ÚvodAktualitySvátek Svatého Martina v certifikovaných restauracích CzechSpecials
Gurmánská turistika

Svátek Svatého Martina v certifikovaných restauracích CzechSpecials

  • 2. listopadu 2023
... aneb 15 tipů na nejlepší svatomartinské menu! Proč se v Čechách husy tradičně pečou hlavně na svátek sv. Martina a proč se ten den otevírá mladé víno? Je to spojeno s dávnou tradicí, kdy zrovna na svátek svatého Martina se obnovovaly pracovní smlouvy s děvečky a čeledíny.

Úprava husího masa se v různých kuchyních světa liší, husa se peče plněná kaštany i játry, koření se pepřem a rozmarýnem, dusí se s jablky, pomeranči i s višněmi, naše česká pečená husa je pochoutka přímo klasická, protože zachovává husímu masu jeho pravou lahodu a chuť. Peče se nasolená, okořeněná kmínem a majoránkou, naplněná jablky. Přílohou je dušené zelí, houskový nebo bramborový knedlík, v některých krajích i bramborové placky.
 

Jaké speciality si pro vás připravili v restauracích CzechSpecials?

Svatomartinské husy už pomalu voní na pekáči, proto jsme se podívali do starých českých kuchařek, co se kromě klasických příloh, jako je knedlík a dušené zelí k pečené huse podávalo.

Našli jsme mnoho zajímavých příloh, kromě pečených jablek a jablečné kaše, se k huse podávaly i jablka smažená a pečené švestky. Místo zelí se dusil kadeřávek, oblíbené bylo i dýňové zelí, které se vždy podlévalo bílým vínem. Houskovému knedlíku šlapal vždy na paty knedlík bramborový, bramborové placky, pečené na sucho na kamnech i tenké bramborové lokše.

Velmi častou přílohou byly i jedlé kaštany, kterými se husa nadívala, nebo se k ní podávaly kaštany karamelizované.  Kromě kmínu se husy kořenily i tymiánem a majoránkou, což jsou bylinky, které pomáhají trávit tuk, ze stejného důvodu se do husí nádivky přidával i pelyněk. Je tedy z čeho vybírat a čím se na svatého Martina inspirovat! A jak se budou inspirovat certifikované restaurace Czech Specials?

