ÚvodAktualityLukáš Hejlík doporučuje gastronautům Kudy z nudy
Gurmánská turistika

Lukáš Hejlík doporučuje gastronautům Kudy z nudy

  • 17. června 2020
Lukáš Hejlík je herec, který se svým divadelním projektem LiStOVáNí už 18 let obráží Česko. Na svých cestách po českých luzích i moravských hájích pak sepisuje svoje gastronomické tipy, od malých bister po krásné restaurace, ale také z kaváren, barů, hostinců, cukráren a pivovarů.

Každý den pak na svůj facebookový profil Gastromapa Lukáše Hejlíka přináší jeden tip, který se následně zobrazuje ve stejnojmenné aplikaci. Velmi úspěšná je i jeho kniha 365. S agenturou CzechTourism připravil v rámci kampaně #svetovecesko výběr "14x", jednou to budou hostince z každého kraje naší země, podruhé hotely s výbornou restaurací, pak třeba kavárny.

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do pivovaru

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do pivovaru

Jestli je Česko něčím známé ve světě, je to pivo. Náš ležák je opravdu vyhlášený. Na druhou stranu, v posledních dvaceti letech česká pivní scéna zažila neskutečný boom a naopak trochu toho světa pustila i do dalších pivních stylů, než je právě spodně kvašené pivo. Když k tomu nabízí i fortelné jídlo v restauraci nebo minimálně něco k zakousnutí, jsou to Vánoce i mimo vánoční čas. Dej bůh štěstí!

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do bistra

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do bistra

Rozmach bister nové vlny v Česku neskutečně doplnili gastronomickou nabídku, ale především celkově zvýšil úroveň naší gastronomie. To, že šel český standard nahoru mají na svědomí právě bistra, která reflektují světové trendy, ale i kuchyně, přetavují ji ve velmi dobré kvalitě surovin i zpracování za opravdu dostupné ceny na talíře, za kterými se zákazníci rádi vrací. Bistra často dělají snídaně, opravdu hojně mění nabídku, vytváří komunitu. Bistra také nepodceňují kávu a dezerty, tudíž vážou na sebe štamgasty od rána do zavíračky.

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do pekárny!

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do pekárny!

Máloco zaznamenalo v Česku takový boom jako řemeslné pekárny. Jistě jsou tu adresy, které se kvasovému pečení s dlouhým kynutím, bez použití jiných ingrediencí než je mouka, voda a sůl, věnují dlouho, ale nárůst fancy pekáren, které reflektují pečení chleba i v zahraničí, sledují trendy a obohacují tak své zákazníky a okolí, je u nás nyní enormní. A tomu dozajista pomohla i doba covidová, kdy si každý Čech vyzkoušel doma péct chleba z kvasu, kdy zjistil, že to není úplně snadná a levná sranda, pokud to chce dělat poctivě a z dobrých surovin. A právě tyto pekárny jsou také důkazem, jak česká gastronomická scéna roste, jak se zlepšují, společně se svými stále náročnějšími hosty.

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do cukrárny

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do cukrárny

Stejně jako v dalších odvětvích gastra se i cukrařina u nás neskutečně posunula. Stojí na české tradici, francouzské škole, současných trendech, ale velmi často také na super inovativních kreativních barevných nápadech. Ať je to klasický český větrník, francouzská eklérka nebo mechový dort od Šárky Divácké, vězte, že to bude z poctivých surovin, a tedy i náležité ceny. Česko zachvátily donuty, croissanty, Honzovy buchty, dvojctihodné koláčky, věnečky, špičky, pralinky, ochutnávat tu sladkou horečku je opojné!

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do kiosku

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do kiosku

To, že se česká gastronomie a její standard zásadně lepší, je vidět nejenom na úrovni restaurací a bister, ale třeba i stánků. Jsou koncepty, které dnes dokáží vylákat výletníky, kteří si do víkendového plánu zahrnují návštěvu toho kiosku či onoho stánku, a až pak volí okolní výlet. Franta Nedvěd by měl radost. U stánků na poctivou krásu se totiž hemží všichni nadšenci jídla, pití a kafe, protože dobře vědí, že to tam – i když je to na konci světa, nebo naopak na dopravním uzlu – dělají poctivě, od srdce a s obrovským nasazením. Kafe okýnko, maringotka na zahradě, unimo buňka v lese, kiosek v kempu nebo stánek na horském parkovišti, to všechno dokáže vyvolat šílenství.

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x na snídani!

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x na snídani!

