
Zatímco některé výlety končí na parkovišti, jiné mají sladkou tečku.
Zámecké a klášterní kavárny už dávno nejsou jen „čekárnami“ na prohlídku. Často bývají tím nejpříjemnějším místem celého výletu – a občas i malým důvodem, proč se do těchto míst vrátit znovu. Staly se prostorem, kde památky dýchají i bez průvodců. Místem, kde si místo dalšího turistického cíle zvolíte chvíli pro sebe. A možná taky druhý dort.
Na
Kudy z nudy jsme pro vás vybrali ty nejzajímavější – podle
atmosféry, nabídky, vůně, příběhů, jmen i toho, jak se jim daří spojit staré s novým.
Kde kavárny tvoří příběh místa

Procházka
zámeckým parkem, poslední cinknutí klíče ve dveřích slavnostního sálu… A pak ticho. Nebo spíš
ticho s vůní kávy. V historických kulisách vyrůstají
kavárny, které nevnucují pozlátko, ale nabízejí
autentický zážitek – ať už jde o domácí koláče nebo porcelán po babičce. Někde pečou podle starých zámeckých kuchařek. Jinde vám zákusek naservírují na porcelán po hraběti. Na
Kudy z nudy známe kavárny, které přetvářejí dědictví s pokorou i nápadem! Kde je najdete?
- Skvělou zámeckou cukrárnu mají na zámku Milotice, který je spojený hlavně s kastelánem Emilem Bočkem a příběhem o Poslední aristokratce. Jednak tu kromě moderních odlehčených zákusků můžete ochutnat i dobroty připravené podle dobových receptur, které prozradily staré zámecké cukrářky, jednak má několik velkých místností, zařízených ve stylu vintage.
- Zámecká kavárna v klasicistní budově Úřednického domu na zámku Ploskovice se jmenuje Café Páv. Kromě toho, že nabízí lokální suroviny, příjemnou obsluhu, dobrou kávu a posezení v interiéru nebo pod arkádami, tak její název také napovídá, s jakými zvířaty se v zámeckém parku potkáte. Pozor, sbírání pavích peříček roztroušených po trávnících se může zvrtnout doslova ve zlatou paví horečku!
- Na zámku Blatná můžete navštívit kavárnu s originálním názvem. Zámecká kavárna Oh My Deer Café je skvělou tečkou za procházkou rozlehlým zámeckým parkem s daňky, pávy a alpakami.
- Výbornou Zámeckou cukrárnu objevíte na zámku Potštejn. Kromě kávy z Frolíkovy ruční pražírny tu ochutnáte pravou horkou čokoládu, domácí zákusky i skvělou zmrzlinu.
- V areálu Nového zámku v Kostelci nad Orlicí je otevřená Toniova kavárna, která nabízí teplou i studenou kuchyni. Občerstvení určitě uvítají ti, kteří vyrazí na procházku rozlehlým zámeckým parkem.
Kavárny s vůní bylinek, růží a levandule

Když byl
zámek Častolovice v restituci navrácen
Dianě Phipps Sternbergové, ta hned začala po celém parku vysazovat stromy, okrasné keře a hlavně
růže. V
růžové zahradě byste jich prý napočítali kolem dvou set druhů. Na
zámeckém nádvoří vznikla útulná
zámecká kavárna, kde voní káva, koláče a k tomu tiše hraje hudba. Častolovice jsou zkrátka místo, kde návštěva nekončí prohlídkou, ale pokračuje šálkem cappuccina, zákuskem a pohledem do
vodní zahrady s rybníkem a ostrůvkem. Na jeho břehu stojí
altán Gloriet, další místo k občerstvení a příjemnému posezení. V blízkosti se nachází
dětské hřiště s prolézačkami, houpačkami a klouzačkami, jen o kousek dál je
obora a minizoo.
Na
Kudy z nudy ovšem víme i o dalších
kavárnách, kde to kvete a voní:
Zámecké kavárny s duší (a jménem!)

Někde si kávu vychutnáte v oranžerii s výhledem na zahradu, jinde ve sklepě s původními klenbami. Společné mají jedno: nejsou to rychlé občerstvovny. Jsou to zážitky. Třeba jako zámecká
kavárna Della Porta na
zámku Libochovice. Vedle dezertů, moučníků a dortů, připravovaných na tradičních a poctivých základech, ovšem zcela inovativních chutí, ochutnáte spoustu dalších dobrot. A proč
Della Porta? Název kavárna zvolila podle
stavitele a architekta Antonia Della Porty, který na žádost
knížete Ditrichštejna upravil poslední vzhled zámku.
Na
Kudy z nudy ovšem známe další
zámecké kavárny zvučných jmen:
- V přízemí severního křídla zámku Štáblovice, kde až do 20. století bývala zámecká kuchyně, dnes sídlí Caffé Lescourant. Jméno připomíná někdejší majitele Štáblovic z rodu Lescourant de la Rochelle. Přímo v kavárně nebo na přilehlém nádvoří zámku si můžete vychutnat výběrovou kávu, domácí zákusky a v neposlední řadě genia loci jedinečného místa.
Kavárna s čokoládovým příběhem

