ÚvodAktualityEtiketa a společenská pravidla: návštěva restaurace a jak odcházet s úsměvem
Gurmánská turistika

Etiketa a společenská pravidla: návštěva restaurace a jak odcházet s úsměvem

Poslechněte si audio verzi článku
Návštěva restaurace je docela běžná záležitost: na výletech, při pracovních cestách, na dovolené i jen tak s rodinou nebo s přáteli. Možná vás překvapí, na kolik pravidel byste měli pamatovat. Etiketa a pravidla společenského chování jsou plné záludností. Seznamte se s nimi na Kudy z nudy!
Pravidla dobrého chování čili etiketa není vynález moderní doby. Vznikla už na starověkých panovnických dvorech a postupně ovládla Evropu. Dodržováním etikety člověk dává najevo, že ví, co se sluší a co by se naopak dělat nemělo. Slušným chováním předcházíte konfliktům, ale zároveň můžete běžnou návštěvu restaurace povýšit na skutečný společenský zážitek. Ponořte se proto s Kudy z nudy do víru drobných zdvořilostí, pravidel stolování a správného chování v restauracích, a pak s námi můžete vyrazit prozkoumávat kompletní nabídku gurmánské turistiky!
 

Jak se správně chovat v restauraci?

Kdo vchází do restaurace první? Ačkoliv ženy mají téměř podle všech pravidel etikety přednost, při vcházení do restaurace to neplatí. Muž by měl vždy vcházet i vycházet jako první. Pravidlo vzniklo kvůli tomu, že muž měl zajistit bezpečí partnerky a zkontrolovat situaci dřív, než ji uvede do místnosti.

Kde sedí žena? Podle etikety se usadí na pohodlnější místo, ideálně tak, aby měla výhled do místnosti a za zády zeď, případně výhled na vstupní dveře nebo okno.

Právě tak platí, že když se k číšníkovi nebo číšnici budete chovat s úctou a respektem, odrazí se to na kvalitě služeb i vzájemné spokojenosti. Mezi základní pravidla patří pozdrav, prosba, poděkování a neskákání do řeči. Právě tak byste neměli pokládat lokty na stůl, nicméně i Ladislav Špaček, odborník na etiketu a bývalý mluvčí prezidenta republiky uznává, že dodržování pravidel není striktní. Opření loktů o stůl sice je dle etikety mimo rámec restauračního chování, ale lze je použít ve volné chvíli mimo samotné stolování.
 

Držení příborů

Pravidla etikety stolování v restauracích jsou v posledních desetiletích ležérnější a uvolněnější než dřív, některé věci ale přesto platí dál. Ladislav Špaček například při návštěvám českých restaurací vypozoroval, že 95 procent lidí špatně drží příbor. „Příbor držíme svrchním držením. Rukojeti jsou ukryty v dlani, příbor musí mířit do talíře a ukazováčkem vyvíjíme tlak na hroty. Vidličky míří dolů. Tento způsob, kterým se jí všude v kulturním světě, je u nás pořád menšinový," popisuje Špaček správné držení příborů.

Než dojde na příbory, musíte si vybrat z jídelního lístku. I k němu se váže několik zvyklostí. Je k dispozici pouze jeden jídelní lístek? Nejprve si vybírá žena. Pokud jsme pozváni, nevybíráme si nejdražší ani nejlevnější jídlo, ale držíme se cenového středu.
 

Etiketa na stole: od příborů k jídelnímu lístku

Etiketa stolování se vztahuje na příbory i sklenice. Pokud je vaše menu složené z několika chodů, nejjednodušší pravidlo stolování říká, že se nejprve používají ty nejvzdálenější příbory od talíře a postupně pak postupujete směrem k němu.

Položením příboru také beze slov prozrazujete, že jste s jídlem skončili anebo ještě budete pokračovat. Když složíte příbor k době, dáváte obsluze najevo, že může talíř odnést. Pokud si chcete pouze dát pauzu a talíř nechat na stole, položte příbor na talíř – z jedné strany vidličku, z druhé nůž.

