ÚvodAktuality20 tipů na místa, kde pro vás připraví pochoutky a laskominy
Gurmánská turistika

20 tipů na místa, kde pro vás připraví pochoutky a laskominy

  • 27. února 2020
Přepadá vás čas od času mlsná? Chcete vyzkoušet nové chutě? Naplánujte si výlet za některou z pochoutek, které vám přinášíme v dnešních dvaceti tipech. Nezbývá než popřát šťastnou cestu a dobrou chuť!
Žižkovská štrúdlárna – ochutnejte tradiční tažený štrúdl Gurmánská turistika

Žižkovská štrúdlárna – ochutnejte tradiční tažený štrúdl

V bývalé kočárkárně jednoho žižkovského paneláku se nachází vyhlášená výrobna a prodejna tradičního taženého štrúdlu s více jak dvacetiletou tradicí. Vyrábí zde denně čerstvý štrúdl již od roku 1993.

Cyrilovo pekařství – výrobce tradičních valašských frgálů Gurmánská turistika

Cyrilovo pekařství – výrobce tradičních valašských frgálů

Cyrilovo pekařství již od roku 1996 vyrábí valašské frgály, které se proslavily především díky nezaměnitelné chuti a dlouhé trvanlivosti. Cyrilovo pekařství vyrábí frgály obvyklých druhů (makový frgál, tvarohový frgál, hruškový frgál), ale v průběhu let přibyly také nové, neobvyklé druhy.

Perníčkův sen – perníkářství v Haštalské ulici v Praze Gurmánská turistika

Perníčkův sen – perníkářství v Haštalské ulici v Praze

Perníkářství v Haštalské ulici v centru Prahy je návratem do dětství na návštěvu k babičce. Perníčky různých druhů tu voní až za roh, na zakázku vám zde připraví perník dle vašich představ, pořádají se zde workshopy, oslavy narozenin a různé další akce.

Návštěvnické centrum Marlenka ve Frýdku-Místku – exkurze za zázrakem z medu Gurmánská turistika

Návštěvnické centrum Marlenka ve Frýdku-Místku – exkurze za zázrakem z medu

Poodhalit tajemství zázraku z medu, dortu Marlenka, můžete ve Frýdku-Místku, během komentované prohlídky výrobního procesu tohoto oblíbeného medového dortu. Součástí Návštěvnického centra je i prodejna a kavárna Marlenka. Neváhejte a přijďte se k nám podívat a ochutnat!

Cukrárna Myšák v Praze Gurmánská turistika

Cukrárna Myšák v Praze

Ambiente navazuje na prvorepublikovou tradici cukrárny Myšák ve Vodičkově ulici v Praze. Pod vedením cukráře Lukáše Pohla se v něm připravují klasické české zákusky, dorty i poháry doplněné výběrovou kávou.

Chocolaterie Kamila Gurmánská turistika

Chocolaterie Kamila

Pokud milujete čokoládu bude pro vás výlet do Jihlavy opravdovým požitkem. V podnikové prodejně chocolaterie Kamila můžete snadno podlehnout nugátovým mořským plodům, blanšírovanému lískovému oříšku v hořké čokoládě, americké švestce s náplní z vlašských ořechů nebo kokosu či absintu v čokoládě.

Levský restaurant – řízek jako kolo od vozu Gurmánská turistika

Levský restaurant – řízek jako kolo od vozu

Přijďte si směřit své síly s obrovským řízkem a zažijte jedinečný zážitek a gurmánskou zábavu. Zasoutěžte si se svými přáteli a zjistěte kdo je nejlepší a nejrychlejší řízkojedlík. Jde o stálou akci restaurantu Levský, který je navíc kousek od proslulé Stodolní ulice v Ostravě.

Pivovarský dům Benedict v Praze Gurmánská turistika

Pivovarský dům Benedict v Praze

Nově otevřeno od srpna 2022 po rekonstrukci. Naší specialitou jsou jídla, při jejichž přípravě používáme pivo. Jako každá správná pivnice nabízíme také velký výběr menších jídel obzvláště vhodných k posezení nad oroseným půllitrem.

Šupina a Šupinka – objednat si můžete hned z několika druhů čerstvých sladkovodních ryb Zážitky

Šupina a Šupinka – objednat si můžete hned z několika druhů čerstvých sladkovodních ryb

Vítejte v tradiční rodinné rybí restauraci Šupina a Šupinka. Restaurace nabízejí české speciality; pokrmy masité, dietní, dětské, ale především pokrmy z čerstvých sladkovodních ryb třeboňského regionu.

