ÚvodAktualitySouboj na talíři: zajímavá místa a restaurace, kde vaří šéfkuchaři
Gurmánská turistika

Souboj na talíři: zajímavá místa a restaurace, kde vaří šéfkuchaři

Také jste si oblíbili kulinářskou show Souboj na talíři, kde se mezi sebou utkávají šéfkuchaři z nejpovolanějších – michelinský kuchař Radek Kašpárek a vítězové ankety Zlatý kuchař, pánové Jan Punčochář a Přemek Forejt? Populární gastroshow cestuje už třetím rokem do různých podniků v České republice. Kudy z nudy vám přináší přehled restaurací, které jste měli možnost vidět v pořadu Souboj na talíři 2021, 2022 a 2023. Nově se do oblíbeného pořadu zapojují i hvězdní hosté, kteří vezmou Přemka Forejta s Honzou Punčochářem do svých oblíbených podniků. Těšit se můžete na hosty: Ewu Farnou, Roberta Mikluše, Matěje Rupperta nebo Aleše Hámu a řadu nových míst. V sobotu a v neděli 20. a 21. ledna 2024 se v pražské hale O2 universum uskuteční unikátní festival hvězdných chutí Souboj na talíři Live. Tento gastronomický svátek svojí přítomností obohatí i třemi „Michelin“ hvězdami oceněný kuchař Jacob Jan Boerma. Vařit pro návštěvníky bude například restaurace Aromi, Valoria Restaurant, Červený Jelen, Dejvická 34, Eska, Grandrestaurant Pupp, Kampa Park, Mace Restaurant, MG Restaurace, Molo Restaurant, Mlýnec, SaSaZu, Sia Restaurant, SILQ, U Sapíků či V Zátiší Restaurant.
100 tipů na nejlepší gastronomické zážitky sezóny
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Farma Bláto Životní styl

Farma Bláto

Farma Bláto je vyhlášená výrobou tvrdých a polotvrdých zrající sýrů s Alpskou kulturou, z kvalitního mléka z pastvy podle několik set let starých receptur. Sýraři se o ně po několik měsíců starají ve zracích místnostech v útrobách kamenného statku.

Dvůr Perlová voda Ubytování

Dvůr Perlová voda

Statek, kde najdete vyhlášenou restauraci, minipivovar Lanýž, ubytování a wellness.

Park a skanzen Rochus v Uherském Hradišti Kultura

Park a skanzen Rochus v Uherském Hradišti

Přírodní a kulturně-historický areál Park Rochus spolu s územím přilehlých vinohradů nabízí občanům i návštěvníkům města značený vyhlídkový turistický okruh, možnosti procházek přírodou, rodinných výletů i prohlídku skanzenu s našimi průvodci.

Farma Košík – ostrůvek Slovenska ve Středních Čechách Životní styl

Farma Košík – ostrůvek Slovenska ve Středních Čechách

Na biofarmě Košík můžete strávit pohodovou dovolenou s dětmi a společně sledovat život na farmě. O ovce se starají tři bačové ze Slovenska. Hlavní bača do středních Čech přivezl rodinné stříbro – generacemi nabyté zkušenosti z chovu ovcí a přípravy několika druhů ovčích sýrů.

Restaurace Angusfarm Soběsuky Gurmánská turistika

Restaurace Angusfarm Soběsuky

Angusfarm Soběsuky je rájem hovězích steaků. Díky dokonale vyzrálému hovězímu masu plemene Angus nabízí steaky připravené ze známých i z méně obvyklých partií, jako je oponka, karabáček nebo pupek. Vaří sezónně, lokálně a bez kompromisů.

Long Story Short Eatery & Bakery Gurmánská turistika

Long Story Short Eatery & Bakery

V původním opevnění v Olomouci naleznete restauraci Long Story Short Eatery & Bakery. Ve stejné budově je i hostel.

Restaurace Jana Punčocháře U Matěje Gurmánská turistika

Restaurace Jana Punčocháře U Matěje

Šéfkuchař Jan Punčochář, který působil mimo jiné i ve vyhlášených restauracích Le Terroir nebo Grand Cru, otevřel novou restauraci U Matěje v Praze 6, na Hanspaulce. V příjemném prostředí si vychutnáte vynikající speciality moderní i tradiční české kuchyně.

Restaurace Entrée Olomouc Gurmánská turistika

Restaurace Entrée Olomouc

Pro jedinečného hosta jedinečnou nabídku, to je poselství restaurantu Entrée. Nechejte se unést unikátním konceptem inspirovaným přírodou. Ve spojení s neotřelým interiérem a profesionálním servisem si každý host naplno vychutná nezapomenutelné gastronomické zážitky.

