ÚvodAktualityProdukty z farmy, regionální dobroty a nápoje: 50 tipů, kam za ochutnávkami všeho možného po Česku
farmářské produkty, Kudy z nudy
Gurmánská turistika

Produkty z farmy, regionální dobroty a nápoje: 50 tipů, kam za ochutnávkami všeho možného po Česku

Pojďte se dívat a ochutnávat, co jste ještě neviděli a neochutnali. Vychutnejte si jedinečné vzorky vín, piva, sektů, likérů, koktejlů, výrobků z medu, vynikající marmelády, čokoládu nebo lahodné čaje a spoustu dalších regionálních produktů. Farmářské i regionální produkty jsou nyní tak blízko!
Eden – zábavní a poznávací park na Vysočině Zážitky

Eden – zábavní a poznávací park na Vysočině

Z dříve chátrajícího statku Mitrovských v Bystřici nad Pernštejnem vyrostlo nové ekologické centrum, které je rájem interaktivní zábavy a poznání pro celou rodinu. Jen v Edenu zažijete poutavou cestu časem na lince minulost – přítomnost – budoucnost. Vše si přitom můžete osahat a vyzkoušet.

Bylinkový ráj Sonnentor v Čejkovicích Zážitky

Bylinkový ráj Sonnentor v Čejkovicích

Navštivte místo, kde roste radost už tři desítky let. V tomto voňavém návštěvnickém centru firmy Sonnentor objevíte kouzlo výroby biočajů a biokoření a zažijete radost na vlastní kůži.

Čokoládovna Troubelice Gurmánská turistika

Čokoládovna Troubelice

Rodinná výrobna pravé čokolády se nachází v Troubelicích na Moravě. Můžete zde navštívit stylovou prodejnu s malou kavárnou a zakoupit rozmanité výrobky, posedět u šálku výběrové ekvádorské kávy, kakaa a dalších dobrot.

Minipivovar Tvarg ve Velké Bystřici Gurmánská turistika

Minipivovar Tvarg ve Velké Bystřici

Na místech bývalého zámeckého pivovaru ve Velké Bystřici se dnes zase vaří pivo, pivovarské sklepy mají za sebou zdařilou rekonstrukci, prvním Tvarg ležákem v listopadu 2020 byla tradice zase obnovená.

Řemeslná tvarůžkárna ve Velké Bystřici Gurmánská turistika

Řemeslná tvarůžkárna ve Velké Bystřici

Pod valenými klenbami v prostorech bývalých pivovarských sklepů vznikla na jaře 2021 nová sýrárna.

Tvarůžková cukrárna v Lošticích Gurmánská turistika

Tvarůžková cukrárna v Lošticích

Už jste ochutnali tvarůžkovou kremroli? A co Loštický koláček s povidly? Tvarůžková cukrárna nabízí netradiční zpracování Olomouckých tvarůžků, které nadchne nejen milovníky tohoto aromatického sýru. Toto jedinečné místo nesmíte v Lošticích vynechat.

Salon vín České republiky na zámku ve Valticích Zážitky

Salon vín České republiky na zámku ve Valticích

Ta nejlepší moravská a česká vína v romantickém prostředí zámku ve Valticích vytváří znamenitou kombinaci, která okouzlí snad každého návštěvníka jižní Moravy a také vína. Zrekonstruovaný a na míru uzpůsobený sklep zámku Valtice ukrývá 100 nejlepších vín z celého Česka pro aktuální sezónu.

Bio farma Menšík v Beskydech Životní styl

Bio farma Menšík v Beskydech

Rodinná farma Menšík leží v krásném prostředí Beskyd na úpatí hory Ondřejník. Můžete využít ubytování v plně zařízeném apartmánu a přitom nahlédnout do života farmy, která chová krávy a produkuje bio mléko.

Farma Košík – ostrůvek Slovenska ve Středních Čechách Životní styl

Farma Košík – ostrůvek Slovenska ve Středních Čechách

Na biofarmě Košík můžete strávit pohodovou dovolenou s dětmi a společně sledovat život na farmě. O ovce se starají tři bačové ze Slovenska. Hlavní bača do středních Čech přivezl rodinné stříbro – generacemi nabyté zkušenosti z chovu ovcí a přípravy několika druhů ovčích sýrů.

