Michal a Gabriela Hrubcovi a cukrárna Votre plaisir v Praze

Cukrárna v
Klimentské ulici, samém srdci
Prahy, s francouzskou precizností a opravdovými chutěmi: to je
Votre plaisir. Místo kde sezónu určuje příroda, čerstvost není jen prázdný pojem a do širokého okolí se line neskutečná vůně. Kde přišli
Gabriela a Michal Hrubcovi na nápad začít se jídlu věnovat společně profesionálně a začít se jím také živit? Prý na dovolené ve Francouzské Guyaně. Postupně opustili svá dosavadní zaměstnání, vybudovali cukrářskou výrobnu, stali se pravidelnými prodejci
farmářských trhů na Náplavce a
farmářských trhů na Kulaťáku, a nakonec vybudovali
kavárnu v Klimentské. Znáte je také z
gastronomických akcí jako jsou
Apetit piknik, Foodparade, Čajomír Fest, Francouzské trhy a Francouzský filmový festival. V
anketě Zlatý kuchař 2023 získali
manželé Hrubcovi ocenění Zlatý cukrář.
Iveta Fabešová a cukrárny ve Werichově vile a v Masaryčce

Dáma, která patří mezi nejvýraznější osobnosti tuzemské cukrářské scény a díky níž Češi objevili okouzlující svět nadýchaných francouzských dezertů, studovala na
univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně a několik let pracovala jako manažerka zahraniční developerské společnosti. V roce 2010 se
Iveta Fabešová zúčastnila
kuchařské reality show Na nože, moderované
Zdeňkem Pohlreichem. Sice nevyhrála, ale lidé si ji zapamatovali. Krátce nato vydala první knihu receptů nazvanou
Iveta a sladká Francie… a pak spoustu dalších kuchařek. Hostovala v
kuchařských show, vede
kurzy pečení a vybudovala
síť úspěšných cukráren. První
kavárnu otevřela ve
Werichově vile na
pražské Kampě, druhou pobočku
Iveta Fabešová Café najdete v
Masaryčce, nové kancelářské budově u
Masarykova nádraží, kterou navrhla kancelář světoznámé architektky Zahy Hadid. Co můžete ochutnat? Třeba zákusek Saturn inspirovaný stejnojmennou planetou, Rubikovu kostku anebo Forêt Noire, který vypadá jako kelímek s kávou. Zajděte se sami podívat a vyberte si skvělé zákusky nebo slané lahůdky.
Josef Maršálek a kurzy Gourmet Academy

Svět
Josefa Maršálka, to jsou lahodné zákusky, dorty, koláče a buchty. V rozhovorech říká, že jeho nejoblíbenější dobrotou je
vánočka, máslo a jahodový džem, tajnou slabostí pak sojové suky. Pochází z
Kyžlířova u Potštátu, vystudoval gymnázium, pak učební obor kuchař-cukrář a nakonec Vysokou školu hotelovou, kde získal titul inženýra. V
Praze pracoval v
cukrářské dílně rodiny Schicků, pak deset let působil ve Velké Británii. Pekl v luxusním hotelu Bath, v legendárním obchodním domě Harrods a v Indii se podílel na otevření sítě cukráren. V roce 2016 se vrátil do České republiky, řada lidí jej zná jako porotce
soutěže Peče celá země. Napsal několik knih, s přítelem žije na venkově v
jižních Čechách a pořádá cukrářské besedy a
kurzy v Gourmet Academy. I když nemá vlastní cukrárnu, pod
značkou Fat Brothers vyrábí „dobroty do skleničky“ a jeho zákusky můžete ochutnat také v
pelhřimovské Kolíbce, v
Café Dvořák a Syn v Teplicích nebo v
Bistro&Store Portuše v
Rychnově nad Kněžnou.
Olina Gondková a cukrárny Ollies

