ÚvodAktualityHamburger: oblíbené jídlo, burger festivaly z celého Česka a restaurace, kde je ochutnáte po celý rok
Gurmánská turistika

Hamburger: oblíbené jídlo, burger festivaly z celého Česka a restaurace, kde je ochutnáte po celý rok

Poslechněte si audio verzi článku
Užijte si skvělé gastronomické zážitky, plné chutí a vůní. Rozpalte grily, zapalte ohně a ochutnejte burgery s vůní kouře! K tomu hodování vám nabízíme příběh masové placičky, která dobyla svět a má i zajímavou českou stopu. Naším průvodcem na Kudy z nudy tentokrát bude jeho veličenstvo hamburger.
Nahrubo mleté maso, cibule nebo cibulové čatní, slaninová marmeláda, pečlivě a s láskou připravené omáčky, hořčice, rajčata, paprika, hnízdečko z rukoly, kousek sýra a křupavá houska – možností, jak upravit skvělý burger, je nepřeberná řada. Hamburger zkrátka patří k letní pohodě a troufne si na něj každý. Pokud totiž něco zásadně nezkazíme, většinou se dopracujeme k jedlému výsledku.

Víte, že burger slaví každoročně Mezinárodní den hamburgerů? Připadá na 28. května.
 

Historie hamburgerů

Obliba burgerů v Česku utěšeně roste už několik let. Jsou stálicí rodinného grilování, sluší i luxusním restauracím, v mnoha podobách je servírují ve specializovaných bistrech – smršť tipů a akcí, kde ochutnáte skvělé burgery, najdete na konci článku.

Ať už je vaší volbou klasický hovězí burger se sýrem a zeleninou, burger drůbeží, z lososa, s trhaným vepřovým anebo vegetariánská verze s využitím červené řepy, luštěniny nebo třeba žampionů, nenapadlo vás někdy pátrat po jeho historii? Ať už jim říkáte burgery nebo hamburgery, placky nebo karbanátky, ochucené mleté maso za sebou má pořádně dlouhou historii.
 

Hamburský steak po americku

Kdo vynalezl hamburger v jeho současné podobě nevíme, ale hlásí se k němu hlavně Německo a Spojené státy americké. Hlavní stopa vede do německého přístavního města Hamburku, kudy během první poloviny 19. století prošla většina evropských vystěhovalců do Nového světa. Společně se svými zvyklostmi a tradicemi přes oceán převezli i vzpomínku na jídlo, které mnozí poprvé ochutnali právě v Německu.

Restaurace v New Yorku proto začaly záhy imigrantům nabízet jídlo, které by jim připomnělo domov a svět, který opustili: placky z mletého masa, kořeněné a upravené tak, aby jim chutnaly – s muškátovým oříškem, hřebíčkem, pepřem, česnekem a solí. Zároveň se ale hamburské steaky servírovaly v nejlepších restauracích – například Delmonico's Restaurant nabízel roku 1873 za jedenáct centů takzvaný hamburský steak, připravený šéfkuchařem Charlesem Ranhoferem (1836–1899). Cena byla na tehdejší dobu vysoká, šlo o dvojnásobek ceny běžného hovězího steaku.

 

Hamburger Charlie a jak je důležité mít housku

Z New Yorku se hamburgery vydaly na své vítězné tažení Amerikou a postupně získávaly řadu podob. Například v knížce The World is Your Burger od Davida Michaelse se připomíná rok 1885 a Charlie Nagreen, láskyplně přezdívaný Hamburger Charlie. Na trzích v Seymouru ve Wisconsinu vymyslel skvělé rychlé občerstvení, které lidé mohli jíst vcelku nerušeně při chůzi: hovězí masové kuličky „rozplácl“ mezi dva krajíce chleba a vynález hamburgeru byl na světě. Dodnes se v Seymouru každoročně v srpnu koná Burger festival.

Stejný nápad jako Hamburger Charlie měli Oscar Weber Wilby a jeho žena Fanny v roce 1891 v Bowdenu v Oklahomě, když na oslavu čtvrtého července připravili grilované hovězí placičky, servírované v kynutých houskách. Úsměvná je výtka na adresu Knihovny Kongresu Spojených států, která zásluhy za vytvoření prvního hamburgeru připisuje Lousi Lassenovi z New Haven v Connecticutu: ten totiž hovězí placičky vložil mezi dva plátky toastu, když přitom skutečný burger vyžaduje housku!
 

