ÚvodAktualityTradice: pivovary a expozice, kde poznáte kompletní proces výroby piva až po čepování
Gurmánská turistika

Tradice: pivovary a expozice, kde poznáte kompletní proces výroby piva až po čepování

Poslechněte si audio verzi článku
Chutná vám české pivo? Pak možná víte i to, čím se liší jednotlivé druhy piv, k čemu se v pivovarech využívá sladovna, hvozd, varna nebo spilka anebo která odrůda chmele je v Česku nejrozšířenější. Na Kudy z nudy vám ale k pivu nabídneme něco navíc: zážitkové programy, kdy si vyzkoušíte čepování piva a také nahlédnete přímo do jeho výroby.
Chcete vidět a zažít příběh výroby tradičního českého piva? Pivovary nabízejí kromě akcí řadu dalších aktivit, od exkurzí a kurzů vaření piva přes seznámení s kompletním výrobním procesem až po školy správného čepování piva. Jak nás v redakci Kudy z nudy ujistili odborníci, není to žádná věda, stačí se jen držet několika základních principů, a výsledek se dostaví okamžitě. Jak to tedy udělat, aby váš načepovaný výsledek stál za to?
 

Školy čepování piva: Praha, Plzeň, Velké Popovice a Nošovice

Na pivních akademiích a kurzech se pivo můžete naučit čepovat i vy, ovšem vyžaduje to trpělivost a cvik – daleko jednodušší je zkrátka pivo pít. Pokud přesto neodoláte, objednejte se na některou ze škol čepování.

V pivovaru Plzeňský Prazdroj se při zážitkovém programu škola čepování piva sami postavíte za výčep a pod vedením pivovarského odborníka se naučíte správně čepovat pivo. V ceně je konzumace piva Pilsner Urquell a pivovarský guláš, navíc si jako dárek si odnesete půllitr Pilsner Urquell.

PivoVe Velkých Popovicích nabízí velkopopovický pivovar Kozlovu školu čepování jako tříhodinový zážitkový program, stejně jako v Plzni je také tady součástí prohlídka pivovaru. Individuální návštěvníci mají možnost absolvovat školu čepování každou první sobotu v měsíci od 14:15 hodin. Školu čepování nabízí také pivovar RadegastNošovicích, ovšem pouze pro skupiny minimálně deseti osob, anebo restaurace Červený JelenPraze.
 

Pilsner Urquell: The Original Beer Experience v Praze

Kvůli seznámení s plzeňským pivem nemusíte jet do Plzně: příběh prvního zlatého ležáku světa vypráví i zážitková expozice Pilsner Urquell Experience v Praze. Nečekejte prohlídku pivovaru, ale příběh, který prožijete všemi smysly. Zážitková expozice kombinuje audioprůvodce, videomapping, světelnou show a další zábavné technologie. Dozvíte se, jak první pivo plzeňského typu vůbec vzniklo, setkáte s prvním sládkem plzeňského pivovaru, a s chutí se pak vrhnete na samotné vaření piva. Poznáte suroviny i proslulé ležácké sklepy, spoustu zábavy nabízí také škola čepování a samozřejmě ochutnávka skvělého piva, které je vždy čerstvé a dokonale načepované profesionálními výčepními.
 

Hladinka, šnyt, mlíko a čochtan

Když jde člověk na pivo, očekává kvalitní, dobře ošetřené pivo načepované s láskou. Dobrého hospodského poznáte podle toho, že umí načepovat pivo různými styly. Díky tomu pivo ze stejného sudu může chutnat různě. Jeden styl je příčinou většího řízu, zatímco v jiném zase vyniknou sladové tóny.

Základem umění každého hospodského je hladinka, velké pivo s pěnou až po okraj sklenice, ovšem pozor: čepované na jeden zátah a nikoli nadvakrát. Pivo si tak uchovává nejlepší vlastnosti a má jemný říz.

Šnyt je objemově malé pivo ve velkém půllitru, bohaté na krémovou pěnu. Uchovává si svou čerstvost a teplotu. Právě tímto způsobem sládci ochutnávali várku uvařeného piva, aby zjistili jeho kvalitu.  Štamgasti si ho občas dávají jako poslední kousek před odchodem domů.

Takzvané mlíko skutečně vypadá jako sklenice plná mléka, ale jde o krémovou pivní pěnu, jemnější a sladší než pouhé pivo. Protikladem mlíka je čochtan, který naopak nemá pěnu žádnou a sklenice je až po okraj plná piva. Pivo díky tomu obsahuje plno oxidu uhličitého a zdá se, že má ostrý říz. Čochtan je ze všech způsobů nejvíc osvěžující a ideální na zahnání letní žízně.
 

Jak se pozná správně načepované pivo

Pivo s pěnouAbyste na první pohled poznali rozdíl mezi dobře a špatně načepovaným, nemusíte mít abnormálně vyvinuté chuťové buňky. Trabant od Ferrari také rozeznáte pouhým pohledem.

