ÚvodAktualityTučný čtvrtek přináší hodování a jídlo navíc
Gurmánská turistika

Tučný čtvrtek přináší hodování a jídlo navíc

Přípravou na vyvrcholení a poslední dny masopustu je čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný Tučný čtvrtek. Ten den se měli lidí co nejvíc najíst a napít, aby nadcházející postní období až do Velikonoc přečkali v plné síle a zdraví. Podobně jako Popeleční středa je i Tučný čtvrtek pohyblivý svátek. V roce 2025 připadá Tučný čtvrtek na 27. února.
Jídlo tučný čtvrtekTučný čtvrtek předznamenává konec masopustu s velkými tanečními zábavami a počátek střídmého postního období před Velikonocemi. Podle tradic byli na Tučný čtvrtek lidé doma s rodinou a užívali si dobré jídlo a pití, další den odpočívali a o víkendu se pak po hlavě vrhli do víru masopustních zábav.

Tučný čtvrtek zvaný též „tučňák“ v současné době připomínají především restaurace, které chystají tradiční menu i netradiční akce. Nabízejí tučná masitá jídla, ale gurmáni se dočkají také přídavků, „bezedné“ polévky či bůčku jako předkrmu na účet podniku.
 

Na Tučný čtvrtek do restaurace!

Masopustní hostinu chystá 27. února Bistro Karel v pražské Troji. Přijďte se pořádně najíst před tím, než se naplno pustíte do předvelikonočního půstu. Na stůl vám budou postupně nosit více než 8 jídel. Chybět nebude např. škvarková pomazánka, jitrnice, tlačenka, vepřové koleno, zelné placky anebo kapustičky.

Restaurace Oblaca na Žižkovské věži má od 21. února do 2. března připravené zimní menu s kachnou. Zdejší šéfkuchař kachnu naplnil ravioly s velouté z červené řepy a pečená prsa s petrželovým pyré a lanýžovo-bramborovou kroketou.

ambiente lokálVelkou akci chystá řetězec Ambiente. Podniky hostům nabídnou speciální nabídku v duchu tradic – od větších porcí za standardní cenu a masitých předkrmů až po dvojité panáky a tučných teček na závěr v podobě dezertů. A co na vás v Ambiente čeká? Vepřová panenka v medovo-hořčičné omáčce s křenem v Brasileiro Slovanský dům, vepřový smash v Burger Service, tučný snídaňový sendvič a obědový vepřový řízek s bramborem v Café Savoy, pizza s trhaným vepřovým masem v Pizza Nuova, spaghetti s toskánským špekem lardo, rajčaty a chilli ve větší porci v Pasta Fresca, větší porce větrníků a buchtiček v cukrárně Myšák, dvojitý hamburger za cenu klasického v Naše maso nebo dvojitý holanďák v housce v Bufetu a od 11:30 do 15:00 amuse bouche v Pastacaffé Vězeňská.

A kam ještě zajít na pořádný oběd či večeři? Vyberte si z nabídky certifikovaných restaurací CzechSpecials!
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Zámecká restaurace na zámku Liblice Gurmánská turistika

Zámecká restaurace na zámku Liblice

Přímo v historických prostorách zámku Liblice se nachází zámecká restaurace s kapacitou 80 míst. Každého z návštěvníků jistě zaujme její pozdně barokní výzdoba s freskami, která přispívá, společně s vynikající nabídkou zámecké kuchyně, k mimořádnému kulinářskému zážitku.

Cukrárna Myšák v Praze Gurmánská turistika

Cukrárna Myšák v Praze

Ambiente navazuje na prvorepublikovou tradici cukrárny Myšák ve Vodičkově ulici v Praze. Pod vedením cukráře Lukáše Pohla se v něm připravují klasické české zákusky, dorty i poháry doplněné výběrovou kávou.

Pivnice a restaurace U Labutě v Přerově Gurmánská turistika

Pivnice a restaurace U Labutě v Přerově

Grilovaná kolena, kuřecí křidélka, vepřová žebírka jsou zde běžnou součástí každého posezení. Děláme gastronomii tak, aby host mohl vnímat celou škálou pocitů, vjemů a aby uspokojila maximálně jeho potřeby.

