ÚvodAktualitySouboj na talíři: zajímavá místa a restaurace, kde vaří šéfkuchaři
Gurmánská turistika

Souboj na talíři: zajímavá místa a restaurace, kde vaří šéfkuchaři

Také jste si oblíbili kulinářskou show Souboj na talíři, kde se mezi sebou utkávají šéfkuchaři z nejpovolanějších – michelinský kuchař Radek Kašpárek a vítězové ankety Zlatý kuchař, pánové Jan Punčochář a Přemek Forejt? Populární gastroshow cestuje už třetím rokem do různých podniků v České republice. Kudy z nudy vám přináší přehled restaurací, které jste měli možnost vidět v pořadu Souboj na talíři 2021, 2022 a 2023. Nově se do oblíbeného pořadu zapojují i hvězdní hosté, kteří vezmou Přemka Forejta s Honzou Punčochářem do svých oblíbených podniků. Těšit se můžete na hosty: Ewu Farnou, Roberta Mikluše, Matěje Rupperta nebo Aleše Hámu a řadu nových míst. V sobotu a v neděli 20. a 21. ledna 2024 se v pražské hale O2 universum uskuteční unikátní festival hvězdných chutí Souboj na talíři Live. Tento gastronomický svátek svojí přítomností obohatí i třemi „Michelin“ hvězdami oceněný kuchař Jacob Jan Boerma. Vařit pro návštěvníky bude například restaurace Aromi, Valoria Restaurant, Červený Jelen, Dejvická 34, Eska, Grandrestaurant Pupp, Kampa Park, Mace Restaurant, MG Restaurace, Molo Restaurant, Mlýnec, SaSaZu, Sia Restaurant, SILQ, U Sapíků či V Zátiší Restaurant.
100 tipů na nejlepší gastronomické zážitky sezóny
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Farma Bláto Životní styl

Farma Bláto

Farma Bláto je vyhlášená výrobou tvrdých a polotvrdých zrající sýrů s Alpskou kulturou, z kvalitního mléka z pastvy podle několik set let starých receptur. Sýraři se o ně po několik měsíců starají ve zracích místnostech v útrobách kamenného statku.

Dvůr Perlová voda Ubytování

Dvůr Perlová voda

Statek, kde najdete vyhlášenou restauraci, minipivovar Lanýž, ubytování a wellness.

Park a skanzen Rochus v Uherském Hradišti Kultura

Park a skanzen Rochus v Uherském Hradišti

Přírodní a kulturně-historický areál Park Rochus spolu s územím přilehlých vinohradů nabízí občanům i návštěvníkům města značený vyhlídkový turistický okruh, možnosti procházek přírodou, rodinných výletů i prohlídku skanzenu s našimi průvodci.

Farma Košík – ostrůvek Slovenska ve Středních Čechách Životní styl

Farma Košík – ostrůvek Slovenska ve Středních Čechách

Na biofarmě Košík můžete strávit pohodovou dovolenou s dětmi a společně sledovat život na farmě. O ovce se starají tři bačové ze Slovenska. Hlavní bača do středních Čech přivezl rodinné stříbro – generacemi nabyté zkušenosti z chovu ovcí a přípravy několika druhů ovčích sýrů.

Restaurace Angusfarm Soběsuky Gurmánská turistika

Restaurace Angusfarm Soběsuky

Angusfarm Soběsuky je rájem hovězích steaků. Díky dokonale vyzrálému hovězímu masu plemene Angus nabízí steaky připravené ze známých i z méně obvyklých partií, jako je oponka, karabáček nebo pupek. Vaří sezónně, lokálně a bez kompromisů.

Long Story Short Eatery & Bakery Gurmánská turistika

Long Story Short Eatery & Bakery

V původním opevnění v Olomouci naleznete restauraci Long Story Short Eatery & Bakery. Ve stejné budově je i hostel.

Restaurace Jana Punčocháře U Matěje Gurmánská turistika

Restaurace Jana Punčocháře U Matěje

Šéfkuchař Jan Punčochář, který působil mimo jiné i ve vyhlášených restauracích Le Terroir nebo Grand Cru, otevřel novou restauraci U Matěje v Praze 6, na Hanspaulce. V příjemném prostředí si vychutnáte vynikající speciality moderní i tradiční české kuchyně.

Restaurace Entrée Olomouc Gurmánská turistika

Restaurace Entrée Olomouc

Pro jedinečného hosta jedinečnou nabídku, to je poselství restaurantu Entrée. Nechejte se unést unikátním konceptem inspirovaným přírodou. Ve spojení s neotřelým interiérem a profesionálním servisem si každý host naplno vychutná nezapomenutelné gastronomické zážitky.