Správně načepované pivo je dobře vychlazené (6 až 8 °C) a má hustou krémovitou pěnu bez velkých bublin. Pěna padá pomalu a „kroužkuje“, což znamená, že hostinský použil čistou sklenici. Neřetízkuje; pokud ano, je sklenice špatně umytá nebo poškozená. Pivo má říz a není zakalené – samozřejmě pokud nejde o kvasnicové pivo, které je zakalené z podstaty věci.
 

Jak správně čepovat?

Správné natočení piva do sklenice zabere průměrně šest sekund, nepoužívá se žádné „rozčepování“ a „dotáčení“ na několikrát. Pivo musí opustit sud či tank v té nejlepší kondici. K výčepnímu kohoutu přiložíme sklenici, natočenou pod úhlem 45°, a pomalým pootočením kohoutu napustíme malé množství pěny. Pak kohout ponoříme pod pěnu a otevřeme ho na maximální průtok. Pivo necháme stékat po stěně sklenice, se zvyšujícím se obsahem postupně sklo narovnáváme. Po zavření kohoutu nenecháváme zbytečně dokapat zbytky pěny; ta může trochu přetéct přes okraj. Pivo pak postupně dochází a přibližuje se až k rysce.
 

Co se vyplatí vědět o pivu a pivovarech

Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Tradice: slavné osobnosti kolem piva aneb pivo dělá sládek

Tradice: slavné osobnosti kolem piva aneb pivo dělá sládek

Že je české pivo nejlepší na světě je celkem známá věc, ale skvělé jméno mají i čeští sládci. Možná z historie znáte jména František Ondřej Poupě nebo Josef Groll, ale stojí za to seznámit se i s jejich následovníky, tedy sládky, kteří nyní dávají nezaměnitelný rukopis pivům z pivovarů Pilsner Urquell, Proud či Raven z Plzně, pivovaru Libertas v Úvalech, Pivovaru Litovel, pražskému pivovaru Cobolis či pivovaru Budvar z Českých Budějovic. Nabídneme vám i pár tipů, kde si práci sládka vyzkoušet a kam se vypravit na prohlídku.

Škola čepování Kozel Zážitky

Škola čepování Kozel

Skupinám od 10 osob nabízí pivovar tříhodinový zážitkový program Škola čepování piva Velkopopovický Kozel nebo pětihodinový program Kozlí výprava do pivovaru. Program ale může absolvovat i individuální návštěvník.

Zážitková expozice Pilsner Urquell Experience v Praze Zážitky

Zážitková expozice Pilsner Urquell Experience v Praze

Příběh českého piva, které změnilo svět. Prožijte příběh a proces výroby nejoblíbenějšího českého ležáku doslova na vlastní kůži!

Škola čepování Radegast Zážitky

Škola čepování Radegast

Radegast pro vás připravil Školu čepování, která vám nepochybně bude hrou. Ať už přijdete s přáteli nebo s kolegy, naučíme vás čepovat dokonalé kousky.

Pár nápadů, jak si užít zlatavý mok jinak: řemeslné pivovary a pivní zážitky

Pár nápadů, jak si užít zlatavý mok jinak: řemeslné pivovary a pivní zážitky

Patříte k milovníkům zlatavého moku? Zkuste ho tentokrát poznat úplně jinak! Na vzestupu jsou stále řemeslné pivovary, pivní zážitky i pivní stezky, které vás provedou pěknými místy Českem a ochutnáte u toho lokální značky piv. Podívejte se s portálem Kudy z nudy na tipy, kam vyrazit ať už s partou kamarádů a kamarádek, či s partnerem, nebo partnerkou.

Jak se pivo vaří – prohlídkový okruh pivovarem Gambrinus Gurmánská turistika

Jak se pivo vaří – prohlídkový okruh pivovarem Gambrinus

V pivovaru Gambrinus se lidé dozvědí více o jeho historii i vaření piva Nahlédnou do původních i současných výrobních prostor a samozřejmě ochutnají, co se zde právě navařilo. Součástí trasy je i senzorická prezentace surovin nebo škola čepování piva.

Kalendář 2025: Průvodce pro milovníky piva: exkurze, muzea, stezky, lázně i festivaly

Kalendář 2025: Průvodce pro milovníky piva: exkurze, muzea, stezky, lázně i festivaly

Skvělá chuť českého piva má ve světě výbornou pověst. Není tedy divu že jsou Češi pokládáni za experty na výrobu i jeho ochutnávání. V říši piva vznikají turistické pivní stezky, navštívit můžete hned několik pivních muzeí, expozic či festivalů, a co nabídnout mají velké i malé pivovary. Tak pojďte na jedno!

Kozlí výprava do pivovaru Velké Popovice – kompletní prohlídka s ochutnávkou a posezením Zážitky

Kozlí výprava do pivovaru Velké Popovice – kompletní prohlídka s ochutnávkou a posezením

Vypravte se s kamarády na Kozlí výpravu do Velkých Popovic! Seznámíte se s historií pivovaru, poznáte, jak se vaří pivo, a ochutnáte nefiltrovaného Kozla přímo v ležáckých sklepech.

