ÚvodAktualitySouboj na talíři: zajímavá místa a restaurace, kde vaří šéfkuchaři
Gurmánská turistika

Souboj na talíři: zajímavá místa a restaurace, kde vaří šéfkuchaři

Také jste si oblíbili kulinářskou show Souboj na talíři, kde se mezi sebou utkávají šéfkuchaři z nejpovolanějších – michelinský kuchař Radek Kašpárek a vítězové ankety Zlatý kuchař, pánové Jan Punčochář a Přemek Forejt? Populární gastroshow cestuje už třetím rokem do různých podniků v České republice. Kudy z nudy vám přináší přehled restaurací, které jste měli možnost vidět v pořadu Souboj na talíři 2021, 2022 a 2023. Nově se do oblíbeného pořadu zapojují i hvězdní hosté, kteří vezmou Přemka Forejta s Honzou Punčochářem do svých oblíbených podniků. Těšit se můžete na hosty: Ewu Farnou, Roberta Mikluše, Matěje Rupperta nebo Aleše Hámu a řadu nových míst. V sobotu a v neděli 20. a 21. ledna 2024 se v pražské hale O2 universum uskuteční unikátní festival hvězdných chutí Souboj na talíři Live. Tento gastronomický svátek svojí přítomností obohatí i třemi „Michelin“ hvězdami oceněný kuchař Jacob Jan Boerma. Vařit pro návštěvníky bude například restaurace Aromi, Valoria Restaurant, Červený Jelen, Dejvická 34, Eska, Grandrestaurant Pupp, Kampa Park, Mace Restaurant, MG Restaurace, Molo Restaurant, Mlýnec, SaSaZu, Sia Restaurant, SILQ, U Sapíků či V Zátiší Restaurant.
Farma Bláto Životní styl

Farma Bláto

Farma Bláto je vyhlášená výrobou tvrdých a polotvrdých zrající sýrů s Alpskou kulturou, z kvalitního mléka z pastvy podle několik set let starých receptur. Sýraři se o ně po několik měsíců starají ve zracích místnostech v útrobách kamenného statku.

Restaurace Le Marché Karlovy Vary Gurmánská turistika

Restaurace Le Marché Karlovy Vary

Zážitková restaurace Le Marché Karlovy Vary nabízí zážitek v podobě vybraného jídla sedm dnů v týdnu. Přijďte si vychutnat tříchodový oběd, tříchodovou večeři, nebo některé z degustačních menu od vyhlášeného šéfkuchaře Jana Krajče.

Skanzen Rožnov pod Radhoštěm – Valašské muzeum v přírodě Památky

Skanzen Rožnov pod Radhoštěm – Valašské muzeum v přírodě

Když se v Česku řekne skanzen, mnozí si představí právě ten v Rožnově pod Radhoštěm. Největší a nejstarší skanzen ve střední Evropě byl založen v roce 1925 a v jeho třech expozicích, Dřevěném městečku, Valašské dědině a Mlýnské dolině, je rozmístěno téměř 100 památkových objektů.

Farma Košík – ostrůvek Slovenska ve Středních Čechách Životní styl

Farma Košík – ostrůvek Slovenska ve Středních Čechách

Na biofarmě Košík můžete strávit pohodovou dovolenou s dětmi a společně sledovat život na farmě. O ovce se starají tři bačové ze Slovenska. Hlavní bača do středních Čech přivezl rodinné stříbro – generacemi nabyté zkušenosti z chovu ovcí a přípravy několika druhů ovčích sýrů.

Park a skanzen Rochus v Uherském Hradišti Kultura

Park a skanzen Rochus v Uherském Hradišti

Přírodní a kulturně-historický areál Park Rochus spolu s územím přilehlých vinohradů nabízí občanům i návštěvníkům města značený vyhlídkový turistický okruh, možnosti procházek přírodou, rodinných výletů i prohlídku skanzenu s našimi průvodci.

Restaurace Entrée Olomouc Gurmánská turistika

Restaurace Entrée Olomouc

Pro jedinečného hosta jedinečnou nabídku, to je poselství restaurantu Entrée. Nechejte se unést unikátním konceptem inspirovaným přírodou. Ve spojení s neotřelým interiérem a profesionálním servisem si každý host naplno vychutná nezapomenutelné gastronomické zážitky.

Long Story Short Eatery & Bakery Gurmánská turistika

Long Story Short Eatery & Bakery

V původním opevnění v Olomouci naleznete restauraci Long Story Short Eatery & Bakery. Ve stejné budově je i hostel.