Trampská osada Ztracenka – jedna z nejstarších v republice Příroda

Trampská osada Ztracenka – jedna z nejstarších v republice

Trampská osada Ztracená naděje (též Ztracenka) nedaleko Štěchovic je jednou z nejstarších trampských osad v České republice.

Skanzen Rožnov pod Radhoštěm – Valašské muzeum v přírodě Památky

Skanzen Rožnov pod Radhoštěm – Valašské muzeum v přírodě

Když se v Česku řekne skanzen, mnozí si představí právě ten v Rožnově pod Radhoštěm. Největší a nejstarší skanzen ve střední Evropě byl založen v roce 1925 a v jeho třech expozicích, Dřevěném městečku, Valašské dědině a Mlýnské dolině, je rozmístěno téměř 100 památkových objektů.

Restaurace Field na Starém Městě pražském Gurmánská turistika

Restaurace Field na Starém Městě pražském

V samém srdci Starého Města pražského, uprostřed Foglarových "Stínadel" najdete na rohu ulic Kozí a U Milosrdných restauraci Field. Zakládá si na původních farmářských sezónních surovinách, přírodních postupech a tradičních receptech v netradičním pojetí.

Restaurace Mahler Penzion Gurmánská turistika

Restaurace Mahler Penzion

Podnik se nachází v srdci Vysočiny, v malebné vísce Kaliště, pouhých 8 km od města Humpolec. Penzion Mahler je nově zrekonstruovaný rodný dům světoznámého skladatele a dirigenta Gustava Mahlera.

Nádražní výletní restaurace Zastávka Nižbor Gurmánská turistika

Nádražní výletní restaurace Zastávka Nižbor

Před pár lety chátrající dřevěný železniční sklad – "magacín" – z roku 1876 se rozhodl zachránit a změnit herec Tomáš Hanák. V současné době tady provozuje vyhlášenou restauraci.

Hraniční zámeček a Restaurant Essens Ubytování

Hraniční zámeček a Restaurant Essens

Château de Frontiere (Hraniční zámeček) byl vystavěn na západním kraji Hlohoveckého rybníka v letech 1816 až 1819 šlechtickým rodem Lichtenštejnů a sloužil jako jejich letní sídlo. Přímo v objektu Hraničního zámečku se nachází luxusní restaurant.

Mlýn vodníka Slámy Gurmánská turistika

Mlýn vodníka Slámy

Nechte se překvapit krásou zdejší krajiny a objevte místo příhodné pro relaxaci s nádechem historie.

Restaurace Le Marché Karlovy Vary Gurmánská turistika

Restaurace Le Marché Karlovy Vary

Zážitková restaurace Le Marché Karlovy Vary nabízí zážitek v podobě vybraného jídla sedm dnů v týdnu. Přijďte si vychutnat tříchodový oběd, tříchodovou večeři, nebo některé z degustačních menu od vyhlášeného šéfkuchaře Jana Krajče.

Známá jména: mistři šéfkuchaři a místa, kde vaří

Známá jména: mistři šéfkuchaři a místa, kde vaří

Mistři svého umění, šéfkuchaři par excellence. Kuchaři, kteří se umí postavit k plotně a z pár ingrediencí vykouzlit gastronomický zázrak. Vaří v restauracích i doma, procestovali svět, znáte je jako porotce z televizních soutěží, ankety Zlatý kuchař i z legendárního Michelinova průvodce. Kde můžete ochutnat jídlo od proslulých kuchařů? Podívejte se na tipy portálu Kudy z nudy.

Restaurant Červená Lhota Gurmánská turistika

Restaurant Červená Lhota

Restaurace se nachází v objektu, který leží přímo naproti zámku Červená Lhota. Je umístěna v budově, která je památkově chráněna a to nabízí klientům možnost vychutnat si jídlo v neopakovatelné atmosféře s přímým výhledem na zámek.

Hotel Horní Dvůr – kvalitní ubytování na statku Pernštejnů Ubytování

Hotel Horní Dvůr – kvalitní ubytování na statku Pernštejnů

Původní objekt hotelu Horní Dvůr sloužil po řadu století jako statek, jehož historie spadá až do 16. století. Nabízí příjemné, nadstandardní ubytování na Vysočině v citlivě zrekonstruovaných prostorách, se zachovanými fragmenty původní výzdoby.