Trampská osada Ztracenka – jedna z nejstarších v republice Příroda

Trampská osada Ztracenka – jedna z nejstarších v republice

Trampská osada Ztracená naděje (též Ztracenka) nedaleko Štěchovic je jednou z nejstarších trampských osad v České republice.

Skanzen Rožnov pod Radhoštěm – Valašské muzeum v přírodě Památky

Skanzen Rožnov pod Radhoštěm – Valašské muzeum v přírodě

Když se v Česku řekne skanzen, mnozí si představí právě ten v Rožnově pod Radhoštěm. Největší a nejstarší skanzen ve střední Evropě byl založen v roce 1925 a v jeho třech expozicích, Dřevěném městečku, Valašské dědině a Mlýnské dolině, je rozmístěno téměř 100 památkových objektů.

Restaurace Field na Starém Městě pražském Gurmánská turistika

Restaurace Field na Starém Městě pražském

V samém srdci Starého Města pražského, uprostřed Foglarových "Stínadel" najdete na rohu ulic Kozí a U Milosrdných restauraci Field. Zakládá si na původních farmářských sezónních surovinách, přírodních postupech a tradičních receptech v netradičním pojetí.

Restaurace Mahler Penzion Gurmánská turistika

Restaurace Mahler Penzion

Podnik se nachází v srdci Vysočiny, v malebné vísce Kaliště, pouhých 8 km od města Humpolec. Penzion Mahler je nově zrekonstruovaný rodný dům světoznámého skladatele a dirigenta Gustava Mahlera.

Nádražní výletní restaurace Zastávka Nižbor Gurmánská turistika

Nádražní výletní restaurace Zastávka Nižbor

Před pár lety chátrající dřevěný železniční sklad – "magacín" – z roku 1876 se rozhodl zachránit a změnit herec Tomáš Hanák. V současné době tady provozuje vyhlášenou restauraci.

Hraniční zámeček a Restaurant Essens Ubytování

Hraniční zámeček a Restaurant Essens

Château de Frontiere (Hraniční zámeček) byl vystavěn na západním kraji Hlohoveckého rybníka v letech 1816 až 1819 šlechtickým rodem Lichtenštejnů a sloužil jako jejich letní sídlo. Přímo v objektu Hraničního zámečku se nachází luxusní restaurant.

Mlýn vodníka Slámy Gurmánská turistika

Mlýn vodníka Slámy

Nechte se překvapit krásou zdejší krajiny a objevte místo příhodné pro relaxaci s nádechem historie.

Restaurace Le Marché Karlovy Vary Gurmánská turistika

Restaurace Le Marché Karlovy Vary

Zážitková restaurace Le Marché Karlovy Vary nabízí zážitek v podobě vybraného jídla sedm dnů v týdnu. Přijďte si vychutnat tříchodový oběd, tříchodovou večeři, nebo některé z degustačních menu od vyhlášeného šéfkuchaře Jana Krajče.

Známá jména: mistři šéfkuchaři a místa, kde vaří

Známá jména: mistři šéfkuchaři a místa, kde vaří

Mistři svého umění, šéfkuchaři par excellence. Kuchaři, kteří se umí postavit k plotně a z pár ingrediencí vykouzlit gastronomický zázrak. Vaří v restauracích i doma, procestovali svět, znáte je jako porotce z televizních soutěží, ankety Zlatý kuchař i z legendárního Michelinova průvodce. Kde můžete ochutnat jídlo od proslulých kuchařů? Podívejte se na tipy portálu Kudy z nudy.

Restaurant Červená Lhota Gurmánská turistika

Restaurant Červená Lhota

Restaurace se nachází v objektu, který leží přímo naproti zámku Červená Lhota. Je umístěna v budově, která je památkově chráněna a to nabízí klientům možnost vychutnat si jídlo v neopakovatelné atmosféře s přímým výhledem na zámek.

Hotel Horní Dvůr – kvalitní ubytování na statku Pernštejnů Ubytování

Hotel Horní Dvůr – kvalitní ubytování na statku Pernštejnů

Původní objekt hotelu Horní Dvůr sloužil po řadu století jako statek, jehož historie spadá až do 16. století. Nabízí příjemné, nadstandardní ubytování na Vysočině v citlivě zrekonstruovaných prostorách, se zachovanými fragmenty původní výzdoby.

Būcheck Brno Gurmánská turistika

Būcheck Brno

Co najdete na Zelném trhu? Přece Būcheck, který zde parkuje od úterý do soboty. Otevírá v 11:30 a zůstává otevřen až do vyprodání zásob.