Známá jména: mistři šéfkuchaři a místa, kde vaří

Známá jména: mistři šéfkuchaři a místa, kde vaří

Mistři svého umění, šéfkuchaři par excellence. Kuchaři, kteří se umí postavit k plotně a z pár ingrediencí vykouzlit gastronomický zázrak. Vaří v restauracích i doma, procestovali svět, znáte je jako porotce z televizních soutěží, ankety Zlatý kuchař i z legendárního Michelinova průvodce. Možná jste o některých nikdy neslyšeli, ale věřte, že brzy o nich budete vědět. Jejich práce je nejčastěji spojená s podniky, kde pracují. Někteří restaurace střídají, jiní už roky působí na jednom místě a pořád je to baví. Takže, kde můžete ochutnat jídlo od proslulých kuchařů? Podívejte se na tipy portálu Kudy z nudy.

Restaurant Červená Lhota Gurmánská turistika

Restaurant Červená Lhota

Restaurace se nachází v objektu, který leží přímo naproti zámku Červená Lhota. Je umístěna v budově, která je památkově chráněna a to nabízí klientům možnost vychutnat si jídlo v neopakovatelné atmosféře s přímým výhledem na zámek.

Hotel Horní Dvůr – kvalitní ubytování na statku Pernštejnů Ubytování

Hotel Horní Dvůr – kvalitní ubytování na statku Pernštejnů

Původní objekt hotelu Horní Dvůr sloužil po řadu století jako statek, jehož historie spadá až do 16. století. Nabízí příjemné, nadstandardní ubytování na Vysočině v citlivě zrekonstruovaných prostorách, se zachovanými fragmenty původní výzdoby.

Mlýn vodníka Slámy Gurmánská turistika

Mlýn vodníka Slámy

Nechte se překvapit krásou zdejší krajiny a objevte místo příhodné pro relaxaci s nádechem historie.

Būcheck Brno Gurmánská turistika

Būcheck Brno

Co najdete na Zelném trhu? Přece Būcheck, který zde parkuje od úterý do soboty. Otevírá v 11:30 a zůstává otevřen až do vyprodání zásob.

Bistro U Sumečka – království rybích dobrot Gurmánská turistika

Bistro U Sumečka – království rybích dobrot

Ochutnejte speciality z nepřeberného množství druhů ryb ve Staňkově v oblasti České Kanady. Více něz 20 let se věnujeme přípravě jídel z ryb sladkovodních i mořských. Oblíbeným tipem jsou i kynuté borůvkové knedlíky, tzv. blbouny.

Restaurace Mahler Penzion Gurmánská turistika

Restaurace Mahler Penzion

Podnik se nachází v srdci Vysočiny, v malebné vísce Kaliště, pouhých 8 km od města Humpolec. Penzion Mahler je nově zrekonstruovaný rodný dům světoznámého skladatele a dirigenta Gustava Mahlera.

Nádražní výletní restaurace Zastávka Nižbor Gurmánská turistika

Nádražní výletní restaurace Zastávka Nižbor

Před pár lety chátrající dřevěný železniční sklad – "magacín" – z roku 1876 se rozhodl zachránit a změnit herec Tomáš Hanák. V současné době tady provozuje vyhlášenou restauraci.

Trampská osada Ztracenka – jedna z nejstarších v republice Příroda

Trampská osada Ztracenka – jedna z nejstarších v republice

Trampská osada Ztracená naděje (též Ztracenka) nedaleko Štěchovic je jednou z nejstarších trampských osad v České republice.

Hostinec Rekovice s ubytováním v Trojanovicích Ubytování

Hostinec Rekovice s ubytováním v Trojanovicích

V restauraci na vás čeká jednoduchý a elegantní styl, hořící krb a průhled do kuchyně pod pokličku šéfkuchaře. Hlavním motivem rekonstrukce budovy bylo propojení vnitřku s vnějškem.

Wake Park Náklo Letní sporty

Wake Park Náklo

V areálu Wake Park Náklo jsme vybudovali vodní vlek Wakemaster 2.0 určený pro nadšence wakeboardingu a vodního lyžování. Na nově vzniklých písčitých plážích se budete cítit jako u moře.

Restaurace Field na Starém Městě pražském Gurmánská turistika

Restaurace Field na Starém Městě pražském

V samém srdci Starého Města pražského, uprostřed Foglarových "Stínadel" najdete na rohu ulic Kozí a U Milosrdných restauraci Field. Zakládá si na původních farmářských sezónních surovinách, přírodních postupech a tradičních receptech v netradičním pojetí.

Restaurace Angusfarm Soběsuky Gurmánská turistika

Restaurace Angusfarm Soběsuky

Jsme rájem hovězích steaků. Díky dokonale vyzrálému hovězímu masu plemene Angus vám můžeme nabídnout steaky připravené ze známých i z méně obvyklých partií, jako je oponka, karabáček nebo pupek. Vaříme sezónně, lokálně a bez kompromisů.