Būcheck Brno Gurmánská turistika

Būcheck Brno

Co najdete na Zelném trhu? Přece Būcheck, který zde parkuje od úterý do soboty. Otevírá v 11:30 a zůstává otevřen až do vyprodání zásob.

Bistro U Sumečka – království rybích dobrot Gurmánská turistika

Bistro U Sumečka – království rybích dobrot

Ochutnejte speciality z nepřeberného množství druhů ryb ve Staňkově v oblasti České Kanady. Více něz 20 let se věnujeme přípravě jídel z ryb sladkovodních i mořských. Oblíbeným tipem jsou i kynuté borůvkové knedlíky, tzv. blbouny.

Hostinec Rekovice s ubytováním v Trojanovicích Ubytování

Hostinec Rekovice s ubytováním v Trojanovicích

V restauraci na vás čeká jednoduchý a elegantní styl, hořící krb a průhled do kuchyně pod pokličku šéfkuchaře. Hlavním motivem rekonstrukce budovy bylo propojení vnitřku s vnějškem.

Wake Park Náklo Letní sporty

Wake Park Náklo

V areálu Wake Park Náklo jsme vybudovali vodní vlek Wakemaster 2.0 určený pro nadšence wakeboardingu a vodního lyžování. Na nově vzniklých písčitých plážích se budete cítit jako u moře.

Občerstvení Průjezd 32 ve Veverských Knínicích Gurmánská turistika

Občerstvení Průjezd 32 ve Veverských Knínicích

Venkovské rodinné bistro naleznete ve dvoře obce Veverské Knínice, která leží zhruba 20 kilometrů západně od Brna. Nabízí pivo, kávu, zmrzlinu, slané honzovy buchty a knínické krajíce.

Vinařství Thaya v Havraníkách Gurmánská turistika

Vinařství Thaya v Havraníkách

Vinařství Thaya vzniklo transformací vinařství Trávníček a Kořínek, která měla svá místa na vinařské scéně světové i domácí. Jméno se mění, avšak filozofie a přístup zůstává. Nové vinařství navazuje na tradici zpracování vína a nepolevuje ze svých nároků na kvalitu vína.

Bistro na dvou kolech Gurmánská turistika

Bistro na dvou kolech

Kristýna a Tomáš opustili práci v jednom z nejlepších pražských hotelů, aby si splnil svůj sen. Zálibu v cestovaní a dobrém jídle spojili ve svém Bistru na dvou kolech.

Bistro Topinka v Českém Krumlově Gurmánská turistika

Bistro Topinka v Českém Krumlově

Originální a kreativně připravené topinky, to je hlavní devíza bistra Topinka v Českém Krumlově. Jsou připravené z kvalitního řemeslného chleba a nasucho opečené do křupava. Tím hlavním je ale také to, co na topince najdete – například lososa, pečenou dýni nebo vajíčka s lanýži.

Divoký Bistro Gurmánská turistika

Divoký Bistro

Francouzský kuchař Cyril Sauvage se v Nebespánu zamiloval hned ve dveřích do cukrářky Jitky. Tu do Prahy pak přetáhl Roman Paulus, Cyril šel vařit do SoHo. Po dvou letech se už jako manželé Sauvage, tedy divocí, vrátili na Šumavu.

Restaurace Gao Den – moderní vietnamská gastronomie Gurmánská turistika

Restaurace Gao Den – moderní vietnamská gastronomie

V Gao Denu se vaří moderní vietnamská kuchyně. Zdejší kuchaři dbají na autentickou chuť, používají čerstvé suroviny a nebojí se inovovat.

Marināda – viniční dům v Pavlově Gurmánská turistika

Marināda – viniční dům v Pavlově

Místo plné vůní a chutí, místo setkávání, místo nekončících snídaní a dlouhých teplých večerů, kde vodní hladina odráží měsíční svit a ranní východy rozzáří vápencová pohoří.

U Kluků Gurmánská turistika

U Kluků

U Kluků je restaurace v Ostravě zaměřující se na přípravu obědů pouze z čerstvých surovin.

Restaurace Čertovo Břemeno Gurmánská turistika

Restaurace Čertovo Břemeno

Restaurace, kterou byste snadno přehlédli a pokud ne, možná byste se báli vejít. Což by ovšem byla chyba, protože zde najdete klid, domácí a poctivou kuchyni, krásný výhled a to vše v budově, která se pyšní titulem Stavba roku 2011.

Zas a znova Gurmánská turistika

Zas a znova

Kamarádi Karel Šimůnek a Petr Hajný vystřídali tolik špičkových restaurací, až si na „stará kolena“ otevřeli svůj podnik, kde chtějí lidi rozmazlovat tak, aby se k nim zas a znova vraceli.