Příběh
cukráren Ollies začal v roce 1999. Cesta z panelákové kuchyně mezi cukrářskou elitu začala v
ostravské kavárně, pro kterou
Olina Gondková a její manžel Ivo připravili první
tiramisu. Dobrota dle tradiční italské receptury a z originálních surovin se vyprodala během pár hodin a převálcovala běžnou nabídku špiček a větrníků. Majitel kavárny začal objednávat další kousky, moučníky a dorty... až postupně Gondkovi společně se synem Jakubem a dcerou Terezou založili
značku Ollies. Ta si díky kvalitním surovinám a poctivým recepturám zakrátko získala přízeň všech mlsných jazýčků z
Ostravska a úspěšně se rozvíjela. Sečteno a podtrženo po více než dvaceti letech praxe a pečení se za Ollies skrývá firma se 128 zaměstnanci, která denně chystá zhruba 200 dortů, týdně 160 kg upražené kávy a ročně 24 tun mascarpone. Ollies nabízí desítky druhů originálních dortů, výtečné menší dezerty, vlastní pečivo včetně francouzských croissantů i domácí zmrzlinu. Pobočky najdete na několika místech v
Ostravě, v
Praze v
Masaryčce, a v
Olomouci.
Jana Novotná a Epifany patisserie na Pardubicku
Jana Novotná bývala šéfkuchařkou v několika
pražských a
pardubických restauracích. Všude, kde působila, si sama pekla vlastní dezerty a kdekdo ji přemlouval, ať začne péct na zakázku. V červenci 2016 proto poprvé otevřela
půvabnou cukrárnu s venkovním posezením v Zaječicích na
Chrudimsku, kde si z někdejší hospody udělala výrobnu zákusků, dortů a zmrzliny.
Epifany patisserie sice má pobočku v
Pardubicích, zaječický letní venkovní stánek a zimní malá vnitřní kavárna ale boří mýtus, že kvalita a preciznost patří jen do města. Tak se zrodila
Epifany patisserie.
Epifany znamená prozření: teprve když ochutnáte zákusek od Jany, pochopíte, jak má vlastně chutnat kvalitní čokoláda, pistácie, oříšky, zákusky a zmrzlina, kde hlavní roli nehraje cukr. Kromě zmrzliny můžete ochutnat desítky druhů zákusků v čele s největší klasikou, větrníkem, ale také čokoládové dorty z vlastní čokolády nebo cheesecaky.
Dominika Tesařová a kavárny Lagarto

Kávové srdce severu se jmenuje
Lagarto: kavárny jsou doma v
Ústeckém kraji, pobočky najdete v
Teplicích, v
Mostě a v
Chomutově. Příběh Lagarta se začal psát v roce 2009, o tři roky později se přidalo cukrářství. Na začátku byla výroba zmrzliny, postupně začali experimentovat s francouzskou cukrařinou a v roce 2014 se hlavní cukrářkou severočeských kaváren stala
Dominika Tesařová. Na svou pozici nastoupila v pouhých dvaceti letech a už mnohokrát se ji snažili přetáhnout jinam. Nepodařilo se.
„Jsem věrná Lagartu,“ uvedla Dominika v jednom z rozhovorů
. „Nejsem si ani jistá, jestli bych tuhle práci chtěla dělat někde jinde. Až jednou skončím v Lagartu, skončím i jako cukrářka.“ A co od ní můžete v Lagartu ochutnat? Říká, že o volbě dezertů rozhoduje hlavně věk zákazníků. U mladších vyhrávají dezerty, které vypadají atraktivně na Instagramu, u starších
větrníky a ovocné dorty. Mezi top zákusky Lagarta se řadí i
mandlový red velvet a
ořechové tartaletky. A pokud máte pocit, že Dominičiny sladkosti najdete i v jiných kavárnách, je to omyl. Její dezerty skutečně koupíte jen v kavárnách Lagarto.
Bára Lamačová a Cafe 8smička v Humpolci

Zónu pro umění
8smička v
Humpolci znají i milovníci dobré kávy a zákusků: součástí centra je totiž
umělecká kavárna Cafe 8smička, kterou provozuje rodina Tošerů-Lamačů: rodiče Tošerovi a dcera Bára Lamačová s
vlastní značkou Bara Bakery. Každý den se tu pečou jak kváskové chleby – ořechový, žitný, špaldový i semínkový, tak i slané pečivo, jako jsou housky, bagetky či ciabatty. Ochutnáte tu sladké dortíky (a v nich pravou vanilku, karamelovou šlehačku, nadýchaný piškot nebo hořkou čokoládu), slané quiche a kávu z české rodinné pražírny Ala Coffee. Zkrátka 8smička je ideální místo, když se chcete podívat na zajímavou výstavu, oslavit narozeniny anebo se jen stavit na kafe cestou po D1.
Šárka Divácká a cukrárna Sorry – pečeme jinak v Brně

Stejně jako se do Vídně jezdí na kávu s dortem pana Sachera, do
Brna byste se měli vypravit na
Mechový dort Šárky Divácké. Jeho autentickým domovem je
cukrárna Sorry – pečeme jinak na Starém Brně. Šokující a zároveň zábavný zelený krasavec se stal „signature dortem“ Šárčina podniku. Základem jsou vláčné špenátovo-pistáciové korpusy promazané krémem z domácího Sorry sýru a jahodovou marmeládou, ozdobené ovocem a skutečnými cvrčky. Strach, že by na vás cvrček vyskočil z krabice, ale mít nemusíte: hmyz se před úpravou vaří a smaží na másle. A pokud nemáte chuť na mech, dejte si jiný dortík – třeba
Popelník, Mayo, Bestii nebo klasický
cheescake v různých chuťových a barevných variantách.
Stanislava Kortánová a cukrárna Stáňa (s ozvěnou slavné cukrárny Myšák)

