ÚvodAktualityBrambory: historie oblíbené potraviny, bramborové hostiny, slavnosti a příběhy
Gurmánská turistika

Brambory: historie oblíbené potraviny, bramborové hostiny, slavnosti a příběhy

  • 8. září 2025
Poslechněte si audio verzi článku
Když někdo skončí těsně pod stupni vítězů, říká se, že dostal bramborovou medaili. Vůči bramborám to ale není úplně fér: v mnoha světových kuchyních včetně té naší, tedy české, moravské i slezské, jim patří první místo. Také se na našich stolech objevují už pěknou řádku let: první dochované zmínky o bramborách v českých zemích zmiňují hostinu Viléma Slavaty v roce 1623 v Jindřichově Hradci.
Brambory jsou pokrm mnoha názvů i druhů, a právě díky mnohostrannému využití v jednoduchých i složitých pokrmech jsou mimořádně oblíbené. Známe je ve stovkách úprav: jako obyčejné vařené bez slupky i se slupkou, takzvaně „na loupačku“, pečené, restované, zapékané i jako slavné hranolky pommes frites, francouzské brambory, bramboráky, bramboračku, bramborové knedlíky, bramborový salát, smažené spirály, placky, lepenice a další. V kuchyni se začaly hojně využívat až během 18. století, kdy nahradily zelí, vodnici či tuřín. Do té doby se objevovaly jen na stolech šlechty a majetnějších skupin obyvatelstva – třeba jako právě při své premiéře na slavatovské hostině na zámkuJindřichově Hradci.
 

Brambory jako lék a okrasná rostlina

Kdy a jak se vůbec brambory dostaly do Evropy? Samozřejmě v souvislosti s Kolumbovými cestami do Nového Světa. Společně s rajčaty, kukuřicí nebo tabákem patřily k nejtypičtějším rostlinám Jižní Ameriky. Pěstovaly se na vysoko položených náhorních rovinách And, a právě od andských indiánů je získali španělští conquistadoři. Ti je v roce 1536 prý dovezli na španělský královský dvůr, souběžně ale brambory dovezli do Anglie a Irska slavní angličtí mořeplavci Walter Raleigh (asi 1552–1618) a Francis Drake (asi 1540–1596).

Jak později napsal Jan Svatopluk Presl (1791–1849), jeden z nejvýznamnějších českých přírodovědců 19. století, brambory představovaly „největší užitek, který lidstvo z objevení Ameriky mělo“. Na vítězné tažení po klášterech, královských dvorech a zemích celé Evropy se vydaly o pár desítek let později, když v roce 1565 španělský král poslal papeži Piovi IV. brambory jako lék. Zpočátku nikoho nenapadalo, že by se hlízy brambor daly jíst, podobně jako znojemské okurky je lidé považovali za okrasnou rostlinu anebo lék na všelijaké neduhy od průjmu až po tuberkulózu.
 

Hostina Viléma Slavaty 1623

Další kapitola z bramborového dějepisu nás zavede do roku 1616 na hostinu francouzského krále Ludvíka XIII. (1601–1643), kde prý jeho hosté poprvé ochutnali brambory vařené. Patrně se i dál našli kuchaři, kteří netušili, co si s bramborami počít a servírovali je podobně jako sir Thomas Harriot roku 1586 na své legendární hostině, tedy syrové nadzemní bobule polité máslem a sypané skořicí a cukrem. Častěji ale zřejmě putovaly brambory dál společně s návodem, která část rostliny se vlastně jí, a tak se pár kousků dostalo k františkánským mnichům do Jindřichova Hradce. Ti jako vzácný dar poslali Vilémovi Slavatovi z Chlumu (1572–1652) na zámekJindřichově Hradci „k posvícení košíček zemojablíček“. Šlechtic, proslulý zejména vyhazovem z okna Starého královského paláce na Pražském hradě v květnu 1618 při třetí pražské defenestraci, brambory poprvé servíroval na hostině v roce 1623, a to prý vařené, polité máslem a sypané cukrem. Dochovaly se zprávy, že si urozený pán novinku oblíbil a roku 1648 o Vánocích k poctě urozené návštěvy hrabat z Martinic nechal předložit „erdepfle se šparglem“.
 