Biofarma Sasov Životní styl

Biofarma Sasov

Bio farma v Sasově u Jihlavy se věnuje chovu prasat, skotu, ovcí a koní. V posledních letech nabízí bio vepřové i vyzrálé bio hovězí maso z venkovního chovu a vlastních faremních jatek, bio uzeniny z vlastního masa, stejně jako bio brambory.

Levandulový statek Bezděkov Životní styl

Levandulový statek Bezděkov

Lukášovi a Veronice, kteří žijí na statku v Bezděkově přišlo líto nevyužívat okolní pole smysluplně a rozhodli se na něm vysázet levanduli a pole přihlásit k bio certifikaci. Dnes zde najdete prosperující statek, kam můžete přijít na prohlídku, krámeček a v obci Levandulovou expozici a galerii.

Prohlídka pivovaru Pilsner Urquell Zážitky

Prohlídka pivovaru Pilsner Urquell

Věděli jste, že ležák Pilsner Urquell inspiroval více než dvě třetiny všech světových piv, dodnes označovaných jako pils, pilsner, pilsener? Přijďte na prohlídku pivovaru Plzeňský Prazdroj a poznejte příběh legendy zrozené v roce 1842.

Bitcoin Coffee Gurmánská turistika

Bitcoin Coffee

Bitcoin Coffee v bývalé průmyslové oblasti v Holešovicích, je open source kavárnou, místem pro otevřené setkávání a diskuzi. Servírují zde pouze výběrovou kávu, tedy tu, o kterou je maximálně pečováno od kávového keře, až po pražení v předních evropských pražírnách.

Mana čokoládovna v Krásné Lípě Gurmánská turistika

Mana čokoládovna v Krásné Lípě

Čokoládovna Mana Krásná Lípa, sociální podnik nabízí předvádění ruční výroby čokoládových bonbónů, prodej ručně zhotovované pravé čokolády a originální regionální čokoládové výrobky. V dílně Čokoláda na dotek si můžete po předchozím objednání čokoládu odlít, dochutit, zabalit a odnést.

Čokoládové zážitkové centrum v Průhonicích – Chocolate Experience Center Zážitky

Čokoládové zážitkové centrum v Průhonicích – Chocolate Experience Center

V Průhonicích naleznete vzdělávací a zábavní Chocolate Experience Center, které návštěvníky provází procesem vzniku čokolády – od rostlinky po hotovou tabulku.

Čokolaterie Třebenice – zážitek pro milovníky čokolády a cheesecaků Gurmánská turistika

Čokolaterie Třebenice – zážitek pro milovníky čokolády a cheesecaků

O Čokolaterii je známo, že dopřává skutečný čokoládový zážitek všem gurmánům, kteří do Třebenic zavítají. Nachází se na Paříkově náměstí a její hlavní nabídkou je špičková belgická a francouzská čokoláda, vynikající točená vanilková zmrzlina a domácí cheesecaky.

Čokoládovna a kavárna Minach – místo s jedinečnou čokoládou v Brně Gurmánská turistika

Čokoládovna a kavárna Minach – místo s jedinečnou čokoládou v Brně

Čokoládovna Minach byla otevřena v roce 2005, jako první svého druhu a nachází se v prostorách památkově chráněné Alpha passage v centru Brna na Poštovské ulici.

Třeboň v marcipánu – galerie, čokolaterie a dílna Kultura

Třeboň v marcipánu – galerie, čokolaterie a dílna

Pojďte se podívat na dějiny města Třeboně jako na dlani. Chceme ukázat Třeboň v jiné perspektivě, možná více v legendách a pověstech, chceme ukázat kreativitu a šikovnost našich cukrářů, chceme umožnit návštěvníkům zkusit si sami s marcipánem pracovat.

Perlivý svět Bohemia Sektu Zážitky

Perlivý svět Bohemia Sektu

Přijďte se ponořit do tajuplných hlubin bublinek sektu, které jsou plné alchymie chutí a vůní šumivých vín značky Bohemia Sekt. Dvouhodinový program je určený skupinám od 6 do 25 osob, během které návštěvníci ochutnají skvělé sekty a poodhalí tajemství výroby šumivých vín.