Česká stopa z Plzeňska

Z knížky se ovšem dozvíte spoustu dalších kuriózních příběhů: třeba že Lionela Sternbergera v roce 1925 jako úplně prvního napadlo položit na maso sýr a považuje se tak za vynálezce sýrového hamburgeru. Mnohem důležitější a pro nás zajímavější ovšem je rok 1940, kdy bratři Richard a Maurice McDonaldovi v Kalifornii otevřeli první podnik zvaný McDonald’s Bar-B-Q. V globální fenomén ovšem značku proměnil až v roce 1955 Ray Kroc, bývalý prodejce mléčných koktejlů. Úspěšný podnikatel se narodil v roce 1902 v Chicagu do rodiny českého emigranta Aloise Kroce, který pocházel z Plzeňska.

V roce 1961 Kroc bratry McDonaldovy vyplatil (za jméno a původní nápad dostali 2,7 milionu dolarů) a stal se neomezeným pánem společnosti. Když v roce 1984 Kroc zemřel, řetězec měl jen v USA 7 500 prodejen. Jeho příběh mapuje film režiséra Johna Lee Hancocka Zakladatel / The Founder z roku 2016, kde hlavního hrdinu hraje Michael Keaton.
 

Kam se vypravit na dobrý burger?

Slíbili jsme vám tipy na dobré restaurace a bistra, kde si pochutnáte na dobrém burgeru. Na Kudy z nudy najdete článek s nápady, kam si zajít na dobrý burger, anebo vyzkoušejte některé z burgerových festivalů či podniků.

Na burgery a hamburgery se zaměřuje například Billiard Burger Bar v Mimoni, liberecký Babu Burger, ostravský podnik Eatmeat nebo pražské fancy burger bistro Dish, ale ochutnáte je i v Bistru pršuterie KlikaČeském Krumlově, v grill baru Molo 23 na břehu Máchova jezera, nebo v Q Burger BaruJablonci nad Nisou.

Svátkem burgerů je tradičně pražský Burgerfest. Kde a kdy se konají další gastronomické festivaly, kde ochutnéte skvělé burgery?

https://www.kudyznudy.cz/vyhledavani?text=burger&typ=akce
Kam zajít na dobrý burger?

Kam zajít na dobrý burger?

Hamburger patří nejen k letní pohodě. Pokud se vám nechce zapalovat vlastní gril, vyrazte do prověřené restaurace, kde pro vás připraví ten nejchutnější hamburger z čerstvých surovin. Milovníky tohoto pokrmu možná překvapí původ jeho názvu, které je odvozeno od německého přístavu Hamburk. Do USA se hamburský steak z kvalitního mletého nebo sekaného hovězího dostal spolu s německými přistěhovalci v 19. století. Kvůli pohodlnější konzumaci jej za mořem začali vkládat mezi plátky chleba a později do housky. Dodejme, že tolik oblíbený řetězec McDonald’s rozšířil po světě Ray Kroc, syn českého emigranta.

10 tipů na restaurace a pivovary CzechSpecials, kde můžete ochutnat skvělé pivo

10 tipů na restaurace a pivovary CzechSpecials, kde můžete ochutnat skvělé pivo

Kde se pivo vaří, tam se dobře daří, kde se pivo pije, tam se dobře žije….ale pozor, nám spotřeba piva na jednoho obyvatele klesá, v roce 2020 to bylo 135 litrů a v roce 2022 jen 129 litrů. Pivovary v Česku uvařily 19,6 milionu hektolitrů piva, meziročně o 2,8 procenta méně. S tím musíme něco udělat! Nejlépe tak, že půjdeme na pivo a dáme si k němu něco dobrého k snědku. Dnes vás pozveme i na zajímavá piva tam, kde byste možná pivní speciály nečekali. Všechny restaurace mají certifikát CzechSpecials.

Loft v Ostravě Gurmánská turistika

Loft v Ostravě

Ano, Loft je opravdu otevřený prostor s velkými okny, odhaleným stropem z železných nosníků a cihlových kleneb. A je to taky restaurace hotelu City.City (rozuměj city jako město a city v něm).

