Tučný čtvrtek předznamenává
konec masopustu s velkými tanečními zábavami a počátek střídmého postního období před Velikonocemi. Podle tradic byli na Tučný čtvrtek lidé doma s rodinou a užívali si dobré jídlo a pití, další den odpočívali a o víkendu se pak po hlavě vrhli do víru masopustních zábav.
Tučný čtvrtek zvaný též „tučňák“ v současné době připomínají především
restaurace, které chystají tradiční menu i netradiční akce. Nabízejí tučná masitá jídla, ale gurmáni se dočkají také přídavků, „bezedné“ polévky či bůčku jako předkrmu na účet podniku.
A kam tedy zajít na pořádný oběd či večeři? Vyberte si z nabídky certifikovaných restaurací CzechSpecials!
Tučný čtvrtek je den, kdy se lidé snaží dobře najíst a napít před nastávajícím postním obdobím až do Velikonoc, aby ho přečkali v plné síle a zdraví. Tento den také předznamenává konec masopustu a počátek postního období před Velikonocemi.
Během Tučného čtvrtku se tradičně pořádají taneční zábavy a lidé tráví čas se svými rodinami, užívají si dobré jídlo a pití. Restaurace bývají otevřeny s tradičními a netradičními menu.
V roce 2024 připadá Tučný čtvrtek na 8. února.
Pro zážitek z tradiční české kuchyně se doporučuje navštívit restaurace jako Brandejská hospoda, steakhouse Čestr, Pivovarský dům Benedict, Restaurace a pivnice Malostranská Beseda, nebo Lokál.
Pivovarský dům Benedict nabízí speciality připravené s použitím piva a velký výběr menších jídel, ideálních pro posezení nad oroseným půllitrem. Restaurace byla nově otevřena po rekonstrukci od srpna 2022.
Cukrárna Myšák v Praze, pod vedením cukráře Lukáše Pohla, nabízí klasické české zákusky, dorty, poháry doplněné výběrovou kávou ve stylu prvorepublikové tradice.
Restaurace Eska v Karlíně spojuje pekárnu a moderní gastronomii. Přináší na talíř lokálně dostupné ingredience jako zeleninu, divoké bylinky a pečený chleba.
Italskou zmrzlinu podle tradičních receptů nabízí Crème de la Crème, kde 'pan zmrzlinka' Honza Hochsteiger, s mnohaletou praxí v Itálii, vaří zmrzliny v Praze.
Projekt CzechSpecials prezentuje skvělé restaurace a cukrárny certifikované Českou centrálou cestovního ruchu, podporuje vaření a přípravu jídel podle tradičních i moderních receptů české kuchyně.
Barbecue restaurace Big Smokers ve stylu amerických dělnických jídelen nabízí americké barbecue speciality, jako grilované hovězí maso, saláty z baru a americké dezerty.