Ještě než vás kastelán odvede do slavnostního sálu, nebo než se ze zámecké knihovny vrátíte zpátky na zem, zastavte se. Klidně na kávu. Zámecké kavárny nejsou jen čekárnami na historii, jsou jejím voňavým dozvukem. Třeba v kavárně na
zámku Hrádek u Nechanic, kde se podíváte na návštěvu k
rodu Harrachů.
Čokoládu vám samozřejmě nabídnou skoro v každé zámecké kavárně, ale tady vám k ní přidáme i báječný příběh. Právě
Harrachové totiž byli ti, kdo
čokoládu přivezli do českých zemí. Může za to
Arnošt Vojtěch Harrach (1598–1667), nejdéle působící pražský arcibiskup (1623–1667) a kardinál. Čokoládu poprvé ochutnal v létě roku 1644 na návštěvě u svého přítele v Římě. Sladká a hustá dobrota mu zachutnala natolik, že se rozhodl přivést tuto pochutinu do
Prahy a podělit se o nevšední zážitek se svými přáteli. Čokoláda vzbudila takové nadšení, že se stala oblíbenou kratochvílí a arcibiskupova rezidence proslula jako místo, kde se labužníci nad šálkem horké čokolády rádi scházeli. Arnošt Vojtěch podrobil dokonce exotický nápoj různým experimentům, zkoumal třeba léčivé účinky čokolády za odborného dohledu svého lékaře. Harrachové se vzápětí díky svým dobrým stykům se španělským dvorem stali jedním z hlavních distributorů čokolády na český a vídeňský šlechtický dvůr.
Na
Kudy z nudy ale víme o dalších
čokoládových kavárnách:
- Další zámek a další čokoláda: Zámecká čokoládovna Chocolaterie Chapeau u zámku Vizovice nabízí vynikající čokoládové speciality. Kromě čokoládových pralinek a figurek chuťovým buňkám zalahodí také horká čokoláda různých příchutí, výborná káva nebo originální poháry.
- Čokoládu ochutnáte také při posezení v kavárně Čokoládové království kousek od zámku Buchlovice. Nejenže vaří výbornou kávu, ale hlavně je tam čokoládovna, kde vyrábějí výbornou čokoládu a čokoládové pralinky, tudíž pro milovníky sladkostí ďábelská kombinace a možná i konec výletu – dokážete je přinutit k odchodu?
Kavárny za klášterními zdmi: ticho, dort a levandulový sirup

Místa, kde čas plyne jinak: to jsou
kavárny ukryté v klášterech. V posledních letech se staly vyhledávanými oázami – nejen jako „doplněk“ k prohlídce, ale jako cíl sám o sobě. Když se usedá ke kávě pod gotickou klenbou, změní se i způsob, jakým ji pijeme. V klášterních kavárnách voní levandule, med i ticho. Čas s výhledem do klášterního dvora, který pamatuje třeba
benediktiny, zkrátka plyne jinak. Vypravte se k benediktinům na
kávu a pivo třeba do
Břevnovského kláštera.
Podívejte se na
Kudy z nudy na další
klášterní kavárny! Některé z těchto kaváren žijí i mimo sezónu. Přijdete jen na koláč, ale odcházíte s hlavou plnou příběhů.
Prožijte kouzelné okamžiky v zámeckých a klášterních kavárnách, kde se snoubí historie, kultura a výjimečné gastronomické zážitky.
Zámecké a klášterní kavárny nabízí kvalitní kávu, domácí koláče, posezení v historických prostorách plných patiny a okouzlující atmosféry. Tato místa jsou často vrcholem návštěvy a důvodem pro další návrat.
Café Páv se nachází v klasicistní budově Úřednického domu na zámku Ploskovice. Kavárna nabízí kvalitní kávu, domácí limonády a jedinečnou atmosféru pod arkádami, odkud můžete sledovat paví pera ve zámeckém parku.
Oh My Deer Café se nachází na zámku Blatná a nabízí příjemné posezení po procházce zámeckým parkem, který je domovem daňků, pávů a alpak. Kavárna je známá svým originálním názvem a kvalitní nabídkou.
Na zámku Milotice se nachází kavárna, která podává moderní zákusky, ale také speciality připravené dle dobových receptur, které zdejší cukrářky znovuobjevily.
V Toniově kavárně můžete kromě kvalitní kávy vychutnat teplé i studené pokrmy, což ocení návštěvníci po procházce rozlehlým zámeckým parkem.
Kavárna U bylinkové zahrádky nabízí jedinečné spojení vůní mleté kávy a bylinek ze zahrádky s vyhlášenými panini a palačinkami, což je zážitek pro všechny smysly.
Na zámku Hrádek u Nechanic můžete ochutnat čokoládu s příběhem. Harrachové, kteří zámek obývali, jsou známí tím, že přinesli čokoládu do Českých zemí z Itálie v 17. století.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.