Pivnice Výčep v Táboře Gurmánská turistika

Pivnice Výčep v Táboře

Výčep s pivem z pivovaru Obora a pochutinami z okolí Tábora. Přijďte si sem vychutnat Tábor! K pivu vám rádi nabídnou pochutiny z místního řeznictví Liška či mléčné farmy Bláhův dvůr.

Hrad Vildštejn ve Skalné u Chebu Památky

Hrad Vildštejn ve Skalné u Chebu

Hrad, jehož historie sahá do roku 1166. Moderní historie se píše od roku 2001, kdy byl hrad opraven, znovu otevřen a zpřístupněn veřejnosti.

Bistro Ramen v Brně Gurmánská turistika

Bistro Ramen v Brně

Vyzkoušejte Ramen v Brně, bistro, které se nachází v těsné blízkosti přestupního uzlu Mendlovo náměstí. Těšit se můžete na výběr ze 4 druhů Ramenů, malých misek s japonskými specialitami a dezert. Samozřejmostí je široká nabídka alko i nealko nápojů a drobný prodej surovin na domácí vaření.

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Pochutnejte si v restauracích, které jsou oceněny certifikátem, který nejlepším tuzemským restauracím a cukrárnám uděluje Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky. Jedním z hlavních kritérií je vaření a příprava jídel podle tradičních i moderních receptů české kuchyně. Projekt CzechSpecials prezentuje téměř sto certifikovaných restaurací! Českou kuchyni v rámci jednotlivých regionů představuje jako rozmanitou, plnou jedinečných pokrmů a reflektující využívání sezónních surovin.

Brandejská hospoda ve Brandýse nad Labem Gurmánská turistika

Brandejská hospoda ve Brandýse nad Labem

Menší restaurace zaměřená na to nejlepší z české gastronomie.

Restaurace a penzion Vlčárna u Krásné Lípy Gurmánská turistika

Restaurace a penzion Vlčárna u Krásné Lípy

Restaurace v krásném prostředí Národního parku České Švýcarsko. Penzion Vlčárna má rozlehlou zahradu a letní terasu s pískovištěm pro děti. V objektu se nachází stylová restaurace s kapacitou 42 míst a salónek

Restaurace a pivnice Malostranská Beseda v Praze Gurmánská turistika

Restaurace a pivnice Malostranská Beseda v Praze

Útulné prostředí restaurace, kde se každý host může cítit domácky. Styl gastronomie vychází ze základů české kuchyně, podávány jsou pokrmy a menší jídla vhodná k pivu, klasická hotová jídla, ale také vegetariánská jídla a pokrmy založené na základech racionálního stravování.

Zájezdní hostinec U Jiskrů v Kbelnici u Písku Gurmánská turistika

Zájezdní hostinec U Jiskrů v Kbelnici u Písku

Tradice zájezdního hostince v Kbelnici, který poskytoval stravu a zázemí lidem i koním na císařské cestě ze Strakonic do Prahy, sahá až do 19. století. V roce 2019 tato historie znovu ožila v moderním pojetí, pod rukama zkušeného šéfkuchaře Martina Jiskry a jeho rodiny.

Gusto Plzenka Restaurant v Brně Gurmánská turistika

Gusto Plzenka Restaurant v Brně

Gusto Plzenka Restaurant vás uvítá v novém atraktivním designu, neobvyklém uspořádání, elegantním otevřeném prostoru a s netradičním pojetím české a moravské kuchyně.

Sou100 Žižkov Gurmánská turistika

Sou100 Žižkov

Samotné slovo „sousto“ evokuje v každém člověku kousek něčeho dobrého. Je to sousto výtečného jídla. Restauraci jsme otevřeli v roce 2018, tedy v roce 100. výročí založení republiky. Není to náhoda, na toto výročí navazujeme úctou k tradici a zároveň otevíráme současnou éru s moderní kuchyní.

Sůl a řepa ve Strakonicích Gurmánská turistika

Sůl a řepa ve Strakonicích

Restaurace Sůl a řepa propojuje gastronomii a přírodu. Provozovatelé ctí zásadu, že základ kuchyně nezačíná u plotny, ale u lokálních farmářů na poli.