Bistro U Sumečka – království rybích dobrot Gurmánská turistika

Bistro U Sumečka – království rybích dobrot

Ochutnejte speciality z nepřeberného množství druhů ryb ve Staňkově v oblasti České Kanady. Více něz 20 let se věnujeme přípravě jídel z ryb sladkovodních i mořských. Oblíbeným tipem jsou i kynuté borůvkové knedlíky, tzv. blbouny.

Hostinec Rekovice s ubytováním v Trojanovicích Ubytování

Hostinec Rekovice s ubytováním v Trojanovicích

V restauraci na vás čeká jednoduchý a elegantní styl, hořící krb a průhled do kuchyně pod pokličku šéfkuchaře. Hlavním motivem rekonstrukce budovy bylo propojení vnitřku s vnějškem.

Wake Park Náklo Letní sporty

Wake Park Náklo

V areálu Wake Park Náklo jsme vybudovali vodní vlek Wakemaster 2.0 určený pro nadšence wakeboardingu a vodního lyžování. Na nově vzniklých písčitých plážích se budete cítit jako u moře.

Občerstvení Průjezd 32 ve Veverských Knínicích Gurmánská turistika

Občerstvení Průjezd 32 ve Veverských Knínicích

Venkovské rodinné bistro naleznete ve dvoře obce Veverské Knínice, která leží zhruba 20 kilometrů západně od Brna. Nabízí pivo, kávu, zmrzlinu, slané honzovy buchty a knínické krajíce.

Vinařství Thaya v Havraníkách Gurmánská turistika

Vinařství Thaya v Havraníkách

Vinařství Thaya vzniklo transformací vinařství Trávníček a Kořínek, která měla svá místa na vinařské scéně světové i domácí. Jméno se mění, avšak filozofie a přístup zůstává. Nové vinařství navazuje na tradici zpracování vína a nepolevuje ze svých nároků na kvalitu vína.

Bistro na dvou kolech Gurmánská turistika

Bistro na dvou kolech

Kristýna a Tomáš opustili práci v jednom z nejlepších pražských hotelů, aby si splnil svůj sen. Zálibu v cestovaní a dobrém jídle spojili ve svém Bistru na dvou kolech.

Bistro Topinka v Českém Krumlově Gurmánská turistika

Bistro Topinka v Českém Krumlově

Originální a kreativně připravené topinky, to je hlavní devíza bistra Topinka v Českém Krumlově. Jsou připravené z kvalitního řemeslného chleba a nasucho opečené do křupava. Tím hlavním je ale také to, co na topince najdete – například lososa, pečenou dýni nebo vajíčka s lanýži.

Divoký Bistro Gurmánská turistika

Divoký Bistro

Francouzský kuchař Cyril Sauvage se v Nebespánu zamiloval hned ve dveřích do cukrářky Jitky. Tu do Prahy pak přetáhl Roman Paulus, Cyril šel vařit do SoHo. Po dvou letech se už jako manželé Sauvage, tedy divocí, vrátili na Šumavu.

Restaurace Gao Den – moderní vietnamská gastronomie Gurmánská turistika

Restaurace Gao Den – moderní vietnamská gastronomie

V Gao Denu se vaří moderní vietnamská kuchyně. Zdejší kuchaři dbají na autentickou chuť, používají čerstvé suroviny a nebojí se inovovat.

Marināda – viniční dům v Pavlově Gurmánská turistika

Marināda – viniční dům v Pavlově

Místo plné vůní a chutí, místo setkávání, místo nekončících snídaní a dlouhých teplých večerů, kde vodní hladina odráží měsíční svit a ranní východy rozzáří vápencová pohoří.

U Kluků Gurmánská turistika

U Kluků

U Kluků je restaurace v Ostravě zaměřující se na přípravu obědů pouze z čerstvých surovin.

Restaurace Čertovo Břemeno Gurmánská turistika

Restaurace Čertovo Břemeno

Restaurace, kterou byste snadno přehlédli a pokud ne, možná byste se báli vejít. Což by ovšem byla chyba, protože zde najdete klid, domácí a poctivou kuchyni, krásný výhled a to vše v budově, která se pyšní titulem Stavba roku 2011.

Zas a znova Gurmánská turistika

Zas a znova

Kamarádi Karel Šimůnek a Petr Hajný vystřídali tolik špičkových restaurací, až si na „stará kolena“ otevřeli svůj podnik, kde chtějí lidi rozmazlovat tak, aby se k nim zas a znova vraceli.

