ÚvodAktualityLukáš Hejlík doporučuje gastronautům Kudy z nudy
Gurmánská turistika

Lukáš Hejlík doporučuje gastronautům Kudy z nudy

  • 17. června 2020
Lukáš Hejlík je herec, který se svým divadelním projektem LiStOVáNí už 18 let obráží Česko. Na svých cestách po českých luzích i moravských hájích pak sepisuje svoje gastronomické tipy, od malých bister po krásné restaurace, ale také z kaváren, barů, hostinců, cukráren a pivovarů.

Každý den pak na svůj facebookový profil Gastromapa Lukáše Hejlíka přináší jeden tip, který se následně zobrazuje ve stejnojmenné aplikaci. Velmi úspěšná je i jeho kniha 365. S agenturou CzechTourism připravil v rámci kampaně #svetovecesko výběr "14x", jednou to budou hostince z každého kraje naší země, podruhé hotely s výbornou restaurací, pak třeba kavárny.

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do pivovaru

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do pivovaru

Jestli je Česko něčím známé ve světě, je to pivo. Náš ležák je opravdu vyhlášený. Na druhou stranu, v posledních dvaceti letech česká pivní scéna zažila neskutečný boom a naopak trochu toho světa pustila i do dalších pivních stylů, než je právě spodně kvašené pivo. Když k tomu nabízí i fortelné jídlo v restauraci nebo minimálně něco k zakousnutí, jsou to Vánoce i mimo vánoční čas. Dej bůh štěstí!

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do bistra

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do bistra

Rozmach bister nové vlny v Česku neskutečně doplnili gastronomickou nabídku, ale především celkově zvýšil úroveň naší gastronomie. To, že šel český standard nahoru mají na svědomí právě bistra, která reflektují světové trendy, ale i kuchyně, přetavují ji ve velmi dobré kvalitě surovin i zpracování za opravdu dostupné ceny na talíře, za kterými se zákazníci rádi vrací. Bistra často dělají snídaně, opravdu hojně mění nabídku, vytváří komunitu. Bistra také nepodceňují kávu a dezerty, tudíž vážou na sebe štamgasty od rána do zavíračky.

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do pekárny!

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do pekárny!

Máloco zaznamenalo v Česku takový boom jako řemeslné pekárny. Jistě jsou tu adresy, které se kvasovému pečení s dlouhým kynutím, bez použití jiných ingrediencí než je mouka, voda a sůl, věnují dlouho, ale nárůst fancy pekáren, které reflektují pečení chleba i v zahraničí, sledují trendy a obohacují tak své zákazníky a okolí, je u nás nyní enormní. A tomu dozajista pomohla i doba covidová, kdy si každý Čech vyzkoušel doma péct chleba z kvasu, kdy zjistil, že to není úplně snadná a levná sranda, pokud to chce dělat poctivě a z dobrých surovin. A právě tyto pekárny jsou také důkazem, jak česká gastronomická scéna roste, jak se zlepšují, společně se svými stále náročnějšími hosty.

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do cukrárny

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do cukrárny

Stejně jako v dalších odvětvích gastra se i cukrařina u nás neskutečně posunula. Stojí na české tradici, francouzské škole, současných trendech, ale velmi často také na super inovativních kreativních barevných nápadech. Ať je to klasický český větrník, francouzská eklérka nebo mechový dort od Šárky Divácké, vězte, že to bude z poctivých surovin, a tedy i náležité ceny. Česko zachvátily donuty, croissanty, Honzovy buchty, dvojctihodné koláčky, věnečky, špičky, pralinky, ochutnávat tu sladkou horečku je opojné!

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do kiosku

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do kiosku

To, že se česká gastronomie a její standard zásadně lepší, je vidět nejenom na úrovni restaurací a bister, ale třeba i stánků. Jsou koncepty, které dnes dokáží vylákat výletníky, kteří si do víkendového plánu zahrnují návštěvu toho kiosku či onoho stánku, a až pak volí okolní výlet. Franta Nedvěd by měl radost. U stánků na poctivou krásu se totiž hemží všichni nadšenci jídla, pití a kafe, protože dobře vědí, že to tam – i když je to na konci světa, nebo naopak na dopravním uzlu – dělají poctivě, od srdce a s obrovským nasazením. Kafe okýnko, maringotka na zahradě, unimo buňka v lese, kiosek v kempu nebo stánek na horském parkovišti, to všechno dokáže vyvolat šílenství.

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x na snídani!

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x na snídani!

