ÚvodAktualitySvátek Svatého Martina v certifikovaných restauracích CzechSpecials
Gurmánská turistika

Svátek Svatého Martina v certifikovaných restauracích CzechSpecials

  • 2. listopadu 2023
... aneb 15 tipů na nejlepší svatomartinské menu! Proč se v Čechách husy tradičně pečou hlavně na svátek sv. Martina a proč se ten den otevírá mladé víno? Je to spojeno s dávnou tradicí, kdy zrovna na svátek svatého Martina se obnovovaly pracovní smlouvy s děvečky a čeledíny.

Úprava husího masa se v různých kuchyních světa liší, husa se peče plněná kaštany i játry, koření se pepřem a rozmarýnem, dusí se s jablky, pomeranči i s višněmi, naše česká pečená husa je pochoutka přímo klasická, protože zachovává husímu masu jeho pravou lahodu a chuť. Peče se nasolená, okořeněná kmínem a majoránkou, naplněná jablky. Přílohou je dušené zelí, houskový nebo bramborový knedlík, v některých krajích i bramborové placky.
 

Jaké speciality si pro vás připravili v restauracích CzechSpecials?

Svatomartinské husy už pomalu voní na pekáči, proto jsme se podívali do starých českých kuchařek, co se kromě klasických příloh, jako je knedlík a dušené zelí k pečené huse podávalo.

Našli jsme mnoho zajímavých příloh, kromě pečených jablek a jablečné kaše, se k huse podávaly i jablka smažená a pečené švestky. Místo zelí se dusil kadeřávek, oblíbené bylo i dýňové zelí, které se vždy podlévalo bílým vínem. Houskovému knedlíku šlapal vždy na paty knedlík bramborový, bramborové placky, pečené na sucho na kamnech i tenké bramborové lokše.

Velmi častou přílohou byly i jedlé kaštany, kterými se husa nadívala, nebo se k ní podávaly kaštany karamelizované.  Kromě kmínu se husy kořenily i tymiánem a majoránkou, což jsou bylinky, které pomáhají trávit tuk, ze stejného důvodu se do husí nádivky přidával i pelyněk. Je tedy z čeho vybírat a čím se na svatého Martina inspirovat! A jak se budou inspirovat certifikované restaurace Czech Specials?

