ÚvodAktuality25 tipů, kde se naučit poznávat víno
Gurmánská turistika

25 tipů, kde se naučit poznávat víno

  • 19. listopadu 2023
Ochutnávejte víno při odborném a zábavném výkladu sommelierů! Poznejte to nejlepší moravské a české víno, které bylo oceněno zlatou medailí Salonu vín 2023. K degustaci vás zve nejen Salon vín, ale především sami vinaři, kteří nabízí řízené ochutnávky vína spojené s prohlídkou vinařství pod vedením zkušeného someliéra přímo ve vinném sklípku.
Habánské sklepy ve Velkých Bílovicích Gurmánská turistika

Habánské sklepy ve Velkých Bílovicích

Vinařství Habánské sklepy bylo založeno roku 1614 ve Velkých Bílovicích, v tradiční moravské vinařské obci v dobách největšího rozmachu vinařství na Moravě. Zakladateli vinařství byli Habáni – skupina reformních novokřtěnců, mírumilovných a pokrokově smýšlejících lidí.

Vinařství Mikrosvín Mikulov Gurmánská turistika

Vinařství Mikrosvín Mikulov

Vinařství Mikrosvín Mikulov se řadí k prestižním butikovým vinařstvím, jehož největším pokladem jsou viniční tratě v těch nejšpičkovějších lokalitách mikulovské podoblasti. Naše prestižní vína můžete ochutnat v naší nově zrekonstruované degustační místnosti v Dolních Dunajovicích.

Vinné sklepy Lechovice Gurmánská turistika

Vinné sklepy Lechovice

Vinné sklepy Lechovice patří k tradičním výrobcům kvalitních přírodních vín ve Znojemské vinařské podoblasti, kde pěstování révy má hluboké kořeny. Dochované záznamy o největším rozvoji vinařství jsou spojovány s Louckým klášterem ve Znojmě.

Rodové vinařství Proqin Velké Němčice Gurmánská turistika

Rodové vinařství Proqin Velké Němčice

Rodové vinařství Proqin, čili Prokeš vinařství, se zaměřuje na produkci klasických šumivých vín metodou kvašením v láhvi a mešních tichých vín. Specialitou vinařství je sabráž – sekání sektů šavlí či jiným kuriózním předmětem.

Vinařství U Kapličky v Zaječí – relax uprostřed vinohradů Gurmánská turistika

Vinařství U Kapličky v Zaječí – relax uprostřed vinohradů

Vinařská obec Zaječí je odpradávna zajímavá svou polohou na rozhraní dvou největších vinařských podoblastí "Velkopavlovická" a "Mikulovská". Zdejší kraj je zcela protkán vinařskými stezkami a určitě nadchne každého milovníka vín. Zdejší sklepy skrývají mnohdy nádherná a zajímavá vína.

Zámek Mělník a vinné sklepy Jiřího Lobkowicze Památky

Zámek Mělník a vinné sklepy Jiřího Lobkowicze

Prohlídky zámku, rodinné sbírky rodiny Lobkowiczů a zámeckých vinných sklepů spojené s ochutnávkou vín z vlastních vinic. Proslulé vinice svaté Ludmily nabízí široký výběr vín, nechybí ani prohlídky sklepů včetně degustace. Navštivte naší zámeckou cukrárnu a restauraci s dechberoucím výhledem.

Vinařství Vican v Mikulově Gurmánská turistika

Vinařství Vican v Mikulově

Spojení minulosti a budoucnosti, úcta k tomu, co nám zanechali předci, a zároveň moderní přístup. To charakterizuje Vican rodinné vinařství.

Vinařství Novosedly Vinofol Gurmánská turistika

Vinařství Novosedly Vinofol

Vinofol je rodinné vinařství vybudované v roce 1992 na Pálavě. Vína vinařství jsou ozdobena zlatými a stříbrnými medailemi z velkých světových soutěží Vinalies Internationales, IWC San Francisco či AWC Vienna.

Vinice Salabka v Praze Troji Gurmánská turistika

Vinice Salabka v Praze Troji

I v Praze existují vinice a rodí se v nich skvělé víno! Jednu z nich najdete v Praze – Troji. Historická vinice Salabka má nádhernou polohu, hned vedle pavilonu Fata Morgana Botanické zahrady, odkud je nádherný výhled na pražské panorama přes zeleň trojských stromů.

Salon vín České republiky na zámku ve Valticích Zážitky

Salon vín České republiky na zámku ve Valticích

Ta nejlepší moravská a česká vína v romantickém prostředí zámku ve Valticích vytváří znamenitou kombinaci, která okouzlí snad každého návštěvníka jižní Moravy a také vína. Zrekonstruovaný a na míru uzpůsobený sklep zámku Valtice ukrývá 100 nejlepších vín z celého Česka pro aktuální sezónu.