Brasileiro U Zelené žáby – brazilská restaurace v Praze Gurmánská turistika

Brasileiro U Zelené žáby – brazilská restaurace v Praze

Originální brazilské churrasco-rodizio rodiny Ambiente v centru Prahy. Dát si zde můžete grilované jihoamerické hovězí maso, dobroty ze salátového baru, caipirinhu či brazilské dezerty. Vše funguje na principu "sněz, co můžeš".

Eska Karlín Gurmánská turistika

Eska Karlín

Eska na Praze 8 v Karlíně je restaurace s pekárnou, která spojuje staré a nové. V moderní podobě vám přesunou na talíř to, co je běžně kolem nás – zeleninu od kořene až po listy, divoké bylinky i ohněm vypečený chleba.

Pastacaffé v Praze Gurmánská turistika

Pastacaffé v Praze

Restaurace Pastacaffé z rodiny Ambiente Group se nachází v pražské Vězeňské ulici se zaměřují na italskou kuchyni, především těstoviny. Funguje i jako kavárna – nabízí snídaně, kávu a zákusky vlastní i z Café Savoy.

Hotel a restaurace Klika v Českých Budějovicích Ubytování

Hotel a restaurace Klika v Českých Budějovicích

Rodinný hotel Klika se nachází v nejstarší historické zástavbě centra města v přímém sousedství Dominikánského kláštera, zároveň však v klidném prostředí u řeky. Hotel byl zde budován rodinou Klikových a za více než 20 let své existence se stal nedílnou součástí tohoto malebného místa.

Café Savoy v Praze Gurmánská turistika

Café Savoy v Praze

Na břehu Vltavy, nedaleko Kampy a úpatí Petřína, najdete restauraci a kavárnu Café Savoy ze známého řetězce Ambiente. Vedle široké nabídky zákusků a snídaní zde dostanete i mnoho specialit převážne francouzské kuchyně. Počátky Café Savoy sahají do konce 19. století.

Pivovarský dům Benedict v Praze Gurmánská turistika

Pivovarský dům Benedict v Praze

Nově otevřeno od srpna 2022 po rekonstrukci. Naší specialitou jsou jídla, při jejichž přípravě používáme pivo. Jako každá správná pivnice nabízíme také velký výběr menších jídel obzvláště vhodných k posezení nad oroseným půllitrem.

Restaurace U Pinkasů na pražském Novém Městě Gurmánská turistika

Restaurace U Pinkasů na pražském Novém Městě

Proslulá česká restaurace s dlouholetou tradicí se nachází jen kousek od Václavského náměstí. Pochutnat si zde můžete na specialitách tradiční české kuchyně, Plzeňském Prazdroji přímo z tanku a jistě oceníte i neopakovatelnou zdejší atmosféru.

Pizza Nuova – neapolská pizza v srdci Prahy Gurmánská turistika

Pizza Nuova – neapolská pizza v srdci Prahy

Restaurace sítě Ambiente podává pravou neapolskou pizzu – La Verace Pizza Napoletana, z čerstvých surovin, těstovinové speciality vybraných italských regionů ři vynikající saláty. Zvolit můžete menu "a la carte" anebo volnou konzumaci.

Restaurace Čestr – steakhouse z rodiny Ambiente Gurmánská turistika

Restaurace Čestr – steakhouse z rodiny Ambiente

Pečlivě vybrané hovězí maso v mnoha labužnických úpravách, Plzeň z tanku a příjemné stylové nekuřácké prostředí – to je steakhouse Čestr.

Restaurace Lokál – česká kuchyně té nejlepší kvality Gurmánská turistika

Restaurace Lokál – česká kuchyně té nejlepší kvality

Stýská se vám po klasických pokrmech české kuchyně, které se v mnoha restauracích již skoro nevyskytují? Už dlouho jste neviděli domácí houskový knedlík, nebo omáčku, která nepřišla do styku s instantním práškem? Pak je Lokál, jehož hlavní filozofií je čerstvost surovin a poctivá práce kuchařů, ta pravá volba pro vás.

Eggo Truck Brno Gurmánská turistika

Eggo Truck Brno

Restaurace se specializací na snídaně a brunch v Brně.