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials
 

  • Husí stehno, bramborový knedlík s houskou, bramborové lokše a červené brusinkové zelí v Zájezdním hostinci U Jiskrů, které zde každoročně připravují. A ochutnat můžete i Martinské ořechové rohlíčky.
  • Na Svatomartinské tříchodové menu do Obecního domu můžete zavítat od 6. do 11.11. Týden pak bude zakončen 12.11 svatomartinským brunchem plným vybraných delikates od místního šéfkuchaře Lumíra Touška a jeho týmu.
  • U příležitosti svátku Svatého Martina chystají U Pinkasů od 10. listopadu tradiční Svatomartinské husí menu, které od 11.11. doplní také Svatomartinské víno. Těšit se můžete např. na husí játra v sádle s granátovým jablkem a praženými lupínky mandlí, drůbeží kaldoun se zeleninou a žemlovým knedlíkem. Nechybět budou samozřejmě Svatomartinské husy konfitované na jablkách a majoránce s lokší plněnou červeným vinným zelím a karlovarským knedlíkem.
  • 11.11. od 17 h bude připraveno Svatomartinské menu v Restauraci a kavárně na náměstí T.G.M. v Bohumíně. Ochutnat můžete tradiční kaldoun, trhané husí stehno, červené zelí s jablky a bramborové kluski. Jako dezert pak smetanový krém s malinovou omáčkou a máslovou sušenkou. Vše s poslechem živé hudby.
  • 9.-12.11. si nenechte ujít Svatomartinské hody také v restauraci Kulaťák, která reprezentuje nejprestižnější gastronomickou síť Plzeňského Prazdroje, a tak zde můžete svatomartinskou husu zapít tradičním plzeňským pivem.
  • Svatomartinské kachny můžete vyzkoušet od 11. do 12. listopadu v restaurace Narpa spolu se Svatomartinským vínem z Vinařství Nechory.
  • Od 10. do 12. 11. v Bohém Restaurantu v Litomyšli chystají také Svatomartinské hody.  Ochutnat můžete huspeninu s husím masem, husí kaldoun, svatomartinskou husu s pečenými jablky a kaštany. Jako dezert pak svatomartinské rohlíčky.
  • Svatomartinské menu i svatomartinská vína nebudou rozhodně chybět ani v nabídce Hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou a Hotelu Port u Máchova jezera.
  • Svatomartinská piva a vína s do křupava upečenými husičkami si nenechte ujít v Malešickém mikropivovaru od 10.11. do 17.11.
  • 8.-12.11 připravují Svatomartinské menu v Gate Restaurantu v Karlíně. Ochutnat můžete husí paštiku, pistácie, brusinky, rozpečenou bagetku nebo husí kaldoun s droby a nudlemi. Jako hlavní chod konfitované husí stehno, červené zelí, variace knedlíků. A na závěr staročeské lívance, borůvkový žahour, zakysaná smetana.
  • A co připravují na svátek Svatého Martina u Tří Grácií? Drůběží kaldoun s domácími nudlemi, masem a játrovými knedlíčky. Dozlatova pečenou čtvrtku svatomartinské husy s červeným sladkokyselím zelím, bramborovými nočky a sváteční mandlovou nádivkou. A k tomu výtečné Svatomartinské víno z Vinných sklepů Valtice.
  • Svatomartinské hody se každoročně těší velkému zájmu také v restauraci Na Pekárně. Tentokrát to bude 10. – 11.11.
  • Na 5- chodové Svatomartinské menu určitě zavítejte 11.11. do EFI Hostince Osmec v Brně. Menu bude obsahovat grilovaná husí játra s lokšemi, omáčkou z portského vína a karamelizovaná jablka, dále svatomartinskou paštiku z husích jater se sušenými švestkami, tradiční husí kaldoun s nudlemi, játrovými knedlíčky a pečenou kořenovou zeleninou, svatomartinskou pečenou husu s červeným zelím a s brusinkami, bílým kysaným zelím se špekem, variance místních domácích knedlíků. Na závěr si nezapomeňte dát bramborové šulánky s mákem, povidlovou omáčkou s rumem a šlehačkou.
  • Také v Gusto Plzeňka Restaurantu v Brně se můžete těšit od 4.do 13.11. na svatomartinskou husu a mladé víno.
  • Jako každý rok i letos si nesmíte nechat ujít dokřupava upečenou svatomartinskou husu v Pivovaru v Řevnicích. Už za dva týdny, v sobotu 11.11. a v neděli 12.11.


Přejeme dobrou chuť a krásný svátek Svatého Martina.

Ochutnejte Česko!

10 tipů na restaurace a pivovary CzechSpecials, kde můžete ochutnat skvělé pivo

10 tipů na restaurace a pivovary CzechSpecials, kde můžete ochutnat skvělé pivo

Kde se pivo vaří, tam se dobře daří, kde se pivo pije, tam se dobře žije….ale pozor, nám spotřeba piva na jednoho obyvatele klesá, v roce 2020 to bylo 135 litrů a v roce 2022 jen 129 litrů. Pivovary v Česku uvařily 19,6 milionu hektolitrů piva, meziročně o 2,8 procenta méně. S tím musíme něco udělat! Nejlépe tak, že půjdeme na pivo a dáme si k němu něco dobrého k snědku. Dnes vás pozveme i na zajímavá piva tam, kde byste možná pivní speciály nečekali. Všechny restaurace mají certifikát CzechSpecials.

Projekt CzechSpecials pokračuje

Projekt CzechSpecials pokračuje

Již od roku 2008 jsou pod logem projektu Czech Specials-Ochutnejte Česko, certifikovány a marketingově podporovány restaurace, které dobře vaří českou kuchyni. Czech Specials je nejen certifikační značkou, ale i průvodcem po těchto kvalitních restauracích. Od roku 2022 je podpora a certifikace rozšířena i o cukrárny a kavárny, které nabízejí kvalitní české zákusky. V současné době je certifikováno 65 restaurací a 20 cukráren po celé České republice a další na certifikaci čekají.

