ÚvodAktualityNejoblíbenější vánoční cukroví aneb, kde se v Česku vzala tradice vánočních perníčků?
Gurmánská turistika

Nejoblíbenější vánoční cukroví aneb, kde se v Česku vzala tradice vánočních perníčků?

Poslechněte si audio verzi článku
Snad na žádném štědrovečerním stole v Česku nechybí vánoční cukroví. S jeho přípravami se však musí začít poměrně brzy, a tak mnohdy již s prvním adventním víkendem začíná přímo maraton pečení. Jaké druhy cukroví patří mezi nejtypičtější pro české Vánoce a které připravovaly už naše babičky?
cukrovíVánoce bez pečení tradičního vánočního cukroví si neumí představit většina českých domácností.  A i hospodyňky, které přes celý rok nevěnují pečení zvláštní pozornost si na cukroví obvykle dají záležet – v průměru se v českých rodinách peče kolem osmi druhů vánočního pečiva a recepty se dědí z generace na generaci.

Přitom tradice pečení cukroví není zas až tak dávná, jako jiné vánoční zvyky. První cukroví se začalo vyrábět přibližně v 16. století, ale tenkrát šlo o figurky ze sušeného ovoce, se kterými si děti nejdříve pohrály a poté je snědlycukroví. Později vykrajované cukroví mělo ochranářskou funkci – například cukrovinky ve tvaru zvířat měly chránit hospodářská zvířata. Cukroví ve tvaru kruhu zase připomínalo symbol navracejícího se slunce, věšelo se na domy a ovocné stromy.

Vánoční cukroví, jak jej známe dnes, se začalo objevovat během 19. století a přišlo nejprve z Německa do měšťanských rodin. Dívky z venkova, které sloužily ve městech, si s sebou domů přivezly nejrůznější receptury a zvyk se začal rozšiřovat po českých a moravských zemích.
 

Jak připravit vánoční perníčky „na poslední chvíli“

perníčekČeská, moravská a německá kultura se vzájemně ovlivňovaly. Vždyť z Německa k nám přišla i tradice zdobení vánočního stromečku a také mnoho dalších vánočních obyčejů. Není divu, že jsme od našich německých sousedů převzali i zvyk pečení vánočních perníčků. První zmínky o pečení perníků se sice v Čechách datují k roku 1324, ale jednalo se o perníky vytlačované do formy, které se pekly v průběhu celého roku. O Vánocích dostával perník tvar Panny Marie, narozeného Ježíška ale stavěly se z něj i celé betlémy. Prostý lid vytvářel z perníkového těsta jednoduché tvary betlémských hvězd, koníků, husarů, srdíček a typických regionálních ornamentů a symbolů. Vánoční perníčky, jak je známe dnes, se začaly péci v průběhu 19. století. Přitom právě jejich vůni si dnes s Vánocemi neodmyslitelně spojujeme. Drobnou vadou na kráse je fakt, že potřebují dostatek času na odležení. Ale jestliže je ještě nemáte upečené, vyzkoušejte náš recept na „vánoční perníčky na poslední chvíli“, které budou do Štědrého dne měkké a vláčné.

perníčekZe surovin budeme potřebovat: 400 g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 50 g másla, 2 celá vejce, 2 lžíce kvalitního tekutého medu, 1 lžičku jedlé sody, 1 lžičku perníkového koření, 1 žloutek na potření perníčků po upečení a bílkovou polevu na ozdobení. Všechny suché ingredience smícháme, pak přidáme tekuté suroviny a ručně zpracujeme na měkké těsto. Vytvořené těsto zabalíme do mikrotenové fólie a necháme přes noc odležet v lednici, v její spodní části. Troubu předehřejeme na 160 °C a plech vyložíme pečícím papírem. Odleželé těsto vyválíme asi na 0,5 cm a pomocí formiček vykrajujeme perníčky. Pečeme asi 10 minut a po vytažení z trouby perníčky okamžitě potíráme směsí ze žloutku a 1 lžící vlažné vody. Po vychladnutí zdobíme.
 

Nechce se vám péci? Vypravte se za perníkovou vůní

  • perníčekKam jinam za perníkem, než do Pardubic! Rodinná cukrárna a perníkárna u Janošů vyrábí vysoce kvalitní, měkký a chutný ručně zdobený medový perník dle rodové receptury, jak tradičních tvarů, tak i tvarů, které si zvolí sám zákazník.
 
