Epifany patisserie sice má pobočku v Pardubicích, zaječický letní venkovní stánek a zimní malá vnitřní kavárna ale boří mýtus, že kvalita a preciznost patří jen do města. Tak se zrodila Epifany patisserie.

Epifany znamená prozření: teprve když ochutnáte zákusek od Jany, pochopíte, jak má vlastně chutnat kvalitní čokoláda, pistácie, oříšky, zákusky a zmrzlina, kde hlavní roli nehraje cukr. Kromě zmrzliny můžete ochutnat desítky druhů zákusků v čele s největší klasikou, větrníkem, ale také čokoládové dorty z vlastní čokolády nebo cheesecaky.
 

Dominika Tesařová a kavárny Lagarto

Kávové srdce severu se jmenuje Lagarto: kavárny jsou doma v Ústeckém kraji, pobočky najdete v Teplicích, v Mostě a v Chomutově. Příběh Lagarta se začal psát v roce 2009, o tři roky později se přidalo cukrářství. Na začátku byla výroba zmrzliny, postupně začali experimentovat s francouzskou cukrařinou a v roce 2014 se hlavní cukrářkou severočeských kaváren stala Dominika Tesařová. Na svou pozici nastoupila v pouhých dvaceti letech a už mnohokrát se ji snažili přetáhnout jinam. Nepodařilo se. „Jsem věrná Lagartu,“ uvedla Dominika v jednom z rozhovorů. „Nejsem si ani jistá, jestli bych tuhle práci chtěla dělat někde jinde. Až jednou skončím v Lagartu, skončím i jako cukrářka.“ A co od ní můžete v Lagartu ochutnat? Říká, že o volbě dezertů rozhoduje hlavně věk zákazníků. U mladších vyhrávají dezerty, které vypadají atraktivně na Instagramu, u starších větrníky a ovocné dorty. Mezi top zákusky Lagarta se řadí i mandlový red velvet a ořechové tartaletky. A pokud máte pocit, že Dominičiny sladkosti najdete i v jiných kavárnách, je to omyl. Její dezerty skutečně koupíte jen v kavárnách Lagarto.
 

Bára Lamačová a Cafe 8smička v Humpolci

Zónu pro umění 8smička v Humpolci znají i milovníci dobré kávy a zákusků: součástí centra je totiž umělecká kavárna Cafe 8smička, kterou provozuje rodina Tošerů-Lamačů: rodiče Tošerovi a dcera Bára Lamačová s vlastní značkou Bara Bakery. Každý den se tu pečou jak kváskové chleby – ořechový, žitný, špaldový i semínkový, tak i slané pečivo, jako jsou housky, bagetky či ciabatty. Ochutnáte tu sladké dortíky (a v nich pravou vanilku, karamelovou šlehačku, nadýchaný piškot nebo hořkou čokoládu), slané quiche a kávu z české rodinné pražírny Ala Coffee. Zkrátka 8smička je ideální místo, když se chcete podívat na zajímavou výstavu, oslavit narozeniny anebo se jen stavit na kafe cestou po D1.
 

Šárka Divácká a cukrárna Sorry – pečeme jinak v Brně

Stejně jako se do Vídně jezdí na kávu s dortem pana Sachera, do Brna byste se měli vypravit na Mechový dort Šárky Divácké. Jeho autentickým domovem je cukrárna Sorry – pečeme jinak na Starém Brně. Šokující a zároveň zábavný zelený krasavec se stal „signature dortem“ Šárčina podniku. Základem jsou vláčné špenátovo-pistáciové korpusy promazané krémem z domácího Sorry sýru a jahodovou marmeládou, ozdobené ovocem a skutečnými cvrčky. Strach, že by na vás cvrček vyskočil z krabice, ale mít nemusíte: hmyz se před úpravou vaří a smaží na másle. A pokud nemáte chuť na mech, dejte si jiný dortík – třeba Popelník, Mayo, Bestii nebo klasický cheescake v různých chuťových a barevných variantách.
 