Rodinná
pekárna a cukrárna Stáňa v Jílovišti, Malé Hraštici a Dobříši je legenda a spolehlivá zastávka pro všechny, kdo zatouží po skvělých koláčích, buchtách, zákuscích a dortech. Najdete v nich ozvěnu
legendární cukrárny Myšák z pražské Vodičkovy ulice: když totiž
Stanislava Kortánová vedla pekařství a cukrářství v
Novém Kníně, setkala se s
Františkem Myšákem II., slavným synem slavného otce, a hned začali spolupracovat.
Cukrárna v Jílovišti je i malým rodinným muzeem: na vlastní oči tu poznáte
umění cukráře Myšáka, který hrdě reprezentoval republiku na mezinárodních výstavách a EXPU´58. Na fotografiích v cukrárně uvidíte mistrovy sladké kreace i jeho byt, kde se čas od času konaly přehlídky dobrot. Vytvářel své dorty pro
významné osobnosti tehdejšího Československa, jako byli prezidenti
T. G. Masaryk a
Edvard Beneš,
herec Oldřich Nový či
pěvkyně Ema Destinnová. Některé
speciality připravené dle originální receptury od Myšáků můžete ochutnat i dnes.
Michaela a Kateřina Černá a Holkyvodkafe v Ostrově

S láskou a kvalitních surovin připravované dorty, koláče, moderní dezerty, zdravé svačinky, sendviče, wrapy nebo saláty, a k tomu výborná výběrová káva z lokálních pražíren: to je stručná vizitka stručná vizitka
kavárny Holkyvodkafe. Malý espresso bar s vlastní cukrářskou výrobou provozují v
Ostrově Michaela a Kateřina Černá. Na co sem chodí lidé nejraději? Třeba brownies, které má skutečně skvělou konzistenci i chuť, anebo klasické dorty – i když po nich obvykle nesáhnete, tady udělejte výjimku. Nebudete litovat, a ještě si půjdete pro nášup.
Mirka van Gils Slavíková a MirkaStudio

Další cukrářkou, kterou znáte jako porotkyni
soutěže Peče celá země, je
Mirka van Gils Slavíková. Říká, že cukrařina je její svět i její život, její láska, vášeň i nejvěrnější životní partner. Ať si prý vzpomene na jakoukoli významnou událost nebo změnu ve svém životě, vždycky se k ní pojí i vůně dezertu, který to období charakterizoval. Rodačka z
Plzně zahájila profesionální dráhu v
Praze, pak s manželem a dcerou emigrovala do Jihoafrické republiky. Vedla místní vyhlášenou
cukrárnu v Johannesburgu, kde připravovala národní dezerty Koeksister, ve Spojených státech v kalifornském San Jose založila
cukrárnu zaměřenou na perníčky, cukrařinu studovala ve Švýcarsku i ve Francii, kde obdržela
nejvyšší cukrářský titul Professeur en Sucre d'Art. Vytvořila dorty pro řadu herců, politiků a jiných celebrit včetně
karamelového slavíka pro miláčka České republiky Karla Gotta.
Dnes je Mirka doma v Nizozemí, kromě pečení začala psát knihy, učí,a pravidelně také dojíždí do
Prahy, kde pořádá
kurzy pečení a s radostí předává své zkušenosti dál. Důkazem, že fakt umí, byl například
unikátní pomerančový cheesecake v kakaovém cigaretovém papíru pro americkou ministryni zahraničí
Condoleezzu Riceovou, která, ač nepřítel všeho sladkého, ho snědla celý.
Helena Fléglová a HF Pastry Academy
Titul Zlatý cukrář získala v
anketě Zlatý kuchař 2022 Helena Fléglová, majitelka
cukrářské akademie HF Pastry Academy. V ní připravuje se svým týmem řadu cukrářských kurzů. Je členkou
Národního týmu kuchařů a cukrářů České republiky, se kterým sbírá úspěchy na zahraničních soutěžích, a také viceprezidentkou
Asociace cukrářů a kuchařů ČR. Cukrařina je pro ni životní náplní, splněným snem a každodenní radostí. V roce 2021 vydala
cukrářskou knihu HF Masterclass, první profesionální cukrářskou knihu v České republice.
Tradiční české zákusky a dorty