  • V Praze na Starém Městě v Haštalské ulici objevíte voňavý krámek Perníčkův sen, kde pečou opravdu krásné vánoční perníčky. Nakoupíte si nejen perníčky zdobené, ale i čisté, které si můžete ozdobit doma. K objednání je také samotné perníkové těsto, perníkové koření či polevy na zdobení. 
 
  • perníčkyNa celý prosinec se Muzeum perníku Perníková chaloupka pod Kunětickou horou obléká do sváteční vánoční výzdoby. Tradiční vůni perníku doplňuje řada různě nazdobených vánočních stromečků a dekorací, přičemž dominují netradiční ozdoby ze slámy, papíru, provázků, nití, ovoce, lineckého pečiva a perníčků.
 
  • betlém matějVyhlášenou vánoční perníkovou zastávkou je kostel sv. Matěje v Dejvicích. Tedy je k vidění proslulý perníkový betlém. V době největší slávy měly jesličky přes 300 figurek zdobených autentickými kroji ze všech koutů naší země a fronty na výstavu sahaly až ke dveřím na hřbitov. A jak vůbec perníkový betlém vznikl? V roce 1972 začal svou kněžskou činnost aktivní P. Jan Machač, který zaopatřoval maminku akademické malířky Heleny Horálkové. Ta mu z vděčnosti přinesla o vánočních svátcích pár napečených perníkových figurek, aby je rozdal ministrantům. Ale jemu se krásné perníčky zalíbily a dal je raději vystavit v kostele. Další roky se tento nenápadný dárek rozrostl do úchvatných rozměrů. Současná podoba perníkových jesliček je dílem učně paní Horálkové, Daniela Zítky, který peče a zdobí betlém od roku 2002.
Kde se vzala vánoční tradice ozdobených stromečků a stromů?

Kde se vzala vánoční tradice ozdobených stromečků a stromů?

Bez nazdobených vánočních stromečků i obřích zářících stromů na náměstích a návsích by české Vánoce prostě nebyly ono. Odkud se ale tahle tradice vzala, kde se objevil první stromeček a čím byl tehdy ozdobený? A kdy a kde stál první velký vánoční strom pod širým nebem?

V Kuksu vás čekají vánoční trhy i letošní poslední prohlídky

V Kuksu vás čekají vánoční trhy i letošní poslední prohlídky

Ještě než začnou v obchodech fronty a masová hysterie nad nákupem vánočních dárků, proběhnou v obci Kuks poklidné vánoční trhy. Ty návštěvníkům nabídnou ruční výrobky s vánoční tématikou, náměty na vánoční dárky a horkou medovinu. Navíc můžete využít poslední příležitosti navštívit v tomto roce expozici Hospitálu Kuks. Trhy a prohlídky proběhnou o víkendech 16. až 17. listopadu a 23. až 24. listopadu 2024. Využijte poslední možnost k návštěvě hospitalu v této sezóně. Otevřeny budou všechny expozice Hospitalu Kuks od 9:00 do 16:00. Užijte si hospital v netradiční "skoro zimní" atmosféře!

Deset maličkostí, které dělají Vánoce kouzelnými

Deset maličkostí, které dělají Vánoce kouzelnými

Možná ten pocit znáte – nazdobíte stromeček, připravíte salát, cukroví máte napečeno a přece cítíte, že i když je vše hotovo, stále ještě něco chybí... Může to být jedna z vánočních drobností, která právě u vás vykouzlí tu pravou vánoční atmosféru. Zpátky do dětství se vrátíte s vánočními lucerničkami nebo andělským zvoněním, někde je tím posledním bílým místem tradiční rodinná ozdoba, jinému stačí zapálit františek. Inspirací vám mohou být naše tipy, které zároveň vysvětlí, odkud se všechny tyto tradiční drobnůstky vzaly a jaký je jejich příběh.

Vánoční hrnčířské a řemeslné trhy na Výstavišti v Praze

7. 12.8. 12.
Vánoční hrnčířské a řemeslné trhy na Výstavišti v Praze

Již dvacetiletou tradici mají naše vánoční, hrnčířské a řemeslné trhy na Výstavišti v Praze 7 v Holešovicích.