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials
 

  • Husí stehno, bramborový knedlík s houskou, bramborové lokše a červené brusinkové zelí v Zájezdním hostinci U Jiskrů, které zde každoročně připravují. A ochutnat můžete i Martinské ořechové rohlíčky.
  • Na Svatomartinské tříchodové menu do Obecního domu můžete zavítat od 6. do 11.11. Týden pak bude zakončen 12.11 svatomartinským brunchem plným vybraných delikates od místního šéfkuchaře Lumíra Touška a jeho týmu.
  • U příležitosti svátku Svatého Martina chystají U Pinkasů od 10. listopadu tradiční Svatomartinské husí menu, které od 11.11. doplní také Svatomartinské víno. Těšit se můžete např. na husí játra v sádle s granátovým jablkem a praženými lupínky mandlí, drůbeží kaldoun se zeleninou a žemlovým knedlíkem. Nechybět budou samozřejmě Svatomartinské husy konfitované na jablkách a majoránce s lokší plněnou červeným vinným zelím a karlovarským knedlíkem.
  • 11.11. od 17 h bude připraveno Svatomartinské menu v Restauraci a kavárně na náměstí T.G.M. v Bohumíně. Ochutnat můžete tradiční kaldoun, trhané husí stehno, červené zelí s jablky a bramborové kluski. Jako dezert pak smetanový krém s malinovou omáčkou a máslovou sušenkou. Vše s poslechem živé hudby.
  • 9.-12.11. si nenechte ujít Svatomartinské hody také v restauraci Kulaťák, která reprezentuje nejprestižnější gastronomickou síť Plzeňského Prazdroje, a tak zde můžete svatomartinskou husu zapít tradičním plzeňským pivem.
  • Svatomartinské kachny můžete vyzkoušet od 11. do 12. listopadu v restaurace Narpa spolu se Svatomartinským vínem z Vinařství Nechory.
  • Od 10. do 12. 11. v Bohém Restaurantu v Litomyšli chystají také Svatomartinské hody.  Ochutnat můžete huspeninu s husím masem, husí kaldoun, svatomartinskou husu s pečenými jablky a kaštany. Jako dezert pak svatomartinské rohlíčky.
  • Svatomartinské menu i svatomartinská vína nebudou rozhodně chybět ani v nabídce Hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou a Hotelu Port u Máchova jezera.
  • Svatomartinská piva a vína s do křupava upečenými husičkami si nenechte ujít v Malešickém mikropivovaru od 10.11. do 17.11.
  • 8.-12.11 připravují Svatomartinské menu v Gate Restaurantu v Karlíně. Ochutnat můžete husí paštiku, pistácie, brusinky, rozpečenou bagetku nebo husí kaldoun s droby a nudlemi. Jako hlavní chod konfitované husí stehno, červené zelí, variace knedlíků. A na závěr staročeské lívance, borůvkový žahour, zakysaná smetana.
  • A co připravují na svátek Svatého Martina u Tří Grácií? Drůběží kaldoun s domácími nudlemi, masem a játrovými knedlíčky. Dozlatova pečenou čtvrtku svatomartinské husy s červeným sladkokyselím zelím, bramborovými nočky a sváteční mandlovou nádivkou. A k tomu výtečné Svatomartinské víno z Vinných sklepů Valtice.
  • Svatomartinské hody se každoročně těší velkému zájmu také v restauraci Na Pekárně. Tentokrát to bude 10. – 11.11.
  • Na 5- chodové Svatomartinské menu určitě zavítejte 11.11. do EFI Hostince Osmec v Brně. Menu bude obsahovat grilovaná husí játra s lokšemi, omáčkou z portského vína a karamelizovaná jablka, dále svatomartinskou paštiku z husích jater se sušenými švestkami, tradiční husí kaldoun s nudlemi, játrovými knedlíčky a pečenou kořenovou zeleninou, svatomartinskou pečenou husu s červeným zelím a s brusinkami, bílým kysaným zelím se špekem, variance místních domácích knedlíků. Na závěr si nezapomeňte dát bramborové šulánky s mákem, povidlovou omáčkou s rumem a šlehačkou.
  • Také v Gusto Plzeňka Restaurantu v Brně se můžete těšit od 4.do 13.11. na svatomartinskou husu a mladé víno.
  • Jako každý rok i letos si nesmíte nechat ujít dokřupava upečenou svatomartinskou husu v Pivovaru v Řevnicích. Už za dva týdny, v sobotu 11.11. a v neděli 12.11.


Přejeme dobrou chuť a krásný svátek Svatého Martina.

Ochutnejte Česko!

10 tipů na restaurace a pivovary CzechSpecials, kde můžete ochutnat skvělé pivo

10 tipů na restaurace a pivovary CzechSpecials, kde můžete ochutnat skvělé pivo

Kde se pivo vaří, tam se dobře daří, kde se pivo pije, tam se dobře žije….ale pozor, nám spotřeba piva na jednoho obyvatele klesá, v roce 2020 to bylo 135 litrů a v roce 2022 jen 129 litrů. Pivovary v Česku uvařily 19,6 milionu hektolitrů piva, meziročně o 2,8 procenta méně. S tím musíme něco udělat! Nejlépe tak, že půjdeme na pivo a dáme si k němu něco dobrého k snědku. Dnes vás pozveme i na zajímavá piva tam, kde byste možná pivní speciály nečekali. Všechny restaurace mají certifikát CzechSpecials.