České kavárny pochopily, že jen s kávou a sušenkami to zpravidla neutáhnou, a tak začaly vařit. Snídaně se stávají fenoménem a nejsou zdaleka jen o míchačkách za a) s cibulkou, za b) se slaninou či za c) bez ničeho. Položit před ranního hosta nádherné jídlo a voňavou kávu, to znamená rozjasnit mu celý den. Pryč je doba, kdy se člověk styděl říct, že chodí snídat “ven”. Snídaně je opravdovým základem dne, ať je to s partnerem, rodinou, ať je osobní nebo pracovní, hlavně, když je skvělá.

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x na rande s večeří!

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x na rande s večeří!

Chcete si užít báječného jídla, báječného servisu a prostředí, chcete si užít těch, se kterými na večeři budete? Pak si dobře vyberte místo, kam zajdete. To totiž může večeru dodat ty nejlepší grády. Pokud chcete udělat dojem, neměli byste se ve svém výběru zmýlit. Do čtrnáctky restaurací jsme dali místa, která přesahují stín svého města i kraje, která dělají něco výjimečného. Jsou to místa, na která se můžete spolehnout.

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do lázní

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do lázní

Každý švihák lázeňský se chce i dobře stravovat. A tak jsme dali dohromady naše lázeňské tipy. V krajích, kde žádné lázně nejsou, jsme vybrali hotely, které mají originální spa a samozřejmě skvělou kuchyni. Někdy jsou to také tipy něčeho v blízkém okolí, ta zajížďka bude stát za to! Najdete tu tipy na finedingové posezení, ale i na kavárnu nebo burger. Užijte si lázeňské pobyty a skvělou kuchyni k tomu!

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x na zmrzlinu

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x na zmrzlinu

Slyšeli jste někdy o někom, že by neměl rád zmrzlinu? Česko nicméně zasáhla vlna řemeslné zmrzliny, těch co se drží italské školy, tak gelata. A je krása to ochutnávat. Čechům dlouho trvalo pochopit, proč pistáciová není zelená a vanilková zase žlutá, proč jsou v ní vlastně ty tečky, a že to není smetí. Každý příběh lidí, kteří začali vyrábět řemeslnou zmrzku je jiný, ale všechny spojuje vášeň, vytrvalost a posedlost to dělat co nejlépe.

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do okénka

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do okénka

Zavřít nebo se adaptovat? Bojovat nebo čekat a doufat? Česká gastro scéna čelí mnohem těžší situaci než na jaře. Málokdo vidí světlo na konci tunelu. Zákonitě tedy chybí nadšení, energie a solidarita, kterou jsme cítili v březnu a dubnu 2020. A co hůř, winter is coming.

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do hotelu s báječnou kuchyní!

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do hotelu s báječnou kuchyní!

Podívat se do kalendáře, domluvit se s rodinou, případně i do plánu zahrnout i rodiny kamarádů, a vyrazit! A to prosím do všech krásných krajů Česka. I u nás totiž přibývá stále více hotelů, které vaří tak, že k nim hosté opakovaně a rádi vrací.

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do hostince!

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do hostince!

I kdyby trendy z nebe padaly, česká tradiční kuchyně bude fungovat vždycky.  Tak si ji pojďme v rámci unikátního českého leta dosyta užít. Dobře čepované pivo, čistý a jednoduchý lokál, přátelský personál a jídlo lepší než od babičky.

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do kavárny

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do kavárny

Káva je pro nás často drogou. Nejde jen o samotný nápoj z upražených třešní kávovníku, ale také o ten sociální kontakt. Ať už na kafi sedíme s naším blízkým, na pracovní schůzce nebo úplně sami, je kavárna místo, které spojuje. Česko zasáhla takzvaná “třetí kavárenská vlna”. Původně začala jako nevinná záležitost několika nadšenců do kávy, která pochází z jedné farmy, posléze je citlivě napražená a z rukou šikovného baristy precizně připravená. Dnes takovou kavárnu najdete téměř v každém malém městě. A vy tam chcete prosedět věky. S kafem v ruce!

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x na burger!

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x na burger!

Burger invaze u nás už měla svůj vrchol, ale pořád funguje, že kdykoliv dáte na menu burger, bude to hit. Narazíte na něho v bistrech, restauracích, hospodách, kavárnách a samozřejmě také v burger barech. A tak vyrazte, chyťte to štěstí obouruč, nechte si šťávu kapat po bradě. Pak už se jen snažte nemlaskat! Ale víte co, je to vlastně na vás!