Vinařství Volařík Gurmánská turistika

Vinařství Volařík

Exkurze a ochutnávka vín přímo ve vinařství v Mikulově.

Vinařství Thaya v Havraníkách Gurmánská turistika

Vinařství Thaya v Havraníkách

Vinařství Thaya vzniklo transformací vinařství Trávníček a Kořínek, která měla svá místa na vinařské scéně světové i domácí. Jméno se mění, avšak filozofie a přístup zůstává. Nové vinařství navazuje na tradici zpracování vína a nepolevuje ze svých nároků na kvalitu vína.

Vinařství Vladimír Tetur – přívlastková vína z Velkých Bílovic Gurmánská turistika

Vinařství Vladimír Tetur – přívlastková vína z Velkých Bílovic

Ochutnejte jakostní a přívlastková vína z Velkých Bílovic. Přijďte se podívat na moderní vinařství a seznámit se s výrobou vína. Uvidíte špičkové zařízení na výrobu červených a bílých vín, degustační zónu, ležení vín v nerezových tancích i speciální místnost pro ležení červených vín.

Znovín Znojmo – výrobce tradičních moravských vín Gurmánská turistika

Znovín Znojmo – výrobce tradičních moravských vín

Společnost Znovín Znojmo, a.s. se řadí mezi středně velké výrobce vína a pěstitele révy vinné, obhospodařuje 500 ha vlastních vinic na Znojemsku a Hustopečsku, včetně vyhlášené vinice Šobes.

Vinařský dům Znojmo Gurmánská turistika

Vinařský dům Znojmo

Vinařský dům Znojmo snoubí znojemská vína z produkce Vinařství Nešetřil, gastronomii winebaru Chatka a odpočinek ve stylových apartmánech. Vše na jednom místě v renesančním domě na hlavním náměstí v historickém centru Znojma.

Vinařství Sol Invictus Gurmánská turistika

Vinařství Sol Invictus

V našem novém vinařství v Drnholci vyrábíme vína výhradně z hroznů vypěstovaných na našich vinicích.

Vinný sklípek Hrozínek Gurmánská turistika

Vinný sklípek Hrozínek

Sklípek najdete v ulici Cihlářská v Lednici.

Zámecké vinařství Bzenec Gurmánská turistika

Zámecké vinařství Bzenec

Po celou historii jsme pevnou součástí zámeckého areálu ve městě Bzenec, ve východním cípu Jihomoravského kraje. Citlivě, s důrazem na efektivitu a ekologii, obhospodařujeme 540 hektarů vinic ve vinařských podoblastech slovácké, mikulovské a znojemské.

Vinařství Zámečník v Dolních Dunajovicích – ochutnejte víno s vinařem Gurmánská turistika

Vinařství Zámečník v Dolních Dunajovicích – ochutnejte víno s vinařem

Zastavte se na ochutnávku moravských vín s vinařem panem Jiřím Zámečníkem v Dolních Dunajovicích. Malé rodinné vinařství založené v roce 2003 navazuje na rodinnou tradici pěstování vinné révy a výroby vína.

Vinařství Hanzel v Miroslavi Gurmánská turistika

Vinařství Hanzel v Miroslavi

Vinařství Hanzel představuje jedinečný koncept propojení tradičního vinařství s moderním hotelovým provozem, který vznikl citlivou rekonstrukcí přilehlých prostor.

Vinné sklepy Skalák Gurmánská turistika

Vinné sklepy Skalák

Vinné sklepy Skalák se nachází ve Skalce u Kyjova, v severní části Slovácké vinařské podoblasti. Vinařství, restaurace i penzion sídlí v rekonstruovaném areálu bývalých sklepů místního zemědělského družstva.

Chateau Valtice – Vinné sklepy Valtice Gurmánská turistika

Chateau Valtice – Vinné sklepy Valtice

Jedná se o firmu rodinného typu s hlubokými moravskými kořeny a tradicemi. Základy tohoto vinařství byly položeny již ve 12. století na místech původního valtického hradu.

Vinařství Maňák – vynikající vína z Kyjovska Gurmánská turistika

Vinařství Maňák – vynikající vína z Kyjovska

Z hlinitopísčitých vinic ve slovácké oblasti poblíž Kyjova získává vinařství Maňák už dvacet let kvalitní přívlastková vína bílých i červených odrůd. Vyrábí se zde i slámová, ledová i ovocná vína. Specialitou je 100% višňové víno. Lahve s etiketou vinařství Maňák se dostala do celého světa.

Moravíno – výroba vína ve Valticích Gurmánská turistika

Moravíno – výroba vína ve Valticích

Ve Valticích, městě vínu zaslíbenému, v kraji, kde se setkává Lednicko-valtický areál se zvlněnou poetickou krajinou vinorodého Rakouska, ve městě, které je po věky synonymem vinařství se nachází firma Moravíno, která vyrábí jakostní vína a jakostní vína s přívlastkem.

