ÚvodAktualityJak odcházet z restaurace s úsměvem
Jak odcházet z restaurace s úsmevem
Zážitky

Jak odcházet z restaurace s úsměvem

  • 1. dubna 2010
Při svých cestách využíváme služeb restaurací a někdy oprávněně nejsme s jejich kvalitou spokojeni. V takovém případě v první řadě řešíme dilema, zda si zkazíme příjemný výlet špatným jídlem nebo nepříjemným dohadováním a domáháním se nápravy.

Ideální je nespokojenosti a možným konfliktům předcházet:

  • přednostně volit restaurace, na které máme dobré reference od svých známých
  • věřit svým instinktům – jestliže na první pohled vypadá restaurace solidně, personál je sympatický, prostředí je upravené a čisté, je velká pravděpodobnost, že budeme se službami spokojeni
  • poznávacím znamením dobré hospody pro nás v neznámém prostředí je obsazenost (v podniku zejícím prázdnotou budeme sice asi rychle obslouženi, ale nepřítomnost jiných hostů může signalizovat nekvalitní služby, nízký odbyt a riziko méně čerstvých pokrmů)
  • při objednávání jídel jednoznačně upřesnit objednávku (např. v jakém pořadí chceme pokrmy servírovat; zeptat se číšníka na suroviny používané v pokrmu – zda je např. bramborák připravený z čerstvých brambor, mraženého polotovaru nebo ze směsi v prášku)
  • pečlivě si přečíst jídelní lístek (někdy výsledná cena pokrmu závisí na konkrétní hmotnosti porce – např. u ryb, někdy je uvedená cena za množstevní jednotku – např. 1 dl džusu; z jídelního lístku bychom měli poznat, jsou-li přílohy a obloha započítány v ceně nebo se objednávají a účtují jako samostatné položky)
  • odradit od návštěvy by nás mělo, jsou-li cítit nepříjemné pachy z kuchyně či hygienického zařízení, zakouřené prostory, špinavé stoly…

Pokud nejsme se službami spokojeni, máme důvod i právo vymáhat nápravu. Záleží především na nás, zákaznících, co si k nám personál zařízení služeb dovolí, lépe řečeno, co jim dovolíme my. V případě nekvalitního pokrmu je třeba reklamaci provést okamžitě (např. nedopečené maso, rozvařené brambory, přesolené, spálené jídlo, nedodržená velikost porce, záměna pokrmu). Můžeme žádat o nápravu (je-li možná) nebo o výměnu porce, popřípadě o slevu za službu poskytnutou v menším než sjednaném rozsahu.

Nemáme však automaticky nárok na slevu, žádáme-li menší porci nebo změnu složení pokrmu, která není uvedena v jídelním lístku. Je-li restaurace ochotná individuální úpravě pokrmu vyhovět, musíme se domluvit na ceně pokrmu po této úpravě. Poloviční porce neznamená automaticky poloviční cenu, neboť ne všechny náklady na její výrobu jsou poloviční (úspora nákladů se týká pouze surovin, nikoliv práce kuchaře apod.).

Další informace a rady k ochraně spotřebitele jsou k nalezení na serveru Sdružení na ochranu spotřebitelů: www.spotrebitele.info a na www.spotrebitel.cz. Informace o projektu Ochutnejte Českou republiku a přehled certifikovaných restaurací: www.ochutnejtecr.cz.


Tipy pro gurmánskou turistiku:

Nemusíte mít strach, že byste se ve Znojmě nudili! I když zrovna neholdujete pití dobrého vína, ale spíše cyklistice, romantickým procházkám či historii – jste na správném místě. Hotel Lahofer nabízí zážitkové programy na míru!


Hotel Chateau St. Havel je kompletně renovovaný zámek uprostřed anglického parku s rybníky. Milovnice i milovníci dobrého jídla mají od března 2010 možnost nahlédnout pod pokličku kuchařům Filipovi a Ondřejovi z pořadu Kluci v akci. Startují jejich kurzy vaření, kde se zájemci mohou naučit vařit rychle, jednoduše a s úsměvem tak, jak to znají z obrazovky.


Vybrat si ze široké nabídky jídel a krajových specialit můžete v restauraci U Bulánka nedaleko Jestřebích hor v Podkrkonoší, která leží na hlavní trase mezi Trutnovem a Náchodem. Název "U Bulánka" má mnohaletou tradici v místním pohostinství a je symbolizován psem se soudkem rumu.