Crème de la Crème – nejlepší italská zmrzlina v Praze v Husově ulici Gurmánská turistika

Crème de la Crème – nejlepší italská zmrzlina v Praze v Husově ulici

Všechny recepty na italské řemeslné zmrzliny píše Honza Hochsteiger alias "pan zmrzlinka", který mnoho let pracoval v Itálii i jiných místech světa pro nejlepší italské zmrzlináře a teď s láskou vaří nejlepší zmrzliny v Praze.

Crème de la Crème v Národní ulici – Zmrzlinový salon Gurmánská turistika

Crème de la Crème v Národní ulici – Zmrzlinový salon

Honza Hochsteiger alias „pan Zmrzlinka“ má na dělání té nejlepší zmrzliny univerzitu, jako fakt! Vlastně v tom leží už od roku 2002, kdy pracoval pro italské zmrzlináře v Praze. Pak žil v Trentu a ono technické vzdělání si přivezl z Carpigiani Gelato University v Bologni.

Český folklorní rok – zvyky a tradice

Český folklorní rok – zvyky a tradice

České lidové zvyky jsou založeny na křesťanské nebo pohanské tradici, často se navíc liší kraj od kraje. Ve městech se v dnešní době udržují méně, avšak na vesnicích jsou stále velmi živé. Zvyky i tradice se nadále těší velkému zájmu všech obyvatel České republiky, pro zahraniční turisty jsou zajímavým zpestřením jejich pobytu, a to zejména přijedou–li do Česka na Vánoce, o masopustu či o Velikonocích.

Malešický mikropivovar Gurmánská turistika

Malešický mikropivovar

Pivovarská restaurace s letní zahrádkou a s odděleným salónkem až pro 50 osob, oblíbeným pro pořádání soukromých či firemních večírků. 10 rotujících výčepních kohoutů, výběrová pivotéka s lahvovými pivy z celého světa. Domácí kuchyně včetně každodenního poledního menu.

Kro Kitchen bistro & rotisserie Gurmánská turistika

Kro Kitchen bistro & rotisserie

Kro Kitchen bistro & rotisserie na Vinohradech a v Karlíně přináší kvalitní jídlo na váš každodenní stůl. Vaří se zde bez kompromisů a k surovinám se přistupuje s pokorou a respektem. Ať už si ho vychutnáte v bistru či kavárně, nebo odnesete domů v krabičce, vždycky se mu věnuje stejná péče.

Hospoda U Kalendů v pražském Podskalí Gurmánská turistika

Hospoda U Kalendů v pražském Podskalí

Hospoda U Kalendů v pražském Podskalí vznikla na začátku minulého století. Od roku 2022 je součástí rodiny Ambiente, která se snaží na pestrou tradici tohoto lokálně významného místa navázat. Přijďte ochutnat poctivá pražská jídla a pečlivě ošetřené plzeňské pivo!

Barbecue restaurace Big Smokers v Holešovicích Gurmánská turistika

Barbecue restaurace Big Smokers v Holešovicích

Big Smokers je barbecue restaurace v pražských Holešovicích. Restauraci ve stylu amerických dělnických jídelen otevřela v Dělnické ulici dvojice Tomáš Oujezdský a Silvie Jackson. Pochutnáte si tu na ikonických pochoutkách americké kuchyně.

Restaurace Pasta Fresca Gurmánská turistika

Restaurace Pasta Fresca

Italská restaurace v centru Prahy nabízí sezónní a regionální pokrmy, které z čerstvých italských surovin připravuje šéfkuchař Tomáš Mykytyn. K výtečnému jídlu si můžete vychutnat některé z unikátní sbírky jakostních italských vín.

Řeznictví a bistro Naše maso Gurmánská turistika

Řeznictví a bistro Naše maso

V řeznictví Naše maso vám nabízí to nejlepší maso, ze kterého vaří v restauracích Ambiente. Vyzrálé hovězí plemene „čestr", šťavnaté maso přeštického vepře a vlastní uzeniny, za jejichž kvalitou si stojí šéfkuchaři restaurací Ambiente.

