
Tučný čtvrtek předznamenává
konec masopustu s velkými tanečními zábavami a počátek střídmého postního období před
Velikonocemi. Podle tradic byli na Tučný čtvrtek lidé
doma s rodinou a
užívali si dobré jídlo a pití, další den odpočívali a o víkendu se pak po hlavě vrhli do víru masopustních zábav.
Tučný čtvrtek zvaný též „tučňák“ v současné době připomínají především
restaurace, které chystají tradiční menu i netradiční akce. Nabízejí tučná masitá jídla, ale gurmáni se dočkají také přídavků, „bezedné“ polévky či bůčku jako předkrmu na účet podniku.
Na Tučný čtvrtek do restaurace!
Masopustní hostinu chystá 27. února
Bistro Karel v pražské Troji. Přijďte se pořádně najíst před tím, než se naplno pustíte do předvelikonočního půstu. Na stůl vám budou postupně nosit více než 8 jídel. Chybět nebude např.
škvarková pomazánka,
jitrnice, tlačenka,
vepřové koleno, zelné placky anebo kapustičky.
Restaurace Oblaca na Žižkovské věži má od 21. února do 2. března připravené
zimní menu s kachnou. Zdejší šéfkuchař
kachnu naplnil ravioly s velouté z červené řepy a
pečená prsa s petrželovým pyré a lanýžovo-bramborovou kroketou.

Velkou akci chystá
řetězec Ambiente. Podniky hostům nabídnou speciální nabídku v duchu tradic – od
větších porcí za standardní cenu a masitých předkrmů až po dvojité panáky a
tučných teček na závěr v podobě
dezertů. A co na vás v
Ambiente čeká? Vepřová panenka v medovo-hořčičné omáčce s křenem v
Brasileiro Slovanský dům, vepřový smash v
Burger Service,
tučný snídaňový sendvič a obědový vepřový řízek s bramborem v
Café Savoy,
pizza s trhaným vepřovým masem v
Pizza Nuova, spaghetti s toskánským špekem lardo, rajčaty a chilli ve větší porci v
Pasta Fresca,
větší porce větrníků a buchtiček v
cukrárně Myšák,
dvojitý hamburger za cenu klasického v
Naše maso nebo dvojitý holanďák v housce v
Bufetu a od 11:30 do 15:00 amuse bouche v
Pastacaffé Vězeňská.
A kam ještě zajít na pořádný oběd či večeři? Vyberte si z nabídky certifikovaných restaurací CzechSpecials!
Přečtěte si o tradičních a moderních oslavách Tučného čtvrtku v České republice a objevte jedinečné gastronomické zážitky v různých restauracích.
Tučný čtvrtek je den před masopustní nedělí, kdy se lidé snaží co nejvíce najíst a napít pro nadcházející postní období do Velikonoc.
V roce 2025 připadá Tučný čtvrtek na 27. února.
V Bistro Karel můžete ochutnat masopustní hostinu včetně jídel jako škvarková pomazánka, jitrnice, tlačenka, vepřové koleno, zelné placky a kapustičky.
Restaurace Oblaca nabízí zimní menu s kachnou, včetně pokrmů jako ravioly s kachnou a velouté z červené řepy, pečená prsa s petrželovým pyré a lanýžovo-bramborovou kroketou.
Řetězec Ambiente nabízí speciální menu, masité předkrmy a dvojité porce některých jídel a dezertů v různých svých restauracích.
CzechSpecials je projekt, který prezentuje certifikované restaurace nabízející pokrmy české kuchyně a je garantovaný spoluprací mezi Českou centrálu cestovního ruchu a Asociací kuchařů a cukrářů České republiky.
Zámecká restaurace nabízí pozdně barokní výzdobu s freskami a vynikající nabídku zámecké kuchyně, což přispívá k mimořádnému kulinářskému zážitku.
Crème de la Crème nabízí italské řemeslné zmrzliny připravované podle tradičních receptů.
Restaurace Eska Karlín spojuje staré a nové v gastronomii, přináší na talíř lokální suroviny od zeleniny po divoké bylinky a vypečený chléb.
V restauraci Brasileiro U Zelené žáby se můžete těšit na brazilské churrasco-rodizio, což zahrnuje grilované jihoamerické maso a dezerty.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.