Struhařské křížaly z Bio farmy Struhaře Gurmánská turistika

Struhařské křížaly z Bio farmy Struhaře

Jedná se o sušené ovoce z vlastních sadů – ručně česaná a s láskou sušená jablka, hrušky a švestky. Struhařské křížaly získaly certifikát Krušnohoří regionální produkt.

Jan Becher Muzeum – ochutnejte třináctý pramen Karlových Varů Kultura

Jan Becher Muzeum – ochutnejte třináctý pramen Karlových Varů

Máte rádi Becherovku? Pak přijďte přivonět k historii a poodhalit tajemství tohoto bylinného alkoholického likéru do muzea. Dozvíte se tu mnoho o výrobě i skladování známého nápoje, mlsné návštěvníky potěší degustace v muzejním baru.

Super Panda Circus – nejlepší koktejlový bar v Brně Gurmánská turistika

Super Panda Circus – nejlepší koktejlový bar v Brně

Neopakovatelná atmosféra v asijském stylu. Promyšlené architektonické řešení se spoustou nezvyklých prvků. Koktejly ze surovin, o nichž jste možná nikdy neslyšeli. Ručně nasekaný led. Veškeré vybavení na míru. Značná péče věnovaná zákazníkovi – to je brněnský skvost mezi bary, Super Panda Circus.

Mlékárna Polná – dopřejte si ty nejlepší mléčné výrobky Gurmánská turistika

Mlékárna Polná – dopřejte si ty nejlepší mléčné výrobky

Jestliže hledáte kvalitní mléko, sýry a další mléčné výrobky, vyzkoušejte produkty z malé soukromé mlékárny v Polné, která zpracová mléko z ekologicky zachovalých oblastí Českomoravské vrchoviny.

Zmrzlinárna Ralsko v Mimoni – desítky druhů proslulé čerstvé zmrzliny Gurmánská turistika

Zmrzlinárna Ralsko v Mimoni – desítky druhů proslulé čerstvé zmrzliny

Snili jste někdy o mrkvové, makové nebo mateřídouškové zmrzlině? Vezměte vaše chuťové buňky na výlet do Mimoně a potěšte je nevšedním zážitkem. Ve Zmrzlinárně Ralsko se připravují každý den desítky druhů čerstvé zmrzliny klasické i nevšední.

Farma rodiny Němcovy – farmářské produkty z farmy na Vysočině Letní sporty

Farma rodiny Němcovy – farmářské produkty z farmy na Vysočině

Prodej farmářských produktů z farmy, mléčné výrobky jsou z naší rodukce, ostatní máme od místních farmářů. V nabídce kromě mléčných produktů jsou uzeniny, jehněčí a hovězí maso.

Pension Angusfarm Soběsuky Ubytování

Pension Angusfarm Soběsuky

Pension je vybudován v půdních prostorách restaurace s venkovskou atmosférou, na jejímž místě již v roce 1674 stála panská krčma. V restauraci máte možnost ochutnat steaky připravené z hovězího masa masného plemene Aberdeen Angus z ekologického chovu farmy Šumavský Angus.

Mitrovský dvůr na Vysočině Životní styl

Mitrovský dvůr na Vysočině

Mitrovský dvůr na Vysočině je skutečně unikátní místo. Najdete zde prodejnu vyzrálého hovězího masa, steakovou restauraci, westernovou areénu, kde probíhají jezdecké závody i farmářské trhy. Návštěva areálu je možná s koňmi, možnost ustájení u restaurace.

Hospoda Kyčerka ve Velkých Karlovicích Gurmánská turistika

Hospoda Kyčerka ve Velkých Karlovicích

V jedinečné stylové hospodě Kyčerka si můžete dopřát gurmánský zážitek z poctivé domácí valašské kuchyně. V nádherném interiéru zbrusu nové hospody ochutnáte tradiční krajové speciality, které vám budou servírovány přímo z pece nebo udírny.

Cukrárna Myšák v Praze Gurmánská turistika

Cukrárna Myšák v Praze

Ambiente navazuje na prvorepublikovou tradici cukrárny Myšák ve Vodičkově ulici v Praze. Pod vedením cukráře Lukáše Pohla se v něm připravují klasické české zákusky, dorty i poháry doplněné výběrovou kávou.