Restaurace Naše Farma v Českých Budějovicích Gurmánská turistika

Restaurace Naše Farma v Českých Budějovicích

Restaurace v centru Českých Budějovic v pasáži u Černé věže.

Velkolosinské pralinky – ručně vyrobený originál z dílny Jany Kašparové Gurmánská turistika

Velkolosinské pralinky – ručně vyrobený originál z dílny Jany Kašparové

Velké Losiny už v současnosti nelákají jen zámkem, lázněmi nebo proslulou ruční papírnou. Lidé se tu zastavují v jedinečné cukrárně, která láká zejména pravými Velkolosinskými pralinkami, které vznikají přímo v centru obce v dílně Jany Kašparové.

Krčma U dwau Maryí  v Českém Krumlově – ochutnejte, co jídávali naši předkové Gurmánská turistika

Krčma U dwau Maryí v Českém Krumlově – ochutnejte, co jídávali naši předkové

Procházka po Českém Krumlově je sama o sobě zážitkem. Krčma U dwau Maryí nabízí neobvyklý gastronomický zážitek – chuťový návrat o několik století zpátky. Při přípravě jedinečných jídel tu pracují se surovinami jimiž se živili naši předkové.

Pekárna na Kvildě Gurmánská turistika

Pekárna na Kvildě

Pokud se chystáte na Kvildsko, neměli byste opomenout návštěvu této vyhlášené pekárny, která se stala legendou daleko za hranicí Šumavy.

Marmelády Šafránka Gurmánská turistika

Marmelády Šafránka

Svou celoživotní lásku k přírodě a venkovu se Romana Šafránková snažila přetvořit do reality, tak aby přinášela radost nejen jí a jejím nejbližším, ale i dalším lidem.

Mlékárna Polná – dopřejte si ty nejlepší mléčné výrobky Gurmánská turistika

Mlékárna Polná – dopřejte si ty nejlepší mléčné výrobky

Jestliže hledáte kvalitní mléko, sýry a další mléčné výrobky, vyzkoušejte produkty z malé soukromé mlékárny v Polné, která zpracová mléko z ekologicky zachovalých oblastí Českomoravské vrchoviny.

Zmrzlinárna Ralsko v Mimoni – desítky druhů proslulé čerstvé zmrzliny Gurmánská turistika

Zmrzlinárna Ralsko v Mimoni – desítky druhů proslulé čerstvé zmrzliny

Snili jste někdy o mrkvové, makové nebo mateřídouškové zmrzlině? Vezměte vaše chuťové buňky na výlet do Mimoně a potěšte je nevšedním zážitkem. Ve Zmrzlinárně Ralsko se připravují každý den desítky druhů čerstvé zmrzliny klasické i nevšední.

Farma Pálava – sýrárna v srdci Pálavy Gurmánská turistika

Farma Pálava – sýrárna v srdci Pálavy

Sýrárna v samém srdci Pálavy je otevřena od roku 2014 a je zaměřena na výrobu kravských a kozích sýrů. Dále farma nabízí doplňkový sortiment, jako Pálavský Pařák, či vynikající syrovátku.

Řeznictví a bistro Naše maso Gurmánská turistika

Řeznictví a bistro Naše maso

V řeznictví Naše maso vám nabízí to nejlepší maso, ze kterého vaří v restauracích Ambiente. Vyzrálé hovězí plemene „čestr", šťavnaté maso přeštického vepře a vlastní uzeniny, za jejichž kvalitou si stojí šéfkuchaři restaurací Ambiente.

Tvarůžková cukrárna v Lošticích Gurmánská turistika

Tvarůžková cukrárna v Lošticích

Už jste ochutnali tvarůžkovou kremroli? A co Loštický koláček s povidly? Tvarůžková cukrárna nabízí netradiční zpracování Olomouckých tvarůžků, které nadchne nejen milovníky tohoto aromatického sýru. Toto jedinečné místo nesmíte v Lošticích vynechat.

Restaurace Rettigovka v Litomyšli Gurmánská turistika

Restaurace Rettigovka v Litomyšli

Oblíbená restaurace je zřízena obecně prospěšnou společností Komuniké. Kromě vaření jídel zajišťuje i roznos obědů, které pro zákazníky připravuje 19 osob s handicapem. Od roku 2013 si Rettigovka u Litomyšlanů vybudovala slušnou pověst a na „tradičně netradiční“ kuchyni chodí stálá klientela.