Projekt CzechSpecials pokračuje

Projekt CzechSpecials pokračuje

Již od roku 2008 jsou pod logem projektu Czech Specials-Ochutnejte Česko, certifikovány a marketingově podporovány restaurace, které dobře vaří českou kuchyni. Czech Specials je nejen certifikační značkou, ale i průvodcem po těchto kvalitních restauracích. Od roku 2022 je podpora a certifikace rozšířena i o cukrárny a kavárny, které nabízejí kvalitní české zákusky. V současné době je certifikováno 65 restaurací a 20 cukráren po celé České republice a další na certifikaci čekají.

10 tipů na velikonoční speciality v restauracích CzechSpecials

10 tipů na velikonoční speciality v restauracích CzechSpecials

Velikonoce se blíží a s nimi přicházejí nejen tradiční zvyky, ale i tradiční velikonoční jídla. Ale jaká jídla to vlastně jsou? Co bychom měli jíst o Velikonocích, a kde tyto lahůdky ochutnat? Nechte se provést velikonoční nabídkou některých restaurací certifikovaných v projektu CzechSpecials.

Vychutnejte si zabijačkové a vepřové hody v restauracích CzechSpecials

Vychutnejte si zabijačkové a vepřové hody v restauracích CzechSpecials

Zabijačka se v českých zemích odehrává odedávna. Jedná se o společenskou událost, při které se v kruhu rodinném, občas i za účasti řezníka, porazí doma chované prase. Pro zabijačku bylo nejběžnější období zimní, konkrétně prosinec. Důvodem bylo snadnější uchování masa, které vydrží déle čerstvé právě v zimních měsících. Zabití prasete a následné zpracování masa bývá časově poměrně náročné. Proto bývá zabijačka vhodnou příležitostí, jak se sejít s celou rodinou a přáteli. Jedná se o společenskou událost, popíjí se domácí kořalky a hoduje se při muzice dlouho do noci.

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Pochutnejte si v restauracích, které jsou oceněny certifikátem, který nejlepším tuzemským restauracím a cukrárnám uděluje Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky. Jedním z hlavních kritérií je vaření a příprava jídel podle tradičních i moderních receptů české kuchyně. Projekt CzechSpecials prezentuje téměř sto certifikovaných restaurací! Českou kuchyni v rámci jednotlivých regionů představuje jako rozmanitou, plnou jedinečných pokrmů a reflektující využívání sezónních surovin.

Skvosty české kuchyně: kam na svíčkovou, kachýnku, guláš, dobré knedlíky a jiné dobroty

Skvosty české kuchyně: kam na svíčkovou, kachýnku, guláš, dobré knedlíky a jiné dobroty

Pochopitelně, že česká kuchyně není jenom knedlík, zelí a vepřové na desítky způsobů, ale i správně udělaný hovězí guláš, zvěřina, kachýnka, a co teprve svíčková! Také se vám sbíhají sliny? Aby ne. Česká kuchyně sice nepatří mezi ty lehké, ale chuťově si rozhodně nemáme nač stěžovat. Takže se nechte pozvat na místa, kde se zaručeně dobře najíte. A kde si objednáte také dobré české pivo… Dobrou chuť!

Ochutnejte dýňové speciality v restauracích CzechSpecials

Ochutnejte dýňové speciality v restauracích CzechSpecials

Už od 18.století se ve starých kuchařkách objevuje dýně. Nejčastěji v podobě kaší, na sladko i na slano, dávala se do polévek i nádivek a pak i do neoblíbených kompotů. Ale už jsou pryč doby, kdy jsme dýně znali jen ve formě podivných kompotů od našich babiček a tetiček, naši kuchaři se s dýní naučili pracovat a vytvářejí zajímavé dýňové pokrmy. Přijďte je ochutnat do našich certifikovaných restaurací CzechSpecials!

10 tipů na restaurace CzechSpecials s nabídkou prvorepublikových specialit

10 tipů na restaurace CzechSpecials s nabídkou prvorepublikových specialit

Co si má vlastně host představit pod pojmem Prvorepubliková kuchyně? První republika trvala od roku 1918 do roku 1938, tedy 20 let. Mladá Česká republika byla tehdy velmi hospodářsky silná a do země proudilo hodně surovin i turistů. Na jídelních lístcích lepších restaurací se objevovaly speciality jako jsou žabí stehýnka, ústřice, mořské ryby i exotické ovoce.