Zmrzlinárna Puro Gelato Gurmánská turistika

Zmrzlinárna Puro Gelato

Zmrzlinárna Puro Gelato patří mezi tři nejlepší zmrzlinárny v Praze. Najdete ji na na pražské Náplavce. Vyrábí zcela čistou originální zmrzlinu, využívá rozmanitých chutí, které příroda nabízí, bez použití chemických přísad.

Supa Supa – polévkárna v Plzni Gurmánská turistika

Supa Supa – polévkárna v Plzni

Město Plzeň se může pochlubit prvním podnikem svého druhu. Jedná se o polévkové bistro, které nabízí široké spektrum pokrmů. A to jak tradičních českých, tak i s nádechem exotiky.

Pivovar Velké Popovice – prohlídky s ochutnávkou Gurmánská turistika

Pivovar Velké Popovice – prohlídky s ochutnávkou

Seznamte se na vlastní oči s Pivovarem Velké Popovice. Nahlédněte pod pokličku velkopopovických sládků při výrobě piva Velkopopovický Kozel. Zúčastněte se exkurze do pivovaru spojené s ochutnávkou piva na původní varně z roku 1928.

Pštrosí farma v Doubravici nad Svitavou Životní styl

Pštrosí farma v Doubravici nad Svitavou

Pštrosí farma v Doubravici na okraji Moravského krasu se zabývá chovem pštrosů afrických, jejich šlechtěním, zpracováním pštrosího masa a pštrosích produktů. Pro návštěvníky pořádá farma prohlídky s odborným komentářem a ochutnávky pštrosích výrobků, samozřejmostí je také možnost nákupu.

Chocolaterie Kamila Gurmánská turistika

Chocolaterie Kamila

Pokud milujete čokoládu bude pro vás výlet do Jihlavy opravdovým požitkem. V podnikové prodejně chocolaterie Kamila můžete snadno podlehnout nugátovým mořským plodům, blanšírovanému lískovému oříšku v hořké čokoládě, americké švestce s náplní z vlašských ořechů nebo kokosu či absintu v čokoládě.

Velkolosinské pralinky – ručně vyrobený originál z dílny Jany Kašparové Gurmánská turistika

Velkolosinské pralinky – ručně vyrobený originál z dílny Jany Kašparové

Velké Losiny už v současnosti nelákají jen zámkem, lázněmi nebo proslulou ruční papírnou. Lidé se tu zastavují v jedinečné cukrárně, která láká zejména pravými Velkolosinskými pralinkami, které vznikají přímo v centru obce v dílně Jany Kašparové.

Kozodoj – ekologická farma rodinného typu Letní sporty

Kozodoj – ekologická farma rodinného typu

Můžete u nás najít směsici rozmanitých hospodářských zvířat, jako jsou kozy, ovce, koně, göttingenská prasata, krůty, husy, lamu a pár kravek plemene Jersey a Holštýn.

Marmelády Šafránka Gurmánská turistika

Marmelády Šafránka

Svou celoživotní lásku k přírodě a venkovu se Romana Šafránková snažila přetvořit do reality, tak aby přinášela radost nejen jí a jejím nejbližším, ale i dalším lidem.

Farma Moulisových v Milínově Životní styl

Farma Moulisových v Milínově

Ekologická farma v obci Milínov je místem kde se děti na několik hodin "vytrhnou" ze zaběhlých kolejí života ve městě. Vyzkoušejí si činnosti spojené s životem na statku a navíc ochutnají vlastnoručně zhotovené polotovary.

Včelí farma AnnKas v obci Dubičná Příroda

Včelí farma AnnKas v obci Dubičná

Svět včel je úžasný, tak proč se s ním neseznámit blíže? Včelařka, apiterapeutka a majitelka farmy Andrea Novotná vám ochotně ukáže své království na exkurzích, pořádá nejrůznější workshopy a nabízí prvotřídní včelí produkty a certifikované svíčky s oceněním Regionální produkt Českého středohoří.

Ekofarma Klouček Klíny Životní styl

Ekofarma Klouček Klíny

V Krušných horách se v nadmořské výšce 820 m n. m. nachází obec Klíny, kde naleznete jedno z nejvýše položených ekocenter v ČR. Jeho součástí je malá farma zaměřená na ekologické zemědělství i výchovu dětí a mládeže k ekologii. Nabízí například programy se zvířaty a výuku zapomenutých řemesel.