Další aktuality

České značky: Mlékárny Hlinsko, značka Tatra a Piknik, Pikao a Jesenka

Jesenka, Piknik a Pikao, mléko, máslo, smetany a tvarohy, mléčné dezerty a nápoje, zmrzliny a ledové tříště: to je hlavní sortiment Mlékárny Hlinsko. Seznamte se na Kudy z nudy s podnikem, který na trh dodává výrobky s tradiční českou značkou Tatra!
30. říjen 2024 1:51
Gurmánská turistika

Dvacet výletů za svatým Martinem, vínem a pečenými husami

Přiveze letos svatý Martin do Česka sníh? I když to vypadá, že by to stihnout mohl, s jistotou to tvrdit nemůžeme. Ale už teď je jisté, že společně s ním dorazí 11. listopadu v průvodu svatomartinská vína, pečené husy a zábava pro malé i velké. Za svatomartinskými oslavami, kratochvílemi a radovánkami vás zve portál Kudy z nudy.
21. říjen 2024 11:00
Gurmánská turistika

Připomeňte si Mezinárodní den kuchařů návštěvou dobré restaurace

Mezinárodní den kuchařů, který připadá na 20. října, patří všem kuchařům, ať už se jedná o profesionální mistry svého řemesla anebo nadšeným hobby kuchtíkům, kteří vaří prostě proto, že je vaření baví. Oslavte tento den třeba tím, že si zajdete do vyhlášené restaurace na něco dobrého. Tipy na ty nejvyhlášenější restaurace, hospody a hospůdky vám přináší Kudy z nudy.
20. říjen 2024 7:06
Gurmánská turistika

Připravte se na Svatomartinská vína ročníku 2024! Budou skvělá – vyniknou svěží chutí a vysokou kvalitou

Den otevření prvních Svatomartinských vín, 11. listopad 2024, se blíží a moravští a čeští vinaři hlásí dobré zprávy. Tradičně se první Svatomartinská vína otevírají 11. listopadu v 11 hodin na mnoha slavnostních akcích po celém Česku. Letos připadá 11. 11. na pondělí, prodeje Svatomartinských vín ročníku 2024 tak budou zahájeny už v pátek 8. 11. Pod značkou Svatomartinské mohou vinaři vyrábět pouze vína suchá s odpovídajícími vlastnosti, jakými jsou právě svěžest a ovocitost. Na to dohlíží každoročně odborná komise, která rozhoduje, zda dané víno odpovídá požadavkům a může známku Svatomartinské používat.
19. říjen 2024 9:49
Gurmánská turistika

Užijte si tradiční výlovy během října i listopadu

Sedm hodin ráno, ranní mlhy. Desítky postav v dlouhých pláštích a vysokých botách roztáhnou sítě a vydají se do studeného bahna. Tradiční výlov rybníků začíná! Portál Kudy z nudy vás zve na desítky akcí, na nichž se rybáři rozloučí se sezonou a nebudou chybět rybí speciality i dobrá nálada.
15. říjen 2024 10:00
Gurmánská turistika

Nevíte, kam za dobrým jídlem? Vyzkoušejte tipy na oběd či večeři jako od maminky

Vzpomínáte na dobroty, které vám vařila maminka nebo babička nebo na nepřekonatelný oběd či večeři v nově objevené restauraci? Poradíme vám vyrazit za dobrým jídlem a pitím. Nabízíme vám tipy na oblíbené restaurace, hospody a kavárny. Pokud máte vlastní tip, podělte se o něj s námi...
12. říjen 2024 12:00
Gurmánská turistika

Už jen jeden měsíc zbývá do otevření prvních Svatomartinských vín!

Už za měsíc, tedy od pátku 8. do pondělí 11. 11. 2024, se začnou po celé zemi otevírat první láhve svěžích a aromatických Svatomartinských vín. Díky teplému a slunečnému srpnu, tedy nejdůležitějšímu měsíci pro dozrávání hroznů raných odrůd, lze očekávat výborný ročník. Po celé republice také odstartují svatomartinské slavnosti a restaurace budou nabízet speciálně připravená svatomartinská menu, kde kromě vynikajících vín nebudou chybět ani různé úpravy hus a jiné gastronomické speciality.
11. říjen 2024 6:51
Gurmánská turistika

100 tipů, kam jít na víno do vinařství nebo přímo k vinařům

Naše vinice nabízí vína neobyčejně rozmanitá, která vynikají originálními ovocnými tóny a kořenitostí, bohatým spektrem aromatických látek a harmonickou plnou chutí. Právě proto jsou moravská a česká vína vyhledávána milovníky kvalitních a optimálně vyzrálých vín. Poznejte a ochutnejte jedinečná vína z malých a středních vinařství!
11. říjen 2024 6:42
Gurmánská turistika