10 tipů na velikonoční speciality v restauracích CzechSpecials

10 tipů na velikonoční speciality v restauracích CzechSpecials

Velikonoční svátky v české kuchyni vždy byly a dodnes i jsou, plné domácího vaření a pečení. Dodržují se zvyky i dávné tradice, i když mladší generace už možná ani neví s čím ten který zvyk vlastně souvisí. Vychutnejte si Velikonoce v restauracích Czech Specials!

Vychutnejte si zabijačkové a vepřové hody v restauracích CzechSpecials

Vychutnejte si zabijačkové a vepřové hody v restauracích CzechSpecials

Zabijačka se v českých zemích odehrává odedávna. Jedná se o společenskou událost, při které se v kruhu rodinném, občas i za účasti řezníka, porazí doma chované prase. Pro zabijačku bylo nejběžnější období zimní, konkrétně prosinec. Důvodem bylo snadnější uchování masa, které vydrží déle čerstvé právě v zimních měsících. Zabití prasete a následné zpracování masa bývá časově poměrně náročné. Proto bývá zabijačka vhodnou příležitostí, jak se sejít s celou rodinou a přáteli. Jedná se o společenskou událost, popíjí se domácí kořalky a hoduje se při muzice dlouho do noci.

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Pochutnejte si v restauracích, které jsou oceněny certifikátem, který nejlepším tuzemským restauracím a cukrárnám uděluje Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky. Jedním z hlavních kritérií je vaření a příprava jídel podle tradičních i moderních receptů české kuchyně. Projekt CzechSpecials prezentuje téměř sto certifikovaných restaurací! Českou kuchyni v rámci jednotlivých regionů představuje jako rozmanitou, plnou jedinečných pokrmů a reflektující využívání sezónních surovin.

Skvosty české kuchyně: kam na svíčkovou, kachýnku, guláš, dobré knedlíky a jiné dobroty

Skvosty české kuchyně: kam na svíčkovou, kachýnku, guláš, dobré knedlíky a jiné dobroty

Pochopitelně, že česká kuchyně není jenom knedlík, zelí a vepřové na desítky způsobů, ale i správně udělaný hovězí guláš, zvěřina, kachýnka, a co teprve svíčková! Také se vám sbíhají sliny? Aby ne. Česká kuchyně sice nepatří mezi ty lehké, ale chuťově si rozhodně nemáme nač stěžovat. Takže se nechte pozvat na místa, kde se zaručeně dobře najíte. A kde si objednáte také dobré české pivo… Dobrou chuť!

Ochutnejte dýňové speciality v restauracích CzechSpecials

Ochutnejte dýňové speciality v restauracích CzechSpecials

Už od 18.století se ve starých kuchařkách objevuje dýně. Nejčastěji v podobě kaší, na sladko i na slano, dávala se do polévek i nádivek a pak i do neoblíbených kompotů. Ale už jsou pryč doby, kdy jsme dýně znali jen ve formě podivných kompotů od našich babiček a tetiček, naši kuchaři se s dýní naučili pracovat a vytvářejí zajímavé dýňové pokrmy. Přijďte je ochutnat do našich certifikovaných restaurací CzechSpecials!

10 tipů na restaurace CzechSpecials s nabídkou prvorepublikových specialit

10 tipů na restaurace CzechSpecials s nabídkou prvorepublikových specialit

Co si má vlastně host představit pod pojmem Prvorepubliková kuchyně? První republika trvala od roku 1918 do roku 1938, tedy 20 let. Mladá Česká republika byla tehdy velmi hospodářsky silná a do země proudilo hodně surovin i turistů. Na jídelních lístcích lepších restaurací se objevovaly speciality jako jsou žabí stehýnka, ústřice, mořské ryby i exotické ovoce.