10 tipů na skvělé snídaně v restauracích CzechSpecials

10 tipů na skvělé snídaně v restauracích CzechSpecials

Každý den by měl začínat dobrou snídaní. A o dovolené to platí obzvlášť. Proto jsme pro vás připravili několik tipů na restaurace CzechSpecials, kde vám rádi připraví výbornou snídani, která bude rozmanitá a doplněná o speciální regionální produkty od lokálních výrobců. Po takové snídani si jistě užijete nádherný den, ať už relaxací u bazénu nebo vyrazíte na rodinný výlet. Tak dobrou chuť a krásné zážitky!

10 tipů na svatební hostinu v restauracích CzechSpecials

10 tipů na svatební hostinu v restauracích CzechSpecials

Letní měsíce jsou dnes časem svateb, i když to tak dříve nebývalo. V době letních prací na polích, a hlavně v době žní, se svatby většinou nestrojily. Nejvíce svateb bylo vždy na jaře, to se po dlouhé zimě většinou vdávat dívky musely, a na podzim. Ty na podzim bývaly nejbohatší, protože ještě byly zásoby jídla, drůběž i prasátka měly tu správnou váhu. Zatímco v minulosti se konaly svatby pouze doma, dnes pro svatební veselí hledají vhodná místa a restaurace. I naše certifikované restaurace CzechSpecials mají co nabídnout. Přijměte, proto prosím tuto naši pozvánku do některých z nich.

10 tipů na skvělá jídla z grilu v restauracích CzechSpecials

10 tipů na skvělá jídla z grilu v restauracích CzechSpecials

Jídla z grilu se těší velké oblibě, zejména v letních měsících. Grilování probíhá nejen na zahrádkách u domů, ale také v restauracích, kde šéfkuchaři nabízejí svým zákazníkům nejen nádherně propečená masa, ale i zeleninu, sýry či ovoce. A takové pochoutky najdete i v restauracích CzechSpecials. Tak neváhejte a navštivte při svých cestách po Česku některou z nich!

Hospody a hospůdky CzechSpecials: kam v Praze za dobrým jídlem a pivem?

Hospody a hospůdky CzechSpecials: kam v Praze za dobrým jídlem a pivem?

My, Češi pivo milujeme a jsme na něj právem hrdí. Kam, ale vyrazit na jedno pěkně orosené v hlavním městě? I zde se pivo nejlépe pije hlavně v tradičních hospůdkách, ale v poslední době vzniklo i mnoho moderních pivnic, kam směřují hlavně mladší hosté. K dobrému pivu neodmyslitelně patří také dobré jídlo. Kam si tedy na pivo a vynikající jídlo třeba v Praze zajít? Vodítkem pro vás může být modré logo na dveřích certifikovaných restaurací Czech Specials.

10 tipů  na restaurace CzechSpecials, kde můžete ochutnat výborný chřest

10 tipů na restaurace CzechSpecials, kde můžete ochutnat výborný chřest

Sezona českého chřestu, krále jarní zeleniny, je v plném proudu! Tato delikatesní zelenina, která svou jemnou a okouzlující chutí dokáže vaše gastronomické výtvory pozdvihnout do nebeských výšin, je velice zdravá. Je bohatým zdrojem vitamínu C, E, skupiny vitamínů B, kyseliny listové, z minerálů hlavně draslíku a zinku a má i vysoký obsah vlákniny. Již od antiky se užívá jako přírodní afrodiziakum. Pěstování chřestu má v Česku dlouholetou tradici a málokdo ví, že český chřest je ve světě vyhlášený pro svou vysokou kvalitu.

