Nahrubo mleté maso, cibule nebo cibulové čatní, slaninová marmeláda, pečlivě a s láskou připravené omáčky, hořčice, rajčata, paprika, hnízdečko z rukoly, kousek sýra a křupavá houska – možností, jak upravit skvělý burger, je nepřeberná řada. Hamburger zkrátka patří k letní pohodě a troufne si na něj každý. Pokud totiž něco zásadně nezkazíme, většinou se dopracujeme k jedlému výsledku.
Víte, že burger slaví každoročně Mezinárodní den hamburgerů? Připadá na 28. května.
Historie hamburgerů
Obliba burgerů v Česku utěšeně roste už několik let. Jsou stálicí rodinného grilování, sluší i luxusním
restauracím, v mnoha podobách je servírují ve specializovaných bistrech –
smršť tipů a akcí, kde ochutnáte skvělé burgery, najdete na konci článku.
Ať už je vaší volbou klasický hovězí burger se sýrem a zeleninou, burger drůbeží, z lososa, s trhaným vepřovým anebo vegetariánská verze s využitím červené řepy, luštěniny nebo třeba žampionů, nenapadlo vás někdy pátrat po jeho historii? Ať už jim říkáte burgery nebo hamburgery, placky nebo karbanátky, ochucené mleté maso za sebou má
pořádně dlouhou historii.
Hamburský steak po americku
Kdo vynalezl hamburger v jeho současné podobě nevíme, ale hlásí se k němu hlavně
Německo a
Spojené státy americké. Hlavní stopa vede do německého přístavního města
Hamburku, kudy během první poloviny 19. století prošla většina evropských vystěhovalců do Nového světa. Společně se svými zvyklostmi a tradicemi přes oceán převezli i vzpomínku na jídlo, které mnozí poprvé ochutnali právě v
Německu.
Restaurace v New Yorku proto začaly záhy imigrantům nabízet jídlo, které by jim připomnělo domov a svět, který opustili: placky z mletého masa, kořeněné a upravené tak, aby jim chutnaly – s muškátovým oříškem, hřebíčkem, pepřem, česnekem a solí. Zároveň se ale hamburské steaky servírovaly v nejlepších restauracích – například
Delmonico's Restaurant nabízel roku 1873 za jedenáct centů takzvaný
hamburský steak, připravený šéfkuchařem
Charlesem Ranhoferem (1836–1899). Cena byla na tehdejší dobu vysoká, šlo o dvojnásobek ceny běžného hovězího steaku.
Hamburger Charlie a jak je důležité mít housku
Z New Yorku se hamburgery vydaly na své vítězné tažení Amerikou a postupně získávaly řadu podob. Například v knížce
The World is Your Burger od
Davida Michaelse se připomíná rok 1885 a
Charlie Nagreen, láskyplně přezdívaný
Hamburger Charlie. Na trzích v Seymouru ve Wisconsinu vymyslel skvělé rychlé občerstvení, které lidé mohli jíst vcelku nerušeně při chůzi: hovězí masové kuličky „rozplácl“ mezi dva krajíce chleba a vynález hamburgeru byl na světě. Dodnes se v Seymouru každoročně v srpnu koná
Burger festival.
Stejný nápad jako Hamburger Charlie měli
Oscar Weber Wilby a jeho žena
Fanny v roce 1891 v Bowdenu v Oklahomě, když na oslavu čtvrtého července připravili grilované hovězí placičky, servírované v kynutých houskách. Úsměvná je výtka na adresu Knihovny Kongresu Spojených států, která zásluhy za vytvoření prvního hamburgeru připisuje
Lousi Lassenovi z New Haven v Connecticutu: ten totiž hovězí placičky vložil mezi dva plátky toastu, když přitom skutečný burger vyžaduje housku!
Česká stopa z Plzeňska
Z knížky se ovšem dozvíte spoustu dalších kuriózních příběhů: třeba že
Lionela Sternbergera v roce 1925 jako úplně prvního napadlo položit na maso sýr a považuje se tak za vynálezce
sýrového hamburgeru. Mnohem důležitější a pro nás zajímavější ovšem je rok 1940, kdy bratři
Richard a Maurice McDonaldovi v Kalifornii otevřeli první podnik zvaný
McDonald’s Bar-B-Q. V globální fenomén ovšem značku proměnil až v roce 1955
Ray Kroc, bývalý prodejce mléčných koktejlů. Úspěšný podnikatel se narodil v roce 1902 v Chicagu do rodiny českého emigranta
Aloise Kroce, který pocházel z
Plzeňska.
V roce 1961 Kroc bratry McDonaldovy vyplatil (za jméno a původní nápad dostali 2,7 milionu dolarů) a stal se neomezeným pánem společnosti. Když v roce 1984 Kroc zemřel, řetězec měl jen v USA 7 500 prodejen. Jeho příběh mapuje film režiséra
Johna Lee Hancocka Zakladatel / The Founder z roku 2016, kde hlavního hrdinu hraje
Michael Keaton.
Kam se vypravit na dobrý burger?
Slíbili jsme vám tipy na dobré
restaurace a bistra, kde si pochutnáte na dobrém burgeru. Na
Kudy z nudy najdete
článek s nápady, kam si zajít na dobrý burger, anebo vyzkoušejte některé z burgerových festivalů či podniků.
Na burgery a hamburgery se zaměřuje například
Billiard Burger Bar v
Mimoni,
liberecký Babu Burger,
ostravský podnik
Eatmeat nebo
pražské fancy burger bistro
Dish, ale ochutnáte je i v
Bistru pršuterie Klika v
Českém Krumlově, v grill baru
Molo 23 na břehu
Máchova jezera, nebo v
Q Burger Baru v
Jablonci nad Nisou.
Svátkem burgerů je tradičně
pražský Burgerfest. Kde a kdy se konají další
gastronomické festivaly, kde ochutnéte skvělé burgery?
https://www.kudyznudy.cz/vyhledavani?text=burger&typ=akce
Mezinárodní den hamburgerů se slaví každoročně 28. května.
Klasický hamburger obvykle obsahuje nahrubo mleté maso, cibuli nebo cibulové čatní, slaninovou marmeládu, omáčky, hořčici, rajčata, papriku, hnízdečko z rukoly, sýr a křupavou housku.
Hamburger ve své současné podobě se poprvé objevil v německém městě Hamburk, odkud imigranti přivezli recept do Ameriky.
Za vynálezce sýrového hamburgeru je považován Lionel Sternberger, který v roce 1925 jako první položil sýr na maso.
Ray Kroc proměnil značku McDonald’s v globální fenomén poté, co v roce 1961 vyplatil bratry McDonaldovy a stal se neomezeným pánem společnosti.
Pražský Burgerfest se koná každoročně, ale konkrétní datum a místo nejsou v textu specifikovány.
Návštěvníci Burger Street Festivalu v Šumperku mohou užít skvělou atmosféru a ochutnat nejlepší burgery z celého Česka.
Charlie Nagreen v roce 1885 vymyslel koncepci hamburgeru, kde hovězí masové kuličky zatlačil mezi dvě krajíce chleba, což umožnilo jíst je během chůze.
Richard a Maurice McDonaldové otevřeli první podnik McDonalds Bar-B-Q, což byl předchůdce dnes globálně známého řetězce McDonald’s.
Kromě klasického hovězího burgeru můžete ochutnat drůbeží burger, burger z lososa, s trhaným vepřovým nebo vegetariánské verze s červenou řepou, luštěninami nebo žampiony.