Rozhledna ve stylu větrného mlýna holandského typu vysoká 15 m je zdaleka viditelnou dominantou nad obcí Bukovany. Kolem mlýna vyrostl areál hotelu s restaurací nabízející krajovou kuchyni v prostředí stylového rustikálního interiéru. Navštivte tradiční kvelbený sklep s posezením a rotundu s vinotékou!
 

Skvělá brněnská restaurace je zaměřena na zážitkovou gastronomii orientovanou na středomořskou kuchyni v kombinaci s nabídkou moravských a světových vín. Jedinečnost každé sklenky můžete ocenit v nezapomenutelném prostředí na střeše restaurace s bezkonkurenčním výhledem na Petrov, Špilberk a celé Staré Brno.

 

Chlouba hotelu Hilton Prague, stylová restaurace CzecHouse Grill & Rotisserie, nabízí moderní evropskou kuchyni i tradiční české speciality. Mistrovské kousky kuchařů můžete sledovat v otevřené kuchyni. Restaurace je tu pro všechny, co milují výjimečné jídlo.
 


V nové restauraci v Brně si můžete v uvolněné atmosféře vychutnat trade fair kávy z Mexika a Peru, biomošty, vzorky lokálních vinařství či něco ostřejšího. Široká nabídka pokrmů v bio kvalitě, stejně jako obědové a vegetariánské menu jsou správnou odpovědí na váš apetit.
Hotel Lahofer – zažijte víc ve Znojmě Gurmánská turistika

Hotel Lahofer – zažijte víc ve Znojmě

Nemusíte mít strach, že byste se ve Znojmě nudili! I když zrovna neholdujete pití dobrého vína, ale spíše cyklistice, romantickým procházkám či historii – jste na správném místě. Hotel Lahofer nabízí zážitkové programy na míru!

Restaurace a hotel Chateau St. Havel Gurmánská turistika

Restaurace a hotel Chateau St. Havel

Chateau St. Havel – wellness & golf hotel je kompletně rekonstruovaný novogotický zámek v Praze 4 – Krč uprostřed stylového anglického zámeckého parku s několika idylickými rybníky. Hotel nabízí kromě nadstandardního ubytování na zámku řadu dalších služeb.

Seasons restaurace v hotelu Hilton Prague Gurmánská turistika

Seasons restaurace v hotelu Hilton Prague

Stylová restaurace Seasons oslavuje bohaté evropské kulinářské tradice s českým nádechem a nabízí také variace jídel na rostlinné bázi v meníčku, které se mění dle ročního období.

Bukovanský mlýn – areál zážitků pod lopatkami Zážitky

Bukovanský mlýn – areál zážitků pod lopatkami

Rozhledna ve stylu větrného mlýna holandského typu vysoká 15 m je zdaleka viditelnou dominantou nad obcí Bukovany. Kolem mlýna vyrostl areál hotelu s restaurací nabízející krajovou kuchyni, jízdy na koních, zahrát si zde můžete také minigolf.

Festival řízků na Bukovanském mlýně

18. 1.19. 1.
Festival řízků na Bukovanském mlýně

I letos vám nabízíme od soboty do neděle Festival řízků. Můžete ochutnat vyhlášený 300g vídeňský telecí řízek, či zkusit něco jiného z řad klasických i exotických.

Restaurace Borgo Agnese – gastronomický skvost v Brně Gurmánská turistika

Restaurace Borgo Agnese – gastronomický skvost v Brně

Skvělá brněnská restaurace je zaměřena na zážitkovou gastronomii orientovanou na středomořskou kuchyni v kombinaci s nabídkou moravských a světových vín. Jedinečnost každé sklenky můžete ocenit v nezapomenutelném prostředí na střeše restaurace s bezkonkurenčním výhledem na Petrov, Špilberk a celé Staré Brno.

Restaurace U Bulánka Gurmánská turistika

Restaurace U Bulánka

Vybrat si ze široké nabídky jídel a krajových specialit můžete v restauraci U Bulánka nedaleko Jestřebích hor v Podkrkonoší, která leží na hlavní trase mezi Trutnovem a Náchodem. Název "U Bulánka" má mnohaletou tradici v místním pohostinství a je symbolizován psem se soudkem rumu.