Signál obsluze můžete dát i ubrouskem: během jídla se pokládá na klín, složený napůl se záhybem směrem k pasu, a tam by měl zůstat po celou dobu. Pokud odcházíte od stolu, položte ubrousek na židli nebo nalevo od talíře jako signál pro obsluhu, že se vrátíte. Když položíte ubrousek na stůl, znamená to konec jídla. Látkový ubrousek samozřejmě neodkládejte do talíře!
 

Co se nesmí dělat v restauraci?

Už se vám stalo, že si vás obsluha delší dobu nevšímala? Možná vám to přijde líto, ale etiketa zakazuje jakékoliv pískání, volání, luskání prsty nebo tleskání. Právě tak je neslušné srkání, mlaskání a smrkání při jídle. Tabu je i mluvení s plnými ústy, používání párátka nebo foukání na sousto napíchnuté na vidličce nebo do horké polévky, aby zchladla.

Ani v restauraci nepouštíte mobil z ruky? Etiketa ovšem velí nechat vypnutý telefon v kapse či tašce a věnovat se společnosti. Na stůl nepatří ani kabelky, tašky, peněženky, sluneční brýle nebo aktovky.

Dalším problémům se můžete vyhnout jednoduše: neobjednávejte si jídla, u kterých se etiketa dodržuje jen těžko anebo si nevíte rady. Platí to třeba pro maso s kostí, špagety, zelňačku nebo cibulačku. Jezte pomalu, odkrajujte si jen malá sousta a žvýkejte se zavřenými ústy. Problém může způsobit i tak obyčejná věc jako krajíček chleba nebo pečivo. Jednotlivá sousta se neodkrajují ani neukusují, ale ulamují, a po jednom zvolna vkládají do úst. Výjimkou jsou koblížky, koláče nebo topinky. Právě tak není vhodné mačkat brambory do šťávy anebo vynechat nůž a jíst pouze vidličkou – a to dokonce ani salát, servírovaný k jídlu jako příloha.

Také další pravidla se snadno porušují: například ze skleničky byste měli pít pokaždé ze stejného místa. Základním návykem je také používání ubrousku mezi každým soustem a následným použitím sklenice. Kávu, čaj a další nápoje míchejte tak, aby se lžička nedotkla stěny šálku. Zkrátka od vašeho stolu by nemělo být slyšet jediné cinknutí!
 

Luxusní podniky

Čím je luxusnější a prestižnější restaurace, tím důležitější je dodržování etikety. Patří k ní i dress code: čím exkluzivnější podnik chcete navštívit, tím lépe byste se měli obléct. Do nejvyhlášenějších restaurací, například podniků oceněných michelinskou hvězdou, se hodí stejné oblečení jako do divadla. Máte rezervaci a zdrželi jste se? Pokud víte, že přijedete pozdě, zavolejte předem.
 

Jak se vyhnout nespokojenosti a konfliktům?

  • Vybírejte restaurace, na které máte dobré reference od svých známých.
  • Věřte svým instinktům: pokud restaurace na první pohled vypadá solidně, personál je sympatický a prostředí je upravené a čisté, je velká pravděpodobnost, že budete se službami spokojeni. Naopak když jsou stoly špinavé, z kuchyně jsou cítit nepříjemné pachy a v restauraci je zakouřeno, rovnou se otočte a jděte jinam.
  • Poznávacím znamením dobré hospody pro nás v neznámém prostředí je obsazenost. V podniku zejícím prázdnotou vás sice asi obslouží rychle, ale nepřítomnost jiných hostů může signalizovat nekvalitní služby, nízký odbyt a riziko méně čerstvých pokrmů.
  • Pečlivě čtěte jídelní lístek. Někdy výsledná cena pokrmu závisí na konkrétní hmotnosti porce, například u ryb, někdy je uvedená cena za množstevní jednotku, třeba za jeden decilitr džusu. Z jídelního lístku by mělo být zřejmé, jsou-li přílohy a obloha započítány v ceně nebo se objednávají a účtují jako samostatné položky.
  • Na složení pokrmů a další detaily se ptejte při objednávání jídel, pak už bude pozdě.
  • Pokud nejste se službami spokojení, máte důvod i právo vymáhat nápravu. Záleží především na nás, zákaznících, co si k nám personál zařízení služeb dovolí, lépe řečeno, co jim dovolíme my. Je-li pokrm nekvalitní (například nedopečené maso, rozvařené brambory, spálené jídlo, nedodržená velikost porce, záměna pokrmu), je třeba reklamaci provést okamžitě. Můžete žádat o nápravu, pokud je možná, o výměnu porce, anebo o slevu.
  • Na slevu nemáte nárok, pokud žádáte menší porci nebo změnu složení pokrmu, která není uvedena v jídelním lístku. Poloviční porce neznamená automaticky poloviční cenu, protože ne všechny náklady na její výrobu jsou poloviční. Úspora nákladů se týká pouze surovin, nikoliv práce kuchaře a podobně.
 
