ÚvodAktualityNevíte, kam za dobrým jídlem? Vyzkoušejte tipy na oběd či večeři jako od maminky
Gurmánská turistika

Nevíte, kam za dobrým jídlem? Vyzkoušejte tipy na oběd či večeři jako od maminky

Vzpomínáte na dobroty, které vám vařila maminka nebo babička nebo na nepřekonatelný oběd či večeři v nově objevené restauraci? Poradíme vám vyrazit za dobrým jídlem a pitím. Nabízíme vám tipy na oblíbené restaurace, hospody a kavárny. Pokud máte vlastní tip, podělte se o něj s námi...
Restaurace Plzeňka Carlsbad Gurmánská turistika

Restaurace Plzeňka Carlsbad

Plzeňka Carlsbad nabízí širokou škálu pokrmů, které jistě potěší každý mlsný jazýček a tankové pivo renomované značky Pillsner Urquell je perfektním doplňkem vašeho jídla. Díky své útulné atmosféře a přátelské obsluze je Plzeňka Carlsbad ideálním místem pro setkání s přáteli a rodinou.

Tradiční česká restaurace Skanzeen Gurmánská turistika

Tradiční česká restaurace Skanzeen

Tradiční česká restaurace v srdci Brna. Dopřejte si dokonalé recepty a gurmánský zážitek v podání receptů našich babiček a bábinek. Vyzkoušejte tradiční Lokše s bryndzou. Tradiční Halušky nebo klasické Slovenské pirohy. Dopřejte si chvilku jen pro sebe a své blízké a zastavte se na tradiční kuchyni.

Zájezdní hostinec U Jiskrů v Kbelnici u Písku Gurmánská turistika

Zájezdní hostinec U Jiskrů v Kbelnici u Písku

Tradice zájezdního hostince v Kbelnici, který poskytoval stravu a zázemí lidem i koním na císařské cestě ze Strakonic do Prahy, sahá až do 19. století. V roce 2019 tato historie znovu ožila v moderním pojetí, pod rukama zkušeného šéfkuchaře Martina Jiskry a jeho rodiny.

Dvůr Hoffmeister Číčovice – za jídlem, odpočinkem i koňmi Gurmánská turistika

Dvůr Hoffmeister Číčovice – za jídlem, odpočinkem i koňmi

Vypřáhněte, užijte si klidu a pohody a pochutnejte si v naší rustikální umělecké gurmánské restauraci. Milovníci koní mohou navštívit naše stáje a děti se projet na poníkovi.

Plavecká Polévka Gurmánská turistika

Plavecká Polévka

Na pražské Výtoni můžete navštívit bistro, kde tvoří polévky hlavní portfolio denního menu. Skvělé místo na oběd, ale také odpolední posezení. Očekávat můžete dobře fungující zařízení s jasným konceptem a stálou kvalitou.

Restaurace Field na Starém Městě pražském Gurmánská turistika

Restaurace Field na Starém Městě pražském

V samém srdci Starého Města pražského, uprostřed Foglarových "Stínadel" najdete na rohu ulic Kozí a U Milosrdných restauraci Field. Zakládá si na původních farmářských sezónních surovinách, přírodních postupech a tradičních receptech v netradičním pojetí.

Hospoda Kyčerka ve Velkých Karlovicích Gurmánská turistika

Hospoda Kyčerka ve Velkých Karlovicích

V jedinečné stylové hospodě Kyčerka si můžete dopřát gurmánský zážitek z poctivé domácí valašské kuchyně. V nádherném interiéru zbrusu nové hospody ochutnáte tradiční krajové speciality, které vám budou servírovány přímo z pece nebo udírny.

V Zátiší – stabilní hvězda pražské gastronomie Gurmánská turistika

V Zátiší – stabilní hvězda pražské gastronomie

V Zátiší je tajemství chutí! Na vynikající chuť jídel se můžete V Zátiší vždy spolehnout. Nechte se zas a znovu okouzlit tradičně netradiční českou i mezinárodní kuchyní.