Brambory na královském hrobě

Přestože se u nás brambory objevily za třicetileté války, masivně se rozšířily až přibližně o sto padesát let později. K jejich rozšíření přispěly neúrodné roky a zejména hladomory po sedmileté válce (1756–1763) a v letech 1771 a 72. Úroda obilí totiž příliš závisela na počasí; stačilo, aby bylo v některých letech deště o něco více anebo o trochu méně, a s tuhou zimou a záplavami přišel do Evropy hlad. Lidé pekli chleba z otrub a strouhaného zelí, živili se lebedou, moukou z kůry bříz, mechem, lišejníkem a žaludy, ale přesto umírali. Podle odhadu jenom v zemích Koruny české tehdy zahynulo čtvrt milionu lidí, tedy desetina všech obyvatel. Brambory měly toto nebezpečí odvrátit. Tím, kdo nařídil jejich pěstování ve velkém, byl pruský král Fridrich I. Veliký. Dodnes jsou na jeho hrobě v zámeckém parku v německé Postupimi, na nejvyšší terase honosného zámku Sanssouci, vždy naskládané brambory – svérázné poděkování za to, že Evropu přestal trápit hlad. Význam brambor pro výživu poddaných odhadla i Marie Terezie, které ovšem k jejímu hrobu do kapucínské hrobky ve Vídni nikdo brambory nenosí.
 

Erteple, zemáky, kremple, brumbáry

Proč se brambory nazývají brambory? Nejrozšířenější výklad uvádí, že to je podle Braniborska, odkud se k nám brambory poprvé dovážely ve velkém a lidé jim říkali brandembury. Možná v tom ale má prsty opět botanik Jan Svatopluk Presl, který pro bramboru jako rostlinný druh vymyslel označení lilek bobál a hlízy označil jako bamboly. Brambory se ale nazývaly v různých krajích různě, třeba zemská nebo zemní japka či jablka, zemáky, kobzole, grule, krumple, kobzole, bandory, bandury, erteple anebo – jak jim něžně říkala Magdalena Dobromila Rettigová – „zemčátka“.
 

Zajímavé bramborové akce a zemědělská muzea

Na Kudy z nudy objevíte několik zajímavých akcí, v nichž brambory hrají hlavní roli – je to například Bramborobraní (20. 9. 2025) v Třebíči, Slavnosti brambor v Edenu (20. a 21. 9. 2025) v Bystřici nad PernštejnemPodzim na vsi v kouřimském skanzenu (27. 9. 2025) anebo Bramborová sobota (4. 10. 2025) ve skanzenu na Veselém Kopci. Nenechte si ujít ani Jabkancovou pouť v České Třebové (2. 11. 2025). Časem brambor sice je podzim, ale dozvědět se o bramborách něco víc můžete i jindy – naplánujte si výlet do některého zemědělského muzea. V Národním zemědělském muzeu v Praze je velká expozice zemědělství a gastronomie, v Národním zemědělském muzeu v Ostravě si prohlédnete neobvyklou galerii a depozitář potravin, pěstování brambor se věnuje i část Muzea českého venkova na zámku Kačina. A když dostanete chuť na brambory jinak, navštivte speciální restauraci BramboryPraze. Brambory tu nejsou pouhou přílohou, představují je tu v celé kráse, barevnosti a překvapivé rozmanitosti chutí od hranolků přes patatas bravas, bramborové tortilly, pečené brambory, brambory v polévce až po exotické recepty s chobotnicí či ceviche. Dobrou chuť!
 