Informace o projektu Ochutnejte Česko s CzechSpecials a přehled certifikovaných restaurací najdete také na webu Kudy z nudy. Další informace a rady k ochraně spotřebitele najdete na webu Sdružení na ochranu spotřebitelů spotrebitele.info a na spotrebitel.cz.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
7 věcí, které nevíte… o Michelinu a restauracích, kde září michelinská hvězda

7 věcí, které nevíte… o Michelinu a restauracích, kde září michelinská hvězda

Mít svou restauraci uvedenou v renomovaném průvodci Michelin a získat alespoň jednu michelinskou hvězdu, to je pro většinu kuchařů nejlepší způsob ocenění jejich práce. Také Česko má v oblasti gurmánské turistiky co nabídnout. Vydejte se s Kudy z nudy na cestu po restauracích, které vytoužené ocenění získaly, i po těch, které se na něj zatím těší.

Tradice české kuchyně: Slavné kuchařky aneb začalo to Rettigovou

Tradice české kuchyně: Slavné kuchařky aneb začalo to Rettigovou

Odkud se vzal oblíbený pokyn kuchařských kurzů „vraz do toho čtyři vejce“? Která dáma doufala, že prorazí na poli literárním, ale místo sladkobolných básniček se dodnes čtou její kuchařské recepty? Která ze známých českých kuchařek zaplatila z honoráře za svou první knihu pohřeb malé dcerky? A která vedla za první světové války vývařovnu pro chudé obyvatelstvo a válečné invalidy? Vítejte ve světě zkušených paní a dam, které hospodyňkám radily, jak se otáčet v kuchyni a proslavily se jako autorky kuchařských knih.

Známá jména: mistři šéfkuchaři a místa, kde vaří

Známá jména: mistři šéfkuchaři a místa, kde vaří

Mistři svého umění, šéfkuchaři par excellence. Kuchaři, kteří se umí postavit k plotně a z pár ingrediencí vykouzlit gastronomický zázrak. Vaří v restauracích i doma, procestovali svět, znáte je jako porotce z televizních soutěží, ankety Zlatý kuchař i z legendárního Michelinova průvodce. Kde můžete ochutnat jídlo od proslulých kuchařů? Podívejte se na tipy portálu Kudy z nudy.

Tradice: koláče na stovky způsobů na posvícení, svatby i pro domácí pečení

Tradice: koláče na stovky způsobů na posvícení, svatby i pro domácí pečení

Máte rádi sladké a pečete alespoň občas koláče? Vydejte se s Kudy z nudy na velkou sladkou jízdu a ochutnejte koláče na stovky způsobů z rozmanitých koutů Čech, Moravy a Slezska. Co vám nabídneme? Koláče skládané, kecané, poschoďové, mřížkové, hnětené, vázané, pregulované i dvojctihodné, koláče pražské, chodské, milotické, hlučínské, berounské i rožmberské, slavné frgály i točenice. Všechny mají svátek 23. ledna, kdy slavíme Mezinárodní den koláčů.

Exkluzivní Česko: ubytování, gastronomie a turistické rarity, které vás dostanou a okouzlí

Exkluzivní Česko: ubytování, gastronomie a turistické rarity, které vás dostanou a okouzlí

Exkluzivní tipy nemusí být drahé, ale rozhodně musí být mimořádné. Na Kudy z nudy vám ukážeme místa, která vás uchvátí a okouzlí svou originalitou. Vychutnejte si neobvyklé tipy na ubytování, skvělou gastronomii i jedinečné prohlídky pro malé skupiny a do míst, kam se obvykle nechodí!