Betlémy 2024 – kostel sv. Matěje v Dejvicích

24. 12.26. 12.
Betlémy 2024 – kostel sv. Matěje v Dejvicích

V době největší slávy měly jesličky přes 300 figurek zdobených autentickými kroji ze všech koutů naší země a fronty na výstavu sahaly až ke dveřím na hřbitov. Současná podoba perníkových jesliček je dílem učně paní Horálkové, Daniela Zítky, který peče a zdobí betlém od roku 2002.

Vychutnejte si magickou vánoční atmosféru v Praze!

Vychutnejte si magickou vánoční atmosféru v Praze!

Čas adventu a Vánoc má zvláštní magickou moc, obzvláště v historickém centru Prahy, kde se mísí zvuk tradičních koled s vůní svařeného vína a pečených kaštanů. Užijte si pražské vánoční trhy, jedny z nejkrásnějších v Evropě, pokochejte se pohledem na bizarní betlémy anebo se nechte unášet nevšedními melodiemi adventních koncertů.

Radujme se, veselme se ... ve Skanzenu Strážnice

30. 11.1. 12.
Radujme se, veselme se ... ve Skanzenu Strážnice

Od adventu do svátku Tří králů. Představení obvyklých prací, zvyků, příprava tradičních jídel a stolování na jihomoravské vesnici v minulém století.

České vánoční trhy – Tylovo náměstí v Praze

26. 11.24. 12.
České vánoční trhy – Tylovo náměstí v Praze

Zveme vás na vánoční trhy, které se konají v Praze 2 na Tylově náměstí u zastávek I. P. Pavlova. Čeká na vás nabídka vánočního zboží: jmelí, adventní věnce, svíčky, svícny, hračky, vánoční ozdoby a vazby, cukrovinky, adventní kalendáře, betlémy, výrobky uměleckých řemesel i vánoční občerstvení.

České vánoční trhy na náměstí Míru 2024

20. 11.24. 12.
České vánoční trhy na náměstí Míru 2024

U kostela svaté Ludmily se vánoční trhy konají každý den od 10 do 20 hodin. Chybět nebude ani typické vánoční občerstvení, jako je vánoční punč, svařené víno, teplé palačinky, speciality na grilu a mnohé další.

Pumprnikl – perník z Krkonoš Gurmánská turistika

Pumprnikl – perník z Krkonoš

Perník vyrobený podle upraveného receptu na krkonošský perník z 18. století. Jedná se o slepovaný kulatý perník (jedlý suvenýr z Krkonoš) ve tvaru “bonbonu”. Do těsta se přidává podle upraveného receptu šípkový karamel a žaludová a rakytníková mouka.

Staročeské medové perníky v Pardubicích Gurmánská turistika

Staročeské medové perníky v Pardubicích

Rodinná cukrárna a perníkárna u Janošů v Pardubicích! Ochutnejte medové perníčky s kávou, čajem, mlékem nebo perníkovou medovinou a vyzkoušejte si sami zdobení perníku. Nejmladší z nejstaršího perníkářského rodu v Pardubicích Pavel Janoš vám povypráví o historii výroby perníku v Čechách i ve světě.

Štramberské uši Gurmánská turistika

Štramberské uši

V malebném městečku Štramberk, které se rozkládá v předhůří Beskyd a které je známé typickou věží nazývanou Štramberská trúba, se peče jedna z nejzajímavějších krajových specialit – Štramberské uši. Cukrářský výrobek z perníkového těsta ve tvaru kornoutu, se peče na památku dávné válečné události.

Perníková chaloupka – vypravte se do pohádky a za vůní medu Kultura

Perníková chaloupka – vypravte se do pohádky a za vůní medu

Původně Lovecký zámeček z roku 1882, který slouží jako výletní místo pro všechny, co dosud nepřestali věřit na pohádky. Uvidíte historii pardubického perníku, výstavu perníků, uslyšíte vyprávění pohádky O perníkové chaloupce a zažijete návštěvu strašidelného pohádkového lesa.