Hraniční zámeček a Restaurant Essens Ubytování

Hraniční zámeček a Restaurant Essens

Château de Frontiere (Hraniční zámeček) byl vystavěn na západním kraji Hlohoveckého rybníka v letech 1816 až 1819 šlechtickým rodem Lichtenštejnů a sloužil jako jejich letní sídlo. Přímo v objektu Hraničního zámečku se nachází luxusní restaurant.

Občerstvení Průjezd 32 ve Veverských Knínicích Gurmánská turistika

Občerstvení Průjezd 32 ve Veverských Knínicích

Venkovské rodinné bistro naleznete ve dvoře obce Veverské Knínice, která leží zhruba 20 kilometrů západně od Brna. Nabízí pivo, kávu, zmrzlinu, slané honzovy buchty a knínické krajíce.

Restaurace Jana Punčocháře U Matěje Gurmánská turistika

Restaurace Jana Punčocháře U Matěje

Šéfkuchař Jan Punčochář, který působil mimo jiné i ve vyhlášených restauracích Le Terroir nebo Grand Cru, otevřel novou restauraci U Matěje v Praze 6, na Hanspaulce. V příjemném prostředí si vychutnáte vynikající speciality moderní i tradiční české kuchyně.

Vinařství Thaya v Havraníkách Gurmánská turistika

Vinařství Thaya v Havraníkách

Vinařství Thaya vzniklo transformací vinařství Trávníček a Kořínek, která měla svá místa na vinařské scéně světové i domácí. Jméno se mění, avšak filozofie a přístup zůstává. Nové vinařství navazuje na tradici zpracování vína a nepolevuje ze svých nároků na kvalitu vína.

Dvůr Perlová voda Ubytování

Dvůr Perlová voda

Statek, kde najdete vyhlášenou restauraci, minipivovar Lanýž, ubytování a wellness.

Bistro na dvou kolech Gurmánská turistika

Bistro na dvou kolech

Kristýna a Tomáš opustili práci v jednom z nejlepších pražských hotelů, aby si splnil svůj sen. Zálibu v cestovaní a dobrém jídle spojili ve svém Bistru na dvou kolech.

Bistro Topinka v Českém Krumlově Gurmánská turistika

Bistro Topinka v Českém Krumlově

Originální a kreativně připravené topinky, to jej hlavní devíza bistra Topinka v Českém Krumlově. Jsou připravené z kvalitního řemeslného chleba a nasucho opečené do křupava. Tím hlavním je ale také to, co na topince najdete – například lososa, pečenou dýni nebo vajíčka s lanýži.

Divoký Bistro Gurmánská turistika

Divoký Bistro

Francouzský kuchař Cyril Sauvage se v Nebespánu zamiloval hned ve dveřích do cukrářky Jitky. Tu do Prahy pak přetáhl Roman Paulus, Cyril šel vařit do SoHo. Po dvou letech se už jako manželé Sauvage, tedy divocí, vrátili na Šumavu.

Restaurace Gao Den – moderní vietnamská gastronomie Gurmánská turistika

Restaurace Gao Den – moderní vietnamská gastronomie

V Gao Denu se vaří moderní vietnamská kuchyně. Zdejší kuchaři dbají na autentickou chuť, používají čerstvé suroviny a nebojí se inovovat.

Vinný bar Thir v Táboře Gurmánská turistika

Vinný bar Thir v Táboře

Thir je ojedinělým konceptem kombinující rukodělná vína a pokrmy připravené z lokálních surovin. Skleničku vína vám nalije Vojta Morava a o kapra se postará šéfkuchařka Anna Vejvodová.

Marināda – viniční dům v Pavlově Gurmánská turistika

Marināda – viniční dům v Pavlově

Místo plné vůní a chutí, místo setkávání, místo nekončících snídaní a dlouhých teplých večerů, kde vodní hladina odráží měsíční svit a ranní východy rozzáří vápencová pohoří.

U Kluků Gurmánská turistika

U Kluků

U Kluků je restaurace v Ostravě zaměřující se na přípravu obědů pouze z čerstvých surovin.

Restaurace Čertovo Břemeno Gurmánská turistika

Restaurace Čertovo Břemeno

Restaurace, kterou byste snadno přehlédli a pokud ne, možná byste se báli vejít. Což by ovšem byla chyba, protože zde najdete klid, domácí a poctivou kuchyni, krásný výhled a to vše v budově, která se pyšní titulem Stavba roku 2011.

Zas a znova Gurmánská turistika

Zas a znova

Kamarádi Karel Šimůnek a Petr Hajný vystřídali tolik špičkových restaurací, až si na „stará kolena“ otevřeli svůj podnik, kde chtějí lidi rozmazlovat tak, aby se k nim zas a znova vraceli.