Vinařství Škrobák v Čejkovicích Gurmánská turistika

Vinařství Škrobák v Čejkovicích

Víno chutná nejlépe tam, kde se zrodilo. Přijměte proto pozvání do Vinařství Škrobák v Čejkovicích, kde poznáte snoubení vín s domácí gastronomií, lidi, kteří víno vyrobili a nahlédnout můžete i do vinic, kde hrozny vyrostly.

Další aktuality

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

My Češi, malí i velcí, sladké ovocné knedlíky milujeme, dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání, které jsou velmi oblíbené. Dosud nebyl překonán rekord z roku 2018, kdy pan Radim Dvořáček spořádal ve Vizovicích za hodinu neuvěřitelných 202 švestkových knedlíků! Známý Maxijedlík pan Jaroslav Němec jich zase zvládne 30 za tři minuty. Za historií tohoto pokrmu, osvědčenými recepty i tipy na místa, kde skvělé knedlíky ochutnat, se vydejte s Kudy z nudy.
23. červen 2025 16:30
Gurmánská turistika

Tipy na jahodový zážitek v podnicích CzechSpecials

Jahodová sezóna je v plném proudu a s ní přichází ten správný čas dopřát si sladké potěšení. Svou červenou barvou a sladkou chutí patří jahody mezi oblíbené ovoce letních dnů. Od předkrmů po dezerty, přijďte ochutnat jahodové speciality do kaváren, cukráren i restaurací, které jahody zahrnuly do svých menu.
20. červen 2025 12:37
Gurmánská turistika

Letní výletní ovocný mix: tipy, kde ochutnat jahody, borůvky, maliny, meruňky a další plody léta

Také máte rádi letní sezónu už kvůli tomu, že přináší každoročně vytoužené sladké plody zahrad a lesů? Pokud tomu tak je, pak vás určitě potěší naše tipy na samosběry jahod a dalších plodů, akce, kde hlavní roli hrají borůvky anebo kam se vypravit pro třešně a meruňky. Kam pro ovoce a kde všude na ovocné zážitky natrefíte vám prozradí Kudy z nudy.
17. červen 2025 20:56
Gurmánská turistika

Lesní a luční bary: načerpejte energii uprostřed přírody

Doslova vychutnat si hezké chvíle v přírodě nabízí samoobslužné lesní a luční bary, kterých u nás překvapivě není málo. Narazíte na ně nejen na horách, ale třeba i v hlubokých lesích či na slunných loukách. Ti, kdo se o takové bary starají spoléhají na poctivost kolemjdoucích, kteří za občerstvení zaplatí do kasičky. Udělejte si výlet do některého z nich, na kouzelná místa, kde vám bude příjemně na těle i na duši.
17. červen 2025 12:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Pikniky v přírodě jsou oblíbené už od první poloviny 18. století a mají i svůj mezinárodní den! Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
17. červen 2025 8:28
Gurmánská turistika

Tradice: česká národní kuchyně a gastronomické toulky po Čechách, Moravě a Slezsku

Cestování s Kudy z nudy je často spojené s ochutnáváním českých, moravských a slezských gastronomických specialit. Jaká ale vlastně je naše národní kuchyně? Která jídla řadíme k nejoblíbenějším a po kterých se v restauracích jen zapráší? A co u nás chutná cizincům? Pojďte s námi ochutnat Českou republiku a ověřit si, že láska skutečně prochází žaludkem. Víte, že 18. červen byl ustanoven jako mezinárodní Den udržitelné gastronomie? Je příležitostí nejen k zamyšlení nad tím, jakou cestou se dostane jídlo na naše talíře, ale i příležitostí pro změnu stravovacích návyků, abychom neplýtvali tam, kde tomu můžeme zabránit.
16. červen 2025 14:03
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: cesta za chlebovou vůní: do Lenory, do Slupi i na Valašskou dědinu

Tentokrát vás portál Kudy z nudy neláká jen na vůni, ale také další inspirující zážitky. Uvidíte, jak se připravuje mouka, budete svědky zadělávání a pečení, a nakonec hotový chleba s křupavou kůrkou přímo na místě ochutnáte.
16. červen 2025 13:41
Gurmánská turistika

10 tipů, kam jít v Česku na sushi

Sushi jako nejznámější tradiční japonský pokrm se stal hitem posledních let na celém světě. Není to pouze zdravé jídlo, ale i životní styl. Ochutnat tuto delikatesu Země vycházejícího slunce můžete v sushi restauraci anebo zvolit jinou variantu: naučit se vyrábět sushi vlastnoručně v některém z kulinářských kurzů. A není vhodnější datum než 18. června – v tento den slaví od roku 2009 milovníci tohoto pokrmu Mezinárodní den sushi!
1. červen 2025 14:15
Gurmánská turistika