Stanislava Kortánová a cukrárna Stáňa (s ozvěnou slavné cukrárny Myšák)

Rodinná pekárna a cukrárna Stáňa v Jílovišti, Malé Hraštici a Dobříši je legenda a spolehlivá zastávka pro všechny, kdo zatouží po skvělých koláčích, buchtách, zákuscích a dortech. Najdete v nich ozvěnu legendární cukrárny Myšák z pražské Vodičkovy ulice: když totiž Stanislava Kortánová vedla pekařství a cukrářství v Novém Kníně, setkala se s Františkem Myšákem II., slavným synem slavného otce, a hned začali spolupracovat. Cukrárna v Jílovišti je i malým rodinným muzeem: na vlastní oči tu poznáte umění cukráře Myšáka, který hrdě reprezentoval republiku na mezinárodních výstavách a EXPU´58. Na fotografiích v cukrárně uvidíte mistrovy sladké kreace i jeho byt, kde se čas od času konaly přehlídky dobrot. Vytvářel své dorty pro významné osobnosti tehdejšího Československa, jako byli prezidenti T. G. Masaryk a Edvard Beneš, herec Oldřich Nový či pěvkyně Ema Destinnová. Některé speciality připravené dle originální receptury od Myšáků můžete ochutnat i dnes.
 

Michaela a Kateřina Černá a Holkyvodkafe v Ostrově

S láskou a kvalitních surovin připravované dorty, koláče, moderní dezerty, zdravé svačinky, sendviče, wrapy nebo saláty, a k tomu výborná výběrová káva z lokálních pražíren: to je stručná vizitka stručná vizitka kavárny Holkyvodkafe. Malý espresso bar s vlastní cukrářskou výrobou provozují v Ostrově Michaela a Kateřina Černá. Na co sem chodí lidé nejraději? Třeba brownies, které má skutečně skvělou konzistenci i chuť, anebo klasické dorty – i když po nich obvykle nesáhnete, tady udělejte výjimku. Nebudete litovat, a ještě si půjdete pro nášup.
 

Mirka van Gils Slavíková a MirkaStudio

Další cukrářkou, kterou znáte jako porotkyni soutěže Peče celá země, je Mirka van Gils Slavíková. Říká, že cukrařina je její svět i její život, její láska, vášeň i nejvěrnější životní partner. Ať si prý vzpomene na jakoukoli významnou událost nebo změnu ve svém životě, vždycky se k ní pojí i vůně dezertu, který to období charakterizoval. Rodačka z Plzně zahájila profesionální dráhu v Praze, pak s manželem a dcerou emigrovala do Jihoafrické republiky. Vedla místní vyhlášenou cukrárnu v Johannesburgu, kde připravovala národní dezerty Koeksister, ve Spojených státech v kalifornském San Jose založila cukrárnu zaměřenou na perníčky, cukrařinu studovala ve Švýcarsku i ve Francii, kde obdržela nejvyšší cukrářský titul Professeur en Sucre d'Art. Vytvořila dorty pro řadu herců, politiků a jiných celebrit včetně karamelového slavíka pro miláčka České republiky Karla Gotta.

Dnes je Mirka doma v Nizozemí, kromě pečení začala psát knihy, učí,a pravidelně také dojíždí do Prahy, kde pořádá kurzy pečení a s radostí předává své zkušenosti dál. Důkazem, že fakt umí, byl například unikátní pomerančový cheesecake v kakaovém cigaretovém papíru pro americkou ministryni zahraničí Condoleezzu Riceovou, která, ač nepřítel všeho sladkého, ho snědla celý.
 

Helena Fléglová a HF Pastry Academy

Titul Zlatý cukrář získala v anketě Zlatý kuchař 2022 Helena Fléglová, majitelka cukrářské akademie HF Pastry Academy. V ní připravuje se svým týmem řadu cukrářských kurzů. Je členkou Národního týmu kuchařů a cukrářů České republiky, se kterým sbírá úspěchy na zahraničních soutěžích, a také viceprezidentkou Asociace cukrářů a kuchařů ČR. Cukrařina je pro ni životní náplní, splněným snem a každodenní radostí. V roce 2021 vydala cukrářskou knihu HF Masterclass, první profesionální cukrářskou knihu v České republice.
 