Hotel Aplaus v Litomyšli – propojení luxusu a historie se současností Ubytování

Hotel Aplaus v Litomyšli – propojení luxusu a historie se současností

Hotel Aplaus vznikl rekonstrukcí a dostavbou tří památkově chráněných objektů v historickém centru Litomyšle. Právě propojení a dialog bohaté historie se současností se staly mottem hotelu Aplaus.

Restaurace a penzion U Sapíků Klokočná Gurmánská turistika

Restaurace a penzion U Sapíků Klokočná

V restauraci se podává moderní česká a staročeská kuchyně. Každý měsíc je zpestřena gastronomickými akcemi. Všechny pokrmy jsou připravovány ve zcela moderní kuchyni, z čerstvých, kvalitních surovin a přírodních dochucovadel.

Restaurace Mlýnec – gastronomické zážitky nedaleko Karlova mostu Gurmánská turistika

Restaurace Mlýnec – gastronomické zážitky nedaleko Karlova mostu

Čeká na vás nejlepší místo v Praze a netušený kulinářský zážitek. Mlýnec je nejmladší restaurací společnosti Zátiší Catering Group s vyhlášenou mezinárodní kuchyní Marka Purkarta.

Pension Angusfarm Soběsuky Ubytování

Pension Angusfarm Soběsuky

Pension je vybudován v půdních prostorách restaurace s venkovskou atmosférou, na jejímž místě již v roce 1674 stála panská krčma. V restauraci máte možnost ochutnat steaky připravené z hovězího masa masného plemene Aberdeen Angus z ekologického chovu farmy Šumavský Angus.

Restaurace U Salzmannů v Plzni Gurmánská turistika

Restaurace U Salzmannů v Plzni

Zveme vás k návštěvě nejstarší plzeňské pivnice, jejíž historie sahá až do 17. století.

Bukovanský mlýn – areál zážitků pod lopatkami Zážitky

Bukovanský mlýn – areál zážitků pod lopatkami

Rozhledna ve stylu větrného mlýna holandského typu vysoká 15 m je zdaleka viditelnou dominantou nad obcí Bukovany. Kolem mlýna vyrostl areál hotelu s restaurací nabízející krajovou kuchyni, jízdy na koních, zahrát si zde můžete také minigolf.

Hospoda Na Spilce Gurmánská turistika

Hospoda Na Spilce

Přijměte pozvání do legendární Hospody Na Spilce, která se nachází v prostorách bývalých kvasných sklepů pivovaru Plzeňský Prazdroj a patří mezi největší hospody v Česku. Po více než dvouleté pauze má hospoda znovu otevřeno a nabízí menu s moderní českou kuchyní!

Restaurace Na Kopci Gurmánská turistika

Restaurace Na Kopci

Michelin Bib Gourmand. To je ocenění, kterým se může pyšnit malý rodinný podnik v Praze. Toto ocenění ve zkratce znamená, že restaurace nabízí vynikající jídlo za rozumné ceny. V menu najdete speciality české a francouzské kuchyně založené na sezónních a lokálních surovinách.

Restaurace U Pinkasů na pražském Novém Městě Gurmánská turistika

Restaurace U Pinkasů na pražském Novém Městě

Proslulá česká restaurace s dlouholetou tradicí se nachází jen kousek od Václavského náměstí. Pochutnat si zde můžete na specialitách tradiční české kuchyně, Plzeňském Prazdroji přímo z tanku a jistě oceníte i neopakovatelnou zdejší atmosféru.

Masné krámy – známá českobudějovická restaurace Gurmánská turistika

Masné krámy – známá českobudějovická restaurace

Restaurace s proslulou kuchyní si zakládá na staročeských recepturách, a na světoznámé značce piva Budweiser Budvar. V dávné minulosti sloužil objekt k prodeji masa a masných výrobků. Oblíbená českobudějovická restaurace je zde od roku 1953.

Restaurace Entrée Olomouc Gurmánská turistika

Restaurace Entrée Olomouc

Pro jedinečného hosta jedinečnou nabídku, to je poselství restaurantu Entrée. Nechejte se unést unikátním konceptem inspirovaným přírodou. Ve spojení s neotřelým interiérem a profesionálním servisem si každý host naplno vychutná nezapomenutelné gastronomické zážitky.