Prohlídka pivovaru Gambrinus Gurmánská turistika

Prohlídka pivovaru Gambrinus

Prohlídka „Jak se pivo vaří“ začíná přímo v srdci pivovaru Gambrinus, v nově zrekonstruované Varně 1869. Hned zkraje vám nabídne na probuzení smyslů malou degustaci. Mimo jiné si můžete prohlédnout unikátní výrobní prostory nebo vyzkoušet školu čepování.

Další aktuality

Festival barokních umění potěší milovníky opery v Českém Krumlově

Doznívající léto vítá návštěvníky Krumlova do sváteční atmosféry slavností a festivalů. Předposlední zářijový víkend 19. – 21. 9. 2025 se na zámku v Českém Krumlově ponese v duchu Festivalu barokních umění. Oslava staré hudby v historických prostorách města oživuje původní mistrovská díla barokních autorů. Stejně jako před staletími tak mohou dnes opět zaznít tóny dobových skladeb v autentickém provedení.
15. září 2025 13:00
Kultura, Jihočeský kraj

30 tipů na výlet na Českobudějovicku pro hezké podzimní zážitky

Každý, kdo uvažuje o podzimní dovolené v tuzemsku, nebo chce strávit třeba jen příjemný rodinný víkend, by měl zamířit na Budějovicko. Oblast mezi Českými Budějovicemi, Hlubokou nad Vltavou a Týnem nad Vltavou nabízí sportovní a relaxační aktivity, oblíbené historické památky, krásnou přírodu i skvělou lokální gastronomii. Podzimní Budějovicko má rozhodně co nabídnout!
13. září 2025 9:56
Životní styl, Jihočeský kraj

EHD 2025: užijte si v září pestrý program Dnů evropského dědictví v jižních Čechách

Dny evropského dědictví (EHD) 2025 chystají v Jihočeském kraji velkolepou akci – v Českých Budějovicích totiž proběhne Národní zahájení EHD! Město České Budějovice připravilo od 12. do 14. září velmi pestrý a zajímavý program pro všechny milovníky památek. Mimo to vás jihočeské pamětihodnosti přivítají také například v Táboře, Slavonicích, Dačicích nebo Vimperku.
10. září 2025 14:00
Památky, Jihočeský kraj

Brambory: historie oblíbené potraviny, bramborové hostiny, slavnosti a příběhy

Když někdo skončí těsně pod stupni vítězů, říká se, že dostal bramborovou medaili. Vůči bramborám to ale není úplně fér: v mnoha světových kuchyních včetně té naší, tedy české, moravské i slezské, jim patří první místo. Také se na našich stolech objevují už pěknou řádku let: první dochované zmínky o bramborách v českých zemích zmiňují hostinu Viléma Slavaty v roce 1623 v Jindřichově Hradci.
8. září 2025 18:00
Gurmánská turistika, Jihočeský kraj

Táborská setkání budou letos mimořádná: město ožije největšími husitskými slavnostmi v České republice

Město Tábor je pro dobové slavnosti jako stvořené. Ve dnech 12. – 14. září 2025 se v Táboře uskuteční 33. ročník mezinárodního historického festivalu Táborská setkání. Letos půjde o výjimečný ročník – původně byl plánovaný na rok 2024, ale z důvodů povodní musel být přesunut, a proto se s plnou parádou vrací do uliček a náměstí historického centra města v letošním roce. Festival bude důstojnou připomínkou dvou loňských významných výročí: 600 let od úmrtí nikdy v poli neporaženého hejtmana Jana Žižky z Trocnova a 40 let partnerství Tábora s německým městem Kostnice.
7. září 2025 13:44
Zážitky, Jihočeský kraj

Soběslavské slavnosti letos doprovodí Den evropského dědictví

Letošní první zářijová sobota 6. září 2025 přivítá již tradiční Soběslavské slavnosti, které tentokrát slibují prolnutí historie se současností. Ve stejný den se totiž bude konat i celonárodní akce Dny evropského dědictví, jenž otevírají zdarma své brány. Během slavností bude veřejnosti přístupná věž Hláska, knihovna v hradním paláci a hradní sklepení.
5. září 2025 6:41
Kultura, Jihočeský kraj

Užijte si netradiční prohlídky na zámku v Jindřichově Hradci

Státní hrad a zámek v Jindřichově Hradci zve v rámci Dnů evropského historického o víkendu 13. – 14. září 2025 na mimořádné prohlídky. Krom pravidelných prohlídek bude možné zdarma navštívit Hladomornu i pozdně gotickou Černou kuchyni. O víkendu 20. – 21. září 2025 jsou vypsány prohlídky Gotické stavení – od sklepa po půdu. K prohlédnutí jsou i výstavy Kabinety Stuchlé a Fantastické záhady.
3. září 2025 12:58
Památky, Jihočeský kraj

Na zámku Ohrada si užijete Vorařský den

Pojďte si do muzea lesnictví, myslivosti a rybářství v sobotu 6. září 2025 připomenout již zaniklý způsob přepravy na vodních tocích a stará řemesla. Čeká vás bohatý program Vorařského dne na loveckém zámku Ohrada, jehož součástí budou i soutěže, hry a tvořivé dílny pro děti, potěší celou rodinu.
3. září 2025 8:00
Zážitky, Jihočeský kraj