Další aktuality

Letní gastrofestivaly: pochutnejte si na tradičních i netradičních dobrotách

Léto přichází a s ním i oblíbené akce pro milovníky dobrého jídla. Letos budou mít všichni gurmáni mnoho příležitostí, jak potěšit své chuťové buňky – nejrůznější gastrofestivaly totiž lákají na rozmanité lahůdky, například na nejrůznější zmrzliny, pochoutky ze sezónního ovoce, francouzské pochutiny, ochutnávky vín i mix světových kuchyní na street food festivalech. Užijte si léto plné chutí!
5. červenec 2025 11:08
Gurmánská turistika

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

My Češi, malí i velcí, sladké ovocné knedlíky milujeme, dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání, které jsou velmi oblíbené. Dosud nebyl překonán rekord z roku 2018, kdy pan Radim Dvořáček spořádal ve Vizovicích za hodinu neuvěřitelných 202 švestkových knedlíků! Známý Maxijedlík pan Jaroslav Němec jich zase zvládne 30 za tři minuty. Za historií tohoto pokrmu, osvědčenými recepty i tipy na místa, kde skvělé knedlíky ochutnat, se vydejte s Kudy z nudy.
23. červen 2025 16:30
Gurmánská turistika

Tipy na jahodový zážitek v podnicích CzechSpecials

Jahodová sezóna je v plném proudu a s ní přichází ten správný čas dopřát si sladké potěšení. Svou červenou barvou a sladkou chutí patří jahody mezi oblíbené ovoce letních dnů. Od předkrmů po dezerty, přijďte ochutnat jahodové speciality do kaváren, cukráren i restaurací, které jahody zahrnuly do svých menu.
20. červen 2025 12:37
Gurmánská turistika

Letní výletní ovocný mix: tipy, kde ochutnat jahody, borůvky, maliny, meruňky a další plody léta

Také máte rádi letní sezónu už kvůli tomu, že přináší každoročně vytoužené sladké plody zahrad a lesů? Pokud tomu tak je, pak vás určitě potěší naše tipy na samosběry jahod a dalších plodů, akce, kde hlavní roli hrají borůvky anebo kam se vypravit pro třešně a meruňky. Kam pro ovoce a kde všude na ovocné zážitky natrefíte vám prozradí Kudy z nudy.
17. červen 2025 20:56
Gurmánská turistika

Lesní a luční bary: načerpejte energii uprostřed přírody

Doslova vychutnat si hezké chvíle v přírodě nabízí samoobslužné lesní a luční bary, kterých u nás překvapivě není málo. Narazíte na ně nejen na horách, ale třeba i v hlubokých lesích či na slunných loukách. Ti, kdo se o takové bary starají spoléhají na poctivost kolemjdoucích, kteří za občerstvení zaplatí do kasičky. Udělejte si výlet do některého z nich, na kouzelná místa, kde vám bude příjemně na těle i na duši.
17. červen 2025 12:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Pikniky v přírodě jsou oblíbené už od první poloviny 18. století a mají i svůj mezinárodní den! Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
17. červen 2025 8:28
Gurmánská turistika

Tradice: česká národní kuchyně a gastronomické toulky po Čechách, Moravě a Slezsku

Cestování s Kudy z nudy je často spojené s ochutnáváním českých, moravských a slezských gastronomických specialit. Jaká ale vlastně je naše národní kuchyně? Která jídla řadíme k nejoblíbenějším a po kterých se v restauracích jen zapráší? A co u nás chutná cizincům? Pojďte s námi ochutnat Českou republiku a ověřit si, že láska skutečně prochází žaludkem. Víte, že 18. červen byl ustanoven jako mezinárodní Den udržitelné gastronomie? Je příležitostí nejen k zamyšlení nad tím, jakou cestou se dostane jídlo na naše talíře, ale i příležitostí pro změnu stravovacích návyků, abychom neplýtvali tam, kde tomu můžeme zabránit.
16. červen 2025 14:03
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: cesta za chlebovou vůní: do Lenory, do Slupi i na Valašskou dědinu

Tentokrát vás portál Kudy z nudy neláká jen na vůni, ale také další inspirující zážitky. Uvidíte, jak se připravuje mouka, budete svědky zadělávání a pečení, a nakonec hotový chleba s křupavou kůrkou přímo na místě ochutnáte.
16. červen 2025 13:41
Gurmánská turistika