Tradiční české zákusky a dorty

Při pohledu do vitrín se zákusky se leckomu možná zasteskne po časech, kdy na tácech leželo jen pár druhů dobrot a vybírat nebylo tak složité. Připomeňme si pár starých hitů našich cukráren:
  • Indiánek má svůj původ v drobném zákusku Indianer, který se prý na začátku 19. století servíroval ve Vídni k divadelním vystoupením indického mága. Na rozdíl od toho českého však vídeňský indiánek místo nadýchaného sněhu obsahoval šlehačku.
  • Laskonky mají původ zřejmě ve Švýcarsku: příprava bílkového sněhu na páře je v Itálii známá pod názvem „švýcarská meringa“. Nepochybně patří do rodiny sladkostí z bílkové hmoty, tedy například italských amaretti a francouzských makronek.
  • Rakvička a věneček jsou nejen dokonalá cukrářská dvojka, ale i ukázka vytříbeného českého smyslu pro humor. Podobně temná jako názvy je i jejich minulost: rakvičky prý vznikly v první polovině 20. století kvůli přebytku žloutků (na těsto potřebujete jedno vejce, čtyři žloutky, moučkový cukr a vanilku) a jméno dostaly podle cukrářské formy, která prostě vypadá jako mrňavá rakev. Věnečky jsou známé také jako větrníky (v němčině mají stejný název, Windbeutel) a díky odpalovanému těstu je v různých podobách najdete ve všech světových sladkých kuchyních.
  • Větrník a kremrole nezapřou inspiraci Francií. Kremrole jsou patrně příbuzné francouzských cornets, což jsou kornouty plněné šlehačkou. Větrníky se podobají dezertu profiteroles, kuličkám z odpalovaného těsta. Česká varianta je proti nim ale obří a bohatší o karamelovou šlehačku a fondánovou polevu.
  • Žloutkový řez zbožňuje Iveta Fabešová, i když jak říká, bohužel se nedá jíst moc kultivovaně. „Pokud je ale z poctivých surovin a s láskou připravovaný, ráda si s ním někam zalezu a s chutí si olizuji prsty od krému,“ dodává populární cukrářka.
Známá jména: mistři šéfkuchaři a místa, kde vaří

Známá jména: mistři šéfkuchaři a místa, kde vaří

Mistři svého umění, šéfkuchaři par excellence. Kuchaři, kteří se umí postavit k plotně a z pár ingrediencí vykouzlit gastronomický zázrak. Vaří v restauracích i doma, procestovali svět, znáte je jako porotce z televizních soutěží, ankety Zlatý kuchař i z legendárního Michelinova průvodce. Kde můžete ochutnat jídlo od proslulých kuchařů? Podívejte se na tipy portálu Kudy z nudy.

Iveta Fabešová Café – cukrárna ve Werichově vile Gurmánská turistika

Iveta Fabešová Café – cukrárna ve Werichově vile

Kavárna se nachází v klubové zóně Werichovy vily a je tak součástí stálé expozice. V nabídce jsou domácí designové zákusky, místní specialitou jsou dezerty spojené s lidmi, kteří jsou s historií domu spojeni.

Sorry, pečeme jinak Gurmánská turistika

Sorry, pečeme jinak

Otevření této cukrárny bylo popraskem na brněnské laguně! V legendárním Domě U Kouřícího králíka ožil barevný svět talentované Šárky Divácké.

Iveta Fabešová Café v Masaryčce Gurmánská turistika

Iveta Fabešová Café v Masaryčce

V nové kancelářské budově Masaryčka, kterou navrhla kancelář světoznámé architektky Zahy Hadid, otevřela známá česká cukrářka Iveta Fabešová dvoupatrovou pobočku své cukrárny. Ta je zaměřená především na pečivo a zákusky, které je možné si vzít s sebou.

Asociace kuchařů a cukrářů České republiky a národní týmy – nejsilnější kuchařská stavovská organizace v Česku

Asociace kuchařů a cukrářů České republiky a národní týmy – nejsilnější kuchařská stavovská organizace v Česku

Svaz kuchařů jako cechovní organizace vznikl již v roce 1903. Nezapomněl na národní kořeny a navázal na umění starých mistrů kuchařů a cukrářů, ale současně vykročil vlastní cestou. Pod současným názvem Asociace kuchařů a cukrářů České republiky nyní v osmi regionálních pobočkách sdružuje přes 800 kuchařů a cukrářů z celé České republiky.