Další aktuality

Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví

V mnoha českých domácnostech to již od konce listopadu voní vanilkou, skořicí a čokoládou. České hospodyně zachovávají tradici, že na vánočním stole musí být nejméně tolik druhů vánočního cukroví, kolik je členů rodiny, kteří usednou ke štědrovečerní večeři. A některé přebornice pečou i více než dvacet druhů… Zamysleli jste se ale někdy nad tím, na čem si vlastně pochutnáváme? Kde se vzaly názvy jako medvědí pracny, marokánky, vosí hnízda anebo proč se pečou zrovna vanilkové rohlíčky? Všechny tyto otázky se pokusí objasnit Kudy z nudy.
20. listopad 2024 13:00
Gurmánská turistika

Nejoblíbenější vánoční cukroví aneb, kde se v Česku vzala tradice vánočních perníčků?

Snad na žádném štědrovečerním stole v Česku nechybí vánoční cukroví. S jeho přípravami se však musí začít poměrně brzy, a tak mnohdy již s prvním adventním víkendem začíná přímo maraton pečení. Jaké druhy cukroví patří mezi nejtypičtější pro české Vánoce a které připravovaly už naše babičky?
18. listopad 2024 19:41
Gurmánská turistika

Kam na nejlepší a nejchutnější podzimní gastronomické akce? Tipy, které v listopadu potěší gurmány i mlsaly!

Podzim je potřeba si vychutnat, a to doslova. Netradiční dobroty z různých koutů světa i domácí speciality budete moci vyzkoušet na listopadových gastronomických akcích. Nechejte se inspirovat a potěšte v listopadu svoje chuťové buňky.
14. listopad 2024 9:11
Gurmánská turistika

Svatý Martin je tu – a s ním mladá vína a tradiční husa!

Dne 11. listopadu se každoročně slaví svatý Martin, který podle tradice má přivézt první sníh, mladá vína a husí pochoutky. Letos světec přivezl opravdu zimní počasí, které během noci nevylučuje sněhové srážky v horských polohách. Koštování mladého vína, martinské trhy i husí speciality ale budou určitě! Kam se za dobrotami vypravit vám pradí Kudy z nudy, a nezapomeneme ani na připomenutí života svatého Martina a nejznámější legendy s ním spojené!
11. listopad 2024 10:00
Gurmánská turistika

Velký přehled výletů za svatým Martinem, vínem a pečenými husami napříč Českem

Přiveze letos svatý Martin do Česka sníh? I když to vypadá, že by to stihnout mohl, s jistotou to tvrdit nemůžeme. Ale už teď je jisté, že společně s ním dorazí 11. listopadu v průvodu svatomartinská vína, pečené husy a zábava pro malé i velké. Oblíbený svátek všech milovníků vín připadne letos na pondělí, ale Svatomartinská vína se začnou prodávat již v pátek 8. 11. 2024. Za svatomartinskými oslavami, kratochvílemi a radovánkami vás zve portál Kudy z nudy.
8. listopad 2024 20:51
Gurmánská turistika

České značky: Mlékárny Hlinsko, značka Tatra a Piknik, Pikao a Jesenka

Jesenka, Piknik a Pikao, mléko, máslo, smetany a tvarohy, mléčné dezerty a nápoje, zmrzliny a ledové tříště: to je hlavní sortiment Mlékárny Hlinsko. Seznamte se na Kudy z nudy s podnikem, který na trh dodává výrobky s tradiční českou značkou Tatra!
30. říjen 2024 1:51
Gurmánská turistika

Připomeňte si Mezinárodní den kuchařů návštěvou dobré restaurace

Mezinárodní den kuchařů, který připadá na 20. října, patří všem kuchařům, ať už se jedná o profesionální mistry svého řemesla anebo nadšeným hobby kuchtíkům, kteří vaří prostě proto, že je vaření baví. Oslavte tento den třeba tím, že si zajdete do vyhlášené restaurace na něco dobrého. Tipy na ty nejvyhlášenější restaurace, hospody a hospůdky vám přináší Kudy z nudy.
20. říjen 2024 7:06
Gurmánská turistika

Připravte se na Svatomartinská vína ročníku 2024! Budou skvělá – vyniknou svěží chutí a vysokou kvalitou

Den otevření prvních Svatomartinských vín, 11. listopad 2024, se blíží a moravští a čeští vinaři hlásí dobré zprávy. Tradičně se první Svatomartinská vína otevírají 11. listopadu v 11 hodin na mnoha slavnostních akcích po celém Česku. Letos připadá 11. 11. na pondělí, prodeje Svatomartinských vín ročníku 2024 tak budou zahájeny už v pátek 8. 11. Pod značkou Svatomartinské mohou vinaři vyrábět pouze vína suchá s odpovídajícími vlastnosti, jakými jsou právě svěžest a ovocitost. Na to dohlíží každoročně odborná komise, která rozhoduje, zda dané víno odpovídá požadavkům a může známku Svatomartinské používat.
19. říjen 2024 9:49
Gurmánská turistika