Brambory na tisíc způsobů

  • BramboryNení divu, že některá jídla z bohaté přehlídky bramborových specialit jsou dnes už zapomenutá. Třeba rýpl, hoblinky z nastrouhaných uvařených brambor zlehka obalené v mouce a smažené na sádle do růžova, anebo pochoutka zvaná metyja z čerstvě uvařených brambor, jež se se solí a hrubou moukou rozmačkaly na kaši a zapekly v troubě. Hmota se pak rozetřela na větší mísu, potřela silnou vrstvou rozvařených povidel, posypala mákem a zalila rozpuštěným máslem.
  • Vzpomínkou na slavatovskou sladkou bramborovou hostinu na zámkuJindřichově Hradci je recept na Jindřichohradecké sýkorky, který najdete v historické kuchařce Žahúři v Jindřichově Hradci Sabiny Langerové. Připravovat je můžete naslano jako bramborák nebo nasladko se strouhaným perníkem.
  • bramboryNaslano je to jednoduché: do nastrouhaných brambor se přidá vejce, sůl a kmín a na plátu plotny nebo teflonové pánvi pečeme placičky. Opečené sejkorky pak potřeme máslem.
  • Když se do najemno nastrouhaných brambor přidá mléko, mouka, strouhaný perník, vlašské ořechy, med a vejce, vzniknou sladké sejkorky; ty se smaží dozlatova a pak pokapávají medem a posypávají perníkem. Podávají se ještě horké.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Bramborobraní a Třebíčský jarmark 2025

20. 9.
Bramborobraní a Třebíčský jarmark 2025

25. ročník přehlídky folklórních souborů.

O nejlepšího vlčovjanského "hňupa"

21. 9.
O nejlepšího vlčovjanského "hňupa"

Soutěž o nejlepší bramborový placek.

Břevnovské posvícení 2025

10. 10.12. 10.
Břevnovské posvícení 2025

30. Břevnovské posvícení u Břevnovského kláštera v Praze zve ve dnech od 10. do 12. října 2025 k návštěvě.

Jabkancová pouť v České Třebové 2025

22. 11.
Jabkancová pouť v České Třebové 2025

Česká Třebová láká 22. 11. 2025 na jednu z největších tradičních akcí tohoto města – Jabkancovou pouť. Akci pořádá Spolek od sv. Kateřiny pod patronátem Města České Třebové.

Brambory na všechny způsoby: na talíři, na poli i na hraní

Brambory na všechny způsoby: na talíři, na poli i na hraní

Už vám z vinobraní a dalších gastronomických slavností jde hlava kolem? Proč se tedy neinspirovat u jedné ryze domácí plodiny, bez které se neobejde žádná domácnost ani restaurace? Brambory totiž vůbec nejsou tak obyčejné, jak by se snad mohlo zdát – a navíc hrají hlavní roli na celé řadě zajímavých akcí.

Gastroherna Národního zemědělského muzea

1. 1.31. 12.
Gastroherna Národního zemědělského muzea

Jídlo se má nejen s vášní konzumovat, ale je také dobré o něm přemýšlet. A při onom přemýšlení si třeba i hrát, objevovat, experimentovat a společně se bavit a navíc se i poučit. To vše nabízí expozice Gatroherna v pražském Národním zemědělském muzeu.

Česko ve filmu: slavná jídla z českých filmů, filmové restaurace a hospody

Česko ve filmu: slavná jídla z českých filmů, filmové restaurace a hospody

Rádi cestujete po stopách českých filmů? Tentokrát se podíváme na filmové legendy jinak, a to od prostřených stolů. Nabídneme vám několik nezapomenutelných filmových dobrot: vypravte se s námi například do Kerska na Slavnosti sněženek a na kančí se šípkovou a se zelím, na knedlíky a noky (z filmu Pelíšky jistě víte, jaký je mezi nimi rozdíl) do restaurace Nok Nok anebo na tradiční české pivo.

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

My Češi, malí i velcí, sladké ovocné knedlíky milujeme, dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání, které jsou velmi oblíbené. Dosud nebyl překonán rekord z roku 2018, kdy pan Radim Dvořáček spořádal ve Vizovicích za hodinu neuvěřitelných 202 švestkových knedlíků! Známý Maxijedlík pan Jaroslav Němec jich zase zvládne 30 za tři minuty. Za historií tohoto pokrmu, osvědčenými recepty i tipy na místa, kde skvělé knedlíky ochutnat, se vydejte s Kudy z nudy.

Bramborová sobota na Veselém Kopci 2025

4. 10.
Bramborová sobota na Veselém Kopci 2025

Příležitost k ochutnání tradičních bramborových jídel a dozvědět se vše o pěstování, použití i uskladnění brambor.