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: festivaly jídla a gastronomické slavnosti 2024

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: festivaly jídla a gastronomické slavnosti 2024

Mát rádi dobré jídlo a pití? My také, a navíc právě pro vás máme tipy na food festivaly ze všech krajů České republiky. Užijte si s rodinou a přáteli báječné gastronomické akce pod širým nebem. Dopřejte si českou klasiku, zahraniční laskominy i jídla z neobvyklých surovin, a zažijte ono pověstné „nebe v hubě“. Portál Kudy z nudy vám přeje skvostné gurmánské zážitky a dobrou chuť!

Food Atelier Davida Valíčka v Ostravě Zážitky

Food Atelier Davida Valíčka v Ostravě

Objevte svět gastronomie s Davidem Valíčkem! Food Atelier je místem, kde se snoubí láska k jídlu se zábavou a kulinárním uměním. V uvolněné atmosféře se naučíte moderní techniky přípravy pokrmů a principy servírování jídla pro co nejlepší vizuální výsledek.

Chuť a design: nejkrásnější bistra a restaurace

Chuť a design: nejkrásnější bistra a restaurace

Hledáte bistro nebo restauraci, kde si pochutná nejenom váš jazyk a nos, ale i oči? Představíme vám čtrnáct podniků, v každém kraji jeden. Někde si majitelé a architekti dali záležet na moderním stylovém designu, jinde je to místo se srdcem na dlani, prodchnuté osobitou historií. Někde mají skvělou kávu, jinde si potrpí na dokonalé snídaně, vafle ve slaném i sladkém provedení nebo obložené bagely. Všechny hostince, kavárny, bistra a restaurace ale mají jedno společné: jsou to místa, kde se rádi zdržíte a nebude se vám chtít odejít.

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x na burger!

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x na burger!

Burger invaze u nás už měla svůj vrchol, ale pořád funguje, že kdykoliv dáte na menu burger, bude to hit. Narazíte na něho v bistrech, restauracích, hospodách, kavárnách a samozřejmě také v burger barech. A tak vyrazte, chyťte to štěstí obouruč, nechte si šťávu kapat po bradě. Pak už se jen snažte nemlaskat! Ale víte co, je to vlastně na vás!

Restaurace Burger Berg v Děčíně Gurmánská turistika

Restaurace Burger Berg v Děčíně

Dobré jídlo připravované z čerstvých místních surovin, přiměřené ceny a příjemná atmosféra.

Burger Bar Gurmánská turistika

Burger Bar

Restaurace na Praze 6 s krásnou zahrádkou, domácími burgery a spoustou dalšího.

Restaurace Udírna Gurmánská turistika

Restaurace Udírna

Restauraci se zážitkovou kuchyní přímo v centru Jindřichova Hradce.

Restaurace Babu Burger Gurmánská turistika

Restaurace Babu Burger

Babu Burger restauraci najdete přímo v libereckém Centru Babylon. Specializuje se zejména na hamburgery.

George Prime Burger v Praze Gurmánská turistika

George Prime Burger v Praze

Nově otevřená restaurace je mladším sourozencem restaurace George Prime Steak, která je známa díky prvotřídním americkým steakům. V George Prime Burger ochutnáte ručně dělané burgery z nejlepších řezů hovězího masa.

Sou100 Žižkov Gurmánská turistika

Sou100 Žižkov

Samotné slovo „sousto“ evokuje v každém člověku kousek něčeho dobrého. Je to sousto výtečného jídla. Restauraci jsme otevřeli v roce 2018, tedy v roce 100. výročí založení republiky. Není to náhoda, na toto výročí navazujeme úctou k tradici a zároveň otevíráme současnou éru s moderní kuchyní.

Bizarní pochutnání po česku aneb nevoní to, nevypadá to dobře, ale chutná nám to!

Bizarní pochutnání po česku aneb nevoní to, nevypadá to dobře, ale chutná nám to!

Hned v úvodu varujeme: tenhle článek není korektní! Ani nemůže být, protože nad stejným jídlem se jedni olizují až za ušima, zatímco druhým se zvedá žaludek. Které jsou největší bizarnosti české kuchyně? Co vyvolává největší nevoli a znechucení? A která jídla z našich jídelníčků jednou provždy vyřadily školní jídelny? Čtěte, bavte se a ochutnávejte – možná vám náš výběr otevře zcela nové gastronomické obzory i hloubky.