Hrabalova hájenka – Restaurace Hájenka Kersko Gurmánská turistika

Hrabalova hájenka – Restaurace Hájenka Kersko

Hrabalova hájenka je restaurace v chatové osadě Kersko. Známá je díky spisovateli Bohumilu Hrabalovi, protože se v ní odehrává spousta jeho příběhů.

Restaurace Lokál – česká kuchyně té nejlepší kvality Gurmánská turistika

Restaurace Lokál – česká kuchyně té nejlepší kvality

Stýská se vám po klasických pokrmech české kuchyně, které se v mnoha restauracích již skoro nevyskytují? Už dlouho jste neviděli domácí houskový knedlík, nebo omáčku, která nepřišla do styku s instantním práškem? Pak je Lokál, jehož hlavní filozofií je čerstvost surovin a poctivá práce kuchařů, ta pravá volba pro vás.

Restaurace Dobrá bašta Gurmánská turistika

Restaurace Dobrá bašta

Dobrá bašta v Litoměřicích nabízí typickou prvorepublikovou kuchyni, která byla sebevědomá, bohatá a různorodá, avazovala na to dobré, co se tu dochovalo z dob mocnářství, a promítaly se do ní kontakty se západní Evropou, zejména Francií a Anglií.

Knížecí pivovar Plasy Gurmánská turistika

Knížecí pivovar Plasy

Knížecí pivovar Plasy se nachází v části prostorů bývalého pivovaru v areálu kláštera v Plasích. Navázal tak na několika set let starou pivovarnickou a sladovnickou tradici na severním Plzeňsku.

Restaurace a pension Babiččina zahrada v Průhonicích Gurmánská turistika

Restaurace a pension Babiččina zahrada v Průhonicích

Babiččina zahrada je restaurace v kouzelném prostředí a fantastickou českou prvorepublikovou kuchyní. Nabízí také ubytování ve stylovém pensionu a pořádání firemních i soukromých akcí.

Plzeňská restaurace U Sedlerů Gurmánská turistika

Plzeňská restaurace U Sedlerů

Tradiční restaurace na Karlově náměstí v Praze s českou kuchyní a plzeňským Prazdrojem, která se specializuje na poctivý český guláš.

Domácí restaurace Martina Hájka v Moravském Krasu Gurmánská turistika

Domácí restaurace Martina Hájka v Moravském Krasu

Z malé vinotéky v Holštejně postupně vznikla rodinná restaurace, kde se o víkendu griluje.

Hotel Zlatá Hvězda – harmonie v Litomyšli Ubytování

Hotel Zlatá Hvězda – harmonie v Litomyšli

Litomyšl přitahuje od nepaměti jakoby magickou silou osobnosti, které mají co dát tomuto světu v hudbě, v umění, v politice. Hotel Zlatá Hvězda leží přímo v historickém centru města.

Restaurace Jana Punčocháře U Matěje Gurmánská turistika

Restaurace Jana Punčocháře U Matěje

Šéfkuchař Jan Punčochář, který působil mimo jiné i ve vyhlášených restauracích Le Terroir nebo Grand Cru, otevřel novou restauraci U Matěje v Praze 6, na Hanspaulce. V příjemném prostředí si vychutnáte vynikající speciality moderní i tradiční české kuchyně.

Restaurace U Reinerů v Písku Gurmánská turistika

Restaurace U Reinerů v Písku

Plzeňská restaurace U Reinerů se nachází v historickém centru Písku. Nabízí to nejlepší ze staročeské i české kuchyně a širokou nabídku piva, vína i nealkoholických nápojů.

Hostinec U Semináru v Brně Gurmánská turistika

Hostinec U Semináru v Brně

Hostinec U Semináru je stylovou restaurací s jedinečnou atmosférou, plzeňským pivem na čepu a tradiční kuchyní inspirovanou Rakousko – Uherskem.

Zbojnická koliba v Trojanovicích Gurmánská turistika

Zbojnická koliba v Trojanovicích

Zbojnická koliba je tradiční valašská dřevěnice situovaná v obci Trojanovice, v horském sedle Pindula, v těsné blízkosti vrcholů Radhoště a Velkého Javorníku. Je místem pro opravdové milovníky hor a přírody. Krom výborného jídla si z letní zahrádky můžete vychutnat i krásné výhledy. 