Další aktuality

Titul Vinař roku České republiky 2024 patří Vinařství Jiří Uherek

Na základě hodnocení mezinárodních komisí, které posuzovaly výhradně kvalitu vín byl koncem srpna vyhlášen na Žofíně vítěz soutěže Vinař roku České republiky, kterým se pro rok 2024 stal Jiří Uherek ze Sudoměřic. Ten navíc získal i ocenění za Nejlepší rodinné vinařství v soutěži a dokonce i Titul Národního Šampiona bílých vín!
16. září 2024 18:00
Gurmánská turistika, Jihomoravský kraj

Tour de burčák se pojede po vinařských stezkách Kyjovska

Seriál výletů Krajem vína po Moravských vinařských stezkách protíná cílovou pásku. Poslední zářijovou sobotu 28. 9. 2024 čeká sportovně laděné turisty "Tour de burčák po vinařských stezkách Kyjovska". Na výlet mohou vyrazit jak cyklisté, koloběžkáři i pěší. Připraveny jsou tři trasy různých délek a obtížností, na všech najdete řadu zastávek na zajímavých místech Moravského Toskánska.
15. září 2024 15:00
Gurmánská turistika, Jihomoravský kraj

Dny židovské kultury v Mikulově budou plné kulturních i gastronomických specialit

Dějiny hebrejského obyvatelstva v Mikulově, jejich osudy i rozmanitost kultury a gastronomie, život v současném Izraeli, to vše připomene již čtrnáctý ročník festivalu Dny židovské kultury. Ten se na různých místech v Mikulově uskuteční ve dnech 19. do 22. září 2024.
11. září 2024 6:47
Památky, Jihomoravský kraj

Amatérská jeskyně v Moravském krasu zve na prohlídky – slaví letos 55 let

Před pětapadesáti lety, začátkem roku 1969, objevili speleologové v Moravském krasu Amatérskou jeskyni, nejdelší jeskynní systém České republiky. Měří přes 40 km a řadí se do první stovky nejdelších jeskynní světa. Při této unikátní příležitosti letos speleologové mimořádně otevřou část jeskyně veřejnosti k nahlédnutí. Amatérskou jeskyni zpřístupňují ochranáři jen při mimořádných příležitostech.
11. září 2024 6:00
Zážitky, Jihomoravský kraj

Znojemské vinobraní, největší svátek vína v zemi, láká na historický program – pro rok 2024 zrušeno

Ve dnech 13. až 15. září 2024 se Znojmo opět stane hlavním městem vína, letos již počtyřicáté. Pořadatelé město Znojmo a Znojemská Beseda hlásí plnou připravenost. Na všechny věkové kategorie čeká pestrý program na celkem 14 scénách, který návštěvníky nenechá za celé tři dny konání vydechnout. Znojemské historické vinobraní je jedinečné hlavně tím, že stále klade největší důraz na historii. O tom svědčí několik historických scén a hlavně dominanta celého vinobraní – průvod krále Jana Lucemburského s družinou čítající na 500 dobových postav.
10. září 2024 10:00
Gurmánská turistika, Jihomoravský kraj

Velkopavlovické vinobraní slibuje dobré víno i zábavu – pro rok 2024 program omezen

Slavnost vinobraní se starým tradičním obřadem „zaražením hory“ je významným folklórním svátkem a vrcholnou společenskou událostí vinařského roku ve Velkých Pavlovicích. Navazuje na jednu z historicky nejstarších oslav tohoto charakteru na Moravě. Letošní Velkopavlovické vinobraní můžete navštívit od 14. do 14. září 2024. Z důvodu nepříznivého počasí ale bude akce omezena.
10. září 2024 8:26
Gurmánská turistika, Jihomoravský kraj

Do Kunštátu se vydejte o víkendu na největší tržiště s keramikou – přesunuto na říjen

Město Kunštát stane Mekkou keramikářů z celého Česka. Ve dnech 5. a 6. října 2024 zaplaví náměstí Krále Jiřího stánky s keramikou od výrobců z celé ČR i zahraničí. Vše doplní ukázka výpalu keramiky, točení na hrnčířskému kruhu a dílny pro děti.
10. září 2024 8:00
Kultura, Jihomoravský kraj

V Oslavanech můžete s dětmi navštívit ráj permoníků i historické slavnosti

Víte, jak vypadají a kde žijí permoníci? Že nevěříte, že takové bytosti existují? Tak se vydejte na výlet do Oslavan. Zasvěcení totiž ví, že toto město je rájem malých skřítků. V areálu bývalého dolu Kukla v Oslavanech najdete zábavní park inspirovaný pevností Boyard. Soutěžící při svém průchodu parkem plní nejrůznější úkoly spjaté s hornictvím. O víkendu se v Oslavanech navíc konají tradiční slavnosti. 14. a 15. září 2024 do města přijede král Přemysl Otakar I. s královnou Konstancií, na jejich počest se koná rytířský turnaj, k prohlídce zve dobové tržiště s historickými řemesly, své umění předvádějí kejklíři a muzikanti.
10. září 2024 6:00
Zážitky, Jihomoravský kraj