Levandulová farma Strání – levandule z Bílých Karpat Životní styl

Levandulová farma Strání – levandule z Bílých Karpat

Levandulová farma v čisté přírodě Bílých Karpat hospodaří v ekologickém zemědělství. Pěstuje se zde levandule, bylinky, ovoce a zelenina, ze kterých poté farmáři vyrábí džemy, pomazánky, sirupy a suší ovoce i bylinky. Nabízí k prodeji také sazenice.

Ekofarma Javorník ve Štítné nad Vláří Životní styl

Ekofarma Javorník ve Štítné nad Vláří

Ekofarma Javorník ve Štítné nad Vláří na Zlínsku získala v roce 2016 titul Nejlepší sedlák roku. Vznikla v roce 1996 a dnes nemá mezi ekozemědělci v naší zemi obdobu. Jako jediná v celé republice nabízí v bio kvalitě i hermelín.

Vinařství Perla vín – vinný mošt i vinné želé Gurmánská turistika

Vinařství Perla vín – vinný mošt i vinné želé

Vinařství Perla vín nabízí Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Chardonnay, Müller Thurgau, Modrý Portugal, Frankovka, Rulandské modré a Cabernet Sauvignon barrique. Mimo to vyrábí také certifikované regionální produkty jako je vinný mošt a želé.

Prohlídka aquaponické farmy Rybí zahrada Životní styl

Prohlídka aquaponické farmy Rybí zahrada

Poznejte kouzlo farmaření budoucnosti a přeneste se s námi do vesmírného korábu aquaponického zemědělství. Rozšiřte sobě i svým dětem obzory.

Návštěvnické centrum Vizovice – Exkurze s chutí a vůní slivovice Zážitky

Návštěvnické centrum Vizovice – Exkurze s chutí a vůní slivovice

Smyslem exkurzní trasy je seznámení veřejnosti s hlavními principy výroby, historií a tradicí firmy Rudolf Jelínek jako významného českého výrobce a exportéra v oblasti výroby alkoholických nápojů.

Andílci v kožíšku Vědomice Životní styl

Andílci v kožíšku Vědomice

Chcete navštívit opravdový rodinný statek plný zvířátek? Vyzkoušíte si podojit kravičku, nakrmíte telátko z lahve nebo si pohladíte roztomilé minikoníčky?

Znojemské Bylinky Gurmánská turistika

Znojemské Bylinky

Společnost Bylinky s.r.o. produkuje čerstvé bylinky – v květináčích i v řezané formě. Bylinky pro vás pěstují v nově vybudovaném skleníku o rozloze 1 hektaru v Suchohrdlech u Miroslavi na Znojemsku.

Jahodárna Brozany nad Ohří – celoroční stánek s ovocem a zeleninou Gurmánská turistika

Jahodárna Brozany nad Ohří – celoroční stánek s ovocem a zeleninou

Kromě sezónního samosběru jahod a hrášku nabízí Jahodárna Brozany i prodej čerstvé zeleniny a ovoce ve stánku, který je otevřený po celý rok.

Farma Bezdínek – návštěvnické centrum s ukázkovým skleníkem Gurmánská turistika

Farma Bezdínek – návštěvnické centrum s ukázkovým skleníkem

Moderní Návštěvnické centrum představuje atraktivní formou naše poslání – nabídnout českému zákazníkovi lokálně pěstovanou, čerstvou a zdravou zeleninu 12 měsíců v roce.

Pivovar Permon v Sokolově Gurmánská turistika

Pivovar Permon v Sokolově

Sokolovský Pivovar Permon, to je legenda na české kraftové scéně! Vystudovaný kybernetik Ladislav Sás začínal v roce 2006 s vařením piva v garáži, za sládka si vybral svého zetě a obchod řeší jeho syn.

Divoké farmy rodiny Tlapákových Gurmánská turistika

Divoké farmy rodiny Tlapákových

Divoké farmy vznikly pro milovníky kvalitních a zaručeně domácích potravin. Rodina Tlapákova stále pracuje na tom, aby vám měli co nabídnout, a proto vymýšlí nové a nové výrobky. Maso ze své farmy zpracovává dle ověřených receptů našich maminek, babiček i vlastních nápadů.

Šnečí farma Nahošovice na Hané Gurmánská turistika

Šnečí farma Nahošovice na Hané

Šnečí farma z Nahošovic využívá při svém chovu čisté venkovské prostředí. Zabývá se chovem šneka severoafrického – Helix aspersa Maxima. Produkuje živé šneky, šnečí maso, kaviár či játra.

