Ideální je nespokojenosti a možným konfliktům předcházet:
přednostně volit restaurace, na které máme dobré reference od svých známých
věřit svým instinktům – jestliže na první pohled vypadá restaurace solidně, personál je sympatický, prostředí je upravené a čisté, je velká pravděpodobnost, že budeme se službami spokojeni
poznávacím znamením dobré hospody pro nás v neznámém prostředí je obsazenost (v podniku zejícím prázdnotou budeme sice asi rychle obslouženi, ale nepřítomnost jiných hostů může signalizovat nekvalitní služby, nízký odbyt a riziko méně čerstvých pokrmů)
při objednávání jídel jednoznačně upřesnit objednávku (např. v jakém pořadí chceme pokrmy servírovat; zeptat se číšníka na suroviny používané v pokrmu – zda je např. bramborák připravený z čerstvých brambor, mraženého polotovaru nebo ze směsi v prášku)
pečlivě si přečíst jídelní lístek (někdy výsledná cena pokrmu závisí na konkrétní hmotnosti porce – např. u ryb, někdy je uvedená cena za množstevní jednotku – např. 1 dl džusu; z jídelního lístku bychom měli poznat, jsou-li přílohy a obloha započítány v ceně nebo se objednávají a účtují jako samostatné položky)
odradit od návštěvy by nás mělo, jsou-li cítit nepříjemné pachy z kuchyně či hygienického zařízení, zakouřené prostory, špinavé stoly…
Pokud nejsme se službami spokojeni, máme důvod i právo vymáhat nápravu. Záleží především na nás, zákaznících, co si k nám personál zařízení služeb dovolí, lépe řečeno, co jim dovolíme my. V případě nekvalitního pokrmu je třeba reklamaci provést okamžitě (např. nedopečené maso, rozvařené brambory, přesolené, spálené jídlo, nedodržená velikost porce, záměna pokrmu). Můžeme žádat o nápravu (je-li možná) nebo o výměnu porce, popřípadě o slevu za službu poskytnutou v menším než sjednaném rozsahu.
Nemáme však automaticky nárok na slevu, žádáme-li menší porci nebo změnu složení pokrmu, která není uvedena v jídelním lístku. Je-li restaurace ochotná individuální úpravě pokrmu vyhovět, musíme se domluvit na ceně pokrmu po této úpravě. Poloviční porce neznamená automaticky poloviční cenu, neboť ne všechny náklady na její výrobu jsou poloviční (úspora nákladů se týká pouze surovin, nikoliv práce kuchaře apod.).
Další informace a rady k ochraně spotřebitele jsou k nalezení na serveru Sdružení na ochranu spotřebitelů: www.spotrebitele.info a na www.spotrebitel.cz. Informace o projektu Ochutnejte Českou republiku a přehled certifikovaných restaurací: www.ochutnejtecr.cz.
Tipy pro gurmánskou turistiku:
Nemusíte mít strach, že byste se ve Znojmě nudili! I když zrovna neholdujete pití dobrého vína, ale spíše cyklistice, romantickým procházkám či historii – jste na správném místě. Hotel Lahofer nabízí zážitkové programy na míru!
Hotel Chateau St. Havel je kompletně renovovaný zámek uprostřed anglického parku s rybníky. Milovnice i milovníci dobrého jídla mají od března 2010 možnost nahlédnout pod pokličku kuchařům Filipovi a Ondřejovi z pořadu Kluci v akci. Startují jejich kurzy vaření, kde se zájemci mohou naučit vařit rychle, jednoduše a s úsměvem tak, jak to znají z obrazovky.
Vybrat si ze široké nabídky jídel a krajových specialit můžete v restauraci U Bulánka nedaleko Jestřebích hor v Podkrkonoší, která leží na hlavní trase mezi Trutnovem a Náchodem. Název "U Bulánka" má mnohaletou tradici v místním pohostinství a je symbolizován psem se soudkem rumu.
Rozhledna ve stylu větrného mlýna holandského typu vysoká 15 m je zdaleka viditelnou dominantou nad obcí Bukovany. Kolem mlýna vyrostl areál hotelu s restaurací nabízející krajovou kuchyni v prostředí stylového rustikálního interiéru. Navštivte tradiční kvelbený sklep s posezením a rotundu s vinotékou!
Skvělá brněnská restaurace je zaměřena na zážitkovou gastronomii orientovanou na středomořskou kuchyni v kombinaci s nabídkou moravských a světových vín. Jedinečnost každé sklenky můžete ocenit v nezapomenutelném prostředí na střeše restaurace s bezkonkurenčním výhledem na Petrov, Špilberk a celé Staré Brno.
Chlouba hotelu Hilton Prague, stylová restaurace CzecHouse Grill & Rotisserie, nabízí moderní evropskou kuchyni i tradiční české speciality. Mistrovské kousky kuchařů můžete sledovat v otevřené kuchyni. Restaurace je tu pro všechny, co milují výjimečné jídlo.
V nové restauraci v Brně si můžete v uvolněné atmosféře vychutnat trade fair kávy z Mexika a Peru, biomošty, vzorky lokálních vinařství či něco ostřejšího. Široká nabídka pokrmů v bio kvalitě, stejně jako obědové a vegetariánské menu jsou správnou odpovědí na váš apetit.