České kavárny pochopily, že jen s kávou a sušenkami to zpravidla neutáhnou, a tak začaly vařit. Snídaně se stávají fenoménem a nejsou zdaleka jen o míchačkách za a) s cibulkou, za b) se slaninou či za c) bez ničeho. Položit před ranního hosta nádherné jídlo a voňavou kávu, to znamená rozjasnit mu celý den. Pryč je doba, kdy se člověk styděl říct, že chodí snídat “ven”. Snídaně je opravdovým základem dne, ať je to s partnerem, rodinou, ať je osobní nebo pracovní, hlavně, když je skvělá.

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x na rande s večeří!

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x na rande s večeří!

Chcete si užít báječného jídla, báječného servisu a prostředí, chcete si užít těch, se kterými na večeři budete? Pak si dobře vyberte místo, kam zajdete. To totiž může večeru dodat ty nejlepší grády. Pokud chcete udělat dojem, neměli byste se ve svém výběru zmýlit. Do čtrnáctky restaurací jsme dali místa, která přesahují stín svého města i kraje, která dělají něco výjimečného. Jsou to místa, na která se můžete spolehnout.

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do lázní

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do lázní

Každý švihák lázeňský se chce i dobře stravovat. A tak jsme dali dohromady naše lázeňské tipy. V krajích, kde žádné lázně nejsou, jsme vybrali hotely, které mají originální spa a samozřejmě skvělou kuchyni. Někdy jsou to také tipy něčeho v blízkém okolí, ta zajížďka bude stát za to! Najdete tu tipy na finedingové posezení, ale i na kavárnu nebo burger. Užijte si lázeňské pobyty a skvělou kuchyni k tomu!

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x na zmrzlinu

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x na zmrzlinu

Slyšeli jste někdy o někom, že by neměl rád zmrzlinu? Česko nicméně zasáhla vlna řemeslné zmrzliny, těch co se drží italské školy, tak gelata. A je krása to ochutnávat. Čechům dlouho trvalo pochopit, proč pistáciová není zelená a vanilková zase žlutá, proč jsou v ní vlastně ty tečky, a že to není smetí. Každý příběh lidí, kteří začali vyrábět řemeslnou zmrzku je jiný, ale všechny spojuje vášeň, vytrvalost a posedlost to dělat co nejlépe.

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do okénka

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do okénka

Zavřít nebo se adaptovat? Bojovat nebo čekat a doufat? Česká gastro scéna čelí mnohem těžší situaci než na jaře. Málokdo vidí světlo na konci tunelu. Zákonitě tedy chybí nadšení, energie a solidarita, kterou jsme cítili v březnu a dubnu 2020. A co hůř, winter is coming.

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do hotelu s báječnou kuchyní!

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do hotelu s báječnou kuchyní!

Podívat se do kalendáře, domluvit se s rodinou, případně i do plánu zahrnout i rodiny kamarádů, a vyrazit! A to prosím do všech krásných krajů Česka. I u nás totiž přibývá stále více hotelů, které vaří tak, že k nim hosté opakovaně a rádi vrací.

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do hostince!

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do hostince!

I kdyby trendy z nebe padaly, česká tradiční kuchyně bude fungovat vždycky.  Tak si ji pojďme v rámci unikátního českého leta dosyta užít. Dobře čepované pivo, čistý a jednoduchý lokál, přátelský personál a jídlo lepší než od babičky.

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do kavárny

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do kavárny

Káva je pro nás často drogou. Nejde jen o samotný nápoj z upražených třešní kávovníku, ale také o ten sociální kontakt. Ať už na kafi sedíme s naším blízkým, na pracovní schůzce nebo úplně sami, je kavárna místo, které spojuje. Česko zasáhla takzvaná “třetí kavárenská vlna”. Původně začala jako nevinná záležitost několika nadšenců do kávy, která pochází z jedné farmy, posléze je citlivě napražená a z rukou šikovného baristy precizně připravená. Dnes takovou kavárnu najdete téměř v každém malém městě. A vy tam chcete prosedět věky. S kafem v ruce!

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x na burger!

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x na burger!

Burger invaze u nás už měla svůj vrchol, ale pořád funguje, že kdykoliv dáte na menu burger, bude to hit. Narazíte na něho v bistrech, restauracích, hospodách, kavárnách a samozřejmě také v burger barech. A tak vyrazte, chyťte to štěstí obouruč, nechte si šťávu kapat po bradě. Pak už se jen snažte nemlaskat! Ale víte co, je to vlastně na vás!