Koliba Pod Horů na Dolní Bečvě Gurmánská turistika

Koliba Pod Horů na Dolní Bečvě

Pod masivem hory Radhošť v Beskydech objevíte kolibu Pod Horů, která vám nabídne tradiční valašskou kuchyni. U koliby je louka s houpačkami pro děti, ohniště s možností opékání a parkoviště. Celý areál se na noc uzavírá.

Hostinec Depo v Českém Krumlově Gurmánská turistika

Hostinec Depo v Českém Krumlově

Hostinec Depo se nachází v městské části Latrán, v těsné blízkosti hotelu Latrán, přímo pod českokrumlovským zámkem.Svou polohou a určením je místem pro příjemné strávení času s možností ochutnat kvalitní českou kuchyni v přijatelné cenové relaci a v originálním prostředí.

Divinis – italská restaurace Zdeňka Pohlreicha Gurmánská turistika

Divinis – italská restaurace Zdeňka Pohlreicha

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich při přípravě jídla klade důraz na užití nejlepších surovin, které zpracovává šetrnými postupy dle zásad italské kuchyně.

Hotel a restaurant Sv. Hubert v Božím Daru Gurmánská turistika

Hotel a restaurant Sv. Hubert v Božím Daru

V centru Božího Daru najdete pohodovou atmosféru, stylově zařízené pokoje a kvalitní služby Hotelu a restaurantu Sv. Hubert. Hotel leží nedaleko lyžařských vleků i upravených běžeckých stop. Svým hostům nabízí komfortní ubytování, příjemné rodinné prostředí a vysoce kvalitní služby.

Zas a znova Gurmánská turistika

Zas a znova

Kamarádi Karel Šimůnek a Petr Hajný vystřídali tolik špičkových restaurací, až si na „stará kolena“ otevřeli svůj podnik, kde chtějí lidi rozmazlovat tak, aby se k nim zas a znova vraceli.

Restaurace Pivovar Kytín Gurmánská turistika

Restaurace Pivovar Kytín

Útulná rodinná restaurace s vlastním minipivovarem. Specializuje se na tradiční českou kuchyni s důrazem na lokální a sezonní suroviny.

Švejk restaurant u Zimů Gurmánská turistika

Švejk restaurant u Zimů

Navštivte stylovou restauraci, která je součástí a zárověn vzorovým zařízením franchesingového gastronomického konceptu Švejk restaurant.

Restaurace Dačický – staročeská kuchyně a jiné dobroty v Kutné Hoře Gurmánská turistika

Restaurace Dačický – staročeská kuchyně a jiné dobroty v Kutné Hoře

Staročeská stylová restaurace Dačický nabízí tradiční české a staročeské pokrmy, šest druhů piv, moravská vína. Své jméno restaurace zdědila po Mikuláši Dačickém z Heslova (1555 – 1626), nejslavnějším kutnohorském rodákovi, renesančním bouřlivákovi, pijákovi a milovníkovi žen.

Švejk Restaurant v Telči Gurmánská turistika

Švejk Restaurant v Telči

Švejk restaurant v Telči se nachází v historických prostorách provozních budov telčského zámku. Objekt byl vybudován Zachariášem z Hradce již v roce 1554. Po dlouhou dobu tyto prostory sloužily jako provozní sklady a sklepní místnosti.

Další aktuality

Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví

V mnoha českých domácnostech to již od konce listopadu voní vanilkou, skořicí a čokoládou. České hospodyně zachovávají tradici, že na vánočním stole musí být nejméně tolik druhů vánočního cukroví, kolik je členů rodiny, kteří usednou ke štědrovečerní večeři. A některé přebornice pečou i více než dvacet druhů… Zamysleli jste se ale někdy nad tím, na čem si vlastně pochutnáváme? Kde se vzaly názvy jako medvědí pracny, marokánky, vosí hnízda anebo proč se pečou zrovna vanilkové rohlíčky? Všechny tyto otázky se pokusí objasnit Kudy z nudy.
20. listopad 2024 13:00
Gurmánská turistika

Nejoblíbenější vánoční cukroví aneb, kde se v Česku vzala tradice vánočních perníčků?

