Jděte na houby a užijte si houbaření
Říká se, že se Slované narodili s košíkem hub v ruce a Češi rovnou v něm. Že jsme skutečně
národ houbařů potvrzuje i
Česká mykologická společnost. Podle průzkumů vyrazí alespoň jednou ročně na houby přes sedmdesát procent obyvatel České republiky, což ve světě nemá obdoby. Sbírání hub je báječný koníček: nic nestojí, dá se provozovat celý rok a skvělou odměnou jsou houby v nejrůznějších úpravách. S
Kudy z nudy se můžete vydat nejenom na houby do
houbařských rájů, ale také na výpravy do
míst pojmenovaných po houbách. A pokud snad v lese budete váhat nad obsahem svého košíku a nebudete vědět, co jste vlastně objevili, můžete využít
mykologickou poradnu.
Pexeso: báječná zábava pro děti i dospělé
Na dece u vody, na chalupě anebo vlastně téměř kdekoliv a kdykoliv si můžete zahrát
pexeso. Hru, která procvičuje paměť a soustředění, vymyslel v roce 1965 redaktor nakladatelství Pressfoto
Zdeněk Princ. První pexeso vyšlo v roce 1965, a protože v kinech tenkrát frčely Mayovky, první sada byla indiánská se snímky oblíbených hrdinů z filmu Poklad na Stříbrném jezeře. Brzy následovalo pexeso s dopravní tematikou a pohádková sada s populárními postavičkami z
Večerníčků.
Večerníček: televizní pohádka každý den
Pusťte si v televizi
Večerníček! Veselý kluk nosí dětem pohádky už více než padesát let. Pořad se na televizních obrazovkách začal pravidelně objevovat v roce 1965 a znělka Večerníčku je tak nejdéle vysílanou znělkou v české televizní historii. Z mnoha pohádek se staly legendy, které vás možná inspirují k dalším výletům – co se třeba vypravit za
Krtečkem do
expozice Zdeňka Milera na
zámku v
Kladně nebo na procházku k volně přístupnému
Medvědáriu v
Berouně, kde uvidíte
medvědy z Večerníčku Méďové? Pro hravé cestovatele máme ještě jeden skvělý tip: víme o
pařezové chaloupce, u které se můžete vyfotit jako
Křemílek a Vochomůrka!
Tip pro šikovné ruce: malování, modelování a šití
Venku prší a z kouta se pomalu začíná šklebit nuda? Zažeňte ji
verzatilkou nebo
moduritem, dalšími českými vynálezy. Společné kreslení a modelování se postará o program na dlouhé hodiny, podobně jako třeba spíchnutí nového šatníku pro panenky a plyšové medvídky. Při něm se vám určitě budou hodit
patentky; ty sice Češi nevynalezli, zato vymysleli stroj na jejich automatickou výrobu.
Zahrajte si nohejbal
Kdysi stačil rovný plácek, provaz a míč, a zrodila se nová hra.
Nohejbal sice je ryze český vynález, ale na rozdíl od lyžování či fotbalu přesné datum jeho vzniku neznáme. Možná ho poprvé hráli v roce 1922 kluci v
Praze na
Letné přes naskládané lavičky, možná to bylo v
Českých Budějovicích. O prvenství se uchází také
středočeská obec Řitka, kde se prý v roce 1921 pořádala soutěž v překopání pivních tácků přes stůl. Věřte nebo ne, tradice dnes připomíná
nohejbalový turnaj Řitecká smeč. Klidně si ovšem vymyslete vlastní pravidla – kdo ví, třeba se z vaší kratochvíle po sto letech stane nová sportovní disciplína!
Železná opona a vynález jménem český ježek
Vydejte se pěšky nebo na kole k některému z
památníků podél bývalé železné opony a prohlédněte si zblízka zvláštní ježaté útvary, svařené nebo snýtované z těžkých železných traverz. Jde o protitankové zátarasy zvané
rozsocháč, mnohem častěji se ale setkáte s názvem ježek. Za druhé světové války je armády na všech frontách znaly pod názvem
český ježek – jde totiž o vynález bývalého legionáře, majora
Františka Kašíka (1888–1969) z doby, kdy pracoval na
Ředitelství opevňovacích prací (ŘOP) a podílel se na budování
rozsáhlé sítě betonových bunkrů a dělostřeleckých tvrzí podél hranic s nacistickým Německem a dalšími sousedními zeměmi.
Inspirace k výletu: žulová kostka cukru z Dačic
Navštívit
jihočeské Dačice a nevyfotit se u pomníku kostky cukru? To zkrátka nejde!
První kostkový cukr na světě vyrobili ve zdejší cukrové rafinerii v roce 1843 a sladký vynález dodnes připomíná nejenom
pomník kostky cukru před
kostelem sv. Vavřince, ale také expozice
Městského muzea, které sídlí přímo v
dačickém zámku.
Že si svého vynálezu v Dačicích váží, o tom svědčí desky s cizojazyčnými nápisy, panely s podrobnějším vysvětlením na blízké zdi a také mapa míst, spojených s vynálezem.
Ochutnejte regionální speciality a dobroty
Při výletech s
Kudy z nudy se vyplatí nechat si v žaludku místo na
krajové speciality. V
Pardubicích ochutnejte
Pardubický perník, na
Valašsku koláče zvané
frgály, ve
Štramberku zase
Štramberské uši a v
Hořicích slavné
Hořické trubičky. Ostatně, řekněte sami – projít se lázněmi bez
lázeňské oplatky v ruce a v puse je vážně nuda.
Upečte si něco dobrého v Remosce
Ryze českým vynálezem je i malá elektrická pečicí mísa zvaná
Remoska. V Remoskách pečeme, zapékáme, dusíme, ohříváme, smažíme i rozmrazujeme už od roku 1957 a po světě jich existuje přibližně pět milionů. Možná jednu máte i na chatě nebo chalupě: Remosky jsou totiž skvělým řešením v kuchyních, kde chybí trouba, a třeba kuře upečené najednou s bramborami patří k chalupářským a chatařským srdcovkám. Upečte si v Remosce třeba jednoduchou
makovou bábovku podle receptu
Czech Specials.
Potřebovat budete:
125 ml mléka
mák
4 lžíce medu
muškátový oříšek
10 g vanilkového cukru
150 g másla
150 g cukru sůl
2–4 vejce
270 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
65 ml smetany
máslo na vymazání formy
mouka na vysypání formy
Jemně umletý mák vložíte do kastrolu s mlékem. Přidáte med, trošku nastrouhaného muškátového oříšku a vanilkový cukr. Za občasného míchání dobře povaříte. Do hrnce vložte máslo, cukr, špetku soli, vejce a třete do pěny. Poté přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, zalijte smetanou a promíchejte. Do remoskové formy, vytřené máslem a vysypané moukou, vlijte poloviční dávku těsta. Na ně vložíte předem uvařený mák a zalijete zbytkem těsta. Pak už stačí přiklopit, zvolna péct přibližně 40 až 45 minut a odhánět nedočkavce. Dobrou chuť!