Další aktuality

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

My Češi, malí i velcí, sladké ovocné knedlíky milujeme, dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání, které jsou velmi oblíbené. Dosud nebyl překonán rekord z roku 2018, kdy pan Radim Dvořáček spořádal ve Vizovicích za hodinu neuvěřitelných 202 švestkových knedlíků! Známý Maxijedlík pan Jaroslav Němec jich zase zvládne 30 za tři minuty. Za historií tohoto pokrmu, osvědčenými recepty i tipy na místa, kde skvělé knedlíky ochutnat, se vydejte s Kudy z nudy.
23. červen 2025 16:30
Gurmánská turistika

Tipy na jahodový zážitek v podnicích CzechSpecials

Jahodová sezóna je v plném proudu a s ní přichází ten správný čas dopřát si sladké potěšení. Svou červenou barvou a sladkou chutí patří jahody mezi oblíbené ovoce letních dnů. Od předkrmů po dezerty, přijďte ochutnat jahodové speciality do kaváren, cukráren i restaurací, které jahody zahrnuly do svých menu.
20. červen 2025 12:37
Gurmánská turistika

Letní výletní ovocný mix: tipy, kde ochutnat jahody, borůvky, maliny, meruňky a další plody léta

Také máte rádi letní sezónu už kvůli tomu, že přináší každoročně vytoužené sladké plody zahrad a lesů? Pokud tomu tak je, pak vás určitě potěší naše tipy na samosběry jahod a dalších plodů, akce, kde hlavní roli hrají borůvky anebo kam se vypravit pro třešně a meruňky. Kam pro ovoce a kde všude na ovocné zážitky natrefíte vám prozradí Kudy z nudy.
17. červen 2025 20:56
Gurmánská turistika

Lesní a luční bary: načerpejte energii uprostřed přírody

Doslova vychutnat si hezké chvíle v přírodě nabízí samoobslužné lesní a luční bary, kterých u nás překvapivě není málo. Narazíte na ně nejen na horách, ale třeba i v hlubokých lesích či na slunných loukách. Ti, kdo se o takové bary starají spoléhají na poctivost kolemjdoucích, kteří za občerstvení zaplatí do kasičky. Udělejte si výlet do některého z nich, na kouzelná místa, kde vám bude příjemně na těle i na duši.
17. červen 2025 12:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Pikniky v přírodě jsou oblíbené už od první poloviny 18. století a mají i svůj mezinárodní den! Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
17. červen 2025 8:28
Gurmánská turistika

Tradice: česká národní kuchyně a gastronomické toulky po Čechách, Moravě a Slezsku

Cestování s Kudy z nudy je často spojené s ochutnáváním českých, moravských a slezských gastronomických specialit. Jaká ale vlastně je naše národní kuchyně? Která jídla řadíme k nejoblíbenějším a po kterých se v restauracích jen zapráší? A co u nás chutná cizincům? Pojďte s námi ochutnat Českou republiku a ověřit si, že láska skutečně prochází žaludkem. Víte, že 18. červen byl ustanoven jako mezinárodní Den udržitelné gastronomie? Je příležitostí nejen k zamyšlení nad tím, jakou cestou se dostane jídlo na naše talíře, ale i příležitostí pro změnu stravovacích návyků, abychom neplýtvali tam, kde tomu můžeme zabránit.
16. červen 2025 14:03
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: cesta za chlebovou vůní: do Lenory, do Slupi i na Valašskou dědinu

Tentokrát vás portál Kudy z nudy neláká jen na vůni, ale také další inspirující zážitky. Uvidíte, jak se připravuje mouka, budete svědky zadělávání a pečení, a nakonec hotový chleba s křupavou kůrkou přímo na místě ochutnáte.
16. červen 2025 13:41
Gurmánská turistika

10 tipů, kam jít v Česku na sushi

Sushi jako nejznámější tradiční japonský pokrm se stal hitem posledních let na celém světě. Není to pouze zdravé jídlo, ale i životní styl. Ochutnat tuto delikatesu Země vycházejícího slunce můžete v sushi restauraci anebo zvolit jinou variantu: naučit se vyrábět sushi vlastnoručně v některém z kulinářských kurzů. A není vhodnější datum než 18. června – v tento den slaví od roku 2009 milovníci tohoto pokrmu Mezinárodní den sushi!
1. červen 2025 14:15
Gurmánská turistika