Snad na žádném štědrovečerním stole v Česku nechybí vánoční cukroví. S jeho přípravami se však musí začít poměrně brzy, a tak mnohdy již s prvním adventním víkendem začíná přímo maraton pečení. Jaké druhy cukroví patří mezi nejtypičtější pro české Vánoce a které připravovaly už naše babičky?
18. listopad 2024 19:41
Gurmánská turistika

Kam na nejlepší a nejchutnější podzimní gastronomické akce? Tipy, které v listopadu potěší gurmány i mlsaly!

Podzim je potřeba si vychutnat, a to doslova. Netradiční dobroty z různých koutů světa i domácí speciality budete moci vyzkoušet na listopadových gastronomických akcích. Nechejte se inspirovat a potěšte v listopadu svoje chuťové buňky.
14. listopad 2024 9:11
Gurmánská turistika

Svatý Martin je tu – a s ním mladá vína a tradiční husa!

Dne 11. listopadu se každoročně slaví svatý Martin, který podle tradice má přivézt první sníh, mladá vína a husí pochoutky. Letos světec přivezl opravdu zimní počasí, které během noci nevylučuje sněhové srážky v horských polohách. Koštování mladého vína, martinské trhy i husí speciality ale budou určitě! Kam se za dobrotami vypravit vám pradí Kudy z nudy, a nezapomeneme ani na připomenutí života svatého Martina a nejznámější legendy s ním spojené!
11. listopad 2024 10:00
Gurmánská turistika

Velký přehled výletů za svatým Martinem, vínem a pečenými husami napříč Českem

Přiveze letos svatý Martin do Česka sníh? I když to vypadá, že by to stihnout mohl, s jistotou to tvrdit nemůžeme. Ale už teď je jisté, že společně s ním dorazí 11. listopadu v průvodu svatomartinská vína, pečené husy a zábava pro malé i velké. Oblíbený svátek všech milovníků vín připadne letos na pondělí, ale Svatomartinská vína se začnou prodávat již v pátek 8. 11. 2024. Za svatomartinskými oslavami, kratochvílemi a radovánkami vás zve portál Kudy z nudy.
8. listopad 2024 20:51
Gurmánská turistika

České značky: Mlékárny Hlinsko, značka Tatra a Piknik, Pikao a Jesenka

Jesenka, Piknik a Pikao, mléko, máslo, smetany a tvarohy, mléčné dezerty a nápoje, zmrzliny a ledové tříště: to je hlavní sortiment Mlékárny Hlinsko. Seznamte se na Kudy z nudy s podnikem, který na trh dodává výrobky s tradiční českou značkou Tatra!
30. říjen 2024 1:51
Gurmánská turistika

Připomeňte si Mezinárodní den kuchařů návštěvou dobré restaurace

Mezinárodní den kuchařů, který připadá na 20. října, patří všem kuchařům, ať už se jedná o profesionální mistry svého řemesla anebo nadšeným hobby kuchtíkům, kteří vaří prostě proto, že je vaření baví. Oslavte tento den třeba tím, že si zajdete do vyhlášené restaurace na něco dobrého. Tipy na ty nejvyhlášenější restaurace, hospody a hospůdky vám přináší Kudy z nudy.
20. říjen 2024 7:06
Gurmánská turistika

Připravte se na Svatomartinská vína ročníku 2024! Budou skvělá – vyniknou svěží chutí a vysokou kvalitou

Den otevření prvních Svatomartinských vín, 11. listopad 2024, se blíží a moravští a čeští vinaři hlásí dobré zprávy. Tradičně se první Svatomartinská vína otevírají 11. listopadu v 11 hodin na mnoha slavnostních akcích po celém Česku. Letos připadá 11. 11. na pondělí, prodeje Svatomartinských vín ročníku 2024 tak budou zahájeny už v pátek 8. 11. Pod značkou Svatomartinské mohou vinaři vyrábět pouze vína suchá s odpovídajícími vlastnosti, jakými jsou právě svěžest a ovocitost. Na to dohlíží každoročně odborná komise, která rozhoduje, zda dané víno odpovídá požadavkům a může známku Svatomartinské používat.
19. říjen 2024 9:49
Gurmánská turistika