Stračena Pub v Ostravě-Porubě Gurmánská turistika

Stračena Pub v Ostravě-Porubě

Restaurace, ke se vaří z BIO surovin, výběrového masa z farmy Klokořov, a to vše s otevřenou kuchyní. Nechyní ani široký sortiment pivních speciálnů na deseti pípách a nabídka výběrových vín.

Chicago Bar & Grill Liberec Gurmánská turistika

Chicago Bar & Grill Liberec

Chicago Bar & Grill přináší kousek Ameriky i do Liberce.

Butcherʼs grill & pasta Gurmánská turistika

Butcherʼs grill & pasta

Restaurace nabízí jedinečný koncept tradiční americké kuchyně a moderní gastronomie.

Dish Gurmánská turistika

Dish

Dish otevřeli těsně před plánovaným mayským koncem světa dva přátelé, restauratér Matouš Petráň a markeťák Petr Král, kteří ke konceptu fancy burger bistra přizvali mladého šikovného šéfkuchaře Jirku Janoucha.

Delish Gurmánská turistika

Delish

Marek a Dominik Hrabákovi si zakládají na konstantnosti kvality, však svůj Delish už vedou řadu let. Marek dělal streetfood na brigádách po Státech, Dominik vystudoval hotelovku. Dnes je v podniku občas doplňuje máma, táta, Dominikova přítelkyně a pak další lidi z týmu.

Špunt & Knoflík Co. Gurmánská turistika

Špunt & Knoflík Co.

Lukáš Válek a Marcel Havránek jsou Špunt a Knoflík. Splnili si sen a otevřeli hospodu, kterou si i sami navrhli. Restaurace s barem dělá radost návštěvníkům z celého regionu. Už pět tu burgery a Tex Mex jídlo sází kuchaři Petr Latisch a Pavel Trojan.

Pan Burger Gurmánská turistika

Pan Burger

Zuzana a Pavel Zavadští se tehdy potkali v jedné brněnské burgrárně, kde Zuzana, studentka pedagogické fakulty, brigádničila. Pavel byl finanční analytik Zetoru a dal jí číslo. Vzniklo z toho nejenom manželství, ale i skvělej burger bar v Prostějově.

Bůrger Gurmánská turistika

Bůrger

Martin Terč byl stavař, ale když skončil v nemocnici na JIP, rozhodl se udělat ve svém životě tlustou čáru.

Fresh Burgr’s Gurmánská turistika

Fresh Burgr’s

Burgrárna u zimního stadionu bere maso z českých chovů od tišnovského řeznictví Steinhauser, briošky pro ně zase peče rodinné pekařství. Kečup a omáčky si ale vyrábějí sami. A protože se snaží pracovat s co nejkvalitnějšími surovinami, třeba hranolky dělají z brambor holandské odrůdy.

Q Burger Bar Gurmánská turistika

Q Burger Bar

Tak dlouho jezdil Aleš Kuncl na dobrý burger do Prahy, až se rozhodli se ženou Danielou a svými přáteli Alenou a Lukášem, otevřít vlastní podnik. Jeho tým si pohrává s recepty z Thajska, Vietnamu, Španělska, Itálie či Francie a jejich burgery rozhodně nenudí.

Grill Pub Pod Lipami Gurmánská turistika

Grill Pub Pod Lipami

Zdeněk Svoboda odmalička rád vařil. Bylo mu pouhých 23 let, když přišla příležitost otevřít si svoji hospodu. Nicméně neváhal a s manželkou Hankou do toho šli.

Molo 23 na břehu Máchova jezera Gurmánská turistika

Molo 23 na břehu Máchova jezera

Vychutnejte si dobré jídlo s výhledem na Máchovo jezero. Ve stylovém grill baru Molo 23 aneb five over nine bar na vás čekají luxusní steaky, dobroty z grilu i velký výběr dobrého pití.

Další aktuality

Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví

V mnoha českých domácnostech to již od konce listopadu voní vanilkou, skořicí a čokoládou. České hospodyně zachovávají tradici, že na vánočním stole musí být nejméně tolik druhů vánočního cukroví, kolik je členů rodiny, kteří usednou ke štědrovečerní večeři. A některé přebornice pečou i více než dvacet druhů… Zamysleli jste se ale někdy nad tím, na čem si vlastně pochutnáváme? Kde se vzaly názvy jako medvědí pracny, marokánky, vosí hnízda anebo proč se pečou zrovna vanilkové rohlíčky? Všechny tyto otázky se pokusí objasnit Kudy z nudy.
20. listopad 2024 13:00
Gurmánská turistika

Nejoblíbenější vánoční cukroví aneb, kde se v Česku vzala tradice vánočních perníčků?