50 tipů, kam jít na kvalitní jídlo do skvělé (chcete-li luxusní) restaurace

50 tipů, kam jít na kvalitní jídlo do skvělé (chcete-li luxusní) restaurace

Nechte se okouzlit jedinečnou gastronomií a neopakovatelnými interiéry, které ještě více umocní romantickou atmosféru. Tipy portálu Kudy z nudy jsou ideálním místem pro uspořádání hostin, večírků a různých dalších společenských akcí. Hledáte kvalitní restauraci a skvělý gurmánský zážitek? Nehledejte, vyberte si podle chuti!

Ochutnejte Česko s CzechSpecials!

Ochutnejte Česko s CzechSpecials!

Nápaditá jídla vaříme už od dob králů. Hostiny našich králů byly pestré a originální. Stejně jako naše současná kuchyně. Přijeďte to zažít.

Zlatý kuchař 2023: Králem české gastronomie se stal Jan Knedla!

Zlatý kuchař 2023: Králem české gastronomie se stal Jan Knedla!

V anketě Zlatý kuchař vyhlašované Gastro&Hotel profi revue získali nejlepší kuchaři České republiky „kuchařského Oskara“ za rok 2023. Vítězem v osmém ročníku ankety Zlatý kuchař je Jan Knedla z restaurace Papilio ve Vysokém Újezdě. Na druhém místě se umístil vítěz loňského ročníku Marek Fichtner z pražské restaurace Červený jelen. Třetí je Jan Punčochář, který provozuje restauraci U Matěje na pražské Hanspaulce. Do síně slávy za celoživotní přínos české gastronomii vstoupil mezinárodně oceňovaný Vladislav Stuparič.

Vychutnejte si lázeňskou sezonu v těch nejlepších restauracích

Vychutnejte si lázeňskou sezonu v těch nejlepších restauracích

K příjemně stráveným pobytům v lázních a wellness patří i dostatek času na gurmánská potěšení. Víte, že v nejznámějších lázeňských městech objevíte certifikované restaurace CzechSpecials? Jsou zárukou kvalitních služeb a hlavně výborné domácí i mezinárodní kuchyně, ať už v tradiční, nebo v moderní úpravě. Vydejte se s Kudy z nudy do lázní za skvělými gurmánskými zážitky!

Šéfkuchař Kašpárek: Field jsou kvalitní suroviny, výrazné chutě a neobvyklé kombinace

Šéfkuchař Kašpárek: Field jsou kvalitní suroviny, výrazné chutě a neobvyklé kombinace

Sedíme v Field Restaurantu v krásném koutu staré Prahy, jedné ze dvou restaurací v České republice, která před pár dny už po čtvrté obhájila michelinskou hvězdu. I laik pozná, že se ocitl na mimořádném místě. Lehce strohému designu slavného Studia Najbrt dominují symbolické zemědělské nástroje ve vitrínách. „Většina surovin, ze kterých vaříme roste na poli, když můžeme, dojdeme si pro ně,“ vysvětluje 38letý osobitý šéfkuchař Radek Kašpárek.

Další aktuality

100 tipů, kam jít letos na vinobraní

Myslíte, že za dobrým vínem musíte až do Francie? Zkuste nejprve zůstat doma. V Česku najdete zástupce lahodného moku, za něž by se zahraniční konkurence rozhodně nestyděla. Pěstování a zpracování hroznů rozvíjeli na jižní Moravě již staří Římané. Slavnosti vinobraní lákají na víno, burčák, dobré jídlo nebo i na pochodňovou show, historické průvody, řemesla, dobové tržnice, národopisné soubory, cimbálovou muziku i dechové hudby, koncerty hvězd české hudební scény, stánky s vínem, burčákem a gastro specialitami. Vyberte si z nejlepších tipů na vinobraní na jižní Moravě, v Praze i na dalších místech Česka!
7. srpen 2025 21:36
Gurmánská turistika