Festival  street foodu v Sázavě

18. 10.
Festival street foodu v Sázavě

To nejlepší ze světového street foodu na jednom místě!

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: festivaly jídla a gastronomické slavnosti 2025

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: festivaly jídla a gastronomické slavnosti 2025

Mát rádi dobré jídlo a pití? My také, a navíc právě pro vás máme tipy na food festivaly ze všech krajů České republiky. Užijte si s rodinou a přáteli báječné gastronomické akce pod širým nebem. Dopřejte si českou klasiku, zahraniční laskominy i jídla z neobvyklých surovin, a zažijte ono pověstné „nebe v hubě“. Portál Kudy z nudy vám přeje skvostné gurmánské zážitky a dobrou chuť!

7 věcí, které nevíte o… květomluvě, floriografie a řeči květin

7 věcí, které nevíte o… květomluvě, floriografie a řeči květin

Řekněte to květinou, a rozhodně neuděláte chybu: darovat voňavou a upravenou kytici je galantní a láskyplné gesto, ať už jde o rande, výročí, oslavu narozenin nebo usmíření. Víte ale, že podle květomluvy má každá květina svůj symbolický význam? A dokonce u některých druhů květin říká každý barevný odstín něco jiného? A že existuje květina, která vašemu protějšku sdělí něco jako „táhni k šípku“? A není to šípek?

Biofarma Sasov Životní styl

Biofarma Sasov

Bio farma v Sasově u Jihlavy se věnuje chovu prasat, skotu, ovcí a koní. V posledních letech nabízí bio vepřové i vyzrálé bio hovězí maso z venkovního chovu a vlastních faremních jatek, bio uzeniny z vlastního masa, stejně jako bio brambory.

Hody s plody podzimu v Borovanech 2025

11. 10.
Hody s plody podzimu v Borovanech 2025

Tradiční podzimní slavnosti města Borovany nabídnou v sobotu 11. října 2025 nejen dobroty z jablek, hrušek, švestek, cuket, dýní, brambor, zvěřiny, ryb a hub, ale i bohatý doprovodný program.

Slavnosti brambor na Edenu 2025

20. 9.21. 9.
Slavnosti brambor na Edenu 2025

Slavnosti brambor jsou tady! Tradiční akce pro celou rodinu v Bystřici nad Pernštejnem nabízí zábavný program po celý víkend 20. až 21. září 2025.

Podzim na vsi v kouřimském skanzenu 2025

27. 9.
Podzim na vsi v kouřimském skanzenu 2025

Národopisný pořad z cyklu Český rok na vsi. Tentokrát o řemeslech, všedním životě na venkově i o zbožnosti a lidových obyčejích na podzim.

Tradice: biopotraviny, gastronomie, ubytování a výlety ve stylu bio

Tradice: biopotraviny, gastronomie, ubytování a výlety ve stylu bio

Kupujete biopotraviny a toužíte po opravdu dobrém jídle, připraveném z místních produktů? A chcete poznat vesnici, kde se skutečně žije ekologicky, v souladu s přírodou? Pojeďte s námi na několik výletů za tradicemi, které vám budou vonět i chutnat. Zastavíme se v několika restauracích, navštívíme biofarmy i místa, kde se vyrábí čistě přírodní kosmetika a čaje, a nakonec se vypravíme do Hostětína, vesnici v Bílých Karpatech. Tam je totiž bio téměř úplně všechno.

Další aktuality

30 tipů na výlet na Budějovicku pro hezké podzimní zážitky

Každý, kdo uvažuje o podzimní dovolené v tuzemsku, nebo chce strávit třeba jen příjemný rodinný víkend, by měl zamířit na Budějovicko. Oblast mezi Českými Budějovicemi, Hlubokou nad Vltavou a Týnem nad Vltavou nabízí sportovní a relaxační aktivity, oblíbené historické památky, krásnou přírodu i skvělou lokální gastronomii. Podzimní Budějovicko má rozhodně co nabídnout!
13. září 2025 9:56
Životní styl, Jihočeský kraj