Cukrárna Myšák v Praze Gurmánská turistika

Cukrárna Myšák v Praze

Ambiente navazuje na prvorepublikovou tradici cukrárny Myšák ve Vodičkově ulici v Praze. Pod vedením cukráře Lukáše Pohla se v něm připravují klasické české zákusky, dorty i poháry doplněné výběrovou kávou.

Masaryčka spojuje – Zaha Hadid – revitalizace okolí nádraží Na Florenci Památky

Masaryčka spojuje – Zaha Hadid – revitalizace okolí nádraží Na Florenci

Projekt revitalizace okolí nejstaršího stále funkčního pražského nádraží připravila společnost Penta Real Estate. V rámci těchto prací je plánována obnova samotného nádraží, zastřešení kolejiště a výstavba hotelu, ale nejvýznamnější realizace vzniká při ulici Na Florenci.

Gourmet Academy – prémiová škola vaření v Praze Zážitky

Gourmet Academy – prémiová škola vaření v Praze

Proč vznikla Gourmet Academy? Z jednoduchého popudu: aby spojila vás, gurmány, gurmety, milovníky kvalitního vaření ale i kuchaře začátečníky, a dala vám možnost sdílet společné nadšení pro dobrou gastronomii.

Chuť a design: nejkrásnější bistra a restaurace

Chuť a design: nejkrásnější bistra a restaurace

Hledáte bistro nebo restauraci, kde si pochutná nejenom váš jazyk a nos, ale i oči? Představíme vám čtrnáct podniků, v každém kraji jeden. Někde si majitelé a architekti dali záležet na moderním stylovém designu, jinde je to místo se srdcem na dlani, prodchnuté osobitou historií. Někde mají skvělou kávu, jinde si potrpí na dokonalé snídaně, vafle ve slaném i sladkém provedení nebo obložené bagely. Všechny hostince, kavárny, bistra a restaurace ale mají jedno společné: jsou to místa, kde se rádi zdržíte a nebude se vám chtít odejít.

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do cukrárny

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do cukrárny

Stejně jako v dalších odvětvích gastra se i cukrařina u nás neskutečně posunula. Stojí na české tradici, francouzské škole, současných trendech, ale velmi často také na super inovativních kreativních barevných nápadech. Ať je to klasický český větrník, francouzská eklérka nebo mechový dort od Šárky Divácké, vězte, že to bude z poctivých surovin, a tedy i náležité ceny. Česko zachvátily donuty, croissanty, Honzovy buchty, dvojctihodné koláčky, věnečky, špičky, pralinky, ochutnávat tu sladkou horečku je opojné!

Česko ve filmu: Peče celá země, Pečení na neděli a další filmy o sladkých pečených dobrotách

Česko ve filmu: Peče celá země, Pečení na neděli a další filmy o sladkých pečených dobrotách

Pečené sladkosti a film jsou skvělá kombinace. Pokud patříte mezi ty, kteří si díky soutěži Peče celá země užívali opulentní hody v barokním sídle hraběte Šporka aneb na zámečku Bon Repos, budete zvědaví i na další filmy a seriály o jídle. Anebo si raději pustíte některou z pohádek, kde se také peče, smaží a vaří? Pojďte s Kudy z nudy zasednout k bohatě prostřenému filmovému stolu!

Cukrárna a pekárna Stáňa – po stopách cukráře Myšáka do Jíloviště Gurmánská turistika

Cukrárna a pekárna Stáňa – po stopách cukráře Myšáka do Jíloviště

Rodinná pekárna a cukrárna Stanislavy Kortánové nabízí pochoutky vyrobené na základě zkušeností, které získala majitelka Stanislavy Kortánová na základě spolupráce s velkým cukrářským mistrem Františkem Myšákem, zakladatelem slavné cukrárny ve Vodičkově ulici v Praze.

