Pečená kachna s knedlíkem a se zelím
Suroviny: 1 kachna o váze asi 1,8 kg, 3 – 4 lžíce kmínu, sůl na dochucení
Gastronomie podléhá aktuálním trendům stejně jako móda. Naštěstí jsou
jídla, která se stále vaří bez ohledu na to, co je právě v kurzu.
Pečená kachna s domácím knedlíkem a zelím k nim patří a po zásluze ji můžeme řadit mezi evergreeny české kuchyně.
Jako
příloha se k pečené kachně hodí
houskové nebo bramborové knedlíky a
bílé nebo červené zelí. Vhodnou variantou mohou být vařené brambory a různé druhy zeleninových salátů.
Postup:
Očištěnou kachnu
opláchneme, odstraníme biskupa, mírně
osolíme na povrchu i uvnitř, okmínujeme a vložíme do pekáče. Podlijeme trochou vody a pečeme po obou stranách dozlatova,
tučnější části během pečení mírně propichujeme vidličkou, aby se sádlo dobře vypeklo. Kachnu během pečení přeléváme výpekem, aby se méně tučné části nevysušily.
Sádlo z výpeku slijeme, výpek zalijeme trochou horké vody, krátce provaříme a procedíme, poté do něj
přidáme odlité sádlo a dobře promícháme.
Doba přípravy: 20 min
Doba vaření: nejméně 90 min
Počet porcí: 4
Svíčková na smetaně
Co se vám vybaví, když se řekne „typické české jídlo“? Nejoblíbenějším pokrmem je podle mistrů gastronomie svíčková na smetaně, lahodná kombinace křehkého hovězího masa, krémové omáčky a samozřejmě nezbytných knedlíků. Jak už to u tradičních receptů bývá, existuje snad tolik variant, jako je jejich kuchařů. A my vám teď samozřejmě nabízíme ten pravý!
Suroviny:
750 g hovězí svíčkové (nebo hovězí maso zadní), 150 g mrkve, 150 g celeru, 75 g petržele, 1 větší cibule, 50 g slaniny nakrájené na úzké klínky, 150 g másla, sůl, mletý pepř, 5 zrnek celého pepře, 3 zrnka nového koření, 3 bobkové listy, špetka tymiánu, citrónová šťáva, cukr, 100 g plnotučné hořčice, 2 lžíce hladké mouky, 250 ml šlehačky, příp. mléko na zředění, citron nakrájený na plátky, brusinkový kompot
Postup:
Odblaněné a očištěné
maso prošpikujeme slaninou, osolíme, opepříme, posypeme nakrájenou cibulí, očištěnou nastrouhanou zeleninou, kořením, pokapeme
citronovou šťávou a polijeme rozpuštěným máslem. Necháme jeden den v lednici
odležet. Druhý den maso podlijeme malým množstvím vody a pod poklicí dusíme v troubě doměkka.
Měkké maso vyjmeme a odstraníme koření, především bobkový list.
Kastrol se zeleninou poté umístíme na plotnu a pomalu
přivedeme k varu. Přidáme hořčici, zasypeme cca 2 lžícemi hladké mouky,
orestujeme. Zalijeme
šlehačkou a na mírném ohni za občasného míchání provaříme. Je-li omáčka příliš hustá, zředíme ji mlékem. Nakonec ji
přecedíme. Podle chuti dosolíme,
okyselíme citronovou šťávou nebo přisladíme. Pro zvýraznění chuti můžeme do omáčky dát trochu karamelu. (Polévkovou lžíci cukru necháme zkaramelizovat. Když se cukr rozpustí a začne hnědnout, podlijeme troškou vody a povaříme.)
Maso nakrájíme přes vlákno na jednotlivé porce, vložíme ho zpět do omáčky a prohřejeme. Podáváme ozdobené plátkem citronu a s brusinkovým kompotem. Nezbytnou přílohou je houskový knedlík.
Doba přípravy: 30 min
Doba vaření: 120 min
Počet porcí: 6