EHD 2025: užijte si v září pestrý program Dnů evropského dědictví v jižních Čechách

Dny evropského dědictví (EHD) 2025 chystají v Jihočeském kraji velkolepou akci – v Českých Budějovicích totiž proběhne Národní zahájení EHD! Město České Budějovice připravilo od 12. do 14. září velmi pestrý a zajímavý program pro všechny milovníky památek. Mimo to vás jihočeské pamětihodnosti přivítají také například v Táboře, Slavonicích, Dačicích nebo Vimperku.
10. září 2025 14:00
Památky, Jihočeský kraj

Táborská setkání budou letos mimořádná: město ožije největšími husitskými slavnostmi v České republice

Město Tábor je pro dobové slavnosti jako stvořené. Ve dnech 12. – 14. září 2025 se v Táboře uskuteční 33. ročník mezinárodního historického festivalu Táborská setkání. Letos půjde o výjimečný ročník – původně byl plánovaný na rok 2024, ale z důvodů povodní musel být přesunut, a proto se s plnou parádou vrací do uliček a náměstí historického centra města v letošním roce. Festival bude důstojnou připomínkou dvou loňských významných výročí: 600 let od úmrtí nikdy v poli neporaženého hejtmana Jana Žižky z Trocnova a 40 let partnerství Tábora s německým městem Kostnice.
7. září 2025 13:44
Zážitky, Jihočeský kraj

Soběslavské slavnosti letos doprovodí Den evropského dědictví

Letošní první zářijová sobota 6. září 2025 přivítá již tradiční Soběslavské slavnosti, které tentokrát slibují prolnutí historie se současností. Ve stejný den se totiž bude konat i celonárodní akce Dny evropského dědictví, jenž otevírají zdarma své brány. Během slavností bude veřejnosti přístupná věž Hláska, knihovna v hradním paláci a hradní sklepení.
5. září 2025 6:41
Kultura, Jihočeský kraj

Užijte si netradiční prohlídky na zámku v Jindřichově Hradci

Státní hrad a zámek v Jindřichově Hradci zve v rámci Dnů evropského historického o víkendu 13. – 14. září 2025 na mimořádné prohlídky. Krom pravidelných prohlídek bude možné zdarma navštívit Hladomornu i pozdně gotickou Černou kuchyni. O víkendu 20. – 21. září 2025 jsou vypsány prohlídky Gotické stavení – od sklepa po půdu. K prohlédnutí jsou i výstavy Kabinety Stuchlé a Fantastické záhady.
3. září 2025 12:58
Památky, Jihočeský kraj

Na zámku Ohrada si užijete Vorařský den

Pojďte si do muzea lesnictví, myslivosti a rybářství v sobotu 6. září 2025 připomenout již zaniklý způsob přepravy na vodních tocích a stará řemesla. Čeká vás bohatý program Vorařského dne na loveckém zámku Ohrada, jehož součástí budou i soutěže, hry a tvořivé dílny pro děti, potěší celou rodinu.
3. září 2025 8:00
Zážitky, Jihočeský kraj

Slavnosti piva v Písku nabídnou ochutnávku piva z mnoha pivovarů

Jihočeský Písek opět patří pivu, gastronomii a kvalitní hudbě. Návštěvníci Slavností piva si po celý sobotní den 6. 9. 2025 užijí koncerty mnoha kapel a kromě piva je zastoupeno i kvalitní jídlo z vybraných surovin a od kuchařů, kteří skutečně umějí vařit. Hudební program se rozjede ve 13:30 hodin a bude trvat až do jedné hodiny ráno.
2. září 2025 17:00
Gurmánská turistika, Jihočeský kraj

Jedině v Třeboni oběhnete celý Svět

V pořadí již 14. ročník Běhu kolem Světa se poběží v sobotu 6. září 2025. Běh kolem rybníka Svět má trať dlouhou 11,729 km a časový limit pro její zdolání jsou dvě hodiny. Jedná se o populární rovinný kros, který téměř celý kopíruje naučnou stezku kolem nejkrásnějšího třeboňského rybníka – Světa.
2. září 2025 8:00
Letní sporty, Jihočeský kraj