Další aktuality

Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví

V mnoha českých domácnostech to již od konce listopadu voní vanilkou, skořicí a čokoládou. České hospodyně zachovávají tradici, že na vánočním stole musí být nejméně tolik druhů vánočního cukroví, kolik je členů rodiny, kteří usednou ke štědrovečerní večeři. A některé přebornice pečou i více než dvacet druhů… Zamysleli jste se ale někdy nad tím, na čem si vlastně pochutnáváme? Kde se vzaly názvy jako medvědí pracny, marokánky, vosí hnízda anebo proč se pečou zrovna vanilkové rohlíčky? Všechny tyto otázky se pokusí objasnit Kudy z nudy.
20. listopad 2024 13:00
Gurmánská turistika

Nejoblíbenější vánoční cukroví aneb, kde se v Česku vzala tradice vánočních perníčků?

Snad na žádném štědrovečerním stole v Česku nechybí vánoční cukroví. S jeho přípravami se však musí začít poměrně brzy, a tak mnohdy již s prvním adventním víkendem začíná přímo maraton pečení. Jaké druhy cukroví patří mezi nejtypičtější pro české Vánoce a které připravovaly už naše babičky?
18. listopad 2024 19:41
Gurmánská turistika

Kam na nejlepší a nejchutnější podzimní gastronomické akce? Tipy, které v listopadu potěší gurmány i mlsaly!

Podzim je potřeba si vychutnat, a to doslova. Netradiční dobroty z různých koutů světa i domácí speciality budete moci vyzkoušet na listopadových gastronomických akcích. Nechejte se inspirovat a potěšte v listopadu svoje chuťové buňky.
14. listopad 2024 9:11
Gurmánská turistika

Svatý Martin je tu – a s ním mladá vína a tradiční husa!

Dne 11. listopadu se každoročně slaví svatý Martin, který podle tradice má přivézt první sníh, mladá vína a husí pochoutky. Letos světec přivezl opravdu zimní počasí, které během noci nevylučuje sněhové srážky v horských polohách. Koštování mladého vína, martinské trhy i husí speciality ale budou určitě! Kam se za dobrotami vypravit vám pradí Kudy z nudy, a nezapomeneme ani na připomenutí života svatého Martina a nejznámější legendy s ním spojené!
11. listopad 2024 10:00
Gurmánská turistika

Velký přehled výletů za svatým Martinem, vínem a pečenými husami napříč Českem

Přiveze letos svatý Martin do Česka sníh? I když to vypadá, že by to stihnout mohl, s jistotou to tvrdit nemůžeme. Ale už teď je jisté, že společně s ním dorazí 11. listopadu v průvodu svatomartinská vína, pečené husy a zábava pro malé i velké. Oblíbený svátek všech milovníků vín připadne letos na pondělí, ale Svatomartinská vína se začnou prodávat již v pátek 8. 11. 2024. Za svatomartinskými oslavami, kratochvílemi a radovánkami vás zve portál Kudy z nudy.
8. listopad 2024 20:51
Gurmánská turistika

České značky: Mlékárny Hlinsko, značka Tatra a Piknik, Pikao a Jesenka

Jesenka, Piknik a Pikao, mléko, máslo, smetany a tvarohy, mléčné dezerty a nápoje, zmrzliny a ledové tříště: to je hlavní sortiment Mlékárny Hlinsko. Seznamte se na Kudy z nudy s podnikem, který na trh dodává výrobky s tradiční českou značkou Tatra!
30. říjen 2024 1:51
Gurmánská turistika

Připomeňte si Mezinárodní den kuchařů návštěvou dobré restaurace

Mezinárodní den kuchařů, který připadá na 20. října, patří všem kuchařům, ať už se jedná o profesionální mistry svého řemesla anebo nadšeným hobby kuchtíkům, kteří vaří prostě proto, že je vaření baví. Oslavte tento den třeba tím, že si zajdete do vyhlášené restaurace na něco dobrého. Tipy na ty nejvyhlášenější restaurace, hospody a hospůdky vám přináší Kudy z nudy.
20. říjen 2024 7:06
Gurmánská turistika

Připravte se na Svatomartinská vína ročníku 2024! Budou skvělá – vyniknou svěží chutí a vysokou kvalitou

Den otevření prvních Svatomartinských vín, 11. listopad 2024, se blíží a moravští a čeští vinaři hlásí dobré zprávy. Tradičně se první Svatomartinská vína otevírají 11. listopadu v 11 hodin na mnoha slavnostních akcích po celém Česku. Letos připadá 11. 11. na pondělí, prodeje Svatomartinských vín ročníku 2024 tak budou zahájeny už v pátek 8. 11. Pod značkou Svatomartinské mohou vinaři vyrábět pouze vína suchá s odpovídajícími vlastnosti, jakými jsou právě svěžest a ovocitost. Na to dohlíží každoročně odborná komise, která rozhoduje, zda dané víno odpovídá požadavkům a může známku Svatomartinské používat.
19. říjen 2024 9:49
Gurmánská turistika