10 tipů na skvělé snídaně v restauracích CzechSpecials

10 tipů na skvělé snídaně v restauracích CzechSpecials

Každý den by měl začínat dobrou snídaní. A o dovolené to platí obzvlášť. Proto jsme pro vás připravili několik tipů na restaurace CzechSpecials, kde vám rádi připraví výbornou snídani, která bude rozmanitá a doplněná o speciální regionální produkty od lokálních výrobců. Po takové snídani si jistě užijete nádherný den, ať už relaxací u bazénu nebo vyrazíte na rodinný výlet. Tak dobrou chuť a krásné zážitky!

10 tipů na svatební hostinu v restauracích CzechSpecials

10 tipů na svatební hostinu v restauracích CzechSpecials

Letní měsíce jsou dnes časem svateb, i když to tak dříve nebývalo. V době letních prací na polích, a hlavně v době žní, se svatby většinou nestrojily. Nejvíce svateb bylo vždy na jaře, to se po dlouhé zimě většinou vdávat dívky musely, a na podzim. Ty na podzim bývaly nejbohatší, protože ještě byly zásoby jídla, drůběž i prasátka měly tu správnou váhu. Zatímco v minulosti se konaly svatby pouze doma, dnes pro svatební veselí hledají vhodná místa a restaurace. I naše certifikované restaurace CzechSpecials mají co nabídnout. Přijměte, proto prosím tuto naši pozvánku do některých z nich.

30 tipů na skvělá jídla z grilu v restauracích CzechSpecials

30 tipů na skvělá jídla z grilu v restauracích CzechSpecials

Léto a grilování patří neodmyslitelně k sobě – ať už doma na zahradě, nebo při posezení v některé z restaurací certifikovaných značkou CzechSpecials. Pokud hledáte inspiraci, kam vyrazit za skvělými grilovanými dobrotami, připravili jsme pro vás letní speciál plný chutí, vůní a tipů na místa, kde si grilování opravdu užijete. Na jakou grilovanou dobrotu vyrazíte? Léto ještě nekončí a možností mnoho.

Hospody a hospůdky CzechSpecials: kam v Praze za dobrým jídlem a pivem?

Hospody a hospůdky CzechSpecials: kam v Praze za dobrým jídlem a pivem?

My, Češi pivo milujeme a jsme na něj právem hrdí. Kam, ale vyrazit na jedno pěkně orosené v hlavním městě? I zde se pivo nejlépe pije hlavně v tradičních hospůdkách, ale v poslední době vzniklo i mnoho moderních pivnic, kam směřují hlavně mladší hosté. K dobrému pivu neodmyslitelně patří také dobré jídlo. Kam si tedy na pivo a vynikající jídlo třeba v Praze zajít? Vodítkem pro vás může být modré logo na dveřích certifikovaných restaurací Czech Specials.

5 tipů  na restaurace CzechSpecials, kde můžete ochutnat výborný chřest

5 tipů na restaurace CzechSpecials, kde můžete ochutnat výborný chřest

Chřestová sezóna je tady a s ní i menu plná svěžích chutí. Zelený, bílý, pečený i na másle – chřest vládne jarnímu jídelníčku! Přinášíme 5 tipů, kam vyrazit za specialitami, které ho promění ve skutečný gurmánský zážitek.

Další aktuality

Kam letos vyrazit na poslední vinobraní? Zajímavé akce pokračují i v druhé polovině září a v říjnu

Podzim za dveřmi, víno dozrává a s ním jsou spojeny oslavy vína a každoroční vinobraní. Máme pro vás tipy na vinařské akce nejen na jihu Moravy. Přinášíme vám přehled akcí, kam můžete na konci září a během října vyrazit za ochutnávkou letošních vín po celém Česku. Na zdraví!
14. září 2025 13:25
Gurmánská turistika

Kam letos na poslední vinobraní a slavnosti vína?