Cukrárna Ollies v Olomouci a Ostravě Gurmánská turistika

Cukrárna Ollies v Olomouci a Ostravě

Přijďte ochutnat dorty a zákusky domácí výroby a zároveň posedět v cukrárnách Ollies s příjemnou atmosférou v útulném a nekuřácké prostředí. Připraveny jsou pro vás nejen kvalitní výrobky, ale i výborná káva, domácí limonády a teplé nápoje vlastní přípravy.

Zóna umění 8smička Kultura

Zóna umění 8smička

Zóna pro umění 8smička se nachází v půli cesty mezi Prahou a Brnem a je tak ideální zastávkou uprostřed republiky.

Cafe 8smička Gurmánská turistika

Cafe 8smička

Bára a Zdeněk Rýznerovi, milovníci umění, se rozhodli v Humpolci zrevitalizovat zchátralou textilku a otevřít v ní originální zónu pro umění. A v ní je také kavárna Báry Lamačové, která s láskou peče už od 19 let. Ve hře je s ní její mamka, Ivana Tošerová.

Werichovka – Werichova vila na Kampě Památky

Werichovka – Werichova vila na Kampě

Muzeum Kampa ve vile otevřelo muzeum věnované Osvobozenému divadlu a jeho čelním představitelům, tedy Jiřímu Voskovcovi a Janu Werichovi. Prostor však dostali i další někdejší obyvatelé historické budovy – jazykovědec Josef Dobrovský nebo básník Vladimír Holan.

Patisserie na Staráku Gurmánská turistika

Patisserie na Staráku

Dvojčata Michaela a Kateřina Černá mají v Ostrově malý espresso bar s vlastní cukrářskou výrobou. Podnik v podstatě převzaly po svých rodičích, kteří na stejné adrese provozovali Creperii. Ta úplně neprosperovala a když už to vypadalo na zavření, do hry vstoupily Míša s Katkou.

Votre Plaisir Gurmánská turistika

Votre Plaisir

Rodinná cukrárna a pekárna Votre plaisir nabízí širokou škálu tradičních francouzských dezertů, které si zamilujete na první pohled i ochutnání.

Epifany patisserie Gurmánská turistika

Epifany patisserie

Jana Novotná jen potřebovala místo, kde by mohla péct své nekompromisní dorty na zakázku. A koupila stánek v Zaječicích na Chrudimsku, v němž se dříve točila zmrzlina. A tak ji začala dělat taky.

Lagarto J&J Gurmánská turistika

Lagarto J&J

V roce 2019 otevřená restaurace s výhledem na samotné srdce Teplic je dalším dílkem skládanky severočeského kavárenského řetězce Lagarto. Jan Hawelka vede pět kaváren s velkou cukrářskou výrobou, ale v jeho šestém podniku Lagarto J&J se vaří.

Včetně špachtle Gurmánská turistika

Včetně špachtle

Pavla Dynterová a René Zelinger jsou partneři v životě i v byznysu. Táhnou spolu restaurace U Kocoura v Solnici a U Zelingerů v Dobrušce. Jednou ochutnali v Zaječicích zmrzlinu Jany Novotné a rozhodli se dělat i zmrzku.

Další aktuality

Masopusty 2025: ostatky, fašank, voračky a maspustní průvody z celého Česka

Kam vyrazit za masopustním veselím? Masopustní období začíná od svátku Tří králů (6. ledna) a končí v úterý o půlnoci před Popeleční středou, přesně 40 dnů před Květnou nedělí. Máme pro vás velký přehled masopustních tipů z celé České republiky na rok 2025! Je čas se pořádně pobavit, najíst a napít, než přijde šestitýdenní půst, kdy se křesťané připravují na Velikonoce. K masopustu neodmyslitelně patří i zabijačky, soutěže o nejlepší masopustní masku, sousedské zábavy a samozřejmě průvody maškar. Máme pro vás tipy, kde poznat starobylé zvyky!
8. únor 2025 9:37
Gurmánská turistika

Užijte si Mezinárodní den pizzy!