Další aktuality

Zmrzlinové potěšení: tipy, kde si dát lahodný nanuk

Nanuk je fenomén! První nanuk, tedy mražený smetanový krém s dřevěným držátkem, spatřil v Česku světlo světa už v roce 1938, kdy mraženou pochoutku začala vyrábět pražská firma Vašata a spol. Název Nanuk byl odvozen od inuitského lovce Nanuka, hlavní postavy dokumentárního filmu Roberta Flahertyho z roku 1922. Pro Eskymáky představuje Nanuk boha – pána medvědů. Víte, že Den nanuků se slaví každoročně 14. srpna?
16. září 2025 1:22
Gurmánská turistika

Kam letos vyrazit na poslední vinobraní? Zajímavé akce pokračují i v druhé polovině září a v říjnu

Podzim za dveřmi, víno dozrává a s ním jsou spojeny oslavy vína a každoroční vinobraní. Máme pro vás tipy na vinařské akce nejen na jihu Moravy. Přinášíme vám přehled akcí, kam můžete na konci září a během října vyrazit za ochutnávkou letošních vín po celém Česku. Na zdraví!
14. září 2025 13:25
Gurmánská turistika

Kam letos na poslední vinobraní a slavnosti vína?

Léto a hlavní sezona je beznadějně za námi, ale poslední plánovaná vinobraní na podzim 2025 budou rozhodně stát za to. Vydat se můžete na Karlštejn, Točník, Loket nebo do Valtic, Lednice, Bzence či Hustopečí. Vybrali jsme pro vás místa, kde si užijete podzimní vinobraní a slavnosti vína.
13. září 2025 7:43
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Říjen i listopad bude ve znamení hubertských slavností a rozmanité úrody

Lov, hony ale i péče o zvěř byly pro šlechtické obyvatele hradů a zámků nutností, zábavou a postupem času i diplomatickou povinností. Proto není divu, že obnovená tradice oslav patrona lovu, svatého Huberta, oživí v říjnu nejedno panské sídlo. Kromě toho se na řadě míst budou oslavovat právě dozrávající plodiny.
12. září 2025 17:05
Gurmánská turistika

10 tipů, kam jít na dobrý řízek

Víte, že 9. září slavíme Mezinárodní den řízků? Na skvělé pochoutce z vepřového, drůbežího nebo telecího masa si však můžete pochutnat po celý rok. A nemusí se jednat o klasický smažený pokrm v trojobalu, řízků je celá řada – například přírodní bez obalu, holandský z mletého masa, smažený v těstíčku, plněný cordon bleu nebo černohorský řízek – smažená vepřová kotleta zapečená s anglickou slaninou a sýrem... Svérázným jídlem je soukenický řízek z mletého vepřového bůčku namáčeného v mléce, kyjevský v podobě kuřecí rolky s bylinkovým máslem, obrácený anebo Pavlišovský, jenž se podává s knedlíkem a zelím. Kudy z nudy vám tentokrát přináší inspiraci, kde si na výborném tradičním řízku pochutnat či případně zvolit nějaký nevšední řízkový pokrm.
12. září 2025 8:00
Gurmánská turistika

Kam na lanýže v Česku? Nejdražší potravina světa a gastronomické tipy pro gurmány

Lanýž je jednou z nejdražších surovin v kuchyni, svou oblibu má od renesance. Používá se jako koření. Nejvíce gastronomických akcí spojených s lanýži bývá v listopadu. Nicméně portál Kudy z nudy vám přináší přehled i několika vybraných restaurací, kde vám nyní nabídnou lahůdky světové kuchyně okořeněné touto výjimečnou a chuťově jedinečnou houbou i v průběhu celého roku.
11. září 2025 12:31
Gurmánská turistika

Tipy na podzimní výlety za dýněmi

Také s přicházejícím podzimem ujíždíte na dýních? Milujete dýňovou polévku, koláče nebo jiné zaručené recepty z dýní či do nich vyřezáváte zubaté úsměvy a zdobíte jimi zahrádku a okolí svých domů? Na portálu Kudy z nudy najdete inspiraci k návštěvě několika míst i zajímavých akcí na letošní podzim, kde dýně hrají hlavní roli!
10. září 2025 6:29
Gurmánská turistika

7 věcí, které nevíte o… českých a moravských vínech (a kde je ochutnat)

Víno chutná jinak, když ho pijete ve sklípku při cimbálu, jinak při západu slunce mezi vinohrady – a úplně jinak, když vám ho nalije vinař přímo ze sudu. Česká a moravská vína nejsou jen nápoj, ale i krajina, lidé a příběhy, které stojí za to objevit. Vydejte se s Kudy z nudy na vinobraní, vinařské slavnosti a obcházení vinných sklepů, a také do vinoték a přímo do vinic.
6. září 2025 15:52
Gurmánská turistika