Ochutnejte regionální sladkosti: uši, perníčky, oplatky, trubičky i frgály

Ochutnejte regionální sladkosti: uši, perníčky, oplatky, trubičky i frgály

Patříte mezi mlsaly a milovníky regionálních specialit? Pak pro vás máme nejrůznější zajímavé tipy na sladké gastronomické lahůdky a slavnosti. Leckde objevíte stánky se sladkostmi ze všech možných regionů, které vábí na chutě, vůně, prazvláštní tvary i originální názvy. Vyberete si Hořické trubičky, Štramberské uši, Pardubický perník, Karlovarské či Mariánskolázeňské oplatky anebo Valašské frgály? Všechny tyto laskominy splňují kritéria potravin s chráněným zeměpisným označením. Podívejte se s portálem Kudy z nudy, kde se vyrábí a kde je můžete okusit.

Pardubice

Pardubice

Pardubice jsou město vonící perníkem, osudově spojené se slavným dostihem. Leží na soutoku řek Labe a Chrudimky v Polabské nížině, mají překrásné historické centrum, střežené Zelenou bránou, a jejich okolí s loukami, listnatými lesy a historickými vodními kanály připomíná velký anglický park.

Pardubický perník – nejznámější výroba perníku u nás

Pardubický perník – nejznámější výroba perníku u nás

Perník je od pradávna známá pochoutka, která proslavila mimo jiné i město Pardubice, i když hlavní rozkvět výroby perníku nastal teprve na přelomu 19. a 20. století. Roku 2004 vzniklo Sdružení Pardubický perník, jehož největší snahou je propagace Pardubického perníku a dodržování tradičních technologických postupů.

Tradice: koláče na stovky způsobů na posvícení, svatby i pro domácí pečení

Tradice: koláče na stovky způsobů na posvícení, svatby i pro domácí pečení

Máte rádi sladké a pečete alespoň občas koláče? Vydejte se s Kudy z nudy na velkou sladkou jízdu a ochutnejte koláče na stovky způsobů z rozmanitých koutů Čech, Moravy a Slezska. Co vám nabídneme? Koláče skládané, kecané, poschoďové, mřížkové, hnětené, vázané, pregulované i dvojctihodné, koláče pražské, chodské, milotické, hlučínské, berounské i rožmberské, slavné frgály i točenice. Všechny mají svátek 23. ledna, kdy slavíme Mezinárodní den koláčů.

Známá jména: deset známých cukrářek a cukrářů a kde se s nimi setkáte?

Známá jména: deset známých cukrářek a cukrářů a kde se s nimi setkáte?

Jejich dorty a zákusky jsou spíš malá umělecká díla. Tak úžasná, že je vám občas líto je prachobyčejně sníst, slízat nebo vypít. Dokážou ušlehat, umíchat a upéct všechno, na co byste mohli mít chuť, a kromě známých dezertů vymýšlejí i vlastní originální kousky. Vítejte ve sladkém světě známých cukrářů a cukráren a tradičních i neobvyklých sladkých dobrot!

#světovéČesko a štědrovečerní večeře aneb od kapra až po gołąbki

#světovéČesko a štědrovečerní večeře aneb od kapra až po gołąbki

Stejně jako vánoční cukroví nebo výzdoba domácností se zvolna mění i tradiční štědrovečerní večeře. I když se ale někde na svátečně prostřených stolech objeví řízky, losos nebo vinná klobása, ve většině českých domácností pořád hraje prim rybí polévka, smažený kapr s bramborovým salátem a pár kousků vánočního cukroví nebo vánočka. Na čem si ale o Vánocích pochutnávají naši sousedé?

Kam v Praze o Vánocích? Na procházku po pražských betlémech!

Kam v Praze o Vánocích? Na procházku po pražských betlémech!

Zastavte se při vánoční procházce Prahou v některém z pražských kostelů – uvnitř totiž najdete mnohdy unikátní kouzelné betlémy s dlouhou historií. Nejzajímavější kousky spatříte v Loretě, v kostele Panny Marie Vítězné na Újezdě, ale také v Dejvicích, Holešovicích nebo Petrovicích.

Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví

Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví

V mnoha českých domácnostech to již od konce listopadu voní vanilkou, skořicí a čokoládou. České hospodyně zachovávají tradici, že na vánočním stole musí být nejméně tolik druhů vánočního cukroví, kolik je členů rodiny, kteří usednou ke štědrovečerní večeři. A některé přebornice pečou i více než dvacet druhů… Zamysleli jste se ale někdy nad tím, na čem si vlastně pochutnáváme? Kde se vzaly názvy jako medvědí pracny, marokánky, vosí hnízda anebo proč se pečou zrovna vanilkové rohlíčky? Všechny tyto otázky se pokusí objasnit Kudy z nudy.

Vánoční zvyky a tradice – znáte je všechny?

Vánoční zvyky a tradice – znáte je všechny?

Vánoce, to je především svátek dětí a rodiny. Všechny sváteční dny se nesou ve znamení setkávání rodin i přátel a v poklidném vychutnávání zvláštní atmosféry. Vánoce patří k nejkrásnějším obdobím v roce. Staré tradice si připomínají nejen muzea a skanzeny, ale i lidé ve svých domovech.

Nalaďte se na Vánoce v Přerově nad Labem, kde ožívají starobylé vánoční tradice

Nalaďte se na Vánoce v Přerově nad Labem, kde ožívají starobylé vánoční tradice

Přípravy na Vánoce v polabské lidové kuchyni, štědrovečerní zvyky a obyčeje, vánoční trh, zdobení perníčků či ukázky starodávných řemesel. Ve skanzenu v Přerově nad Labem ožívají od 17. listopadu do 30. prosince 2023 chalupy našich předků. Nalaďte se s portálem Kudy z nudy na Vánoce a nechte se inspirovat vánočními zvyky, jimiž oživíte vaše svátky.

Seznamte se: sladké i slané české pochoutky

Seznamte se: sladké i slané české pochoutky

Na Kudy z nudy milujeme dobré jídlo a skvělé příběhy. Naší pozornosti proto nemohly uniknout některé poklady české kuchyně – uvařili jsme pro vás třeba svíčkovou, napekli koláče a lázeňské oplatky, připravili pražkou šunku, obložené chlebíčky, sýry a taliány. Tabule je bohatě prostřená, a teď nás čekají gastronomické hody. Dobrou chuť!

Pardubický perník JaJa Gurmánská turistika

Pardubický perník JaJa

Perníky tato rodinná firma vyrábí již od roku 1990, je držitelkou ochranné zeměpisného označení Pardubický perník.

Petr Novotný – Výroba a prodej Pardubického perníku Gurmánská turistika

Petr Novotný – Výroba a prodej Pardubického perníku

Pardubický perník je chráněné zeměpisné označení a v současné době ho ve městě vyrábí tři podniky a mezi nimi i Petr Novotný.

#světovéČesko a sladké výlety za tajemstvím vánočního cukroví

#světovéČesko a sladké výlety za tajemstvím vánočního cukroví

Na Vánoce peče a mlsá celé Česko. Kdo nepeče, ten si alespoň pár kousků cukroví koupí, aby ozdobilo vánoční stůl. Tradičně se chystá přesný počet druhů, což prý nosí štěstí. Kolik druhů to ale je? A jak si naše vanilkové rohlíčky, pracny nebo marokánky vedou ve světové konkurenci?

Perníčkův sen – perníkářství v Haštalské ulici v Praze Gurmánská turistika

Perníčkův sen – perníkářství v Haštalské ulici v Praze

Perníkářství v Haštalské ulici v centru Prahy je návratem do dětství na návštěvu k babičce. Perníčky různých druhů tu voní až za roh, na zakázku vám zde připraví perník dle vašich představ, pořádají se zde workshopy, oslavy narozenin a různé další akce.

Další aktuality

Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví

V mnoha českých domácnostech to již od konce listopadu voní vanilkou, skořicí a čokoládou. České hospodyně zachovávají tradici, že na vánočním stole musí být nejméně tolik druhů vánočního cukroví, kolik je členů rodiny, kteří usednou ke štědrovečerní večeři. A některé přebornice pečou i více než dvacet druhů… Zamysleli jste se ale někdy nad tím, na čem si vlastně pochutnáváme? Kde se vzaly názvy jako medvědí pracny, marokánky, vosí hnízda anebo proč se pečou zrovna vanilkové rohlíčky? Všechny tyto otázky se pokusí objasnit Kudy z nudy.
20. listopad 2024 13:00
Gurmánská turistika

Kam na nejlepší a nejchutnější podzimní gastronomické akce? Tipy, které v listopadu potěší gurmány i mlsaly!