Snad na žádném štědrovečerním stole v Česku nechybí vánoční cukroví. S jeho přípravami se však musí začít poměrně brzy, a tak mnohdy již s prvním adventním víkendem začíná přímo maraton pečení. Jaké druhy cukroví patří mezi nejtypičtější pro české Vánoce a které připravovaly už naše babičky?
18. listopad 2024 19:41
Gurmánská turistika

Kam na nejlepší a nejchutnější podzimní gastronomické akce? Tipy, které v listopadu potěší gurmány i mlsaly!

Podzim je potřeba si vychutnat, a to doslova. Netradiční dobroty z různých koutů světa i domácí speciality budete moci vyzkoušet na listopadových gastronomických akcích. Nechejte se inspirovat a potěšte v listopadu svoje chuťové buňky.
14. listopad 2024 9:11
Gurmánská turistika

Svatý Martin je tu – a s ním mladá vína a tradiční husa!

Dne 11. listopadu se každoročně slaví svatý Martin, který podle tradice má přivézt první sníh, mladá vína a husí pochoutky. Letos světec přivezl opravdu zimní počasí, které během noci nevylučuje sněhové srážky v horských polohách. Koštování mladého vína, martinské trhy i husí speciality ale budou určitě! Kam se za dobrotami vypravit vám pradí Kudy z nudy, a nezapomeneme ani na připomenutí života svatého Martina a nejznámější legendy s ním spojené!
11. listopad 2024 10:00
Gurmánská turistika

Velký přehled výletů za svatým Martinem, vínem a pečenými husami napříč Českem

Přiveze letos svatý Martin do Česka sníh? I když to vypadá, že by to stihnout mohl, s jistotou to tvrdit nemůžeme. Ale už teď je jisté, že společně s ním dorazí 11. listopadu v průvodu svatomartinská vína, pečené husy a zábava pro malé i velké. Oblíbený svátek všech milovníků vín připadne letos na pondělí, ale Svatomartinská vína se začnou prodávat již v pátek 8. 11. 2024. Za svatomartinskými oslavami, kratochvílemi a radovánkami vás zve portál Kudy z nudy.
8. listopad 2024 20:51
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Máme pro vás 100 tipů na nejlepší gastronomické zážitky sezóny

Patříte k milovníkům kvalitní gastronomie? Těší vás jarní, letní i podzimní možnosti konzumace dobrot pod širým nebem? Nabízíme vám více než 100 tipů na letošní akce spojené s jídlem pro rok 2025. Opět si užijeme pestrou nabídku tradičních festivalů zaměřených pouze na určitou potravinu – borůvky, mrkev, jablka, ryby, chléb, česnek, cibuli i chmel. Navštívit ale můžete mnoho lokálních, komornějších akcí, které nabídnou nejčastěji burčák, víno, pivo, burgery, ale i vegetariánská jídla, polévky či pochoutky z jablek. Plánujte a ochutnávejte – je z čeho vybírat!
1. listopad 2024 6:09
Gurmánská turistika

České značky: Mlékárny Hlinsko, značka Tatra a Piknik, Pikao a Jesenka

Jesenka, Piknik a Pikao, mléko, máslo, smetany a tvarohy, mléčné dezerty a nápoje, zmrzliny a ledové tříště: to je hlavní sortiment Mlékárny Hlinsko. Seznamte se na Kudy z nudy s podnikem, který na trh dodává výrobky s tradiční českou značkou Tatra!
30. říjen 2024 1:51
Gurmánská turistika

Připomeňte si Mezinárodní den kuchařů návštěvou dobré restaurace

Mezinárodní den kuchařů, který připadá na 20. října, patří všem kuchařům, ať už se jedná o profesionální mistry svého řemesla anebo nadšeným hobby kuchtíkům, kteří vaří prostě proto, že je vaření baví. Oslavte tento den třeba tím, že si zajdete do vyhlášené restaurace na něco dobrého. Tipy na ty nejvyhlášenější restaurace, hospody a hospůdky vám přináší Kudy z nudy.
20. říjen 2024 7:06
Gurmánská turistika