Každoročně 9. února si můžete připomenout Mezinárodní den pizzy. Jedno z nejpopulárnějších italských jídel se těší velké oblibě i u nás, dle průzkumů Češi snědí za rok víc než 31 milionů pizz. Muži mají prý nejraději Capricciosu, ženy si nejčastěji objednávají Hawai. Další nejoblíbenější pizzou je v Česku Quattro Formaggi. Oslavte tedy Den pizzy stylově a dopřejte si voňavou pochoutku s vláčným sýrem. Odkud si pizzu objednat, vám napovíme v dnešních tipech. Určitě si vyberete tu svoji, vždyť pizz údajně existuje asi 22 tisíc druhů.
5. únor 2025 10:00
Gurmánská turistika

Ochutnejte valentýnské menu v restauracích CzechSpecials

Překvapte svou drahou polovičku a vezměte ji nebo jeho na valentýnské menu do některé z certifikovaných restaurací Czech Specials. Vyzkoušejte jedinečné pokrmy skvělých šéfkuchařů, zažijte neopakovatelnou atmosféru a romantické chvíle při svíčkách. A co pro vás jednotlivé restaurace připravují?
3. únor 2025 14:15
Gurmánská turistika

50 tipů na akce na Velký pátek

První jarní úplněk určuje datum Velikonoc – nejvýznamnějšího křesťanského svátku. Na jarmarcích můžete i na Velký pátek nakoupit čerstvá vajíčka z volného výběhu, kopřivy, velikonoční sladkosti, nebo také tradiční výzdobu – osení a kraslice. Pátek 18. dubna 2025 nabídne turistům tradiční velikonoční programy a prohlídky vyzdobených hradů i zámků, spoustu divadelních i hudební vystoupení, kejklířů nebo širokou nabídkou zboží na velikonočním jarmarku. Pestrý výběr kulturních akcí o prodlouženém velikonočním víkendu je inspirací pro zajímavé zážitky po celém Česku.
2. únor 2025 0:58
Gurmánská turistika

10 tipů na restaurace CzechSpecials s nabídkou prvorepublikových specialit

Co si má vlastně host představit pod pojmem Prvorepubliková kuchyně? První republika trvala od roku 1918 do roku 1938, tedy 20 let. Mladá Česká republika byla tehdy velmi hospodářsky silná a do země proudilo hodně surovin i turistů. Na jídelních lístcích lepších restaurací se objevovaly speciality jako jsou žabí stehýnka, ústřice, mořské ryby i exotické ovoce.
1. únor 2025 6:05
Gurmánská turistika

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Pochutnejte si v restauracích, které jsou oceněny certifikátem, který nejlepším tuzemským restauracím a cukrárnám uděluje Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky. Jedním z hlavních kritérií je vaření a příprava jídel podle tradičních i moderních receptů české kuchyně. Projekt CzechSpecials prezentuje téměř sto certifikovaných restaurací! Českou kuchyni v rámci jednotlivých regionů představuje jako rozmanitou, plnou jedinečných pokrmů a reflektující využívání sezónních surovin.
31. leden 2025 15:38
Gurmánská turistika

Tradice pivní kultury: české pivo jako fenomén a symbol národní hrdosti míří do UNESCO

České pivo patří mezi naše národní poklady. I když město Žatec a okolní chmelařská krajina byly v září 2023 zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO, samotná pivní kultura na seznamu UNESCO zatím není. Český svaz pivovarů a sladoven se to rozhodl změnit a podnikl první kroky na dlouhé cestě. České pivo patří mezi naše národní poklady. I když město Žatec a okolní chmelařská krajina byly v září 2023 zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO, samotná pivní kultura na seznamu UNESCO zatím není. Český svaz pivovarů a sladoven se to rozhodl změnit a podnikl první kroky na dlouhé cestě. V lednu 2025 byla pivní kultura zapsána na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky, což je nutná podmínka pro případný zápis na seznam UNESCO.
31. leden 2025 8:21
Gurmánská turistika

Etiketa a společenská pravidla: návštěva restaurace a jak odcházet s úsměvem

Návštěva restaurace je docela běžná záležitost: na výletech, při pracovních cestách, na dovolené i jen tak s rodinou nebo s přáteli. Možná vás překvapí, na kolik pravidel byste měli pamatovat. Etiketa a pravidla společenského chování jsou plné záludností. Seznamte se s nimi na Kudy z nudy!
29. leden 2025 11:13
Gurmánská turistika