Další aktuality

100 tipů, kam jít letos na vinobraní

Myslíte, že za dobrým vínem musíte až do Francie? Zkuste nejprve zůstat doma. V Česku najdete zástupce lahodného moku, za něž by se zahraniční konkurence rozhodně nestyděla. Pěstování a zpracování hroznů rozvíjeli na jižní Moravě již staří Římané. Slavnosti vinobraní lákají na víno, burčák, dobré jídlo nebo i na pochodňovou show, historické průvody, řemesla, dobové tržnice, národopisné soubory, cimbálovou muziku i dechové hudby, koncerty hvězd české hudební scény, stánky s vínem, burčákem a gastro specialitami. Vyberte si z nejlepších tipů na vinobraní na jižní Moravě, v Praze i na dalších místech Česka!
7. srpen 2025 21:36
Gurmánská turistika

50 tipů, kde ochutnat burčák na Moravě i v Čechách od konce léta až do podzimu

Koncem léta nejen vinaři, ale také milovníci vína a produktů révy vinné netrpělivě čekají, až přijde čas burčáku. Jedná se o částečně zkvašený mošt z hroznů, který obsahuje chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Většinou se setkáte s burčákem vyrobeným z bílých hroznů, který mívá světle žlutou barvu, burčák z červených rév je vzácností, neboť nejprve dozrávají bílé odrůdy a pak následně až ty modré. Letos vinaři sklízejí hrozny později než předchozí roky. Pokud se vám sbíhají sliny, vyberte si už nyní z nabídky Kudy z nudy, kam se za burčákem vypravíte.
4. srpen 2025 20:46
Gurmánská turistika

Kam za letním osvěžením? Letní tipy z certifikovaných podniků CzechSpecials

Léto v Česku chutná po ovoci a bylinkách. Ať už vyrážíte na výlet, cyklotoulky nebo za poznáváním památek, nezapomeňte se osvěžit – nejlépe v certifikovaných restauracích CzechSpecials. Přinášíme vám několik tipů, kde si dopřát domácí limonády, nealko drinky a zmrzlinové koktejly, které vás zchladí i potěší.
4. srpen 2025 14:20
Gurmánská turistika

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: netypické restaurace v jeskyních, na věžích, ve skalách i v Pekle

K cestování a výletům nelákají jen památky, muzea nebo přírodní zajímavosti, ale také restaurace. Pojďte s Kudy z nudy poznat neobvyklé podniky, které se od ostatních liší svým umístěním. Znáte restaurace, které našly domov v jeskyni, na vodě, rozhledně nebo ve věži? My ano! Pojďte je prozkoumat s Kudy z nudy!
4. srpen 2025 14:05
Gurmánská turistika

Ostružina černá kráska aneb 10 tipů, kde si je ochutnat i nasbírat

Ostružiny patří do české kuchyně od dávných dob. Kromě konzumace v čerstvém stavu se využívají pro přípravu zavařenin, kompotů, džemů, šťáv, sirupů, lze z nich vyrábět ovocná vína, likéry a výborné pálenky. Ostružina roste po celém světě, mimo Antarktidy, a to ve více než 1500 druzích. Jen u nás rostou divoce čtyři druhy, a k tomu je nutné připočítat i vyšlechtěné druhy velkoplodých i beztrnných ostružin. Právě v tuto dobu dozrávající plody ostružiny obsahují především třísloviny, vitamíny A, C anebo draslík, hořčík, železo, měď, vlákninu a kyselinu listovou. Tak hurá do lesa či sadů na voňavé ostružiny!
1. srpen 2025 14:11
Gurmánská turistika

30 tipů na skvělá jídla z grilu v restauracích CzechSpecials

Léto a grilování patří neodmyslitelně k sobě – ať už doma na zahradě, nebo při posezení v některé z restaurací certifikovaných značkou CzechSpecials. Pokud hledáte inspiraci, kam vyrazit za skvělými grilovanými dobrotami, připravili jsme pro vás letní speciál plný chutí, vůní a tipů na místa, kde si grilování opravdu užijete. Na jakou grilovanou dobrotu vyrazíte? Léto ještě nekončí a možností mnoho.
1. srpen 2025 6:18
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Dožínky, vinobraní, dočesná i posvícení napříč Českem

I když se léto přehupuje do druhé poloviny, před námi jsou ještě krásné dny, které jistě budou pro výlety příjemné. Přelom léta a podzimu je také dobou sklizně vína a posvícení, proto se nechte pozvat na některé z oslav dobrého jídla a pití. Vydejte se s Kudy z nudy na příjemné putování po Česku.
29. červenec 2025 14:11
Gurmánská turistika

Tradice: švestkové knedlíky, buřty s cibulí a voda z Islandu aneb oblíbená jídla našich prezidentů

I hlavy státu jsou jen lidé a mají své chutě. Co se servírovalo na Pražském hradě a v Lánech a jaká jídla si oblíbili naši prezidenti? Kdo měl rád obyčejné prosté jídlo a kdo si naopak potrpěl na exotiku? Vydejte se s námi po stopách prezidentských chutí a upečte si také originální dort President podle receptu renomované české kuchařky!
29. červenec 2025 0:13
Gurmánská turistika