Další aktuality

Užijte si tradiční výlovy během října i listopadu

Sedm hodin ráno, ranní mlhy. Desítky postav v dlouhých pláštích a vysokých botách roztáhnou sítě a vydají se do studeného bahna. Tradiční výlov rybníků začíná! Portál Kudy z nudy vás zve na desítky akcí, na nichž se rybáři rozloučí se sezonou a nebudou chybět rybí speciality i dobrá nálada.
15. říjen 2024 10:00
Gurmánská turistika

Nevíte, kam za dobrým jídlem? Vyzkoušejte tipy na oběd či večeři jako od maminky

Vzpomínáte na dobroty, které vám vařila maminka nebo babička nebo na nepřekonatelný oběd či večeři v nově objevené restauraci? Poradíme vám vyrazit za dobrým jídlem a pitím. Nabízíme vám tipy na oblíbené restaurace, hospody a kavárny. Pokud máte vlastní tip, podělte se o něj s námi...
12. říjen 2024 12:00
Gurmánská turistika

Už jen jeden měsíc zbývá do otevření prvních Svatomartinských vín!

Už za měsíc, tedy od pátku 8. do pondělí 11. 11. 2024, se začnou po celé zemi otevírat první láhve svěžích a aromatických Svatomartinských vín. Díky teplému a slunečnému srpnu, tedy nejdůležitějšímu měsíci pro dozrávání hroznů raných odrůd, lze očekávat výborný ročník. Po celé republice také odstartují svatomartinské slavnosti a restaurace budou nabízet speciálně připravená svatomartinská menu, kde kromě vynikajících vín nebudou chybět ani různé úpravy hus a jiné gastronomické speciality.
11. říjen 2024 6:51
Gurmánská turistika

100 tipů, kam jít na víno do vinařství nebo přímo k vinařům

Naše vinice nabízí vína neobyčejně rozmanitá, která vynikají originálními ovocnými tóny a kořenitostí, bohatým spektrem aromatických látek a harmonickou plnou chutí. Právě proto jsou moravská a česká vína vyhledávána milovníky kvalitních a optimálně vyzrálých vín. Poznejte a ochutnejte jedinečná vína z malých a středních vinařství!
11. říjen 2024 6:42
Gurmánská turistika

Jezte, pijte, hodujte a přitom také cestujte aneb tipy na zajímavé restaurace ze všech krajů ČR

Patříte k milovníkům dobrého jídla a pití? Pokud zároveň hledáte inspiraci na místa, kde najdete něco nového a neotřelého, podívejte se na naše tipy. Kudy z nudy vám tentokrát přináší přehled zajímavých restaurací, hospod, hospůdek a barů ze všech krajů Česka! Vybírat můžete z regionálních specialit, neobvyklých pokrmů mezinárodní kuchyně a dalších gastro zážitků.
11. říjen 2024 6:25
Gurmánská turistika

Cukr, káva, čokoláda… a med – tipy na akce, které vás na podzim zahřejí a potěší

Pro tentokrát zveme na čaj, kávu, čokoládu, med a další pochoutky, které vás na podzim zahřejí a potěší. Ochutnáte nejenom novinky a osvědčené šlágry kavárenských stolků, ale také regionální dobroty. Kam se v říjnu vypravíte?
7. říjen 2024 14:12
Gurmánská turistika

Pivní stezky pěšky i na kole: tipy na pivní putování po Česku

V mapách je nenajdete, ale přilákají více návštěvníků než kdejaká turistická trasa: řeč je o pivních stezkách. Podobně jako minipivovary zažívají nebývalý rozkvět a milovníkům piva nabízí vedle chuťových zážitků také zdravý pohyb na čerstvém vzduchu a seznámení s místy, která na své objevení teprve čekají.
4. říjen 2024 14:00
Gurmánská turistika

Čtyři místa, na nichž vám budou mazat med kolem pusy

Nic nezahřeje v sychravé podzimní dny lépe než horký čaj s medem či medovina. Sladké speciality si v říjnu 2024 budete moci vychutnat na tradičních slavnostech či jarmarcích. Užijte si výlety na čtyři místa, které budou na podzim sladké jako med. Podívejte se na tipy portálu Kudy z nudy.
2. říjen 2024 9:35
Gurmánská turistika