Podzim je potřeba si vychutnat, a to doslova. Netradiční dobroty z různých koutů světa i domácí speciality budete moci vyzkoušet na listopadových gastronomických akcích. Nechejte se inspirovat a potěšte v listopadu svoje chuťové buňky.
14. listopad 2024 9:11
Gurmánská turistika

Svatý Martin je tu – a s ním mladá vína a tradiční husa!

Dne 11. listopadu se každoročně slaví svatý Martin, který podle tradice má přivézt první sníh, mladá vína a husí pochoutky. Letos světec přivezl opravdu zimní počasí, které během noci nevylučuje sněhové srážky v horských polohách. Koštování mladého vína, martinské trhy i husí speciality ale budou určitě! Kam se za dobrotami vypravit vám pradí Kudy z nudy, a nezapomeneme ani na připomenutí života svatého Martina a nejznámější legendy s ním spojené!
11. listopad 2024 10:00
Gurmánská turistika

Velký přehled výletů za svatým Martinem, vínem a pečenými husami napříč Českem

Přiveze letos svatý Martin do Česka sníh? I když to vypadá, že by to stihnout mohl, s jistotou to tvrdit nemůžeme. Ale už teď je jisté, že společně s ním dorazí 11. listopadu v průvodu svatomartinská vína, pečené husy a zábava pro malé i velké. Oblíbený svátek všech milovníků vín připadne letos na pondělí, ale Svatomartinská vína se začnou prodávat již v pátek 8. 11. 2024. Za svatomartinskými oslavami, kratochvílemi a radovánkami vás zve portál Kudy z nudy.
8. listopad 2024 20:51
Gurmánská turistika

České značky: Mlékárny Hlinsko, značka Tatra a Piknik, Pikao a Jesenka

Jesenka, Piknik a Pikao, mléko, máslo, smetany a tvarohy, mléčné dezerty a nápoje, zmrzliny a ledové tříště: to je hlavní sortiment Mlékárny Hlinsko. Seznamte se na Kudy z nudy s podnikem, který na trh dodává výrobky s tradiční českou značkou Tatra!
30. říjen 2024 1:51
Gurmánská turistika

Připomeňte si Mezinárodní den kuchařů návštěvou dobré restaurace

Mezinárodní den kuchařů, který připadá na 20. října, patří všem kuchařům, ať už se jedná o profesionální mistry svého řemesla anebo nadšeným hobby kuchtíkům, kteří vaří prostě proto, že je vaření baví. Oslavte tento den třeba tím, že si zajdete do vyhlášené restaurace na něco dobrého. Tipy na ty nejvyhlášenější restaurace, hospody a hospůdky vám přináší Kudy z nudy.
20. říjen 2024 7:06
Gurmánská turistika

Připravte se na Svatomartinská vína ročníku 2024! Budou skvělá – vyniknou svěží chutí a vysokou kvalitou

Den otevření prvních Svatomartinských vín, 11. listopad 2024, se blíží a moravští a čeští vinaři hlásí dobré zprávy. Tradičně se první Svatomartinská vína otevírají 11. listopadu v 11 hodin na mnoha slavnostních akcích po celém Česku. Letos připadá 11. 11. na pondělí, prodeje Svatomartinských vín ročníku 2024 tak budou zahájeny už v pátek 8. 11. Pod značkou Svatomartinské mohou vinaři vyrábět pouze vína suchá s odpovídajícími vlastnosti, jakými jsou právě svěžest a ovocitost. Na to dohlíží každoročně odborná komise, která rozhoduje, zda dané víno odpovídá požadavkům a může známku Svatomartinské používat.
19. říjen 2024 9:49
Gurmánská turistika

Užijte si tradiční výlovy během října i listopadu

Sedm hodin ráno, ranní mlhy. Desítky postav v dlouhých pláštích a vysokých botách roztáhnou sítě a vydají se do studeného bahna. Tradiční výlov rybníků začíná! Portál Kudy z nudy vás zve na desítky akcí, na nichž se rybáři rozloučí se sezonou a nebudou chybět rybí speciality i dobrá nálada.
15. říjen 2024 10:00
Gurmánská turistika