50 tipů, kde ochutnat burčák na Moravě i v Čechách od konce léta až do podzimu

Koncem léta nejen vinaři, ale také milovníci vína a produktů révy vinné netrpělivě čekají, až přijde čas burčáku. Jedná se o částečně zkvašený mošt z hroznů, který obsahuje chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Většinou se setkáte s burčákem vyrobeným z bílých hroznů, který mívá světle žlutou barvu, burčák z červených rév je vzácností, neboť nejprve dozrávají bílé odrůdy a pak následně až ty modré. Letos vinaři sklízejí hrozny později než předchozí roky. Pokud se vám sbíhají sliny, vyberte si už nyní z nabídky Kudy z nudy, kam se za burčákem vypravíte.
4. srpen 2025 20:46
Gurmánská turistika

Kam za letním osvěžením? Letní tipy z certifikovaných podniků CzechSpecials

Léto v Česku chutná po ovoci a bylinkách. Ať už vyrážíte na výlet, cyklotoulky nebo za poznáváním památek, nezapomeňte se osvěžit – nejlépe v certifikovaných restauracích CzechSpecials. Přinášíme vám několik tipů, kde si dopřát domácí limonády, nealko drinky a zmrzlinové koktejly, které vás zchladí i potěší.
4. srpen 2025 14:20
Gurmánská turistika

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: netypické restaurace v jeskyních, na věžích, ve skalách i v Pekle

K cestování a výletům nelákají jen památky, muzea nebo přírodní zajímavosti, ale také restaurace. Pojďte s Kudy z nudy poznat neobvyklé podniky, které se od ostatních liší svým umístěním. Znáte restaurace, které našly domov v jeskyni, na vodě, rozhledně nebo ve věži? My ano! Pojďte je prozkoumat s Kudy z nudy!
4. srpen 2025 14:05
Gurmánská turistika

Ostružina černá kráska aneb 10 tipů, kde si je ochutnat i nasbírat

Ostružiny patří do české kuchyně od dávných dob. Kromě konzumace v čerstvém stavu se využívají pro přípravu zavařenin, kompotů, džemů, šťáv, sirupů, lze z nich vyrábět ovocná vína, likéry a výborné pálenky. Ostružina roste po celém světě, mimo Antarktidy, a to ve více než 1500 druzích. Jen u nás rostou divoce čtyři druhy, a k tomu je nutné připočítat i vyšlechtěné druhy velkoplodých i beztrnných ostružin. Právě v tuto dobu dozrávající plody ostružiny obsahují především třísloviny, vitamíny A, C anebo draslík, hořčík, železo, měď, vlákninu a kyselinu listovou. Tak hurá do lesa či sadů na voňavé ostružiny!
1. srpen 2025 14:11
Gurmánská turistika

30 tipů na skvělá jídla z grilu v restauracích CzechSpecials

Léto a grilování patří neodmyslitelně k sobě – ať už doma na zahradě, nebo při posezení v některé z restaurací certifikovaných značkou CzechSpecials. Pokud hledáte inspiraci, kam vyrazit za skvělými grilovanými dobrotami, připravili jsme pro vás letní speciál plný chutí, vůní a tipů na místa, kde si grilování opravdu užijete. Na jakou grilovanou dobrotu vyrazíte? Léto ještě nekončí a možností mnoho.
1. srpen 2025 6:18
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Dožínky, vinobraní, dočesná i posvícení napříč Českem

I když se léto přehupuje do druhé poloviny, před námi jsou ještě krásné dny, které jistě budou pro výlety příjemné. Přelom léta a podzimu je také dobou sklizně vína a posvícení, proto se nechte pozvat na některé z oslav dobrého jídla a pití. Vydejte se s Kudy z nudy na příjemné putování po Česku.
29. červenec 2025 14:11
Gurmánská turistika

Tradice: švestkové knedlíky, buřty s cibulí a voda z Islandu aneb oblíbená jídla našich prezidentů

I hlavy státu jsou jen lidé a mají své chutě. Co se servírovalo na Pražském hradě a v Lánech a jaká jídla si oblíbili naši prezidenti? Kdo měl rád obyčejné prosté jídlo a kdo si naopak potrpěl na exotiku? Vydejte se s námi po stopách prezidentských chutí a upečte si také originální dort President podle receptu renomované české kuchařky!
29. červenec 2025 0:13
Gurmánská turistika