Léto a hlavní sezona je beznadějně za námi, ale poslední plánovaná vinobraní na podzim 2025 budou rozhodně stát za to. Vydat se můžete na Karlštejn, Točník, Loket nebo do Valtic, Lednice, Bzence či Hustopečí. Vybrali jsme pro vás místa, kde si užijete podzimní vinobraní a slavnosti vína.
13. září 2025 7:43
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Říjen i listopad bude ve znamení hubertských slavností a rozmanité úrody

Lov, hony ale i péče o zvěř byly pro šlechtické obyvatele hradů a zámků nutností, zábavou a postupem času i diplomatickou povinností. Proto není divu, že obnovená tradice oslav patrona lovu, svatého Huberta, oživí v říjnu nejedno panské sídlo. Kromě toho se na řadě míst budou oslavovat právě dozrávající plodiny.
12. září 2025 17:05
Gurmánská turistika

10 tipů, kam jít na dobrý řízek

Víte, že 9. září slavíme Mezinárodní den řízků? Na skvělé pochoutce z vepřového, drůbežího nebo telecího masa si však můžete pochutnat po celý rok. A nemusí se jednat o klasický smažený pokrm v trojobalu, řízků je celá řada – například přírodní bez obalu, holandský z mletého masa, smažený v těstíčku, plněný cordon bleu nebo černohorský řízek – smažená vepřová kotleta zapečená s anglickou slaninou a sýrem... Svérázným jídlem je soukenický řízek z mletého vepřového bůčku namáčeného v mléce, kyjevský v podobě kuřecí rolky s bylinkovým máslem, obrácený anebo Pavlišovský, jenž se podává s knedlíkem a zelím. Kudy z nudy vám tentokrát přináší inspiraci, kde si na výborném tradičním řízku pochutnat či případně zvolit nějaký nevšední řízkový pokrm.
12. září 2025 8:00
Gurmánská turistika

Kam na lanýže v Česku? Nejdražší potravina světa a gastronomické tipy pro gurmány

Lanýž je jednou z nejdražších surovin v kuchyni, svou oblibu má od renesance. Používá se jako koření. Nejvíce gastronomických akcí spojených s lanýži bývá v listopadu. Nicméně portál Kudy z nudy vám přináší přehled i několika vybraných restaurací, kde vám nyní nabídnou lahůdky světové kuchyně okořeněné touto výjimečnou a chuťově jedinečnou houbou i v průběhu celého roku.
11. září 2025 12:31
Gurmánská turistika

Tipy na podzimní výlety za dýněmi

Také s přicházejícím podzimem ujíždíte na dýních? Milujete dýňovou polévku, koláče nebo jiné zaručené recepty z dýní či do nich vyřezáváte zubaté úsměvy a zdobíte jimi zahrádku a okolí svých domů? Na portálu Kudy z nudy najdete inspiraci k návštěvě několika míst i zajímavých akcí na letošní podzim, kde dýně hrají hlavní roli!
10. září 2025 6:29
Gurmánská turistika

7 věcí, které nevíte o… českých a moravských vínech (a kde je ochutnat)

Víno chutná jinak, když ho pijete ve sklípku při cimbálu, jinak při západu slunce mezi vinohrady – a úplně jinak, když vám ho nalije vinař přímo ze sudu. Česká a moravská vína nejsou jen nápoj, ale i krajina, lidé a příběhy, které stojí za to objevit. Vydejte se s Kudy z nudy na vinobraní, vinařské slavnosti a obcházení vinných sklepů, a také do vinoték a přímo do vinic.
6. září 2025 15:52
Gurmánská turistika

100 tipů, kam jít letos na vinobraní

Myslíte, že za dobrým vínem musíte až do Francie? Zkuste nejprve zůstat doma. V Česku najdete zástupce lahodného moku, za něž by se zahraniční konkurence rozhodně nestyděla. Pěstování a zpracování hroznů rozvíjeli na jižní Moravě již staří Římané. Slavnosti vinobraní lákají na víno, burčák, dobré jídlo nebo i na pochodňovou show, historické průvody, řemesla, dobové tržnice, národopisné soubory, cimbálovou muziku i dechové hudby, koncerty hvězd české hudební scény, stánky s vínem, burčákem a gastro specialitami. Vyberte si z nejlepších tipů na vinobraní na jižní Moravě, v Praze i na dalších místech Česka!
5. září 2025 19:01
Gurmánská turistika