Při pohledu do vitrín se zákusky se leckomu možná zasteskne po časech, kdy na tácech leželo jen pár druhů dobrot a vybírat nebylo tak složité. Připomeňme si pár starých hitů našich cukráren:
- Indiánek má svůj původ v drobném zákusku Indianer, který se prý na začátku 19. století servíroval ve Vídni k divadelním vystoupením indického mága. Na rozdíl od toho českého však vídeňský indiánek místo nadýchaného sněhu obsahoval šlehačku.
- Laskonky mají původ zřejmě ve Švýcarsku: příprava bílkového sněhu na páře je v Itálii známá pod názvem „švýcarská meringa“. Nepochybně patří do rodiny sladkostí z bílkové hmoty, tedy například italských amaretti a francouzských makronek.
- Rakvička a věneček jsou nejen dokonalá cukrářská dvojka, ale i ukázka vytříbeného českého smyslu pro humor. Podobně temná jako názvy je i jejich minulost: rakvičky prý vznikly v první polovině 20. století kvůli přebytku žloutků (na těsto potřebujete jedno vejce, čtyři žloutky, moučkový cukr a vanilku) a jméno dostaly podle cukrářské formy, která prostě vypadá jako mrňavá rakev. Věnečky jsou známé také jako větrníky (v němčině mají stejný název, Windbeutel) a díky odpalovanému těstu je v různých podobách najdete ve všech světových sladkých kuchyních.
- Větrník a kremrole nezapřou inspiraci Francií. Kremrole jsou patrně příbuzné francouzských cornets, což jsou kornouty plněné šlehačkou. Větrníky se podobají dezertu profiteroles, kuličkám z odpalovaného těsta. Česká varianta je proti nim ale obří a bohatší o karamelovou šlehačku a fondánovou polevu.
- Žloutkový řez zbožňuje Iveta Fabešová, i když jak říká, bohužel se nedá jíst moc kultivovaně. „Pokud je ale z poctivých surovin a s láskou připravovaný, ráda si s ním někam zalezu a s chutí si olizuji prsty od krému,“ dodává populární cukrářka.
Cukrárna Votre plaisir v Praze na Klimentské ulici byla založena Michailem a Gabrielou Hrubcovými, kteří se inspirovali během dovolené ve Francouzské Guyaně. Postupně opustili svá zaměstnání, vybudovali cukrářskou výrobnu a začali prodávat na farmářských trzích. Nakonec otevřeli kavárnu v Klimentské ulici.
V cukrárnách Iveta Fabešová Café můžete ochutnat francouzské dezerty jako je zákusek Saturn, Rubikova kostka nebo Forêt Noire. Tyto cukrárny najdete ve Werichově vile na pražské Kampě a v nové kancelářské budově Masaryčka v Praze.
Cukrárny Ollies nabízí různé druhy originálních dortů, menší dezerty, vlastní pečivo včetně francouzských croissantů a domácí zmrzlinu. Mají pobočky v Ostravě, Praze a Olomouci.
V Epifany patisserie Jany Novotné si můžete vychutnat kvalitní čokoládu, pistácie, oříšky, různé zákusky a zmrzlinu v menších městských i venkovských pobočkách.
Cukrárna Lagarto, provozovaná Dominikou Tesařovou, láká mladší generaci dezerty vhodnými pro zobrazení na Instagramu, jako je mandlový red velvet a ořechové tartaletky.
V Cafe 8smička můžete ochutnat kváskové chleby, slané pečivo jako housky a ciabatty, sladké dortíky s vanilkou a karamelovou šlehačkou, slané quiche a kávu z české pražírny Ala Coffee.
Ve cukrárně Sorry - pečeme jinak je známý mechový dort, který se skládá z špenátovo-pistáciových korpusů, krému z domácího Sorry sýru a jahodové marmelády, ozdobený ovocem a cvrčky.
Cukrárna Stáňa nabízí široký sortiment koláčů, buchet, zákusků a dortů, které jsou připravené dle originálních receptur legendární cukrárny Myšák. Cukrárna je známá svou kvalitou a historickým původem.
Kavárna Holkyvodkafe se specializuje na kávu vysoké kvality a domácí dezerty, jako jsou brownies a klasické dorty, které jsou velmi oblíbené mezi návštěvníky.
Pro Mirkу van Gils Slavíkovou je cukrařina nejen profesí, ale i životní vášní a důležitou součástí jejích životních změn a událostí. Po celém světě založila cukrárny a nyní učí a předává zkušenosti v oblasti pečení.