Včelařská farma Doležalův med Životní styl

Včelařská farma Doležalův med

Návštěva včelařský farmy je určena pro všechny, který by se rádi dozvěděli více o životě včel, poznali zákulisí vytáčení medu. Exkurze spojené s prohlídkou a přednáškou o včelách probíhají od dubna do září.

Rodinná Farma Zdeňka v Porubě u Hustopečí nad Bečvou Životní styl

Rodinná Farma Zdeňka v Porubě u Hustopečí nad Bečvou

Rodinná Farma Zdeňka v Porubě rpdukuje a zpracovává kvalitní kravské mléko a prodejem ze dvora prodává mléčné výrobky, jako je domácí tvaroh, sýry, máslo nebo podmáslí.

Obecní chlebová pec v Lenoře Památky

Obecní chlebová pec v Lenoře

Obecní chlebová pec vznikla v Lenoře v I. polovině 19. století. Svému účelu sloužila ještě několik let po II. světové válce. Roku 1998 byla opravena, užívá se k veřejnému pečení každou poslední sobotu v letních měsících.

Absintherie Praha – víc než jen muzeum absintu Zážitky

Absintherie Praha – víc než jen muzeum absintu

Absintové muzeum, absintová kavárna, pravidelné výstavy obrazů i hudební večery, absintový krámek, a to vše na jednom místě v magické atmosféře Starého Města.

Café bistro Kynutá buchta Horní Plané Gurmánská turistika

Café bistro Kynutá buchta Horní Plané

Nové rodinné bistro, které nabízí domácí dorty, pečivo, výběrovou kávu, ale také regionální produkty a produkty vlastní výroby. To vše v Horní Plané.

Levandulová farma Křivoklátská levandule Životní styl

Levandulová farma Křivoklátská levandule

V srdci Křivoklátska, v obci Nezabudice najdete levandulovou farmu, statek, kde se v režimu ekologického zemědělství pěstuje levandule. Rostliny zde nejsou ošetřovány žádnými chemickými prostředky.

Perníčkův sen – perníkářství v Haštalské ulici v Praze Gurmánská turistika

Perníčkův sen – perníkářství v Haštalské ulici v Praze

Perníkářství v Haštalské ulici v centru Prahy je návratem do dětství na návštěvu k babičce. Perníčky různých druhů tu voní až za roh, na zakázku vám zde připraví perník dle vašich představ, pořádají se zde workshopy, oslavy narozenin a různé další akce.

Řeznictví a bistro Naše maso Gurmánská turistika

Řeznictví a bistro Naše maso

V řeznictví Naše maso vám nabízí to nejlepší maso, ze kterého vaří v restauracích Ambiente. Vyzrálé hovězí plemene „čestr", šťavnaté maso přeštického vepře a vlastní uzeniny, za jejichž kvalitou si stojí šéfkuchaři restaurací Ambiente.

Centrum slováckých tradic v Modré u Velehradu Gurmánská turistika

Centrum slováckých tradic v Modré u Velehradu

Centrum Slováckých tradic se nachází v obci Modrá u Velehradu. Návštěvníci se mohou nejen seznámit s procesem pálení ovoce a historií vinařství, ale zároveň mohou ochutnat produkty typické pro místní kraj – ovocné destiláty a víno. Centrum dále doplňuje prodejna regionálních produktů a kavárna.

Muzeum medoviny – degustační prodejna Gurmánská turistika

Muzeum medoviny – degustační prodejna

Specializovaná degustační prodejna v centru Prahy nabízí nejširší výběr přes 100 druhů tradičních medovin s možností ochutnávek.

Další aktuality

Jak připravit dokonalou štědrovečerní večeři? Vychutnejte si sváteční chvíle s tradičním českým menu

Jestliže máte rádi romantickou, sněhem pokrytou zimní krajinu, jiskřivý sníh, klid přírody a Vánoce vůbec, pak uspořádejte hostinu podle našeho tradičního menu. Pozvěte své hosty, rodinu, přátele na zimní oslavu, stejně tak jedinečnou, jako je česká kuchyně. Vyberte romantickou hudbu, připravte výzdobu, uvařte vánoční menu podle našich receptů a podávejte k němu tradiční vánoční cukroví a punč.
11. prosinec 2024 13:27
Gurmánská turistika

Je libo čokoládové pokušení? Podlehněte sladkým dobrotám od vyhlášených mistrů

Nechte se zlákat čokoládovým pokušením – podlehněte vábení čokolády a vychutnejte si ji na jazyku i jako pleťovou masku. Za sladkým potěšením můžete však vyrazit také do vyhlášených cukráren nebo pralinkáren. Milovníky sladkého a historie nadchnou určitě také naše tipy na zajímavé výstavy a muzea týkající se sladkých pochutin.
10. prosinec 2024 16:00
Gurmánská turistika

Návrat ke kořenům aneb toulky světem fermentovaných potravin: od kefírů přes kysané zelí a okurky až po kimči

Fermentované potraviny zažívají v posledních letech svou renesanci. Jogurty, kefíry, kysané zelí nebo okurky zná kdekdo, ale škála kvašených potravin je mnohem širší: sahá od kvašených zelenin přes mléčné výrobky až po kváskový chléb nebo různé nápoje. Patří sem i oblíbený burčák nebo medovina. Zkrátka kdo vymyslel fermentování potravin, udělal pro lidstvo velmi záslužný čin.
8. prosinec 2024 10:42
Gurmánská turistika

Velikonoce 2025: velikonoční půst a další tradice postního období

Nejvýznamnější křesťanské svátky se v České republice pojí s množstvím lidových zvyků a tradic. Po masopustních rejích a zábavách přichází na řadu velikonoční půst a množství zvyků připomínajících blížící se konec zimy a příchod toužebně očekávaného jara.
1. prosinec 2024 10:22
Gurmánská turistika

Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví

V mnoha českých domácnostech to již od konce listopadu voní vanilkou, skořicí a čokoládou. České hospodyně zachovávají tradici, že na vánočním stole musí být nejméně tolik druhů vánočního cukroví, kolik je členů rodiny, kteří usednou ke štědrovečerní večeři. A některé přebornice pečou i více než dvacet druhů… Zamysleli jste se ale někdy nad tím, na čem si vlastně pochutnáváme? Kde se vzaly názvy jako medvědí pracny, marokánky, vosí hnízda anebo proč se pečou zrovna vanilkové rohlíčky? Všechny tyto otázky se pokusí objasnit Kudy z nudy.
20. listopad 2024 13:00
Gurmánská turistika

Příběhy starých hospod: zajímavá místa, hostince a další místa natáčení

Televizní seriál Příběhy starých hospod vás zavede na zajímavá místa napříč Českem. Herec Josef Polášek ve dvou sériích osmidílného seriálu vyzpovídá štamgasty, pamětníky i historiky a představí nejzajímavější hostince na vesnicích, horských hřebenech i ve městech. Zazní také zajímavosti o pivu, které k tuzemské gastronomii neodmyslitelně patří. Vždyť vaření tohoto nápoje má u nás tisíciletou tradici. S pivem je spojená často unikátní architektura pivovarů, pivní stezky nebo specifická kultura českých hospod s jedinečnou atmosférou, kterou stojí za to zažít. Podívejte se s portálem Kudy z nudy na místa, kde se natáčela první a druhá řada v roce 2022 a 2023.
20. listopad 2024 11:20
Gurmánská turistika

Nejoblíbenější vánoční cukroví aneb, kde se v Česku vzala tradice vánočních perníčků?

Snad na žádném štědrovečerním stole v Česku nechybí vánoční cukroví. S jeho přípravami se však musí začít poměrně brzy, a tak mnohdy již s prvním adventním víkendem začíná přímo maraton pečení. Jaké druhy cukroví patří mezi nejtypičtější pro české Vánoce a které připravovaly už naše babičky?
18. listopad 2024 19:41
Gurmánská turistika

Kam na nejlepší a nejchutnější podzimní gastronomické akce? Tipy, které v listopadu potěší gurmány i mlsaly!

Podzim je potřeba si vychutnat, a to doslova. Netradiční dobroty z různých koutů světa i domácí speciality budete moci vyzkoušet na listopadových gastronomických akcích. Nechejte se inspirovat a potěšte v listopadu svoje chuťové buňky.
14. listopad 2024 9:11
Gurmánská turistika